PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üretim Öncesi Karantina

Aqua_discus
05-07-2008, 10:37
Herkeze slm'lar arkadaşlar; Her discuscunun bildiği gibi üremeye hazır çiftler yavru kaybını minimuma indirmek için karantinaya alınırlar, tabi bunu herkez yapmıyor zannedersem.

Üreme öncesi karantina yöntemini uygalayan arkadaşlar kim hangi yöntemi nasıl ne tür ilaçlarla, ne kadar süre uyguluyorsunuz. Gözlemlediğiniz faydaları, zararları varsa yan etkilerini bizlerle paylaşırsanız bir çok discus severe faydası olabieceğini düşündüğüm ve üretim kalitesini azda olsa artırabilmeniz aynı zamanda yeniden hatırlatmak için bu konuyu açtım.

Saygılar,

hasan
06-07-2008, 22:29
http://discusfunclub.com/showthread.php?t=612 Bu konuyu okuduğunuzda size epey yardımı olucaktır.

Aqua_discus
07-07-2008, 11:44
Merhaba Hasan bey; ben dış parazit için kullandığımız permasolden bahsetmiyorum. Üreme öncesi çiflerin yavru kaybını azaltmak için yaklaşık 1 aylık bir sterilizasyon uygulandığını duydum. Formalin diye bir ilaç kullanıyor kimisi. Formalin kulananlardan birisi Bora ÜNVER. Başka bi sitede okumuştum bu konuyla ilgili önerilerini ve uygulamalarını. Konu baya açılmış ve bi çok kişi farklı yöntemler uyguladığını anlatmış. Benim asıl anlatmak istediğim son dönemlerde yeni bir yöntem keşif eden varmı yada kim hangi yöntemi uyguluyo, etkili ve balığa minimum zarar veren, yavru kaybını en aza indirgeyen sterilizasyon yöntemi hangisi oabilir bunu bulmak amacım.

abdurrahman
07-07-2008, 15:48
Gökhan bey merhaba,steril için formalin kullanıldığı gibi permasol ve sol parazitine faydalı olabilecek sera med tramezol kullanılabilir,ben şahsen permasolü sol paraziti için kullandım ve tedavi yarım kalsada belli miktar yavruyu elde ettik,öyle zannediyorumki tam bir tedavi uygulayabilseydim daha iyi sonuç alcağımı tahmin ediyorum,tabi bu sadece permasol ila çifti steril yaptım anlamına gelmez,bugünlerde sera med tramezol ü sol.paraziti amaçlı bir çiftde uygulamaya geçtim,ilerleyen günlerde bunun sonucunuda göreceğim.Eşleri tam steril için aşağıda vermiş olduğum Sn.Erdal Öztürk abimizin yazısını koydum,çok iyi sonuçlar alabileceğinizi tahmin ediyorum,saygılar.

EŞLERİN STERİLİZE EDİLİŞİ

Solungaç paraziti menşeili ölümlerin önüne geçmek için üretimden önce eşlerin bulunduğu tankta % 50 su değişimini yaparak yeni suyu ekleyin, daha sonra 100 litreye 5 damla formalin (% 37 lik formaldehit-- eczacılardan temin) damlatın solungaç parazitleri nin yumurtlama evresi 4 gün olduğu için her dört günde bir yani 1-5-9-13-17-21 günlük bir tedavi süreci izleyin , uygulamanın her gününde % 50 su değişin burada dikkat etmeniz gereken husus formalinin kanserojen madde olmasıdır, eldiven ile kullanın buharını solumayın, cildinize bulaştırmayın ve formaldehiti oda sıcaklığında saklayın düşük sıcaklıklarda paraformaldehite dönüşebileceğinden ölümcül olabilir . bu uygulama esnasında akvaryumu iyice havalandırın.

Bir başka sterlizasyon Flagylle iç parazitleri temizlemektir, 40 litreye eczacılardan temin edeceğiniz flagyl tabletin bir adeti gelecek şekilde suya karıştırın 2 günde bir % 50 su değişimi yaparak aynı uygulamayı tekrarlayın ve bir haftada bu uygulamayı bitirin.

Son olarak eczanelerden temin edeceğiniz permasol adlı ilacın iki tabletini bir buçuk litrelik şaşal su şişelerine atın iyice homojen olacak şekilde karıştırdıktan sonra 100 litreye 1.5 su bardağı gelecek şekilde uygulayın sıcaklığı 32 dereceye çıkarın ve gün aşırı % 50 su değişin ve bu uygulamayı üç gün boyunca yapın.

Bu üç uygulamayı yaparken aralarında 2 gün bırakın. Başarılar dilerim.

Sn.Erdal Öztürk'ün yazısı

Ercan Bayram
07-07-2008, 19:53
dikkat etmeniz gereken husus formalinin kanserojen madde olmasıdır, eldiven ile kullanın buharını solumayın, cildinize bulaştırmayın ve formaldehiti oda sıcaklığında saklayın düşük sıcaklıklarda paraformaldehite dönüşebileceğinden ölümcül olabilir

Formaldehit toprağın sterilizasyonu için önceden Zirai üretimde kullanılan bir ilaçtı... (YASAKLANDI)
Toprağın üzeri tamamen sera örtüsü ile kaplanır ve damlama sulama ile sulanarak hava almayacak şekilde hertarafı kapatılır ve formaldehit verilir...

ilk 30-35cm deki tüm canlı organizmayı bakteri fungus mikro org. aklınıza ne geliyorsa öldüren bir ilaçtır...

Formaldehit in şuanki kullanımı Tatlı su balıklarının kültürel üretimini yapan firmalar havuz temizliği sırasında balıkları diğer havuza aktarır ve formaldehit ile önceki havuzu tamamen dezenfekte ederler...

çok dikkatli olun saklama konusunda eş tutmuş discuslarınızdan olmayın gerçekten çok etkili bir ilaca dönüşebilir yanlış saklanırsa....

hasan
08-07-2008, 01:06
Gökhan bey ozaman Şöyle söyleyeyim diskusu bakan bizler balıkları sağlıklı bir şekilde baktığımızda yetişdirdiğimizde yavru alırken sterilizasyona gerek yok. Ben kendi açımdan konuşmam gerekirse hiçte gerek duymadım.

Aqua_discus
08-07-2008, 18:08
Peki bu olay balıkta mukoz sorunu falan meydana getirmiyormu yada balığın derisinde yüzgeçlerinde yıpranma yapabiliyormu....?

hasan
08-07-2008, 22:49
Ben bu gibi durumlarla hiç karşılaşmadım. Yukardada yazdığım gibi balığı sağlıklı bakmak en birinci kural.