PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akvaryum ve Profil İçin Tavsiyeleriniz

tolgasüren
25-05-2008, 13:53
Profil kestirip buna da 2 ya da 3 kat akvaryum yapmak istiyorum. Düşüncem şöyle:

Akvaryum uzunluğu 1,5 m düşünüyorum. En alt katta bütün bir akvaryum, onun üzerinde 3 adet 50*50*50 akvaryum, onun da üzerinde bir veya iki adet 50*50*50 akvaryum sağa dayalı olarak yapmayı düşünüyorum. Yerim öyle uygun oluyor çünkü. Yani sonuç olarak en altta 1,5 m boy, 50 cm en ve de 60 cm yükseklik, diğer 2 katta da 50*50*50 olacak şekilde 3 akvaryum, yine onun üzerine de 2 veya 1 adet 50*50*50 toplam 5 ya da 6 adet akvaryum olacak şekilde bir discus seti düşünüyorum. Bunun için neyi nasıl yapmam gerekir, nasıl iyi ve kullanışlı olur tavsiyelerinizi bekliyorum. Mesela sette iki kat arasında ne kadar boşluk kalmalı, en çok bu konu düşündürüyor beni. Sonuçta akvaryuma kepçe sokacağız, dip temizleyeceğiz, balık alıp koyacağız vs. Değerli görüş, öneri ve yorumlarınız benim için önemlidir.

Discusmania
25-05-2008, 13:57
Tolga bey, benim görüşüm şu, üstte iki adet 50 50 50 lik üretim tankı, alt katta 150 50 50 lik en altta ise 150 50 50 lik tek tank veya 75 50 50 lik iki tank yan yana, bu şekilde olur ise en üst iki üreme tankında üretim, orta katı ana tank en alt katları alacağınız yavrular için veya birini yavru diğerini su dinlendirme tankı şeklinde yaparsınız ;) Ne dersiniz :confused:

tolgasüren
25-05-2008, 14:37
Erdal Bey, ana tank hiç düşünmemiştim. En alt kattaki büyük akvaryuma yavruları atıp, bekleyip çift çıktıkça diğer 50*50'lere çiftleri atmaktı. Sadece çiftler ve yavrular şeklinde düşünmüştüm. Ama tabi bu konuda tecrübeli olan sizsiniz. Ana tank da mı gerekir diyorsunuz?

tirnerf
25-05-2008, 14:44
Tolga bey,Erdal hocam gerkeni söylemiş.Yavru elde ettiğinizde yavruları nerde büyütmeyi düşünüyorsunuz?50*50*50 tank dan yavrular 2 ay sonra nakil edilerek büyütme tankına alınmalıdır.Aksi takdirde gelişimleri zayıf kalacaktır.Yapcağınız sistemde mutlaka büyütme tankını düşünün.
Saygılar

tolgasüren
25-05-2008, 14:52
İşte ben sadece en alt katta kalcak olan 1,5 m'lik akvaryumu yavru tankı şeklinde düşünmüştüm. Ama madem sizler öyle diyorsanız ben de artık öyle düşünürüm :)

Peki profili kestirirken iki kat arasındaki mesafe kaç cm olmalı? 50 cm akvaryum yüksekliği olacak, bunun üzerine kaç cm daha eklemeliyim? Profil kalınlığı vs gibi konularda da fikirlerinize ihtiyacım var. Sonra katlar tezgah şeklinde mi yapılsın yoksa sadece kenarlarında akvaryumu tutacak kenarlıklar şeklinde mi?
Bir de Bursalı arkadaş ve abilerimden de bunları yaptırabileceğim uygun yerler önermelerini de rica ediyorum.

Hürkan
25-05-2008, 16:21
Tolga bey, benim görüşüm şu, üstte iki adet 50 50 50 lik üretim tankı, alt katta 150 50 50 lik en altta ise 150 50 50 lik tek tank veya 75 50 50 lik iki tank yan yana, bu şekilde olur ise en üst iki üreme tankında üretim, orta katı ana tank en alt katları alacağınız yavrular için veya birini yavru diğerini su dinlendirme tankı şeklinde yaparsınız ;) Ne dersiniz :confused:
Erdal beye katılıyorum sonuç ta çift saynız ile orantı kurmanız gerek ve filitre sisteminizde önemli tabi ayrı bir sump sistemide kullanırsanız oda çok iyi olur en üstte 2 veya 3 çift tankı orda kısımda 1,5 metrelik akvaryum alt kısıma 90x50x50 yavru tankı ve bunu yanına 60x50x50 da sump kurabilirsin 2 ,3 kavaryumu tek ısıtıcı ve tek motor ile temizlik yaptıra blirsiniz maliyet açısından düşünün derim

Discusmania
25-05-2008, 22:34
Peki profili kestirirken iki kat arasındaki mesafe kaç cm olmalı? 50 cm akvaryum yüksekliği olacak, bunun üzerine kaç cm daha eklemeliyim? Profil kalınlığı vs gibi konularda da fikirlerinize ihtiyacım var.

Tolga bey, en azından 20 cm olmalı ;) profil ortalardan desteklendiği takdirde 3x3 veya 3x4 yeterli.

tolgasüren
26-05-2008, 07:46
Sump'ı setin yan tarafına doğru mu kurayım o zaman? Yani 3 kat ayırdıktan sonra sump için başka bir yer bulmam gerekiyor. Sizce onu nasıl tasarlayabiliriz?

Set için de tezgah gibi yapmama gerek yok diyorsunuz yani. Sadece profil olsa olur öyle mi? Aslında bir çizip de paylaşabilirsek çok güzel olur. Hem herkes de görmüş olur.

Discusmania
26-05-2008, 08:24
Tolga bey akvaryumların altlarına mermer ve strafor koyulacak, onlarsız sağlıklı olmaz, tezgahtan kastınız bu ise ;)

tolgasüren
26-05-2008, 08:29
Tamamdır Erdal Bey. Evet, bunu söylemek istemiştim. Bu arada siz de erkencilerdensiniz galiba :)

Peki sizce sump'ı nasıl kurabiliriz? Ya da sizce bu iş ne kadar elzem? Hürkan Bey'in fikri de mantıklı çünkü. Tek ısıtıcı, tek filtre. Ama işte ben daha önce sumplı akvaryum kullanmadığım için kafamda canlanmıyor nasıl yapılması gerektiği.

Bu arada ilk önce sadece bir büyük tank ve de, yapacaksak eğer, sump yaptıracağım. Diğerleri ise sonra sonra eklenecek inşallah. Bilginiz olsun diye söyledim.

sezginsergin
26-05-2008, 09:42
Tolga Bey merhaba,
ilk once ana tanki yaptiracaksaniz,daha sonra kuracaginiz uretim tanklari bu tankin altinda kalacaksa eger,simdi yaptiracaginiz ana tankin hem sag hem sol tarafina tasirma sistemi icin delik yaptirmanizi oneririm.Cunku akvaryumu kurduktan sonra,tekrar delik delme sansiniz olmayacaktir.
Ayrica toplamda 1000lt ye takin su hacmini ,guclu debili,tek kafa motoruyla, suyun yukardan asagi akisi mantigiyla cevirebilirsiniz fakat, kis aylarini da dusunerek tek isiticiya hatta 2 taneye bile ben guvenemezdim.
Saygilar.

tolgasüren
26-05-2008, 10:12
Acaba bu örnekleri resimlendirebilir miyiz? Hem daha başka merak edenlere fikir olur, hem de benim kafamda daha iyi canlanır. Ne yaptıracağımı daha iyi anlarım. Sonuçta bu tür şeyler bir kere yaptırılıyor. Eminim DFC sakinlerinin örnek olarak koyabileceği resimler vardır icon_rolleyes

Şimdiki düşüncem orta kata bir ana tank, alt kata başka bir tank, üst kata da iki adet 50*50*50 üretim tankı. Sump'ı nasıl yapmalıyım?

DISCUS
26-05-2008, 13:45
Bence sump sistemini düşünmeyin derim. Sebebine gelince üretim akvaryumları, ana tank ve yavru büyütme tanklarının ph,gh,kh vb... gibi su parametlerinin farklı olması gerekecektir. Eğer toplu sump sistemi yaparsanız sular birbirine karışacaktır. Diğer bir nokta ise bir akvaryumda görülen bir hastalık 2-3 akvaryum için yapılan sump sisteminde diğer tanklarada geçecek ve müdahale imkanı zorlaşacaktır. Sadece yavru büyütme akvaryumunu veya ana tankı sump yapın ama oda baya yer kaybı yaratır. Hepsini ayrı filtrelemek bence daha rahat olur.

tolgasüren
27-05-2008, 15:37
Atatlarımız boşuna dememiş el elden üstündür, bir elin nesi var iki elin sesi var diye :p Gerçekten konuya ilgi gösteren herkese tek tek teşekkür ederim.

Peki böyle bir şey tahminen ne kadar tutar ?

Hürkan
27-05-2008, 17:14
Tolga bey size resimle göstermek isterdim ama suan malesef 3 boyut programında proplem yaşıyoruz önümüzde günlerde gönderebilirim.,
Aslında bu sistem tamemn sizin yeriniz ve kulanım şeklinize bağlı birazda maliyet ama çok rahat bir şekilde müdahle edebileceğiniz su dolumu, dip çekimleri ,su değişimleri, su dinlendirme sisitemleri olarak göz önünde tutularak tasarlanması daha uygun olur aslında tamamen akvaryumlarınızın koyacağınız yerçok önemli ve tavsiyem yükseklik konusunda buda size bağlı , akvaryumların sump deliklerinin konumu,cam kalınlıkları , akvaryumların dolu olduğunda nekadar litre ,ton diyelim sehpaların ağırlığı , binaya binecek yükün hesaplanması bunlara çok dikkat edin derim. kople sistem size 1,500ytl geçmez
ortalama rakamlar böyel çok iyi araştırdığınızda rakamlar aşağıya inecektir dediğim gibi herşey sizin yer ve kullanım şartlarınız umarım yardımcı olabilmişimdir
cama cam kuşaklı
50x50x50 8mm cam 50ytl x3adet
150x50x50 10mm cam 300,350 ytl
90x50x50 8cm cam 75ytl
70x50x50 8cm cam sump 4bölmeli 70 civarı
sehpa 40x40 profil desek ,ortalama 300-- 450ytl civarı 3 katlı yaklaşık rakamlardan oluşa bilir.

Hürkan
27-05-2008, 17:24
Tolga bey size resimle göstermek isterdim ama suan malesef 3 boyut programında proplem yaşıyoruz önümüzde günlerde gönderebilirim.,
Aslında bu sistem tamemn sizin yeriniz ve kulanım şeklinize bağlı birazda maliyet ama çok rahat bir şekilde müdahle edebileceğiniz su dolumu, dip çekimleri ,su değişimleri, su dinlendirme sisitemleri olarak göz önünde tutularak tasarlanması daha uygun olur aslında tamamen akvaryumlarınızın koyacağınız yerçok önemli ve tavsiyem yükseklik konusunda buda size bağlı , akvaryumların sump deliklerinin konumu,cam kalınlıkları , akvaryumların dolu olduğunda nekadar litre ,ton diyelim sehpaların ağırlığı , binaya binecek yükün hesaplanması bunlara çok dikkat edin derim. kople sistem size 1,250ytl civarı
ortalama rakamlar böyel çok iyi araştırdığınızda rakamlar aşağıya inecektir dediğim gibi herşey sizin yer ve kullanım şartlarınız umarım yardımcı olabilmişimdir
cama cam kuşaklı
50x50x50 8mm cam 50ytl x3adet
150x50x50 10mm cam 300,350 ytl
90x50x50 8cm cam 75ytl
70x50x50 8cm cam sump 4bölmeli 70 civarı
sehpa 40x40 profil desek ,ortalama 300-- 450ytl civarı 3 katlı yaklaşık rakamlardan oluşa bilir.

discusturka
27-05-2008, 18:28
Tolga Bey selamlar, buna benzer bir sitem yapmıştım , onunla ilgili bir profil şeması göndereyim istedim. Aradaki destek parçalarını ölçülerinize göre yerleştirebilirsiniz. Benim sistemde en üstte 40*68*55( h) 4 akvaryum bulunuyor. Ortada 150*68* 55 ( h ) ana tank. En altta 50*68*55 ( h ) sump ve yanında 90*68*55 ( h ) bir tank bulunuyor. Fotoğrafına baktım ama silmişim herhalde:) Profil 4*4 kullandım ama imkan varsa 5*5 daha sağlıklı olacaktır. Ayaklar ayarlanabilir profile uygun model seçildi. Ortaya kuracağınız ana tank için sump tan daha iyi bir filtrasyon olmaz. Şimdilik bunlar:)
http://img292.imageshack.us/img292/2042/deneme4oj5.jpg (http://imageshack.us)

tolgasüren
28-05-2008, 07:42
Hürkan Bey ve Selçuk Bey, sizlere de çok teşekkür edrim paylaşımlarınız için. Aslında ben de İstanbul'dayım ama bu seti Bursa'da yaptıracağım. Çünkü nasipse yazın evleniyorum ve Bursa'ya yerleşiyorum. Onun için Bursalı hobicilerin de bunları yaptıracağım yer konusunda yardımcı olmalarını rica ediyorum :)

Selçuk Bey, acaba buluşma falan oluyor mu hiç kendi aranızda? Bir ara ben de gelsem de bir konuşsak?

Adil Özçelik
28-05-2008, 12:13
Tolga bey merhaba,
bende yakın bir zamanda akvaryum sayımı biraz rahatmak adına yeni bir sistem kuracagım Bursa' da yaptıgın arastırmalarda ;

Okaliptus Akvaryum
Hürriyet Mah.

Levent Şentürk
0 224 240 05 63
0 533 748 12 93

Levent beyin işciliğini çok begendim fiyatları da makul seviyede tavsiye edebilirim.

tolgasüren
29-05-2008, 07:50
Adil Bey teşekkürler. Ben de bnu hafta fırsat bulabilirsem bir görüşeyim o zaman orasıyla. Ya da birgün buluşup beraber mi gitsek acaba? Belki daha da uygun bir fiyat alabiliriz? Ne dersiniz?

tolgasüren
01-06-2008, 12:24
Yardımlarınız sayesinde kafamda taşlar yerine oturmaya başladı. Ayrıca Bursa'da dün Adil Bey'le de görüştük. Sağolsun o da çok yardımcı oldu. Özellikle de teknik konularda :) Şimdi kendisine seti kuaracağım yeri öm ile taslağını yolladım. Set tam olarak nasıl olacaksa burada sizinle paylaşırız yine. Hepinize tekrardan çok teşekkür ederim. Tabi ki bu kadar değil, daha fikirlerinize ihtiyacım olacak :)

Nhamunda
04-06-2008, 20:29
Tolga bey setin durumu nasıl ? Gelişmeler var mı ?

tolgasüren
05-06-2008, 07:23
Şu anda sağolsun yine Bursa'dan Adil Bey baya bir yardımcı oluyor. Benim elimde olan yere göre bir şeyler tasarlamaya çalışıyor. Bana alternatifler sunuyor. Siparişi önümüzdeki günlerde vereceğiz, gelişmelerden sizi buradan haberdar edeceğim inşallah.

Nhamunda
05-06-2008, 10:54
Bende bir şeyler düşünüyorum . Malzeme ve fikir açısından pek yardımcı olamasamda tabiri caizse işin ameleliğinde taşıma,boya,straforlama, akvaryum naklinde elemana ihtiyacınız olursa severek yardımcı olurumicon_lol

tolgasüren
06-06-2008, 13:11
:D Tamamdır, çok teşekkür ederim öneriniz için biggrin

mustafaburuk
07-06-2008, 09:10
Tolga bey öncelikle Allah tamamına erdirsin.Bursa ya hoş geldiniz diyelim(oluşmamış bir geliş için Türkçe de ne denir çıkaramadım).Adil beyi sıkı tutun çok faydasını görürsünüz:D.Setin resimlerini de yayınlarsanız iyi olur.iyi çalışmalar.

tolgasüren
07-06-2008, 11:05
Tolga bey öncelikle Allah tamamına erdirsin.Bursa ya hoş geldiniz diyelim(oluşmamış bir geliş için Türkçe de ne denir çıkaramadım).Adil beyi sıkı tutun çok faydasını görürsünüz:D.Setin resimlerini de yayınlarsanız iyi olur.iyi çalışmalar.

Teşekkür ederim Mustafa Bey. Aslında geldim sayılır. Haftada 3 gün buradayım. Okullar kapandıktan sonra da tamamen buralıyım. Tayinin çıktıktan sonra daha da tamamen buradayım inşallah :D

Teknik çizimleri şimdi eklemeye çalışacağım.

tolgasüren
07-06-2008, 11:17
Resimleri eklemeden önce ilk iş olarak buradan Adil abiye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum; çünkü gerçekten çok ilgilendi, kendi profilinden fazla benimkini düşündü, özenle çizdi, sipariş vermeye bile beraber gittik. Daha da bana yardım edeceğini söylüyor; ne diyeyim; " Allah razı olsun" icon_redface

Bu aşağıdaki benim akvaryumları kuracağım merdiven altının ve de profil ile akvaryumların nasıl yerleşeceğinin çizimleri. Tamamen Adil abiye aittir.

http://www.artcadi.com/hobi/tolga_ak_1.jpg

Bu alttaki de profilin ve akvaryumların nasıl yerleşeceğinin resimleri. Tam bunları yazarken çok ciddi bir şekilde dejavu yaşadım duyurulur. Sanki ben bu anı daha önce yaşamıştım gibi, çizimler, siteden paylaşımım .... Neyse :)
http://www.artcadi.com/hobi/tolga_ak_2.jpg

Buradaki resimler en ufak noktasına kadar Adil abiye aittir. Hatta resimleri çizdikten sonra bir de onları kendi sitesine yükeyip bana oradan link verdi. Kendisine tekrar çok teşekkür ederim.

Adil Özçelik
07-06-2008, 11:32
Tolga bey,
Rica ederim, elimizden ne geliyorsa yapacagız ama daha yapacak çok işimiz var işin en kolay kısmını bitirdik sayılır. Benim işlerimden dolayı biraz geç oldu ama yinede iyi bir seyler çıkardık sanırım.

Discusmania
07-06-2008, 11:43
Tolga hocam, yazılı okumaktan beynim karıncalandı, alttaki akvaryumların üstündeki çalışma mesafesi kaç cm, bu arada seti çok mantıklı yapmışsın ;)

tolgasüren
07-06-2008, 11:44
Ben rica ederim asıl. O kadar iş arasında bir de benim bu tantanamla uğraştığınız için. ASlında öyle, daha yapacak iş çok :)

tolgasüren
07-06-2008, 11:45
Tolga hocam, yazılı okumaktan beynim karıncalandı, alttaki akvaryumların üstündeki çalışma mesafesi kaç cm, bu arada seti çok mantıklı yapmışsın ;)

Tüm fikirler Adil Bey'den çıktı. İnanın ben hiçbir şey söylemedim :) Alttaki akvaryumların çalışma mesafesi 20 cm, üsttekinin ise tavana kadar. Yani çizimdeki tavana kadar. Eğimli yani :) Çizimler gerçek ölçüleriyle, yani santimleri ile programa girilerek yapıldığı için tamamen o kadar bir çalışma alanı kalıyor. Sehpanın altındaki ayaklar da 10 cm.

Nhamunda
08-06-2008, 11:16
Güzel çizim ve fikirler , hayata geçtiğinde çok daha güzel olucağı kesin . Kolay gelsin .

Discusmania
08-06-2008, 21:58
Tolga hocam 20 cm yeterli bir çalışma alanı ;)

tolgasüren
30-06-2008, 09:49
Lafın gelişi olarak Adil Bey'in katkılarıyla profil yerine yerleşmiş durumda diyeceğim ama; haksızlık etmiş olacağım. Bu işe birisi katkı yapmışsa o da benim; çünkü tasarım, düzeltme ve yerleştirme işlerinin tümünde de benim hiçbir emeğim olmadı, hepsini Adil Bey yaptı. Kendisine sizin huzurunuzda tekrar çok teşekkür ediyorum. Ben bir iki kere profili gördüm yalnızca, o kadar icon_redface :D

Sizlere şöyle bir sorum olacak; profilin üzerine anti-pas atılmış durumda. Sizce profili herhangi bir boya ile boyamam gerekli mi? Ya da nasıl olur? Hangi boya ile boyanmasını tavsiye edersiniz?

Adil Özçelik
02-07-2008, 09:30
Tolga bey,
Rica ederim, Beni tanıyanlar bilir, bana bir adım atana, ben bin adım giderim yeter ki vefasızlıklar olmasın buda sende olmadıgına göre sorun yok demektir. Kendi sistemimi kurarken birde senin sistemini kurmusun çok mu? bence değil. bu arada Bir ara bana ugrarsan boya işinide çözüme kavustururz düsüncesindeyim. Bu arada en geç cuma gününe kadar tankında hazır olacak sanırım bugün veya yarın profilleri boyaman veya boyamamız gerekiyor :)

Bendende ek bir tesekkür sana Tolga kardesim,
Tolga kardesin 21 hazian günü evliliğin ilk adımı olan nişan törenide benide davetti ve evlik yolunda ilk adımı altmıs oldu. umarım mutlulugunuz daim olur... Allah devamını getirsin diyeceğimde devamının da çok yakın bir zamanda olacagını bildiğim için, mutluluk hep sizlerle olsun...

tolgasüren
02-07-2008, 11:10
Adil abi nişanıma gelerek beni çok mutlu ettin, asıl oraya gelip de beni mutlu ettiğin için ben sana çok teşekkür ederim. Hem de orada yalnız kalma pahasına da olsa sonuna kadar beklediğin için de ayrıca teşekkür ederim. Benim sonradan aklıma geldi; neden ben sizi babamların yanına oturtmadım ki???? Babam muhabbet adamdır, canınız hiç sıkılmazdı. İşte o zaman o karmaşada aklıma gelmemiş icon_redface

Tamam o zaman Adil abi. Ben bugün uğrayacağım yanına :)

neptune
22-08-2008, 14:21
Evet devamı ??

burakaksu93
24-08-2008, 14:43
Valla güzel bir çalışma olmuş tebrikler.