Orijinalini görmek için tıklayınız : Vahşilerde Beslenme ve Dana Yüreği
mustafa güneş
27-04-2009, 15:36
Arkadaşlar bu konuyu http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=4385 (http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=4385) linkteki başlıktan konun seyri açısından ayırdım, çünkü ayrı bir başlıkta devam ettirilmesi gereken önemli bir konu, bilgilerinize sunarım.
Tamer Doğan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tamer hocam gerçekten güzel paylaşım vizyonumuz adına önemli bir katkı oldu.Ama ben öncelikle sizinde tespit etmiş olduğunuz Ne olduda bu balıklar böyle oldu noktasına takıldım.Benim bildiğim mineral yönünden zenginlik özellikle yavru discus için avantaj değil ölümcül bile olabiliyor.Mutlaka su parametreleriyle ilgili bir konu var ama tabiki konunun bir ayağıda mutlaka beslenmedir.Elbirliğiyle şu phytoplankton zoo plankton akvaryum ortamında nasıl sağlanır vede discus bunları yermi (yetişkinler) konularına eğilmemiz gerekiyor.Bu arada Celal abi burda trabzonda kendisi ve eşiyle çevreyiz geziyoruz .Onunla paylaşımlarımızı erdal hocam ve ben ortaklaşa derleyip toplayıp sitede yayınlıyacağız ama ben sadec kendisinden edindiğim küçük bir anektodu eklemek istiyorum.Kenidisine beslenmeyle ilgili nasıl olmalı sorusunu yönelttiğimde "Dana yüreği uzak doğunun bize attığı en büyük goldür demiştir" ve balığın hızlı büyütülüp pazara bir an önce sunulması adına yaygın olarak kullanılmaktadır şeklinde görüş belirtmiştir." şu yemleme konusunda hep beraber bazı alternatifler üzerinde çalışarak alternatifler geliştirmeliyiz diye düşünüyorum saygılarımla.
heiko bleher de aynı tepkiyi verdi dana yüreği konusunda
ama ne vermeliyiz oda muamma doğada meyva kurt ot vs. ama akvaryumda ne ??
Ewet bu yemleme konusunda forumda iki taraf var bir taraf dana yüreği mix iyi derken diğer bir taraf sıcak kanlı hayvanın etinin soguk kanlı hayvan tarafından sindirilip hazmedilemiyeceği görüşünde bende merak ediyorum ne vermeliyiz ?
Değerli dostlar dana yüreğini discuslara ilk kim vermiştir,biraz araştırma yapın,niçin vermiştir.Kuru yemler discusların açlığını giderir.Ben balığımı sade kuru yemlerle bu boya getirdim diyen varmı.
Tamer hocam gerçekten güzel paylaşım vizyonumuz adına önemli bir katkı oldu.Ama ben öncelikle sizinde tespit etmiş olduğunuz Ne olduda bu balıklar böyle oldu noktasına takıldım.Benim bildiğim mineral yönünden zenginlik özellikle yavru discus için avantaj değil ölümcül bile olabiliyor.Mutlaka su parametreleriyle ilgili bir konu var ama tabiki konunun bir ayağıda mutlaka beslenmedir.Elbirliğiyle şu phytoplankton zoo plankton akvaryum ortamında nasıl sağlanır vede discus bunları yermi (yetişkinler) konularına eğilmemiz gerekiyor.Bu arada Celal abi burda trabzonda kendisi ve eşiyle çevreyiz geziyoruz .Onunla paylaşımlarımızı erdal hocam ve ben ortaklaşa derleyip toplayıp sitede yayınlıyacağız ama ben sadec kendisinden edindiğim küçük bir anektodu eklemek istiyorum.Kenidisine beslenmeyle ilgili nasıl olmalı sorusunu yönelttiğimde "Dana yüreği uzak doğunun bize attığı en büyük goldür demiştir" ve balığın hızlı büyütülüp pazara bir an önce sunulması adına yaygın olarak kullanılmaktadır şeklinde görüş belirtmiştir." şu yemleme konusunda hep beraber bazı alternatifler üzerinde çalışarak alternatifler geliştirmeliyiz diye düşünüyorum saygılarımla.
Ewet dediğiniz gibi bu boylara gelmesi dana yüreği ile olmuş olabilir ama, ben sağlıklı uzun yaşayacak balıklar isterim. saygısızlık yada baska bir şey olarak algılamayın ama sonuçta bu da bir can.
Dana yüreği ilk olarak uzakdoğuda kullanılmamıştır?Ayrıca uzakdoğuda balıkları satış boyuna getirmek için başka yemler kullanılır.Kendi anaçlarını ayıran üretici, satacağı balıkları başka türlü besler.Şunuda unutmamak lazım gelirki:bugün uzakdoğudaki üreticiler olmasa birçoğumuzun akvaryumunda discus diye bir balık olmazdı.Adamların günahlarını yazarken haklarınıda vermek gerekir diye düşünüyorum.
İşin içinde para kazanmak olunca, malesef ki herkesin düşüncesi değişir. ama bizim tartıştığımız konu ne yem vermeliyiz ? yada bu yem konusundaki sorun ne olacak bir çok başlık altında yazılıyor. Bu olay baska bir başlıkta bunlar ana yem denmiş; detritus(döküntü, doku artığı) olduğu ikinci besininin Bitkisel meteryaller olduğu bunlarıda algler, omurgasızlar ve artropodların izlediğini söyledi. Kuru mevsimde ana besin detritus iken yağışlı mevsimde bitkisel besinlerin( çiçekler,meyveler,tohumlar ve yapraklar) şimdi biz bunların hepsini bulamıyoruz yada yok tek alternatif dana yüreğimi dana yüreğide dolaylı yoldan balığın ömrünü kısaltıyor deniyor. ben ne yapacağım kararsız kaldım.
CaN_BaKıR
28-04-2009, 00:20
Ewet bu yemleme konusunda forumda iki taraf var bir taraf dana yüreği mix iyi derken diğer bir taraf sıcak kanlı hayvanın etinin soguk kanlı hayvan tarafından sindirilip hazmedilemiyeceği görüşünde bende merak ediyorum ne vermeliyiz ?
Ben sıcak kanlı hayvanın etinin soğuk kanlı bir balık tarafından sindirim sorunu yaratacağını düşünenlerdenim...
Neden derseniz piranhacıyım aslında ve bu konuda araştırmalarım olmuştur.. Amerika'da benim gibi hem discus besleyen hemde piranha besleyen birçok hobici var ve www.piranha-fury.com (http://www.piranha-fury.com) üzerinden bu kişiler ile görüşüyoruz...
Şunu söyleyebilirim. Dünya üzerinde yaşayan birçok etçil balık bile sıcak kanlı hayvanların etlerini sindiremeyecek düzeydedir. Ancak yerler.. Yemezler diye birşey yok...
Zaten soğukkanlı balıkları sıcakkanlı hayvanların etiyle beslemek flagellatelerin hızlı yayılmasına neden olmaktadır... Bundan etkilenmeyen balıklar genellikle pradatör (yırtıcı) balıklardır..
Ve hatta piranha predatör olmasına karşın dana yüreği ile beslendiği zaman çok iyi bir forma sahip olmasına karşın bilinçli piranhacılar sürekli kırmızı et verilmesinden kaçınılmasını söylerler... Sürekli kırmızı et yiyen piranhada pul dökülmesinden tutun, iç parazite kadar birçok sorun başgöstermektedir. Ve hiçbir zaman olması gereken renklerde olmazlar. Genelde kırmız et ile beslenen piranhalar özellikle kırmızı karınlı piranhalar kırmızı karın renklerinden yoksun olurlar..
Şimdi buradan benim mantığım şunu çıkartıyor...
Piranha gibi predator ve doğasında bile kırmızı et yiyen bir balık dana yüreği yediğinde sorun yaşıyor ise.. Discus'a bunun nesi faydalı olur..
Malumunuz yapılan mamanın yüksek miktarı dana yüreğinden oluşmakta... Hayvansal proteini dana yüreği yerine başka türlüde sağlayabiliriz bence..
Ben dana yüreğinden ziyade beyaz kurt, kan kurdu, grindal kurtlar, artemia, fairy shrimp gibi yemleri kullanmanın daha faydalı olacağı inancındayım.. Çünkü discusun doğasında en çok hayvansal protein sağladığı besinler bu tip canlılardır... Bitkisel proteinide spurilina flake yemlerle sağlayabiliriz...
Artı olarak: 2 akvaryumda farklı balıklar üzerinde deneyin... Bir akvaryuma dana yüreği karışımı mama verin.. Diğer akvaryuma ise bahsettiğim yemler ve temin edebilirseniz balık havyarı verin.. Özellikle mezgit balığı havyarı.. Balık hallerinde balıklar ayıklanırken çok havyar çıkar.. İsterseniz az bir ücret karşılığında verirler bunları.. (Kedilerden önce davranın :) )
Fazla uzun bir süre değil.. 1 ay sonra bakın bakalım hangi akvaryumun balıkları daha iri ve daha güzel canlı renklere sahip.. ;)
mustafa güneş
28-04-2009, 13:23
BENDE başlığı görünce ALLAH ALLAH ben böyle bi konu açmamıştım dedim :).
evet arkadaşlar bu dana yüreği olayı gerçekten üzerinde uzun uzun duracağımız bi konu. fakat vahşi doğada discusların beslenme yüzdesi kurak suların azaldığı zaman %50 civarı dipteki çürümüş gıdalarla besleniyor fakat yağmur zamanı yani suların yükseldiği zaman tamamen beslenme oranı değişiyor %52 ler gibi bir oran bitkisel besleniyor. ve ne tesadüf ki %52 civarı bitkisel beslendiği zaman balıklar üremeye başlıyor yani balık mecburiyetten dipteki çürümüş besin kaynakları ile besleniyor, discus herşeyi aç kalınca yiyebilen bir hayvan fakat mecbur kalırsa ancak.. bunu yem değişikliği yaparkende anlıyoruz. ancak aç bırakınca yeni bir yem yiyorlar. bu yüzden bitkisel protein ağırlıklı beslemeye gayret etmeliyiz . yeni bi beslenme modeli belirlerken bitkisel ağırlıklı olması taraftarıyım
umutcutuk
28-04-2009, 13:39
Sayın arkadaşlar, burada gözden kaçan bir nokta var sorun yetişkin discus beslemekle alakalı değil ben yetişkin bir discusun sadece kuru yemle bile sağlıklı hatta daha sağlıklı beslenebileceğine katılıyorum fakat yavruları neyle büyüteceğiz sorun burada ben kendi adıma mikrokurt denedim sonuç alamadım. Aradığım şey şu biri kendi ürettiği yavruları dana yüreği kullanmadan ve balıkların formu bozulmadan olması gereken sürede belli bir boya getirebilirse ve bunu paylaşırsa sorun ortadan kalkar ve inanıyorum ki çoğu kişide dana yüreğini bırakır. Üretim yapan ve tubifeks veya dana yüreği kullanmadan yavru büyütebilen üreticiler var ise bu konuda bizi aydınlatmalarını rica ediyorum.
CaN_BaKıR
28-04-2009, 14:10
Sayın arkadaşlar, burada gözden kaçan bir nokta var sorun yetişkin discus beslemekle alakalı değil ben yetişkin bir discusun sadece kuru yemle bile sağlıklı hatta daha sağlıklı beslenebileceğine katılıyorum fakat yavruları neyle büyüteceğiz sorun burada ben kendi adıma mikrokurt denedim sonuç alamadım. Aradığım şey şu biri kendi ürettiği yavruları dana yüreği kullanmadan ve balıkların formu bozulmadan olması gereken sürede belli bir boya getirebilirse ve bunu paylaşırsa sorun ortadan kalkar ve inanıyorum ki çoğu kişide dana yüreğini bırakır. Üretim yapan ve tubifeks veya dana yüreği kullanmadan yavru büyütebilen üreticiler var ise bu konuda bizi aydınlatmalarını rica ediyorum.
Sabredin yapıcam icon_lol
umutcutuk
28-04-2009, 14:15
Merakla bekliyorum:)
Herkese merhabalar izninizle bende birkaç birşey söylemek istiyorum.
Yem yaparken zaten yemem balık(alabalık vs) katıyoruz ve karideste katıyoruz. Onun yanında ıspanak falan filanda katıyoruz. Dana yüreği hariç zaten balık bu yemlerden protein ihtiyacını karşılayamaz mı? Elbette ki karşılar madem öyle neden hala dna yüreği? Bence en büyük etkenlerden birisi ucuz olması ki ben kasaptan bedava aldım. Tanıdıktı para uzattım hadi yeğenim hadi dedi gönderdi beni. Aldım ama hala işleyip yem yapmadım bilmediğim bir nedenden hala onu yem yapmak içimden gelmiyor. Zaten protein ihtiyaçları gerek yemlerden gerekse beyaz kurt vererek karşılanıyor bence dana yüreği çokta gerekli değil.
Aradığım şey şu biri kendi ürettiği yavruları dana yüreği kullanmadan ve balıkların formu bozulmadan olması gereken sürede belli bir boya getirebilirse ve bunu paylaşırsa sorun ortadan kalkar ve inanıyorum ki çoğu kişide dana yüreğini bırakır. Üretim yapan ve tubifeks veya dana yüreği kullanmadan yavru büyütebilen üreticiler var ise bu konuda bizi aydınlatmalarını rica ediyorum.
6cm den 18cm´e dana yüregi vermeden bitkili tankda büyütüm desem.....
Sayilirmi?
Saygilar
Vedat Yılmaz
29-04-2009, 00:55
Herkese merhabalar izninizle bende birkaç birşey söylemek istiyorum.
Yem yaparken zaten yemem balık(alabalık vs) katıyoruz ve karideste katıyoruz. Onun yanında ıspanak falan filanda katıyoruz. Dana yüreği hariç zaten balık bu yemlerden protein ihtiyacını karşılayamaz mı? Elbette ki karşılar madem öyle neden hala dna yüreği? Bence en büyük etkenlerden birisi ucuz olması ki ben kasaptan bedava aldım. Tanıdıktı para uzattım hadi yeğenim hadi dedi gönderdi beni. Aldım ama hala işleyip yem yapmadım bilmediğim bir nedenden hala onu yem yapmak içimden gelmiyor. Zaten protein ihtiyaçları gerek yemlerden gerekse beyaz kurt vererek karşılanıyor bence dana yüreği çokta gerekli değil.
Arkadaşlar dana yüreğine katılan ıspanak veya benzer sebzeler dana yüreğinin protein oranını artırmaz aksine düşürür, çünkü sebze türevleri proteini bünyelerinde fazla barındırmazlar.
Vedat Yılmaz
29-04-2009, 00:59
Umut, biz zamanında bir arkadaşın yavrularını bu şekilde büyüttük ve mükemmel forumlara sahip oldular,sadece yapılması gereken şey yemi önceden ıslatmak.(hiç verilmedi denecek kadar az dana yüreği yediler çok ama çok kısa bir dönem)
zamanlama
29-04-2009, 01:08
Arkadaşlar haksızlık yapmayın balıklarımıza lütfen bu lezzetten ve sevdikleri yiyeceklerden mahrum etmeyelim onları dana yüreyini yerlerken nasılda zevk aldıklarını severek yediklerini gördükçe sankide ben yiyiyorum.Piranna gibi yiyiyorlar aynen Tabiki olmazsa olmaz değildir.fakat besleyici lezzetli faydalı çeşitlerden biridir.:)
CaN_BaKıR
29-04-2009, 01:29
Arkadaşlar haksızlık yapmayın balıklarımıza lütfen bu lezzetten ve sevdikleri yiyeceklerden mahrum etmeyelim onları dana yüreyini yerlerken nasılda zevk aldıklarını severek yediklerini gördükçe sankide ben yiyiyorum.Piranna gibi yiyiyorlar aynen Tabiki olmazsa olmaz değildir.fakat besleyici lezzetli faydalı çeşitlerden biridir.:)
Valla 20 yıldır piranha besliyorum. Ben piranhalarıma bile bu kadar fazla dana yüreği yedirmem... Piranha gibi predatör bir balık bile sindirim güçlüğü çekiyor ise bu eti yerken discus nasıl kolayca sindirsin..
Verin bakalım kıyma haline getirmeden ufak parçalar halinde ne olacak balıklarınız.. Kabızlıktan çatlarlar...
O mamaların içine neden bitkisel yemler yada spurilina vs ekleniyor... Çünkü sindirimi kolaylaştırıyor.. Uzakdoğulu da farkında dana yüreğinin sindirilmesi güç bir et olduğunu.. Zaten komple kastan oluşan bir et... Bu sebeple mama içerisine bunları katıyorlar...
Ama yinede tam olarak sindirilmediğinden eminim.. Az biraz protein alıyorlarsa alıyorlardır dana yüreği ile.. O mamadaki dana yüreği sayesinde aldıkları proteini başka türlüde sağlayabiliriz bence... Ahım şahım bir etkisi olduğuna inanmıyorum.. Dana yüreği yerine karidesi ezip verin aynı proteini alacaklardır...
Ve ben dana yüreği verilen balıklarda daha fazla parazitel hastalık görüyorum.. Dana yüreği yemeyenler bu konuda daha kuvvetli metabolizmaya sahipler...
Mama yiyen balıkların hızlı büyüyor olması bana göre mama ile otomatikman yem çeşitliliği sağlanmış olmasından kaynaklanıyor... Hergün her öğün farklı yemlerle beslenen balıklarda mama ile beslenen balıklar kadar hatta onlardan daha sağlıklı olabilirler...
Ve ayrıca mama yiyen balıklar form olarak yusyuvarlak oluyorlar.. Gırtlak ve alınları şişiyor...
Discusun asıl vucut şekli "O" değil "D" şeklinde olmalıdır.. O şeklinde olunca adına yakışır bir forma sahip oldu deniliyor ama kursak yapmış ve alnı şişmiş bir discus da açıkcası hiç hoşuma gitmiyor.. Doğallığından çok uzak...
CaN_BaKıR
29-04-2009, 01:48
Yani demek istediğim şuydu..
http://img527.imageshack.us/img527/4017/diskopya.jpg
Discus dediğin soldaki gibi olur.. Sağdaki gibi discus benim gözüme hitap etmiyor açıkcası..
Dana yüreği ile beslenen balıklarda hep sağdaki gibi oluyor malesef...
Bende konuyu arıyorum değişmiş yeri :) bende Onur bey'e katılıyorum baktığım bazı yerlerde de dana yüreği sadece üretim için iyi sağlıklı bir balık için kötü en basiti benim köpeğimden örnek sürekli et verdiğim zamam parazit sorunu çıkıyor barf dieti(yani bitkisel karışım) yapınca tüylerinde bile parlama oluyor. bende dana yüreğine karşı taraftayım artık
CaN_BaKıR
29-04-2009, 03:48
Bende konuyu arıyorum değişmiş yeri :) bende Onur bey'e katılıyorum baktığım bazı yerlerde de dana yüreği sadece üretim için iyi sağlıklı bir balık için kötü en basiti benim köpeğimden örnek sürekli et verdiğim zamam parazit sorunu çıkıyor barf dieti(yani bitkisel karışım) yapınca tüylerinde bile parlama oluyor. bende dana yüreğine karşı taraftayım artık
Güzel bir örnek olmuş.. Benimde köpeğim var ve yediğine içtiğine çok dikkat ederim..
Bir örnek ben vereyim köpeklerden.. Köpek çiftliklerinde de köpeklere bizim discuslara mama hazırlamamız gibi özel yemek pişirirler... Önlerine sürekli kuru mama koymazlar.. Ve bu pişen yemeğin büyük çoğunluğu sebzelerden ve tahıllardan oluşmaktadır...
Sizce neden? Et pahalı olduğundan mı :)
Hayır kesinlikle değil.. Sürekli et yiyen köpeğin tüyleri matlaşır ve uzun tüylü ise tiftiklenir.. Kabızlık ve dışkıda parazit sorunu artar... Neşesini kaybeder, karın ağrıları çeker... Hantallaşır kilolanır...
Köpek için bile kırmızı et kaynaklı mamalar ve yemekler sürekli verildiğinde sorun yaratıyor.. Ömrüm boyunca köpeklerle iç içeydim, köpek eğitmenliğide yapıyorum... Bana mama tavsiyesi sorduklarında hindi, tavuk yada balık etli mamaları tavsiye ediyorum.. Ve tabi içerisinde pirinç ve sebze katkısı olmasına dikkat etmelerini belirtiyorum... Biftekli mamaları tavsiye etmiyorum..
umutcutuk
29-04-2009, 08:53
6cm den 18cm´e dana yüregi vermeden bitkili tankda büyütüm desem.....
Sayilirmi?
Saygilar
Maalesef bu yetmez bunu bende yapmıştım gerçi benimkiler 13-15cm arası oldular ama bana yetti. Tabi 325lt'de sadece 8 balık vardı ve 2 tanesi geldikten 15 gün sonra ölmüştü 6 tane olarak büyüdüler.
umutcutuk
29-04-2009, 08:55
Umut, biz zamanında bir arkadaşın yavrularını bu şekilde büyüttük ve mükemmel forumlara sahip oldular,sadece yapılması gereken şey yemi önceden ıslatmak.(hiç verilmedi denecek kadar az dana yüreği yediler çok ama çok kısa bir dönem)
İşte bu yeter:) Vedat verdiğiniz yemleri tankın büyüklüğünü balık sayısını varsa ölüm ve yanık kalma oranını ve su değişim miktarlarınıda paylaşırsan sevinirim.
umutcutuk
29-04-2009, 09:02
Sürekli et yiyen köpeğin tüyleri matlaşır ve uzun tüylü ise tiftiklenir.. Kabızlık ve dışkıda parazit sorunu artar... Neşesini kaybeder, karın ağrıları çeker... Hantallaşır kilolanır...
Evet Can eğer köpek olması gerektiği gibi günde en az bir saat gezdirilip koşturulmuyosa aynen dediğin gibi olur. Bu arada köpeği olan tüy dökülmesi sorunu yaşayan arkadaşlara ben özellikle lamb&rice (kuzu etli ve pirinçli) mamayı tavsiye ederim.
bülent61
29-04-2009, 16:30
ben de bu yemleme konusunda sizlerin fikirlerine ihtiyacım ben karışık yemleme yapıyorum hem kuru yem hemde dana yüreği veriyorum şimdilik iki yemi yiyende var sadece dana yüreği yiyen de var ilerde bi sıkıntı olurmu herkese teşekkür ediyorum
Bülent bey, discuslarinizi ne kadar zengin cesitlerle beslerseniz
(artemia, kan kurdu, beyaz/siyah sivrisinek larflari, su piresi, arada sirada sogulcan...) o kadar saglikli olurlar.
Saygilar
Vedat Yılmaz
30-04-2009, 00:00
İşte bu yeter:) Vedat verdiğiniz yemleri tankın büyüklüğünü balık sayısını varsa ölüm ve yanık kalma oranını ve su değişim miktarlarınıda paylaşırsan sevinirim.
Umut bayağı uzun zaman oldu çok fazla ayrıntı aklımda kalmamış yanlızca yem olarak zavallılar tetra bits ve sera discus granulattan başka yem pek görmediler diyebilirim, su değişimlerine gelince çok fazla su değişimine özen gösterilmedi.
Discuslar çok enteresan balıklar bulundukları ortamlara ayak uydurabiliyorlar,onlar için yapılan tek iyilik karınlarını 24 saat yemle tıka basa doldurmalarına müsaade edildi.:)(Hazır yemler dana yüreğinden çok avantajlı sebebine gelince bulundurdukları protein oranlarına bakınca fark hissediliyor,dana yüreğinin protein oranı %29 birde tetra bits'e ve özellikle flake artemiaya ..vb. bakın % kaç protein barındırıyor:).)
zamanlama
30-04-2009, 00:12
Arkadaşlar sizler daha iyi bilirsiniz, fakat yazılarınızı okudum bende kişisel bir düşünce hasıl oldu şöylebir maziye gittim çocukluğumdan bu ana kadar aklıma gelen büyüte bildiğim balıklarımı düşündüm tatile gitmeler marmara depremi nebileyim yazları unuttuğum balıklarım ozamanlar hiç bir bilgim olmamasına rağmen okadar büyük şu anki gibi 360lt. akvaryumda değildi yanılmıyorsam 160 lt felan bitaneside köşe vardı oda 150lt. den fazlaydı herhalde diyeceğim o ki bu balıklarım müthiş büğümüşlerdi sonuç söylemek istediğim bence balıklar aç kalmakla beslenmekle değil hasta olurlarsa büyümezler ben discus besleyene kadar büğümeyen balıklarıma hasta olmuşlarsa şahit olmuştum. hertür balıkta besledim lepistesleri molileri kılıçları saymıyorum büğüye bilenlerde 20-25 cm kadar astronotlarmı, prannalarmı,pangarsuslarmı,başka aklımagelen koi lerim vardı hatta discusa benzeyen avuç içi kadar meleklerim olmuştu en son Frontozalar yunuslar aklıma daha gelmeğen birçok tür heleki hiç unutmadığım ALLAHIM birdaha göstermesin Marmara depremi O zamanlar 1,5 aydan fazla eve gitmemiştim ama balıklarım zayıflamış bir deri bir kemik olmuşlardı ama büğümüş uzamışlardı ve akvaryum yemyeşil camlardan balıklar zor görünüyordu bu şartlardaki balıklarım dahi sonradan sağlıklı hale gelmişlerdi çok iyi hatırlıyorum aksa fabrikası veya akkim olabilir yan kuruluşu orda bir arkadaşa olduğu gibi vermiştim 1 sene sonra ev değiştiğim için balıklarımın 3 yılı geçtiğini biliyordum bu şartlarda bile o balıkların boyları dehasa büyüklüklere gelmişti yani kimseyi yanlış yönlendirmek istemem dediğim gibi ben bunları bilinçsizlikten harmanladığım büyümeleri yazdım sonuç söylemek istediğim benim anladığıma göre balıklar beslenmeden felan değil hasta olurlarsa büyümüyorlardı. açlıktan yemlemeden değil ben kaliteli yemde kullanmıyordum çok eskilerde ne bulursam poşette yemmi yem yeni yeni sizlerin sayesinde öyrenmeye çalışıyorum saygılar.
Enis Pekel
30-04-2009, 12:38
Değerli arkadaşlar yukarıda tartışılanların ışığında elimdeki dana yüreği mix karışımı biter bitmez yapmayı düşündüğüm yem karışımını sizlerle paylaşmak istiyorum
sonuçlar ancak denedikten sonra ortaya çıkacak %40 karides %30 beyaz etli balık (kesinlikle alabalık değil alabalık pembe etlidir,ayrıca zaten kendisi yemle beslenen balıklar uygun değildir.Mezgit veya istavrit olabilir),kırmızı biber 1 adet (haşlanmış,zarı alınmış),1/2 havuç(haşlanmış),1 çay kaşığı siprulina tozu,1 çay kaşığı soya unu,2,3 yaprak haşlanmış ıspanak,1 adet süpradin draje (üst tabakası kazınmış toz haline getirilmiş),1 dilim portakal(Beyaz kısımları ve zarı alınmış)
bu yemden günde 2 öğün+1 öğün bir çeşit,1 öğün farklı bir çeşit granül yem.
Bakalım sonuçları hep birlikte göreceğiz.
Enis Pekel
30-04-2009, 12:52
Dana yüreğinin esas zararı balıkları ne kadar korumaya çalışırsak çalışalım mutlaka iç parazitlerin bir şekilde balıklara musallat olmasıdır.İlaç tedavisi vs derken bu olay zaten balığın gelişimini oldukça olumsuz etkiliyor.Birde dana yüreği su parametrelerini çok çabuk olumsuz hale getiriyor. Filtrasyonunuz iyi değilse zehirli olan amonyak,amonyum ve nitrit(0.1 mg /lt bile ölümcül olabilir),filtrasyonunuz iyiyse nitritin bakteriler sayesinde nitrata dönüşmesiyle suyun bozulması gerçekleşiyor.Discus için ideal nitrat değeri 0-15 mg/lt aralığıdır,20 mg stres yapar,30 mg yavrularda büyümeyi durdurur,50mg /lt sonrası ölümcül olabilir.Nitratı sürekli su değişimleriyle sistemden uzaklaştırmaya çalışırız ama değişim suyunu ne kadar dinlendirsekte oturmuş akvaryum suyunun yerini tutamaz ve balıklarda stres ve huzursuzluk meydana gelir buda gelişimi engelleyen 2. cil bir etkendir.Bu nedenle alternatif yem arayışına girdim karşılaştırmalı verileri elde ettikçe sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Tekrar saygılar.
Bu konu beni çok şaşırttı nedenine gelince,bu konuya yazan üstadlar ve bütün arkadaşlar daha düne kadar hep yazdılar çizdiler discusun ana yemi ev yapımı dana yüreği olmazsa olmazı dediler hepimiz ona yöneldik.Şimdi ne olduda bu gidişle bizde discuslarda şaşkına döneceğiz,anlaşılan,neyse sağlıklı DİSCUSLAR SELAMLAR
Vedat Yılmaz
30-04-2009, 23:04
Bu konu beni çok şaşırttı nedenine gelince,bu konuya yazan üstadlar ve bütün arkadaşlar daha düne kadar hep yazdılar çizdiler discusun ana yemi ev yapımı dana yüreği olmazsa olmazı dediler hepimiz ona yöneldik.Şimdi ne olduda bu gidişle bizde discuslarda şaşkına döneceğiz,anlaşılan,neyse sağlıklı DİSCUSLAR SELAMLAR
Abdullah bey şahsen dana yüreğinin yine kullanılabileceğini savunuyorum fakat aslolan şudur yapılan yem karışımındaki malzemelerin içeriği iyi bilinmeli ve hazırlanan yemin toplamda barındırdığı protein oranı iyi hesaplanmalıdır.Dana yüreği %29 protein barındırır yani 1 kg dana yüreğinde 290 gram saf protein bulunur yanlız içerisine katılacak havuç,ıspanak... ve bugibi sebzeler 1 kg yem içerisindeki toplam protein oranını aşağı çeker o yüzden ben bu tür malzemeleri tavsiye etmem.
Dana yüreğinin discuslarda iç prazit sorunlarına sebep olmasının en büyük nedeni sindirim zorluğundan kaynaklanıyor bu konuda yeni bir düşüncem var uygulanabilir ve zannedersem olumlu sonuçlara vesile olur, bu yöntem makinada çekilen dana yüreğinin belirli bir süre yoğrulmasından ibaret(çiğ köfte misali yoğurarak pişirme gibi düşünün:)) daha sonra diğer malzemeler katılarak 70-80 derecede ısıtılan fırında 10 dakika fırınlanmalı diye düşünüyorum.
Enis hocam düşündüğünüz yem içeriğini hiç önermem sebebine gelince balığın barındırdığı protein oranı çok düşüktür ve karideste hakeza aynı.
Hazırlayacağınız yem içeriğinde toplam protein %45 den aşağı düşmemeli diye düşünüyorum yani 1 kg yemde 450 gram saf protein oluşmalı.
umutcutuk
30-04-2009, 23:26
Enis hocam düşündüğünüz yem içeriğini hiç önermem sebebine gelince balığın barındırdığı protein oranı çok düşüktür ve karideste hakeza aynı.
Hazırlayacağınız yem içeriğinde toplam protein %45 den aşağı düşmemeli diye düşünüyorum yani 1 kg yemde 450 gram saf protein oluşmalı.
İşte olay burada bitiyor hazırladığınız rasyondaki protein oranını %45'lerde tutmak için dana yüreğinden başka çok fazla seçenek yok. Protein oranı%40 ila 50 arasındaki kuru yemlerde aynı işi görür fakat bunları yedirmek özellikle artemiadan yeme geçişteki yavrularda oldukça zor. Zaten bu kuru yemlerdeki protein oranınıda bu seviyelere çekmek için kemik unları sakatatlar vs kullanılıyor.
Vedat hocam dediğin gibi dana yüreğinin protein oranı %29 ise rasyondaki protein oranını %45 lere nasıl çıkarabiliriz?
Vedat Yılmaz
30-04-2009, 23:34
İşte olay burada bitiyor hazırladığınız rasyondaki protein oranını %45'lerde tutmak için dana yüreğinden başka çok fazla seçenek yok. Protein oranı%40 ila 50 arasındaki kuru yemlerde aynı işi görür fakat bunları yedirmek özellikle artemiadan yeme geçişteki yavrularda oldukça zor. Zaten bu kuru yemlerdeki protein oranınıda bu seviyelere çekmek için kemik unları sakatatlar vs kullanılıyor.
Vedat hocam dediğin gibi dana yüreğinin protein oranı %29 ise rasyondaki protein oranını %45 lere nasıl çıkarabiliriz?
Umut bu oranı yukarı çekmek için spirulina(ortalama %70 protein barındırır) oranını biraz artırmalıyız ,balık unu kullanabiliriz(yaklaşık %80 protein barındırır ve bir çok hazır yemdede vardır), ayrıca artemia flake gibi yemlerdende faydalanabiliriz.
1 kg yem içerisindeki malzeme oranları ve barındırdıkları protein yüzdeleri gözönüne alınarak toplamdaki protein oranı hesaplanabilir.:)
Eyvah, baya bi bilimsel olmaya baslamis :)
Maglesef bende bu gidisati degistiremiyecegim. :(
Discuslarin (yavru) yemlemedeki protein degeri ne kadar yüksek olursa büyüme orani o kadar artar.
Bunun taabi bir siniri var, yapilan deneylerde (Chong, 2002) optimum bir kg yemde 450g-500g da oldugu tespit edilmis.
500g/kg asildiginda büyüme hizinin geriledigi tespit edilmis.
Yemlerdeki/besinlerdeki enerji oranini brüt olarak kabul etmek gerekir, net olanini (discusun kulanabildigi deger) bilemiyoruz.
Yinede hesaplanir olmasi acisindan uzmanlarimiz 1gr. proteinin = 23,9 kJ icerdigi noktasinda ortak görüse varmislar. (Prof. Dr. Werner Steffens) (Martin Bohl)
Sazan ve ala balikda yapilan deneylerde (baliklar ne zayifliyor nede kilo aliyorlar), baligin günlük ihtiyaci 100 KJ/kg baligin metabolizma maddesi olarak belirlenmis.
Bu hesabi discuslarimiza örnek alirsak ve ortalama agirligina 150g (16-17cm) dersek bir discusun günlük ihtiyaci 5,5KJ ((150g^0,8)/1000*100hJ) cikar.
Prof. Heinz Bremer (100g´lik bir baliga) 5 KJ hesaplamis.
Yüksek degerden yola cikarsak bir yetiskin discusun agirligini tutmasi icin en azindan günlük 5,5KJ.
Baska bir degisle bir yetiskin discusa günlük (JBL gran.) 0,4gr. granulat yeterli gelecektir, kan kurdunda günlük 3 gr., (6,0 % Protein ve 2% yag = 2,2 kJ/gr.)
Bu hesaplar yetiskin (kilosuna dikkat eden) discuslar icin gecerli, yavrularda durum cok daha farkli.
Martin Bohl sazan üretiminde baligin agirlinin 10%-20% gibi yem verilmesini söylüyor.
Cogu zaman yetiskin discuslar gereginden fazla yemleniyorlar bazende yanlis.
Discus yavru iken kisa bir bagirsaga sahip oluyor (tam bir etcil), büydükce bagirsagi boyunun iki kati uzunluga kadar büyüyor ve sorunlarda ozaman basliyor.
Discusumuz artik tam bir etcil beslenen degil, daha fazla herseyi (dengeli) yiyen bir sindirime sahip.
Dana yüregide/fazla proteinli bu uzun bagirsaktan cikasiya kadar sirf discusu degil icindeki parazitleride cok güzel bir sekilde doyuruyor.....
Saygilar
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=1705
Bu linktende faydalanılabilir, konu ile direk ilişkili bir makaledir..
Aşırı protein Halil beyinde dediği gibi büyümenin durmasına hatta gerilemesine neden olabilmektedir, balıklar ihtiyaçları kadar proetini kullanır ve geri kalan kısmını suya üre olarak ve solungaçlarından amonyak olarak suya bırakırlar, bu amonyakta bildiğiniz gibi balık sağlığını ve gelişimini çok olumsuz yönde etkiler, bir diğer konuda rasyondaki(yemdeki) enerji yani kalori miktarı bu miktar protein ile eşit dengeli olmaz ise bu sefer balık kalori ihtiyacını rasyondaki proteini kullanarak giderir bu seferde balıkta büyüme ve gelişim durur, detaylı bilgi linkteki makalade mevcut arkadaşlar...
umutcutuk
01-05-2009, 11:41
Umut bu oranı yukarı çekmek için spirulina(ortalama %70 protein barındırır) oranını biraz artırmalıyız ,balık unu kullanabiliriz(yaklaşık %80 protein barındırır ve bir çok hazır yemdede vardır), ayrıca artemia flake gibi yemlerdende faydalanabiliriz.
1 kg yem içerisindeki malzeme oranları ve barındırdıkları protein yüzdeleri gözönüne alınarak toplamdaki protein oranı hesaplanabilir.:)
Bu yukarıdaki bilgileri göz önüne alırsak bizim yaptığımız yemler protein açısından çok eksik kalır zaten %29 olan dana yüreğindeki protein oranını eğer karideste katıyorsak ki ben öyle yapıyorum daha da düşürüyoruz demektir ardından kattığımız 2 kaşık spriluna yemdeki oranını hesaplarsak bu protein oranını yükseltmek konusunda çok yetersiz kalacaktır. Balık unu bu durumda elzem bir hale dönüşüyor. Fakat gerek bu güne kadar okuduğum yazılarda gerekse çevirisini yaptığım makalede hiç yer verilmemiş sen kullanıyosan miktarlarını ve nerden temin edebileceğimizi paylaşırmısın. Hazır kuru yemler katarak protein oranını arttırmak ikinci bir seçenek fakat o zamanda kuru yemi iştahla yiyen balıklara neden bu karışımı hazırlayıp dünyanın zahmetine girelim sorusu aklıma geliyor.
Birde şu konu var acaba hazırladığımız dana yüreğininin suyunu bir şekilde kuru maddeden ayırabilirsek protein oranımızı arttırabilirmiyiz acaba?
Vedat Yılmaz
01-05-2009, 12:27
Bu yukarıdaki bilgileri göz önüne alırsak bizim yaptığımız yemler protein açısından çok eksik kalır zaten %29 olan dana yüreğindeki protein oranını eğer karideste katıyorsak ki ben öyle yapıyorum daha da düşürüyoruz demektir ardından kattığımız 2 kaşık spriluna yemdeki oranını hesaplarsak bu protein oranını yükseltmek konusunda çok yetersiz kalacaktır. Balık unu bu durumda elzem bir hale dönüşüyor. Fakat gerek bu güne kadar okuduğum yazılarda gerekse çevirisini yaptığım makalede hiç yer verilmemiş sen kullanıyosan miktarlarını ve nerden temin edebileceğimizi paylaşırmısın. Hazır kuru yemler katarak protein oranını arttırmak ikinci bir seçenek fakat o zamanda kuru yemi iştahla yiyen balıklara neden bu karışımı hazırlayıp dünyanın zahmetine girelim sorusu aklıma geliyor.
Birde şu konu var acaba hazırladığımız dana yüreğininin suyunu bir şekilde kuru maddeden ayırabilirsek protein oranımızı arttırabilirmiyiz acaba?
Umut şuanda kullanmıyorum çünkü elimde hiç discus yok, fakat başladığımda bu ve benzer denemeler kesinlikle yapacağım zaten dikkat edersen katılabilir demişim katıyorum demedim:).
Hazır yemleri zaten yiyiyorlarsa neden katalım konusuna gelince onu şöyle izah edelim dana yüreğini zenginleştirme adına yapıyoruz.
Dana yüreğinin suyunun alınması noktası içinde zaten fırınlamayı o yüzden düşünüyorum.
İnşallah bu Yaz yeniden küçük çaplı bir sistem kurarak tekrar discuslarımı alacağım ve bu yem konusunda ayrıntılı denemeler yapacağım, çünkü yemleme konusunda ince ayrıntıları yakaladığımı düşünüyorum.
Yemdeki protein oranını Halil bey'in verdiği değerlerde destekliyor yani %45-%50 arası olmalı fazlası zarar,Tamer'in belirttiği protein-kalori eşitliğinede dikkatini çekerim yani hazırlanan yeme disuslarımızın kalori ihtiyacını karşılamak için yağ ilavesi gerekiyor(mısır,fındık ve balık yağı gibi(Omega3 açısından zengin yağlar))
Bağırsak sistemlerinin güzel çalışması için lifli gıdayıda unutmamalıyız:)
Enis Pekel
02-05-2009, 11:02
Ya arkadaşlar dana yüreğinde %29 protein varsa buyrun karidesin besin değerleri :100 gram karides; 117.6 kkal enerji, 23.4 gr protein, 2.1 gr yağ, 78.4 gr su, 181.0 mg kolesterol, 146.0 mg sodyum, 266.0 mg potasyum, 62.0 mg kalsiyum, 207.0 mg fosfor, 1.7 mg demir, 470 IU A vitamini, 0.05 mg B1 vitamini, 0.03 mg B2 vitamini, 13.0 mg Niasin, 1.4 mg C vitamini içerir.
demekki dana yüreğinde çok da ısrar etmeye gerek yok .Birde balık unu var %55-60 civarı protein oranına sahip ve bütün yemlerde protein oranını arttırıcı ana madde olarak kullanılıyor .Ben nette araştırdım balık ununun perakende satışını bulamadım. Rasyona eklenebilir ama balık unu civcivlerde kullanıldığında mide erozyonu yapıyormuş bunun için yemin içersine az miktarda sodyum bikarbonat (yemek sodası)ekleniyor bu yolla ölçülebilir ağırlık artışı sağlanmış.
Birde balığın doğasına baktığımızda bunlar %50 proteini nerden buluyorlar oradada küçük yengeçler,su pireleri böcek börtü falan var ,hadi birde küçük balıklar ve yosunlar olsun bütün bunlar ilave olarak bide balığın yağmur mevsiminde çoğu zaman aç gezdiğini düşünürsek nasıl oluyorda bu kadar büyüyor bu balıklar?
Bence 1.derecede önemli olan yemdeki protein oranı değil; balık için vucudun proteinden maximum faydayı sağlayacağı bir ortamı oluşturmak gerekli, buda nasıl olur ;nitratla mücadeleyle, bir şekilde nitratı bertaraf edersek(suyu hunharca değiştirmeden) bunu yaparken da suyun oturmuşluğunu muhafaza edebilirsek bence balıkların yanık kalma olasılığı ortadan kalkar belki biraz gecikme olur ama eninde sonunda doğanın kendileri için çizdiği sınırlara ulaşırlar.Saygılarımla
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.