Orijinalini görmek için tıklayınız : Üstadlara bir soru
cevdetntn
21-05-2008, 00:43
Selam arkadaşlar, karışık akvaryumumda ramirezi bulunmakta bunlar yumurtluyorlar fakat yavru çıkmıyor çünkü ph 8.3.Sorum şu akvaryumun içine tülben torba içinde torf koysam sağlıklı bir şekilde ph düşermi?Ve bu torf ne marka ve cins olmalı?Ayrıca discuslarıma torf zarar verirmi?Şimdiden teşekkürler ........... Cevdet
aliosmanfelek
21-05-2008, 09:26
Selam arkadaşlar, karışık akvaryumumda ramirezi bulunmakta bunlar yumurtluyorlar fakat yavru çıkmıyor çünkü ph 8.3.Sorum şu akvaryumun içine tülben torba içinde torf koysam sağlıklı bir şekilde ph düşermi?Ve bu torf ne marka ve cins olmalı?Ayrıca discuslarıma torf zarar verirmi?Şimdiden teşekkürler ........... Cevdet
Cevdet bey akvaryum işersine değilde filitrenize tülbentle,çorapla koyabilirsiniz. Discuslarınıza bir zarar vermez. Sadece ph çokça düşerse balıklarınız ölür.
hakanserin
21-05-2008, 10:47
pH:8,3 çok yüksek bir rakam.Zaten torf ile bunu hızlı bir şekilde düşüremezsiniz.Sadece torf kullanarak 6,5 gibi bir seviyeye de indiremezsiniz.Bu yüzden balıklarınız ölmez ama istediğiniz sonucu da almanız zor.
pH'ı düşürebilmek için önce,pH'ı tamponlayan su sertliğini düşürmeniz gerekir ki, RO suyu kullanmadan bu da mümkün değil.Eğer akvaryum hacminiz küçükse (maliyet açısından,küçük hacimli tanklarda uygundur) damacana su kullanmanızı tavsiye ederim.İstediğiniz değerlerde mutlaka damacana su bulabilirsiniz.
Torfu akvaryumun içine de sarkıtsanız, filtrenin icine de koysanız olur. Ama torf suyu yavaş yavaş yumuşatacağı için su değişimlerinde tekrar başa dönmemek için suyu beklettiğiniz tanka da torf koymanız gerekir. Fakat ne kadar yumuşayacağı, koyduğunuz torf miktarı ve ne sıklıkla su değiştirdiğiniz ile ilişkilidir. Torf markası veremeyeceğim. Bunu araştırmanız gerekiyor. Ama tavsiyem yurtdışından getirmenizdir. Çok daha ucuza maledersiniz. Bu arada torf (ne marka olursa olsun) aşağı yukarı 3 haftada etkinliğini kaybeder ve sistemden çıkarılması gerekir.
Bir kritik nokta ise PH ile beraber GH ve KH değerleridir. Torf bunları da hızla aşağı çekeceği için kontrolü elden bırakmamanız gerekir. KH'ın 1 ve altına düşmesi durumunda tamponlama yeteneği kaybolacağından, herhangi bir etken altında PH oynamaları aşırı artar ve bu durumda balıkları kaybetme riski ortaya çıkar. O yüzden bu değerleri de taze olduğuna emin olduğunuz birer test kiti ile takip edin.
Mutlaka üretim yapacaksanız bir deneyin ve bu sırada maliyeti de gözleyin. Başarıya ulaşıncaya kadarki torf maliyetiniz belki de RO maliyeti altında kalacaktır. Ek olarak, PH'ı 7 civarına (altında kalmak kaydıyla) indirirseniz rahatlıklar üretim yapabilirsiniz. Bundan sonrası ise bu başlığın konusu olmaktan çıkar ;)
Yazılanlara şu şekilde bir ekleme yapayım, torf kesinlikle önermiyorum, üretim içinde yavru yada yetişkin büyütmede sert su sorununu çözmek için en iyi methoda bana kalırsa RO. şebeke hattını RO çıkışına bi vana ile birleştirip sabit değerde günlük bakım suyunuzu, bu hattın önüne takılan ikinci bir vana ile üretim suyunuzu oluşturabilrisniz, yani istediğinde şebek suyu ro ile birşeşir, istenildiğinde sadece RO. dan su alınır, torf hem kısa vadeli heme phı stabil tutamayıp ölümlere dahi yol açabilecektir, kolay gelsim:)
Balıkları ayrı bir akvaryuma alıp işlenmiş içme suyu kullanarak yavru alabilirsiniz. Bence torfa vereceğiniz parayı suya vermeniz daha kestirme yol olucaktır yavru alma bakımından.
cevdetntn
22-05-2008, 00:26
İlginize çok teşekkür ediyorum ve bu tavsiyeler doğrultusunda benim 50*50*50 bir tank alıp içine %30-%50 mevcut akvaryumumdan üstünü de damacana suyu ile yavaş yavaş (bu gün 10lt yarın 10lt) şeklinde tamamlayıp üretim denemeliyim........İyi eylenceler ........Cevdet
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.