Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyütme denemelerim sonrasında oluşan artemia kolonim
Arkadaşlar merhaba,
Bir süre önce, bir yıl ara verdikten sonra yeniden artemia büyütmeye çalıştığımı ancak muhtelif nedenlerle yeterli büyüklüğe gelemedikleri için büyütme çalışmalarıma devam ettiğimi başka konularda yer vermiştim.
Markalı ürünlerle gerekli randımanı alamıyor olmam nedeniyle, geçtiğimiz ay içinde, markası olmayan ve satıcının rus malı olduğunu belirttiği, hatta üzerinde marka etiketi bile olmayan bir konserve kutusunda artemia yumurtası aldım. Bu yumurtalarla büyütme denemelerine başladım, ki ilk deneme fiyasko idi. Yumurtaları çatlatmaya yönelik ufak bir hile ile ikinci deneme başarılı oldu. Hile ne derseniz yumurtaları suyun dibine çökene kadar tatlı suda beklettim. Yaklaşık 4-5 saat sonra yüzeyde kalan yumurtaları ayırıp dibe çökenleri çatlatma işlemine aldım.
Bir yıl kadar sonra yeniden artemia büyütme işine başlayıp erişkin hale getirdiğim artemiaların larvalıktan erişkinliğe olan gelişimlerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
x99glh_brine-shrimp-artemia_people&related=1
Bu arada belirtmek isterim ki; zorunlu olarak İstanbul dışına çıkmam gerektiği için 8.nci gün ile 30.ncu gün arasına ait fotoğraf ve video maalesef yok. Tabi bu nedenle, bakımsızlık ve yemsizlik nedenleriyle kolonideki artemiaların sayıları da binlerceden yaklaşık 100 adede düşmüş durumda.
Videonun sonundaki fotoğraflar artemiaların dünkü durumlarını göstermektedir. Koloninin büyük çoğunluğu yaklaşık 1,5 cm civarlarında. Arada boy olarak daha küçük olanlar da var. Bunların, gelişme geriliği gösterenler ya da erişkinlerin döktüğü yumurtalardan çıkan yavrular olduklarını düşünüyorum. Ancak 3 hafta kadar artemiaları izleme imkanım olmadığı için net bir şey söylemem mümkün değil.
Video'yu izleyemiyorum . Sorun bendemi yoksa video'damı ?
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
bilgisayarınızdaki bu file ı bulun ve notepad(not defteri) ile açın
açılan satırların en altına
208.117.236.70 youtube.com 208.117.236.70 www.youtube.com (http://www.youtube.com/)
onun da altına bunu kopyalayıp yapıştırın
195.8.215.139 dailymotion.com
195.8.215.139 www.dailymotion.com (http://www.dailymotion.com/)
kaydedin çıkın. Herhangi birşey yüklemenize gerek kalmadan youtube ve dailymotion açılacak.
Bunu yapın. İzlersiniz.
peki büyütme aşamalarını daha ayrıntılı anlatmanız mümkünmü acaba nasıl yemlediniz gibi mesala....minnettar kalırım:)
Vedat Yılmaz
13-05-2009, 00:28
İhsan bey ellerinize sağlık güzel bir videolu paylaşım olmuş.
Biraz detaylardan bahsederseniz güzel olacak.
Tuz oranını nekadarda tuttunuz?
Sıcaklık kaç derece?(Sıcaklık galiba 24 civarlarında,ben öyle gördüm)
Yemleme ne ile,hangi ölçülerde ve hangi sıklıklarda yapıldı?
Su üzerinde yağ tabakasına benzer bir tabaka var bu taba nedir?(Bana yağ veya naylon türü bir sergi gibi geldi)
Su üzerinde erişkin artemiaların yumurtalarıda vardı,hatta bazılarının üzerlerinde taşıdıkları yumurtalardahi görünüyor. :)
Benim genel olarak artemia çıkartmada kullandığım yöntemi aşağıya yazıyorum. Bu yöntemi birebir uygulayıp istediğiniz gibi sonuç alamayabilirsiniz. Bunun en büyük nedeni hepimizin kullandığı suyun değerlerinin ya da kalitesinin farklı olması, artemia yumurtalarımızın menşeinin genellikle farklı olması ve tuz kalitesidir. Benim kullandığım yöntemi uyguladığınızda eğer ki başarısız bir durumla karşılaşırsanız, deneme yanılma yöntemi ile sizin de kendi su değerlerinize, tuz ve yumurta kalitenize göre bir ölçüleme ve yöntem geliştirmeniz gerekebilir. Örnek vermek gerekirse, İstanbul Eyüp tarafındaki bir tanıdığım 1 lt suya 1 avuç dolusu tuz katarken, ben 1 çorba kaşığı kullanıyorum. Suyun ph dengesini sağlamak için karbonat kullanan kişiler olduğunu duydum.
Bugüne kadar ki tecrübelerim sonucunda, artemia yumurtalarının en optimum açılım gösterdikleri suların 7,50 civarı ph sahibi sular olduğunu fark ettim. İçme suyu ile yaptığım denemelerde, şu an bulunduğum yerdeki çeşme suyundaki kadar açılma olmadığını fark ettim. Ve çeşme suyum 7,50 ph sahip.
Artemia çıkartma işlemi için benim kullandığım tuz oranı her 1 litre suya, tepeleme 1 çorba kaşığı dolusu kaya tuzu. Gerek çatlatma düzeneğindeki su ve gerekse akvaryum içerisindeki su 1 lt/1kaşık hesabıyla hazırlıyorum.
Artemia çıkartma işleminden 2 gün önce akvaryumun içindeki suyun her köşede homojen olarak istediğim ısıya gelmesi için havataşı kullanıyorum. Isı 28C’yi bulduktan sonra akvaryumdaki her 1 lt suya 1 kaşık dolusu tuz ekliyorum. İsteyenler, benim son uygulamamdaki gibi artemia yumurtalarını düzeneğe koymadan önce birkaç saat içme suyunda bekletip, yumurtaların tamamen su çekmesini bekleyebilirler. Bu ıslatma işleminin açılım süresini kısalttığını, açılım oranını arttırdığını düşünüyorum. Bu konuda kesin böyle diyebilmek için birkaç deneme daha yapmam lazım ama sonucun olumsuz yönde olmayacağını tahmin ediyorum. Yumurtalar ıslanırken yine 1 lt suya 1 çorba kaşığı tuz hesabıyla düzenek içindeki suyu hazırlıyorum. Düzenekteki tuz tamamen eridikten sonra, önceden ıslatmış olduğum yumurtaları düzeneğe ekliyorum.
Bu şekilde birinci gün sonunda yumurtaların % 75 kadarı çatlamış oluyor. Düzeneğin havasını kesip bir kola pipeti kullanarak dibe inen larvaları topluyorum. Açılmamış ve dibe çökmüş yumurtaları pipetle çekmemek için burada dikkatli olmakta fayda var. Pipet ile çektiğim larvaları akvaryumun içine aktarıyorum. Sonra düzeneğe tekrardan hava vermeye başlayıp düzenekteki çatlamamış yumurtaların da çatlamaları için 1 gün daha bekleyip, çıkan larvaları aynı yöntemle alıp düzeneği akvaryumdan çıkartıyorum. Düzenek akvaryumdan ayrıldıktan sonra akvaryumdaki suyun ısısını 25-26C ye düşürüyorum.
Dikkatinizi çekmiş olabilir, yumurta çatlatırken ışık kullanımından hiç bahsetmedim. Çünkü ben bu işlem sırasında ışık kullanmıyorum. Bu akvaryum cam kenarında ve perdenin arkasında. Perdenin arkasından gün içinde aldığı aydınlık ve sadece akşamları oturma odasının ışığı ne kadar yanarsa o kadar bir aydınlatma oluyor. Bunu yapma nedenim ise, bildiğiniz gibi doğada 24 saat ışık olmayışı. Bu benim tez ya da hipotezim. Bunun aksini düşünenler mutlaka vardır. Ben yumurta çatlatma esnasında ışık kullanmama nedeniyle bir sıkıntı yaşamadım ve son birkaç yıldır yaptığım deneme yanılmalarla kendi yöntemimi belirledikten sonra açılım oranının düşük çıktığını görmedim.
Artemia yavrularını düzenekten toplayıp akvaryuma aktardığımda hava taşını iyice kısıyorum. Dikkat edilirse, videodaki ilk fotoğrafta, hava taşını ısıtıcının tam altına koydum. Buradan incecik bir hava çıkışı bile ısınan suyun içerdeki sirkülasyonunu devam ettiriyor, bu kadar düşük debili sirkülasyon gerek larvalara ve gerekse yetişkinlere bir zarar vermiyor. Ama suyun homojen ısınmasını sağlıyor.
Artemia çıkartmada bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, internette ulaştığım kaynaklarda, 1 lt suya en fazla 1 gr artemia yumurtası kullanılması öneriliyor. Ben düzenek içine her hazırlamada ½ lt su ekleyip, silme 1 çay kaşığı yumurta ekliyorum. Tuz tabî ki yukarıdaki bahsettiğim orantıda.
Yemleme konusuna gelince, yavruları akvaryuma aldığımda ve 1 hafta sonrasında 1’er kapsül spirulina tozunu 1 bardak suda iyice karıştırıp akvaryuma döküyorum. Zamanla spirulina dibe çökse de artemialar dipten yemleniyorlar. Sonrasında su tamamen berraklaşana kadar yemleme yok. Su berraklaştığında yine 1 kapsül spirulinayı 1 bardak suda eritip yine ekliyorum. Yem vermediğim zamanlarda, dibe çöken spirulinayı bir pipetle karıştırıp suya dağılmasını sağlamak yeterli oluyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi 3 hafta kadar İstanbul dışında olmam ve artemiaların beslenememesi nedeniyle, kültürde ciddi kayıplarım oldu. Neredeyse 100.000 kadar larvadan (yarım çay kaşığı yumurta) 100 tane kadar ancak kaldı. Bunların yarısını discuslarımın avlanma güdülerini tatmin etmek için kullanıp, kalanını bir hastalık vb durumda kullanmak üzere yaşatmaya devam etmeyi planlıyorum.
Büyütme aşamasında bir başka önemli olduğunu düşündüğüm konu da dip çekimi. Larvaların 7.nci gününde dipteki tortuyu hava hortumu ile çektim. Tabi arada çekilen larvalar da oldu. Onları toplamak mümkün olmadığı için onlar ziyan oldu. Dip çekimi için başka bir yol bulmam gerekiyor. Henüz uygun bir yol bulamadım. Işık tutmakla larvaların bir bölgeye çekilmesi pet düzenekte mümkün olsa da akvaryumda pek mümkün olmuyor.
Yukarıda bahsettiklerim dışında, benim yazmayı unuttuğum konular varsa seve seve yanıtlarım.
İhsan bey ellerinize sağlık güzel bir videolu paylaşım olmuş.
Teşekkür ederim. Umarım artemia büyütmaye çalışanlar için yararlı olur.
Su üzerinde yağ tabakasına benzer bir tabaka var bu taba nedir?(Bana yağ veya naylon türü bir sergi gibi geldi)
Bahsettiğiniz tabakanın spirulinadaki proteinden kaynaklı bir tabaka olduğunu düşünüyorum. Hatta küflenmeler de var bu tabakada. Bir ara vakit bulup bir peçete ile bu tabakayı almayı düşünüyorum. Erişkinlerin yumurtaları olduklarını düşündüğüm maddeleri de bu temizlik sırasında toplamak zorunda kalacağım.
Su üzerinde erişkin artemiaların yumurtalarıda vardı,hatta bazılarının üzerlerinde taşıdıkları yumurtalardahi görünüyor. :)
Evet haklısınız. Erkekler ve dişiler net olarak bu boylarda ayrıştırılabiliyor.
mustafaburuk
13-05-2009, 23:03
Tebrikler.Yarın bende tekrar deneyeceğim
Harika bir çalışma olmuş tebrik ederim İhsan bey, aslında bu şekilde bir çoğumuz bunları büyüteblir ve süzüp derin dondurucuya atarak Donmuş yem stoklayabiliriz, tabi üniteyi biraz büyük kurmak gerekebilir:)
umutcutuk
14-05-2009, 10:27
İhsan bey, çok güzel bir paylaşım elinize sağlık teşekkürler:)
CaN_BaKıR
14-05-2009, 11:24
İhsan bey elinize sağlık güzel anlatmışsınız ama ben videoyu izleyemedim.. Dailymotion azizliğine uğradık. Bütün videoları çabucak yüklüyor ama sizin videoyu yüklemeyip kitlenip kalıyor... Bir ara tekrar deneyeceğim...
Markalı artemialardan sıkıntı yaşadığınızı belirtmişsiniz. Salt Lake markasını öneririm.. Ben sürekli bu markayı kullanıyorum ve gayet memnunum..
Harika bir çalışma olmuş tebrik ederim İhsan bey, aslında bu şekilde bir çoğumuz bunları büyüteblir ve süzüp derin dondurucuya atarak Donmuş yem stoklayabiliriz, tabi üniteyi biraz büyük kurmak gerekebilir:)
Tamer Bey,
Donmuş yem stoğu yaparken bunun bir kısmını ilaçlanmış artemia ile yapmak ilgilenen arkadaşların balıkları için faydalı olabilir.
Şöyle ki, bir kısım artemiayı flagylli suda 12-15 saat kadar tutup tamamen ilaç aldıklarına emin olduktan sonra dondurulursa ileride ilaç yerine bu donmuş artemialar kullanılabilir. Aynı şekilde başka bir bölüm artemia da prazi de bekletilip dondurulabilir. Hasta discusların tedavi döneminde işe yarayacaktır diye düşünüyorum.
Bir de dondurma işleminden önce artemiaları derin dondurucuya koyarken kullanılacak malzemenin üzerine iyice yaymak gerekir ki alırken kolaylık olsun. Yoksa toplu olarak dondurulup sonra akvaryuma atıldığında hemen dağılmayacakları için bir ya da iki balık büyük miktarlarda yiyebilir.
İhsan bey, çok güzel bir paylaşım elinize sağlık teşekkürler:)
Ben teşekkür ederim.
Burada en önemli nokta su, tuz ve yumurta kalitesinin dikkate alınarak en uygun çatlatma ya da büyütme yöntem ve sürecini her hobicinin kendisinin belirlemesi diye düşünüyorum. Yoksa başkalarının tariflerine birebir bağlı kalınarak yapılan denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Tebrikler.Yarın bende tekrar deneyeceğim
Mustafa bey,
Bir kaç düzenek ve farklı yöntem (ısı, su kalitesi, vb.) ile kesinlikle başarılı olacağınız kişisel bir yönteme ulaşabileceğinizi düşünüyorum.
Kolay gelsin.
Tamer Bey,
Donmuş yem stoğu yaparken bunun bir kısmını ilaçlanmış artemia ile yapmak ilgilenen arkadaşların balıkları için faydalı olabilir.
Şöyle ki, bir kısım artemiayı flagylli suda 12-15 saat kadar tutup tamamen ilaç aldıklarına emin olduktan sonra dondurulursa ileride ilaç yerine bu donmuş artemialar kullanılabilir. Aynı şekilde başka bir bölüm artemia da prazi de bekletilip dondurulabilir. Hasta discusların tedavi döneminde işe yarayacaktır diye düşünüyorum.
Bir de dondurma işleminden önce artemiaları derin dondurucuya koyarken kullanılacak malzemenin üzerine iyice yaymak gerekir ki alırken kolaylık olsun. Yoksa toplu olarak dondurulup sonra akvaryuma atıldığında hemen dağılmayacakları için bir ya da iki balık büyük miktarlarda yiyebilir.
Evet İhsan bey çok güzel fikir süperr
Acaba ilaç -25 derecede özelliğini kaybedermi, Umut bu konuda belki bizi aydınlatabilir, belli bir ısının altında ve üstünde metranidazol ve prazi. etkileşim gösterirmi?
Artemiaları stoklarken ağzı kilitli buzdolabı poşetlerine ince bir katman olacak şekilde doldurursak sanırım kesip vermeside rahat olur, süzme işlemide tülbentten geçirmek suretiyle yapılabilir diye düşünüyorum, çalışmalarınız ve paylaşımınız için teşekkürler :)
Harika bir yazı olmuş İhsan Bey, teşekkür ederiz...
Flagyl'in canlı yeme kullanımı çok iyi sonuçlar verebiliyor zira son durumda başka çare kalmasa da en başlarda ağızdan ilaç verilmesi balığı strese sokabiliyor. Halen yem alıyorsa ilaçlı yem her yönden çok doğru bir seçenek bence.
Belki daha zor da olsa bu yazıdan sonra darısı fairy shrimplerin başına demekten kendimi alamıyorum...icon_lol
umutcutuk
14-05-2009, 13:43
Acaba ilaç -25 derecede özelliğini kaybedermi, Umut bu konuda belki bizi aydınlatabilir, belli bir ısının altında ve üstünde metranidazol ve prazi. etkileşim gösterirmi?
Mantıken dondurmak ilacı pek etkilemeyecektir fakat burada ilaç başka bir canlının metabolizmasına girdikten sonra onunla beraber donduruluyor o yüzden kesin bir şey söylemek zor. Oldukça mantıklı bir fikir denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum imkanı olanların denemesini tavsiye ederim.
İhsan bey elinize sağlık güzel anlatmışsınız ama ben videoyu izleyemedim.. Dailymotion azizliğine uğradık. Bütün videoları çabucak yüklüyor ama sizin videoyu yüklemeyip kitlenip kalıyor... Bir ara tekrar deneyeceğim...
Markalı artemialardan sıkıntı yaşadığınızı belirtmişsiniz. Salt Lake markasını öneririm.. Ben sürekli bu markayı kullanıyorum ve gayet memnunum..
İlk mesajımda videonun doğrudan linki vermiş olsam belki bu sorun olmazdı ama geç de olsa aşağıya doğrudan linkini veriyorum.
http://www.dailymotion.com/user/ihsano/video/x99glh_brine-shrimp-artemia_people
Umarım ilk mesajda videoyu görüntüleyemeyen arkadaşlar bu linkten izleyebilirler.
SL kökenli yumurtalar konusunda haklısın. Keşke her yerde gerçek SL menşeili yumurtalar bulabilsek. Hatta bunlardan daha kaliteli olduğu bazı kaynaklarda belirtilen San Fransisco menşeili olanları. Ama artık rus malı yumurtalar inanılmaz derecede paketlenip satılıyormuş. Şu an kullandığım yumurtalar orijinal rus malı (icon_lol). Ve şimdiye kadar kullandıklarımın en iyisi diyebilirim. Alırken nasılsa diğerlerinden çok farkı yoktur ne de olsa rus malı diye bir konserve kutusu aldım. Saklama konusunda sorun yaşamayacağıma emin olsam daha fazla alırdım.
Yumurta çatlatma konusunda da, son iki denememde açılım oranını arttırdığını gözlemlediğim ve balık çiftliklerinde yoğun olarak kullanıldığını duyduğum bir accelerator malzeme kullandım. Videodaki artemialar da bu malzemenin tetiklemesi ile çatlayan yumurtalardan çıktı. Şu anda bunun ismini vermeyeceğim. Bir iki deneme sonrasında akvaryum ortamında da işe yaradığına dair kesin kanaate ulaşınca bu malzemenin ismini vereceğim. Kimseyi yanıltmak istemem.
Tamer Bey,
Merhabalar, bu dediğinizi su piresiyle yapsak daha güzel olmaz mı? Yada işe yarar mı? Çünkü su pireleri daha çok su süzüyor ve daha fazla bu ilaca doyuyor olması gerekiyor. Ve artemia dan daha kullanışlı gibime geldi.
Merhabalar, bu dediğinizi su piresiyle yapsak daha güzel olmaz mı? Yada işe yarar mı? Çünkü su pireleri daha çok su süzüyor ve daha fazla bu ilaca doyuyor olması gerekiyor. Ve artemia dan daha kullanışlı gibime geldi.
Artemia'ları ilaçlı suda bekletip balıklarına veren çok arkadaş var. Şimdiye kadar bu konuda olumsuz bir duyumum olmadı.
Su pirelerini de ilaçlı suda bekletip sonra balıklara vermek belki faydalı olabilir. Açıkçası, bu yönde çalışma yapan bir arkadaş duymadım. İlaçlı suda bekleyen su pirelerinin ölmeden yaşamaya devam etmeleri halinde bu şekilde deneme yapmaktan bir zarar gelebileceğini düşünmüyorum.
Ancak, su pirelerinin afrodizyak etkisinden çokça bahsedilir. İlaçlı su piresi yiyen hasta balığın üremeye eğiliminin artması balığı hırpalayabilir diye düşünüyorum.
Bu konuda başka fikir ya da önerisi olan arkadaşları da dinleyip deneme yapılabilir.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.