Orijinalini görmek için tıklayınız : Su İletkenliği
Arkadaşlar merhaba...
Su iletkenliği ile ilgili bir sorum olacaktı. Kullandığım osmos cihazının ürettiği su değerleri ms=4 ve Ph=6.5 civarında. Durum böyle olunca Ph=7.8 civarındaki musluk suyu ile dolu olan tankımın herhangi bir kimsayal kullanmadan düşürmeye çalıştığım değerleri ile ilgili problem yaşıyorum. Yani tankımı tamamen osmos suyu ile doldursam Ph istediğim seviyeye iniyor fakat bu sefer de iletkenlik çok düşük oluyor. Musluk suyu ile karıştırdığım zaman da Ph ı istediğim değerlere düşüremiyorum. Acaba osmos suyuna biraz tuz ekleyip iletkenliğini artırsam ve bu şekilde tamamen osmos suyu kullansam doğru olur mu? Bilgili ve ilgili arkadaşlardan yanıt bekliyorum...
Aydın Aktaş
Aydın bey bu suyu üretim amaçlımı hazırlamayı düşünüyorsunuz??
Evet. Tankımda yeni aldığım panda çiftim var.
Osmos suyunu havalandırdığınız zaman zaten ph artıyor. Sera Salt Mineral ile iletkenliği ayarlaya bilirsiniz ama gh ı biraz yükseltiyor diye biliyorum. En ideali %50 şebke suyu ile ayarlamak. Tabi şebeke suyununu iletkenliğinide bilmnizde yarar var.
Ozaman yapacağınız iki şey var, ya Adem beyin dediği gibi mineral takviyesi yapacaksınız, yada çeşme ve RO uyunuzu karıştırıp istenilen üretim ms değerine gelince asitle phı düşüreceksiniz, mineral takviyesi RO ile elde ettiğiniz suda sertliğide yükseltecektir, asit ise başlı başına riskli bir uygulamadır, Ro suda Kh 0-1 seviyelerinde olduğ için asit eklemenizin akabinde zaten yükselecektir, doz ayarayamazsanız discuslarınızı kaybedebilrsinizde, banakalırsa şebeke ve RO karıştırım 120-150 ms elde edin ve o suda üretimi bir deneyin.
Önerdiğiniz şekildeki uygulamada suyumun ph değeri 7.05 oluyor ve bence yüksek bir değer. Osmos suyuna yüzde 5 kadar, yani çok az musluk suyu katsam ve geri kalanın ms artımı için ihtiyaç kadar tuz eklesem olmaz mı dersiniz? O yüzde 5 lik su gerekli minerali üretim süreci boyunca sağlamaz mı acaba?
Discusmania
29-07-2008, 01:43
Aydın dostum, öncelikle foruma hoş gelmişsin, çiftlerin hayırlı olsun :D şehir şebekesi sizin muhitte her nedense biraz daha yüksek, sana tavsiyem üretim tankında ms yi 120 yapacak şekilde bir ozmoz/şebeke suyu karışımı hazırla bu suda bir kaç kez üretimi dene, olmazsa yine aynı suyu hazırlayıp fosforoik asitle ( en az tehlike arzedeni) ph değerini bir miktar düşürmeyi denemek, ama evvela ilk metodu deneyelim sonuçlarını bizimle burada paylaş birlikte mutlu sona doğru gidelim ? Ne dersin ?
Erdal bey önerdiğiniz şekilde hazırladığımda daha önce de belirttiğim gibi ph 7.05-7.10 aralığında oluyor. Açıkçası bana bu Ph değeri çok yüksek geliyor. Osmos suyuna bir miktar tuz ve az miktar şebeke suyu katmanın sakıncası nedir?
Discusmania
29-07-2008, 14:50
Sözü edilen ph değerlerinde (bu değerlerde ms 100-150 arası ise ) yavru çıkarır çiftiniz, suya tuz katılırsa suyun iletkenliği artar bu da istenen bir durum değildir, biz ms yi aşağıya çekmeye çalışırız, tuz atılırsa ms yükselir ;)
Aydın Bey ozmos suyunu 3 gün kadar havalandırarak dinlendirin pH gene 7 nin üstünde olur, kısacası osmoz ile ph ayarlayamazsınız. Öncelikle düşünmeniz gereken iletkenlik olmalı.
Benim sıkıntım iletkenliğimin yüksek değil DÜŞÜK olması. Ve sorum şu: Üretim için kurulan tankta Osmos suyu ile elde edilen düşük PH ve DÜŞÜK iletkenlikli suya, iletkenliği artırmak için tuz eklemek doğru mudur? Ya da 50 nin altındaki iletkenlik değerinin üreme için bir sakıncası var mıdır?
Vedat Yılmaz
03-08-2008, 11:07
Benim sıkıntım iletkenliğimin yüksek değil DÜŞÜK olması. Ve sorum şu: Üretim için kurulan tankta Osmos suyu ile elde edilen düşük PH ve DÜŞÜK iletkenlikli suya, iletkenliği artırmak için tuz eklemek doğru mudur? Ya da 50 nin altındaki iletkenlik değerinin üreme için bir sakıncası var mıdır?
50 mikrosimens değerinin altındaki sularda yavrularda sakatlık olabilir.üretim için en ideal değerler 100-120 ms aralığıdır.ph'ı fazla kafanıza takmayın üreme suyu iletkenliğini bu değerlere getirdiğiniz taktirde ph zaten 7 civarlarında olur bu değerlerdede yavru alabilirsiniz.
Discusmania
04-08-2008, 07:57
Aydın bey, benim anlamadığım 50 ms den aşağı nasıl düştüğünüz ? suyun hepsini ozmoz yapmayın Çeşme suyunu % 40-60 arası yaparken tamamlayan değeri de ozmoz ile tedarik edin, bu şekilde ms düşük çıkmaz suda üretim suyu olur, bir ikinci yol da , çeşme suyu ile ozmoz suyunu ms lleri 100-150 değerleri arasında olacak şekilde yüzdeyi bularak karıştırın , bu durumda ms yi yükseltmeye gerek olmayacak suya müdahale edilmemiş olacaktır.
axicocuk
09-04-2010, 14:51
Aynı problem bendede var arkadaşlar. Ben şimdilik çözümü damacana suyu kullanmakta buldum. Sırma marka damacana suyun üretim için uygun olduğunu gördüm. İletkenlik 60 ms Ph ise 6.6 civarında.Sizce problem yaşarmıyım.
Aqua_discus
09-04-2010, 15:41
Ozan bey merhaba, bahsettiğiniz su eğer bu değerlerde ise ms yi biraz yukarı çekmeniz gerekecek
axicocuk
09-04-2010, 16:12
Bu iletkenlikte 4 damacana suya 1 damacana şebeke suyu karıştırdığım zaman sanırım iletkenliği biraz yükseltmiş olurum.
Aqua_discus
09-04-2010, 17:07
Evet Ozan bey alternatif olarakta mineral takviyesi yaparakta yükseltebilirsiniz
axicocuk
09-04-2010, 19:44
Teşekkürler
7. Sanat
06-05-2010, 19:47
Normal şartlarda yeni üremeye başlıyacak discusların ana tankta ki iletkenlik değerleri ne olmalı. Benim normal değerlerim 750ms. civarı, ozmos ise 100ms. civarı çıkıyor. Aranın bu kadar açık olması uygunmudur.
barisbasyigit
06-05-2010, 19:55
Normal şartlarda yeni üremeye başlıyacak discusların ana tankta ki iletkenlik değerleri ne olmalı. Benim normal değerlerim 750ms. civarı, ozmos ise 100ms. civarı çıkıyor. Aranın bu kadar açık olması uygunmudur.
Ahmet bey,
Ana tankta yumurtlayabilirler iletkenlik engel olmaz. Daha sonra anaçları ayırmak gerekir bu zaten biliyorsunuzdur.
Üretime ayıracağınız balıkların su iletkenliğini yavaş yavaş dip çektikçe düşürün. Biranda 750 den 100 e koymayınız, balıklar şoka girer.
7. Sanat
06-05-2010, 21:46
Sormak istediğim sizin söylediğiniz şey değil aslında, üretimle alakalı bir neticeye varmak istemiyorum. 750ms yumurta döktüler zaten, normalde çok yüksekmidir 750ms değer balıkları farkına varmadan extra sıkıntıya sokabilirmi 500-600 arası olsa çok daha uygun olur diyebilirmiyiz.
barisbasyigit
06-05-2010, 21:52
Sormak istediğim sizin söylediğiniz şey değil aslında, üretimle alakalı bir neticeye varmak istemiyorum. 750ms yumurta döktüler zaten, normalde çok yüksekmidir 750ms değer balıkları farkına varmadan extra sıkıntıya sokabilirmi 500-600 arası olsa çok daha uygun olur diyebilirmiyiz.
Pardon ben yanlış anlamışım. 500'ü geçmezseniz daha iyi olacaktır. Ben 350 civarında tutuyorum.
Saygılarımla...
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.