PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : blackworm

gulay
01-05-2009, 20:47
Yurtdışında gördüğüm kadarıyla tropikal balıklar ve özellikle de discus için oldukça popüler bir canlı yem de California'da özel olarak yetiştirilen blackwormlar. Bunlar görünüm olarak biraz benzese de tubifeks değiller, boyları 1 cm ile 2.5 cm arasında değişen siyaha çalan renkte kurtlar.

http://img7.imageshack.us/img7/5949/blackworm.jpg

California'daki bir çiftlikte parazit ve patojenlerden arındırılmış sıhhi koşullarda üretimi yapıldığı iddia ediliyor. Yabancı forumlarda çok tutulan bir besin kaynağı olsa da, canlı yemin tehlikeleri bakımından karşı olanlar da var. Bu yemi deneme imkanı bulan var mı aramızda? Ve sizin bu konudaki düşünceleriniz veya duyumlarınız nedir?

ermanaygün
01-05-2009, 21:16
Yaşam piramidinde çeşitli canlıların birtakım görevleri vardır. Kurt ve kurtçuklar büyük parçaları, ölüleri, ve bu gibi atıkları parçalamakla mükelefler diğer küçük çürükçül canlılarla beraber. Yani anlatmak istediğim bu canlıların besin kaynağı parazit ve birçok mikrobu barındıran şeyler... Haliyle bunlarda bünyelerinde canlılar için zararlı birçok organizmayı barındırıyorlar.
Araştırma yapmadan bir yorum yapmak yanlış olur ancak; her nekadar steril yetişriliyor denilsede bunları üretip çoğaltmak ve büyütmek için bir nebzede olsa discuslar için zararlı şeyler kullanılıyor. (en azından ülkemiz için bu bir gerçek) Özellikle kan kurdu ve türevleri hiç hoş olmayan ortamlarda üretiliyor ve discuslar için çok çok zararlı şeyleri barındırıyorlar. Daha önce çöpçü balıkları için bir süre kullanımıştık bunları. Eskişehir de bir yerden geliyor bunlar İstanbula...
Konumuz discus olduğu için; discusların bu zararları tolere etmeleri hemen hemen mümkün olmuyor.
Ben discus ta canlı yeme yukarıda bahsini ettiğim durumlardan dolayı karşıyım!
Yabancı siteleri araştırdığım zaman daha çok canlı doğuranlarda, çöpçülerde ve bazı chiclidlerde kullanıldığını gördüm.
Discusların diyetlerinde programlı ve ölçülü miktarda yürek kullanımı, kaz ciğeri kullanımı inanın bu kurtların yararından fazla yarar sağlıyacaktır...

Saygılarımla...

Vedat Yılmaz
01-05-2009, 23:57
Arkadaşlar eskiden en favori canlı yem olarak sivrisinek larvasını görürürdüm yani kan kurdunu ama şu son zamanlarda bütün ilgimi tuzlusu karideslerine ve özellikle tatlı su karideslerine(Fairy shrimp)'lere yönlendirmiş durumdayım zannedersem en sterili ve en sağlıklısı bunlar :)

CaN_BaKıR
02-05-2009, 03:46
Arkadaşlar eskiden en favori canlı yem olarak sivrisinek larvasını görürürdüm yani kan kurdunu ama şu son zamanlarda bütün ilgimi tuzlusu karideslerine ve özellikle tatlı su karideslerine(Fairy shrimp)'lere yönlendirmiş durumdayım zannedersem en sterili ve en sağlıklısı bunlar :)

Bence de hocam.. Konu discus olunca.. En sterili bunlar.. Beyaz kurt ve mikrokurtları da dahil edebiliriz bu steril yemler arasına... En azından yavrular için...

Tamer
02-05-2009, 10:24
Gülay güzel bir konu açmışsın, bu kurtları simpleydiscus.com'da uzun zaman önce Bora T.K. abimle görmüş ve incelemiştik, hatta ozaman bunlar hakkıında bir konu açalım tubifex ile kraıştırılmasın diye düşünmüştük, ama ülkemize bu kurtların satılmıyor olması sebebi ile gerek duymadık/duymamıştık, araştırmacılığın için seni bu sebeble tebrik ediyorumbiggrin

Seninde dediğin gibi blackworm tubifex kesinlikle değil, ve ingiltrede usa da oldukça yaygın kullanılıyor ve çok memnunlar, pek şikayet eden yok, özel çiftliklerde yetiştiriliyor ve sıhhı olduğu söyleniyor, biz ulaşamayacağımız için neticede bizi malesef pek ilgilendirmiyor:(

Fakat biz belki günün birinde olurya üreten satan olur diye yinede bu kurtları bilelim, bilgisini paylaşalım...

Üretildiği çiftliklerden bir kaç kare;

http://www.simplydiscus.com/library/foods_nutritions/images/cbw.jpg

http://www.simplydiscus.com/library/foods_nutritions/images/cbw2.jpg

http://www.simplydiscus.com/library/foods_nutritions/images/cbw3.jpg

http://www.simplydiscus.com/library/foods_nutritions/images/cbw4.jpg

http://www.simplydiscus.com/library/foods_nutritions/images/cbw5.jpg

Satış fiyatlarıda tubifex gibi ucuz değil, hatta diğer canlı yemlerle kıyaslandığında epey değerlide diyebiliriz...

Enis Pekel
02-05-2009, 10:36
acaba bunları biz bir kenarda üretebilirmiyiz yoksa devamlı alıp kullanmakmı gerekir.

gulay
02-05-2009, 11:07
Yorumlar için teşekkür ederim. Afrika kelebeklerim için un kurdu yetiştirdiğimden midir nedir, kurtlara özellikle de steril bir şekilde yetişenleri çok faydalı görüyorum. Tabii ki discuslar diğer tropikal türlerden patojenlere karşı çok daha dezavantajlı konumdalar. Ancak bana göre canlı yem - olabilecek en steril koşullarda elde edildiği müddetçe - olmazsa olmazların başında geliyor. Karideslerin en steril olduğu konusunda Vedat ve Can Bey'e katılıyorum kesinlikle, gerekli düzeneği kurduğumuzda balıklarımıza en iç rahatlığıyla verebileceğimiz yemler bence de...

Öte yandan riskli gruptaki (tubifeks gibi) canlı yemlere karşı oldukça şüpheli yaklaşan yurtdışındaki bazı yetiştiricilerin, blackworm hakkında çok daha güvenli tutumlar sergilediğini de belirtmek isterim. Ülkemizde bulunmuyor maalesef ama şu an Türkiye'de bu yeme ulaşamayışımızı bir dostumun sözüyle bitirmek isterim: imkansız sadece zaman alır...

Enis Bey, üretilip üretilemeyeceğini araştırmadım henüz ama satışının yapıldığı kendi sitelerinde çiftliklerinde kuru pelet yemle beslendiğinin yazdığını hatırlıyorum sanki.

Vedat Yılmaz
02-05-2009, 11:31
Arkadaşlar acaba normal artemia gibi Fairy shrimp'lerin de kutu halinde kilogram işi yumurtalarını ülkemizde temin edebilirmiyiz veya yutdışından getirebilirmiyiz.:confused:

gulay
02-05-2009, 11:57
Vedat Bey, blackwormlara bakarken fairy shrimp satan yerlere de rastladım internette ve bunların bir kısmı Türkiye'ye de gönderim yapıyor:) Üstelik bu fairy shrimplerin 3-4 farklı türü varmış. Birisi bizde de rastlanan (Onur Bey bahsetmişti sanırım bir su birikintisinden topladığını) redtail fairy shrimp. Bir diğeri 5 cm'e kadar büyüyebilen ve süs karidesleri gibi akvaryumda yetiştirilenler. Bir de çok kolay yumurtadan çıkan ve suda diğerlerine göre hızlı yüzen bir fairy shrimp türü var. Bunların hepsinin yumurtası satıldığı gibi yemleri ve hatta yetiştirme kitleri de mevcutbiggrin. Ben biraz araştırayım malum canlı yemlere ilgim büyük, yeterli bilgiye ulaştığımda getirtebileceğimiz uygun bir yer bulursam forumda yeni bir konu açacağım...

Vedat Yılmaz
02-05-2009, 12:15
Gülay hanım sabırsızlıkla bekliyor olacağım:)

ihsano
02-05-2009, 15:09
Vedat Bey, blackwormlara bakarken fairy shrimp satan yerlere de rastladım internette ve bunların bir kısmı Türkiye'ye de gönderim yapıyor:) Üstelik bu fairy shrimplerin 3-4 farklı türü varmış. Birisi bizde de rastlanan (Onur Bey bahsetmişti sanırım bir su birikintisinden topladığını) redtail fairy shrimp. Bir diğeri 5 cm'e kadar büyüyebilen ve süs karidesleri gibi akvaryumda yetiştirilenler. Bir de çok kolay yumurtadan çıkan ve suda diğerlerine göre hızlı yüzen bir fairy shrimp türü var. Bunların hepsinin yumurtası satıldığı gibi yemleri ve hatta yetiştirme kitleri de mevcutbiggrin. Ben biraz araştırayım malum canlı yemlere ilgim büyük, yeterli bilgiye ulaştığımda getirtebileceğimiz uygun bir yer bulursam forumda yeni bir konu açacağım...

Gülay hanım,
Yumurtadan FS çıkartmak ne yazıkki satıcıların internette yazıldığı kadar kolay değil. Yumurtaları suya atınca ertesi gün FS ler yüzmeye başlamıyorlar. Pazarlama taktiği olarak böyle pazarlanıyor diye düşünüyorum. Dekapsülasyonları artemia kadar zahmetli olmasa da ısı, su kalitesi, sirkülasyon gibi etkenler açılım oranını doğrudan etkiliyor.

Satıcılar, genelde 18C musluk yeterli diyor, hava motoruna ısıtıcıya gerek yok diyorlar ama böyle olmuyor. Bahsedilen şekilde açılım oranı ciddi düşüyor. Açılım yüzdesini arttırmak için içme suyunun ısısını 24-25C ler seviyesinde tutmak gerekiyor. Bazı türler 30C gibi ısıya ihtiyaç duyuyor. Yani ısıtıcı kullanmak gerekiyor. Bir başka konu ise ısıtıcı kullanınca ısının homojen dağılımı için ısıtıcının altında olacak şekilde hava taşı ve motor kullanmanız gerekli. Hava taşı mümkün olan en düşük hava kabarcığı vererek ısınan suyun hareketlenmesini sağlamalı. Yüksek sirkülasyon larvaların ölmelerine neden oluyor. Denemelerim doğrultusunda şunu söyleyebilirm ki sirkülasyon ve ısı çok önemli bana göre.

Yumurtalardan FS larvası çıkartma konusunu denemelerle çözdüm ama yaşatma konusu hala başarısızlıklarla dolu. Bir kaç günden fazla yaşamıyorlar. Yumurtaların yanında yolladıkları yem maya gibi bir şey. Ama bu yemi yemiyorlar diye düşünüyorum. Bunu kullanmayı bıraktım ben ve farklı malzemelerle yaşam sürelerini uzatmaya çalışıyorum. Umarım sonuç çıkar.

Red tail bulabilirseniz almanızı öneririm. Genelde Türkiye ye red tail yumurtası gönderilmediğini gördüm. Yaşam sürecinin daha uzun olması ve bakımının daha kolay olması nedeniyle akvaryumlarda balık gibi beslenilebilen bir tür olduğunu okudum. Ancak diğer FS lere göre daha pahalı ve az adette gönderiyorlar. Türkiyeye gönderim yapan birilerini bulursam bu türden de sipariş vermeyi düşünüyorum.

ihsano
02-05-2009, 15:25
Arkadaşlar acaba normal artemia gibi Fairy shrimp'lerin de kutu halinde kilogram işi yumurtalarını ülkemizde temin edebilirmiyiz veya yutdışından getirebilirmiyiz.:confused:

Vedat Bey,
FS lerle büyütme çalışmaları yaptığım için nette çok araştırdım ama artemia gibi kilo işi satılan bir yer bulamadım. En fazla miktar satışa verenle 1 milyon yumurta adedi veriyorlar. Karşılaştırdığınızda ise artemia dan çok daha pahalı bir ürün.

Araştırmalarımda son yıllarda artemia ya rakip olarak piyasaya sürüldüğünü öğrendiğim bu FS yumurtalarını antibiyotik kapsülleri gibi kapsüllerin içinde satıyorlar ve bir kapsülde 20.000 yumurta olduğunu söylüyorlar. Ancak kapsüllerin içinden sadece yumurta çıkmıyor icon_rolleyes. Pahalı olması ve sınırlı miktarlarda satılıyor olması, benim gibi larvaların yaşam süreçlerini uzatmaya çalışanları bu işten uzaklaştırıyor diye düşünüyorum.

Su ürünleri teknisyenleri ya da uzmanlarına göre belki de bu larvaları yaşatmak ve damızlık hale getirmek çok kolaydır. Bilemiyorum. Ama hobici olarak baktığınızda artemia büyütmek bunları yaşatmaktan daha kolay diyebilirim.

Eğer kilo ile uygun fiyata FS yumurtası satan birilerine internetten ulaşabilen bir arkadaş olursa ve alımı ortaklaşa yapmak isterse, ben ortak alıma sıcak baktığımı belirteyim.

CaN_BaKıR
03-05-2009, 06:05
Ebay'da bir ara artemia gibi konserve halde FS yumurtası görmüştüm.. Geçen sene...

Ancak doğadan temin edebildiğim içni pek umursamamıştım.. Şimdi konu discus olunca doğadan topladıklarımı balıkalra yem yapmaya korkuyorum. Balkonda akvaryumda bıraktıklarım kısa süre sonra malesefki öldüler. Geçengün akvaryumdaki su pireleri ne alemdeler diye bakarken yarım cm boyunda FS yavruları ile karşılaştım.. Yaklaşık 2 ay sonra ölen FS'lerin bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmışlar..

Fakat işin garibi bu akvaryumdaki su yemyeşil bir halde ve suyun bir miktarını doğadan onları topladığım yerden almıştım. Yeşil suyun biran önce oluşması açısından..

Ve yine ben bu FS leri yem olarak kullanmaya malesef korkuyorum... Çünkü balkondaki akvaryum doğadan bir parça sayılır ve parazit taşıma riski yüksek...

Bu arada akvaryumun içindeki yem olabilitesi yüksek birçok canlı var... Fakat dediğim gibi korkudan veremiyorum.. Öyle takılıyorlar kendi çaplarında :)

Kankurdu (Bloodworm)
Su piresi (Daphnia)
Tatlısu Artemiası diyorum ben :) (Red Tail Fairy Shrimp)
Sivrisinek larvası

Ve birde su piresine benziyen yeşil, kabuklu ufak bir böcek var ama bilimsel adını bulamadım.. En hızlı üreyenlerde onlar...

Vedat Yılmaz
04-05-2009, 00:07
Eğer kilo ile uygun fiyata FS yumurtası satan birilerine internetten ulaşabilen bir arkadaş olursa ve alımı ortaklaşa yapmak isterse, ben ortak alıma sıcak baktığımı belirteyim.
Bende alırım:)

CaN_BaKıR
04-05-2009, 00:18
Black Worm getirin üretelim :)

Benim imkanım var.. Üretebilirim... Yeterki temin edelim :)

gulay
07-05-2009, 14:50
Gülay hanım,

Yumurtalardan FS larvası çıkartma konusunu denemelerle çözdüm ama yaşatma konusu hala başarısızlıklarla dolu. Bir kaç günden fazla yaşamıyorlar. Yumurtaların yanında yolladıkları yem maya gibi bir şey. Ama bu yemi yemiyorlar diye düşünüyorum. Bunu kullanmayı bıraktım ben ve farklı malzemelerle yaşam sürelerini uzatmaya çalışıyorum. Umarım sonuç çıkar.

Red tail bulabilirseniz almanızı öneririm. Genelde Türkiye ye red tail yumurtası gönderilmediğini gördüm. Yaşam sürecinin daha uzun olması ve bakımının daha kolay olması nedeniyle akvaryumlarda balık gibi beslenilebilen bir tür olduğunu okudum. Ancak diğer FS lere göre daha pahalı ve az adette gönderiyorlar. Türkiyeye gönderim yapan birilerini bulursam bu türden de sipariş vermeyi düşünüyorum.

İhsan Bey deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi ticari ürünlerde satış odaklı ifadelere yer verilebiliyor bu yüzden sizin gibi ben de farklı şeyler deneme taraftarıyım. Canlıların hayatta kalmasını doğrudan etkileyen birçok parametre var, örneğin bazılarımız su piresi yetiştirirken mayayla çok iyi sonuçlar elde ederken kimimiz öldürebiliyor. Su koşulları, sıcaklık vs. hepimizde farklı olabiliyor. Bu yüzden benim dışında besleyip de yeni yöntemler geliştirecek arkadaşların olması sevindirici...

Kiloyla satılan bir yer bulamadım ama birkaç paket birden alabiliriz topluca. Bu arada internette yeniden bir arama yaptığımda Türkiye'ye doğrudan gönderim yapan bir firmanın olmadığını gördüm. Blackworm ve shrimplere bakarken aynı zamanda Türkiye'de satışı olmayan bazı markaların pul yemlerini araştırıyordum, onlarla karıştırmışım... Gerçi şöyle bir fırsatımız var. Amerika'da yaşayan bir arkadaşım var, siparişleri toplarsak onun sayesinde kısa sürede elimize ulaşabilirler. Dün arkadaşımla konuştum, kargoyu iş adresine gönderebileceğimi ve en kısa sürede bana yollayacağını söyledi:)

Ben bu arada kendime veya talep olursa topluca nerden getirtmek uygun olur bir araştıracağım iyice. Örneğin önceden amazon.com'dan getirttiğim kitapların bana ulaşması birkaç haftayı buluyordu ama bu şekilde alabilirsem belki de 3-4 günde elimde olacak. Özellikle blackwormlar için fena bir süre değil gibi...

çaylak
07-05-2009, 22:06
Gülay hanım sabırsızlıkla bekliyor olacağım:)
Değerli büyüklerim ve arkadaşlarım;canlı yem konusuna değinilmişken araya bir iki soru sıkıştırayım müsadenizle....gerçi forumumuzda yeterince açık cevaplar alabiliyorum birçok konuya....bu konuda merak ettiğim ve anladığım kadarı ile canlı yemler discuslarımız için çok faydalı...(fakat iç paraziti tetikleyen tubifex kurtlar ve türevleri hariç..) ben discuslarıma ki (henüz hiç diskusum olmadı) canlı yem olarak su piresi ve elma salyangozunu da yiyebiliyorlarmış sanırım bu iki yemden vermeyi düşünüyorum...Ama ne sıklıkta vermeliyim?mesela tetra bits yem yerine sık sık canlı yem ile besleme yapabilirmiyim....selamlar....

Vedat Yılmaz
07-05-2009, 23:54
Engin bey canlı yemler fazla sık verildiği taktirde kuru yemleri artık almamayabilirler o yüzden haftada bir veya iki kez vermek yeterlidir diye düşünüyorum.
Elma salyangozunu zannedersem ezerek vermeyi düşünüyorsunuz onuda önermem çünkü hastalık taşıyıcıdırlar.
En ideal canlı yem talısu karidesi,tuzlusu karidesi ve görüntüye bakılırsa Black worms'lerdir.(siyah kurtlar yabancı forumlarda çok öneriliyor, benim şahsen bilgim yok.)
Şahsen su piresi hiç vermedim bir dönem denemiştim fakat discuslarım yememişlerdi.

çaylak
08-05-2009, 00:02
Engin bey canlı yemler fazla sık verildiği taktirde kuru yemleri artık almamayabilirler o yüzden haftada bir veya iki kez vermek yeterlidir diye düşünüyorum.
Elma salyangozunu zannedersem ezerek vermeyi düşünüyorsunuz onuda önermem çünkü hastalık taşıyıcıdırlar.
En ideal canlı yem talısu karidesi,tuzlusu karidesi ve görüntüye bakılırsa Black worms'lerdir.(siyah kurtlar yabancı forumlarda çok öneriliyor, benim şahsen bilgim yok.)
Şahsen su piresi hiç vermedim bir dönem denemiştim fakat discuslarım yememişlerdi.
Aslında elma salyangozunu canlı olarak akvaryuma koymayı düşünmüştüm...onlar bi şekilde ortadan kaldırabiliyorlarmış sanırım...

CaN_BaKıR
08-05-2009, 12:55

Valla benim yavrular bile bayılıyorlar pireye, peşinden koşturuyorlar :)

Ama fena helde canlı yeme alıştılar kuru yem yemiyorlar işin kötüsü... Ve günde 4-5 sefer verebileceğim canlı yem kaynağım yok :(

ihsano
09-05-2009, 00:16
...
Kiloyla satılan bir yer bulamadım ama birkaç paket birden alabiliriz topluca. Bu arada internette yeniden bir arama yaptığımda Türkiye'ye doğrudan gönderim yapan bir firmanın olmadığını gördüm.
...

Gülay Hn.
Ebay de killi park olarak arama yaparsanız bu firma/kişi Türkiye'ye FS gönderimi yapıyor.
Bu firma/kişinin açık arttırımlarını ya da doğrudan satışlarını takip ederseniz, arada çok uygun fiyatlı satışlarına rastlayabilirsiniz. Alacak olursanız size önerim 100.000 yumurta ve üzeri ilanlarını takip edin.

Buradan aldığım yumurtaları az miktarlarda kullanarak deniyorum. 100.000 yumurtayı yosun tozu (?) gibi bir maddeyle karıştırmişlar. Sonra bunu 5 tane antibiyotik kapsülüne koyup yanına da maya benzeri bir mama (?) bir pipet ve bir plastik kaşıkla küçücük bir zarfla satıyor. Yanlış hatırlamıyorsam kargo dahil 30 TL gibi bir fiyata almıştım. Seranın fiyatı da içi de tuzlu artemia poşetleri bile bundan ucuz biggrin

Gramaj ile uygun fiyata satış yapan bir firma bulursam getirtmeyi düşünüyorum. Vedat bey, siz ve ben üçümüz ortak alım yapabiliriz. Belki başka katılmak isteyenler de olur. Ama önce gramajlı satış yapan ve güvenilir bir firma/kişi bulmak lazım.

asisth
09-05-2009, 00:43
Bahsedilen firmadan bende 40.000 adet Fs yumurtası aldım.Yanında yolladığı maya benzeri yem çok acaip bir şey.Çay kaşığının sapıyla suya atmıştım ve şuan bir avuç dolusu kadar pamuk yumağı şeklinde birşey oldu.Bende şuan yumurtaları çıkartmak için uğraşıyorum ve çeşitli denemeler yapıyorum.Yumurtaların açılım oranı maalesef çok düşük oluyor.Bu konu ile alakalı olarak Vedat Yılmaz beyle fikir alışverişi içindeyiz.http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=3695

Vedat Yılmaz
09-05-2009, 09:10
Gramaj ile uygun fiyata satış yapan bir firma bulursam getirtmeyi düşünüyorum. Vedat bey, siz ve ben üçümüz ortak alım yapabiliriz. Belki başka katılmak isteyenler de olur. Ama önce gramajlı satış yapan ve güvenilir bir firma/kişi bulmak lazım.
İhsan bey bahsettiğiniz gibi bir firma bulunursa tabiki beraber getirebiriz,fakat şayet böyle kapsül fiyatı gibi fiyatları olacaksa ben almayayım:),varsın bizimkiler biraz tuzlu olsunicon_lol(Tuzlu su artemilarıyla işimizi görürüz.)

gulay
09-05-2009, 10:32
Son baktığımda daha yorum yazılmamıştı, ben de birkaç yer buldum fairy shrimpler için. Kimisi 1000'lik paketlerde satıyordu kimisi 50.000 ve 100.000'lik. Ben de ebay'de başka bir satıcı buldum ve denemek amacıyla kendime 50.000'lik bir paket red tail sipariş ettim. Kargo dahil 17.99 dolar tuttu, elime geçince isteyen arkadaşlara paylaştıracağım. Bu arada fairy shrimpler arasında en ucuzu red tail olanlar.

İhsan Bey, benim aldığımda da killifish yumurtaları satıyordu. Artık gelince hep birlikte deneyler yapmaya devam edeceğiz inşallah...

Blackworm konusu için daha firmayla irtibata geçemedim ama 3-5 gün içinde yolda ölme ihtimalleri var. Bir de üretilemiyor deniyor genellikle ama yabancı bir forumda konu hakkında epey yorum vardı. O yorumlara bakmadan getirtmek akıllıca görünmüyor fiyatını da gözönünde bulundurursak...

ihsano
13-05-2009, 02:18
Gülay hanım,
Umarım FS konusunda başarılı oluruz.
50.000 yumurta olduğuna göre 3 kapsül falan gelecektir siparişiniz. Adetten dolayı miktar gözünüzde büyümesin. Paketiniz elinize ulaştıktan sonra çalışmalara başlarız biggrin

asisth
15-05-2009, 15:53
Fs ile alakalı 3 deneme yaptım sonuç hüsran.1.deneme 27-28 derece akvaryum suyunda,2 deneme dinlenmiş su 20-21 derece oda sıcaklığında,3.deneme Bahçede 10 gün ağzı açık olarak bırakılmış bir akvaryumda 15 derece civarı.4.gün hepsi ölüyor malesef.Yem olarak satıcının yolladığı yemden ve elimde bulunan spurilina tozundan kullandım.Sorun galiba ph'tan kaynaklanıyor, şuan için ilk aklıma gelen bu.Yaptığım ölçümlerde kullandığım suların ph değeri 7.5 Daha yumuşak sularda belki daha başarılı sonuçlar alınabilir.

gulay
20-05-2009, 18:27
Paylaştığınız için teşekkürler Ramazan Bey, benim FSler de daha gelmedi yollarını gözlüyorum...

Murat Ürkmez
25-05-2009, 01:48
Herkese selam,

Arkadaşlar, fairy shrimp yetiştirmek yada bununla beslemek gibi niyeti olanlar bence vazgeçsinler. Kimse ne kadar besleyici olacağına değinmiyor.
Artemia boylayıpta balıklara vermeninde çok büyük bir faydasının olmadığını bilmelisiniz. Sevgili hocam Atilla Alpbaz ile telefon görüşmemde, algamac zenginleştirici almak istediğimi ve bilhassa büyütme için kullancağımımı belirtmeme rağmen bizzat kendisi beni bundan vazgeçirdi. Hiç bir faydası olmayacağını bunun yerine tubifex verseniz çok çok faydasını göreceğimizden bahsetti. Yani demek istediğim şu, artemia nauplisi bildiğiniz gibi 8 saat sonrasında dha ve epa değerlerini hızla tüketmeye başlıyor. ki siz birde boyut oalrak büyümüş bir artemia yı besin değeri olarak yeni çıkmış artemia nauplisi ile kıyaslayamazsınız bile.. Bu yüzden asıl bizler için en faydalı olacak şey üzerinde durmuyorsunuz.

Eğerki blackworm üretimi hakkında daha geniş bilgiler ve bu kurtları canlı olarak elimize ulaştırabilecek arkadaşımız varsa, ben ilk sırayı alacak olanlardanım arkadaşlar. Gülay hanım bu konuda öncülük ederse, çok çok memnun olurum. fairy artemia konusu üzerindeduran arkadaşları hayal kırıklığına uğratmak istemem ancak boşa uğraştır. yumurtaların kabuğu çok sert, tuzlu su artemiası gibi kolay açılım olmuyor. değmez arkadaşlar. Ne için amacınızın ne olduğunu bence bir daha gözden geçirin. balıklarınıza yem olarak vermek ise, dana yüreği yada karides ile hiç bir fark olacağını sanmıyorum. ama ben zevkimi alıcam diyorsanız o ayrı bir konu.. Benim için en önemli ve ciddi olan blackworm dur canlı kültür elimize ulaşırsa üretebilecek imkanım var.

saygı ve sevgilerimle...

gulay
25-05-2009, 13:56
Redtail FS'lerim 2 gün önce bana ulaştı, en kısa zamanda denemelere başlayacağım arkadaşlar...

Murat Bey, blackworm konusunda haklısınız ama FS'lerin gerekliliği ayrı bir konu... Artemialardaki besin değerleri ilk saatlerden sonra düşüyor ama hangi balığa vereceksek ona uygun bir büyüklüğe ulaştıklarında, canlı yemin de kendine göre avantajları var.

Artemia kadar kolay bulunmuyor ve uygun fiyatlı değil ama artemiayı da yetişkin boyda besleyenlerin sayısı az. Bu yüzden değişik bir canlı yemi yetiştirmeyi denemek adına bence FS'ler iyi bir seçenek zira bunun dışında daha pahalı olan clam shrimpler var. Her ikisini de yetiştirmenin zor olduğu söyleniyor. Aynı şey blackwormlar için de geçerli, kültür Türkiye'ye sağlam vaziyette ulaşsa bile üretiminde çok deneme-yanılma yapmaya ihtiyacımız olacak. Ve en pahalısı da blackwormlar...;)

Bu yüzden nasıl hepimizin ev yapımı yemlerinin farklı bir içeriği var ve nasıl çeşit çeşit kuru yemler denemekten hoşlanıyorsak, canlı yem için de aynı şeyi düşünüyorum. Dünyadaki diğer akvaristler gibi denemeden hiçbir şeyi öğrenemeyiz...:)

Vedat Yılmaz
25-05-2009, 14:55
FS'lerin en büyük avantaşlarından biride bence tatlı suda yetişmeleri dolaysıyla yedireceğiniz balıklarda tatlı su balıkları olduğu için bağırsak problemleri yaşanmaz hele hele yavrulara iyice durulanmadan verilen tuzlusu artemiaları gibi ölümlere sebep olmaz.(Yani durumala sıkıntısı yok.)
Ve genel olarak artemiaların en güzel avantajlarından biride flagy ve benzeri ilaçları gerektiğinde artemia aracılığıyla balıklarımıza vermek çok daha kolay.

ihsano
25-05-2009, 15:32
Murat Bey,

Yazdıklarınızda besin değeri konusunda haklısınız. Gerek artemia ve gerekse FS ler yetişkin hale geldiklerinde besin değeri olarak çok şey kaybediyor olabilirler. Ama hiç bir zaman "0" besin değerine sahip değiller. Kaldı ki şahsen ben, ve belki de bir kısım arkadaşlar bu canlıları besleyicilik amacıyla değil de daha farklı amaçlarla büyütüp canlı yem olarak kullanıyor ve bu konuyu da forumda paylaşıyoruz. Gerek BS ve gerekse FS'lerin erişkin hallerinin ya da su pirelerinin hobiciler tarafından ne amaçla kullanıldığı yada yetiştirildiği önemli.

Bana göre bu konuda gözardı edilmemesi gereken, bu gibi canlı yemlerle ilgili olarak benim tecrübe ettiğim ve savunduğum 2 konu var. Yoksa ne diye bir hiç (?) için zamanımı harcayayım.

Birincisi, akvaryumlarımızdaki balıklarımız her ne kadar hibrit ya da vahşi olurlarsa olsunlar, diğer bütün canlılarda olduğu gibi balıklarımızda da bir avlanma içgüdüsü vardır ve bu yadsınamaz. Ben; FS ve BS gibi hızlı hareket edebilen ya da su piresi gibi daha ağır hareket kabiliyetine sahip ve akvaryum ortamında yetiştirdiğim dezenfekte canlıları akvaryumlarımdaki balıklarıma vermekle balıklarımın avlanma içgüdülerini tatmin ediyorum. Bundan daha önemlisi, benim gözlemlerime göre bu şekilde canlı yem peşinde koşan discuslar daha az kavgacı oluyorlar. Akvaryum içi barış ortamı sağlanmış oluyor. Bu konuya daha önce bu yönde bakmamış olan arkadaşlar bu canlı yemleri periyodik olarak kullanmaya başladıktan sonra akvaryumlarında daha sakin bir ortam ve balıklar izleyebilirler (Gereğinden fazla yüklü akvaryumlarda bu gözlemi yapamazsınız. Çünkü popülasyon sürekli tetikte oldukları için sürekli olarak kavga ortamı olacaktır).

İkincisi, FS, su piresi, BS gibi canlılar, suyu süzerek beslenmektedirler. Bu canlıların erişkinlerini ilaçlı sularda bekleterek akvaryumlarınızdaki balıklarınıza yem olarak kullandığınızda iç parazit ve solungaç paraziti gibi problemli günlerinde balıklarınızın daha çabuk iyileşmelerini sağlayabileceğiniz gibi su değerlerini bozmamış olursunuz.

Yukarıda da belirttiğim gibi, bu canlıları ne amaçla büyütmeye yetiştirmeye çalıştığınız önemli. Gördüğünüz gibi, benim açımdan önemli olan ve bütün hobiciler için önemli olduğunu düşündüğüm iki nokta bunlar.

Önerdiğiniz dana yüreği yoğun olarak kullanılan bir yem türüdür. Yüreğin de balıklar açısından dezavantajları olduğunu biliyorsunuzdur. Ama kimse neden böyle yapıyorsunuz demez. Çünkü, dana yüreğini ikame edebilecek değerlerde bir yem "henüz" bulamıyoruz.

asisth
25-05-2009, 23:59
Ne yalan söylim ben fs'leri kırmızı kuyrukları çok hoşuma gittiği için e.baydan sipariş etmiştim.4 deneme yaptım başarısız oldum.Satıcının yumurtalarla gönderdiği yem çok acaip birşey.O kirece benzeyen beyaz toz yem suya atılıp biraz zaman geçtikçe sümüksü bi şeye dönüşüyor ve fs'ler ona yapışıp kalıyor ve ölüyorlar.Spurilina verdim yine öldüler.Bs'lerden çok daha zor.Umarım gülay hanım başarılı olurda bizimle burada paylaşır.Zaten şuan elimde 1 kapsül kaldı ve buzdolabında saklıyorum ve kullanmıyorum.Açık konuşmak gerekirse kullanmak için gülay hanımın denemelerini bekliyorum:)

asisth
09-06-2009, 02:12
1-2 aydır bahçede yosunlanmaya bıraktığım akvaryumun içine,1 senedir bahçede duran ve olta balıkçılığında kullandığım,içi tamamen yosun kaplamış olan yoğurt kovasından biraz yosun ve yeşil su ekledim.Sonra doğadan topladığım bir avuç kadar su mercimeği koydum.Sonrada içine yarım kapsül f.s yumurtası attım.Bugün 4.gün ve bir sorun yok.Boyları 1mm yakın.Yoğurt kovasından aldığım yosunlar akvaryumun dibini kaplamış durumda ve mercimeklerle beraber fotosentez halindeler.Bu akvaryuma hava taşıyla oksijen versem mi acaba?Gönlüm kendi haline bırakmaktan yana aslında.Sizler ne dersiniz acaba?Ayrıca denemelerinizi merak ediyorum gülay hanım.

gulay
09-06-2009, 11:45
Benim FSler geldi ama henüz denemelere başlayamasam da şu sıralar aklımdalar, en kısa zamanda deneyeceğim Ramazan Bey... Sizin başarı elde etmenize de çok sevindim. Her ne kadar daha FSler hakkında bir deneyimim olmasa da dışardan müdahele konusunda Vedat Bey'e katılıyorum. Benim de balkonda duran ve aynı sizin gibi yeşil suyla beslenen ve üzerlerinde su mercimekleri bulunan bir su piresi tankım mevcut:) Pirelere önceden çok az miktarlarda maya ve spirulina denemelerim oldu. Hepsinde de ciddi ölümler yaşadım ama yine de kültür bir şekilde ayakta kaldı. Ve en başarılı üretimi güneş sayesinde oluşan yeşil suyla yakalayabildim...

Vedat Yılmaz
09-06-2009, 11:59
Ramazan bey bence dışarıdan müdahalede bulunmayın,genellikle bu tür sistemler oluşturan arkadaşlar müdahale ettiklerinde çöküyor.

asisth
13-06-2009, 03:13
Sorun yok şuan,büyüyorlar siga siga( yavaş yavaş)

asisth
19-06-2009, 00:39
Kendi haline bıaraktığım fs'ler şuan karışık olarak 5mm ve 1 cm boyundalar.Kırmızı kuyrukları da her 2 boydada belirgin durumda.Fakat sayıları çok az.20 civarı.Bu akvaryuma biraz daha yumurta atmayı ve arada sırada da toz yem atmayı düşünüyorum.

ihsano
19-06-2009, 13:28
Kendi haline bıaraktığım fs'ler şuan karışık olarak 5mm ve 1 cm boyundalar.Kırmızı kuyrukları da her 2 boydada belirgin durumda.Fakat sayıları çok az.20 civarı.Bu akvaryuma biraz daha yumurta atmayı ve arada sırada da toz yem atmayı düşünüyorum.

Bana sorarsanız, yeni denemenizi başka bir akvaryumda yeni bir su ortamı hazırlayarak yapın. Böylece fs yetiştirme konusunda daha fazla tecrübe sahibi olabilirsiniz. Neden derseniz, şu an oturmuş bir akvaryum suyunuz var. Ama bir gün bu su eskiyeceği için değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Yeni bir akvaryumda yapacağınız deneme ise size biraz daha tecrübe katacaktır.

asisth
23-06-2009, 05:52
Tuzla artemialarından çok farklı olan tatlı su artemiaları bs'ler gibi ters yüzüyorlar fakat takla atmıyorlar.Bu boydaki bs'lerde yumurta keseleri oluşurken bunlarda şuan için öyle birşey yok.Kuyruk uzantıları yeşil,kuyrukları üç çatallı.Ortadaki çatalı yeşil,diğer 2 çatal ise kırmızı.Eklemiş olduğum resimlerde belli oluyor zaten.İhsan bey sizin dediğiniz gibi yeni bir akvaryum kuracaktım fakat fs'leri yem yapmaya kıyamadım.İşte bu yüzden mevcut olan akvaryumun suyuna yarı yarıya dinlenmiş su takviyesi yaptım ve birazda yumurta attım içine.Şuan sayıları 16 olan fs'ler yeni atılan yumurtalarla ilerleyen günlerde bakalım çoğalacakmı.Kayıpsız büyüme olacakmı.Aslında 16 adet olan fs'lerin çoğalmasını bekleyecektim fakat dayanamayıp yeni yumurtalar attım suya.Bu seferde böyle olsun:)
http://i0906.hizliresim.com/2009/6/23/724.jpg
http://i0906.hizliresim.com/2009/6/23/725.jpg
http://i0906.hizliresim.com/2009/6/23/728.jpg