Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye 'de artemia kaynakları
Geçende trt'de belgesel izliyordum, türkiyedeki flemingoları anlatıyor ; mekanları tuzgölü, pembeliği veren bu göldeki artemialar diyince aha dedim, türkiyede artemia'mı var? Evet varmış:
http://journals.tubitak.gov.tr/zoology/issues/zoo-99-23-ek2/zoo-23-ek2-18-96089.pdf
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/denizcilik/moduller/artemia_kulturu.pdf
Niye işlenmesi yapılmazki bir teneke kutu 150lira civarı, işlense yöre halkı ve biz hobicilere katkısını düşünebiliryor musunuz?
Sebebini verdiğiniz linkte zaten açıklamış Mümin bey.
Elde edilen
verilerin ışığı altında genel bir değerlendirme yapıldığnda
Tuz Gölü’ndeki A. salina populasyon yoğunluğunun, farklı
habitatlarda yaşayan diğer Artemia populasyonlarının
yoğunluğundan oldukça düşük olduğu görülmektedir. Tuz
Gölü’nde A. salina‘nın üreme dönemi oldukça kısadır ve
Tuz Gölü havzası Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerin-
den birisidir. Yaz aylarında sıcaklık buna bağlı olarakta
tuzluluk olağanüstü artmaktadır ve Artemia populas-
yonunda yüksek mortalite nedeniyle yoğunluğun düşmesine neden olmaktadır.
Ek olarak tuzgölünün kirliğine ve yok olamaya yüz tutmuş olmasınada verdiğiniz linklerde yer verilmiş...
Yine varlıklarımızın kıymetini yok etmeden anlayamamaşız desene Abi . Popülasyon düşükde olsa iç kaynakları ihya edecek kadar gibi algıladım.
Mümin bence kesinlikle tuz gölünün artemiası bunun rantının peşinde olan yerli yada yabancı şirketlerce incelenmiş ve açılımının düşük olması ve yukarıda belirtilen diğer etkenlerinde göz önüne alınmasıyla değerlendirilmeye gerek olmadığı düşünülmüştür.
Artamia çıkan bir çok ülke var mesela rusyada ve çek cumhuriyetindede artemia çıkıyor ama açılımları çok düşük.
Güzel bir bilgilendirme olmuş. Teşekkürler. Sanırım ticari değer arzetmeme nedeni iklim koşulları. Gerçi ticareti yapılabilecke düzeyde artemia olsa bizim tuz gölünğn artemiası diğerlerinin 2 katı fiyatı olur. Buda bir gerçek. Bu ülkede ucuza birşey sadece hayal :) Günlerdir yağmur yağıyor. Depolama şansım olsa aylarca yetecek kadar su birikmiş olurdu. Ama gelin görünki eve 137 lira su faturası gelmiş. Allahın suyuna 137 lira veriyorum. İnanılır gibi değil....
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.