Orijinalini görmek için tıklayınız : su değişimlerinde aquatan yerine carbon kullanımı
zombidix
29-06-2008, 20:09
herkese merhaba. ben haftada üç kez 100 lt su değişimi yapmaktayım ve aquatan vb maddelere para vermekten bıktım. bunun yerine artık başka bir yol arıyordum ve galiba buldum da.. 100 lt lik bir bidonda direkt musluksuyunu 2 gün bekletip 3lt lik dibi nerdeyse süzgeç gibi delinmiş bir kovanın içine carbon yerleştirip bu suyu bu kovaya boşaltıp ana tanka almak olacak. sorum şu: carbon yaklaşık 2 gün suyla temas etmeyecek ve dışarıda bekleyecek. özelliğini yitirir mi ? 6 haftalık ömrü var dendi bana böylece daha da uzatmış olabilir miyim? haftada aquatan için 20 ytl harcıyorum. bu harteketle 6 haftada 1 7.5 ytl harcayacağım. öneri ve tenkitlerinizi bekliyorum.
400 lt bitkili discus
Aqutanla karbonun yaptıgı işler birbirinden çok çok farklıdır.Şöyleki ;
Aqutan (su hazırlayıcılar) : Sudaki klor kloramini uçurur ve ağır metalleri absorbe eder.
Karbon : Sudaki ilaç artıklarını ve kütüklerin veya ilaçların verdiği rengi absorbe eder.Bir nevi netleştiricide denilebilir.
O sebebten bu iki ürünü birbirinin yerine kullanmanız mümkün değildir.Bunun yerine size tavsiyem bidon halinde satılan Aqutan veya benzeri kimyasallardan almanızdır.Bu şekilde alırsanız oldukça hesaplı olur.
Tüm bunların ötesinde söylediğiniz şekilde aqutan kullanıyorsanız suyu niye dinlendiriyorsunuz? Su klorun uçması için dinlendirilir oysa aqutan zaten kloru uçuruyor..
En hesaplı olan yöntem bir ozmoz cihazı edinmeniz.Ozmoz cihazının mebrana giden vanasını kaparsanız içerideki su ayrımını kapatmıs olur ve üretim için olmasada beslemek için uygun suyu elde etmiş olursunuz.
zombidix
29-06-2008, 21:33
aquatanı zaten bulabildiğim en büyük miktarda alıyorum ama öğrendiğim kadarıyla şebeke suyunda klordan fazlası var çeşitli kimyasallar (çamaşır suyu bile) melek üretimi yapan arkadaşlardan aldım bu bilgiyi eğer melek üretiminde bu tip sorunlar yaşanmaya başlandıysa ben sadece besleyiciyim (şimdilik) discuslar açısından gözüm korkmaya başladı. ayrıca suyu dinlendirmekle uçucuları uçuruyoruz ama diğer kimyasalları ne yapacağız??
tearaway
04-07-2008, 16:10
Hobiyi Ucuzlatmak için çözümler [Envanter] (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=61207)
Discus Püfleri (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=61202)
Burayı bir okuyun.
Bence size gereken 3 kartuşlu filtre. Karaköyden 100 lira civarına almıştım ben, bir araştırın.
Ayrıca b.düzü suyu iyidir bu kadar korkmanıza gerek yok, aqutana hiç gerek yok.
Efe Bey karbonla ilgili yanlış bilgilere sahipsiniz.
Aktif karbonlar, çözeltideki molekül ve iyonları gözenekleri vasıtasıyla iç yüzeylerine doğru çekebilirler ve bu yüzden adsorban olarak adlandırılırlar.
1920 yılından sonra, ilk olarak, aktif kömür su arıtılmasında kullanılmaya başlanmış, fakat yaygın bir kullanım sağlanamamıştır.
Ancak, 1927 yılında Almanyada içme suyundaki klorofenol kokusu büyük problem yarattığından, şehir suyunun hazırlanması sırasında aktif karbon kullanımı da büyük önem kazanmıştır. Aktif karbon, 1929 yılında Hamm Water Worksda granüler formda, bundan bağımsız olarak 1930da Harrison tarafından Michigan Bay Cityde, yine 1929 yılında Spalding tarafından içme suyundaki kokuların uzaklaştırılması amacıyla toz halinde kullanılmıştır. 1932 yılına gelindiğinde Amerikada 400 fabrika, 1943 yılında ise yaklaşık 1200 fabrika istenmeyen kokuların kontrolünde aktif karbonu kullanmıştır.
http://www.kimyaevi.org/merak/aktif.asp
Piyasada satılan su arıtıcıların çoğu aktif karbonla klor giderir.
Mesela.
http://www.optisu.com/tr/aktif_karbon.htm
Kolay gelsin.
tearaway
04-07-2008, 16:23
aquatanı zaten bulabildiğim en büyük miktarda alıyorum ama öğrendiğim kadarıyla şebeke suyunda klordan fazlası var çeşitli kimyasallar (çamaşır suyu bile) melek üretimi yapan arkadaşlardan aldım bu bilgiyi eğer melek üretiminde bu tip sorunlar yaşanmaya başlandıysa ben sadece besleyiciyim (şimdilik) discuslar açısından gözüm korkmaya başladı. ayrıca suyu dinlendirmekle uçucuları uçuruyoruz ama diğer kimyasalları ne yapacağız??Ek olarak bu gibi şeyler için dediğiniz gibi aqutan bir işe yaramaz. Bu saydıklarınız için aynı markanın Toxivec isimli ürünü var, artık kova kova ondan alın diyeceğim ama karbon bunların hepsini yaparken bunu söylemek istemem :)
dexterturkey
04-07-2008, 19:41
Gürol bey, ben de henüz üç aylık discus besliyorum.Bahsettiğiniz kimyasalların hiçbirisini kullanmadan 24 saat dinlendirilmiş çeşme suyuyla , günlük %15-20 su değişimiyle hiç bir problem yaşamadan balıklarımı besliyorum bence bir kimyasal kullanmayın, sadece suyunuzu dinlendirin.
Ulvi Bey
Karbonun Aqutanun muadili olmadığı konusunda halen aynı görüşteyim.
En basitinden söylemem gerekirse Karbon Aqutan gibi ağır metalleri absorbe etmez.Ozmoz cihazında da bu işi üstlenmiş olan karbon kartuşu degil mebrandır...
Suda ki kokuyu ,rengi uzaklaştırdıgı dogrudur ve aqutan bunları yapmadıgından yine muadil sayılmazlar.
Uzun lafın kısası karbon aqutanın yerini katiyen tutamaz...
tearaway
04-07-2008, 23:19
Konuyu açan kişi "aquatan vb maddelere para vermekten bıktım" alternatif arıyorum demiş. Sizde karbon olmaz diyip aqutanın bidonunu tavsiye etmişsiniz.En hesaplı olan yöntem bir ozmoz cihazı edinmeniz.Ozmoz cihazının mebrana giden vanasını kaparsanız içerideki su ayrımını kapatmıs olur ve üretim için olmasada beslemek için uygun suyu elde etmiş olursunuz.Sonra da bu tavsiye ile kendi dediğinizle çelişmişsiniz.
Tavsiye ettiğiniz membrana giden vana kapalı olarak kullanılacak ters osmos filtre ne oluyor? 3 mikron -> karbon -> 5 mikron oluyor.
Kaynaklar ortada, isteyen açıp araştırsın.
Bir deney, bir kaynak hangi ağır metalden, klordan bahsediliyor. Bir önceki mesajımda da yazdım, fabrikalar kullanıyor diyorum.
1
Proje Başlığı: Aktif karbon’un atık sulardaki Cu(II)'ın giderilmesinde kullanımı
Proje Özeti: Nüfusun hızla artmasından dolayı sanayileşmekte olan ülkelerin en önemli problemlerden biri olan metal içerikli atıklarla kirlenen su kaynaklarının, uygun arıtma yöntemiyle atık suların bünyesinde bulunabilecek metallerden bakır metalinin absorblanarak giderilmesi hedeflenmiştir.
Sonuç : Elde edilen aktif karbonların, sulu ortamlardaki ve endüstriyel atık sulardaki bakırın ve benzeri ağır metallerin giderilmesinde faydalanılabileceğine karar verildi.
2
Bilindiği üzere içme ve kullanma sularına çeşitli organik ve kimyasal karışımlar söz konusudur. Gerek bakteri atıkları, gerekse kimyasal eriyikler ya da karbonhidrat parçalanması sonucu açığa çıkan karbondioksit vb. gazlar, su kalitesini olumsuz olarak etkilemekte, hatta içme sularında çeşitli tehlikelere yol açmaktadır. Ayrıca dezenfeksiyon amacıyla suya sonradan katılan serbest klor ve klor bileşikleri, deterjan, petrol, sanayi atıkları ve asbest gibi maddeler de insan sağlığı açısından büyük olumsuz etkilere sahiptir.
Aktif karbon filtreler, bu tarz tehlikeleri ortadan kaldırmak ve suya arzu edilen içim lezzetini vererek, kaliteli bir su elde etmek amacıyla, özellikle içme sularında kullanılmaktadır. Aktif karbonun doğal adsorbsiyon yeteneği sayesinde sudaki eriyik, gaz ve katı partiküllerle ağır metaller, aktif karbonun çeşitli versiyonları ile emilerek sudan alınır.
İsteyen kova kova aqutan alıp yok yere ülke dışına döviz şırıngalatmaya devam edebilir.
Başlıkta bir alternatifi kullanabilirmiyim denmiş, bende evet kullanabilirsiniz, çokta iyi edersiniz diyorum. Yol gösterebildiysem ne mutlu.
Kolay gelsin.
Ulvi Bey,
Bazı konulara açıklık getirmek isterim ;
1.Ozmoz cihazında kullanılan karbonla dış filtre veya sumpta kullanılan karbonu bir tutamayız.Nedeni ise çok basit...Suyun debisi!
"Aktif karbon sistemlerin dizaynında, ünite tankı içindeki yatak hızının klor giderimi için 25 mt/saat'i organik madde giderimi içinse, 6 mt/saat’i aşmaması gerekir. Bu hızı aşan durumlarda ünite verimli çalışmayacaktır."
Madem biz değil internet üzerinde ki kaynaklar konuşacak ozaman bende size uygun kaynaklardan alıntı yapayım..
Demek ki 24 saatte 200 lt.su çıkaran ozmoz cihazıyla saatte min.1000 lt.su çeviren dış filtredeki karbonu bir tutamayız.
Benzer durum UV filtrelerde de geçerlidir bilmem bilir misiniz...
Gelelim kendimle çelişme durumuna ;
Arkadaşımız para vermekten bıktıgını söylemiş,bende kendisine daha hesaplı olması acısından büyük ambalajlı aqutan alabılecegını ancak en iyi çözümün ozmoz cıhazı oldugunu soyledım.
Uzun lafın kısası ozmoz cihazlarında kullanılan karbonun verimliliği ile akvaryum filtrelerinde kullanılan karbonun verimliliği kıyaslanamaz.
Onun ötesinde madem söz konusu olan maddi durum ozaman şu konuyuda ele almalıyız ;
Çin malı Karbon bahsi geçen arıtma işlemlerinde başarılı mı ?
Başarılı değilse kaliteli karbonlara yönelmek gerekir ki bu durumda 3 hafta da bir 25-40 ytl. arası karbon maliyeti ortaya cıkar..Bu da zannediyorum aqutan dan pahalıya gelir.
Madem kaliteli karbon degilde ucuz çin malı karbon kullanacaz,ozaman aqutan kullanmak yerine çin malı su hazırlayıcı alıp maliyeti yine düşürebiliriz.
Dikkat ederseniz ben kırmızı yazılarla sert bir uslub takınmak yerine fikir ve çözüm yolu üretmeye çalışıyorum.
Fikirlerimizi birbirimize kabul ettirmek veya dikte etmek mecburiyetinde değiliz.Burası bir tartışma platformudur ve herkesin kendine ait görüş,fikir,deneyimleri vardır...
Saygılar...
tearaway
06-07-2008, 00:30
Bu aqutan konusunda (benzerleri dahil) bir hayli sinirliyim, doğrudur. Hobiciler sırf "akvaryum için özel üretilmiş" diye dandirikten ürünlere milyarlar akıtırken sinirlenmekte de haklı olduğumu düşünüyorum.
Bu sera denen insanların zevklerini külfete dönüştüren marka (diğerleri de farklı değil) benim ülkemin akvaryum besleyen insanına yorgancıda ki 50 kuruşluk elyafı 25 milyona sattıkça daha da sinirleniyorum.
Konumuza dönecek olursak.
Boşverin çünkü bu sefer istemeden daha sert yazacağım. Şu ana kadar yazdıklarımız yeterli, tadında kalsın, insanlar okusun, değerlendirsin.
İsteyen aqutan kullansın isteyen kullanmasın.
Kolay gelsin.
zombidix
06-07-2008, 14:04
üstadlarım hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. konunun bu şekle dönüşeceğini bilmeden naçizane bir soru sormuştum. özür dilerim...
gelişmelerden bahsedeyim biraz efe beyin tenkitlerini göz ardı edip aquatan almayı 2 haftadır bıraktım. 120 lt lik mavi renkli ağzı yaklaşık 40 cm olan bidonlardan edindim.(20 ytl). içini yaklaşık 100 lt doldurdum. 2 günde bir 100 lt su çektim ve bu dinlendirmiş olduğum suyu günde 1 saat kadar hava taşı+hava motoruyla havalandırdım. ne karbon ne de aquatan vb kullanmadan direkt olarak ana tanka boşalttım. ana tanka bağlı 2 dış filtrem mevcuttu bunların birine uv de bağlı. o filtrenin orta çekmecesine (3 katlı) 2 paket en ucuzundan (tanesi 5 ytl) carbon koydum. bu hafta 3. hafta olacak. 3hafta sonra da carbonları yenileyeceğim.
2haftada bir bitkilerimi yaklaşık 5 cm buduyorum hala ve balıklarımda hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım şimdiye kadar. hatta kurlaşmalar artarak devam ediyor. 2 adet çiftim oluştu. ve bunlar da güncelliğini koruyor. henüz yavru alamadım ama yumurtlama dölleme yumurtaların havalandırlması yer değişimi ve beyazlaşma evrelerini görebildim şimdilik (benim gibi bir acemi için çok büyük bir heyecandı bunlar). gerisi yumurtalar birden kayboluyordu (yiyorlarmış....bu su şartlarında yani ana tanktaki yavruların yetişemeyeceğini anlayıp yerlermiş...
ayırmam gerektiğini biliyorum ama teknik açıdan kendimi yeterli bulmuyorum ve r/o cihazım yok..
aquatan ve carbon meselesine de toplam altı haftalık periyodun sonuçlarını da sizlerle tekrar paylaşacağım...herkese teşekkürler
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.