Orijinalini görmek için tıklayınız : Dana yüreği faydamıı, zararlımı ?
farabundo
12-01-2010, 21:23
Herkese selamlar arkadaşlar, bu konu hakkında bir süredir bir çok şey yazıldı, bir kesim dana yüreği faydalı derken, bir kesim zararlı diyor, sizden ricam birbirimize kızmadan, gücenmeden neden ve sonuçlara dayandırarak yararlı veya zararlı olduğunun sonucunu bulmak.
Başta ben başlıyım isterseniz;
Eğer camacam bir akvaryumum olsa kullanırdım nedeni sık su değişimi yapabileceğimden herhangi bir korkum olmazdı mamanın bozulacağına dair, sonuçta kim istemez güzel formunu tam anlamıyla almış discus.
Bitkili discus akvaryumum var daha önce bi ara frontoza moba beslerken ev yapımı mama vermiştim fakat yenmiyen yemler suyu bozduğuna şahit oldum şimdi bana göre doğru olan eğer tankınız camacam ise rahatlıkla kullanabilirsiniz bitkili bir tankta ise dip çekerek kullanılabilinir.Yüreğin her gün verilmesine karşıyım 30-35cm olan frontozlarda bile form tutmaları için haftada iki,üç defa kullanılıyordu discustada aynı şekilde kullanılabilir.
Ayrıca dana yüreği yerine karides kullanabilirsiniz, aşırı enerji verir balıklarınız daha formda olur.Açıkcası ben azı karar, çoğu zarar diyorum:)
farabundo
12-01-2010, 21:33
Karides’in Faydaları
Karides, özellikle Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklıdır.
Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemli bir su ürünüdür.
A, K ve B vitaminleri ile iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Doymuş yağların, kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmemizde kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Su ürünlerinden karides çoğu etlere, kümes hayvanlarına hatta balıklara göre daha az doymuş yağ içerir.
Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti, özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.
Su ürünlerinden karides, yengeç ve ıstakoz, diğer birçok balığa göre daha fazla kolesterol içerir, fakat çoğu etlere ve kümes hayvanlarına göre de daha az doymuş yağ içerir. Bu nedenle su ürünleri dengeli beslenme çerçevesinde endişe edilmeden yenilebilir. Sadece tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek gerekir. Zaten her gün soframıza gelen bir besin olmadığı, bir kerede de 4-5 porsiyon yenilmeyeceği için sıkıntı yaratmayacaktır.
Karides, aynı zamanda omega - 3 diye tabir edilen elzem yağ asitlerinden EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır. Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Biyolojik değeri yüksek, iyi kalitede protein, niasin, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından zengin bir besin maddesi olan karides; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için yararlı bir yiyecektir. Karides, düşük yağ içeriği açısından, zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun, pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir, yüksek besin değerine sahip bir besin maddesidir. Ayrıca, karides eti bağ doku yönünden fakir olması nedeniyle kolay sindirilebilir.
Karidesler ya yakalandıktan sonra en kısa sürede tüketilmeli ya da hemen işlenmelidir. Karideslerin buzda, derin dondurucuda muhafazası çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tür ürünleri, açıkta satan yerlerden almaktansa; güvenilir bir firmanın ürünlerini seçmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ürünlerin etiket bilgisi dikkatlice okunmalı; gıda adı, firma adı ve adresi, saklama koşulları, besin değeri, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmeyen, ambalajı açılmış ürünler alınmamalıdır. Organoleptik (görünüm, renk, koku gibi duyusal) özellikleri uygun olmayan ürünler de satın alınmamalıdır.
Karidesin Yenilebilen 100 Gramının Enerji Ve Besin Öğeleri Değerleri
100 gram karides; 117.6 kkal enerji, 23.4 gr protein, 2.1 gr yağ, 78.4 gr su, 181.0 mg kolesterol, 146.0 mg sodyum, 266.0 mg potasyum, 62.0 mg kalsiyum, 207.0 mg fosfor, 1.7 mg demir, 470 IU A vitamini, 0.05 mg B1 vitamini, 0.03 mg B2 vitamini, 13.0 mg Niasin, 1.4 mg C vitamini içerir.
soner1979
13-01-2010, 02:01
Öncelikle herkese selam..
Günde 4 defa yürek 2 defa kuru yem. ben balıklarımı hep böyle büyüttüm ve hiç bir zararını göremedim. (her yemlemeden 20 dakika sonra dip çekimi yapmak şartıyla) fakat yaptığım yüreğede siprulinadan başka hiç bir şey katmadım. (bi ara yem dağılmasın diye yumurta akı dökerdim onuda bilgisine çok güvendiğim bir abimin telkinleriyle bıraktım) sonuçta bu hayvanlar etçil ve et yediklerinin farkına varmalılar diye düşünüyorum. karides ise dediğiniz gibi çok yararlı olabilir ama gelin görünki onunda kokusuna ben dayanamıyorum. o yüzden yüreğe devam.
(1 yıldır ortalarda çok görünmedim ailevi sebeblerden ötürü discusa ara vermek zorundaydım. tekrar aranızda olmak güzel)
Saygılar.
Şimdi ne yapmamız gerek, karides ve yürek karışım olarak mı? yoksa yürekten vazmı? geçeceğiz,
Birde yumurtanın beyazından neden vazgeçtiniz, olumsuz yönü nedir, bu konuda bilgi verirseniz sevinirim, gerçi ben sarısını kullanıyorum,
Yumurtanın beyazı yerine bitki jölesi (agar agar) kullanabilirsiniz.Hem daha etkili hemde yan etkisi yok.Mısır çarşısında bulabilirsiniz.Bu işe gönlünü vermiş profesyönel birçok yerli üretici dana yüreği karışımı kullanmakta.Bende kullanıyorum 5 yaşına kadar yürekle büyüttüğüm balıklar oldu.
Yumurtanın beyazı yerine bitki jölesi (agar agar) kullanabilirsiniz.Hem daha etkili hemde yan etkisi yok.Mısır çarşısında bulabilirsiniz.Bu işe gönlünü vermiş profesyönel birçok yerli üretici dana yüreği karışımı kullanmakta.Bende kullanıyorum 5 yaşına kadar yürekle büyüttüğüm balıklar oldu.
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. ama ben Soner arkadaşın yumurta akını kullanmamasının olumsuz tarafını merak ettim, umarımbilgi verir.
soner1979
13-01-2010, 22:43
yumurtanın hiç bir zararını görmedim. sölediğim gibi sevdiğim ve bu hayvanları çok iyi tanıdığına inandığım bir abimin tavsiyesi üzerine sadece yüreği kıyma makinamda çekip vermeye başladım. arkadaşlar ben size sizde böle yapın demiyorum herkes fikrini ve yaptıklarını anlatıyor benim tarzımda bu "sade yürek". bırakalım hayvanlar et yediklerinin farkına varsınlar.
şahsen ben adana dürümüme yumurta kırdırmıyorumbiggrin
Bora TK.
13-01-2010, 23:03
Doğrusu bende merak ettim Soner arkadaş bu yumurta beyazında ne gibi olumsuzluk varmış
Madem bilgisine güvendiğiniz abinizden öğrendiniz bir sorun bakalım sebebsiz yere söylememiştir.
Madem konu içinde bahsettiniz bizede bu konuda bilgi verirseniz bizde öğrenelim yoksa durduk yere ben şimdi çıkıp balıklara haşlanmış pirinç verin desem herkez merak eder neden pirinç diye ve bunuda anlatmam gerekir.
Biz burda sizin tercihinizi sorgulamıyoruz, tabiki herkez kendi bildiği yada kendine örnek aldığı kişi veya kişileri takip eder, madem sevdiğiniz ve inandığınız abiniz size bunun sebebinide söylemiştir, sakın kimseye söyleme dediyse onada diyecek birşey yok,,, (bizde merak eder burda dururuz keineidee)
soner1979
14-01-2010, 12:50
Doğrusu bende merak ettim Soner arkadaş bu yumurta beyazında ne gibi olumsuzluk varmış
Madem bilgisine güvendiğiniz abinizden öğrendiniz bir sorun bakalım sebebsiz yere söylememiştir.
Madem konu içinde bahsettiniz bizede bu konuda bilgi verirseniz bizde öğrenelim yoksa durduk yere ben şimdi çıkıp balıklara haşlanmış pirinç verin desem herkez merak eder neden pirinç diye ve bunuda anlatmam gerekir.
Biz burda sizin tercihinizi sorgulamıyoruz, tabiki herkez kendi bildiği yada kendine örnek aldığı kişi veya kişileri takip eder, madem sevdiğiniz ve inandığınız abiniz size bunun sebebinide söylemiştir, sakın kimseye söyleme dediyse onada diyecek birşey yok,,, (bizde merak eder burda dururuz keineidee)
tek amaç hayvanlara et yediğinin farkına vardırmak sadece taklit. başka hiç bir amacı yok. yumurtanın faydalarını daha önce forumda veteriner hekim bi arkadaş açıklamıştı ben yumurtanın faydalarını inkar etmiyorum. sadece yürekteki besin değeri zaten bu hayvanların tüm ihtiyacını karşılıyor üstelik sadece yürek suda hemen toz haline gelmiyor neden zorlayımki. "ayrıca yumurtanın suyu bozduğuda bilinen bir gerçek." bakın yine tekrarlıyorum ben sadece kendi yaptığımı paylaşmak istedim. doğrusuyla yanlışıyla ben yüreği bu şekilde veriyorum. bora abi sen atikalideki yanına geldiğim abimsen sen tanırsın benim peşinden gittiğim Yaşar KUTLUAY dır 12 saat beraberiz aynı yerde çalışıyoruz. bi ara fatihte üretimhanesi vardı şerafettin abi ile birlikte.
Taner die hatırlıyorum ama Atikalideki abiyi ne biliyim çıkaramadım çok oldu yanına gideli. yanlış hatırlıyorsam kusura bakmayın.
saygılar.
Bora TK.
14-01-2010, 17:51
Soner arkadaşım, biz uygulamandan bahsettiğinin farkındayızda, bu yumurta akı hakkında bilgi paylaşmanı bekledik,
Elbette seni hatırladım, (discusturka da karşılaştık) Yaşar ve Şeref beyleri bilirim, madem Yaşar abinle aynı yerde çalışıyorsun öyleyse ondan öğrendiğin bilgileride biraz olsun bizimle paylaşırsın,,,
İyi forumlar,
soner1979
15-01-2010, 00:44
Soner arkadaşım, biz uygulamandan bahsettiğinin farkındayızda, bu yumurta akı hakkında bilgi paylaşmanı bekledik,
Elbette seni hatırladım, (discusturka da karşılaştık) Yaşar ve Şeref beyleri bilirim, madem Yaşar abinle aynı yerde çalışıyorsun öyleyse ondan öğrendiğin bilgileride biraz olsun bizimle paylaşırsın,,,
İyi forumlar,
inşAllah abi.
Bora Ünver
15-01-2010, 11:21
2004 den beri birçok ortamda yazdım; ev yapımı yemi hazırlarken eğer oranı dana yüreğinden yana fazlalaştırırsanız diskus soğuk kanlı sıcak su canlısı olduğu için sıcakkanlı bir hayvanın etini tam sindiremez.Mustlaka karides, balık eti gibi etlerle yemi takviye etmeniz gerekir.
Zannediyorum Tamer in de çok güzel bir çevirisi var bu konu hakkında.Onu da çok iyi okumak gerekir.
!!!ahmet!!!
15-01-2010, 12:24
Herkese selamlar...
Dana yüreği formülünde dana yüreği ve siprulina olduktan sonra gerisi önemli değildir bence,asıl amaç dana yüreğine bir alternatif bulmamızdır.Çok sevdiğim bir abim dana yüreğinin Uzak Doğuluların bize atmış olduğu en büyük kazık olduğunu söyledi,sebebi ise uzun vadede karaciğerde vermiş olduğu hasar ve yağlanma...
Dana yüreği balıkları çabuk büyütüyor ama verdiği zararları da inkar etmemek lazım.
Bence dana yüreğinin bir Aternatifi olmalı,bu işi yapmak da saygıdeğer Üstadlarımıza düşmektedir.
Saygılar...
Bora Ünver
15-01-2010, 14:33
Şimdi size akvaryum balıkları için hazırlanmış bir balık yemi tarifi vereceğim;
Yemin İçeriği:
Balık unu, Soya unu, mısır unu, maya, pirinç kepeği, buğday unu, buğday tohum unu, lesitin(ne olduğu biliyorsunuz), A vitamini, B vitamini, C vitamini, D3 vitamini, E vitamini, inositol, iyot, kalsiyum ve iz elementler.
Şimdi burdan Balık unu, soya unu, mısır unu nu alalım.Karides, yürek, balık eti karşımına katalım.Artı vitamin ekleyelim.
Bakalım ne olacak?Bu yemi de balığın yaşına göre oranlı verelim.Yani kalkıp büyümesini tamamlamış discusa hala günde 1-2 kere vermeyelim.Bakın diskuslar ne kadar yaşayacak, üretimde neler yapacak, max büyüme olacak mı?
Tabiki kuru ve bulunabiliyorsa steril canlı yem de dietin içinde.Yani zaten geniş varyeteli yemleme bu işin özü.
Bora TK.
17-01-2010, 07:39
Bilgisine ve tecrübesine değer verdiğim sevgili adaşım,
Çok güzel bir mama tarif içeriği,
Benim öğrenmek istediğim, bu içerikteki ham malzemeleri balık unu, buğday tohum unu(heralde ruşeyim oluyor)....... ve diğer vitaminleri hepsini bir arada içeren bu vitamin ürün olarak nereden alırız; özellikle İnositol her multi vitamin ürünlerinde bulunmuyor, bunun yerine Cholin Chlorid ve biotin olurmu, bu konuda bilgi verirseniz sevinirim,,,
Arkadaşlar Dana yüreğine karşı olmak yeterli değil, alternatfini söyleyin bizlerde uygulayalım, 1950 yıllardan buyana esas malzeme olarak kullanılıyor, forum üyelerimizden Bülent Acun bey de yazdı, Singapur seyahatinde Dick AU ile görüşme fırsatım oldu; kendisine sordum Dana Yüreğine karşı olduğunu ne gibi öneride bulunursunuz demiş, D.A nın cevabı sen ozaman alternatif sun bana, diye sormuş,
Chai nin bir yazısında asla discus sıcak kanlı karasal hayvan ile beslenmemeli diyor(Tubifleks mi? kullanalım)
Stendker e bakıyorum günde 3 kere kendi deneyimimiz olan 40 yıllık tecrübemizle hazırladığımız sadece dana yürek ve vitamin ilaveli karışımla besliyoruz diyor,,,biri uzak doğu diğeri avrupa, tam ortasında kaldık,
ortasını bulacağız,,,
Arkadaşlar Dana Yüreği okadar kötü birşey değil, önemli olan içerik oranlarını kararında ayarlamak ve diet çeşidini geniş tutmak(en azından tek yönlü beslenmeye mani olmak)
Bırakın şu mevsim türlüsü gibi mama hazırlamaları,
havuç,biber,salatalık,ıspanak,bezelye,domates,fasü lye, ilave olarak nohut,incir fıstık, kayısı da koyalım,,,,aşure gibi olacak nerdeyse(aşure ayındayız zaten-yüce insan Kayınvalidem bir tencere yapmış bana, pazar günü yiyecemicon_lol)
Bora Ünver
17-01-2010, 09:26
Şimdi size akvaryum balıkları için hazırlanmış bir balık yemi tarifi vereceğim;
Yemin İçeriği:
Balık unu, Soya unu, mısır unu, maya, pirinç kepeği, buğday unu, buğday tohum unu, lesitin(ne olduğu biliyorsunuz), A vitamini, B vitamini, C vitamini, D3 vitamini, E vitamini, inositol, iyot, kalsiyum ve iz elementler.
Şimdi burdan Balık unu, soya unu, mısır unu nu alalım.Karides, yürek, balık eti karşımına katalım.Artı vitamin ekleyelim.
Bakalım ne olacak?Bu yemi de balığın yaşına göre oranlı verelim.Yani kalkıp büyümesini tamamlamış discusa hala günde 1-2 kere vermeyelim.Bakın diskuslar ne kadar yaşayacak, üretimde neler yapacak, max büyüme olacak mı?
Tabiki kuru ve bulunabiliyorsa steril canlı yem de dietin içinde.Yani zaten geniş varyeteli yemleme bu işin özü.
Sevgili adaşım zaten ben de hepini bulalım demedim ki.biggrin
bulent1991
17-01-2010, 13:35
Dana yüreği ve asyalı üreticileri özdeştiren arkadaşlar için birkaç link eklemek istedim.
http://diskus.vs121046.hl-users.com/gb/321,0,discus-food,index,0.html (http://diskus.vs121046.hl-users.com/gb/321,0,discus-food,index,0.html)
Stendker
http://www.animalcomp.com/archives/fish/DiscusExpert.html (http://www.animalcomp.com/archives/fish/DiscusExpert.html)
Jack Wattley
http://www.rockymountaindiscus.com/Discus_fish_food_recipe.htm (http://www.rockymountaindiscus.com/Discus_fish_food_recipe.htm)
http://www.aquarist-classifieds.co.uk/php/detail62_85036.php (http://www.aquarist-classifieds.co.uk/php/detail62_85036.php)
Dana yüreğini hep birlikte tartışırken Bora T.K. Hocamın dediği gibi alternatiflerede bir bakmakta yarar var. Dana yüreğini kestik balıklarda alternatif ne kullanalım ? Birazda beyin fırtınası yaparak hep birlikte güzel birşey çıkarmaya çalışalım. Ben kendi görüşümü ve kafamdaki soruları sizlerle paylaşayım.
1- Bazı arkadaşlar akvaryum ortamındaki balıkları 15 yaş üzeri balık olmamasını dana yüreğine bağlıyor ki balıkları uzun yıllar yaşatmamız tek yemlemeye bağlı değil. Şimdi düşündüğüm ilk soru doğal ortamda yani amazonda yetişen vahşi bir discusun 15 yaş üzeri hayatta kalma olasılığı veya yüzdelik olarak oran ne olabilir ?
2- Dana yüreğine alternatif yem kulanıp 15 yaş üstü balıkları olduğunu söyleyen araştırmacı var. Bu deneye kaç balıkla başlayıp kaç balığı 15 yaş üzerine çıkarmış? Hedef sonuç oranı?
3- Bu en çok araştırma yaptığım ve halen üzerinde çalıştığım bir konu. Kullandığımız kuru yemler. Arkadaşlar 2000 li yıllarda yalnızca birkaç discus yemi üreten firma varken şimdi 10 larca değişik markada kuru yem firması ve her firmanın birkaç değişik ürünü çıktı. Bu firmaların çoğunun yem içeriği birbirinden çok ama çok farklı tek aynı taraf hepsinin uzman kişiler tarafıdan laboratuvar ortamında yıllarca çalışılarak ürünlerini ortaya çıkarmaları. Şimdi can alıcı soru bu kuru yemler dana yüreğine alternatif olabilir mi? Bu yemlerin hiç bir yan etkisi dana yüreğinde olduğu gibi yokmu? Bu yemlerle yetiştirdiğimiz balık 15 yıl üzeri yaşarmı? Hiç bir firma bu garantiyi vermiş mi? Kuru yemlerde kullanılan tüm muhteviyat doğal mı? Sentetik içerikli birçok muhteviyatın balıklara uzun vadede dana yüreğinden fazla zarar vereceğini düşünüyorum (kuru yem üreten birkaç firmaya içerik konulu soru sordum ve halen cevap bekliyorum).
Birde şunu unutmamakta yarar var. Herhangi bir ürünün güvenilirliğini kanıtlaması için çok uzun yıllara gerek var. Bir ilaç yapıldığında insanlarda kullanılmadan yıllarca denekler üzerinde kullanılarak daha sonra insanlarda uygulanılmasına karar verildiğinde bile reçetesinde onlarca yan etki yazılıyor. Yani bizimde kullanacağımız yem alternatiflerde güvenilirlik şart (özellikle karışımlarda) . Gece vakti sanırım bu kadar yeterli :).
------------
Bülent ACUN
Ankara
aaslandag
18-01-2010, 00:09
Bülent bey konuyu hiç bu yönden düşünmemiştim.Gerçekten güzel bir yere değinmişsiniz kuru yem olunca zararsız yan etkisiz diye bir genelleme imkansız keşke imkan ve şartlar uygun olsa doğal ortamda yediklerini yedirsek yemlemeyi bu şekilde yapsak.
Bora TK.
18-01-2010, 08:11
“As long as the discus is growing, continue to feed them the same amount until they reach maturity,” Wattley said. At adult size, once a day feeding is fine. You can even skip a day and do massive water changes on that day. This helps to clean out their intestinal
track, which, according to Wattley, is more complex that that of other species.
Bülent bey üstadım çok güzel yaklaşmışsın konuya, ben de verdiğin linkleri göz attım, en can alıcı izahat Wattley in söyleminde koyu renkli yazıda söylüyor, "erişkin/ergen boya kadar yemlemeye devam edin, erişkin boya geldiğinde günde 1 defa yemlemeniz yeterli. Hem gün olarak atlayarak büyük su değişimini yapmış olursunuz. Buda onların bağırsaklarını temizler.
Bora Ünver
18-01-2010, 08:13
“As long as the discus is growing, continue to feed them the same amount until they reach maturity,” Wattley said. At adult size, once a day feeding is fine. You can even skip a day and do massive water changes on that day. This helps to clean out their intestinal
track, which, according to Wattley, is more complex that that of other species.
Bülent bey üstadım çok güzel yaklaşmışsın konuya, ben de verdiğin linkleri göz attım, en can alıcı izahat Wattley in söyleminde koyu renkli yazıda söylüyor, "erişkin/ergen boya kadar yemlemeye devam edin, erişkin boya geldiğinde günde 1 defa yemlemeniz yeterli. Hem gün olarak atlayarak büyük su değişimini yapmış olursunuz. Buda onların bağırsaklarını temizler.
Kesinlikle katılıyorum.süperr
Amazonda yaşayan discusların ne yediklerine bakıldığında, yeşil yapraklar, ufak kabuklu böcekler ve küçük balık yavruları görülmüş. Gayet normal ve çok doğru, bunlardan başka birşey olması beklenebilirmi, Amazonda yürek vardıda discus yemedimibiggrin
İkinci konu, doğal ortamlarında yakalanan discuslara baktığımızda yüzgeçlerinde deformasyonlar olduğunu ve çokda sağlıklı olmadıklarını gözlemliyoruz. Doğal ortamlarında yaşayan discusların kaç yıl yaşadıkları ile alakalı araştırma yapılmışmıdır bilemiyorum fakat, suni olarak akvaryum ortamında yetiştirilen discusların güzelliklerini ve sağlıklarınıda yabana atmamak lazım diye değerlendiriyorum. Akvaryum ortamında yetiştirilen discusların daha iri ve gösterişli oldukları inkar edilemez.
Üçüncü konu, çok aşırı büyüme ve hormon olmamak koşulu ile hızlı büyüyen discusmu sağlıklıdır, yavaş büyüyen discusmu sağlıklıdır? Buda bana göre ayrı bir tartışma konusudur.
Yürek her zaman tartışma konusu olmuştur, yürek verilen discusların ömürlerinin kısa olduğu söylenmiştir. Fakat yürek verilmeden, kuru yemlerle veya bitkisel ağırlıklı yemlerle yaşatılan discusların yaşlarının ne olduğu veya kaç yıl yaşadığını söyleyen veya ispat edenide ben şahsen görmedim, duymadım. Varsa elinde bu beslenme yöntemiyle fazla yaşatan arkadaş söylerse bizde öğrenmiş oluruz.
Benim düşüncemi sorarsanız, discusun, çok çeşitli ve değişik yemlerle beslenmesinin en doğrusu olacağıdır.
Saygı ve sevgilerimle...
Merhaba
Dana yüreği tartışması uzun süredir tartışılan ve mağlesef coğu zaman çok radikal görüşlere şahit olduğum bir konu.
Çok şükür DFC'da bu konu üyeler tarafından hoşgörüşle ve bizlere yakışır bir tavırda elle alınıyor. :)
İnanın başka forumlarda (alman forumları) bu konu çok sert ve kırıcı bir tavırda tartışılıyor.
Arzu ederseniz Prof. Heinz Bremer'in (mağlesef 2001 senesinde aramızdan ayrıldı) yürek hakında yapmış olduğu araştırmaları ve görüşlerini paylaşmak istiyorum:
Bremer dana yüreği içeren yem karışımlarının yapılmasında bütün aşamalarının çok büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Bunlar kısaca: ön işlemler, parçalama, karışım, dondurma, depolama ve transport.
Ön işlem olarak yüreği var olan bütün yağlardan ve doku bağlarından (umarım seçmiş olduğum terim doğrudur) temizlemek gerekir.
Temizleme işlemin işe yaraması için yürekden kas parçaları çıkarılmalı ve geri kalanları kulanmamalı.
Buda yüreğin 30%'unu kulanıyoruz demektir, yani yüreğin 2/3 kulanılmamlı.
Elde ettiğimiz temiz yürek kasları iki defa kıyma makinesinden geçirilir ve makinanın bicağında ve makarasında kalan atıklar kulanılmaz.
Yemde kalan doku bağları yemin kalitesini düşüreçektir, doku bağların büyük bir oranı kollagenden oluşur.
Kollagen yüksek dozajda amino asit içeren (hydroxyprolin) bir protein türüdür.
Bu madde hayvanlar aleminde yaygın olan bir yapı proteinidir ve kemikde, kıkırdakda ve doku bağlarında büyük bir oranda bulunur. Bir takım işlemler ile kollagenden jelatin elde edilir. Balıkların kollageni böleçek bir enzime sahip olmadıklarından ve düşük asitli veya bir kısmının hiç miğdesi olmadığından dolayı bu madde çoğu zaman eritilemiyor. Dişki ipleri gıribeyaz birbirine bağlı olur ve kolay kolay kopmaz. Yavru balıklarda kollagen içeren yemler ölümcül olabiliyor ve genel olarak bağırsak düğümlenme tehlikeside oluşuyor. Discus ve melek yavrularında kollagen içeren yemlemeden dolayı büyük sayıda kayıplar olabiliyor, yetişkin discuslar bu sorunun hakından gelebilselerde bağırsak hareketi yavaşlar ve bağırsakda biriken eritilmemiş yemler yüzünden parazitler yüksek sayıda çoğalabiliyorlar. Sonuc, discuslar bol yemlensede zayıflıyorlar.
Kollagen bazen balıklar tarafından eritilebiliyor olmasının nedeni, bağırsak florasının iyi çalışmasının bir sonucudur. Yalnız bu özelik devamlılık taşımaz ve türüne göre has değildir. Doğal omurgasız yem hayvancıklarda kollagen oranı çok düşüktür.
Dreyer'de yürekde bulunan yağ ile yapmış olduğu bir açıklamada Bremer'in açıklamalarını noktalıyor:
Bu hazim sorunu yağ içinde gecerlidir. Kümes hayvanların yağı akvaryum ortamında olan sıcaklıkda yarım sert, sarımsı-sıvlı bir öze sahipdir. Kuş yağın kıvamı balıklarımız tarafından bir nevi eritilebiliyor. Balıkların yağı ise daha çok sıvı (oda sıçaklığında) kıvamındadır.
Memeli hayvanların yağı ise bunun aksine bir yapıda ve balıklar için tehlikelidir. Oda sıcaklığında veya akvaryum sıcaklığında (32°C) bile sert kalır. Yumuşak veya sürülür bir kıvamda olması ise balıkların bu yağı hazim etmesi için bir koşuldur.
Aşağıdaki çizelgede göründüğü gibi dana yüreği görünür her türlü yağlardan arındırılmış olsa bile yinede yüksek oranda (gizli yağ) yağ içerdiği görünüyor.
Coğu sıcak kanlı hayvanların yağı soğuk kanlı hayvanlar tarafından eritilemiyor, ve dana yüreği bir karışım (karbonhidrat) olarak verilmiyorsa balık yem enerjisini sadece proteinden teymin edebiliyor. Aynı şekilde (kollagen gibi) eritilemiyen yağlar bağırsak duvarlarına yapışıyor ve bağırsağın verimli bir şekilde çalışmasını zorlaştırıyor.
Dana yüreği verildiğinde gözlemnenen büyüme hızına rağmen ve elde edilen ve edildiği sanılan başarılara rağmen sıçak kanlı hayvanların yağı veya proteini balıkların içinde olmamalı. Bunlar balıkları hasta ediyor ve sadece kısa süreli başarılara vesile oluyor.
Dana yüreğin verdiği efekt balıkların zarar almasına yol acıyor ve isbati zor olsada ömürlerini kısaltıyor.
Prensip olarak yem konusunda balıkların doğasını örnek almalıyız ve teymin edemediğimz maddeleri doğanın sunduğu kalite değerlerine göre bir yedek seçmeliyiz.
Lezetli olan ve zevk ile yenilen besinlerin herzaman sağlıklı olmadığı balıklar içinde geçerlidir.
........................Dana Yüreği........... Tavuk Yüreği ......... Alabalık file
Protein kuru sub. ..............69%................... 67,3...................... 82,3
Yağ kuru sub. .............>20% (15-41) .........22,6 (19-27) ..........11,5 (8-10)
Mineral kuru sub. ...............4,5% ....................4................... 5,6
Ortalama Prot. 100g Taze sub. .. 16,8 ................. 17,3 .................. 19,5
Ortalama Prot. 100g taze sub. ..... 6 .....................5,8 .................... 2,7
Görüldüğü gibi doğru bir tane değil, senlerdir dana yüreği ile hiç bir sorun yaşamayanlar olduğu gibi,
araştırmalar sonucu bu yemi kesinlikle önermeyen ve görüşlerini belirtenlerde var.
Benim fikrim, yavru bütmekde dana yüreğinin yerini tutaçak (bizlerin ulaşabileçeği ürünler) pek fazla seçenekler yok.
Tamam discusun doğasında dana yüreği yok, ama doğadaki yavrular sürekli her türlü ufaklı büyüklü omurgasız hayvancıklarla donatılmış ve bunun yanısıra tertemiz (mikrop sayısı olarak) bir suda kurulmuş sofrada büyüyorlar.
Böyle bir ortam sunmak bizler için her ne kadar istesekde pek münkün olmuyor.
Yürek yerine balık etide kulanılabilir, ama bu pratikde nasıl olur doğrusu bilmiyorum.
Bir ara balık ürünleri veriyordum ama bunlarında yağı filtrede jeli bir tabaka bırakıyor, belki cama cam tanklarda daha başarılı bir alternatif olabilir.
Yetişkin discuslarda dana yüreğin bence faydasından çok zararı oluyor ve bu yüzden şahsım adına vermiyorum.
Saygılar
Bende dana yüreiğini haftada 2sefer kullanıyorum, bana göre insan için zararlı olan bir gıda discuslar içinde zararlıdır ve bu nedenle ağırlıklı olarak yürekle yemleme yapmıyorum, discuslarımı havyar ile besliyorum protein oranını araştırdım fakat nette pek bilgi yok sadece protein oranı yüksek yazıyor.Bana göre dana yüreğinden daha kaliteli bir yem ve yem yemeyen balıklarda canlı yeme ihtiyaç duyulmuyor çünkü dana yüreğini nazlıda olsa yiyen discuslar havyar için elime saldırıyorlar.
bulent1991
18-01-2010, 12:22
http://www.archersdiscus.com/discus_food_8.html
Birçok referans ve kaynak verilerek hazırlanmış yukarıdaki siteyi sizlerle paylaşmak istedim. Dana yüreği dünya üzerinde değişik kitleler tarafından tartışılması yıllardır devam eden bir malzeme. İnkar edilemez bir gerçekte discus tarihinde dana yüreği kullanımının çok eski yıllara dayanıyor olması. Benim yine kafama takılan bir soru bunca yıl tartışılan dana yüreğine eğer güvenilirliği kanıtlanmış alternatif bir ürün çıkmayıp (dana yüreği kullanmayıp farklı bir üründe ortak bir sonuç çıkaran bir site, üretici grubu varsa linki verirseniz sevinirim) yalnızca tartışmalardan ibaret kalıyorsa oyumu dana yüreği ana öğün olmak üzere +ilave uygun kuru yemlere kullanıyorum (canlı yem hariç doğal alternatif yem araştırmalarına da devam ediyorum).
İkinci bir konu yavruların dana yüreğini tek başına hazmedememesi. Biraz çenesi düşük birisi olduğum için yavrular için ne kullanabileceğimizi yine Aquarama esnasında yakalayıp rehin aldığım Dick AU nun cevabını sizlerle paylaşarak vermeye çalışıyım. Yavru discusun öğün sayısı yetişkin discusa göre fazla olmalı. Bunu yapmak içinde dana yüreğine %50 %50 kırmızı sırtlı somon balığı karışımı kullanılmasının yavru balık gelişimi, protein ihtiyacı ve sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldıracağını yanıt olarak aldım .
http://www.facebook.com/video/video.php?v=228211741417&ref=mf
İkinci link Abidin hocam için dana yüreği vardıda vahşi discuslarmı yemediye cevap :).
Dana yüreği kullanmayan arkadaşlarında bu konuya girerek kullanılan alternatifleri görmemiz, bilmemiz benim görüşüm konuyu dahada çekici bir hale getirecek. Verdiğim linkleri zamanım olmaması ve çeviride herhangi bir ufak detayı kaçırmamak için tercüme etmeden link verdiğim için kusuruma bakmamanızı diliyorum.
------------
Bülent ACUN
Ankara
CyberciX
19-01-2010, 04:03
Ben haftada bir kez veriyorum sadece dana yüreği yetip artıyor
Bora TK.
19-01-2010, 18:41
Halil eline sağlık çok güzel bir çeviri, anlaşılan herkez konu hakkında tam bir fikir sahibi olmuş ki kimse pek bir şey yazmamış.
Bülen bey size de teşekkür ediyorum konuya verdiğiniz anlatımlardan dolayı, verdiğiniz linkler de çok yararlı özellikle son link Archer Discus ta çok ince nüanslar var,
Şimdi arkadaşlar Dana yüreğine devam mı? yoksa vazmı geçeceğiz,,,
Devam deyin arkadaşlar buzdolabında 1 kalıp(400 gr ) mama var çöpe atmak zorunda kalmıyayım,,,,icon_lol
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.