PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yellow Crystallara Uygun Yem

gulay
28-03-2010, 21:50
1,5 ay kadar önce birkaç adet yavru Albino Yellow Crystal aldım. Aldığım arkadaşım balıklar yurtdışından geldikten sonra bir hayli iyi bakmış, renklerinde herhangi bir kızarma ve pigment yoktu. Çeşitli kuru yemler ve dana yüreğiyle beslemekteyim. Denediğim yemler arasında Tetra Bits 1 gün içinde kızartmasıyla birinci oldu:D, neyse ki bırakıldığında geriye dönüş oluyor. Kuru yem olarak zaten seçeneğimiz kısıtlı, peki dana yüreğini saf yürek olarak kullanmak dışında içine ne katabiliriz ki hem gelişimlerine fayda etsin hem de kızartmasın:)

Bir not: Renginin yeşil olması sebebiyle spirulinayı kullanabiliriz sanıyordum ama meğerse bu yosun da hiç masum değilmiş, tam tersine kızartıcı etkisi bulunuyormuş...

Murat Divrikli
28-03-2010, 22:30
Gülay hanım bildiğiniz üzere çinlilerde dana yüreğiyle besliyorlar siz yürek hazırlarken içine astaxantin vb maddeler koymazsanız balıklarınızda herhangi bir kızarma olmayacak,Mümkünse 1 kg. yürek içine sadece 350-400 gram ayıklanmış karides ilave edip verebilirsiniz.

pharmoza
29-03-2010, 01:08
Gülay hanım bildiğiniz üzere çinlilerde dana yüreğiyle besliyorlar siz yürek hazırlarken içine astaxantin vb maddeler koymazsanız balıklarınızda herhangi bir kızarma olmayacak,Mümkünse 1 kg. yürek içine sadece 350-400 gram ayıklanmış karides ilave edip verebilirsiniz.

Karidesinde mamaya beta-karoten gibi karotenoyidleri ekleyeceğinden buda kırmızılaştıracak düşüncesindeyim.

Ph ınız kaç Gülay hanım?

gulay
29-03-2010, 13:22
Evet tatlı veya tuzlu su karides türlerinin (krill, gammarus...) kızarttığını düşünüyorum ben de... Aslında bir yerlerde (galiba paprika denilen) dolmalık bibere benzeyen ama sarı renkli biberlerin de kullanıldığını okudum ama bulamıyorum şimdi. Bu biberin kırmızısını betakaroten içeriği nedeniyle kullanabildiğimize göre, acaba sarısı ne ihtiva ediyor onu bilmek lazım.

Faruk Bey, son ölçtüğümde geçen yıl 6.8 idi...

pharmoza
30-03-2010, 03:31
Bazik ortamda astaxhantin dış dokuda daha bozunmadan kalabiliyor o yüzden sormuştum.Bahsettiğiniz biberleri annem de çok sever yemeklerde.Aklıma hiç gelmemişti :D

Bora TK.
30-03-2010, 12:21
Benim Yellow Crystal Discuslarım olsaydı, yemleme dietini şu şekilde yapardım,

1000gr. dana yürek
200gr. ıspanak-**lutein(lütfen haşlamayın, kaynamış su içinde 10dk. bekletin)
200 gr. midye içi **lutein(ıspanakla aynı uygulama)
10 gr. spirulina toz.(100gr/1gr.)
10 gr. Tropical Supervit Pul yem

Tropical Kelp Flake yem alırdım(sarı ve mavi renk üzerinde etkisi var-iyi bir kalsiyum deposu)

Not: Spirulina, renkler üzerindeki etkisi sadece parlatma,cilalama(brillant) özelliği vardır,kırmızı üzerindeki etkisi sadece yoğunlaştırma, eğer balığın rengini kızartsaydı çalıştığım mali müşavirlik ofisinde Tropheus akvaryumu var çeşitli türler mevcut ve bunların içinde 8 adet "Morii-Golden ..??? adını tam bilmediğim renk türü var, günde 4 kere Spiruline super Fort ile beslenmekte ve renkleri kırmızı değil, (ki geldiklerinde renkleri biraz daha koyu turuncuymuş-kırmızıya yakın)

""This supplement is formulated specifically for the Discus, with **Lutein highly enriched food, it supports the colour yellow. This is the primary base colour of the discus fish.""

Vedat Yılmaz
30-03-2010, 12:28
Gülay hanım şu linkteki (http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=2584)yazıyı okumanızı öneririm gerekli gilgiler mevcut fakat önerilen ürünleri bulabilirmiyiz onu bilemiyorum.(Roche firması tarafından piyasaya sunulan CAROPHYLL-yellow )

gulay
31-03-2010, 17:02
Yorumlar için çok teşekkürler...
Ben de biraz daha araştırdım internetten, yabancı hobiciler kızartıcı 2 madde üstünde duruyorlar: astaksantin içermeleri nedeniyle tüm karidesler ve spirulina.

Bora Bey, bu arada bahsettiğiniz tür Golden Kazumba'dır kesin, bir diğer tutkum tropheus olduğundan trop deyince akan sular duruyor:D Spirulinadan hep kızartıcı olarak bahsetmişler ama tabii en çok uzak durulmasını söyledikleri bits yemler... Öte yandan tavsiye ettiğiniz midye içine de rastladım, tavsiye eden tecrübeli akvaristler var. Tropical'in kelp içeren yemini de geçenlerde görmüştüm, teşekkür ederim:)

Deniz ürünlerinden yellow türler için morina, kalamar ve midye içi tavsiye etmişler. Öte yandan kızartıcı olan somon, ton balığı ve karidesten uzak durulması söyleniyor. Lutein içeren maddeler sorulmuş forumlarda ama kimse kesin olarak konuşamıyor sarılığa etkisi hakkında. Ama kızartıcı olduğu da söylenmemiş. Demek ki ıspanakla midye içini ve hatta bana göre Lutein içeren haplardan belki 1 taneyi de formulümüze ekleyebiliriz:)

Vedat Bey, verdiğiniz linke baktım teşekkür ederim. Satır aralarında beslenmeyle ilgili çok önemli ipuçları var. Çok farklı balık türleri derlenmiş ama gerek discusa gerek diğer türlere gayet yararlı bilgiler edindim. Bahsettiğiniz CAROPHYLL-yellow adlı maddeyi yabancılar da sormuş bir konuda. Sarı kanaryalarda kullanılıyormuş. Bunun kızartıcı etkisi olan bir de CAROPHYLL-red adlı çeşidi varmış. Yalnız her ikisini de sürekli kullanamıyormuşuz hani bir nevi doping gibi arada bir kısa süreli kullanmak lazımmış.

Bir lutein kaynağı olarak da bezelyeyi buldum, demek ki kullandığımız klasik yürek-ıspanak-bezelye karışımı yellowlar için de özellikle uygun.

Şimdiye kadarki araştırmalarımın sonuçları bunlar, biraz daha araştırırsam yakında bir yellow discus beslenmesi makalesi gelecek bu gidişlebiggrin

Bora TK.
31-03-2010, 18:54
Güzel bir makale bekliyoruz sizden, Gülay hanım.

gulay
01-04-2010, 00:19
Sağolun Bora Bey, artık farz oldu...icon_lol

Vedat Yılmaz
01-04-2010, 16:30
Bir lutein kaynağı olarak da bezelyeyi buldum, demek ki kullandığımız klasik yürek-ıspanak-bezelye karışımı yellowlar için de özellikle uygun.
Şimdiye kadarki araştırmalarımın sonuçları bunlar, biraz daha araştırırsam yakında bir yellow discus beslenmesi makalesi gelecek bu gidişlebiggrin
Gülay hanım özellikle bezelyeyi dikkatli oranlarda kullanmalısınız çünkü lifli gıdadır ve oldukça yüksek lif oranına sahiptir fazlası proteini bağlar ve işlenmeden bağırsaklardan atılmasına sebep olur.(Oran % 1,5 i geçmemeli yani 1 kg dana yüreğine 15 gr.)

Makaleyi bekliyoruz :).

engnylmz
01-04-2010, 22:50
Gülay hanım merhaba. Aynı araştırmaları bende yaptım hatta daha önce başka bir sitede de konuşmuştuk benimde snow white larım var aynı sizinkiler gibi. Bende benim snow white ları sarı yapabilirmiyim diye çok araştırma yaptım. Önüme değişik seçenekler çıktı. Tavuklar da yumurta sarısını daha da koyu sarı yapmak için kadife çiçeği unu kullanıyorlarmış yaptığım araştırmada. Bende parklarda bahçelerde bahar ekilen yazın hiç solmayan sarı renkli kadife çiçeğini toplayıp kuruttum daha sonra benim hanım bu ne deyip atmışicon_rolleyesüzüldüm tabi böyle yapınca deneyemedim haliyle. Kadife çiçeğini de araştırırsanız sanırım makalenize katkı yapabilir,saygılarımla..

gulay
02-04-2010, 11:53
Çok haklısınız Vedat Bey, kritik bir noktaya değindiniz. Aslında koyulacak malzemeler de önemli ama oranları da çok önemli çünkü bu sefer de protein kaybımız olabilir. Makaleyi oluştururken buna da dikkat etmeye çalışayım, bakalım tavsiye edenler bu malzemeleri ne şekilde biraraya getiriyor...:)

Engin Bey, bahsettiğiniz keskin kokulu kadife çiçeklerini biliyorum ve çok severim. Daha mevsimi gelmedi sanırım ama havalar biraz daha ısınınca fidanlıklarda da görmüştüm geçen yıl. Ama tabii içeriğinden haberim yoktu. Bir araştırayım dedim ve yurtdışında marigold olarak geçtiğini öğrendim ki bu marigold ekstresi bana bir yerlerden tanıdık geliyor. Besin destekleriyle ilgili zaman zaman epey araştırma yaptığımdan olsa gerek, bu besinin herhangi bir amaçla ticari olarak hapının satıldığını hatırladım birden:D Ve internette öyle aratınca da bakın ne buldum: meğersem bu haplar doğrudan kadife çiçeğinin kurutulmuş yapraklarından elde ediliyormuş ve %5-60 oranında lutein içeriyormuş yani bizim sarılık için ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz maddeyi:cool: Katkınız için çok teşekkür ederim yazıda kesinlikle bundan da bahsedeceğim. Bu bahar yolumuz yine fidanlıklara çiçekçilere düşecek gibi görünüyor...

Tamer
02-04-2010, 13:31
Bu başlıktada (http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=8374&page=3) değinmişim, Sarı varyasyonlar için uzakdoğuda kullanılan gizli içerik Caropyl yellow'dur.

Aşağıdaki bildiğiniz pigeon blood, caroplyden sonra nerdeyse limon gibi olduğunu görebilrsiniz.

Bu üründe dikkat edilecek şey dozu 1kg yeme 1gr ekenmesi lazım ve üstü üste 5 günden fazla verilmemesi lazım, bu 5 günün üzerinede en az 1-1,5 ay vermemeniniz gerekiyor:)

http://j.imagehost.org/0931/2006111015143_DSC056.jpg (http://j.imagehost.org/view/0931/2006111015143_DSC056)

gulay
02-04-2010, 13:51
Bunu da ekleyelim listeye... Yalnız ben şahsen düzenli olarak tüketebilecekleri daha az riskli ek maddelerden yanayım biraz. Ama desteklemek için eğer ki temin edilebilecekse, arada bir Caropyl yellow kullanılması da uygun olabilir bence:)

pharmoza
02-04-2010, 14:06
http://journals.tubitak.gov.tr/biology/issues/biy-99-23-3/biy-23-3-6-98039.pdf

Bu linkteki makaledede Japon balıkları üzerine yapılan bi çalışmada pigmentasyon amacıyla Zeaksantin(carophyll yellow) kullanılmış.Umarım bununda konuya bi katkısı olur.

Kafama takılan dozaj aşımında etkisi sadece kısırlık yönündemi yada zeaksatin kullanımından sonra testesteron banyosunda tutulduğu zaman mı oluşmakta bu kısırlık.

Bora TK.
02-04-2010, 18:30
Bezelye olayında gramaja dikkat etmek gerekir, fazlası Libido düşüklüğüne neden olmakta/olabilir,,,

engnylmz
02-04-2010, 23:13
Bora bey bezelye ile ilgili bilimsel bir çalışma yapılmış mı? Çok enteresan bir durum libido düşüklüğü! Acaba bezelyede ne var ki buna sebep oluyor açıklayabilirseniz çok sevinirim? Saygılarımla..

Bora TK.
03-04-2010, 00:36
Engin, orjinal yazıyı bulamadım, heralde web sayfası bozulmuş, fakat insanlar üzerinde yapılan araştırmada(amerikan askerleri bezelye çok tüketiyorlarmış) her nekadar bezelye afrodizyak gıdalar arasında olsa bile herşeyin fazlası zarar azı karar felsefesine dikkat etmek lazım,,, belki ekte verdiğim link yardımcı olur,
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=2074&highlight=bezelye&page=2

RUNO
07-04-2010, 13:05
Merabalar;Gıda boyalarını hiç araştırdınızmı?Birde lesitin soya fasülyesi.

engnylmz
08-04-2010, 07:28
Merhaba gıda boyaları aslında güzel bir seçenek fakat suda yem çözüldüğü vakit içindeki gıda boyası suya karışıp suyu boyayacaktır o yüzden pek tercih edilmez, saygılarımla..

gulay
08-04-2010, 22:29
Merabalar;Gıda boyalarını hiç araştırdınızmı?Birde lesitin soya fasülyesi.

Onur Bey, gıda boyası hiç aklıma gelmedi bu yüzden de etkileri konusunda bir fikrim yok doğrusu. Bugün Mersin'de pirinç, mercimek vs gibi pek çok bakliyat ürününü çeşitli işlemlerden geçirerek satan büyük bir firmanın websitesini çevirirken, bu tarım ürünlerinde aflatoksin denen çok kanserojen maddenin araştırıldığı ve ürünlerin bu maddeyi ihtiva edip etmemesine göre kabul edildiğini öğrendim. Benim de aklıma bu maddeyi görür görmez bizim meşhur kızartıcı maddemiz geldi, bilmiyorum isim benzerliğinden ötürü aralarında bir yakınlık var mı ama eğer varsa ve bizim yemlerdeki madde de uzun vadede toksikse, bizim yapay sarartıcılarımız da (carophyll yellow) düşük oranda da verilse zararlı olabilir. Yani diyelim gelişim çağındaki bir balığa hangi oranda vereceğimizi nasıl kestirebiliriz, denenecek oran tamamen şansa kalmış oluyor bu halde:) Lesitini fazla proteinden kaynaklanabilecek karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu bir tedbir olarak tavsiye ediyorlar. Ama lesitin ve soyanın sarartıcı etkilerine henüz rastlamadım, onları da araştırılacaklar listesine kaydediyorum izninizle...:cool:

Merhaba gıda boyaları aslında güzel bir seçenek fakat suda yem çözüldüğü vakit içindeki gıda boyası suya karışıp suyu boyayacaktır o yüzden pek tercih edilmez, saygılarımla..

Engin Bey, bu boyaların içeriği konusunda bir bilginiz var mı? Mesela ben çocukken olanlar bana alerji yaptığından annem kesinlikle yedirmezdi:D Ama şimdikiler daha gelişmiş formüllere sahiptir herhalde. Acaba daha doğal içeriklere mi sahipler?

Tamer
10-04-2010, 13:41
Arkadaşlar yurtdışındaki bir arkadaşımla Caroply yellow için görüştüm 1kg kadar yollamasını isteyebilirim, isteyen arkadaşlar için ortak sipariş yaparak yardımcı olmaya çalırım.. niyeti olan arkadaşlar bana ö.m. ile ulaşabilir.

engnylmz
10-04-2010, 21:19
Gülay hanım ben bizzat gıda mühendisleri ile konuştum doğal olanlar da var dediler olmayanda. Ancak dediğim gibi suyu boyama ihtimali hayli yüksek. Sanırım Tamer beyin tavsiyesini uygulamak en doğrusu çünkü ölçülü kullanıldığında hiç bir zararırın olmadığını araştırdım. İnanınki balıklarımı sarı renk yapmak için epey bir neti taradım. Ya kadife çiçeği kurusu yada Tamer beyin seçeneği, saygılarımla..

gulay
11-04-2010, 08:31
Güzel bir seçenek sunmuşsun Tamer, kendime adıma teşekkür ediyorum...:) Bakalım bir ö.m.den konuşalım, alıp alınmayacağını fiyatı ve de zararı için yapılacak kapsamlı bir araştırma belirler. Çünkü benim şu an elimdeki discuslar yavru ve bu sürekli değil aralıklı dönemlerle kullanılabilen maddenin discuslar üzerinde gelişim bozukluğu, kısırlık vs. gibi etkiler doğurmasını istemem. Öte yandan carophyll yellow'u ben yetişkin discuslarda da bir nevi vitamin takviyesi gibi görüyorum, kızartıcı etkisi bulunmayan diğer doğal maddeler ise sürekli diyetinde bulunması gerekenler... Yani diyelim sürekli bitsle besleyip arada bir carophyll vermek doğru değil, hem özel diyetlerine uymalı hem de bulursak arada bir düşük oranda carophyll kullanmak uygun bence...