Orijinalini görmek için tıklayınız : Genel Filtrasyon Malzemeleri
Filtrasyon Malzemeleri
Akvaryum suyunu filtrelemek için kullanılan dış filtre ve sumplarda çeşitli bölmeler bulunmaktadır. Bu bölmeler, ihtiyaca yönelik malzemelerle doldurulup istenilen su değerlerine ulaşmak için kullanılır. Sumplara nazaran dış filtrelerde daha kısıtlı bölmeler mevcuttur. Piyasada hazır malzemeli veya boş dış filtreler bulunmaktadır. Hazır malzemeli olanlar genellikle standart ürünler içermektedir. Siz bu malzemeleri ihtiyacınıza göre yenileyebilir, değiştirebilir veya sıralarıyla oynayabilirsiniz. Aşağıda yer alan yazıda bu malzemeleri ucuz yolla temin etme yollarını ve malzemelerin kullanım nedenlerini bulacaksınız.
Elyaf :Bölmelerde genellikle suyla ilk temas eden malzemedir. Suyun ilk süzüm görevini üstlenmiştir. Fazlası suyun debisi düşürdüğünden yeterli miktarda konulmalı ve çok sık değiştirilmelidir. Yastık, yorgan, kumaş ürünleri satılan yerlerde , metreyle çok ucuz fiyata almanız mümkündür. Silikonsuz olanlardan almaya özen gösteriniz.
Biyolojik Sünger :Gözeneklerinde oluşan nitrifikasyon bakterileri sayesinde suyun temizlenmesinde büyük rol oynar. Bu süngerler iç filtrelerin içindeki süngerle aynıdır. Belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Bu temizleme sırasında çeşme suyu kullanmanız bakterilerin ölümüne neden olabilir. Bu sebebten yine akvaryum suyu kullanarak temizlemelisiniz. Biyolojik süngerin yüksek fiyatlı olması nedeniyle sumplarda ufak parcalara ayrılmış orta sertlikte süngerlerde kullanılabilir.
Bioball :Suyun havalandırılmasında, tazelenmesinde görev alırlar. Büyük sumplarda bioball gözünün üstüne yağmurlama sistemi yapılması tam performans alınması için çok iyi olur.
Seramik :Kaba kirlerin ayrıştırılmasında, suyun tazelenmesi ve filtre içi eş dağılmasında kullanılır. Boncukçularda satılan naturel cam boncuklarıda aynı görev için kullanabilirsiniz.
Substrat :Nitrit ve amonyağın biyolojik filtrasyonu için gerekli olan bakterilere kolonileşme alanı sağlar. Ucuza bulabileceğiniz lav kırığınıda kullanabilirsiniz.
Karbon :Yeni kurulmuş akvaryumlarda veya hastalık tanklarında ilaçları ve renk, koku yapıcı maddelerin filtrasyonunda kullanılır. Zamanla aktifliğini yitirir.Biyolojik dengesi oturmuş akvaryumlarda kullanımı gereksizdir.
Turba,Torf :Yumuşak su ihtiyacını karşılamak için özellikle tropical akvaryumlarda ph ve kh değerlerini düşürmek için kullanılır.
Hazırlayan : Efe Can Salar
captain__53
03-08-2008, 18:08
Paylaşım için teşekürler.
diskusman
08-08-2008, 19:31
Paylaşım için teşekürler.
"Elyaf :Bölmelerde genellikle suyla ilk temas eden malzemedir. Suyun ilk süzüm görevini üstlenmiştir." Ben en son katman olarak döşenmesi gerektiğini biliyordum.
Savaş AYDIN
11-09-2008, 21:44
Efe eline sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Selamlar...
"Elyaf :Bölmelerde genellikle suyla ilk temas eden malzemedir. Suyun ilk süzüm görevini üstlenmiştir." Ben en son katman olarak döşenmesi gerektiğini biliyordum.
Son katman olarak döşenirse kısa sürede biyolojik filtrasyon malzemelerinin tıkanmasına yol acar...İlk katman olarak döşenmeli ve kısa sürede değiştirilmelidir.
Ercan Bayram
12-09-2008, 04:33
Aydınlatıcı bilgi için teşekkürler
Bioball :Suyun havalandırılmasında, tazelenmesinde görev alırlar. Büyük sumplarda bioball gözünün üstüne yağmurlama sistemi yapılması tam performans alınması için çok iyi olur.
Bioball dış filitrede kullanımında etkinliği sizce ne kadar iyi?
dış filitre ne kadar da olsa içinde hiç denecek kadar az hava kaldığını düşünüyorum
sadece suda çözünen oksijen ile bioball'un aktivitesi ne kadar etkin olur merak ediyorum...
Ercan Bey,
Bioball hiç kullanmadım kullanılmasınıda tavsiye etmiyorum.Bana kalırsa yer işgal ediyor.Piyasada çok güzel ürünler mevcut.Zaten dış filtrelerin sepet sayısı belli onuda seramiktir,bioballdır,karbondur doldurunca zaten birde elyaf var..
Biyolojik filtrasyon malzemelerine yer kalmıyor..
Bence en güzel dizilim ; alttan yukarı dogru.. 1.Elyaf,2.Siporax vb.,3.Biyolojik sünger..
Ercan Bayram
12-09-2008, 11:32
bende sizin gibi düşünüyorum ama yinede sizlere danışmak istedim
sonucunda SUMP sistemi olmadan airball bilmiyorum da dediğiniz gibi mantıken sadece yer kaplıyor...
motor içinde hava kalan bir bölüm olsa oradan sump gibi dökülerek geçse tamam da bence de gereksiz...
sizin önerdiğiniz dizilim şuan benim atman dış filitremdeki ile aynı :)
ben mantık yürüterek dizmiştim demek yanlış düşünmemişim :)
mgunusen
10-10-2008, 02:34
Peki arkadaşlar üretim akvaryumlarında dış filtre kullanılır mı? Kullanılırsa içindeki malzemeler neler olmalıdır?
Üretim akvaryumlarında dış filtre kullananlarda var,kullanmayanlarda..
Bu sorunun cevabını herkes kendi deneyimlerine göre vermekte..Her iki şıktada başarılı üretim yapanlar gördüm.Sanıyorum bunun bir kuralı yok..
Benim fikrim kullanmanın iyi olacagı yönünde,nede olsa pipo filtreler filtrasyonda dış filtreler ile kıyaslanamaz..Kullanılan yada kullanılması gerekli malzemelerde anatanklarda kullanılanlardan farklı degıl.Belki ilave olarak pH dengeleyici ürünler kullanılabilir.
Üretim akvaryumunda dış filtre kullanırken dikkat edilmesi gerekli nokta,filtrenin çekiş kısmındaki akımın kuvvetli olmasıdır.Buda yavrular için sıkıntı yaratmakta.O nedenle çekiş kısmına bu akımı azaltmak için bir sünger koyulabilir.Yalnız bu süngerinde tıkanma problemı olur ki o nedenle sık sık temizlemeniz gerekli...
Herkese selamlar.. Ben de yeni bir üyenizim.. Neredeyse tüm yazılanları okudum. Daha önce tanganika ağırlıklı balıklar beslemiştim ama korkmama rağmen bir süre ara verdiğim akvaryum hobime % 99 olasılıkla discusla tekrar başlayacağım.. Şu filtrasyon meselesine değinmek istiyorum. Antalyadayken ( şu anda istanbuldayım) kendi balıkçımda gördüğüm bir filtre sistemi vardı kibahsedeceğim sistem bitkili bir discus akvaryumuydu. İleride resmini yada bir çizimini bulabilirsem mutlaka onuda eklerim ama şimdilik kabaca anlatmaya çalışıcam. Akvaryumun taban kısmını düşünün.. tam tabanda hani şu havuz kenarlarında kayıp düşmelerimizi önleyen plastik mavi renkli malzemeler vardır gözenekli biçimde. işte bu malzeme tabandan yaklaşık 2 cm yükseklikte kenarlarından ve ortasından belirli ayakçıklarla desteklenerek yükseltilmiş, o malzemenin üzerinde çok ince bir elyaf tabaka.. onun da üzerinde bitkiler için gerekli olan kum tabakası. Ancak bu bahsettiğim akvaryumun taban kısmında kalan boşluktaki suyu sirküle edip çekebilmek içindış filtrenin vakum ucundan çıkan hortum buraya geçirilmiş.. Dş filtre suyu burdan çekerek kendi içerisine alıyor ve gerekli filtrasyon işlemi tamamlandıktan sonrada tekrar su yüzeyine yağmurlama olarak geri veriliyor. Bilmiyorum gözünüzde canlandırabildinizmi ama sanırım gayet başarılı bir sistem gibi gelmişti gözüme.. ayrıca alttaki suyu dış filtrenin vakum ucuna hafif bir akıntı yapacak şekilde iteleyebilmek için şu an tam hatırlayamıyorum ama ya küçük bir motor yada o görevi görecek bir sistem oturtmuştu. sizce bu tür bir uygulama nasıl sonuç verir değerli arkadaşlar? Yeni kuracağım akvaryum için net bir filtreleme sistemi kurmak istiyorum asıl isteğim sump ama evde oluşturabileceği nem, ses, koku gibi negatif etkilerden dolayı büyük tereddütteyim. firkirlerinizi alabilirsem çok memnun olucam. şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar,
Bahsettiğiniz sistem bitki akvaryumlarına uygun bir sistem değildir.Bitki akvaryumlarında oluşturulan derin kum yatakları içerisinde kolonileşen bakterilerin filtrasyona büyük katkıları vardır.Bitkilerde tabanda oluşan artıkları kullanmakta ve söz konusu filtrasyona ihtiyaç doğuracak bir durum olmamaktadır.
Sump hakkında yazım aşağıdaki linkte mevcuttur ;
http://discusfunclub.com/showthread.php?t=2656
Nem,koku vb. problemler sağlıklı sump sistemlerinde görülmemektedir.Rahatsızlık verici tek etken ses olabilir.Onunda çözüm yollarını yazımda belirtmiştim.Yinede dış filtredeki sessizliği sumpta elde etmeniz mümkün değildir.
ShotokaN
27-02-2010, 20:54
Yararlı paylaşım için teşekkürler.
overlords
03-08-2010, 04:14
Ercan Bey,
Biyolojik filtrasyon malzemelerine yer kalmıyor..
Bence en güzel dizilim ; alttan yukarı dogru.. 1.Elyaf,2.Siporax vb.,3.Biyolojik sünger..
selamlar. ben bursa dan erman . discus a yeni basladım. o kadar cok yazı okudum ki artık kafam karıstı .okudugum bı yazıda dış filtre sıralaması en alta seramik orta kısma subsrat yada biyolajık sünger (yada yerine ucuza temin etmek ıcın gri koltuk süngeri ) en üste elyaf tı. bu konuda tecrübeli ardasların mesajını bekliyorum . saygılarımla
Vedat Yılmaz
03-08-2010, 22:26
Erman bey filtrenin çalışma pirensibine göre sıralama aşağıdan yukarıya veya yukarıdan aşağıya şeklinde olabilir.
Sıralama mantığı şu şekildedir ; Akvaryumdan gelen su > biyobal veya seramik > biyolojik sünger (farklı süngerler tavsiye etmem barındırdıkları kimyasallar zarar verebilir.) > elyaf > siporaks veya benzer ürünler > sonuç ;akvaryuma ulaşan filtre edilmiş su, :) İnşallah açıklayıcı olmuştur.
overlords
05-08-2010, 09:05
vedat bey acıklayıcı olmus aslında ama yıne musadenızle su soruyu sormak ıstiyorum ben atman 3338 kullanıyorum bu filtre ye göre an alttan en üste dogru sıralama yaparmısınız 3 sepetten olusuyo ve neler tavsiye edersiniz.bide biobal ve seramiği aynı sepette kullanabilrmiyiz.
Vedat Yılmaz
05-08-2010, 14:23
Erman bey atman filtredeki su akışının ne şekilde olduğunu bilmiyorum (aşağıdan yukarıyamı yoksa tam tersimi ) ama siz mantığı zaten anladınız o mantık çerçevesinde filtre iç hacmi az olduğu için ben şunu tavsiye ederim 1-biyolojik sünger, 2-elyaf ve son göze siporaks veya muadili olan pro sübrat kullanabilirsiniz.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.