Orijinalini görmek için tıklayınız : Yumurtalar dökülüyor...
hakanserin
20-05-2008, 14:07
Merhaba Arkadaşlar,
Uzunca bir süredir akvaryum hobisinin içindeyim.Yine son 3-4 yıldır da discusla ilgilenmekteyim ve yavru alabilecek kadar geliştirdim kendimi.İlk kez karşılaştığım bir durum hakkında sizlerden bilgi almak istiyorum.
Daha önceden yavru alınmış bir çift Brilliant Blue'm var.İlk birkaç yumurtlama başarısız oldu ve yumurtalar hemen akabinde ebeveynler tarafından yendi.(mantarlaşma olmamıştı) Tamam buraya kadar su değerleri vs. etkenler olabilir.Bunları iyileştirmeye çalışıyorum ki bu konuda sıkıntım yok.
Şimdiki yumurtlamalarındaki sorun, yumurtalar ertesi gün yere dökülüyor.İlk gün sorun yok fakat sabah bir bakıyorum tüm yumurtalar yerde.Acaba problem nedir? Çift bakmadığı için mi hepsi birden yere dökülüyor yoksa yumurtaların yapışkanlığında mı bir aksilik var?
Daha önce başıma gelmemişti,bu yüzden geçerli bir sebep düşünemedim.Yardımcı olursanız sevinirim..
Teşekkürler...
Merhaba Arkadaşlar,
Uzunca bir süredir akvaryum hobisinin içindeyim.Yine son 3-4 yıldır da discusla ilgilenmekteyim ve yavru alabilecek kadar geliştirdim kendimi.İlk kez karşılaştığım bir durum hakkında sizlerden bilgi almak istiyorum.
Daha önceden yavru alınmış bir çift Brilliant Blue'm var.İlk birkaç yumurtlama başarısız oldu ve yumurtalar hemen akabinde ebeveynler tarafından yendi.(mantarlaşma olmamıştı) Tamam buraya kadar su değerleri vs. etkenler olabilir.Bunları iyileştirmeye çalışıyorum ki bu konuda sıkıntım yok.
Şimdiki yumurtlamalarındaki sorun, yumurtalar ertesi gün yere dökülüyor.İlk gün sorun yok fakat sabah bir bakıyorum tüm yumurtalar yerde.Acaba problem nedir? Çift bakmadığı için mi hepsi birden yere dökülüyor yoksa yumurtaların yapışkanlığında mı bir aksilik var?
Daha önce başıma gelmemişti,bu yüzden geçerli bir sebep düşünemedim.Yardımcı olursanız sevinirim..
Teşekkürler...
Hakan bey aramıza hoşgeldiniz,sizi aramızda görmek güzel.İlk sormak istediğim yumurtlamanın nereye yapıldığı?Daha öncekilerden farklı bir malzeme mi kullandınız?
hakanserin
20-05-2008, 15:56
Çok teşekkür ederim Ali Bey,Tanıdık simaları görmek ayrı bir keyif veriyor bana :rolleyes:
Her zaman kullandığım yumurtlama konisi..Toprak materyalden üretilmiş standart koni.Daha önce böyle birşey olmamıştı.Yumurtaların yapışkanlığında bir sorun var gibime geliyor.Çünkü son 2-3 yumurtlamada, yumurtlama anında bile yere dökülen miktar oldukça fazlaydı.Yapıştırmada güçlük çekiyorlar.
Şu an resim ekleme şansım yok malesef.İş yerinde resim upload edemiyorum.Evde de modemimde arıza var :( En kısa sürede resim de yayınlamaya çalışırım.
cesterksk
20-05-2008, 16:06
Bence suyunuzun ıletkenlıgınden kaynaklanıyor.İletkenlik cok dusuk olursa yada nıtrat bıraz yuksek ıse yumurtalar huniye yapısmayabılıyor.
Çok teşekkür ederim Ali Bey,Tanıdık simaları görmek ayrı bir keyif veriyor bana :rolleyes:
Her zaman kullandığım yumurtlama konisi..Toprak materyalden üretilmiş standart koni.Daha önce böyle birşey olmamıştı.Yumurtaların yapışkanlığında bir sorun var gibime geliyor.Çünkü son 2-3 yumurtlamada, yumurtlama anında bile yere dökülen miktar oldukça fazlaydı.Yapıştırmada güçlük çekiyorlar.
Şu an resim ekleme şansım yok malesef.İş yerinde resim upload edemiyorum.Evde de modemimde arıza var :( En kısa sürede resim de yayınlamaya çalışırım.
Yumurtalama esnasında dökülenler olabiliyor,genelde dişinin tam huniye teması sağlamadan yumurtayı bırakmasından kaynaklanır.
Ama yumurtlama ardından meydana geliyorsa,ve gece oluyorsa ilk aklıma gelen ışıklandırma yetersiz ise anaçlar yumurtaları havalandırmak için ağızları ile fazla temas edip düşürmesidir.Gece tamamen karanlık mı?yoksa ay ışıgı şeklinde ışıgınız var mı?
hakanserin
20-05-2008, 16:18
Off evet daha önceden kullandığım ışığı kullanmıyorum.Problem şimdi çözüldü sanırım.İnşallah bu yüzdendir.Çünkü daha önceden yumurtaların olduğu bölgeyi beyaz ledle aydınlatıyordum.Şimdi odada loş bir gece lambası kullanıyorum.Büyük ihtimalle yumurtalara yeterince müdahelede bulunamıyorlar.Hay Allah,küçük bir ayrıntı ama büyük sonuçlar doğuruyor.
Çok teşekkür ederim Ali Bey,İnşallah sorun çözülmüştür.Eski sistemime döneyim,sonucu yine burada bildiririm...
hakanserin
20-05-2008, 16:23
Bence suyunuzun ıletkenlıgınden kaynaklanıyor.İletkenlik cok dusuk olursa yada nıtrat bıraz yuksek ıse yumurtalar huniye yapısmayabılıyor.
Aslında su değerlerini yazmamakla acemilik ettim kusura bakmayın ama iş yerindeyim ve birazda rahatsızım unutmuşum kusura bakmayın.Su değerleri yerinde diye düşünüyorum.
pH : 6,34 (Damcana su değeri,dijital ölçüm de yaptım)
Genel Sertlik : 1
İletkenlik : 60mms
Nitrit/Amonyak : 0
Nitrat : 10'dan küçük.Düzenli su değişimi yapılıyor.
Isı : 29C
Hacim : 200Litre
İletkenlik sürekli aynı olduğu için ondan kaynaklandığını sanmıyorum fakat bunu da gözönüne alacağım.Işık yetersizliğinden değilse bu konuda araştıracağım.Teşekkürler.
abdurrahman
20-05-2008, 18:10
Hakan abi aramıza hoşgeldin:),okuduğum kadarıyla sorun tesbit edilmiş gibi,inş.sebep budur,kolay gelsin,saygılar.
Hakan bey sizin sayenizde çok önemli bir konuyu da değerli paylaşımlarla öğrenmiş olduk süperr bazen ufak detaylarda çok ayrıntalar gizli ola biliyor.
cesterksk
21-05-2008, 09:25
Hakan bey akvaryumdaki akıntı surkulasyonu nasıl eger bunlardan da kaynaklanmıyorsa erkeğin dol verımı ıyı degıl yumurtaları hunıye yapıstırmaya yetmıyor.
hakanserin
21-05-2008, 10:28
Teşekkürler arkadaşlar.Aynı hobiye gönül vermiş insanların ortamında bulunmaktan büyük keyif alıyorum.İyiki sizler gibi dostlarım var... ;)
Hakan bey akvaryumdaki akıntı surkulasyonu nasıl eger bunlardan da kaynaklanmıyorsa erkeğin dol verımı ıyı degıl yumurtaları hunıye yapıstırmaya yetmıyor.
Sirkülasyon da gayet normal.Hatta yumurtlama esnasında dış motorun debisini iyice düşürüyorum ki,döllenme de sıkıntı yaşamayayım...
Bilemiyorum.Şimdilik ışık durumu bana mantıklı geldi.Onu denedikten sonra tekrar aynı durumla karşılaşırsam,üzerinde daha çok araştırma yapmam gerekecek...
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.