Orijinalini görmek için tıklayınız : D.I.Y Ph metre ve TDS-Ec-PPM metre..
Ercan Bayram
07-07-2008, 13:42
selam arkadaşlar
siteleri karıştıra karıştıra birşeyler buldum ama teknik ingilizcem yetersiz olduğu için anlayamadım desem yeridir...
bu akıllı kaşık.. yapan kişilere nasıl yaptıkları hakkında bilgi istedim mail in cevabını bekliyorum çok güzel ve küçük bir tuzluluk ph ısı ölçer kombinasyonu...
http://www.techeblog.com/index.php/tech-gadget/intelligent-spoon
bu da ev yapımı EC-TDS-PPM ölçüm cihazı
http://blog.makezine.com/archive/2008/02/build_your_own_water_qual.html
bu link de yapım aşamaları
http://www.octiva.net/projects/ppm/
bu link de pH metre yapımı ama nereye nasıl bağlanıyor anlam veremedim
http://blea.ch/wiki/index.php/PH_Meter
buldukça buraya eklemeyi planlıyorum
Belki birgün kombine bir pH EC TDS PPM ölçüm cihazını yapabiliriz...
neden olmasın :)
İyi Forumlar
mustafaburuk
07-07-2008, 15:23
Karışturdıkça bir şeyler çıkıyor.Neden kimse yorum yazmıyor anlamadım?
Ercan Bayram
07-07-2008, 15:45
sanırım beni eli boş olarak düşünüyor arkadaşlar
ama bu işe gönül veren birisinin ilk kurulum masraflarını azaltmaya yönelik konular açtığımı görüyorsunuz...
ama nedense kimse bir el atmıyor yardımcı olmuyor...
illa discuslarım hasta yada şu yeme neyi ilave etmeliyim yada EC yi nasıl düşürürüz diye bir başlık mı açmam lazım?
lüzumsuz bir konu olduğunu bile düşünüyorsanız alternatif sunmanızı bekliyorum
Konu güzel, ama 2 saat önce açmışsınız, 2 hafta olmuş gibide sonunu bağlamışsınız:)
Forumdaki üyelerin bende dahil günlük çalışma saati ve hepimiz günlük kazancımız için mesai harcıyor aradada diğer boşta kalan zamanımızı/enerjimizi DFC ye akarıyoruz, ışık hızı ile cevap bulmak herzaman mümkün olmuyor, lütfen üyelere haksızlık etmeyelim.
DIY projeler benim herzaman ilgimi çekmiştir, yeni icatlara ve var olan mekanik veya elektronik bir malzemeyi daha hesaplı bir şekilde muadilinin yapılabilmesi çok güzel, bu konuda ( ph ms tds ölçer) benim bir çalışmam olmadı, hanna 98129 combo kullanıyorum, ama DIy olarak yapan olur ise ve ilerde benim yeni bir comboya ihtiyacım olur ise yapan arkadaştan almayı yada bende yapmayı isterim.
Siz bir maliyet hesabı çıkarttınızmı? piyasada 100 ytl ye ph ms ölçerler var, verilen uğraşa değecekmi?
Arkadaşım fiyat önemli değil. Ben işimi görmesinden çok bir şeyler yapabilmeyi tercih ederim. Gelişmeleri izliyor olacağım.
sanırım beni eli boş olarak düşünüyor arkadaşlar
ama bu işe gönül veren birisinin ilk kurulum masraflarını azaltmaya yönelik konular açtığımı görüyorsunuz...
Arkadaşım fiyat önemli değil. Ben işimi görmesinden çok bir şeyler yapabilmeyi tercih ederim. Gelişmeleri izliyor olacağım.
Sizin için fiyat önemli değil belki ama Ercan bey için ve bir çok hobici için fiyat önemli hatta bana kalırsa DIY projelerin var oluşunun en büyük sebebi fiyattan tasarruf etmek, var olan bir ürünü daha hesaplı yapabilmek, hanna hı98129 ph ısı ppm ms ölçer 200-250 ytl 2 yıl garantili ben uğraşıp bir sürü uğraş verip aynı paraya maal ediyorsam değermi?? kalitesi dünyaca kabul edilmiş marka ürünler kadar ölçümleri kesin olacakmı ?? bence bunlar DIY yapmada en önemli etkenler, yoksa ne gerek var yapılmışı varken tekrar uğraşmaya amerikayı yeniden keşfetmeye, ama dersenizki ben olmayan bir şey yapacağım ve fiyatıda çok uygun olacak gayet mantıklı derim.
Ercan Bayram
07-07-2008, 18:03
Tamer abi teşekkür ederim cevabın için ben sadece bu konu için değil microsiemens ölçümü için açmış olduğum konuya da cvp geldiğini göremedim...
sadece bu konuya has değildi...
Çok haklısınız DIY sistemler ekonomik olması sebebi ile yapılıyor..
sadece kendi yaptığımız bir ürün olması ile dünyaca tanınmış bir marka olması çok farklı bir durum...
bu arada pH metre için ucuz bir alternatif daha buldum
9.90 dolar makinanın kendisi
kargosu da 9,59 dolar
toplamda 20 dolara pH ölçüm cihazı...
http://search.ebay.com/?fcid=204&fpos=&fsop=34&fsoo=1&satitle=spa+pool+ph&from=R40&gbr=1&sbrsrt=d&save=Save
bunun yanında bir elektronikçi discus sever arkadaşımız varsa ne kadar maliyet tutacağını sorabiliriz...
yukardaki linklerdeki bağlantı yapılacak ayrı bir cihaz mı var yoksa ben mi öyle anladım bilmiyorum sadece o kadar değil gibi geldi bana...
Ayrıca bilgisayara bağlanan ve 2 uçlu birisi O/R cihazı girişine diğeri de çıkışına takılan ve sürekli saatlik olarak bilgisayara kayıt alan bir sistem daha gördüm...
tabi biraz pahalı ...
Araştırmaya devam..
İyi forumlar
Sizin için fiyat önemli değil belki ama Ercan bey için ve bir çok hobici için fiyat önemli hatta bana kalırsa DIY projelerin var oluşunun en büyük sebebi fiyattan tasarruf etmek, var olan bir ürünü daha hesaplı yapabilmek, hanna hı98129 ph ısı ppm ms ölçer 200-250 ytl 2 yıl garantili ben uğraşıp bir sürü uğraş verip aynı paraya maal ediyorsam değermi?? kalitesi dünyaca kabul edilmiş marka ürünler kadar ölçümleri kesin olacakmı ?? bence bunlar DIY yapmada en önemli etkenler, yoksa ne gerek var yapılmışı varken tekrar uğraşmaya amerikayı yeniden keşfetmeye, ama dersenizki ben olmayan bir şey yapacağım ve fiyatıda çok uygun olacak gayet mantıklı derim.
Tamer Bey
İlk olarak ben DIY'ları proje olarak değil ekstıradan bir hobi olarak görüyorum. Bu yüzden DIY'ların varlığını fiyattan tasarruf etmek diye kısıtlamayı pek doğru bulmuyorum.
Bence DIY'lar insanın hayalgücünü geliştirmek, yaratıcılığını güçlendirmek içindir. Evet doğru bazen orjinalinden daha da pahalıya mal olabiliyor fakat soruyorum; hangi orjinal ürünü istediğiniz gibi dizayn edebilir yahut üzerinde değişiklik yapabilirsiniz? Hangi orjinal ürün sizin spesivik ihtiyaclarınızı %100 karşılayabilir.
Orjinali ve orjinaline benzeyeni diye fiyat olarak karşılaştırırsak orjinali daha avantajlı olabilir. Lakin çevceveyi biraz daha büyütüp resme öyle bakarsak durum tam terside olabilir. Şöyle ki; Siz DIY ph metre yapıyosunuz. Sonuc başarısız yahut başarılı ama istenilenden çok uzak, fiyatta orjinalinin üç beş katı. Birçok deneme yapmışsınız ve sonuç hep hüsran. Bu çalışmaların sonunda elinizde doğru dürüst çalışmayan bir ph metre ve ödenmeyi bekleyen faturalar. Buraya kadar her şey olumsuz. Ama çerceveyi genişletip baktığımızda bozuk ph metrenin yanı sıra deneyimlerimiz de var. İşte DIY’ların altın meyvesi de budur, tecrübelerimizdir. Bu altın meyve belkide sizin ph’ı ölçmenizi hiç olanak sağlamayacak ama beklide ph’ı ölçmeye hiç gerek kalmayacak bir buluşa imza atmanızı sağlayacak.
Ununtmayın icatlar ihtiyacların bir neticesidir. Discus’u için ph’ın çok önemli olduğunu bilen bir Discus sever elindeki imkanlar ile akvaryum suyunun ph’ını öğrenmek için daha sonrada o ph’ı Discuslarının tolere edebileceği seviyeye getirmek için uğraşacaktır. Bunun en kolay yolu 200-250 ytl lik 2yıl garantili, çok foksiyonlu bir cihaz alıp su değerlerini öğrenmek ve daha sonra 400-500ytl lik bir Reverse Osmoz cihazı alıp uygun değerleri çeşme suyuyla karıştırmak suretiyle birkaç denemeden sonra yakalamaktır.
Ortalama 650ytl ye mal olacak bu kombinasyon için ya yeterli paramız yoksa ya bu miktarın bir kısmını karşılayacak olan DIY ph metre için gerekli malzemeler(bir köşede atılmayı bekleyen) zaten bizde mesleğimiz gereği yahut her hangi bir sebepten dolayı zaten bizde varsa. Ya bu uğraş bizim zamanımızdan başka hiçbir kayba uğratmayacaksa.
Yani; yinede bu uğraşa başlamayalım mı? Bir sürü uğraş verip aynı paraya mal ediyorum nede olsa mı diyelim. Yoksa kalitesi dünyaca kabul edilmiş marka ürünler kadar ölçümleri kesin olmayacak nede olsa mı?
Son olarak!!!!
Belki de 650 ytl masraf yapıp kocaman bir sıfırla karşılaşan arkadaş burada karşılaştığı deneyimlerinden ilham alarak ph’ı ölçmeye hiç gerek kalmayacak elektromanyetik bir alet yapacak ve bu aletin maliyeti sadece 50 ytl olacak. Bu alet belki de yaydığı sinyallerle Discusları rahatlatmak suretiyle Discus’un ph’ı tolere etme aralığını maksimuma yükseltecek. Böylelikle 4 ile 9 ph seviyesinde rahatlık yaşayabilen Discus’un ph gibi bir sorunu artık hiç kalmayacak ve kalitesi dünyaca kabul edilmiş markalı ph metreler artık tarih olacak. Ve beklide sizin yeni bulduğunuz bu makine dünyaca ünlü bir marka olacak.
Şimdi soruyorum size hangisi daha karlı?
Saygılar.
Ercan beyin açtığı başlıktan ve beklentisinden yola çıkarsak, daha evvelki mesajımdada belirttiğim gibi maddi olarak aynı hesaba gelecekse kesinlikle vakit kaybına gerek yok çünki yapılmışı var garantilisini kalibrasyonlusunu adamlar yapmış, nedemişim?
buraya kadar mantıksız bir şey ben göremiyorum, bu kadarda DIY projelerin anlam ve önemini ders verir gibi gözümüze sokmaya çalışmanızda entresan burası mucitler bilim adamları forumu değil, tubitakın yeni icatlar yarışmasıda yapmıyoruz, discus için faydalı kim yeni birşey yapacaksada arkasındayım destekcisiyim, zaten bende dedim,
DIY projeler benim herzaman ilgimi çekmiştir, yeni icatlara ve var olan mekanik veya elektronik bir malzemeyi daha hesaplı bir şekilde muadilinin yapılabilmesi çok güzel, bu konuda ( ph ms tds ölçer) benim bir çalışmam olmadı, hanna 98129 combo kullanıyorum, ama DIy olarak yapan olur ise ve ilerde benim yeni bir comboya ihtiyacım olur ise yapan arkadaştan almayı yada bende yapmayı isterim.
bu birazda kişisel merak hobi, benim ilgimi çeker ama yapmam, yapamam ona ayıracak vaktim uğraşacak zamanım yok, siz istediğiniz kadar icat yapabilrsiniz bende yaptığınız icatı alkışlar tebrik ederim, zaten kimseye sen neden DIY yaptın neden icat yaptın diyende yok, kiminin zamanı boldur günlerce uğraşır yapar kiminin zamanı yoktur gider var olanını alır bu iş tercih işi..
Sizin çerçevenizin genişlği doğultusunda yaptığınız yada yapacağınız çalışmaları merakla bekliyorum, ilk alkışlayan ben olacağım...
Tamer abi teşekkür ederim cevabın için ben sadece bu konu için değil microsiemens ölçümü için açmış olduğum konuya da cvp geldiğini göremedim...
sadece bu konuya has değildi...
Çok haklısınız DIY sistemler ekonomik olması sebebi ile yapılıyor..
sadece kendi yaptığımız bir ürün olması ile dünyaca tanınmış bir marka olması çok farklı bir durum...
bu arada pH metre için ucuz bir alternatif daha buldum
9.90 dolar makinanın kendisi
kargosu da 9,59 dolar
toplamda 20 dolara pH ölçüm cihazı...
http://search.ebay.com/?fcid=204&fpo...rt=d&save=Save (http://search.ebay.com/?fcid=204&fpos=&fsop=34&fsoo=1&satitle=spa+pool+ph&from=R40&gbr=1&sbrsrt=d&save=Save)
bunun yanında bir elektronikçi discus sever arkadaşımız varsa ne kadar maliyet tutacağını sorabiliriz...
yukardaki linklerdeki bağlantı yapılacak ayrı bir cihaz mı var yoksa ben mi öyle anladım bilmiyorum sadece o kadar değil gibi geldi bana...
Ayrıca bilgisayara bağlanan ve 2 uçlu birisi O/R cihazı girişine diğeri de çıkışına takılan ve sürekli saatlik olarak bilgisayara kayıt alan bir sistem daha gördüm...
tabi biraz pahalı ...
Araştırmaya devam..
İyi forumlar
Ercan kardeşim, bu iş bütce meselesi kendin yaparak yada hazır alarak ne şekilde ucuza hallediyorsan halledeceksin, elbette gönlümüz daha hesaplısının ve en kalitelisinin olmasında ve kendi yaptığın cihazın mutluluğu hazzının yaşanmasında, tercihini buna göre yapacaksın, birde önerim, kalem tipi cihazlarda probların değişebilr olmasına dikkat et, bir probun ömrü 6ay ile 1,5 sene arasında değişiyor, prob değişmez ise cihazını çöpe atarsın, masa tipi yada combo almanda fayda var, son olarak ucuz etin yahnisi olmaz hesabı çokta ucuzuna kaçmamaya çalış, 100 ytl de ph metre var 3000 ytl de, işini görecek ve ilerde kullabileceğin en hesaplı cihazı yapmak yada almak sana kalmış.
Ercan Bayram
09-07-2008, 10:48
Konuya her pencereden baktığınızı görmek benim için sevindirici oldu :)
probların değişebilir olması önerin hiç aklıma gelmemişti kesinlikle araştıracağım...
Duruma göre bakacağım artık
Cevaplarınız için teşekkür ederim
mustafaburuk
09-07-2008, 15:36
Ercan kardeşim sen iletkenlik üzerinde uğraş bence çünkü ph metrelerin en hassas organı probudur içinde kimyasallar var;en pahalısı da orası.Neden mesaj gelmiyor diye sitem etmişsin benden başkası da yazmadı.Çünkü maalesef ben gidemedim:( sen konuyu açtığın dönem buluşma gününe denk geldi de ondan.:D
cengaver
15-10-2009, 14:45
tamer bey merhabalar
hanna combo ölçer kullandıgınızı yazmışsınız bu cihazı uygun maliyette
nereden temin edebiliriz.?
tamer bey merhabalar
hanna combo ölçer kullandıgınızı yazmışsınız bu cihazı uygun maliyette
nereden temin edebiliriz.?
Sponsorumuz olan Truelife (http://www.truelife.com.tr/tr/default.asp)'dan temin edebilrsiniz...
cengaver
15-10-2009, 18:12
çok teşekkürler
cengaver
27-11-2009, 15:25
tamer bey tavsiyenize uyup truelife tan temin ettim ph ms olcerleri
çok canayakın ve ilgili arkadaşlar tesekkurler
herkese tavsiye ederim
hem sponsor arkadaşlardan alışveriş yapmamın biz hobistlere
faydası olacagını dusunuyorum.Zira sponsorlar bu tur organızasyonlarda önemli unsurlar
saygılarımla
Cenk bey merhabalar, hangi marka ve model ürün satın aldınız ve paylaşmak isterseniz kaç TL'ye mal oldu.
cengaver
21-12-2009, 01:04
gurkan bey
bende ph ölcer vardı (onu daha önce 60 tl ye almıstım)
birde tds ölcerim vardı (onuda 50 tl ye almıştım)
sponsordan sadece hanna marka sadece iletkeni ölcen aleti aldım Onunda fiyatı 90 tl idi
aslında hanna combo ölcer almak en ıyısı oda sanırın 250 tl civarı
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.