PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni alınan discus için nasil bir karantina uygulanmalı

rusenali
23-05-2008, 00:41
Merhabalar,

Yeni alınan balığın beli bir süre karantina akvaryumda tutuktan sonra ana tanka alınmalı böylece yeni balıktaki hastalıkların diğer balıklara geçmesi öneriliyor.Bu tavsiyeye katılmaktamısınız ?

Bu süre ne olmalı ? karantina akvaryumunun suyunun içeriği ne olmalı ? ilaç v.b

bozok
23-05-2008, 11:40
Merhaba Ali bey

Bu konuyu bende öğrenmek istiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

mustafaburuk
23-05-2008, 12:30
İyi bir konuya değinmişsiniz.Uzun olduğu için biraz bekleyeceğiz herhalde.Tamer bey birazdan yazar:)

Tamer
24-05-2008, 10:05
Merhaba arkadaşlar, aslında karantina için klişeleşmiş methodlaruygulanabilir, fakat ben kendi yöntemimi yani en iyi netice aldığım yöntemi anlatıyım, diğer tecrübeli arkadaşlarımda genel ve kendi uygulamalarından eminim bahsedeceklerdir, Karantina için en önemlisi malumunuz bi karantina tankı 150-200 litre hacimli (6-8 XL discus için) çok iyi bir O2 tertibatı ve iyi bir filtrasyon gerekli, bu tanka karantina edilcek balıkları almadan önce yine 10-15 gün minumum suyun oturmasını bekliyoruz ve yine balıkları uygun normlarda transfer ediyoruz, balıkların nakli yapıldıktan sonra ısıyı hemen kademeli olarak 2 gün içinde 32C çıkartıp sadece gözlemliyoruz, bu şekilde metabolizmaları hızlanacak, daha sonra 3. gün %10 su değişimi yaparım ve yem almalarını, dışkı renklerini ve kıvamını mukozalarını ve renklerini kontrol ederim herhangi bir kararma fin kısma kenarda bekleme sık soluk alma varmı gözlerim, her şey normal ise 7 günün sonunda balıkları ilk önce 1 adedini, eğer başka bir tanktaki gruba alacaksam eklerim, daha sonra 24 saat o grubu gözlerim bunun da amacı balıkların bünyelerinde barındırdıkları akteri florasanın farklı olması ve birbirlerini olumsuz etkileyebilmeleri, bunada 'bakteri çakışması' diyoruz, yine bir sorun yok ise diğerlerinide o gruba dahil ederek uygun birleşmeyi sağlamış oluyorum, diyeceksinizki peki karantinaya aldığın balıklarda kimyasal kullanmıyormusun, ben çok nadir kimyasallara baş vuran birisi olarak çok gerekmedikçe ilaç kullanmıyorum, fakat balıkların yem alır halde iken gözlerinde matlık karında çöküklük sık soluk alması gibi durumlarda her vakit elimin altında olan metranidazol ve levamisol içerikli donmuş dana yüreğini günde 1 öğün olmak üzere 4 gün uyguluyorum bu bir nevi sağıltım oluyor ve kısmende olsa iç temizlik yapıyor, akabinde 150 litreye 2 tablet permasol 12 saat tanklarında bekliyor ve genel bir dezenfekte olmuş oluyor, daha riskli bulduğum durumlarda formalin uyguluyorum ama onu anlatmak istemiyorum çünkü oldukça riskli, yanlış kullanım sonucu üzücü sonuçlar alabilrsiniz, kısıtlı vaktim içinde apar topar anlatmaya çalıştım soracağınız birşey olur ise yine cevaplamaya çalışırım, Karantina konusunda tecrübeli arkadaşlarım var, onlarında yorumlarını tecrübelerini belirtmelerini isterim.

Savaş AYDIN
09-07-2008, 00:17
Elinize sağlık Tamer bey baya bilgilendirici bir mesaj. Benim gibi yeni başlayan arkadaşlar için çok önemli bir konu.

mustafaburuk
09-07-2008, 15:48
Ben ne dedimbiggrin

discus93
22-07-2008, 18:53
Tamer bey çok sağolun çok net anlatmışsınız bu soru benimde kafama takılıyordu...teşekkürler...

rusenali
17-11-2008, 00:02
Tamer bey, bu konuda tekrar bilgi edinmem gerekti bunun için internette dolaştım sizin yazdıklarınız en açıklayıcı bilgi içeren açıklamalardan birisi yine işime yaradı.Bende tekrar teşekkür etmek istedim.

Bir de bu konuyu aslında sabitler başlıklar arasına alsanız nasil olur ?

by_ofk
17-11-2008, 08:11
Konuyu açan Ali beye ve açıklayıcı cevabı için Tamer beye teşekkürler..

ahmetbillor
17-11-2008, 10:27
Bu permasol olayını biraz açmanızı rica edeceğim. Yeni balıklarımın Redmap ler uyum sağladı fakat 3 adet turkuaz hala saklanıyor yem yemiyor ve stres çizgileri koyu aynı zamanda ana renkleri de oldukça koyu (kararma dedikleri bu olsa gerek), bitkili , neon, çöpçü, elma salyangozu olan ve sumplu akvaryumuma permasol uygulaması yapabilir miyim.
Dozu ve süresi nasıl olabilir. Karantina tankım yok bütün tankı dezenfekte etmek istiyorum veya 3 turkuazı kaybetmek istemiyorum.

Bora TK.
17-11-2008, 10:52
Ahmet arkadaş, herşeyde hastalık aramayın, öncelikle enfekte olmayan sebebler üzerinde bulunun, yani su değerlerinize odaklanın, iyi su kalitesi ve değerler bazen balığınızın ilaçtan önce gereksinimleri olabilir,(Ph-Gh-Isı-azot döngüsü) suda balıklarınızın hoşuna gitmeyen atıklar olabilir, ama discuslarda kararmaya neden hep parazitel değildir, uygun olmayan Ph. değeri yada stabil olmayan gün içinde iniş ve çıkışlar yapan Ph. da balığınızı rahatsız eder ve kararma durumları gözlemleyebilirsiniz,
Permasol konusuna gelince, Lütfen rica ediyorum biraz DFC. araştırma yapın bu konu çok işlendi ve takdir edersinizki aynı konuları tekrar tekrar işlemek bizi ilerletmez, "Arama butonundan ister konu ister mesaj olarak arama yapma imkanınız var,"

ahmetbillor
17-11-2008, 11:28
Bora bey teşekkür ederim.
Tecrübeli arkadaşların tebessümile okuduğu mesajlarımız malum biz yeni discus meraklıları için heyecan ve panik konusu olmakta.
Umarım bizlerde tecrübe kazanıp sizler gibi yeni arkadaşlara ışık tutabiliriz.

Tamer
17-11-2008, 11:32
Bu permasol olayını biraz açmanızı rica edeceğim. Yeni balıklarımın Redmap ler uyum sağladı fakat 3 adet turkuaz hala saklanıyor yem yemiyor ve stres çizgileri koyu aynı zamanda ana renkleri de oldukça koyu (kararma dedikleri bu olsa gerek), bitkili , neon, çöpçü, elma salyangozu olan ve sumplu akvaryumuma permasol uygulaması yapabilir miyim.
Dozu ve süresi nasıl olabilir. Karantina tankım yok bütün tankı dezenfekte etmek istiyorum veya 3 turkuazı kaybetmek istemiyorum.

Ahmet bey bariz şekilde balıklarınızda dış parazit yada solungaç paraziti tesbit ettiyseniz şuanki sisteminize permasol atamazsınız, ama akvaryumdan 1 kova su alıp balıklarınızı bu kovada permasol ile banyo yaptırabilrsiniz....

rahonavis
18-11-2008, 00:31
Konuyu açan ALİ beye ve cevaplayan Tamer beye teşekkürler

Ercan Bayram
29-11-2008, 21:59
Merhaba arkadaşlar

Benimde bir sorum olucak Parazit çakışması ile birebir karşılaşan kişiler neler yaptı? nasıl durumlar oluşabiliyor biraz açıklayabilirmisiniz?

Eğer burası uygun değilse yeni bir başlığa taşıyabilirsiniz!

Şimdi sorum şu:
Elimde 3 tane Turuncu pigeon var ve bunların singapurdan geldiklerine %100 eminim!
3ünü de bitkili ana tankımda büyütüyorum ve sorun hastalık iştahsızlık herhangi bir durum yok!

Şimdi de Antalya'dan Mehmet abimden 8 yavru ilave etmek istiyorum ama bakteri çakışması olayı beni düşündürüyor...

Herhangi bir durum için ilaçlama şart mı??

Neler yapabilirim? tankımın bitkili olmasını göz önünde bulundurarak çözüm yoluna ulaşabilirsek mükemmel olur...

Bitkili tankta onları yakalamaya çalışmam demek birçok bitkiyi yerinden sökmem sonucunu doğurabilir:)

bunun yanında diğer sorum bu parazitler yani bakteriler sadece mukoza da bulunuyorsa balık olmadan da ortamda yaşamlarını sürdürebilirler mi? yani tüm tank mı ilaçlanmalı yoksa sadece balıklar mı ilaçlanmalı...

Yardımlarınızı bekliyorum ;)

Ercan Bayram
30-11-2008, 11:08
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?p=17201#post17201
buradan devam edelim lütfen..