PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nitrata karşı Dracaena sanderiana

Hürkan
02-05-2008, 11:37
Akvaryumlarımızdaki nitratı nasıl yok edebiliriz bunun araştırmasına girdim bir çok yazı ,makale okudum bir çok sitede tartışmalara tanık oldum.Bambu ve sazlık bitikilerin nitratı ortadan kaldırmada faydalı olduğunu okudum bambuyu sump sisteminde kullanan arkaşlarım var ve çok faydasını gördüklerini söylemeleri üzerine bambu arayışına girdim piyasada çeşitli türlerinin olduğunu ve bambu diye satıldığını gördüm ve fiyatları her yerde farklı ,bir sitede Dracaena sanderiana adında bambunun bir türü buldum
ve fiyatı uygun daha önce bu bitkiyi sump sisteminde kullanan arkadaşlar
varmı nitrat illetinden hangi şekilde kurtula biliriz bambu yerini tutarmı?

Düzenli dip çekimi ve su değişimleri
sump sisteminde biyolojik temizlik için zeolit kullanımı nitratı tetikleyen amonyağın ve azotun tutulması yok edilmesi için kullanılması yanlışım varsa düzeltiz.
Sump sisteminde bambu kullanımı
kısacası akvaryumlarımızda bize dert olan nitratı nasıl yok ederiz Dracaena sanderiana çözüm olabilirmi? yada başka piyasada temin edebileceğimiz bitkiler varmı?

Tamer
02-05-2008, 11:49
Bu filtredeki bambunun türünün ne olduğunu bilmiyorum, fakat avrupalı bir akvarist bunu tercih etmiş, benimde edindiğim bir bilgi bildiğimiz japon şemsiyesinin(Cyperus alternifolius) de çok iyi nitrat tükettiği, suda zerre nitrat bırakmadığı kökleri yani papirusları ile nitratı emdiğidir, denemdim fakat uygulanabilir.

http://img525.imageshack.us/img525/770/45t7ubz1zt5.jpg (http://imageshack.us/)

Cyperus alternifolius

http://img227.imageshack.us/img227/1739/amanitaverna86cyperuspara8.jpg (http://imageshack.us)

Hürkan
25-05-2008, 16:11
Arkadaşlar yaklıaşık 1 aydır sump sisteminde bambu kullanıyorum ve bu konuda denemeler yapıyorum hala deneyler devam etmekte bazı aldığım sonuçları sizlerle paylaşmak istedim sump sistemim 4 bölmeden oluşmakta 4 bölmeye sırası ile bambu koydum ve gelişmleri hafta , hafta not aldım ve bu sürede nitrat düzeyini ölçtüm suyun temizlenme kısmından başlarsak ilk bambu koyduğum yer de mütiş bir gelişme göstermesi ve iki ayrı gözden fışkın dalın çıkması oldu 2ci kısım da ıstıcımın olduğu bölme var en alta sünger mevcut burda büyüme ve yaprakların nasıl boy attığını gözlemledim 3 kısımda seramik ve zeolit olan kısmın olduğu yer burdaki bambu hem kökleri çok daha iyi gelişme göster di hem de boy farklılığı oldu kökler süngerin için saplandı 4 kısım ise suyun temizlenmiş kısmı burda ki bambu kökler çok uzadı fakat yapraklar da sararma oldu bu kısım da nitrat yok denecek kadar az hiç yok desek yeri var buda beni çok memnun etti yavrularım nitratan çok etkileniyordu ve gelişimlerinde farklılık oluyordu şimdi bu sorun ortadan kalktı daha çok bambu koymayı düşünüyorum bu gidişle bambu üretiminemi geçiçem ne ?

Vedat Yılmaz
25-05-2008, 16:33
Hürkan bey çok hoş bir gözlemleme yapmışsızınız, kullandığınız bambu hakkında bilgiler verirmisiniz yani hangi türünü kullandınız ve nereden aldığınız gibi ayrıca bu anlattığınızı, şuanki sump halini fotoğraflarsanız çok daha güzel olacak.:)
Ayrıca Tamer'in vermiş olduğu fotoğraftaki tür bu türe benziyor gibi.:) veya çok yakın akrabası :)
http://www.aquarium-hoene.de/pflanze71.jpg
Dracaena
sanderiana yellow

Hürkan
25-05-2008, 17:14
Vedat bey , bir çok türü araştırdım fakat bunları bulmak gerçekten zor ve bir okadar pahalı , bende şans bambusu diye satılan bambulardan izmirde bulunan caff.....mağazalarından satın aldım .2,5 3ytl civarı idi fotoğrafı kesin likle bilgi amaçlı koymayı düşünüyorum fotoğraf makinam gelsin arkadaşımdan hemen eklerim.icon_lol

Vedat Yılmaz
25-05-2008, 17:56
Hürkan bey aşağıdaki yazıyı İSAK formundan alıntı yaparak buraya aktarıyorum bu yazıdan anladığım kadarı ile sizin bahsettiğiniz tür yani şans bambusu adı altında satılan tür bambu sınıfından değilmiş.Buraya aktarmamın sebebi sizin kullandıklarınızda bu türden ise belki uzun vadede olumsuz sonuşlar ortaya çıkarabilir ve sizi üzebilir düşüncesiyledir.
Tamerin eklediği fotoğrafdaki ve benim eklediğim fotoğraftaki tür aynı ayleden Dracaena sandariana yellow veya white veya green türleri kullanmanızı tavsiye ederim bulması zor demişsiniz fakat bu türleri akvaryumcularda akvaryum bitkisi adı altında bulabilirsiniz.(her nekadar da akvaryumda yaşamasalarda satılıyor; çünkü bitki tamamen su altında anca birkaç ay dayanabiliyor.)
Selamlar.:)
Affınıza sığınarak bahsi geçen "bambu" bitkisi son zamanlarda sıkça çiçekçilerde boy boy çelikler halinde kesilip şekiller verilerek örülmüş merdiven oluşacak gibi helezonik şekilde dizilmiş bazıları düz metreler gibi bazılarının başı turbişon gibi kıvrılmış çubuklar halinde satılanlar ise...???
Üzgünüm ancak bu bitki botanikde taxonomisi bambu sınıfı ile yakından uzaktan bir ilgisi akrabalığı yok... bu çelikler "Dracaena" sınıfına ait çoğu evlerde rahatlıkla bakılan Dracaena fragrans typus "Massangeana" veya "Makoyana ve Dracaena deremensis ve hybridleri ile hatta emers paludaryuma uygunluğu ile dracaena sanderiana ile değil yakinnen benzerliği hatta ssp. olarak bizzat kendileridir. bu bitkinin değil submers'liğini emersliği de zaman içinde sorun olabilir.
onun yerine spatyphilium daha uygun olur.
bunu sadece çiçekçilerde hala şans bambusu diye satılan hatta satanın dahi bunun bambu olduğuna inanarak sattığına samimiyetine inandığımdan satıcıyı çoğu kez mazur görebilsek de bilinçli bir alıcı olma adına burdan bunu sadece bilmiyenlere ek bir bilgi olması adına tekrardan yazma gereği duydum.

Hürkan
25-05-2008, 21:04
Hürkan bey aşağıdaki yazıyı İSAK formundan alıntı yaparak buraya aktarıyorum bu yazıdan anladığım kadarı ile sizin bahsettiğiniz tür yani şans bambusu adı altında satılan tür bambu sınıfından değilmiş.Buraya aktarmamın sebebi sizin kullandıklarınızda bu türden ise belki uzun vadede olumsuz sonuşlar ortaya çıkarabilir ve sizi üzebilir düşüncesiyledir.
Tamerin eklediği fotoğrafdaki ve benim eklediğim fotoğraftaki tür aynı ayleden Dracaena sandariana yellow veya white veya green türleri kullanmanızı tavsiye ederim bulması zor demişsiniz fakat bu türleri akvaryumcularda akvaryum bitkisi adı altında bulabilirsiniz.(her nekadar da akvaryumda yaşamasalarda satılıyor; çünkü bitki tamamen su altında anca birkaç ay dayanabiliyor.)
Selamlar.:)

Vedat bey ,bende bu konuyu okudum deneme yapma sebebim bu konu zaten diye bilirim arkadasın teorisini bilimsel yöntem ile çürütme aşamasındayım babmu ailesinden olması bile yeterli bence nedenmi nitrat ölçümlerim sonuca ulaştığımın göstergesi olarak görüyorum dediği konuyu defalarca inceledim malesef dediklerinin hiçbiri oluşmadı size soruyorum gözünüz gibi baktığınız ve bir okadar paralar , emek sarfetiğiniz bir discusunuzu riske atarmısınız ? onun için hergün babmu gövdelerini tek tek kontrol ediyorum herhangi bir çürüme varmı diye ama ilk aldıklarım kadar sert ve bir okadar kuvvetli dediğim gibi deneylerim hala devam ediyor eğrisi doğrusu bu dur ister kullanın ister kullanmayın burdan size küçük bir öneridir biyolojik bir sistem olarak benim kullandığım bu yöntemdir netlik kazandırma aşamasındayım bu bir gözlemdir hiç bir hobi severin yanlış bir şey yapması için teşvik etmem onların balıkları benim balıklarım gibidir hiç birine bir zarar gelmesini istemem bunu bizzat daha çok araştırıp bu başlık altından gelişimleri aktrıcam .

Vedat Yılmaz
25-05-2008, 21:55
Hürkan bey yukarıdaki yazıyı sizi eleştirmek için eklemedim sadece bu konuyu göz önünde bulundurmanız için ve ölçümleri bizzat siz yaptığını için Şans bambusu adı altında satılan türmü, yoksa Dracaena sanderiana adı altındakilermi daha etkili sonuçlar veriyor onu incelemeniz ve hangisi daha etkili ise ona yönlenmeniz konusunda tetikleyici olması açısından idi.
Siz bu türleri bulmak zor dediğiniz için de Akvaryumcularda bulunduğunu söyleyerek şans bambusuna ulaştığınız gibi bu türede ulaşmanızı sağlamaya çalıtım.Size nereden aldığınızı sorarakta şayet sizin denediğiniz tür daha etkili sonuç verirse buradan okuyanlarında sizin ulaştığınız yollarla sizin kullandığınız türe ulaşması içindir.
Yani sonuçta ayrıntılar daha iyiye hep beraber ulaşmak adına.:)

Hürkan
27-05-2008, 13:19
Bugün işi biraz daha geliştirmek ve daha iyi netice ve ucuz maliyet icin jopon şemsiyesi alarak sump içine aynı düzen de yerleştirdim baklaım 1 haftalık süretçte ne olacak Nitrata olan savaşım güçlenerek devam ediyor.
Vedat bey , formdaki konuyu okuyan arkadaşalrın kafası karışmasını istemedim bende isak formunda ilk okuduğumda kafam karıştı ve karasız kaldım ön yargılı yaklaşmıştım balıkalarıma zarar verirmi diye bu yüzden konun dağılarak başka yönlere çekilmesini istemediğimden dolayı yazınıza istineden yamzayı gerek duymuştum.;) konuyu irdelemeniz çok hoş iyi şeyler çıkacağından emin olun farklı tüm türleri deneme yaparak görebiliriz suan için ben 2 türde denemelerim kontrol altında devam etirmekteyim başka arkadaşlarında varsa öneri ve deneyimleri bilgilerini yazarsa sevinrim.

carisma2234
27-05-2008, 13:32
merhaba arkadaşlar konu gerçekten bütün discus severlerı ve yetiştirenleri yakından ilgilendiren bir konu, bende sudaki nitratın düşürülmesinde ve doğal filtreleme oalrak tabiri caiz ise tatlı su midyelerini kullanıldğını ve gerçekten çok işe yaradığını okumuştum.bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan büyüklerim varsa aynı başlık altında konuyu değerlendirise sevinirim teşekkürler...

Vedat Yılmaz
27-05-2008, 13:40
merhaba arkadaşlar konu gerçekten bütün discus severlerı ve yetiştirenleri yakından ilgilendiren bir konu, bende sudaki nitratın düşürülmesinde ve doğal filtreleme oalrak tabiri caiz ise tatlı su midyelerini kullanıldğını ve gerçekten çok işe yaradığını okumuştum.bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan büyüklerim varsa aynı başlık altında konuyu değerlendirise sevinirim teşekkürler...
Mesut bey bu başlık çok farklı bir boyut alabilir güzel bir katılım.Evet su filtrasyonunda doğal yöntemler biggrin
Sizin belirttiğiniz konu hakkında pek bilgim yok fakat şöyle bir uyarı yapmak lazım tatlı su midyelarinin toplandıkları kaynak çok önemli olsa gerek filtrasyon yapalım derken midyeleri hastalık taşıyıcılar olarak akvaryumlara kendi ellerimizle getirmeyemil ;).Sanırım sınırlı sayıda midye ve güzel siterilize edilmiş olmak kaydı ile işe yarayabilir ;)

Vedat Yılmaz
27-05-2008, 13:48
Bugün işi biraz daha geliştirmek ve daha iyi netice ve ucuz maliyet icin jopon şemsiyesi alarak sump içine aynı düzen de yerleştirdim baklaım 1 haftalık süretçte ne olacak Nitrata olan savaşım güçlenerek devam ediyor.
Vedat bey , formdaki konuyu okuyan arkadaşalrın kafası karışmasını istemedim bende isak formunda ilk okuduğumda kafam karıştı ve karasız kaldım ön yargılı yaklaşmıştım balıkalarıma zarar verirmi diye bu yüzden konun dağılarak başka yönlere çekilmesini istemediğimden dolayı yazınıza istineden yamzayı gerek duymuştum.;) konuyu irdelemeniz çok hoş iyi şeyler çıkacağından emin olun farklı tüm türleri deneme yaparak görebiliriz suan için ben 2 türde denemelerim kontrol altında devam etirmekteyim başka arkadaşlarında varsa öneri ve deneyimleri bilgilerini yazarsa sevinrim.

Hürkan bey güzel bir katkı olacak inşallah fakat size küçük bir hatırlatmada bulunayım hangi türün daha etkin sonuç verdiğini tam olarak anlayabilmek için hepsinin eşit şartlarda yarışması lazım;)
Eşit şartlardan kasıt deneye başlandığında sudaki iletkenlik,ph,nitrit,nitrat ve sıcaklık gibi değerler eşit olmalı aksi halde sıhhatli sonuca ulaşmak mümkün değil yani deneme yapılan türler arasındaki adaleti iyi sağlamak lazım :D O türün hakkını yememek adınabiggrin
Sadece dost hatırlatması ;) gönüller bir discus discus discus.biggrin

Tamer
27-05-2008, 14:46
Tatlı su midyeleri üzerine çok yorum ve konu okudum, kesinlikle tavsiye etmiyorum, tercih meselesidir, ben kapımdan içeri sokmam:)

Vedat Yılmaz
28-05-2008, 12:13
Tatlı su midyeleri üzerine çok yorum ve konu okudum, kesinlikle tavsiye etmiyorum, tercih meselesidir, ben kapımdan içeri sokmam:)

Midyeye kapılar kapandı anlaşılan.:)
Peki Elma salyangozu veya bu aileye ait başka türler hakkında bir katılım yapabilecek arkadaşlar varmı.
Doğal filtrasyonda kullanılabilecek canlı türleri hakkında bu başlığı biraz genişletelim ne dersiniz.? :rolleyes:

bülent16
03-06-2008, 14:56
Midye konusunda Tamer beye katılıyorum belki ısının yüksek olmadığı sistemlerde işe yarayabilir ama konu Diskus vede ısı 29-30 olunca midyenin hiç şansı yok çünkü midyeler ısıya dayanamıyor.

Tamer
03-06-2008, 15:08
Vedatcım elma salyangozları hakkında hiç tecrübem yok, fakat vatozlarda dahil, kendi tecrübelerimden edindiğim discusun yanın başka balık/canlı almamak sanırım en doğrusu, bitaraftanda uzakdoğulu üreticilerin yavru büyütme tanklarında bile, tabiri cazise eşşek kadar vatozlar görüyorum(örn.jitleseng), belki o vatozların türleri farklı bizim ülkeye gelmiyordur bilemiyorum, bu konuda tecrübe edinmiş arkadaşlardan bende yorumlarını dinlemek isterim...

Hürkan
26-06-2008, 10:44

Arkadaşlar bu yazıyı yaklaşık 1 ay önce yazmıştım bu süre zarfında denemelerim devam etti malesef japon şemsiyesinden verim alamadım :( ve çürüme yaptı ,sararma yaptı bende sump sisteminden çıkardım. Bambularıma gelince inanılmaz derecede büyüme kaydettiler sumpta nitrat düzeyi sıfır bu beni çok memnun etti biyolojik sistemim iyi sonuç vermekte bambularda herhangi bir çürüme olmadı sararma yok suyu salınım şauana kadar hiç olmadı
sumpun bulunduğu konum çok zor çekim yapabileceğim yerde olduğundan biraz zorladı ama görünümü göstermek için fotoğraf çekimini yaptım bir kaç gün içinde eklemeye çalışıcam.

Vedat Yılmaz
26-06-2008, 11:41
Hürkan bu hepimiz açısından güzel bir gözlem oldu demek oluyorki bundan sonra sumplarda bambu yetiştiriciliğine başlayacağız biggrin
E artık Erzurum'da bambu bulamazsak sizlere zahmet veririz.:)

Tamer
26-06-2008, 11:45
Acaba japon şemisyesi 29-30 derece sıcaklığı tolere edemiyormu, birde japon şemsiyesinin tek besin kaynağı nitrat, suda hiç nitrat olmadığı içinde ölümüş olabilrmi..

Hürkan
26-06-2008, 13:23
Tamer bey suan sıcaklı 30- 32 derece malum izmir sıcakları büyük ihtimal sıcaklık yada akvaryumda azda olsa tuz kullanıyorum ama etkisi olacağını düşünmüyorum olsa bambulara da etki ederdi diye düşünüyorum bütün sump bölmelerinde birer kök koymuştum hepsi sararmayla beraber çürüme gösterdi bende attım.

Mr.Edim
26-06-2008, 17:37
Hürkan Bey güzel bir araştırma olmuş. Bende kısmen bu konuda uğraşıyorum. Benim akvaryum sumpsız olduğu için akvaryum içi çalışmalar yapıyorum. Saksılar yaptım ve onun içine Crinum Thaianum eklemeyi düşünüyorum. Nitrat tüketimi için hızlı büyüyen bitkilerin daha ekli olacağı kanaatindeyim. Lemma minor de çok etkili ancak heryere karıştığı için sıkıntılı. Sıcaklığıda göz önüne alınca benim tek seçeneğim Crinum gözüküyor.

mustafaburuk
28-06-2008, 08:48
:DArkadaşlar çalışmalarınız dikkatle takip ediliyor.Şu nitratın belini kırmaya az kaldı

Hürkan
01-07-2008, 09:26
En sonunda fotograf makınam geldi bende bambuların fotoğraflarını nezamadır eklemek istiyorudum bugune kısmet oldu .Bu konu diğer arkadşalrın güzel önerileri ve deneyimlerinle gelişeceği benziyor Mr. edim arakadaşımzın önerdiği crinum Thaianum bitkiyi de araştırıyorum nitratı emme özeliği mevcut ve soğanlı köklü bir bitki şimdi geleim benim şans bambu resimlerine sump arka kısımda olduğu için kısıtlı resim çekebildim.

http://img237.imageshack.us/img237/5848/dsc01954ny5.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/1357/dsc01953xq0.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/4951/dsc01956su3.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/4097/dsc01955im4.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/2179/dsc01958bk9.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/2057/dsc01959cl7.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/5508/dsc01960os0.jpg

rusenali
01-07-2008, 20:51
Merhabalar,

Bahsi geçen bitki nereden temin edebiliriz. Normal çiçekçilerde satılmakta mı ? halk dilinde adı nedir ? Bir de şans bambu demiş arkadaşımız bu dracaena ile aynı bitkimidir ?

Çok soru sordum gibi :)

Vedat Yılmaz
02-07-2008, 00:55
Hürkan bu çalışmandan dolayı seni tebrik ederim ve inşallah sumplu bir sistem kurduğum zaman bambularını eksik etmeyeceğim.
Tebrikler.

Mr.Edim
02-07-2008, 03:56
Hürkan Bey resimlerden gelişimin güzel olduğu görünüyor. Sormak istediğim Bambular için aydınlatma kullanıyormusunuz? Kullanıyorsanız kaç Watt ve ne tür bir ışık kaynağı?

Hürkan
02-07-2008, 09:14
Merhabalar,

Bahsi geçen bitki nereden temin edebiliriz. Normal çiçekçilerde satılmakta mı ? halk dilinde adı nedir ? Bir de şans bambu demiş arkadaşımız bu dracaena ile aynı bitkimidir ?

Çok soru sordum gibi :)
Arkadaşım sorup öğrenmek en güzel şey. dracaena ailesi incelediğinizde geniş türlere sahip bende dracaena diye aldım neren aldığıma gelirsek çiçeklerde buyuk marketlerde şans bambusu olarak satılmakta bolca bulunmakta bir tanesi 2,5-- 3,5 ytl civarı idi

Hürkan bu çalışmandan dolayı seni tebrik ederim ve inşallah sumplu bir sistem kurduğum zaman bambularını eksik etmeyeceğim.
Tebrikler.

Teşekkür edrim abi amaç herşey sağlıklı discus için sump sistemini tavsiye ederim.

Hürkan Bey resimlerden gelişimin güzel olduğu görünüyor. Sormak istediğim Bambular için aydınlatma kullanıyormusunuz? Kullanıyorsanız kaç Watt ve ne tür bir ışık kaynağı?

Aydınlatma kullanmıyorum .zaten sump alt kısımda ışık görmüyor desek yeri var normal küçüçük bir camdan odayı aydınlatan gün ışığı bukadar.

Ercan Bayram
02-07-2008, 16:02

Arkadaşlar bu yazıyı yaklaşık 1 ay önce yazmıştım bu süre zarfında denemelerim devam etti malesef japon şemsiyesinden verim alamadım :( ve çürüme yaptı ,sararma yaptı bende sump sisteminden çıkardım. Bambularıma gelince inanılmaz derecede büyüme kaydettiler sumpta nitrat düzeyi sıfır bu beni çok memnun etti biyolojik sistemim iyi sonuç vermekte bambularda herhangi bir çürüme olmadı sararma yok suyu salınım şauana kadar hiç olmadı
sumpun bulunduğu konum çok zor çekim yapabileceğim yerde olduğundan biraz zorladı ama görünümü göstermek için fotoğraf çekimini yaptım bir kaç gün içinde eklemeye çalışıcam.

Merhabalar konuyu okudum bende discus için ilk adımı attım ve bu konuda düşüncelerim var :)

bambu çok güzel fikir suda çözünmüş oksijeni de kullanabildiği için yaşamaya devam ediyor..

Japon şemsiyesini ise fileli bir saksı
saksı içi dezenfekte edilmiş torf
kökler gelişip saksıdan dışarı çıkana kadar sadece 1cm suya batması yeterli
ve bu da yetmiyor köklere hava taşı ile hava takviyesi şart...
Japon şemsiyesi saksı bitkisi mecburuz hava almalı ;)

keşke daha önce üye olsaydım da anlatabilseydim çürümeseydi

http://i184.photobucket.com/albums/x140/earlon3rd/P3300535.jpg
(Resim aeroponic sistem topraksız kültür ürünüdür!)
Discus tankınıza bağlı bir sistemle topraksız kültürde domates biber de yetiştirebilirsiniz :)
tabi ekonomik olmaz sadece nitratı kontrol ve tamamen organik tarım ürünü olur :)

Ercan Bayram
Ziraat Müh. (Isparta)

alimuzaffer
02-07-2008, 16:16
Ercan Beyin vermiş olduğu resimdeki borunun bir ucundan giren su ile diğer ucundan çıkan suyun nitrat değerlerini çok merak ettim doğrusu.

Hürkan
02-07-2008, 16:44
Merhabalar konuyu okudum bende discus için ilk adımı attım ve bu konuda düşüncelerim var :)

bambu çok güzel fikir suda çözünmüş oksijeni de kullanabildiği için yaşamaya devam ediyor..

Japon şemsiyesini ise fileli bir saksı
saksı içi dezenfekte edilmiş torf
kökler gelişip saksıdan dışarı çıkana kadar sadece 1cm suya batması yeterli
ve bu da yetmiyor köklere hava taşı ile hava takviyesi şart...
Japon şemsiyesi saksı bitkisi mecburuz hava almalı ;)

keşke daha önce üye olsaydım da anlatabilseydim çürümeseydi

http://i184.photobucket.com/albums/x140/earlon3rd/P3300535.jpg
(Resim aeroponic sistem topraksız kültür ürünüdür!)
Discus tankınıza bağlı bir sistemle topraksız kültürde domates biber de yetiştirebilirsiniz :)
tabi ekonomik olmaz sadece nitratı kontrol ve tamamen organik tarım ürünü olur :)

Ercan Bayram
Ziraat Müh. (Isparta)

Ercan bey konuyu biraz daha açarmısınız sakıncası yok ise şimdi discus beslerken evde domatesmi yetiştiricez icon_lol. aeroponic nasıl bişeydir ? Nitratı nasıl yok eder ? Neler yapmamız gerek ? bunlar hakında bilgi çok güzel olur.

Ercan Bayram
02-07-2008, 19:41
:) şimdi çok güzel söylüyorsunuz da bu tamamen başlı başına ayrı bir olay

siteye bir göz atın
http://hydroponics-fine.blogspot.com/search/label/homemade%20hydroponic

bitki akvaryumlarında kullanılan autoclay yani fırınlanmış kil parçacıklarının kalın olanları topraksız kültürde kullanılıyor...

besleme konusunda çok amatörce yani 1 domates fidanından ancak 1-2 domates alabilirsiniz...
Eğer ki topraksız kültür olarak yetiştiricilik düşünüyorsanız aynı discus besler gibi
pH gH Ec değerlerini kontrol altında tutmanız gerek belirli gübreleme programlarını takip etmeniz gerekmektedir...

Aslında Azot tüketimi en yüksek olan bitki türünü yetiştirmek en mantıklısı fakat sucul bir bitkiye ihtiyacımız var
zaten Tank için havalandırma sistemi kullanıyoruz ekstra masraf olarak 2. bir hava pompası gereksiz bence...

benim düşüncem bambulara alternatif bizim sazlık diye adlandırdığımız bitki türü...
(göllerde akarsu kenarlarında olan)

yada sucul yetişen familyadan örnekler araştırıp hangisinin azotu en çok aldığını araştırmak en mantıklısı...

İçinizde mimar varsa Neufert (yapı tasarımı) kitabında göl gölet yapımı var oradaki bitki türlerine bir göz atmanızı tavsiye ederim.

aceleniz yoksa (birkaç ay) bekleyin bende discus a başlayacağım
adım adım yaptıklarımı sizinle paylaşırım... :)

araştırmak istiyorsanız ingilizceniz varsa
"Aeroponic", "Hydroponic" olarak google da arama yaparsanız ingilizce D.I.Y. Sistemler oldukça fazla images olarak bile arasanız bulabilirsiniz...

Saygılar Selamlar

Ercan Bayram
02-07-2008, 19:53
http://www.biyoweb.net/forum/index.php?topic=857.0

buradaki bitkileri inceleyebilirsiniz..

yardımcı olabilir ;)

mustafaburuk
02-07-2008, 23:53
Ercan bey dediğniz gibi azotu en çok tüketen ve suda yaşayan bir bitkide yoğunlaşmalıyız.Resimlerdeki baboo marketlerde aynı isimlerle satılıyor ve çok sağlam bir bitki.
Hurkan bey elinizdeki bamboo ları 10 cm. civarı keserek çoğaltabilirsiniz.Bu sayede mevcut kök sayısı artmış olur.

Hürkan
03-07-2008, 08:32
Ercan bey teşekkür ederim bilgi ve link için ,
Mustafa bey bambularımı kesmeyi bende düşündüm fakat nasıl kesim budama yaparım araştırması içinde balmumu ile kesilen yüzeyin kapatmadığımız zaman bambularda zamanla erime ve cürüme oluyormuş bende bilmediğim için kesmeyi erteledim aslında boyları çok yüksek bu işi bilen üstatlar bir bilgi veririse denerim.

Tamer
04-07-2008, 09:56
Ercan bey DFC ye hoşgeldiniz, verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür eder devamını bekleriz.

Yaklaşık 3-4 yıl önce oğluma aldığım betanın fanusuna adet bambulardan koymuştum, köklerini bir kaç kez makasla kırptım sonrasında uzamasına müsade ettim, ilk bambuyu fanusa ekledikten birkaç hafta sonra nitrat ölçümü yapmıştım, buda 3-4 sene evveldi, sonuç 0 nitrattı, geçen aylarda yine merak ettim ve ölçtüm değişen bir şey yoktu ve nitrat sıfırdı, fakat bambuların boylarında çok belirin bir uzama olmamasına karışınyapraklarında belirgin bir büyüme oldu, betamız ise nazar değmesin inanılmaz sağlıklı ve renkleri canlı, sonuç olarak epey faydalı, bir ara fotoğrafını çekip ekleyeceğim.. birde aşşağıdaki linke japon şemsiyesi için göz atmanızı ve okumanızı öneririm sayın Tunç Ali Kütükçüoğlu nun Bilyapta yayınladığı bir yazısı.

http://www.bilyap.com.tr/magazin/mag4/akvaryum1S4.php

discus kralı
04-07-2008, 10:41
slm arkadaşlar öncelikle bndeki sistemi söyliyim bn 20 cm lik mango kökü kullanıyorum vede bambu bitkisi kullanıyorum hem ph ını düzenlio hemde diğer fasafisoları dengelio.Fikir ve yöntemlerinizzi acil bekliyorum,...

burakaksu93
06-07-2008, 12:01
Sump sistemim yok bu bitkiyi direk akvaryuma koysam bir sorun olurmu?

onyx
04-08-2008, 20:21
arkadaşlar bende foruma bir başlık açmıştım belki bu başlığın altında olması faydalı olabilirmiş onu alıntı olarak koymak istiyorum.
arkadaşlar yine aynı konu gibi ama bitkileri su bitkisi olarak düşünmüyorum okuduğum yazılarda hep bitkili discus akvaryumunda discusların yeterince gelişemeyeceği yada bitkilerin sadece show akvaryumlarında kullanıldığı yazıyordu bende http://www.bilyap.com.tr/magazin/mag4/akvaryum1S4.php bu yazıdaki biyotop akvaryumunda olduğu gibi bitkileri japon şemsiyesi, bambu gibi su dışında gelişecek şekilde şeçtim böylece bitkilerin kökleri vasıtasıyla nitratı ve amonyağı sudan alacağını düşündüm. Sudaki japon şemsiyeleri sıcaklığa aldırmadan kök çıkarttılar daha önce aldığım bambularım vazoda öldükleri için akvaryuma bambu koymak yerine su kenarlarında bol bol gördüğüm ve antalyada pek çok yere ekildiğini gördüğüm hasır kamışlarının küçüklerini kökleri su içinde kalacak şekilde sabitledim. zamanla kökler dahada uzayarak dibe kadar inecek ilginç bir dekor olur belki bu şekilde yaşayabilecek başka bitkilerden (papirus bitkisinden bahsediliyor nasıl bir bitkidir bilmiyorum ama) ekleyebilirim. Zamanla biraz paludaryumumsu birşey çıkacak diye tahmin ediyorum. Bu konularda kimse deneme yaptımı yoksa boşamı kürek çekiyorum yoksa gittiğim yol yol değilmi yol yakınken dönmelimiyim :D

Ercan Bayram arkadaşımız bahsetmiş:
benim düşüncem bambulara alternatif bizim sazlık diye adlandırdığımız bitki türü...
(göllerde akarsu kenarlarında olan)

bu bitkilere kargı deniyormuş ve benim akvaryumuma koymuş olduğum bitkiymiş ve 4. günde kök yumrusundan kök uçları çıkarmaya başladı demekki bu suda sıcaklığa rağmen yaşayabilecekler (ki benim evimde yazın sıcaklık 30 - 32 derecelerden aşağı pek düşmüyor buna rağmen uyum sağladılar) Bence kesinlikle konmalı çünkü hem hızlı büyüyor hem bizim kendi bitkilerimiz, Hem de büyüyen bitkilerin köklerinin yanlarından sürekli yeni sürgünler vererek çoğalabiliyorlar.

Aslında ben konuya estetik açıdan da yaklaşmak istiyorum yani ben "odamdaki biyotop" isimli makaledeki akvaryum sahibinin çalışmasının bize uyarlanmış halini uygulamak istiyorum. Ben bitkilerimi Sump kullanmadan doğrudan akvaryuma yerleştirdim bu bitkileri akvaryum dekorunun parçası haline getirmek istiyorum. Bunu yaparak hem estetik bir görüntü oluşturmak, aynı zamanda da sump kullanmanın vereceği estetiği sağlamak adına dolaba gizleme sorununa alternatif oluşturmak ve hem de belki başarılı olursam sumpa gerek kalmadan yeterli filtrasyon yapan bir sistem kurmak, daha sessiz ve daha az elektrik tüketen verimli bir sistem oluşturmayı istiyorum.

Bu arada akvaryumumda 2 tanede apple snail'im var gayet mutlular discuslarla kesinlikle bir sorunları yok çöçü balığı ve vatosa iyi bir alternatif üstelik zararsız.

onyx
05-08-2008, 22:04
Bu konu artık o kadar dikkat çekmiyor sanırım. Aslında konu adını değiştirseniz nitrata karşı bitki kullanımı falan gibi daha genel içerikli bir isim olsa çünkü sadece bambudan bahsedilmiyor birçok fikir konuşulmuş.

mustafaburuk
05-08-2008, 22:28
Özgür bey bana göre forumun belkemiği bu konu.Nitrat konusunu çalıştığım yerdeki kimya müh. de dahil çoğu platformda tartışıyorum ama henüz kesin bir veri yok elimde .Bamboo yu deneyip paylaşacağım ama vakit yok.Konu takip ediliyor ama çok fazla konu var içinde kayboluyor

onyx
06-08-2008, 23:16
bitkilerimin kendine gelmesini bekliyorum ufak ufak uç vermeye başladılar yakında yaprak da çıkartıp normal hale geldiklerinde nitratı sıfırlamayı bir başarırsam ki umutluyum o zaman bence bu sistem hakikaten süper olacak sürekli su değişimi gerektirmeyen ve azot döngüsünün tamamlanması için biyolojik filtrasyon ekipmanları büyük oranda azaltılmış bir akvaryum olacak.

esertturk
11-08-2008, 08:56
Bu gibi araştırmalar neticesinde hic bir elektrik aksamı kullanmadan sadece belli zamanlarda su degisimiyle discus büyütmeye baslayacagiz gibi geliyor bana. Emeği geçen arkadaşlara tşk. ederim. "Akvaryumdaki Amazon" belgeselinide biz cekeriz artik.. :)

onyx
11-08-2008, 18:38
Ercüment Bey konu bu kadar net lve kolay değil http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=999&page=2 burada da konuyu tartıştık ben sudaki değişimleri izleyip durum hakkında somut bilgiler sunmaya çalışacağım Tamer bey'in önerisi büyük discuslarla bu sistemin kurulması yönünde asla yeterli büyüme olmuyor eğer mümkün olsaydı uzak doğulu yetiştiricilerde bizde mutlaka bunu denerdik diyor ama malesef büyük discuslara sahip değilim ve bu beni biraz derin düşündürüyor denemeye devam edip sonuçları da görmeyi çok istiyorum öte yandan discuslarımında benim yüzümden ziyan olmalarını hiç istemiyorum. Eğer bu konuda deneme yapmaya devam eden arkadaşlar varsa onların da yönlendirmelerine ihtiyacım olacak.

rusenali
11-08-2008, 21:33
Yaklaşık bir aydır sump sistemimde 5 - 6 adet kullanmaktayım kurumadılar. Akvaryumumda nitrat ölçümleri 0 civarında çıkmakta.

onyx
11-08-2008, 21:41
Ali Bey peki su değişim peryodunuz nedir kaç litre akv'unuz var yani bu değişimlerinin aralığı değişti mi?

Hürkan
29-08-2008, 16:36
Uzun zamandır akvaryumundaki nitrat gelişmlerini aktaramamışım ,düzenli şekilde ölçümlerim devam etmekte ve nitrat 0 diye bilirim tabi o olma sebebi bambu ve dip çekimi su değişimlerin etkisi tabi bambularım inanımz dercede büyüdüler gövde üzerinden kesip çoğaltmak en iyisi oalcak fakat pek bilgim yok burdan yardım istiyorum bambu nasıl budanır kesilir kesilen kısımdan tekrar filiz veririmi? bilen arkadaşlarım varsa bana yardımcı olurlarsa sevinirm diğer arkadaşlara da örnek teşkil etmiş olur.

Tamer
26-11-2008, 10:13
Ercan bey DFC ye hoşgeldiniz, verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür eder devamını bekleriz.

Yaklaşık 3-4 yıl önce oğluma aldığım betanın fanusuna adet bambulardan koymuştum, köklerini bir kaç kez makasla kırptım sonrasında uzamasına müsade ettim, ilk bambuyu fanusa ekledikten birkaç hafta sonra nitrat ölçümü yapmıştım, buda 3-4 sene evveldi, sonuç 0 nitrattı, geçen aylarda yine merak ettim ve ölçtüm değişen bir şey yoktu ve nitrat sıfırdı, fakat bambuların boylarında çok belirin bir uzama olmamasına karışınyapraklarında belirgin bir büyüme oldu, betamız ise nazar değmesin inanılmaz sağlıklı ve renkleri canlı, sonuç olarak epey faydalı, bir ara fotoğrafını çekip ekleyeceğim.. birde aşşağıdaki linke japon şemsiyesi için göz atmanızı ve okumanızı öneririm sayın Tunç Ali Kütükçüoğlu nun Bilyapta yayınladığı bir yazısı.

http://www.bilyap.com.tr/magazin/mag4/akvaryum1S4.php

Aradan 4 ay geçmiş dün aklıma geldi, bizim betanın fotografını ekleyeceğim demiştim diye, buyrun, tahmini yaşı 4-5 belki 6 olan ihtiyar delikanlının bambulu fanusundaki fotoğrafları:)

http://img201.imageshack.us/img201/1482/17762824nr7.jpg

http://img361.imageshack.us/img361/7977/25386918ok6.jpg (http://imageshack.us)

http://img361.imageshack.us/img361/6909/15753580fb7.jpg (http://imageshack.us)

Hürkan
26-11-2008, 11:18
Tamer betanın rengine bittim keşke bu renkte discuslarım olsa . Bambuları hala budamadım araştırmalarım da bambu budandıktan sonra balmumu ile keslien yerin kapatılması gerekiğitiği yazıyor onuda bulmak mesele tabi :) Değerli arkdaşım Ercan bu konu senin bilgi alanına giriyormu ? bu konuda bilgi sahibi isen bizi aydınlata bilirmisin?

Barış ER
26-11-2008, 11:53
Hürkan , bamboo lar sadece nitratı emmiyorlar.Makro ve mikro elementleride kullanıyorlar.Discusa faydalı sudaki bu elementlerin eksikliğinden kaynaklanan gelişim bozuklukları yaşamazsın umarım.Önlem olarak element takviyesi yapıyormusun?

Hürkan
26-11-2008, 12:10
Barış abi bambular benim sumpun bölmelerinde yer alıyor ve uzun zamandır burdalar gelişimleri süper oldu.Balıklarımda hiç bir olumsuz etkisi olmadığı gibi gelişimleride süper suyu bozma veya balıklara zarar verici hiç bir şeyi görmedim ve o suada yavru aldım bludimod ve turkuaz çiftinin yavruları bu suda çıkartılar , yavrularda herhangi bir deformasyon ve bozukluk olmadı..

Ercan Bayram
26-11-2008, 14:02
Tamer abi onu bunu bırak betta ya bittim maşallah :)
1 sene sonrası için güzel projelerim var bu nitrat için :D şimdi uygulamam mümkün değil. ;)

rocman
28-11-2008, 23:50
Projenızden bırazcık bahsederseniz belki daha iyi olacagı kanısındayım.Deneyenler yada planınızda sakıncalar oldugunu söyleyebilecek üyelerimiz bulunabilir.

Ayrıca bu güzel buluşları paylasan tüm herkese gönülden teşekkürler.

SAYGILAR

falconx
29-11-2008, 12:28
Dostlarım konunun yeniden canlanması ile görmemden dolayı sonuna kadar okudum.Bende 2006 ekim civarında masamın üzerine nano akvaryum yaparken Dracaena sanderiana (http://en.wikipedia.org/wiki/Dracaena_sanderiana) kullanmıştım. O tarihten bu yana birkaç defa içinde dizayn değişikliği yapmama rağmen bu iki kök şans bambusu köşelerini muhafaza ettiler.Kök ve gövdesinin yarısı su içinde olan bitkinin üst tarafında yapraklar güzel bir gelişme gösterdi.Herhangi bir çürüme ,bozulma, suyu bozma söz konusu değil.Şu anda sadece karides olan bu küçük akvaryumu ekim ayı civarında yaptığım yeni düzenleme fotoğrafı aşağıda.Tabi şu anda fotoğraftakinden daha düzgün ve gelişmiş, Fotoğraf dizayn değişikliğinin ilk günlerinde çekildi.Sağ arka köşede gövdeleri görebilirisiniz.
http://inlinethumb03.webshots.com/40770/2965429480043591037S600x600Q85.jpg (http://pets.webshots.com/photo/2965429480043591037ipavsA)
Sonuçta iki yıldır bu akvaryumda nitrat problemi yaşamadım.Son zamanlarda karides yavrularından dolayı dip çekimini aksatmama rağmen (sadece yüzeyden %15 su değişimi) nitrat ölçümlerinde sıfır .Bu sadece şans bambusunun sonucumu derseniz kesin cevap veremem.Gördüğünüz gibi küçük bir bitki akvaryumu ama iki yıldır onların akvaryumda problemsiz yaşadığı sonucu kesin.

Ercan Bayram
29-11-2008, 19:24
Projenızden bırazcık bahsederseniz belki daha iyi olacagı kanısındayım.Deneyenler yada planınızda sakıncalar oldugunu söyleyebilecek üyelerimiz bulunabilir.

Ayrıca bu güzel buluşları paylasan tüm herkese gönülden teşekkürler.

SAYGILAR

Kapsamlı bir proje tam birşeyler oluşmadan yazmak anlamsız...
Yani her türlü değişiklik yapabileceğim bir proje kesin birşey sözkonusu değil..

Tamer
08-01-2009, 12:37
Dostlarım konunun yeniden canlanması ile görmemden dolayı sonuna kadar okudum.Bende 2006 ekim civarında masamın üzerine nano akvaryum yaparken Dracaena sanderiana (http://en.wikipedia.org/wiki/Dracaena_sanderiana) kullanmıştım. O tarihten bu yana birkaç defa içinde dizayn değişikliği yapmama rağmen bu iki kök şans bambusu köşelerini muhafaza ettiler.Kök ve gövdesinin yarısı su içinde olan bitkinin üst tarafında yapraklar güzel bir gelişme gösterdi.Herhangi bir çürüme ,bozulma, suyu bozma söz konusu değil.Şu anda sadece karides olan bu küçük akvaryumu ekim ayı civarında yaptığım yeni düzenleme fotoğrafı aşağıda.Tabi şu anda fotoğraftakinden daha düzgün ve gelişmiş, Fotoğraf dizayn değişikliğinin ilk günlerinde çekildi.Sağ arka köşede gövdeleri görebilirisiniz.
http://inlinethumb03.webshots.com/40770/2965429480043591037S600x600Q85.jpg (http://pets.webshots.com/photo/2965429480043591037ipavsA)
Sonuçta iki yıldır bu akvaryumda nitrat problemi yaşamadım.Son zamanlarda karides yavrularından dolayı dip çekimini aksatmama rağmen (sadece yüzeyden %15 su değişimi) nitrat ölçümlerinde sıfır .Bu sadece şans bambusunun sonucumu derseniz kesin cevap veremem.Gördüğünüz gibi küçük bir bitki akvaryumu ama iki yıldır onların akvaryumda problemsiz yaşadığı sonucu kesin.

Çok güzel bir nano olmuş nafiz bey tankınız çok beğendim, tebrikler...