Orijinalini görmek için tıklayınız : Artık biraz canlanalım
Arkadaşlar ben uzun zamandır foruma giremiyordum.Bunun sebebi taşınma sebebi ile komple akvaryumlarımı,setlerimi ve balıklarımı elden çıkarmış olmamdı.Taşınma yerleşme v.s uzun bir süre foruma giremedim.Ancak gözlemlediğim bir konu daha var forumda eski hareket sanki yerini rehavete bırakmış gibi.Bunun sebebi bence şu olabilir eskiden diskusu yaşatabilmek bile mesele iken şimdi diskus besleyipte neredeyse yavrusunu görmeyen kalmadı.Bu marjinal farkın ortaya çıkışında ki en büyük sebep bence DFC dir.Diskus yavrusunu gördüm bu balıkta artık eski cazibe kalmadı diye bir yanılgıya düşmek bence diskus besleyipte yaşatamadığımız dönemden daha da kötü bir durum.Aksine bu gizemli balığın yavrusunu alabiliyorsak beslemek artık bizim için bir eziyet değilde dahada keyif alınacak bir durumda ise bunun tadını çıkarıp kendimize yeni hedefler belirlemeliyiz.Bu balığı beslemekteki amacımız illa ki biryerden sonra bizi üretime yönlendiriyo ama bunun dozunu öyle ayarlamalıyız ki kendimizi bıktırmayalım.Görüyorum ki çoğu arkadaşımız sanki unumu eledim eleğimi duvara astım edalarıyla elini eteğini forumdan çekmiş.Bence artık biraz canlanalım biraz daha aktif olmaya gayret edelim.Forumda ki abilerimiz yurtdışına gidip geliyorlar sağolsunlar maddi manevi çok emek veriyorlar.Ama korkuyorum ki onlarda artık bu hareketsizlikten sıkılacaklar.Ben naçizane kafamdan geçenleri samimi bir şekilde paylaşmaya çalıştım kesinlikle hiç kimseyi hiçbir şekilde itham etmiyorum sakın yanlış anlaşılma olmasın;DFC yi kurulduğu günden beri bir forum ortamı değilde arkadaş ortamı olarak gördüğüm içinde siz arkadaşlarımla paylaşmak istedim.Bu canlanma daha aktif olma konusunda fikirleri olan arkadaşlarım varsa fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Sercan güzel bir konuya değinmişsin, eskiden sende biliyosun discus için özel bir forum (dfc) yokken, tüm akvaryum canlılarını ve hobisini ilgilendiren forumlarda discus için oluşturulmuş bölümlerde discus konuşurduk..
O yıllarda 2002-2005 özellikle, çok hareketli geçiyordu, dediğin gibi discus ulaşılması çok zor görülüyor,herkes öğrenmek için sorular soruyor, bilenler bildiklerini tecrübe ettiklerini anlatıyordu...
Özellikle DFC'nin kurulması ile birlikte bilinmeyen, öğrenilmek istenipte cevapsız kalmayan soru bırakmamak adına yola çıktık, ve neredeyse fanusta japon balığı bakmayanlara bile üretim yapmayı club olarak öğrettik...
Benim gözlemlerime göre forumda mesaj trafiğini etikileyen unsur bu.. Çünkü sadece Türkiyede değil, dünyada discus konusunda çok iyi yer etmiş büyük üeticilerin discustan vaz geçip arovana, stingrey üretmeye yönelmiş olmaları, yine seçkin ulusal düzeydeki discus forumları takip ediyorum benzer trafik düşüşünü onlardada gözlemliyorum, baktığımda bir dasdiskusportal bundan 3-4 sene öncesi gibi yoğun değil, yine mondodiscusa bakıyorum, simpleydiscusa bakıyorum, bir monotonluk söz konusu, ve yöneticileri ile görüşmelerimde aynı ortak sonuca varmış oluyoruz, artık çok bilinmeyeni kalmadı şeklinde yorumlanıyor... ve buda soru cevap paylaşımı trafiğini etkiliyor...
Tabi bu demek değilki discus popileritesini kaybetmiş bir balık, aksine şuan dünyanın en popiler tatlı su akvaryum balığı bana göre discustur, ve bu hobinin içinde olan her hobicinin günün birinde tankında yüzdürmeyi düşlediği balıktır ve bu bence değişmeyecek bir olgudur...
Değindiğin noktalardan birisine dikkat çekmek istiyorum bu çok önemlidir, Oda kendisini ununu elemiş duvara asmış olarak görenler içindir..
Discus hakkında acemi arkadaşlar tarafından birçok sorular sorulmakta, bu sorulara malesef kendini artık üstad olarakmı gören diyim, artık ordinaryus olarakmı gören diyim bilemiyorum, eski discuscu, tecrübeli discuscu arkadaşlarımızdan birçoğu bakıyorum cevap vermeye yeltenmiyor, sanırım ben sıramı savdım artık başkası anlatsın diye düşünüyorlar bilemiyorum..ve hangi düşünce şekli içerisindeler bilemiyorum ama kendilerini hem camianın içinde görüp hemde eğiticilikten öğeticilikten uzak kalmalarını şiddetle yanlış buluyorum..
Baktığımızda bi heiko bleher bugün forumlarda yazıyor amatörlerin cevaplarını yanıtlıyor, andrew soh keza öle, stendker yazıyor daha bir çok profesyonel , ticari yada değil kendisini geliştirmiş kişi forumlarda amatörlere cevap yazıyor, bizim içimizden yetişmiş ve bu hobide yer etmiş discuscu arkadaşlarımızında gocunmadan mazeret uydurmadan yeni hevesli discuscuların sorularını yanıtlaması gerekir, yardım etmesi gerekir diye düşünüyorum... kendilerini geriye çekmelerini istemiyorum...
Son olarak belirtmeliyimki hayatınızın bir döneminde discusla ilgilendiyeniz ve bir sebebten ötürü bırakmak durumunda kaldıysanız, emin olun tekrar başlayacaksınız, vazgeçemeyeceksiniz, son zamanlarda gözlemliyorum birçok vazgeçemeyen arkadaşım tekrar sistemlerini hazırlıyor buda beni ülkem discus hobicliği adına mutlu ediyor..
hakanyuksel71
24-12-2010, 10:47
Sözün bittiği yer Sercan Bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz öncelikle tebrik ediyorum..Tamer Bey'in görüşleri aynı güzellikte...Ne olursa olsun benim için discustan başka balıklar bana cazip gelmiyor tabi ki bu zevk meselesi...Ama ne olursa olsun illa ki DİSCUS...Paylaşıma devam..
Bora Ünver
24-12-2010, 11:37
:)
.................................................. ........
Son olarak belirtmeliyimki hayatınızın bir döneminde discusla ilgilendiyeniz ve bir sebebten ötürü bırakmak durumunda kaldıysanız, emin olun tekrar başlayacaksınız, vazgeçemeyeceksiniz, son zamanlarda gözlemliyorum birçok vazgeçemeyen arkadaşım tekrar sistemlerini hazırlıyor buda beni ülkem discus hobicliği adına mutlu ediyor..
Öncelikle sağlık problemlerim dolayısı ile forumdan ve diskustan bayağı uzak kaldım.Kalbim hafiften bana küçük bir oyun oynadı.Neyse ki anjiyo sonuçları iyi ama ufak sıkıntılar var.Uzun zamandır bir kötü arkadaşım varsı "sigara" onunla arakdaşlığımızı kestik.Tabiki uzun zamanlı bir arkadaşlıktan sonra bu da sıkıntı yapmadı değil.:)
Ama buna rağmen yukarda Tamerin yazdığı bu paragrafa katılıyorum.Benim şu anda disku isteiğim tavan yapmış durumda.Diskussuzluğa 3-5 aydan fazla dayanamıyorum ama çok yoğun olduğu zaman da biraz ara varmek istemiyor değilim.
Tamerin yazısında Ordinaryus ya da profesör olarak ima ettiği kimlerdir bilmem ama kendi açımdan baktığım zaman; uzun zamandır forumlarda bilgi olarak yardımcı olmaya çalışmış bir kimse olarak yazma ve yardımcı olma işi diskusta buzun üstüne yazmak gibi bu durum.Bazen kendiniz le hesaplaşdığınızda ve düşünme fırsatı bulduğunuzda kendiniz de soru işaretleri de olmuyor değil.Bu olayı başka dostlarımla konuştuğumda da benzer reaksiyonlarla karşılaşmıyor değilim.:)
Bir de şu açıdan bakmak gerekir.Yardımcı olan kişilerin değerini çok ta bilebiliyor muyuz?Madalyonun öbür tasrafından bakmaya çalıştım elbette.:)
İşin özü şudur: kendi açımdan içimdeki diskus sevgisi bir tutkudur ve bende asla geçmez.Allah sıhat, sağlık ve ömür verdiği sürece de zannediyorum bu değişmez.:)
Yazılanların hepsine katılmakla beraber biraz da öz eleştiri yapılması gerektiğine inanıyor saygılar sunuyorum.Bazen birileri tarafından öyle cevaplar veriliyorki ne şevki nede paylaşası geliyor insanın.
Bora abi büyük geçmiş olsun.Sigara ile olan arkadaşlığını kesmene çok sevindim,çok samimiydiniz:D ayrılık zor olsada bence yanaşma yaramaz bir arkadaş.Abi senin geçmişten bu yana yaptığın paylaşımlar ortada yapacaklarının teminatı olarak zaten arşivlerde duruyor.Aman abi kendine dikkat et sen bu camiaya lazım bir insansın.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.