PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İç parazit tespit edildi

tirnerf
21-02-2008, 23:26
Merhaba arkadaşlar,çalışmalarımız sonucunda parazitimiz tespit edilmiş durumda.Bu konuda yardımlarını aldığım ,mersin su ürünleri fakültesinden çok değerli su ürünleri parazitoloji uzmanı A.Erdem Dönmez e sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.Ve kendisinin bana yollamış olduğu maili hiç bir bölümünü çıkarmadan sizle paylaşıyorum.

Ali bey selamlar,
Sıkı akvaryumcu oldugunuz belli oluyor, sizin titizliginizi bi cok arastirmaci arkadasta goremiyoruz. Bu nedenle öncelikle tebriklerimi ileteyim dedim. Bu biraz da olaya hekim gozuyle bakmanızdan kaynaklanıyordur diye tahmin ediyorum. Bizim birimlerimizde Discus bulunmadıgı icin bahsettiginiz hastalık icin biseyler karıstırmam gerektiginden biraz geciktim kusura bakmayin.
Balık turlerinin fazlalıgı nedeniyle paraziter ve diger hastalıkların bicogunu ancak karsılastıgımızda detaylı olarak tanımlayabilmekteyiz. Kitaplarda da bu tur spesifik parazitler pek yer almıyor. Fakat bazı makalelerden elde ettigim bilgiler sizin balıgınızda "Protoopalina symphysodon" isimli bir flagellalı protozoanın olusturdugu hastalıgın bulguları ile ortusuyor. Size e-postamın ekinde yollayacagım bir dosyada bu etkenin tedavisinde kullanılan bir ilacın tanıtımı var, fakat firma Alman firması galiba, ulasılabilirseniz "Amtra medic 5" adlı ilacın bu etkenin tedavisinde etkin oldugu belirtiliyor. Ben bu ilacın etken maddesine de baktım, Nitazoksamid (Amino-5 nitrotiazol) olarak geciyor ve son donemlerde kullanılan etkin bir antiprotozoer oldugu belirtiliyor. Turkiye'de sanırım "Alinia" ticari ismiyle bu etken maddeli ilac piyasada var gibi gorunuyor. Ancak galiba fiyatı biraz pahalı gibi.
Size yollayacagım dosyada "Amtra medic 5" adlı ilacın metranidazol'ün tavsiye edildigi durumlarda kullanılabilecegi bilgisi de var. Siz zaten metranidazol kullanmıs ve sonuc alamamıssınız.
Daha detaylı bilgiler yollamak isterdim ancak o kadar spesifik bir etken ki dedigim gibi bizim literatür olarak bildigimiz ve kullandıgımız hicbir kitapta bu parazit yer almıyor. Bizde hic karsılasmadıgımız icin ancak elimden bu kadarı gelebiliyor. Umarım bilgiler isinize yarar.
Size isinizde kolaylıklar, akvaryumculugunuzda da sorunsuz (hadi az sorunlu diyeyim :)) ve guzel gunler dilerim, gelismelerden haberdar ederseniz sevinirim.

tirnerf
21-02-2008, 23:38
http://img527.imageshack.us/img527/8276/pdamtramedic300.jpg
Ekli dosya daki ilaca ait resim,

tirnerf
22-02-2008, 00:03
http://img146.imageshack.us/img146/4924/50850295hz2.png

tirnerf
22-02-2008, 01:27
Arkadaşlar parazit konusunda biraz açıklama getirirsek,hole in head(kafada delik ) hastalığı etkeni olan hexamita nın sindirim sisteminde görülen benzer bir türü olan protopalina symphysodonis.

Genellikle Astronot, Discus ve Melek Balığı türlerinde görülen bir hastalıktır. Bu türün memeli ve kuşlarda bulunan türleri de mevcuttur. Ancak bu parazitin hastalık yapması için balığın sindirim sisteminde bulunması yeterli değildir. Balıkda yem değişiklikleri bu parazitin hastalığa sebep olmasını sağlayabilir!!

Belirtiileri,
· İştahsızlık
· Renk kaybı
· Beyazımsı dışkı
. Zayıflama
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kafada delik görülebilir.

Bu hastalığın tespitinde en etkili yöntem mikroskobik dışkı incelemesi,bunun için balığın taze dışkısının olması önemli.Taze dışkıda yapılan inceleme de çok sayıda hareketli protozoa gözlenmekte.Ayrıca dışkının bol sulu ve şeffaf olması ,parazitleri rahat bir sekilde görmemize olanak sağlıyor.

Bu parazitler bağırsak duvarinda yıkım ve parçalanmaya neden olmaktadır.Buna bağlı olarak bağırsak duvarları zedelenen balıkda anormal şekilli beyaz dışkı gözlenmektedir.Diğer bir belirti ise ,pankreasın sulu ve şiş olması.

Tedavi olarak metronidazol önerilse de,yapmış olduğum metronidazol uygulamalrından bir sonuç alamadım.Ve bu konuda bir uzman olarak Erdem beyin tavsiyelerine uygun olarak Amtra medic 5 veya alinia temin etmeye çalışcam.Ayrıca burda dikkat edilmesi gereken bir husus,balığın bir şekilde beslenme ve mineral ihtiyacının karsılanmasıdır.Bulunduğu ortama mineral takviyesi veya ağızdan enjektör yardımı ile besin-mineral takviyesi yapılabilir.Aksi takdirde cok kısa sürede balığımız bağırsaklarında ki parcalanma ve sindirim sistemi bozulması nedeniyle ölecektir.

Saygılar

tirnerf
22-02-2008, 01:58
http://vdo.kku.ac.th/mediacenter/mediacenter-uploads/libs/html/1194/images/Pk/euglyp01%20copy.gif

İşte bizim aranan :) Arkadaşlar Erdem bey e bir ödül ayarlayacağız ;)

balletus
22-02-2008, 02:18
İlk önce senin sonra Erdem beyin ellerine sağlık.Yanlız sana bir sorum olucak , diyelim ilacı bulduk tedaviyi nasıl ve ne şekilde yapıcaz..

Tamer
22-02-2008, 09:54
Ali gayretin, araştırman ve neticeye ulaşamadaki azmin için seni tebrik ederim, tabiki Erdem beyide tebrik ederim, Mehmetinde sorduğu doz ve uygulama konusu hemen benimde aklıma geldi, fakat sanırım metranidazol gibi ağızdan enjekte ile uygulama yapıabilir doz içinde biraz araştırma ile sonuç edinmeye çalışalım.

tirnerf
22-02-2008, 10:30
İlk önce senin sonra Erdem beyin ellerine sağlık.Yanlız sana bir sorum olucak , diyelim ilacı bulduk tedaviyi nasıl ve ne şekilde yapıcaz..
İlacı henüz temin edemediğimiz için bir şey diyemiyorum,mutlaka prospektesünde dozajı vardır.saygılar

fma55discus
22-02-2008, 12:00
Bu ilacın kullanım dozlarını bende bekliyorum .Hastalılarla savaşımızda çok önemli bir adım olacağına eminim .Birde herkezin kolayca eczanelerde test yaptırdığı günleri görelim başka birşey istemiyorum:)

Ufukİnan
22-02-2008, 15:31
"Alinia" isimli ilacın Dozaj listesini buldum fakat bu insanlar için ve iki tür üretiliyormuş biri 500 mg oral tablet diğeri Oral Süspansion.Bize yarayacak olan sanırım oral süspansion olanı 1ml= 20mg etken madde .Discuslarda metranidazol dozajı ile aynı kullanıp deneyeceğiz heralde.

http://www.rxlist.com/cgi/generic/alinia_ids.htm

Vedat Yılmaz
23-02-2008, 22:53
Ali abi emeklerinize sağlık, ilacı nereden bulmayı düşünüyorsun eczanelerde bulunabilecek türden bir ilaçmı acaba.Bulduğunuz taktirde bu konudada bizleri aydınlatırsanız sevinirim:)
Eczaneci arkadaşlar sizler ne zaman mikroskop incelemeleri yapmaya başlarsınız acaba;)

tirnerf
23-02-2008, 23:30
Arkadaşlar ilac için Almanya ya giden bir arkadaşıma sipariş verdim.Bu hafta içinde araştırıp haber vercek.

Bu arada beyaz dışkısı olan iki balığımda tamamen toparlamış durumda.Dışkılar simsiyah :) Bunu nasıl başardın derseniz,çok ilginç bir ayrıntıyı yakaladım.Ve bu ayrıntı sayesinde balıklarım metronidazol-tetrasiklin hcl tedevisine cevap verdi.

Bu aşamada siz değerli arkadaşlarımı biraz yormak istiyorum,daha önce metronidazol-tetrasiklin hcl tedavisine cevap vermeyen balık,ne yaptım da tedaviye cevap verdi? Biraz ön bilgi vereyim,ilaç dozu,veriliş şekli,ısı,su değişikliği ile ilgili bir farklılık yok. Fikirlerinizi bekliyorum

Tamer
24-02-2008, 12:30
Ben biliyorum ama söylemeyim:)

Vedat Yılmaz
24-02-2008, 16:34
Yani şimdi ayıklayalım pirincin taşını :D
Atış 1 :D tubifekse şırınga ederek mi? :)

tirnerf
24-02-2008, 17:36
Yani şimdi ayıklayalım pirincin taşını :D
Atış 1 :D tubifekse şırınga ederek mi? :)

Hayır vedat hocam. :) bir ip ucu vereyim,parazit yaşam döngüsünü bozdum .

Vedat Yılmaz
24-02-2008, 22:54
Yaşam dögüleri hakkında pek fazla bir bilgiye sahip değilim onun için pek birşey diyemiyorum :)
Amandır cevap fazla geç kalmasın :)

mtarik
24-02-2008, 23:10
Kopya vermek serbest mi? :)

tirnerf
24-02-2008, 23:38
Kopya vermek serbest mi? :)

Tarık hocam cevap hakkını kullandın :) ama ben acıklayım,

İç parazit de,balığın dışkısında parazit mevcuttur.Bu parazitler suya geçtikten sonra 48 saat canlı kalabiliriler,ve parazit balık tarafından tekrar alınarak iç organlara tekrar döner.Bunun için de suda ki parazitleri öldürmemiz ve yaşama döngüsünü durdurmamız lazım.Suya attığımız metronidazol,nidazol,tetrasiklin vb .ilaçlar su da yeterli doza çıkamadığı için parazitleri tam olarak öldürememekte.

Bunun için iki yol izlenebilir,

1.Balık antibiyotik tedavisi ardından ayrı bir tanka alınabilir
2.Balığın bulunduğu suya permasol eklenerek suda ki parazitler öldürülebilir.(benim izlediğim yol)

Parazit tedavisinde bu şeklide bir yol izlenmesi,dirençli parazitlere karşı, tedavi başarısını önemli oranda artırmaktadır.
saygılar

eses1970
25-02-2008, 12:43
Ali bey sizi tebrik ederim inşallah verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler bizlere ve daha birçok arkadaşa yol gösterici nitelikde olucaktır ama sizden bir ricam bu permasol tedavisini tam olarak bizlere açıklarsanız daha verimli bir paylaşım olur kanısındayım.

Tekrar çok teşekkürler böyle bir konuyu açıklığa kavuşturduğunuz için..

Vedat Yılmaz
25-02-2008, 16:49
Ali bey sizi tebrik ederim inşallah verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler bizlere ve daha birçok arkadaşa yol gösterici nitelikde olucaktır ama sizden bir ricam bu permasol tedavisini tam olarak bizlere açıklarsanız daha verimli bir paylaşım olur kanısındayım.

Tekrar çok teşekkürler böyle bir konuyu açıklığa kavuşturduğunuz için..
Bununla beraber metronidazol-tetrasiklin hcl tedavisinede devam edildimi ve bunların kullanım şekli ve dozu bu tedavide nasıldı ?

tirnerf
26-02-2008, 02:09
Arkadaşlar ,bilgim dahilinde hastalıklar konusunda elimden gelen yardımı yapmaya ve sizlerle paylaşmaya hazırım.Hasta olan balıklarım için 100 lt karantina tankım mevcut,100 lt tank içerisine dış parazit durumlaronda yarım tablet permasol atmaktaydım.Bu iç parazitde de aynı şekilde 100 lt için yarım tablet permasol uyguladım.metronidazol ve tetrasiklin ise,1 er tablet 100 lt suya attım.3 gün ardından %20-25 su değişimleri uygulamaya başladım.
Hasta olan balığımı erkeğinin yanına almıştım,şu an yumurta diziyor :D

Vedat Yılmaz
26-02-2008, 17:09
Hocam çok sağol emeğine sağlık.Paylaşım için teşekkürler.

shark_1
29-02-2008, 22:04
Merhaba;
Ali bey araştırmanız ders niteliğinde bizlere çok faydalı olduğu kanısındayım gösterdiğiniz titiz çalışmadan dolayı sizi tebrik ederim
Saygılar.

burak şimşek
24-06-2008, 15:59
beyaz dışkı ve kararma var benim balıklarda neyapmam gerek yardımcı olurmusunuz

Barış ER
04-11-2008, 17:30
Peki yavrularda böyle bir uygulama yapılsa sakıncası varmıdır?Benim bir balığımda bu semptomlar var.O bir balığı ayırıp tedavimi etmeliyim yoksa aynı tankta permasol artı diğer ilaçları kullanmalımıyım?

mka.mka
23-12-2008, 21:11
Arkadaşlar ,bilgim dahilinde hastalıklar konusunda elimden gelen yardımı yapmaya ve sizlerle paylaşmaya hazırım.Hasta olan balıklarım için 100 lt karantina tankım mevcut,100 lt tank içerisine dış parazit durumlaronda yarım tablet permasol atmaktaydım.Bu iç parazitde de aynı şekilde 100 lt için yarım tablet permasol uyguladım.metronidazol ve tetrasiklin ise,1 er tablet 100 lt suya attım.3 gün ardından %20-25 su değişimleri uygulamaya başladım.

Ali Bey bu tedaviyi hergün uygulayıp 3. gün mü %20-25 su değişimi yaptınız yoksa bir kere uygulayıp mı su değişimi yaptınız. Ayrıca tedevi süresi kaç gün olmalı. Açıklayabilirseniz sevinirim.

serdar_şen
11-02-2009, 22:02
teşekkürler

ihsano
28-03-2009, 00:45
Hasta olan balığımı erkeğinin yanına almıştım,şu an yumurta diziyor :D

Ali Bey,
Yukarıda yazdıklarınızdan, iç parazit tedavisi için, 100 lt suya "1/2 tablet p.permanganat+1 tablet metro+1 tablet tetrasiklin" bir arada kullandığınızı ve 3ncü gün % 20-25 su değişimi yaptığınızı şeklinde bir tedavi uyguladığınızı anlıyorum.

Doğru mu anlıyorum, yoksa sırayla hergün ilaçlardan bir tanesini kullanarak 3.ncü günden sonra su değişimi mi yaptınız?

ilyas
28-01-2010, 10:31
Merhabalar balığım dün bir kac kez kendini kuytu koşelerle iterken gördüm yanı mama sürtüyor kütüğün arasından geçmeye çalışıyor iç motorun kablosunun arasından geçmeye çalışıyor... bu hastalık belirtisimidir .... gözleri kıpkırmızı beyada formda gibi duruyor ne yapmalıyım nasıll davranmalıyım

gürel
10-02-2010, 21:20
arkadaşa katılıyorum teşekkürler

gürel
10-02-2010, 21:23
Ali Bey,
Yukarıda yazdıklarınızdan, iç parazit tedavisi için, 100 lt suya "1/2 tablet p.permanganat+1 tablet metro+1 tablet tetrasiklin" bir arada kullandığınızı ve 3ncü gün % 20-25 su değişimi yaptığınızı şeklinde bir tedavi uyguladığınızı anlıyorum.

Doğru mu anlıyorum, yoksa sırayla hergün ilaçlardan bir tanesini kullanarak 3.ncü günden sonra su değişimi mi yaptınız?

breath35
14-07-2010, 13:33
merhaba 8 adet 5cm diskusum var ana tanka largopen amoksisilin 1gr atsam parazit tedavisi için uygun olur mu