PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yavru Gelişimindeki Faktörler

Tamer
20-02-2008, 12:28
Larvaların anaçlardan ayrıldığı günden itibaren, gelişim süreçlerinde renk, desen, formlarına etki eden unsurlar sizce nelerdir, beslenme mi? su değişimi ve su kalitesimi? genetikmi? bunları belirli % dilimlerine ayırmak gerekseydi hangisi % kaçlık dilimi oluştururdu? iyi yavru büyütmenin esasları sizlere göre nelerdir ve bundaki en önemli faktörler sizce nedir?

Bende görüş ve fikirlerimi ilerleyen mesajlar içerisinde belirtricem:)

b@yko
20-02-2008, 19:08
Tamer cok güzel bir konuya deyinmişsin ilk öncelikle seni kutluyorum.Yavru gelişimde bence ilk %20lik payı tecrübe ve deneyim alıyor.Diğerlerinide sıralayalım %20 su kalitesi,%20 su değişimi,% 25 beslenme,%15 genetik diye düşünüyorum.%lik dilimlere ayırdığımda böle bir şema çıkıyor.Discus beslemekteki esaslar bence bunlardır,bu esalara uyulduğunda kaliteli,formu düzgün discuslara sahip oluruz.Sendeki alper abideki ankarada ilteşir ve bora abilerdeki balıklar gibi.

Saygılarımla.

tirnerf
21-02-2008, 00:21
Larvaların anaçlardan ayrıldığı günden itibaren, gelişim süreçlerinde renk, desen, formlarına etki eden unsurlar sizce nelerdir, beslenme mi? su değişimi ve su kalitesimi? genetikmi? bunları belirli % dilimlerine ayırmak gerekseydi hangisi % kaçlık dilimi oluştururdu? iyi yavru büyütmenin esasları sizlere göre nelerdir ve bundaki en önemli faktörler sizce nedir?

Bende görüş ve fikirlerimi ilerleyen mesajlar içerisinde belirtricem:)

Tamercim ,discus larvalarında genetik olarak sakatlık olmaması ve anaç sırtında olduğu dönem içerisinde beslenme yönünden herhangi bir problem yaşamaması, bundan sonra ki süreçteki başarımızı etkileyen en önemli faktörler.Eğer ki bu dönemi sorunsuz şekilde atlattık ise,larvaların anaç sırtından ayrıldıktan sonra ki döneminde faktörler büyük ölçüde bize bağlı olcak.Yani su değişimi,su kalitesi ve beslenme.Genetik faktör bence bu aşamadan sonra daha geri planda kalmış sayılır

Bu faktörler içerisinde bence en etkili faktör balığın bulunduğu suyun kalitesi,öncelikle sağlıklı ve hzılı büyüme için mineral bakımından zengin bir su büyüme de ki en etkili faktör olcaktır.
Bundan sonra bence su daki nitrat oranı düşük olması etkili olcaktır,bunu sağlayan faktör de su değişimi.
Bu faktörlerden sonra ise beslenme geliyor.Balık için uygun su kalitesi ve rahat bir ortam hazırlar isek yavru yem yiyecektir.Diğer iki faktörde sorun varsa,yavru ne kadar beslersek besleyelim ideal büyüme oranı yakalayamayacağımızı düşünüyorum.

Oranlıyacak olursam %35 su kalitesi, %30 su değişim, %20 beslenme, %15 genetik.

Vedat Yılmaz
21-02-2008, 00:34
Ben bu konuda öncelikle şunu belirtmek isterim, şahsi kanaatin yavrulardaki form bakımından en önemli 1. etken genetik diye düşünüyorum fakat şurasıda gerçekki Form yapıları kaliteli olan bir çifte sahipsek Gereken ilgiyi göstermediğimiz taktirde(su kalitesi ve beslenme) elde edilen yavruların tamamına yakınını yanık diye tabir ettiğimiz duruma sokabiliyoruz, O açıdan tüm bu koşullar iç içe bir zincirin halkaları gibi bağlantılı ve hangisi aradan çıkarılırsa zincir kopup dağılıyormuş hissiyatı veriyor.
Yinede bir yüzde vermem gerekirse genetik %30, su koşulları %30 beslenme %30 diğer %10 diye kendi kanaatimi belirtmek isterim.

aliosmanfelek
21-02-2008, 10:53
Yüzdesel olarak değilde ilk sırada beslenme ve gnetik kafakafaya geliyor. Sonrasında su ve sıcaklık faktörü. Bu benim kişisel düşüncem.

Tamer
21-02-2008, 11:09
Ozaman ben birazdaha yüzeysellikten konuyu derinleştiriyim, yavrunun gelişimindeki Dh Kh MS PH ISI vitamin/mineral Etkileri nelerdir, bu değerler nasıl olursa yavru daha iyi gelişir ve daha iyi forma kavuşur, buyrun:)

tirnerf
21-02-2008, 11:27
Ozaman ben birazdaha yüzeysellikten konuyu derinleştiriyim, yavrunun gelişimindeki Dh Kh MS PH ISI vitamin/mineral Etkileri nelerdir, bu değerler nasıl olursa yavru daha iyi gelişir ve daha iyi forma kavuşur, buyrun:)
Kardeş bana göre dh 15,kh 4-5,ms 500-600,ph 7-7,5,ısı 29 :)

aliosmanfelek
21-02-2008, 14:28
Yine şaşırcaksınız belki ama bana göre,Dgh 4-5,kh 2,microsiemens 150,ph7.0,sıcaklık 31,dana yüreği, minerale gerek yok alabalık değiller ,diğer vitaminlerdende minimum oranda beslnmesine eklenmeli suyuna değil..

Sercan
21-02-2008, 15:05
Yine şaşırcaksınız belki ama bana göre,Dgh 4-5,kh 2,microsiemens 150,ph7.0,sıcaklık 31,dana yüreği, minerale gerek yok alabalık değiller ,diğer vitaminlerdende minimum oranda beslnmesine eklenmeli suyuna değil..
Ali sebebini açıklarmısın lütfen merak ettim.

Tamer
21-02-2008, 15:18

Hepsi tamamda minerale gerek yok alabalık değiller kısmına katılmıyorum Ali, Sadece alabalıklarmı vitamine ihtiyaç duyarlar Amazon humik asitler ve mineral olarak zenin sulardan oluşuyor hadi onu geçtim, bunlar nasılsa amazondan gelmediler diyelim, vitamin ve mineral her canlının ihtiyacı. Hatta Discusların ihtiyaç duyduğu birtakım trace elemenler de olduğunu biliyor sürekli yavru büyütürken mineral ve trace elemnt takviyeside yapıyorum, üreme de sıkıntı olan yumurta sayısı az olan döllleme veriimi düşük olan erkeklerde mineral ve trace element takviyelerinde çok olumlu sonuçlarıda gördüm. Tabi bunlar benim kendi uygulamam ve görüşürüm:)

Birde sana şunu sorayım 31 C de açığa çıkan nitrat ile 28-29C de açığa çıkan nitrat birbimidir, eğer değilse 31C de tutmanın sebebi nedir?

aliosmanfelek
21-02-2008, 16:29
Hepsi tamamda kısmına katılmıyorum Ali, Sadece alabalıklarmı vitamine ihtiyaç duyarlar Amazon humik asitler ve mineral olarak zenin sulardan oluşuyor hadi onu geçtim, bunlar nasılsa amazondan gelmediler diyelim, vitamin ve mineral her canlının ihtiyacı. Hatta Discusların ihtiyaç duyduğu birtakım trace elemenler de olduğunu biliyor sürekli yavru büyütürken mineral ve trace elemnt takviyeside yapıyorum, üreme de sıkıntı olan yumurta sayısı az olan döllleme veriimi düşük olan erkeklerde mineral ve trace element takviyelerinde çok olumlu sonuçlarıda gördüm. Tabi bunlar benim kendi uygulamam ve görüşürüm:)

Birde sana şunu sorayım 31 C de açığa çıkan nitrat ile 28-29C de açığa çıkan nitrat birbimidir, eğer değilse 31C de tutmanın sebebi nedir?

Valla Tamer sırf sen bu kısmına takılasın diye yazdım . :) Ben vitamine bişey demedim bak dikkat et. Azda olsa olmalı. Minerale gerek yok dedim o kısmında kafa karıssın diye. Çünki şebeke sularımızda eser miktarda mineral var. 0.000001 molibden v.s olsa bile iş görür vucut kullanır. O yüzden dedim elbette olmazsa olmaz :)

Yukardaki değerlerde ben daha iyi gelişim gözlemledim. Bu benim yorumum . İlk zmanlar sert suda büyütürken sonrasında yumuşak sudada çok daha hızlı büyüdüğünü gördüm ..

Discusmania
21-02-2008, 16:46
Kontrollü deney yapma imkanım olmadı bu yüzden detaylandırma yapamayacağım pratik olaraka şunu söylemeliyim, su kalitesini muhafaza edecek şekilde su değişimi, çeşitli yemleme prosesi ve 29-30 derece sıcaklıkta ben güzel sonuç aldım :D periyodik akvaryum camı temizliğini de unutmadan yazalım ;)

Tamer
21-02-2008, 17:21
Kontrollü deney yapma imkanım olmadı bu yüzden detaylandırma yapamayacağım pratik olaraka şunu söylemeliyim, su kalitesini muhafaza edecek şekilde su değişimi, çeşitli yemleme prosesi ve 29-30 derece sıcaklıkta ben güzel sonuç aldım :D periyodik akvaryum camı temizliğini de unutmadan yazalım ;)

Erdal güzel bi konuya değinmiş periyodik içten cam temizliği hakkında seneler evvel ilk ağızdan bir şey duymuştum, buda david lim le yüz yüze görüşmüş bir arkadaşım üretimhanesinde bildiğimiz büyük süngerlerle (araba yıkamadada kullanılan süngerler) akvaryum camlarının içten silindiğini görmüş sormuş ne yapıyorsunuz diye, David lim camların her gün içten silindiğini ve kullanılan süngerlerin 1 defa kullanılıp atıldığını söylemiş, bende o günden sonra her gün olmasada her hafta içten cam silerim ve o süngeri kullanmam atarım, mantıklı gelmese sırf David yaptı diyede bunu yapmazdım ama düşününce cama cam bir tankta parazitlerin tutunacağı alan balıklardan sonra sadece camlar, ve şeytan kullanığa kurşun hastalık çok nadir oluyor,sanırım etkili bir yöntem, konu dağılmasın, büyümede ki faktörlere başka yorumlar bekliyorum:)

Vedat Yılmaz
21-02-2008, 21:35
Büyümede etkili olduğunu düşündüğüm bir iki şeyi şöyle sayabilirim, tabi bu önceki bahsettiklerimizin haricinde.
Yemleme konusunda arasıra balıkları aç bırakmak(haftada 1 gün) ve belirli peryotlarla yem değişikliği yapmak yem değişikliğinden kasıt şu; yine dana yüreği ağırlıklı fakat içerisindeki karışım oranları farklı veya tamamen değişik yem türleri haftalık peryotlar halinde dönüşümlü vermek.
Yavru büyütme haricinde anaç adaylarında yem miktarını tıpkı yıl içerisinde doğal ortamlarında olduğu gibi belirli zaman dilimlerinde azaltıp çoğaltmak üreme iç güdülerini harekete geçirmek adına oldukça faydalı oluyor, bu peryotlarda ısıyıda paralel olarak yukarı ve aşağı çekmek gibi birkaç hususu sayabiliriz.

(((KaaN)))
21-02-2008, 23:46
Eğer sağlıklı ve verimli bir üretim sonucunda belli sayıda sağlıklı yavru elde ettiysek ve sıra yavruları sağlıklı bir şekilde büyütmeye geldiyse benim bu konudaki fikirlerimin %50 lik kısmını hijyen (akvaryumun temizliğinden tutunda su çekilecek ve eklenecek hortumların hatta akvaryuma sokulan ellerin temziliği ve hijyenine kadar) oluşturuyor.Ondan sonraki dilimlere gelince %20 beslenme %20 su değişimi ve kalitesi %10 yeterli gözlem ve takip ve zaman ayırma geliyor.Anaçların kalitesi ve genetiğide ekleyeceğim ama yer ve yüzdelik dilim kalmadı.:) Saygılar...

perfectdiscus
22-02-2008, 08:28
Yavrulama sırasında artemia verilme aşamasına geçişte eğer zamanlamayı tutturduysanız yavrunun dışarıdan gelen bir yemlemeye tepkisi olumlu isw ve periyotlar düzgün ayarlanabilirse yavru anne babasından ayrıldığında tam max. büyüme seviyeside olacaktır.Hiçbir canlı besin almadan büyüyemez bu yüzden düzgün yemleme özellikle belirtiyorum discus yavrusunun karnının hep şiş kalacak şekilde yedirilmesi lazım.bence bundan sonrada su değişimi geliyor,balık yemi yedikten ve dışkısını yaptıktan sonra ki bu genelde 1-2 saat içinde oluyor dip çekimi ve verilen yemin özelliğine göre belirleyeceğiniz bir oranda su değişimi geliyor.ayrıca uzak doğuda büyütmede özellikle su piresi kullanıyorlar bende mümkün oldukça veriyorum.Isı bence 29 sabit olmalı.Birde yavruların periyodik olarak koyulacağı akv.ların boyları önemli nezaman daha büyük hacimler aktarılacağıda çok önemli ,genetik işine hiç girmiyorum,çünkü bu çok zor ve akademik kariyer isteyen bir bilim yorum dahi anlamsız olur,hepimize kolay gelsin....

mustafaburuk
16-03-2008, 21:28
Bence yavru büyütmede en büyük etken büyük sözü dinlemek.Tabi benim için geçerli.Çünkü daha iki ay olmadı Mert abinin red mapleri alalı.:)

hasan
15-04-2008, 20:50
Bence ilk önce su değerleri önemli, bunu devamlı üretim yapan arkadaşlar yaşamıştır. Su değerleri iyi olduğunda daha mokoza emerlerken balığın iyi gelişip büyüyeceğini anlıyorum. Daha sonrada yemleme su değişimi vitamin ve minarellerin katkısıda önemli rol oynamakta.

mbalbay
22-04-2008, 17:05
Kendi tecrübelerimizden alıntıları ve sonuçları yazarsak bence daha sağlıklı bir sonuç alacağımıza inanarak,

İlk öncelikli olarak ben beslenme,su kalitesi (su değişimi)ve ısı,akvaryum ve dış filtre bakımı,Genetik olarak sıralıyorum.Bu konuları dahada açmak mümkün tabiiki.

SAYGILAR..

aaslandag
28-05-2009, 10:13
Genel olarak öncelik sırası değişmekle herkes aynı şeyleri yazmış.Beslenme,su kalitesi ve değişim sıklığı,hijyen ve filtrasyon ,genetik gibi.Su değerleri nasıl olmalı konusunu biraz daha irdelemekte fayda var deneyimi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşır ise güzel olacak.Sertliği az ph düşük sumu, yoksa sertlik ve iletkenlik yüksek mineralce zengin su mu daha etkili? yoksa çokta önemli değil mi?

zamanlama
29-05-2009, 11:55
fazla büğümesine etken olarak balık sayısı faktörü nasıl olmalı? aynı ortamda ve şartlarda balıklar arasındaki daha fazla gelişim gösterenlerin durumlarını nasıl yorumluyorsunuz? saygılar.

Vedat Yılmaz
29-05-2009, 13:53
Genel olarak öncelik sırası değişmekle herkes aynı şeyleri yazmış.Beslenme,su kalitesi ve değişim sıklığı,hijyen ve filtrasyon ,genetik gibi.Su değerleri nasıl olmalı konusunu biraz daha irdelemekte fayda var deneyimi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşır ise güzel olacak.Sertliği az ph düşük sumu, yoksa sertlik ve iletkenlik yüksek mineralce zengin su mu daha etkili? yoksa çokta önemli değil mi?
Ali bey su değerleri noktasında amonyak,nitrit ve nitrat'ın üst değerlerini aşmamak gerek yani kaliteli sudan kasıt özellikle bu üçlünün ideal değerlerde olmasıdır.
Tehlikeli üst sınırlar
Amonyak =0,1mg/litre
Nitrit =0,5mg/litre
Nitrat =25 mg/litre
Ph ve iletkenlik değerleri ise ph hafif asitik 6,5 gibi ve iletkenlik 250-300 ms aralıkları ideal değerlerdir.(Daha yüksek ph ve iletkenliktede yavru büyütülebilir fakat ideal değer olarak bunları tavsiye edebilirim.)

Vedat Yılmaz
29-05-2009, 14:00
fazla büğümesine etken olarak balık sayısı faktörü nasıl olmalı? aynı ortamda ve şartlarda balıklar arasındaki daha fazla gelişim gösterenlerin durumlarını nasıl yorumluyorsunuz? saygılar.
Vedat bey balık sayısı şayet ideal su değerlerini etkilemeyecek düzeylerdeyse daha doğrusu balık sayısının fazla olmasına rağmen su değerlerinizi stabil tutabiliyorsanız fazla sıkıntı teşkil etmez zira genel olarak balık başına 50 litre tavsiye edilmesine rağmen su değerleri ideal ölçülerde stabil tutulabiliyorsa balık başına 20-25 litre dahi olabilir.
Aynı akvaryumdaki balıkların farklı boylara erişmesi ise birkaç nedenle bağlantılı birincisi dişi erkek farklılığı(genellikle erkekler hızlı büyür),aynı anda tüm balıklarınızın yemlenmesini sağlayamama ve hiyararşi olarak sıralanabilir.

aaslandag
30-05-2009, 07:33

Mutlaka erkek dişi büyüme hızı ve baskınlık etkiliyor ama genetik daha önemli diye düşünüyorum.

AytekinÇokoy
30-05-2009, 11:39
Ben bu konuda öncelikle şunu belirtmek isterim, şahsi kanaatin yavrulardaki form bakımından en önemli 1. etken genetik diye düşünüyorum fakat şurasıda gerçekki Form yapıları kaliteli olan bir çifte sahipsek Gereken ilgiyi göstermediğimiz taktirde(su kalitesi ve beslenme) elde edilen yavruların tamamına yakınını yanık diye tabir ettiğimiz duruma sokabiliyoruz, O açıdan tüm bu koşullar iç içe bir zincirin halkaları gibi bağlantılı ve hangisi aradan çıkarılırsa zincir kopup dağılıyormuş hissiyatı veriyor.
Yinede bir yüzde vermem gerekirse genetik %30, su koşulları %30 beslenme %30 diğer %10 diye kendi kanaatimi belirtmek isterim.

Konuyu baştan sonuna kadar okudum çok güzel ve faydalı bir konu olmuş. Benim düşüncelerim de Vedat beyle aynı. Bence her canlıda olduğu gibi güzel sağlıklı bir anne ve babadan güzel ve sağlıklı yavrular çıkar düşüncesindeyim güzel formatlara, desene ve sağlıklı yavrular elde etmenin ilk kuralı bence anne ve babanın genlerinden geliyor daha sonra onu işlemek bize kalıyor diye düşünüyorum. Aslında bu bir zincir ve halkaların sıkı sıkı bağlı olması gerekir. halkalarda bir kopukluk olduğu taktirde hiç bir şey elde edemeyiz bence yani anne baba güzel olur su kötü olur yine hiç birşey olmaz, su güzel olur anne baba kötü genlere sahiptir yavruların ne derece güzel olacağı ???? işareti bir arkadaşın dediği gibi gen konusu çok detaylı bir konu asıl sağlıklı ve güzel balıklar istiyorsak bence bunu biraz araştırmkata fayda var. % olarak hesaplarsak benim fikrim

genetik % 40
su koşulları %30
beslenme % 20
diğerleri % 10
asında % ile kıyaslama yapmak çok zor çünki bence hepsi kendi içerisinde % 100 lük bir kalitede oldukları taktirde mükemmel yavrular elde ederiz diye düşünüyorum.
dgh: 5-6, ms 150-200, kh :2, ph: 6,5, ısı: 29-30 c aralığında yavru büyütümünde ideal değerler olduğunu düşünüyorum. Bu değerler türlere göre değişim göstermesi gerektiğini de düşünüyorum. Birde bence çok önemli bir faktör daha var oda iyi bir havalandırma ve filtre sistemi balıklarımız bulunduğu tanklarada güçlü bir havalandırma bence yavru büyütmedeki çok önemli bir unsur bunların dışında balıklarımızın gece ve gündüzü bilmeleri gerekir yemlemenin de periyodik olması gerektiği inancındayım. Benim düşüncelerim de bu yönde.

doofus
30-05-2009, 13:21
bende en başta gen yapısı olduğunu düşünüyorum. ikiz doğan çocuklarda bile biri bariz büyük diğeri küçük oluyor. sanırım doğanın kanunu bu olsa gerek. ancak anne babanın mukoza ile beslemedeki süreçte kaliteside buna çok etki ediyor. yani balık nasıl başlarsa öyle gidiyor diye düşünüyorum.

Kenan_35
22-12-2009, 09:35
Bilgi paylaşımı için herkeze cok teşekkür ederim üstadlar...

gurkang
13-01-2010, 23:08
Benim ilk olmazsa olmazım yavruların mutlaka stressiz bir tankta/ortamda olmalarıdır.Bu yüzden %51 stres faktörü, daha sonrası genler, su şartlarının çok iyi düzeyde ve sürekli tutulması, iyi beslenme gibi sıralayabilirim.

hanfur
13-01-2010, 23:29
Geçen Ankara buluşmasında Bülent Acun beyle tartışıyorduk dana yüreği hakkında ve bana dediki ''Bir balığın genleri iyi değilse sen buna dünyanın en iyi şartlarınıda sunsan istenen seviyeye (kaliteye) gelemez. ..'' sadece küçük bir kısmını paylaştım sizlerle.Ozaman iddalı bir oran versek %90 iyi bir gen %10 da diğer faktörler gibi ne dersiniz ?

gurkang
28-05-2010, 22:34
Arkadaşlar merhaba,
bence güzel bir konu ancak son mesaj 13.01.2010 da yazılmış ve devamı gelmemiş. Tamer bey ileriki mesajlarda katılacağınızı söylemiştiniz kanımca konuyu yeni bir boyuta taşımak ve ilerletmek için bizlere biraz olta takımı ve malzemesi verme zamanıdır diye düşünüyorum . Ne dersiniz?

ben okuduklarımdan sonra konuya şu şekilde bir katkı sağlamak isterim.deneyimlerimden yola çıkarak anlık ph izlediğimde kh değerini 3'ün altına gelmesi durumunda kh değeri tampon görevinde zafiyet göstermeye başlıyor, bu nedenle ph değerimizi sabit tutmak istiyorsak kh değerini minumum 3 tutmalıyız.

bir diğer konu ise tüm canlıların uygun oranlarda vitamin ve mineral gereksinimi vardır, kaldıki mukozadan beslenip bizim vereceğimiz yemlere geçişte, gelişimin temelleri atılması anlamında başta kalsiyum, magnezyum vb elementlere ihtiyaç oldukça fazladır.Bir diğer yandan da ilk hazırlanan yemlerin sindirilebilirliği ve bağışıklık sisteminin oluşturulmasıdır. sözlerime burada ara veriyorum ve konu hakkında görüşleri olan arkadaşları ve tekrar tamer bey in konuyu şekillendirmesini rica ediyorum.
saygılarımla