PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Discusa Dün Başlamış Bir Garip İnsan :)

Buraq
21-04-2008, 15:55
Merhaba arkadaşlar discus beslemeye daha dün başladım metrelik 140 lt lik bir tankım var buradan siz üstadların eklediği resimler ve akvaryumlarınıza bakınca dikkatimi çeken şu oldu sizlerin akvaryumları sadece cam ve beraak su benim akvaryumda ise kumu bitkisi mambo kökleri ne ararsan var cingen evi gibi :) birazdan bende akvaryumu boşaltacağım ikinci bir tank yok ama nasıl yaparım bilmiyrum :)

discusa başlamam birazda inatla oldu şuan 4 tane tane çay tabağı büyüklüğünde discus aldım ve bunlarda dişi erkek ayırımı nasıl yaparız bilmiyorum satan adamla kavga bağrış aldım dişileri göstermedi hangisini beğenirsen dedi bende en canlı renkli olanları aldım şansıma ne çıkarsa diye :)

sonuç olarka ilk etapda çoğaltmayı düşünmüyorum görsel güzellikleri daha öncelikte

Umarım bu discus sürekliliğini sağlarım ve sizler gibi usta şuan için sizden isteğim dişi erkek ayırımını nasıl yaparız

zamanla kafanızı şişiririm herkeze kolay gele

Saygılar

Enis Pekel
21-04-2008, 17:52
Akvaryumunuz ve balıklarınız hayırlı olsun.Benden çok daha tecrübeli arkadaşlar konuyla ilgili yorumlarını mutlaka ekleyeceklerdir ama benim size önerim eğer discuslarınızı sağlıklı bir şekilde yaşatmak istiyorsanız mutlaka cama cam bir akvaryum tercih etmeniz gerektiğidir.Bunun yanında günlük su değişimleride hayatiyet derecesinde önemli ,her gün dip çekimi sonrasında minimum%20 civarında su değişimini aksatmadan yapmanız gerekir.İdeal olanı aldığınız suyla takviye ettiğiniz suyun aynı veya yakın sıcaklık değerlerine sahip olması gerektiğidir.Yem ve diğer artıkları bir hortum yardımıyla çekin ve çektiğiniz kadar dinlenmiş suyu balıklarınızı ürkütmeyecek ve rahatsız etmiyecek şekilde tekrar tanka ekleyin.Bunların dışında balıklarınıza kondisyon kazandırmak için iyi bir beslenme programı uygulamalısınız.Tetra bits ve diğer hazır yemler tek başına yeterli değildir.Sitenin beslenme ve yemler bölümünde ev yapımı yemin nasıl yapılacağı bilgisi mevcut buradan yararlanabilirsiniz.Günde 3 veya dört defa yemleme yapabilirsiniz(örn. 1 defa bits 2 defa ev yapımı yem gibi )akşam son yemlemeden sonra dip çekerek su ilave edebilirsiniz.Bunun dışında balıkların cinsiyeti konusu biraz karışık ancak büyük ustalar bu konuda %100 gerçek hüküm verebiliyorlar ama tahmin etmek için bazı yöntemler mevcut sitede bu konudada çeşitli bilgiler var.
Son olarak bazı arkadaşlar hem fikir olmıyabilirler ama bence akvaryumcudan discus almakla iyi etmemişsiniz.Türkiye şartlarına alışkın sağlıklı discuslar üretebilen bunca arkadaş varken !.Menşei belirsiz ve hormanla renklendirilmiş olması muhtemel , iç parazit ve karaciğer rahatsızlıkları riski taşıyan ithal discusları ben olsam tercih etmezdim.Bundan sonra size tavsiyem yerli bir üreticiden aynı batın yavrulardan örn. 6 adet alın büyütün, onlar içinden 1 yıl sonra eş çıkması kuvvetle muhtemeldir.Bu zaman zarfında zaten bakmayı ve yaşatmayı öğrenirsiniz. Ama siz tercihinizi yapmışsınız hayırlı olmasını diliyorum .Umarım faydalı olmuşumdur.

scarface
21-04-2008, 20:22
Hayırlı olsun

Discusmania
21-04-2008, 21:19
Burak bey, hem bu hobiye ve hem de foruma hoşgeldiniz, Enis hocam epeyce yazmış, ben felsefik olarak şunları ekleyeyim, hobide öncelikle amaç discuslarımız sağlıklı bir şekilde besleyip büytebilmek bu da düzenli dip çekimi, düzenli su değişimi ve balıklarımızı hasta etmemekle olur aldığınız discuslar muhakkak erkekli dişilidir endişe etmeyin , zaten akvaryumcunuzda dişi erkek olup olmadığını kesin olarak bilmiyordur ;) cinsiyet tayini discusta muamma bir konudur, benim diyen kişiyi yanıltır, bu arada dip çekiminden bahsettim , dip çekimini sıkıntısız olarak yapabilmek için de kumsuz bir akvaryum elzem olmaktadır, imkanınız var ise akvaryumunuzun fotoğrafını ekleyiverin biz olumlu/olumsuz eleştirilerimizi yapalım.

Buraq
21-04-2008, 23:52
yorumlar için teşekkürler bu akşam akvaryumu komple temizledim biraz sıkıntılı ve tedirgin olarak da olsa başardım akvaryumları bir kovvaya aldıktan sonra ne var ne yok çıkardım :) temizledim ve yaklaşık %40 lık yeni dinlenmiş su takviyesi yaptım yakın zamanda resim çekip yollayacağım çünkü balıkların burda bir çok discus cinsi yazmışsını benim aldıklarım hangi sınıfa giriyor bilmiyorum ama balıkların oturması ve renklerini biraz almasını bekleyeceğim sonra resim ekleyeceğim

bu arada aldığım yer günevilir aslında antalyada ev üretimi olan birinden alacaktık ama çok küçük olan balıklara ortalama 40 milyon fiyat verdi o yüzden vazgeçtim bu aldıklarımda güvenilir sayılır tabi sadece sayılır ticaret biraz alavere dalavere işleridir :)

sü değişimini ve dip çekimini hallederim desem en sıkıntılı kısım sanırım yem yapma durumu olacak akvaryumum iş yerinde odamda kurulu

dışfiltre alıp almamakta kararsım kaldım ama dediğim gibi akvaryum iş yerinde olduğu için şimdilik vazgeçtim onun yerine şöyle bir sistem uyguladım plastik bir kutu altlarını çizgi halinde açtırdım elyaf sünger ve üzerine dışfiltrede kullanılan gerekli kimyasal malzemeleri koyduk ( adlarını ve özelliklerini hatırlamıyorum) bu plastik kutuyu akyavyumun üstüne monte ettim ve iç motor kafasına hava veren kısma hortumla bu platik kutunun deldiğim kısmından tam süsme işlemini gerçekleştirecek yere hortumun diğer ucunu koydum ve dış filtre kafa kısmına bir süsgeç ekledim şuan suyu iç motor sayesinde çekiyor ve akvaryum üstündeki plastik kutu içinde süzme işlemini yaptıktan sonra tekrar akvaryuma akıyor bu sayede oksijen dengesi ve balıkları yoracak bir akıntıyı engellemiş oldum (yada ben öyle düşünüyorum) :)

akvarumda suyu yumuşatması için 2 kök mango kökü var 2 gün suda bekletmeme nazaran hala akvaryum suyunu sarartıyor ama zamanla su değişimi ile bu dertden kurtulurum diye düşünüyorum :)

dediğim gibi arkadaşlar bu filtreleme belki biraz eksik yada yetersiz olabilir ama işyerimdeki odamda kurulu olduğu için ilk etapda odada fazlalık yapabilecek durumda değilim ama zamanla dışfiltreye geçecem

Saygılar

Buraq
22-04-2008, 07:48
Ustatlarım bir kaç resim çekip yolladım ama resimleri webcam ile çektim o yüzden estetik ve net bir görüntü olmadı ama olduğu kadar ile yorumlarınızı bekliyorum :)

abdurrahman
22-04-2008, 08:15
Burak bey merhaba,fotolar net olmasada balıklarınız sağlıklı görünüyorlar,sorunsuz büyütürsünüz inş.:),saygılar.

Buraq
22-04-2008, 09:37
teşekkürler webcamla anca bu kadar oldu :D

Discusmania
22-04-2008, 10:22
Blue turkuazlarınız güzelmiş ;) biraz daha sadeleştirmeye çalışın, tek kök yeterli bence , bitkinin tutturulduğu obje nedir algılayamadım burak bey :confused:

Buraq
22-04-2008, 10:40
kalkermi alker taşımı öyle birşeydi heralde tam hatırlamıyorum koymamın nedeni balıklar çok ürkek bi nevi arkasına saklanmaları için koydum

son resimde dikkat ettiyseniz balıklardan birinin rengi soluk alırken pembe bir renk vardı canlı ama ben akvaryuma koyduktan sonra rengi soluk duruyor blue turkıazım güzelde diğeri kırmızı olan ne :)

Discusmania
22-04-2008, 15:07
Burak bey discus akvaryumunun belirleyici özelliklerinden biri de taşın olmamasıdır , hem ph yükseltir, hem ani hareketlerde çarpıp yaralanabilirler ;)

Buraq
22-04-2008, 16:16
yani mango kökleride dahil çıkarayımmı hiçbirşey kalmasınmı :) suyu yumuşatması için diye dünyanın parasını verdim yav :D

Tamer
22-04-2008, 16:19
Burak kökler kaladabilir, ama bana sorarsan olmasa daha iyi.

Buraq
22-04-2008, 16:24
yardımlar için teşekkürler arkadaşlar aslında akvaryumun ilk halinin resmini çekip discus için olmaması gereken akvaryum diye başlık açıp koysam daha iyi olacakmış :):)

balletus
22-04-2008, 23:53
Sevgili kardeşim akvaryumun balıkların hayırlı olsun , nacizane ben 5-6 sene önce bir arkadaşımın kapıma dayanıp kendi akvaryumunu bana zorla vermesiyle akvaryum hobisine geri dönerek discusa başladım.İlk akvaryumumda midye kırığı(discusda hiç olmaz)bitkiler ve 27 derece ile başladım.kovalamaca dışında 5 güzel discusum vardı.Bir sene kadar problem yaşamadım , ve bir baktımki bitki yaprağında siyah siyah noktalar :eek: aman dedim bitkiler hastalanmış icon_rolleyes neyse iş yoğunluğundan üç gün sonra baktımki ane üzerinde ucuşan noktalar var diger balıkda(erkek) hepsini kovalıyor.İşte o zaman anladımki ürüyorlar.

Anlayacağın bitkili kumlu tank sağlıklı discus için zor , ama bu discus için en önemli şey huzur , stressiz olacaklar.

Yeni başladım diyorsun nacizane tavsiyem mangolara plastik ince kalepcelerle ısıya dayanıklı bitki tuturup görselliğide olan bir tankla bu işten keyif alarak başlamandır.Sana eski tanklarımdan bir iki fotograf ekliyorum.

Balıklara gelince turguazın cizgileri belirgin biraz stresli gibi .Bu nun sebebi herşey olabilir sudaki fazla akıntı , ısı , ışık , dış parazit , sert su , akvaryumun konumu , konumuna göre aldığı gün ışığı gibi sana daha çok fazla secenek suna bilirim.
http://img186.imageshack.us/img186/8725/akvaryumum059ao6.jpg (http://imageshack.us)
http://img507.imageshack.us/img507/3610/akvaryumum014ts1.jpg (http://imageshack.us)
http://img507.imageshack.us/img507/3610/akvaryumum014ts1.a17102da21.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=507&i=akvaryumum014ts1.jpg)

balletus
23-04-2008, 00:04
http://img186.imageshack.us/img186/678/akvaryumum047sb3.jpg (http://imageshack.us)
http://img507.imageshack.us/img507/650/akvaryumum057ok5.jpg (http://imageshack.us)
Önemli olan balıkları nerden aldığınız , ithalmi bizim sularda doğmuşmu , aldığınız akvaryumucudaki beslenme koşulları neydi.Balıklarınızı coğaltmak isterseniz aynı akvaryumcuyu yinede tercih etmeniz çok ama çok önemli.

Birde filtre sizteminiz bence dış filtreden daha iyi bende tüm akvaryumlarımda aynı sistemi kullanmaktayım , tamizliğide çok kolay ve çokda ucuz.Ama akvaryumunun içinede sünger yani pipo filtre takman yaralı olacaktır.Neyse uzatmayalım aynı şehirde yaşıyoruz müsait olduğun bir zaman buluşalım detaylı konuşuruz.

Buraq
23-04-2008, 10:51
Bilgiler için teşekkürler mehmet bey uygun bir gün ve zamanda görüşebiliriz sağlıklı bilgiler alabilirim teşekkürler

Buraq
27-04-2008, 11:56
4 balığın yanına 4 tane daha aldım ilk aldıklarıma nazaran küçükler ama birbirlerine çok çabuk adapte oldular en çok şaşırdığım durumlardan biri ilk aldığım 4 büyük birbirlerine kök söktürürken ufaklara dokunmuyorlar yemleme döneminde nadir vuruyorlar şaşırmadım desem yalan olur yıllarca ciklet besledim cikletler olsa boy farkı helede yabancı balık geldimi mahvederler:)

yeni aldığım 4 balığın ikisi mavi mavi derken turkazın biraz daha koyusu üzerinde leke falan yok düz ve tek renk üst ve alt yüzgeçlerinde parlak turkuazlar var diğer ikiside gövde pembe baş kısmı beyaz :)

mehmet abi sendeki balıkları görünce senden almak isterdim ama :) ilk nerden aldıysan ordan devam et telkinine uyuyorum :)

bir ara onlarında resimlerini eklerim yav yıllarca boşu boşuna ciklet beslemişim :)

ha birde 4 kök şu senin akvaryumunda görünen geniş yapraklı bitkiden aldım ve onları mambo köklerindeki boşluk alanlara tutacak şekilde yerleştirdim akvaryum çıplakken çok biraz tedirginlerdi şuan kökler ve bitkiler sayesinde biraz daha iyi durumdalar

balletus
30-04-2008, 01:36
mehmet abi sendeki balıkları görünce senden almak isterdim ama :) ilk nerden aldıysan ordan devam et telkinine uyuyorum :)
ha birde 4 kök şu senin akvaryumunda görünen geniş yapraklı bitkiden aldım ve onları mambo köklerindeki boşluk alanlara tutacak şekilde yerleştirdim akvaryum çıplakken çok biraz tedirginlerdi şuan kökler ve bitkiler sayesinde biraz daha iyi durumdalar

Balıklarını sağlığı için yerinde bir karar olmuş tebrik ediyorum.Balıklarınının uyumu konusuna çok sevindim yeterli su değişimi ve kuvetli filtrasyonla 2 daha alabilirsin.Büyüyene kadar tabi.
Bitkilerinde altlarını ihmal etme dip temizliğinde bitkilerin altını güzelce cekiver arada sıradada kökü cıkarıp suyla güzelce yıka bakteri barınağı olmasın.
Sağlıklı balıklar diliyorum..