Orijinalini görmek için tıklayınız : kurulu akvaryumda kum değişimi
zombidix
03-06-2008, 17:54
110*50*70 ebatlı tankta 6 ad 10-12 cm 5 ad 5-7 cm ve 1 ad heckel (fo) olmak üzere çeşitli discus besliyorum. Tankta ayrıca 15 adet kırmızı burun tetra+15 adet kardinal neon+4 adet moly+5 adet cüce vatoz+7 adet çeşitli çöpçü+3 adet büyük boy elma salyangozu bulunmakta. su sabit 30 derecede. uv günde 4 saat çalışıyor. 2 adet eheım professıonel dış filtre + hava taşı ile eheim 500 hava motoru çalışıyor. floresan 2 adet 1 mavi+1 grolüx, günde 14 saat kadar açık kalıyor bol bitki var hemen hemen her çeşit bitkiden var. 6 aylık bir tecrübem var. 60 cm lik bir mango kökü de akvaryumun içinde.
kum olarak aquaclay ile adını bilmediğim daha önceki akvaryumumda bitkilerim için kullandığım gübre plakalarının üstüne serdiğim kirli beyaz renkli bir kum karışık halde ve balıklarımın huzursuzlandığını hissediyorum. gübre plakalarını tanktan çıkarınca bu 2 çeşit kum dip çekiminin de etkisiyle birbirine karıştı. bunları tanktan çıkarıp beyaz kumu ayıklayıp tek başına aquaclayi tekrar geri koymak istiyorum. sıfır kumum da var. toplam 50 lt kadar. nasıl yapabileceğım konusunda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler
tolgasüren
04-06-2008, 07:48
Ben şahsen kum değişimini balıklar tanktayken yapmanızı önermem; en azından ben öyle yapmazdım. Kumu koyduğunuzda su bulanır, balıklar daha da huzursuz olur. Balıkları alabiliyorsanız başka tanka alın, değiştirin ve sonra geri koyun balıkları.
Alternatif; bitkileri çıkartın, her dip çekiminde sifonun süzgecini çıkarıp dipten kumu bir süzgeçle kovaya alın, bu işlemi her dip çekiminde azar azar yapın, sonra da yine hergün azar azar kum ekleyin. O zaman su bulanmaz. Balıkları da çıkarmadan kumu değiştirmiş olursunuz. Bunlar sadece benim fikirlerim. Belli bir dayanağı yoktur. :)
zombidix
04-06-2008, 08:22
tolga bey öneriniz şeklinde işlemi yapacakken gördüm ki mango kökümün dalının kenarında 2 nöbetçi ve sayabildiğim kadarıyla 170 adetten fazla yumurta sürekli üflüyorlar ve yer değiştiriyorlar. bırakın kumu su değişimlerimi bile öteleyeceğim. büyük ihtimalle beceremem ama ümitsiz de değilim teşekkürler...
110*50*70 ebatlı tankta 6 ad 10-12 cm 5 ad 5-7 cm ve 1 ad heckel (fo) olmak üzere çeşitli discus besliyorum. Tankta ayrıca 15 adet kırmızı burun tetra+15 adet kardinal neon+4 adet moly+5 adet cüce vatoz+7 adet çeşitli çöpçü+3 adet büyük boy elma salyangozu bulunmakta. su sabit 30 derecede. uv günde 4 saat çalışıyor. 2 adet eheım professıonel dış filtre + hava taşı ile eheim 500 hava motoru çalışıyor. floresan 2 adet 1 mavi+1 grolüx, günde 14 saat kadar açık kalıyor bol bitki var hemen hemen her çeşit bitkiden var. 6 aylık bir tecrübem var. 60 cm lik bir mango kökü de akvaryumun içinde.
kum olarak aquaclay ile adını bilmediğim daha önceki akvaryumumda bitkilerim için kullandığım gübre plakalarının üstüne serdiğim kirli beyaz renkli bir kum karışık halde ve balıklarımın huzursuzlandığını hissediyorum. gübre plakalarını tanktan çıkarınca bu 2 çeşit kum dip çekiminin de etkisiyle birbirine karıştı. bunları tanktan çıkarıp beyaz kumu ayıklayıp tek başına aquaclayi tekrar geri koymak istiyorum. sıfır kumum da var. toplam 50 lt kadar. nasıl yapabileceğım konusunda yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler
Gürol bey,acıkcası size tavsiyem kumu tamamen kaldırmanız.Bitkli discus tankları hepimizin dileği,ama şu bir gercek ki discus kadar nitrata karşı hassas baska balık yok.Kum içerisinde,attığınız yemden kalan artıkların birikmesi akvaryum suyunuzda nitrat artmasına neden olacak ve balıklarınızın sağlığını kaybetmesine,büyüme yavaşlamasına neden olacaktır.Burda karşımıza bir ikilem cıkıyor,ya sağlıklı discus ya da bitkili ama sağlıksız discus.
Benim size tavsiyem,cam saksı içerisinde bitki yerleştirmeniz.Bu şekilde suyunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayabilrsiniz
Saygılar
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.