Orijinalini görmek için tıklayınız : Discus beslemekteki amacınız nedir?
Ufukİnan
12-03-2009, 10:52
Discus balıklarını ne için besliyoruz? Beklentilerimiz nelerdir?.
Forumlarda dikkat ettiğim birşey var.İnsanlar discus üretemeyince balıklarını satıp başka türe geçiyorlar.
Amacımız illede discus üretip yavrularını iyi paradan satmakmıdır?
Balıklar üremeyince discusun bir önemi yokmudur?
Millet olarak üretmeyi ve bu işi ticarete dökmeyi çok seven kişiler olduğumuzdan discus hobisini kötü yerlere getiriyormuyuz?
Ben bunları sormak istiyorum....
Mesela ben Discuslarımı 2 sene boyunca hiçbir yavru beklentisi olmadan sadece sevdiğim için beslemiştim.Yarın öbürgün balık üretmeyi bırakıp tek akvaryumla kalsam bile yine sadece sevdiğim için discus beslerim.
Evet arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.
umutcutuk
12-03-2009, 11:04
Yavrusunu satarım veya büyütüp satarım para kazanırım düşüncesiyle yapılan işin hobi değil ticaret olacağını düşünüyorum.Yanlış anlaşılmasın yavru alıp satmaya veya balık satmaya karşı değilim yanlız amaç bu işten para kazanmak olduğunda alınan keyfin ortadan kalkacağını düşünüyorum.
lordhorner
12-03-2009, 11:10
valla discusa yeni başladım ama 5 yıldır akvaryumla uğrasıyorum bugune kadar baktığım hiçbir balıktan yavru almadım. discusada görüntüsünü sevdiğim için besliyorum. Ama birde şu boyutu var discusu besliyip üzerinde o küçük yavrularıda görmek apayrı bir zevk yavruların mukoza üzerndeki hareketleri büyümeleri.
mustafa güneş
12-03-2009, 15:30
DİSCUS u tamamen seyrini sevdiğim için besliyorum ihtişamı vs.. yoksa dünya para verip 14 ad. wild(vahşi) heckel alıp ve tabanada stingray almak yerine .. o para ile (tank ve mobilyayı saymıyorum bile) 8- 10 çift alırdım ve üretirdim bolbol . zaten yavru olayından sıkıldığım için vahşileri aldım ve show akvaryumu kurdum..
Selam, Discus u seviyorum, üretip satıp para kazanırsam daha çok severim. Ama para kazanmasam da besleyeceğim bir tür...
Savaş AYDIN
12-03-2009, 20:14
Ben discus sevdiğim için besliyorum. Boş vakitlerimde onunla ilgilenmek ve seyretmekten gerçekten çok büyük bir haz duyuyorum. Formu çok güzel saglıklı discuslarım olsun istiyorum. Üretim benim için ikinci planda oda sadece elimdeki balığın ırkının sağlam olması için yani balığımın yavrularından hep aynı tür yavrı çıksın oyurmuş bir tür olsun diye. Şansımada iki çiftim oldu, buda heralde kısmet.
Selamlar...
Ufukİnan
12-03-2009, 23:49
Açıkyüreklilikle oy veren arkadaşlara teşekkür ederim.Bu anketi açmaktaki amacım Discus hobisinin ülkemizde nerelerde olduğunu görebilmek.Görüşlerinizi ve oylarınızı bekliyorum.
Saygılar..
Discuslar DFC deki birçok arkadaşımızın olduğu gibi benimde hobim.Üretmekse ayrı bir zevk.Sadece zevk.
Barış ER
13-03-2009, 09:03
Kendimi tatmin etmek için başladım. Zaten bunun adıda hobi oluyor. Hayatım boyunca spesyal balık besledim. Discusta da çizgimi bozmamaya gayret edeceğim.
rozen1@ttnet
13-03-2009, 15:54
bende yaklaşık 10 12 senedir akvaristim bugüne kadar beslediğim bütün türlerden yavru almaya çalıştım şu an discus ta olduğu gibi yalnız para kazanmak için yavru almaya çalışmıyorum emek verdiğim birşeyin bana karşılık vermesi bana inanılmaz bir mutluluk veriyor
mustafaburuk
13-03-2009, 21:50
:DBen bütün şıklara razıyım.
bulent1991
13-03-2009, 22:59
Ufuk Bey gerçekten harika bir konu açmışsınız tebrik ederim. Şahsım adına discus beslemek onların gelişimlerini görmek, onlar için araştırma yapmak, en iyi balığı nasıl büyütürüm diye düşünmek ve en önemlisi onlar için dünyayı gezmek benim için büyük bir zevk. Ülkemizde discus nerede sorusuna samimi cevap vereceğim maalesef ülkemizde discus iyi bir yerde değille cevap vereceğim. Uzakdoğu'da, Avrupa'da, Amerika'da o kadar kaliteli discus üreticisi varken ve değişik türler üretirken, uluslararası yarışmalarda dereceler alırken bizler onların ürettikleri balıklara hayranlıkla bakıp bunları nasıl temin ederiz diye düşünüyoruz. Peki onlarla aramızdaki fark ne? Uzakdoğu'nun suyu iyi diyecek arkadaşlara hemen söyleyim Avrupa'lı üreticilerin suyudamı Amazon suyuna yakın bir değerde. Türkiye'deki en büyük problemler (tekrar söylüyorum şahsi görüşüm olup katılmayanlar olabilir . )
1- Ülkemize kaliteli balık girmemesi.
2- Discus bakım, yemleme işlemlerinin standart olması.
3- Üretim yapılan çiftlerin kalitesi.
4- Discus konusunda eğitim eksikliği.
Birşeyleri değiştirmek için artık farklı yöntemlerinde kullanılması gerektiğine inanan biri olarak öğrencilerime derste kullandığım bir cümleyle konuyu noktalayım. Her gün aynı şeyleri yapıp gelecekten farklı birşeyler beklemek saflık olur. Saygılar.
------------
Bülent ACUN
Ankara
Arkadaşlar yıllarca tanganika ve malavi besledim.Fakat diskusu ne satmak ne üretmek için besliyorum onların her gem atışımdaki davranışları ve akvaryumdaki asaletleri bence mükemmel. Sadece seyretmek yetiyor ve diskusu gerçekten seviyorum.
CaN_BaKıR
15-03-2009, 00:14
Valla hiç üretip para kazanma derdinde değilim... O amaçla bir dükkan açtım.. Aslında amaçta o değildi maksat kendi masraflarını karşılamalarını sağlamaktı ama olmadı. Battık tabiri caiz ise.. Bir dünya borca girdik sonunda... Hep cepten gitti, hep cepten..
Şimdi dükkandan 2 tane set ayırdım kendime ve onları eve kurdum. Birisi evin ikinci banyosu olan ebeveyn banyosunda.. Artık banyolardan birisi discus odası oldu :) Bathroom Discus :cool:
Diğer seti de kendi odama kurdum... Piranhalarım ve diğer Amazon balıklarım var.... Orasıda Amazhome :cool:
Şuan tamamen discusa dönme çabalarına başlamış durumdayım... Ve amacım para kazanmak değil... Tamamen sevgiden.. Keyif almak amacı ile besliyorum discusları...
(Bu arada piranhalardan da vazgeçmiyorum tabi... Onlar demirbaş :) )
İşte böyle... Tamamen keyif amacı ile... Bana keyif veren balıkları besleme kararı aldım en son olarak...
Benim işaretliyeceğim şık yok.Bunca zamandır besliyorum ama hala öğreneceğimiz şeyler var, hala öğreniyoruz.Dipsiz bir kuyu gibi bunun için çok seviyorum discusu.
Ufukİnan
16-03-2009, 08:55
Benim işaretliyeceğim şık yok.Bunca zamandır besliyorum ama hala öğreneceğimiz şeyler var, hala öğreniyoruz.Dipsiz bir kuyu gibi bunun için çok seviyorum discusu.
Kubi abi "Discusları Seviyorum.." sana uygun,seçebilirsin. :D
Bülent bey genel olarak size katılıyorum.Fakat ülkemize kaliteli balıkların gelmemesi sözkonusu değil.Herşey paraya bakıyor eğer yeterli parayı verebilirseniz en kaliteli ırkları ve balıkları alabilirsiniz.Şöylede söyleyebilirim,mesela bir discus üretimhanesi açmayı planlıyorsunuz.Cebinize parayı koyup Almanya,Malezya,Singapur vs. gittiniz ve en kaliteli balıkları alıp getirip ürettiniz ( ki bunu yapanlar var) .Ben sizden yavru aldığımda benimde kaliteli damızlık adaylarım olmuş oluyor.
Ayrıca niye bu konuyu açtım diye düşünürken dedim ki, içimde bir kızgınlık var ondan...
Diyorum ki uzakdoğu derin üretim çalışmalarını 35 sene önce yapmaya başladı ve bugüne kadar geldi.Bazıları diyor işte Singapurda Discus yavrusu toptan 85 cent e satılıyor.Evet satılıyor ama 35 sene de bu duruma gelmişler.Bizde bırakın ciddi ırk çalışmasını ciddi üretim kaç senedir yapılıyor?
Kıssadan hisse, 3 sene içinde bizdede discus yavruları 85 kuruşa satılır.Aynı 2005 yılında 1,5-2 tl olan malawi cichlidleri toptan fiyatının 30-40 kuruşa düştüğü gibi. Biz bir şeyin üretimini/imalatını çözdükten sonra onun suyunu kurutana kadar uğraşıyoruz.
İşte bu yüzden arkadaşlar discus türünün yıllar boyu zevkle beslenmesini istiyorsanız; Lütfen balıkları hakkıyla ve kaliteli üretin, hakkıyla satın.
Saygılar
Enis Pekel
19-03-2009, 11:58
Aslında bence anket yumurta tavuk hikayesine benzemiş.Discus hobisi gerçekten zor bir hobi meşakkati bir yana ciddi maddi yatırım gerektiriyor.Yemi artemyası sumpu,o su bu su derken oldukça büyük bir mali protre oluşuyor. 250 lt bir akvaryumla başlarsınız sonra balıklarınız eşleşir bir üretim tankı hazırlayım dersiniz ardından yumurtalar çıkmaz ozmoz cihazı edinirsiniz sonra yavrular çıkar onlara büyütme tankı vs vs bu liste uzayıp gider.Böyle bir tablo ortada olunca sadece sevgiyle iş yürümez eğer yürürse bu filmlerdekindende büyük bir aşk olur ama hobinin dönüştürülmesi adına kendi döngüsünü sağlayabilen bir sisteminiz olursa tadından yenmez(örnek bu ayki elk faturam discuslarım 230+95 ev ) saygılarımla
zamanlama
24-03-2009, 22:36
discuslar güzel balıklar tabiki, keşke 30 derece suyu sevmeselerdi daha çok severdim. fakat bir okadarda vefalı ki yavru veriyorlar elektirik yem parasını çıkarsa daha çok severim o yüzden herkes seviyor ben dahil arkadaşlar bunları aslında 20 dereceye alıştıran olsa yokmu çalışma acaba türk discusu üşümez, acıkmaz diye telkinde bulunsam. genede 30 derece olacak herhalde.
Benim beslemekteki amacım,discusa olan hayranlığımdır.Yapabilirmiyim diye araştırmaya başladığımdan buyana o kadar çok yazı okudum ki her geçen gün kendime yeni sorular soruyor yeni araştırmalar içerisine giriyorum bu bana inanılmaz keyif veriyor, hayranlığım her geçen gün daha da artıyor.Bu gün discus hakkında bana soru soranlara discus un bir bilgi girdabı olduğunu ve insanı içine çektiğini söyledim.Ayrıca discus beslemede kendime hedefler belirledim, amacım son derece sağlıklı, formda ve kaliteli nesiller yetiştirmek.DFC'a üye oldum çünkü türkiye'mizde discus tanıtılması, hak ettiği yere getirilmesi , uluslar arası platformlarda biz türklerinde var olduğunu göstermek adına attığı adımlarda belki küçük ama desteğimin olduğunu bilmek beni çok mutlu edecektir.Önümüzdeki yıllarda izmir'de ilki gerçekleştirilen discus yarışmasının ülke geneline yayılması sonrasında 1.Türkiye Discus yarışmasının yapılmasını sabırsızlıkla,özlemle bekliyorum. Ancak bu şekilde ülkemizde discus hobisinin ilerlemesi sağlanabilir, bu sayede kaliteli balık yetiştirmek tetiklenebilir.Nacizane şöyle bir tezim de var, mutlaka yurt dışından discus getirip yeni nesiller elde etmek gerekmez niçin biz sahip olduğumuz discusumuza layıkıyla bakıp yeni kaliteli nesilleri oluşturmayalım.Bir türk olarak bunu başarabileceğimize inancım sonsuzdur. Bu arada izmir deki yarışmayı hazırlayan aytekin bey,
efe bey ,alparslan bey ve ekibine yine birbirinden değerli jüri üyelerimizi birkez daha tebrik ve teşekkürlerimi sunmak isterim.
saygılarımla,
Bir çok Tanganyika Malawi gölü balığı besledim özellikle Tropheuslarla bayağı bir ilgilendim ürettim ancak Discus bambaşka bir balık.Davranışları ,akvaryumdaki duruşu ,üreme şekli ,elden beslenmesi Discus u diğerlerinden çok ayrı kılıyor bence.Evimdeki tüm akvaryumları elden çıkarmışken Discus bir anlamda beni hobiye döndürdü diyebilirim.:)
fma55discus
26-06-2009, 19:38
Üretmeyi seviyorumu işaretledim.Akvaryum hobisinde hangi balık olursa olsun balık hakkında yeterli bilgiye sahip olunca üretmek kadar keyifli birşey yok sanırım.
AYSELİ06
26-06-2009, 20:53
şimdiye kadar beslediğim en asil ve bana zevk veren balık diskus beslemeyi seviyorum..
Yaklaşık 15 senedir bırakmıştım balık olayını ta ki kızımın zoru ile girdiğim petshop cuya kadar.
Tank karşısında çakıldım kaldım,aşk gibi bişey oldu bu pc ye bulduğum bütün resimlerini arşivledim her gece yatmadan bakıyorum öyle yatıyorum meret birde pahalı olmasa eee boşuna dememişler herşeyin zoru kıymetlidir diye.
Tankı oluşturdum şimdi sıra bu fıstıklarda.:cool:
Ha bir de unutmadan
Bu işi para için yapan oranı sadece %4 iken neden hediye discus başlığı boş bu kadar?
Di mi ya?
onurnokay
03-07-2009, 14:04
kimi parayı sever kimi discus sever kimide ikisini birden sever.:)
ben bu aralar discus seviyorum..
hediye konusunda da çok zahmetle üretiliyor bu hayvanlar, burada bir discusa istenen 20-25 ytl zaten hediye etmekle eşdeğer bence...
jacobsen__
14-07-2009, 16:28
Discusa başlayalı 2 ay kadar oldu. Önceleri çok durgun balık, beslenmez derken 1 çiftten sonra 400 litrelik yeni bir discus tankı kurdum. Discusları seviyorum...
Discusa başlayalı 2 ay kadar oldu. Önceleri çok durgun balık, beslenmez derken 1 çiftten sonra 400 litrelik yeni bir discus tankı kurdum. Discusları seviyorum...
Bende seni ve discusları seviyorum kardeşim icon_lol:D
jacobsen__
15-07-2009, 10:49
Bende seni ve discusları seviyorum kardeşim icon_lol:D
Teşekkür ederim Sayın Duru. Bu belaya başlamamdaki unsur sizsinizbiggrin
Teşekkür ederim Sayın Duru. Bu belaya başlamamdaki unsur sizsinizbiggrin
Kendimle gurur duyuyorum.:D
jacobsen__
15-07-2009, 11:58
Kendimle gurur duyuyorum.:D
Yavru alabilirsen bende seninle gurur duyucambiggrin
Yavru alabilirsen bende seninle gurur duyucambiggrin
O konudada seninle gurur duyuyorum.icon_lol:D
Merhaba
Discuslari seviyorum diye isaretledim, ama bu üretimi sevmiyorum magnasina gelmiyor.
Discus bakimindaki zivre bence üretimdir, hakiyla yapilan bir üretim.
Dünya capinda isim yapmis üreticilerin bir cogu ekmegini discus üretiminden kazanmiyor.
Almanyada Piwo´nun üretimhanesine bakarsak amatörlükle bir ilgisi olmadigini düsünebiliriz.
Yinede bu sahiz ekmegini gözlük satarak kazaniyor ve ugrasini sadece bir türde (kirmizi turkuaz) yogunlamis bir adam.
Öyle bir kirmizi turkuaz tür gelistirmiski avrupanin neresinde görülürse ilk bakisda piwonun baligi oldugu görülüyor (bir imza gibi).
Ülkemizdeki üreticiler veya üretici olmak isteyenler kendilerine böyle veya buna benzer hedefler secmeli, 100´ün üstünde yavru büyütmek ve onlari 4-5cm iken satmak bir hedef degildir (olmamali).
Discuslari hakiyla üretmek cidi bir mebla (maglesef) teskil ediyor, ve sonunda orantili bir ker birakmiyor.
Maksat para kazanmak ise bence discus üretimi dogru secim olmaz, daha az ugrasla daha fazla para kazanacak alternatifler mevcud.
Bunlar benim düsüncelerim....
Saygilar
2 yıldır cesıtlı turler beslıyorum.hayalımde de hep uretımı cok zor bı tur bulup ne pahasına olursa olsun uretmekdı.ılk basda amac keyıf almak ıcın olsada dıscus la tanısdıkdan sonra hem bu zevkımı tatmın etmek,zor bı balık uretmek hemde verdıgım emegın bana nakıt olarak donecegını gorunce dıscus uretım ısıne gırdım.henuz cok yenıyım hatta hıc yumurta dahı alamadım ama 1 aydır besledıgım bu balık benı zıyadesıyle keyıflendırıyo. her hareketleri mukemmel davranısları akıl dolu hem keyıf hem tıcaret bence cok kazanclı hem madden hem manen.....
saygılar.melih gökçe/ankara
(yardımlarından dolayı once Erdal öztürk'e sonra tamer beye cok tesekkurler)
bence işin altında herzaman para kazanmak yatıyor. yoksa sitede binlerce hediye ilanı yer alırdı. bir kimse uzun bi süre uğraşıpta zaman ayırıp ona ilgi ve yakınlık göstererek bu serüvenin sonunda kimse hediye etmıyor bu balıkları belli bi oranda karşılık bekliyor. bunun adı ticaretten başka birşey olamaz bence. yoksa satılık ilanları bağış ilanlarının yarısı olurdu :D
Merhaba,
Diskus aşkı bir başka biraz zahmetlide olsa uğraştırsada diskus beslemek onun bakıcısı ile arasındaki iletişim benim çok hoşuma gidiyor.İki adet yetişkin diskusuma büyük bir zevkle bakıyorum.
Saygılarımla
bence işin altında herzaman para kazanmak yatıyor. yoksa sitede binlerce hediye ilanı yer alırdı. bir kimse uzun bi süre uğraşıpta zaman ayırıp ona ilgi ve yakınlık göstererek bu serüvenin sonunda kimse hediye etmıyor bu balıkları belli bi oranda karşılık bekliyor. bunun adı ticaretten başka birşey olamaz bence. yoksa satılık ilanları bağış ilanlarının yarısı olurdu :D
Bu konunun polemik malzemesi haline gelmemesini umarak bende birkaç kelime ile ekleme yapmak istiyorum..
Discus üretenlerin balıklarını satmasına bir alış veriş yapıldığı için ticaret denilmesi literatürdede blirtildiği üzre doğrudur, sonuçta bi ürün verip para alınıyor.
Fakat insan oğlu emeğinin karşılığını almayı herzaman hak eder, ve almalıdır bunun içinde hakkını aramalıdır, örnek vermek gerekirse insanlar neden arıcılık yapar arı uçan bir böcektir, başka böcekgillerden örnek aramayalım yakın akrabası olan sarıceketlilere gidersek, niçin onları beslemez onlara kovan yapmayız? sorunun cevabı çok belli çünkü bal arısı bal yapar eşek arısı verilen emeğin karşılığında size bal olarak vermez... keza yapılan tüm besicilik örneklerinde aynıdır...
Şimdi bu durumda bağış yapmak yada bağış beklemek nekadar mantıklıdır, biz üreticiler bu balığı zevk, hobi için üretiyor besliyor olsakta büyük emek harcıyoruz sabah kaç kişi saat kurup erkenden kalkıp su değişimi yapar, akşam eve geldiğinde tuttuğu takımın maçı tv de oynar iken su değişimini yemek yemeden yapar, bu sadece birkaçı tatili yapamazsınız vs. vs.. emek çok büyük.... e işin birde maddi-gider boyutu var aylık elektrik faturası benim gibi evinde bu hobiyi yapan bi çok arkadaşımın ve benim 200 tl den aşağı değil, su faturası cabası...
Hediye discus bekleyen yada bu işin gerçekten para kazanma hırsı için yapıldığını öne sürenler bir discus yavrusunun bana göre nasıl büyütüldüğünü bilmiyorlardır.
Hal böyle iken kimse şahsım adıma söylüyorum benden hediye discus beklemesin ben vermem, ek olarak benden discus satın alan kaç kişi varsa şimdiye kadar hiçbiri hediyesiz (+1, +2, +5 ne ise...) discus almamıştır.
Birde istisnalar var yaşı küçük baba eline bakan geliri olmayan ama çok hevesli kardeşlerede zaman zaman hediye etmişimdir, ederimde.
Onun dışında bu balığı hediye etmek üreticinin kendine ve discusuna yapacağı en büyük haksızlıktır.
Bunlarde benim kendi görüşüm.
Ufukİnan
08-05-2010, 12:49
Arkadaşlar yetişkin Discus beslemek bi yana yavru büyütmek çok daha meşakkatlidir.Tamer'in de söylediği gibi bunu yapmayan ne demek istediğimizi bilemez.Bunun için hediye etmek bütün emekleri görmezden gelmek gibi bir şey.Elbette balık verdiğimiz arkadaşlara fazladan hediyemizi veriyoruz bu ayrı bir konu.
Para kazanmak için Discus beslemek benim gözümde saygısızca geliyor kusura bakmayın.
Ben şahsen zor olan balıkları severim.Ve Discus'larda hassas balıklar olduğu için zor denilebiliyor buda benim hoşuma gidiyor.Bir başka bir sebebi ise akvaryumun başına geçip saatlerce izleyebilirim çok hoşuma gidiyorlar.İlerde meyvelerini görmek amaçlı üretim yapılabilir.Eğer akvaryumda yeriniz yok ise akvaryumun karşılıklarını karşılamak için ticarette yapılabilir.Hediyede edilebilir benim görüşüm bu :)
duyumlarım discus'un diğerlerine göre çok daha akıllı ve asil bir balık olduğu yönünde, besleyen bir arkadaşlar konuşmuştum çok büyüleyici bir olay olarak anlattı. Bunca katlanılan zahmete, harcanan para ve zamana değecek bir balık olduğunu düşünüyorum görünüşü de bence muhteşem...
Tatlı suyun en tatlı balığı,ona herşey feda,birgün her akvarist mutlaka discusla tanışacaktır.Saygılar.
Evet arkadaşlar. konuyu yeni fark ettim.
Hoca bir gün eşekten düşmüş. aman hocam yaman hocam dedilerse de hoca hemen bana bir eşekten düşen birini getirin demiş. yani kısaca discus konusunda kimseye nasihat edecek durumda değilim. yaklaşık 5-6 aylık bir mazim var. 6 ay önce discus fiyatlarının fazla olduğunu düşünüyordum. Ama şimdi bu parayı son kuruşuna kadar hak ettiklerini biliyorum.
Discus yavrusu büyütmeyen birisine bu durumun anlatılması oldukça güç. hariçten gazel okumak kolay. Saygılar...
Sağlık mı Paramı Gibi Bir Soru Olmuş :) Tabiki Sağlık, yani discusdan hiçbir şekilde maddi bi beklentim yok. yavrularımı satmak yerine yakınlarıma daha doğrusu muhabbetim olup discus bakabilecek kadar tecrübeli hobi arkadaşlarıma veririm.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.