PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yosunlanma

zombidix
23-07-2008, 14:54
akvaryumumda gittikçe büyüyen ve başıma sorun çıkaracağını düşündüğüm yosunlanma problemi ile karşı karşıyayım. günde en az 10 saat uv kullanıyorum+güneş ışınları direkt olarak akvaryuma gelmiyor. 2 adet grolux floresan günde 14 saat kadar açık kalıyor. vatoz ve salyangozlarım var ama yetiştiremiyorlar. haftada 3 kez 100er lt su değişimi yapıyorum. bitkilerimin yaprakları kahverengileşmeye başladı hatta bazıları bu yüzden çürümeye başladı.
sadece yosun yiyen ve discusa zarar vermeyecek bir balık türü var mı?
kimyasal karşıtıyım ama kolay temin edebileceğim ve zararsız yosun önleyici ve giderici bir madde var mı? filtrelerimde carbon mevcut (2*eheım 2228-1000lt/saat kapasite)
başka ne yapabilirim?
teşekkürler

Mr.Edim
23-07-2008, 15:24
Işıklandırmayı azaltın, sıvı gübre veriyorsanız ara verin,su değişimlerine devam edin. Kullanılmayan besinler yosun olşumuna neden olur. Tank bir değişiklik yaptınız mı yakın zamanda? Sera ve tetranın ürünleri var, çok mecbur kalırsanız kullanın ama zorunluluk dışında tavsiye etmiyorum.
Çürümeye başlayan bitkileri akvaryumdan çıkartın suyu çok hızlı bozarlar. SAE ler yosunla mücedelede oldukça iyidirler. Barışçıl bir balık ve discusla yaşayabilirler.

zombidix
23-07-2008, 15:34
ışıklandırmayı azaltın derken lamba sayısını mı süreyi mi kastettiniz. bu arada uzun zamandır akvaryumda bir değişiklik yapmadım. ilave canlı ya da canlı sayısında bir eksilme olmadı. su değişim sıklığını çoğaltsam bir çözüm oluşur mu acaba...

bytepoem
23-07-2008, 16:54
Merhaba,
Tam tersi en büyük sorununuz su değişimi. Tamamen hak veriyorum, discus için bende çıplak tankta bu su değişimini bu oranlarda yapıyorum, dolayısyla nitrat sıfır cıvarlarında. Discus için harika ama bitkiler nitratla beslenir. Nitrat yoksa bitki ölür, yosunlar rahatlar ve çoşar. Esasında esas sorun nitratınızın 0 cıvarında olması.
Bitkili discus'un zorluğu işte tam burada. Bitkili tankla ile discus birbirlerine çok ters özellikler gerektiriyor bence. Bir çok kişinin bildiğinin tersine discus'un doğal ortamında bitki nerdeyse hiç yoktur.
Kahverengileşme genelde demir eksikliğidir bildiğim.
Bitkiler uygun bir ışık+başta nitrat ve demir ve de benzeri elementler+mineraller+iyi bir bitki kumuyla büyür. Yosun da bir bitki sonuçta, o da aynılarını ister ama o kadar rahat bir bitkidir ki birinin olmamasını sorun etmez. Bu yüzden bitkiler hızlı büyüyerek bu besinlerin hepsini kullanamazsa yosun rahatca ve hızla büyür.
Bitkili discus bence zordur ve çeşitli fedakarlıklar ister. Benim bir tankım discus, biri rasbora'lı bitki. Bitkide su değişimi haftada bir %20'lerdedir çünkü az da olsa nitrat bitki gelişimi için şarttır, hatta bitki akvaryumlarında dışarıdan nitrat ekliyoruz diğer elementlerle beraber. Ama bu sefer discus nitrattan rahatsız olur. Işık yükselmeli, eğer bitkileriniz discus'a uygun az ışık isteyen bitkiyse az ışık yeter ama genede şu anki halini aşmalı. Bu sefer discus rahatsız olacak fazla ışıktan. Maalesef bitkili discus'da su değişimini aksatarak az da olsa nitratlı ortamda, biraz yüksek ışıkla ve bitkiye uygun 27 derecelerde discus'u zorlayan şartlar kabullenmek gerek.
Sonuçta su değişimini azaltın başta. Bitkilerinizi belirtirseniz özelliklerine göre gerekli aydınlatmaya yükselmeyi ve gerekirse ek katkılar koymayı göze almalısınız. Tabii ısıda mecburen öyle 29-30'larda olamayacak. Tabii hepsi bitkilerinize bağlı, söylerseniz yorum yapabiliriz.

zombidix
23-07-2008, 18:33
ne yalan söyleyeyim sadece anubias adını biliyorum. geri kalanı güzel görünümlü genelde orta boy yapraklı çabuk uzayan (1 adedinin yaprakları da boyu da çok çabuk büyüyor) apc ve teknik akvaryumdan alınma (discus ve 30 derece sıcaklığa dayanıklı görsellik ön planda olan bitkiler. yaklaşık 30 kök ve 10 farklı çeşit var. hepsinde yosunlanma var. akvaryum dışına alıp yıkayıp temizleyebiliyorum ama artık zor gelmeye başladı. nerdeyse discuslarım kadar çok seviyorum ve mutsuz olmalarını ve kendilerini gösterememelerine dayanamıyorum. discuslara harcadığım para zaman emeği bir o kadar da onlara da harcıyorum. imkansızlıklar ayrı bir akvaryuma el vermiyor. SAE Yİ DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM. yaşlanınca saldırganlaşıyormuş ve sahtesi de varmış. biraz daha araştırmam gerekiyor. başka tavsiyeleriniz olabilir mi acaba (kimyasal hariç)

bytepoem
23-07-2008, 21:55
Açıkcası bitkili discus konusunda yapılacaklar konusunda tavsiyem pek olamayacak, ikisini ayrı ayrı yıllardır yapıyorum ama hiç birlikte yapmaya cesaret edemedim :) Ben discus ve bitki akvaryumlarımda ayrı ayrı yaptıklarımı düşünüp yorum yaptım.
Discus'suz bitkili olsaydı direk tek çare olarak önce çürük bitkiler atılıp, yeni hızlı büyüyen bitkileri alıp hızla büyütmek derdim. Sağlıklı bir ortamda zaten büyüyen bitkiler yosuna geçit vermez. Aydınlatma arttırmak, gerekiyorsa co2 vermek , başta demir olmak üzere elementleri katkı maddeleriyle arttırmak, kuma gübre tableti koymak, nitratı bayağı yüksek tutmak (bitkilerde ilk 1-2 ay su değiştirilmez çoğunlukla, nitrat olsun diye hatta katkıyla nitrat eklenir, böylece bitkiler bol besinle hemen hızlıca büyür ve yosun başlayamaz bile) ve özellikle bir kaç hızlı büyüyen bitkiler alarak ( Türkçe adlarıyla zeytin,tütün,limon gibi, özellike egeria densa) yosuna besin bırakmayarak yok etmek olur. Ama bütün bunlardan discus zarar görecektir kesin, denemeyin derim. Düşüncem tatlısuda hiç bir yosun sorununu balıklarla, u.v.'le çözemezsiniz. Her şey akvaryumun dengesini oturtmakta. Bitkili ise akvaryumda denge oturup bitkiler sorunsuz ve hızlı büyüdükce yosun olmaz. Bitkisiz ise iyi bir filtre, sık su değişimiyle nitratı sıfırlarsınız yosun olmaz. Bu arada ultraviole yosunu engellemez. Sadece suda yüzen, suyun bulanıklaşmasını, bazen yeşillenmesini sağlayacak tam türünü bilmediğim bir yosun türü canlı var, onu engeller. Ama cam, bitki, kaya, kütük yosun tutacak ortam varsa tutar.
İlk önce arkadaşın söylediği gibi çürüyen bitkileri hemen çıkartın akvaryumdan. Çürüdükce hem çürümeden amonyak salacak, hem o kadar emdiği nitratları akvaryuma geri verecek. Hem su değerleri mahvolacak hem yosun iyice beslenip artacaktır. Zaten akvaryum yosun tuttuğuna göre, hemde bitkilere rağmen, akvaryumda yüksek bir nitrat var. Discus'lara dikkat ve nitratı bir test edin derim.
Kuma gömülü bir bitkiyi yerinden sökmek ise bitkiyi mahveder. Bitkinin önce kuma dallanması, tutunması gerek iyice. Her yıkamada hırpalanmıştır kökleri. Özellikle anlattığınız bazı bitkiler Crypto ise, zaten akvaryumda önce 1-2 ay alışma sorunu yaşar sonra toplarlar. Hiç çıkartmamanız gerekirdi. Gene yıkasanızda en azından musluk suyuyla yıkamayın, klor veya başka zararlı bakteri falan gelmesin.
Bitki bilgilerimden anubias'da hiç sorununuz olması gerekir. En rahat büyüyen bitkidir, discus'a da en uygun diyebiliriz. Kütük üstüne bağlayacağınızdan kumu zaten umursamaz. Işık çok çok az ister, hatta gölge ister. Ama çok ağır büyüdüğünden ilk yosun tutan bitkidir maalesef.
Hatta bana sorsanız, aklımda bir gün bitkili discus var ve ilk olarak çıplak tabanda bol kütük üzerinde her türünden irili ufaklı onlarca anubias ve java fern'ler deneyeceğim discusla. Hem dip çekimi kumsuz olduğundan kolay olacak, hemde her şartta, çok az ışıkta, 0 nitratta bile çok ağırda olsa büyüyen, en azından çürümeden yaşayabilen bitkiler olduğundan istediğim kadar su değişimi yapabileceğim.
Son olarak, bitkilime arasıra koyduğum SAE'ler saldırgan değil ama bir süre sonra diğer balıkların yemine alışıp yosun yemeği bıraktılar her zaman.

Mr.Edim
25-07-2008, 03:08
Yosun oluşumu başlamıssa döngüde bir sıkıntı var demektir ve bitkiler sudaki nitrat, fosfat,demir gibi maddeleri tüketemiyordur. Akavaryumda biriken başlıca nitrat ve fosfat yosun oluşumunu tetikler, siz bitkileriniz için eksik olan şeyi bulup tamamlayana kadar alıp başını gider. Işıklandırmayı tamamen kapatın demiyorum ancak yosun sorunu halledilene kadar minumum seviyede yapmanızı öneriyorum. Her şey tamam olsa dahi ışıklandırmadaki hata bile alg ve yosun problemine neden olabilir. 14 saat aydınlatma oldukça fazla, bence 8 saat yeterli.Sahip olduğum yoğun bitkili tankta 8 saat aydınlatma uyguluyorum, hem ekonmi olarak hemde yosun sıkıntısı açısından aydınlatmayı minumum seviyede yapmanızı öneriyorum.
-Bence nitrat testi yaptın,
-Lambalarınız 6 aydan fazla kullanılmış ise değiştirin,
-Yosun problemi azalan kadar aydınlatma süresini azaltın ve haftada en az %40 su değişimi yapın.
-Kesinlikle bitkileri çıkarmayın, köklerini oynatmayın.Bir çok bitki kökleri ile beslenir ve kök yapısı gelişene kadar büyümezler buda kullandığınız sıvı güberenin suda kalması anlamına gelir.
-Balıklarınız yetişkinse minumum yemleme yapın
-Geçici bir süre Elodea ve Cabomba türlerinden ekleyin faydası olacaktır.

mustafaburuk
25-07-2008, 23:15
Aynı sorun arkadaşımda da var.Ama onun tankı cama-cam.Benim sularım kesildiği için 3 diskusuma o bakıyor.Aydınlatmayı azaltacak.Nitrat miktarını ölçmedim ama yarın ölçmeyi düşünüyorum.Suyu yemyeşil olmuş balıklara zararıda görünmüyor dedi ama ben daha görmedim.Bir şey olmaz herhalde

bilgin26
15-11-2011, 02:01
Konu açılalı yıllar olmuş ama ben sadece bi yerden döküman buldum onu yazmak istedim belki faydası dokunur bazı arkadaşlara.

Yosunlar akvaryumdaki yaşamları tehtid eder ve bi an önce çözüm almalısınız akvaryum ben hastayım diye bağırmaktadır örnek vermek gerekirse.

Akvaryumun İçindeki Yosunlanma Mavi veya Kahve Rengi ise:
Akvaryum içerisindeki ışıklandırma yetersiz veya nitrat oranı yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Çözüm: Akvaryum suyu 1/4 oranında değiştirilmeli ve nitrat giderilmeli yem vb gerekirse azaltılmalı dip çekimine önem vermelisiniz.

Akvayumun İçindeki Yosunlanma Yeşil ise:
Akvaryum içerisindeki ışık miktarı yeterli ve hatta çok fazla Oldugundandır.
Işık kısılmalı akvaryum direk güneş ışığına maruz bırakılmamalı.

SAVCI
24-12-2011, 23:23
Merhaba,
Akvaryumum cama cam.Özellikle tabanında ve arka camda yeşil ve kahverengi arası yosunlanma oluyor.11 adet 5 aylık disus var.Sabah ve akşam iki öğün dana yüreği ve karidesli mama veriyorum.Aralarda 3 kez tetra bits veriyorum.Işıklandırma 36W T5 floresan 11 saat çalışıyor.Su değişimi bu aralar hergün %25 yapıyorum.Filtre olarak 80 lt sump mevcut.Karbon veya zeolit kullanmıyorum.Filtre içinde elyaf, biyolojik sünger, bioball ve lavkırığı var.Önceden gün aşırı %25 yapıyordum.Toplam su hacmi 420lt.Sizce bu alg ve yosunlanmanın sebebi nedir?Zararı varmıdır?

Oğuzhan
25-12-2011, 02:42
Şenol Bey, akvaryum içerisinde oluşan alg ve yosunların bir kısmı; suyunuzun oturması (eskimesi) ve bakteri kültürünün oluşması yönünde yarar sağlar. Bu alg ve yosunlar kontrol altında tutuldukça akvaryumunuza ve balıklarınıza zarar vermeyecektir.
Durumu "Görüntü kirliliği" olrak değerlendiriyorsanız, mıknatıslı cam silecekleri ve taban için uygun bir sünger periyodik aralıklarla size temizlik konusunda yardımcı olacaklardır.
Piyasada "Yosun yiyici" olarak adlandırılan ve satılan pekçok balık türü var fakat bu balıkların neredeyse hepsi diskus üzerinde bulunan mukuza tabakasına "Hayır" diyemiyor ve balıkları sürekli tedirgin edip bir takım zararlar da verebiliyor, bu zararlar zamanla bakteriyel deri hastalıklarının meydana gelmesinde etkin rol oynadığı için size faydadan çok zarar verecekkerdir bu yüzden diskus akvaryumlarına başka cins balık önerilmemektedir.
Son olarak camlardaki alg ve yosunları temizledikten hemen sonra yapacağınız dip çekimleri ile açığa çıkan ve serbest olarak yüzmeye başlayan pekçok alg ve yosun türünüde akvaryumdan daha sağlıklı bir biçimde defneceksinizdir.
Saygılarımla...

SAVCI
25-12-2011, 11:41
Oğuzhan Bey,
Öncelikle yorumunuz ve yardımınız için teşekkür ederim.Dediğiniz gibi görüntü kirliliği oluyor.Ben de bu yosunları bir iki defa dip çekimi yaptığım borunun ucuna sünger takarak temizledim.Fakat su çok bulanıyor.Balıklara zarar verebilir diye vazgeçtim.Filtreye zeolit eklesem faydası olurmu?

Oğuzhan
25-12-2011, 21:36
Su bitkileri, alg ve yosunlar ışık, özellikle güneş ışığı etkisi ile asimilasyon yapabilirler ve böylelikle büyürler. Ancak fazla ışıklandırma bitkilerin akvaryumda çok fazla çoğalmasına neden olacaktır. Bununyanında algler de çok fazla üreyecek bu da oksijen tüketimini % 300 oranında arttıracaktır. Bu önemli bir tehlikedir. Ancak bu olay bol havalandırma ile ortadan kaldırılabilir. Fazla ışıklandırmanın bir başka tehlikesi ise bol fotosentez, bol karbonik asit meydana gelişi ve bunun sonucunda da tehlikeli boyutta pH yükselmesidir. Asolan tehlike budur. Çünkü oksijen azlığı zaten çalışan havalandırma ile ortadan kalkar, ya da havalandırma az ise balıklar adeta boğuluyorum işaretini verirler ve önlem alınır. Oysa pH yükselmesini sadece ani ve topyekun ölümlerle anlayabiliriz.
Aşağıda başlıca yosun ve alg türleri;
1. Mavi Yosunlar (Cyanophyceae) : Renkleri mavi-yeşil-kahverengidir ve tabaka halinde yayılır. Mekanik olarak temizlenmeleri mümkündür. Akvaryumda Nitrat ve Fosfat fazlalığı, fazla yem verilmesi, fazla ışık, CO2 azlığı, pH değerinin yüksek olmasıbo yosunların teşekkülüne neden olabilir.
Bu yosunlar oluşunca, sık su değişimi, ışıktan koruma, bir demet buğday ve arpa akvaryumaasılarak, 1-2 çay kaşığı kalium sülfat veya kalium chlorid beher 100 lt. akvaryum suyuna karıştırılması, pH değerinin kontrolü ve yüksek ise düşürülmesi suretiyle mücadele mümkündür.
2. Siyah Nokta Yosunlar: Küçük, siyah-yeşil ve bulunduğu yere kuvvetle yapışan ve süratle artabilen bir yosun tipidir.
3. Yeşil Yosunlar (Chlorophyceae) : Az zararlı, hatta suyun iyi bir klimaya sahip olduğunu gösterir.
4. Yeşil Nokta Yosunlar: 3 mm. boyunda, açık yeşil renkte, camlara ve yapraklara noktalar halinde yapışır.
Camınön kısmında olanlar temizlenmeli, arkadakiler gıda olarak bırakılabilir.
5. Küçük Demet Yosunlar: Bir noktadan demet halinde 2-3 cm. boyunda açık yeşil yosunlar halinde görülür.
6. Demet Yosunlar: Çok ince, açık yeşil veya yeşil-gri tüyler halinde bitkiler üzerinde kürk görünümünde olurlar. Tüylerin uzunluğu 2-20 mm. uzunluktadır.
Akvaryumdan yosunlu yapraklar hemen uzaklaştırılmalıdır.
7. İp yosunlar : Açık yeşil, uzun ipler biçiminde uzayıp, bitkileri saran bir tiptir. Bu yosunlar herhangi bir yere yapışmayıp, suda serbest haldedirler. Bu yosunların bulunması su kalitesinin iyi olduğunu gösterir. Eski bir diş fırçası ile temizlenebilir.
8. Yumak Yosunlar . Yeşil ince iplik pamuk yumağı biçiminde, tabanda veya bitkiler arasında oluşan bir yosundur. Sabit kökleri yoktur ve suda serbest olarak bulunurlar. Eski bir diş fırçası ile kolayca temizlenebilirler.
9. Fırça Yosunlar : Siyah-kırmızı renkte olup, yapıştıkları yerden çok miktarda ipler halinde uzarlar. Akvaryum tabanda, dekorasyon malzemelerinde, filtrelerde, ısıtıcılarda, bitki yapraklarında yapışmış halde görülürler. 5 ve 20 mm. uzunluğunda tipleri vardır. Su akıntısının yüksek olması veya kuvvetli filtrasyonlarda meydana gelirler.
10. Yeşil Serbest Yüzen Yosunlar : Suda milyonlarca küçük serbest yüzen parçalar halinde bulunur ve suyun yeşil renkte bulunmasına neden olurlar.
Bu yosunlar UV cihazı ile bertaraf edilebilir. Suda fazla Nitrat veya Fosfat bulunması halinde ürerler.
11. Sakal Tip Yosunlar : Gri-kahve renkte, 15 cm. boyunda sakal biçiminde yaprak kenarlarına yapışık olarak görülüler. Görüldüğü takdirde temizlenmelidir. CO2 verilerek mücadele edilebilir. Suyun fazla alkalik olma durumunda veya kuvvetli su akımının olması halinde meydana gelirler.
12. Kahverengi Yosunlar (Diatomeae) : Taşlara, odunlara ve bitkilere sabit olarak yapışırlar. pH değerinin yüksek olması ve ışık azlığında teşekkül ederler. B u yosunlarla ışık durumunu arttırılarak mücadele edilir ve netice alınır. Işık durumu 0.2W/1 nin altında olmamalıdır.

"Akvaryumda yosunlaşma, su şartlarının bozulması sonunda meydana gelmektedir. Sık miktarda bulunacak bitkiler yosunlaşmayı önlerler."

Alıntı : Tatlı Su Akvaryumları ve Balıkları / Faruk YALÇIN.

bilgin26
25-12-2011, 23:23
Şenol abi kahve rengi arka planda ve camda oluşan yosun için florasanını değiştir fazla yemleme yapma, güneş ışıgına yakın bir ışık lazım kahve rengi yosun ise veya yemlemeden sonra dip cekimi yap kum varmı dipte varsa kaldır at, nitrat ve ph artmasının önüne geç kimyasal olarakda deep marka yosun giderici var faydası olur ama tavsiye etmem dogal yollarla giderilir. yukarda belirttigim ayara getirmenin başında bi kimyasal kullansan olabilir ama.

saygılarımla

SAVCI
26-12-2011, 09:01
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Işıklandırmayı 8 saate düşürdüm.Yemlemeyi bir öğün azalttım.Bakalın ne olacak.

bilgin26
26-12-2011, 16:56
şenol abi kahve rengi yosun ışık azlığından olur :) ışıgı değiştir veya ışıgı arttır. güneş ışıgına yakın bir ışık bul.

SAVCI
29-03-2012, 00:08
Yosun problemi bir süredir vardı.15 gün önce 2 adet sae aldım ve akvaryuma koydum.15 gün içinde 360 Lt akvaryumu pırıl pırıl yaptılar.

CanOzer
22-04-2012, 23:03
Merhabalar

Yukarıdaki yorumları takip ettim. Bende de aynı sorun 2-3 gündür mevcut Yeşil su dediğimiz oluşum var akvaryumda.. %30 su değişimi ile kendine gelir diye düşündüm ancak eğişen hiçbir sey olmadı. Bugu "Ozoo Green Water" aldım. Suyun rengi kendine gelmeye başladı. Filtreye Zeolit malzeme eklemesi yaptım. Suyun berrak rengini kavusmasını bekliyorum. Sanırım Sürekli taze su sistemi bu şekile sokuyor diye düşünüyorum. Birde akvaryumdaki bitkiler :S