PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Discus genetiğiyle ne kadar alakalıyız?

ermanaygün
02-05-2009, 18:06
Genetik polymorphism olarakda bilinen kalıtsal varyasyon çalışmalarına verilen isimdir.
Discus üreticileri için genetik ve onun temel bilgileri çok önemlidir. Yeni bir tür yada geliştirilmiş renk ve vücut formu biçimlerine sahip olabilmek için genetik bilgisi önemlidir. Discuslarda büyüme ve gelişme gene sadece çevresel faktörlerin değil genetik faktörlerinde fazlası ile etkisindedir.

2 tane merak ettiğim kısım var. 1.si Discus besleyen değerli hobici arkadaşlarımız bu balıkların genetik kısmına ne kadar merak duyuyorlar?
DFC de genetik adı altında yeni bir başlık açılsınmı?

Bu yönetimdeki değerli uzaman arkadaşlarımıza bir emrivaki değil tam tersi fikir oluşması açısından bir yan konudur.:)
Tabiki bu başlık tamamen bilimsel verilere dayalı olması gerekli iken zorluğu aşikardır. Bu konudaki araştırmaların da azlığı neticesinde daha da zorlaşıyor.
Ancak fikrim şu ki; Türkiye deki discus besleyen arkadaşlarımız her gün geçtikçe aşama katetmekte. Böyle bir altyapının varlığı inanıyorum ki, daha da fazla bizim dünya da aşama kaydetmemize netice olacaktır!

Konu her okuyan ve bakan arkadaşımızın değerlendirme ve fikirlerine muhtaçtır.

Saygılarımla...

Barış ER
02-05-2009, 18:10
Size tamamıyle katılıyorum. Gördüğüm odurki eş tutan herhangi 2 discus eşleşip yavrular alınıyor. Genellikle rastgele yapılan bu eşleşmeler neticesinde discusa başlarken seçimim hep ithal balıktan yana oldu. Diyeceksiniz ki orda nasıl eşlendi biliyormusun? Hayır bilmem mümkün değil ama yabancı üreticilerin bunu daha bilinçli yaptıklarına inanıyorum.

bulent1991
02-05-2009, 21:57
Erman Bey gerçekten güzel bir konuya değinmişsiniz . Discusta genetik konusu özellikle ülkemizde çok üzerinde durulan bir konu değil. Daha önce bu konuya değinme amaçlı aşağıdaki linkteki konuyu açmıştım. http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=1891
Bizim için iki balık çift olunca yetiyor ama bunlar birbirlerine uygunmu? bunlardan çıkan yavrular nasıl olur? pekte önemli sayılmıyor. Ben discusla ilgili birkaç tecrübemi sizlerle paylaşayım. Balıklarımı şu ana kadar avrupanın çeşitli ülkelerinden ve çeşitli üreticilerinden yavru olarak getirdim ve onlara yaklaşık 1-1,5 yıldır bakıyorum. Ankara gibi su durumu devamlı değişen biryerde çeşme suyu kullanmama rağmen balıklarda şimdiye kadar iç parazit olayına rastlamadım. Balıklar ne kadar dayanıklı diye su değişimlerinde 8 derecelik oynama yaptım. Söylemek istediğim şu ben iyi genlere sahip balıkların yavrularının da o genleri taşıdığını savunan biriyim. Bu genlerin sağlam yapısını bozacak tek olay kardeş çiftleştirmesi. Balık iyi genlere sahip olsada kardeş çiftleştirmesi yapılınca balıklarda
1- Genetik karışıklık artıyor.
2- Yavaş büyüme ve tam olgunluğa erişmede balık küçük kalıyor. (hep sormak istediğim bir soru kaç kişide 20 cm lik discus mevcut?)
3- Vücut yapısı ve asimetrelerde dalgalanmalar oluyor.
4- Üretkenlikte önemli oranda düşme oluyor.
5- Yavru ölüm oranlarında yükselme oluyor.
6- Yumurta ve yumurtadan yavru çıkma oranlarında düşme oluyor.
7- Benim için en önemli olan madde çıkan yavrularda bağışıklık sisteminin bozulması. Bağışıklık sistemlerinin bozulmasıyla balıklar en ufak değişime tepki göstererek iç parazit, dış parazit,vb. hastalıklara anında yakalanıyorlar. Discus genetiği gerçekten bizler için araştırılması gereken önemli konulardan bana göre en önemlilerinden birisi.
İyi genlere sahip balık +iyi su şartları+ bilgi +tecrübe+ bakım = Bizleri ileriye götürecek güzel sonuçlar. Saygılar.

------------
Bülent ACUN
Ankara

Tamer
04-05-2009, 10:07
Ermancım önce bu başlığı ve anketi açtığın için teşekkürler, güzel bir konuya değinmişsin...

Bende yıllardır discus orjini, bilinçli eşleştirme, genetiğini imkanlarım ve bilgim dahilinde araştırıyorum, lakin sonuçlar benim gözümde pek iç açıcı değil, bırak ülkemizi dünyada discus genetiğini gerçekten bilen, iki elin parmağını geçmez, sanıldığı gibi uzak doğulu üreticiler bilinçli eşleştirme yapmıyor ve hepsi discus genetiği hakkında uzman değil, bilende zaten bildiğini anlatmıyor..

Örneğin benim bildiğim anlatanlardan sadece martin NG var oda kitabına bakarsanız nekadar anlatmış ortada, çok yüzeysel, düz mantık dahi kuran herkesin tahmin edebileceği eşlemeleri ve sonçları anlatmış...

Burda geriye tek bir yol kalıyor bu hobiye discusa gerçekten gönül vermiş kafa yoranların deneme yanılmaları ile neticeye gitmesi, ve mümkün olduğunca araştırması okuması gerekiyor, yoksa biri anlatsın öğrenelim diye beklerseniz/beklersek malesef çok bekleriz...

Tabi bu süreçler öyle 1-2 yıllık davalar değil, uzun soluklu en az 5-6 senelik çalışmalar sonunda elinize kağıdı kalemi alıp not defterinize çaprazlamalarınızı ve elde ettiğiniz neticeyi yazabilrsiniz, oda doğru balıklarla yola başlarsanız, yoksa kör atışı ne olduğu belli olmayan discuslar ile yola başlarsak işimiz gene zor...

Başlığın adına yani Genetik kısmına dönecek olursak, ilk önce genel genetik hakkında okumak araştırmak ve öğrenmek gerekir, örneğin gen nedir, dna nedir, fenotip nedir gibi... bu terimleri öğrenmek gerekir, akabinde genetik çalışmalar için labratuarlar ve üniversite desteği gerekir, buda şuan için bizler için mümkün görünmememkte...

Umarım önümüzdeki yıllar içinde bu konuda ortaya somut verier koyabilenler aramızdan çıkar ve bunları paylaşır ozaman sayısı birkaç kişi olsada dfc onlar için ayrı bir bölüm oluşturur diyelim....

Konuyu gündeme aldığın için tekrar teşekkürler:)

umutcutuk
04-05-2009, 13:13
Fenotip varyasyonlarının çokluğu bana discus'un çok geniş bir o kadarda karışık bir gen havuzunun içinde olduğunu düşündürüyor. Beni çeken en önemli özelliklerinden biride bu, ben farklı renkleri çaprazlama konusunda biraz daha ılımlıyım. Belki çoğunlukla istediğimiz sonucu vermeyebilir fakat ne çıkacağını bilmemenin vermiş olduğu heyecanın hobiye renk kattığını düşünüyorum. Demek istediğim körü körüne ne eş çıkarsa onu üretime almak değil tabi, yakın kalitedeki balıkları eş tutturmaya çalışmak her zaman daha iyi sonuçlar verecektir. Kendi düşünceme göre özelliklerini beğendiğim balıkları eş çıkarmaya çalışmalıyım ki yavrularda benim beğendiğim özellikleri taşısın. Zaten her üreticininde hedefi budur diye düşünüyorum.

ermanaygün
06-05-2009, 00:02
Dün konuya cevaplar geldikten sonra yazmak istedim fakat vazgeçtim. Bekleyip gelecek daha fazla cevaptan sonra yazayım diye... Fakat beklediğim gibi konuyla alakalı bir aksiyon olmadı.:cool:
Genetikle alakalı merakım yeni değil aslında. Ama araştırmalarım tam tersine biraz taze...icon_lol
Bunun temeliyle alakalı Mendel yasaları; birçok Türkçe birbirine benzeyen sonuç araştırmalardan sonra kolaylıkla bulunabilir. Ama iş discus olunca farklılaşıyor. Anketi ilk açtığımda belirttiğim gibi ucu çok açık ve az araştırılmış bir konu...:o
DFC de tabiki labaratuvar ortamı araştırmaların yayınlanması ve böyle bir araştırmanın yapılıp yayınlanması herkesin malumu üzerine imkansızlıklardan dolayı zor...
Ancak; Birtakım araştırmaların çevirisi ve fotoğraflarıyla ve gene forumuzda bulunan gerek yönetici gerekse normal üye üretici arkadaşlarımız; çiftlerinden bilgi verse( kendi çaprazladığı türler ve yavruları ve daha sonraki nesillerle alakalı) bile bir adım olur düşüncesindeyim. Belki buradan üniversitelerimize teşvik ve örnek olarak birtakım girişimler olur. Tez çalışmaları olur.
Uzun soluklu bir süreç tabiki...
Bu konu gerçekten önemli bir konu! Artık bir yere geldi bazı arkadaşlarımız. Ciddi uygulamalar ve örneklemeler yaparak paylaşma zamanı gelmiştir kanaatimce...
Bakın dünya çapında yapılan yarışmalara katılımlar artıyor ülkemizden. Dahada artıcak...
Uzak doğunun bize sunduğu şeylerle nekadar onların önüne geçebiliriz??:confused:
Bunlar önemli noktalar! Artık bazı şeyler tam profesyonel yapılmalı...
Yani başlığın altında 3 tane konu olsa dahi bu bir rehber olacaktır. Bu bir duruş olucaktır. Bu bir örnek olucaktır. Bu basamak atlamanın bir basamağı olacaktır...:)
Burada sadece birtakım tanımlamaları koysak bile, bu daha bilinçli üretimin teşviği olucaktır.
Ülkemizde başka forumlarda değinilmeyen birçok konuya değiniliyor burada. İnsanlar aydınlanıyor, öğreniyor...

Tabiki bunlar sadece bir fikir ve görüştür. Zaman bizi yönlendiricektir. Üretim başlığı altında tabiki paylaşmaya devam edeceğiz.
Amaç biraz olsun, bu önemli konuya dikkat çekmek...

Saygılarımla...

Discusmania
06-05-2009, 00:31
Erman kardeşim konu güzel ama elde bilimse veriler yok, olmaması fikrimizin olmadığı manasına gelmiyor tabiiki, iç piyasaya giren discuslar büyük oranda uzakdoğu orjinli, uzakdoğu balıklarıda ticari kaygı endişesi ile genetik olarak şaklabana çevrilen balıklardan müteşekkil , hal böyle olunca bunlardan alınan yavrulardan mükemmel discus çıkma oranı bir batında eldeki parmak sayısını ancak geçiyor , onlarda bir biri ile kırıldığında havuz daha daralıyor, bu meyanda biraz daha maddi imkanlara kıyıp Alman orjinli F1-F2 veya uzakdoğudan gelmeyen Alman orjinli hibritler ile genetik kuvvetlenmenin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Genetik havuz daraldıkça türünün özelliklerini taşımayan kolay hastalanan balıklar akvaryumlarımıza doluşup belkide kısıtlı imkanlar ile hobiye devam etmeye çalışan discusseverleri soğutabiliyor.

mustafaburuk
12-05-2009, 23:14
Erman bey artık genetiği il ilgili çeviriler yakışır değilmi?;)

ermanaygün
12-05-2009, 23:30
Erman bey artık genetiği il ilgili çeviriler yakışır değilmi?;)

Kamuoyundan yeterliği desteği göremedik Mustafa Beyciğim.:cool:
Çeviri kolay, talep olursa arzını yaparız...icon_lol Arz talep eğrisindeki dengesizlikten ötürü eğrinin alt kısmındaki alan kısıtlı bir birim oluşturuyor. O pay artarsa hemen çalışmalara başlarız.:D Sağolsun ekonomi hocam nasıl bir eğitim öğretim sistemi uyguladıysa aklıma kazınmış...icon_lol

Vedat Yılmaz
13-05-2009, 00:46
Kamuoyundan yeterliği desteği göremedik Mustafa Beyciğim.:cool:
Çeviri kolay, talep olursa arzını yaparız...icon_lol Arz talep eğrisindeki dengesizlikten ötürü eğrinin alt kısmındaki alan kısıtlı bir birim oluşturuyor. O pay artarsa hemen çalışmalara başlarız.:D Sağolsun ekonomi hocam nasıl bir eğitim öğretim sistemi uyguladıysa aklıma kazınmış...icon_lol
Erman bu noktada birtane başlık vereyim sen bir incele önemli gördüğün anektotlar varsa çevirip arzını yaparsın.biggrin

İşte başlık:http://forum.simplydiscus.com/showthread.php?t=64729

Halil
13-05-2009, 01:11
Erman bey, bende bu konu hakinda ilgileniyorum.
Gerci anliyabilirmiyim yine ayri bir konu ama kabadan bir fikr olusursa bana yeterli gelecektir.
Bundan baya bir zaman önce bu konu hakinda (kütüpaneden) bir kitap almisdim, kitap menge´nin buluslarindan baslamisdi ve beni yordugu icin erken pes etmisdim.
Ama yararli olacagindan süpem yok, su an bazi discus "ütericiler" umdugunu degil buldugunu ciftlestiriyorlar hic degilse bu anlayisin degismesine vesile olur diye düsünüyorum.

Saygilar

ermanaygün
16-05-2009, 21:38
Erman bu noktada birtane başlık vereyim sen bir incele önemli gördüğün anektotlar varsa çevirip arzını yaparsın.biggrin

İşte başlık:http://forum.simplydiscus.com/showthread.php?t=64729

Abi link için teşekkür ediyorum. Diğer ülkelerdeki discusçu arkadaşlarımız konuya bizden önce girmiş gene. :cool:

ermanaygün
16-05-2009, 21:40
Erman bey, bende bu konu hakinda ilgileniyorum.
Gerci anliyabilirmiyim yine ayri bir konu ama kabadan bir fikr olusursa bana yeterli gelecektir.
Bundan baya bir zaman önce bu konu hakinda (kütüpaneden) bir kitap almisdim, kitap menge´nin buluslarindan baslamisdi ve beni yordugu icin erken pes etmisdim.
Ama yararli olacagindan süpem yok, su an bazi discus "ütericiler" umdugunu degil buldugunu ciftlestiriyorlar hic degilse bu anlayisin degismesine vesile olur diye düsünüyorum.

Saygilar

Güzel sözlerinize teşekkür ediyorum Halil Bey! Aslında siz bizden daha şanslısınız bu konuda. Mendelde yanılmıyorsam Avusturyalı bir keşişti. Eee herşeyi kaynağından öğrenmek daha kolay olur... Ama malesef discus üzerine uygulamalarıyla alakalı kaynak yok denecek kadar az...
Bu bab da konuyla alakalı ilk denememi makaleler bölümünde açtım.. Bakalım nasıl bir aksiyon alacağız...:cool:

Saygılarımla...

Ufukİnan
19-05-2009, 11:58
Discus genetiğini bilmek ırkların stabil sürdürülebilmesi için çok önemli bir noktadır.Bunun için konunun ortasından değilde başından başlanması gerektiğinin önemle altını çizmek gerekir.
Eğer birşeyler başarmak istiyorsak Genetik ilminin bizi yormayacak kadar azını ve bize yetecek kadar çoğunu öğrenmeliyiz.Ayrıca elimizde uygun vahşi türler ve en azından F1 - F2 tank üretimi türler olmalı. Ve esas konu sabır.Çünkü birşeylerin çıkabilmesi için en az 5 sene gibi bir zamana ihtiyacımız var.Bu konuyla ilgili diğer ülkelerden oldukça gerideyiz ama zararın neresinden dönersek kardır :)

ermanaygün
19-05-2009, 13:46
Discus genetiğini bilmek ırkların stabil sürdürülebilmesi için çok önemli bir noktadır.Bunun için konunun ortasından değilde başından başlanması gerektiğinin önemle altını çizmek gerekir.
Eğer birşeyler başarmak istiyorsak Genetik ilminin bizi yormayacak kadar azını ve bize yetecek kadar çoğunu öğrenmeliyiz.Ayrıca elimizde uygun vahşi türler ve en azından F1 - F2 tank üretimi türler olmalı. Ve esas konu sabır.Çünkü birşeylerin çıkabilmesi için en az 5 sene gibi bir zamana ihtiyacımız var.Bu konuyla ilgili diğer ülkelerden oldukça gerideyiz ama zararın neresinden dönersek kardır :)

Ortası??? Kim konunun ortasından başladı???

Ufukİnan
19-05-2009, 16:35
Sizin için söylemiyorum üstünüze alınmanıza gerek yok.Genel olarak görüşüm budur.Sonuçta görüşlerimizi paylaşıyoruz.

Bugüne kadar sağdan soldan şu ırkı bozmadan tutacağım veya yeni bir tür çıkartmayı düşünüyorum vs. gibi çok şeyler duydum.Fakat uğraştıkları balıklar kaç kez melezlenip gen havuzunun ne kadar karmakarışık olduğu bile belli olmayan balıklardı.Bunlar ve her eş tutan alakasız balığı üretmeyi düşünenler için görüşümü dile getirdim.

ermanaygün
19-05-2009, 20:41
Sizin için söylemiyorum üstünüze alınmanıza gerek yok.Genel olarak görüşüm budur.Sonuçta görüşlerimizi paylaşıyoruz.

Bugüne kadar sağdan soldan şu ırkı bozmadan tutacağım veya yeni bir tür çıkartmayı düşünüyorum vs. gibi çok şeyler duydum.Fakat uğraştıkları balıklar kaç kez melezlenip gen havuzunun ne kadar karmakarışık olduğu bile belli olmayan balıklardı.Bunlar ve her eş tutan alakasız balığı üretmeyi düşünenler için görüşümü dile getirdim.

Pardon! icon_lol