Orijinalini görmek için tıklayınız : white face red melon
ebatan22
15-06-2008, 20:53
Merhaba discus severler white face red melon üretimi yapan veya bilgisi olan arkadaşlara bazı sorularım olacak daha önce beyaz yüz bakan arkadaşlarla yaptığım görüşmelerde net bir fikir edinemedim bilgisi olan arkadaşlardan tecrübe ve yorumlarını bekliyorum.
White face lerin erkeklerin yüzlerindeki beyazlık zamanla renk değişinine sarı veya kırmızıya dönermi? Bu durum normal mi ? Konuya açıklık kazandırısanız şimdiden teşekkür ederim.
aliosmanfelek
16-06-2008, 09:49
Merhaba discus severler white face red melon üretimi yapan veya bilgisi olan arkadaşlara bazı sorularım olacak daha önce beyaz yüz bakan arkadaşlarla yaptığım görüşmelerde net bir fikir edinemedim bilgisi olan arkadaşlardan tecrübe ve yorumlarını bekliyorum.
White face lerin erkeklerin yüzlerindeki beyazlık zamanla renk değişinine sarı veya kırmızıya dönermi? Bu durum normal mi ? Konuya açıklık kazandırısanız şimdiden teşekkür ederim.
Hayır bu tamamen şehir efsanesidir. Böyle birşey yoktur. Şayet biri böyle diyorsa bende dişiler yumurta döktükten sonra sararır derim. Bir başkasıda kalabalık tankllarda genelde sararma olur der,yine bir başkası korku ve stresten balıklar sarılık hastalığına yakalanır ve kafa sararrır derler. Bunlar dahada genişletilebilir.
Beyaz kafaysa yemleme hatasından solayı sarıya dönebilirve döner. Farklı bir çaprazlmaysa yemde yese kafa beyaz kalır.
Böyle bir şey ne duydum ne de gördüm, tamam genetik altyapısı yani balığın orjini beyaz surat özelliğini devam ettiremiyecekse zamanla aldığı karoteinli yemlerle sarıya ve hatta gövde rengi gibi kırmızı/turuncuyada dönebilir, ama özellikle erkeğinin suratı sarı oluyor diye birşey çok yanlış bir bilgi, erkek hangi pigmentleri taşıyorsa dişide aynı pigmentleri taşıyor, farklı biyolojiye sahip olmaları mümkünmü? böyle bir durum bence mümkün değil, yani erkeğin yüzü sarı olur dişiler beyaz kalır diye bir şey yok.
Birde şunu ekliyim, eğerki üretici balıklara testesteron yani hormon verdiyse erkekler de renk farklılıkları görülebilir, buda yüzlerinde dişilerden ayrılmasını sağlayan, yani dişiyi erkeği birbirinden ayırırken belirleyici olmayı sağlayan, sarı surat özelliği yapabilir, bahsedilen balıklar uzakdoğu menşeiili ise bunun olması da yüksek olasılık, ama tamamen doğal yollarla büyütülmüş whıte face melonlarda erkekler beyaz yüzlü olur söylemi mesnetsiz bi söylem olur.
Erkan bey,bunun olması imkansız.Bu şekilde bir tezi diyen varsa, bunu bize kanıtlaması gerek :)
White face balıkda,karaoten içeren yemlere bağlı olarak yüzde sararma olabilir.Ama bunu dışında bir sararma var ise,o balık tam white face değildir.
Hatta şöyle bir örnek vereyim,malesef çok şey bildiğini sana bazı kişiler,ülkemizde akvaryum sitelerinde white face olarak balık satmaktadırlar.O balıklara bakarsanız, white face ile alakası olmadığını görürsünüz.Üzücü bir durum.
Saygılar
Erkan bey,bunun olması imkansız.Bu şekilde bir tezi diyen varsa, bunu bize kanıtlaması gerek :)
White face balıkda,karaoten içeren yemlere bağlı olarak yüzde sararma olabilir.Ama bunu dışında bir sararma var ise,o balık tam white face değildir.
Hatta şöyle bir örnek vereyim,malesef çok şey bildiğini sana bazı kişiler,ülkemizde akvaryum sitelerinde white face olarak balık satmaktadırlar.O balıklara bakarsanız, white face ile alakası olmadığını görürsünüz.Üzücü bir durum.
Saygılar
Benimde şöyle bir soru geliyor aklıma bu white face ler konusunda bu kadar net konuşabilmek için bunlardan yavru alınıp çıkan yavruların ne olduğunu bilmek gerekiyor.Türkiye de bu balıklardan yavru alıp çıkan yavrunun ne olduğunu gören varmı?Kastettiğiniz kişilerin sattığı balıklar bize geldi;3 tanesi hariç hepsi de white face (yani eğer white face den kasıt beyaz yüz ve kuyruktaki birleşim noktasında ki beyazlık ise)O 3 tane kafası sarıya dönenlerinde erkek olabilme ihtimalinden kaynaklandığı,nitekim uzakdoğudaki üreticilerinde bu kriterlere göre davrandığının bize söylenmesi bizi tam olarak tatmin etmese de yukarıda belirttiğim üzere bunların üretime alınıp çıkan yavruları görmeden net bişey konuşmanın yersiz olacağı kanaatindeyim.
ebatan22
16-06-2008, 17:44
Hayır bu tamamen şehir efsanesidir. Böyle birşey yoktur. Şayet biri böyle diyorsa bende dişiler yumurta döktükten sonra sararır derim. Bir başkasıda kalabalık tankllarda genelde sararma olur der,yine bir başkası korku ve stresten balıklar sarılık hastalığına yakalanır ve kafa sararrır derler. Bunlar dahada genişletilebilir.
Beyaz kafaysa yemleme hatasından solayı sarıya dönebilirve döner. Farklı bir çaprazlmaysa yemde yese kafa beyaz kalır.
Merhaba Ali ben konuya şöyle açıklık getireyim bu balıklardan elimde 4 adet var 4 adet arkadaşımda içlerinde yumurta dökmüş iki tanesi var ve bunların yüzü beyaz dişilerin yüzü beyaz kalıyor dememin nedeni bu 8 adet balıktan 4 tanesi beyaz yüzlü boylarıda 12-13 cm yem ile bir değişme olsaydı hepsinde olurdu benim fikrim diğer 4 tanenin 2 tanesi kesin erkek bir tanesinin yüzünde kızarma oldu diğer 2 tanesinde sarı renk almaya başladı ben bunun üzerine dişilerin yüzü beyazmı kalıyor diye fikir yürüttüm erkeklerin kalmadığı nı gördüm şöyle bir durumda olabilir soyunda saflık yoktur acaba bundan mı kaynaklanıyor yoksa erkeklerin yüzü sarımı oluyor
birçok discus sitesi gezdim dişi erkek yetişkin white face red melon çift görmedim o yüzden kafamda soru işaretleri oluştu ben bunu çözmek istedim gösterdiğin alaka için teşekkürler
perfectdiscus
16-06-2008, 17:49
Bence white-face diye adlandırılan balık henüz ırkı islah edilememiş türler arasında;neden derseniz hiçbir sitede üzerinde yavrularıyla bir çift WFM görmedim.Tahminime göre oluşturulmuş ama sabitlenememiş bir ırk.Bendekilerde de bir tanesi hariç kafalar krem rengine dönmüştü ama bu cinsiyet ayrımı için gerçek bir delilmidir bilemiyorum.Bunun dışında tahminimce bu balıklardan arkadaşlar yavru aldıklarında hem WFM hemde diğer türevlerinden çıkacaktır.Benim esas kafama takılan bu balığın 11-12cm. lerdeyken bembeyaz olan kafası;biz aldıktan sonra veya başka bir ortamda neden renk değiştiriyor biz Uzakdoğu'dan daha hormonlu yemlermi veriyoruz?Bu renk değiştirme aynı Red Map'lerde meydana gelen büyüdükçe desen açılmasına benziyor sanki;bu da islah edilememiş yada orjinal kanların bize daha ulaşmamasından kaynaklanıyor bence,sevgiler...
ebatan22
16-06-2008, 17:58
Böyle bir şey ne duydum ne de gördüm, tamam genetik altyapısı yani balığın orjini beyaz surat özelliğini devam ettiremiyecekse zamanla aldığı karoteinli yemlerle sarıya ve hatta gövde rengi kırmızı/turuncuyada dönebilir, ama özellikle erkeğinin suratı sarı oluyor diye birşey çok yanlış bir bilgi, erkek hangi pigmentleri taşıyorsa dişide aynı pigmentleri taşıyor, farklı biyolojiye sahip olmaları mümkünmü? böyle bir durum bence mümkün değil, yani erkeğin yüzü sarı olur dişiler beyaz kalır diye bir şey yok.
Birde şunu ekliyim, eğerki üretici balıklara testesteron yani hormon verdiyse erkekler de renk farklılıkları görülebilir, buda yüzlerinde dişilerden ayrılmasını sağlayan, yani dişiyi erkeği birbirinden ayırırken belirleyici olmayı sağlayan, sarı surat özelliği yapabilir, bahsedilen balıklar uzakdoğu menşeiili ise bunun olması da yüksek olasılık, ama tamamen doğal yollarla büyütülmüş whıte face melonlarda erkekler beyaz yüzlü olur söylemi mesnetsiz bi söylem olur.
Merhaba Tamer ,Ali Osman ' a yazdığım yazıyı okursan konuya biraz açıklık getirdim benim söylemlerimde kesin bu böyledir diye ifadeler yok ben kafamda oluşan ve net bir yanıt bulamadığım sorulara cevap bulabilmek için yazdım ben sacede bendeki balıkları gözlemleyerek böyle bir kanıya vardım bunun nekadar doğru olup olamayacağını araştırmak için bu konuyu açtım
bu konu hakkında resmini gördüğünüz erkek dişi yetişkin white face meoln var ise görmek isterim
Elindeki 4 balığa bakarak bir kanıya varamazsın abi, 4 balık bir şeyin kriteri değildir, Erkeğin yüzünün sararması diye bir söylemin yada tezin diyelim, mümkün olduğunun anlaşılması için 4 balığada ihtiyaç yoktur, yukada yazmışım demişimki, biyolojik olarak böyle bir ayrım dişi ile erkek arasında yoktur, aynı geni taşıyan erkek ne ise dişide odur, genetiği aynı fenotipi farklı özellik WFM da olamaz, sarı prensesmidir bu erkeklerin finleri siyah olur diyelim, bunun anlaşılması için elinizdeki balıkların üretilmeside netice etmez sebebi çok açık iki wfm vurursanız neler aldığınızı görürsünüz, sanıyormusunuz hepsi wfm olacaktır, araya katılan başka kanlar vardır, neyse erkeğin suratı sarı olurmu demişsin bizde bildiklerimizi yazdık, hayırlı olsun balıkların, umarım bol yavruları olur:)
aliosmanfelek
16-06-2008, 19:03
Merhaba Ali ben konuya şöyle açıklık getireyim bu balıklardan elimde 4 adet var 4 adet arkadaşımda içlerinde yumurta dökmüş iki tanesi var ve bunların yüzü beyaz dişilerin yüzü beyaz kalıyor dememin nedeni bu 8 adet balıktan 4 tanesi beyaz yüzlü boylarıda 12-13 cm yem ile bir değişme olsaydı hepsinde olurdu benim fikrim diğer 4 tanenin 2 tanesi kesin erkek bir tanesinin yüzünde kızarma oldu diğer 2 tanesinde sarı renk almaya başladı ben bunun üzerine dişilerin yüzü beyazmı kalıyor diye fikir yürüttüm erkeklerin kalmadığı nı gördüm şöyle bir durumda olabilir soyunda saflık yoktur acaba bundan mı kaynaklanıyor yoksa erkeklerin yüzü sarımı oluyor
birçok discus sitesi gezdim dişi erkek yetişkin white face red melon çift görmedim o yüzden kafamda soru işaretleri oluştu ben bunu çözmek istedim gösterdiğin alaka için teşekkürler
Almanyada 2006 da fuarda vardı 20 cm civarında çiftler. Eczacı zeynel abide vardı ama erkeğide beyaz kafamıydı tam hatırlamıyorum. Rahmetli birol amcada vardı. Sanırım Batur ustabaşıoğlu yurt dısından getirtmişti.
Benimde şöyle bir soru geliyor aklıma bu white face ler konusunda bu kadar net konuşabilmek için bunlardan yavru alınıp çıkan yavruların ne olduğunu bilmek gerekiyor.Türkiye de bu balıklardan yavru alıp çıkan yavrunun ne olduğunu gören varmı?Kastettiğiniz kişilerin sattığı balıklar bize geldi;3 tanesi hariç hepsi de white face (yani eğer white face den kasıt beyaz yüz ve kuyruktaki birleşim noktasında ki beyazlık ise)O 3 tane kafası sarıya dönenlerinde erkek olabilme ihtimalinden kaynaklandığı,nitekim uzakdoğudaki üreticilerinde bu kriterlere göre davrandığının bize söylenmesi bizi tam olarak tatmin etmese de yukarıda belirttiğim üzere bunların üretime alınıp çıkan yavruları görmeden net bişey konuşmanın yersiz olacağı kanaatindeyim.
Sercan hocam açıkcası benim pek beğendiğim balıklar değildi.Musa Ağır ın ve Ankara discus center dan Kaan ın getirmiş olduğu white face gördükten sonra,o balıkları valizde kötü şartlarda getirerek ,boşuna zahmet ettiklerini düşünüyorum.
Önemli olan sizin beğenmiş olmanız tabiki de,siz begenip aldı iseniz sorun yok.Umarım balıkları büyütüp güzel yavrular alabilirsinzi.Siz de ki balıklar bize bu tezin doğruluğunu gösterebilir.Gelişmeleri bekliyoruz.
Saygılar
Sercan hocam açıkcası benim pek beğendiğim balıklar değildi.Musa Ağır ın ve Ankara discus center dan Kaan ın getirmiş olduğu white face gördükten sonra,o balıkları valizde kötü şartlarda getirerek ,boşuna zahmet ettiklerini düşünüyorum.
Önemli olan sizin beğenmiş olmanız tabiki de,siz begenip aldı iseniz sorun yok.Umarım balıkları büyütüp güzel yavrular alabilirsinzi.Siz de ki balıklar bize bu tezin doğruluğunu gösterebilir.Gelişmeleri bekliyoruz.
Saygılar
Ali hocam iyi temennileriniz için teşekkür ederim;iyinin iyisi bitmez herkim ülkemize kaliteli ve gerçekten beslemeye değer balık getiriyorsa bizlere sadece teşekkür etmek düşer.Üretim konusu ise hele ki tür konuşuyorsak şahsım adına konuşayım yani tür çalışabilmek beni çok çok aşıyor ama bu potansiyele sahip ülkemizde pek fazla da insan olduğunu sanmıyorum.Özellikle bizlerin yeni tanışmış olduğu white face gibi bir tür konusunda (Fotoğraflarda görmek ayrı canlı beslemek ayrı)türün saflığına kalitesine dair net açıklamalar yapabilmek bence tahminden öteye gitmez.Ama sizinde dediğiniz gibi madem elimizde bu balıklar şuanda mevcut deneyip görmekten başka şansımız yok.Bizim gibi elinde bu tür olan diğer arkadaşlarda deneyimlerini paylaşırlarsa bu tür konusunda bilinmeyen yani en azından bizim bilmediklerimiz nelerse ortaya çıkar.
aliosmanfelek
17-06-2008, 14:16
Birde çok yeni değiller ki bu balıklar. Hatırladığım kadarıyla 2005-2006 da pek çok akvaryumcuda kişide yellow ve whte face olarak mevcuttu.
Discusmania
17-06-2008, 22:58
White face melonları saygıdeğer celal abi, 2004 lü yıllarda üretiyordu zaten , yani yeni bir tür değil katiyetle.
http://www.aksoydiscus.com/resim.asp?resim=k&id=130&gno=6&g=galeri
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.