PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yavru Kayıplarının Nedeni

Dost34
25-05-2008, 13:38
Merhaba, discus bakmaya yeni başladım 1 ciftten 25 tane kadar yavru aldım fakat yavrular yaklasık 1 hafta veya 10 gunluk olduktan sonra hergun 3-5 tane kayıpla 5 tane yavru kaldı. Ikıncı bir ciftim daha var onda yaklasık 60-70 tane yavru cıktı ondada yavrular 1 haftayı kayıpsız gecirdiler fakat sonra hergun 5-7 tane kayıplarla her gecen gun azalıyolar. Bunun nedenini anlayamadım. Yavrular anne sırtına cıktıkları 3.gunu yaklasık %10 ceçme suyunu damlaya damlaya ilave ederek su ekliyorum ve artemiayıda 1 haftalık olduklarında vermeye başlıyorum. Su degişimimde osmos suyunu hiç kullanmıyorum. Yavruları kayıpsız buyutebilmem için su degişimleri ve bakımlarını nasıl yapmalıyım. Saygılar...

Erdal NİŞANCI
ISTANBUL

Discusmania
25-05-2008, 14:19
Erdal bey merhabalar, yavru kayıplarınızın anaçlardaki hastalıklardan kaynaklandığını düşünüyorum, muhtemelen solungaç parazitidir, bu durumda eşleri formalin ile strelize etmek gerekiyor, pek yapılmamakla birlikte üretime alınacak eşleri sterilizasyon sürecinden geçirerek üretime almak hata şansını asgariye idnirirek olabilecek muhtemel ölümlerin önüne geçmektedir .

EŞLERİN STERİLİZE EDİLİŞİ

Solungaç paraziti menşeili ölümlerin önüne geçmek için üretimden önce eşlerin bulunduğu tankta % 50 su değişimini yaparak yeni suyu ekleyin, daha sonra 100 litreye 5 damla formalin (% 37 lik formaldehit-- eczacılardan temin) damlatın solungaç parazitleri nin yumurtlama evresi 4 gün olduğu için her dört günde bir yani 1-5-9-13-17-21 günlük bir tedavi süreci izleyin , uygulamanın her gününde % 50 su değişin burada dikkat etmeniz gereken husus formalinin kanserojen madde olmasıdır, eldiven ile kullanın buharını solumayın, cildinize bulaştırmayın ve formaldehiti oda sıcaklığında saklayın düşük sıcaklıklarda paraformaldehite dönüşebileceğinden ölümcül olabilir . bu uygulama esnasında akvaryumu iyice havalandırın.

Bir başka sterlizasyon Flagylle iç parazitleri temizlemektir, 40 litreye eczacılardan temin edeceğiniz flagyl tabletin bir adeti gelecek şekilde suya karıştırın 2 günde bir % 50 su değişimi yaparak aynı uygulamayı tekrarlayın ve bir haftada bu uygulamayı bitirin.

Son olarak eczanelerden temin edeceğiniz permasol adlı ilacın iki tabletini bir buçuk litrelik şaşal su şişelerine atın iyice homojen olacak şekilde karıştırdıktan sonra 100 litreye 1.5 su bardağı gelecek şekilde uygulayın sıcaklığı 32 dereceye çıkarın ve gün aşırı % 50 su değişin ve bu uygulamayı üç gün boyunca yapın.

Bu üç uygulamayı yaparken aralarında 2 gün bırakın. Başarılar dilerim.

alpi14
25-05-2008, 15:57
Erdal bey yavru kayıplarınız artemya vermeye başladıktan sonramı gerçekleşti , dikkat ettinizmi.? İlk 3/5 gün fazla verilen artemya (kaçan artemya kabukları ) yavrularda böyle bir sorun doğura biliyor.

Vedat Yılmaz
25-05-2008, 16:20
Erdal bey, sayın Erdal hocam gerekeni anlatmış sizin sıkıntınız büyük bir olasılıkla solungaç parazitinden kaynaklanan ölümler.
Erdal hocamında uyardığı gibi Formalin kullanırken çok dikkatli olunmalı çünkü kansorojen bir madde, eldiven kullanın suyu akvaryumdan boşaltırken ağzınızla vakumlamayın ve sakın koklamayın.
Aslında en güzeli siz sera marka, Sera med Professional Tremazol adlı ilacı alın ve bunu kullanın daha az risk almış olursunuz.Biraz pahalı bir ilaç internet üzerinden de bulabilirsiniz.

Dost34
25-05-2008, 19:21
Huseyin bey sanırım artemiadan kaynaklanan kayıplar olacagını sanmıyorum, cunku artemia verdikten sonra su ekliyorum ve akşamda dip cekiyorum benim aklıma takılan 3lü flitreden gecirilmiş dinlenmiş cesme suyu ekliyordum acaba bu suya osmos suyudamı eklemeliydim gibi (çeşme ve osmos karısımı) dusuncelerim vardı çunku çeşme suyu ekliyerek ph da yukseliyordu bundan kaynaklanabilecegini tahmin ediyordum. Ama neyseki Erdal bey gibi discus ustatlarının bilgi paylaşımıyla bu guzel hobimizi daha zevkle bakıcaz. Herkese simdiden teşekkur ediyorum. Saygılar....

Slwer
02-08-2008, 00:53
arkadaşlar vazgecın şu artemia dan benım neonlarımı bıle oldurdu artemıa hurafe tamam ıyı beslıyo ama onun kadar ıyı beslıyenlerde var
alın balıkcıdan kurdu makasla parcalayıp verın en hızlı sekılde buyuycektır
kım ne derse desın !

Bora TK.
02-08-2008, 03:40
Sera med Professional Tremazol Praziquantel maddesini içermektedir,
O kadar para vermeye gerek yok.noe
"GUADREKS" sadece hayvan sağlığında kullanılır. Bileşimi : 1 tablette 250 mg. Praziquantel bulunur. (Vilsan İlaç San.) En son geçen sene almıştım kutu fiyatı : 6 YTL. 10 tablet var. Ben İstanbuldaki arkadaşlar için söylüyorum Karaköy yeraltı çarşısında ziraai ürünler satan dükkandan temin edebilirsiniz.(veteriner ecz.depolarıda mümkün)
Geçmiş olsun...

Bora TK.
02-08-2008, 03:44
Dost34
Artemia ları yavrulara vermeden önce tuzsuz su altında yıkıyormusun...?

Vedat Yılmaz
02-08-2008, 08:08
Sera med Professional Tremazol Praziquantel maddesini içermektedir,
O kadar para vermeye gerek yok.noe
"GUADREKS" sadece hayvan sağlığında kullanılır. Bileşimi : 1 tablette 250 mg. Praziquantel bulunur. (Vilsan İlaç San.) En son geçen sene almıştım kutu fiyatı : 6 YTL. 10 tablet var. Ben İstanbuldaki arkadaşlar için söylüyorum Karaköy yeraltı çarşısında ziraai ürünler satan dükkandan temin edebilirsiniz.(veteriner ecz.depolarıda mümkün)
Geçmiş olsun...

Veteriner ilaçları satan eczanelerden Mansolin Forte da alabilirsiniz 1 tablette 300 mg parazikuantel bulunuyor.
Fakat kullanım oranını Bora bey söylerse daha iyi olur litre/mg orantısı ne olmalı.

Tamer
02-08-2008, 09:31
arkadaşlar vazgecın şu artemia dan benım neonlarımı bıle oldurdu artemıa hurafe tamam ıyı beslıyo ama onun kadar ıyı beslıyenlerde var
kım ne derse desın !

Neonlarınıza nekroskopi yada otopsimi yaptırdınız, artemiadan öldüğü kanısına nasıl vardınız, sudaki karbondioksit konsantrasyonundan yada nitrat seviyesinden, ph tan, yada farklı bir yem veya hastalık sebebi ile ölmediğinden nasıl emin oldunuz, bana kalırsa asıl hurafe kurdu alın verin bişiy olmaz demek, bu tarz yanıltıcı bilgileri deneyimlerim neticesinde şöyle oldu.... diyerek paylaşabilrsiniz, lakin vazgeçin bu bir hurafe diyerek artemianın zararlı olduğu gibi çok yanlış bir bilgiyi emir kipi kullanarak veremezsiniz, ben verdim birşey olmadı dersiniz, gerçi kimsede tubifeksin zararsız olduğuna sizden okuyup itibar etmez, gidip hemen tubifeks almaz.

Bu tarz yanıltıcı bilgiler vermeyiniz, yanlışta olsa cevap vermeyi, yanlış bilglerle dolu mesajı silmeye tercih ediyorum, bu sayfaları hobiye yeni başlayan onlarca insan okuyor ve verilen yanlış bilgiler sizin değil DFC nin oluyor, biz bu verilen yanlış yada doğru bilgilerden sorumluyuz, bu sebeble tüm üye arkadaşlar bariz yanlış olan bilgileri vermekten kaçınsınlar.

abdurrahman
02-08-2008, 10:37
kım ne derse desın !
Erman bey artemia hakkındaki düşüncenizi pek doğru bulmuyorum,discus yavrusu büyütüpte artemia kulllanmayan hemen hemen yok denilebilir,bu arkadaşımızın yaşadığı sorunuda direk artemiaya bağlıyamayız,Erdal beyin dediği gibi bu tip kayıplar genelde solungaç parazitine bağlı kayıplar veya su değişimden kaynaklanan sorunlardır kanaatindeyim.

Bora TK.
02-08-2008, 14:41
Mansonil® Forte (bayer)
Fiyatını bilmiyorum. Kullanmadım
Ama farkeden bişey yok, çünkü etken madde aynı(Prazi)

Vedat Yılmaz
02-08-2008, 15:45
Mansonil® Forte (bayer)
Fiyatını bilmiyorum. Kullanmadım
Ama farkeden bişey yok, çünkü etken madde aynı(Prazi)

Bora abi kullanım oranı olarak siz nasıl bir dozaj uyguluyorsunuz, litre/mg oranı nedir?

Bora TK.
02-08-2008, 16:30
Solungaç,deri ve bağırsak kurtları için;

Tank dozajı; 100 mg/40 Lt. suda uygulayın(3 gün bekleyin)ve % 50 su değişimi. Tam 7 gün sonra aynı dozajı uygulayın.

10mg/1Lt. 3 saatlık banyo

100mg/25gr yem(dana yürek mix.) içine 7 gün her 2 günde bir başka yem yok,

Su ortamında uygulama yapılacaksa Ph. 7,0 ve Gh. 5,0 değerinden yüksek sularda uygulama zayıf olur.

Prazi ' tabletini çözmek için çok yumuşak su kullanın (R/O yada damacana)
En iyi çozünme yolu "votka",,, kullanmıyorum diyorsanız "tarımsal etil alkol"
20 ml içinde çok iyi çözünme sağlar.

Vedat Yılmaz
02-08-2008, 16:40
Bora abi teşekkürler.:)

Bora TK.
02-08-2008, 16:49
Birşey değil, Vedat kardeşim
Bunları yazarken esas olan balıkları hasta etmemek, sağlıklı büyütmek
birinci misyonumuz bu olmalı,,,
Bilinen tüm hastalıkların tedavisi var yeterki;
1- Teşhis
2- Tani
3- Tedavi
bunlar yerinde ve zamanında yapılsın
Saygılar,,,

diskusman
13-08-2008, 11:19
Solungaç,deri ve bağırsak kurtları için;

Tank dozajı; 100 mg/40 Lt. suda uygulayın(3 gün bekleyin)ve % 50 su değişimi. Tam 7 gün sonra aynı dozajı uygulayın.

10mg/1Lt. 3 saatlık banyo

100mg/25gr yem(dana yürek mix.) içine 7 gün her 2 günde bir başka yem yok,

Su ortamında uygulama yapılacaksa Ph. 7,0 ve Gh. 5,0 değerinden yüksek sularda uygulama zayıf olur.

Prazi ' tabletini çözmek için çok yumuşak su kullanın (R/O yada damacana)
En iyi çozünme yolu "votka",,, kullanmıyorum diyorsanız "tarımsal etil alkol"
20 ml içinde çok iyi çözünme sağlar.

Bu işlemi ana tankta kullansak nasıl olur birde tankın icinde oluşan yararlı bakterilere zarar verirmi

Aqua_discus
13-08-2008, 15:45
Droncit uygun dozlarda kullanılırsa balıklara ve biyolojik ortama zarar vemeyen bir ilaçtır.
Önemli olan balık sayısına göre bir karantina akvaryumunda bu tedaviyi uygumaktır.

Bunun etken maddesi Paraziquantel
Bu etken madde 3 ilaçta bulunuyor

Droncit (uygun)
Drontal (uygun değil)
Drontal Plus (öldürür)

Doğru Kullanım şekli

1.gün (örnek Pzt)
100mg/40 litre Droncit çay bardağında çok az sıcak su ile ertilip kumsuz karantina akvaryumuna dökülür. 2 (3.gün) beklenir ve %50 su değişimi yapılır

3.gün (Çrş)
Bir doz daha aynı şekilde uygulanır ve 4 gün beklenir yine su değişimi yapılır.

7.gün (pazar)
Su değişimi ve tekrar bir doz daha

14.gün (pazar)
Su değişimi ,bir doz daha.

Bu tedavi esnasında balıkları rahatsız etmemek,mümkünse beyaz kurt ile veya en sevdikleri yiyecek ile azar azar beslemek ve suda droncit varken başka ilaç kullanmamaktır.

Ana tankta uygulamanızı pek tavsiye etmem, yalnız dozajlara dikkat.

Bora TK.
13-08-2008, 15:53
Tank dozajı; 100 mg/40 Lt. suda uygulayın(3 gün bekleyin)ve % 50 su değişimi. Tam 7 gün sonra aynı dozajı uygulayın.(Prazi, parazit yumurtasına etki etmediğinden dolayı 2. uygulama yapılmalı)
Kesinlikle bu güne kadar yararlı bakterilere bir zararı olduğuna dair ne bir bulgum var neden böyle bir araştırmamda Prazi' nin zararı olduğuna dair bir bilgi okumadım.(praziquantel has no negative filter impact.)