PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Başlıyorum

cypraea5
17-04-2008, 16:27
Herkeze merhaba;

Tuzlu su akvaryumunu bozup, discus' a dönüş yaptım; akvaryum ölçüleri : 125 x 65 x 80 h ; taşırmalı sistem, altta da aşağı yukarı 100 lt'lik sump ve içinde 2 adet Atman 300 W ısıtıcı, elyaf, bioball ve makarnadan oluşan süzme sistemi mevcut, ayrıca taşırma bölümünde hala deniz akvaryumundan kalan bioballlar da duruyor.
Akvaryumda şu anda yaklaşık 1 - 1,5 aydır 3 adet büyük boy kütük, sadece 3-4 gündür yeni aldığım echinodorus türleri olan ama tam adlarını bilmediğim 3-4 tür bitki beyaz çakıl ve ince kahverengi granülden oluşan taban zeminine ekili. Bu arada suyun durumunu anlamak için 6 adet ismini bilmediğim 1,5- 2 santimlik, şayet su iyiyse burunları kırmızı olan (satıcı'nın söylemesi) balılardan ve yine 4 adet neon koydum.
Isı şu an 29 derecede, ışıklandırma ise üstte takım olarak duran 2 adet floresan ve 1 adet mavi ışıktan günde 3-4 saat olarak veriliyor, bu arada metal halide lamba da duruyor, fakat açıp açmamakta tereddütüm var, acaba günde 1 saat yanması bitkiler için iyi olurmu ?
Discusları yavru olarak 4-5 santim olarak bu aralar alıp koymayı (6 adet) düşünüyorum? acaba uygunmu? su şu anda 7,5 ph, ilk başta torf ve kömür de vardı ancak sonradan onları çıkarttım, daha çok musluk suyuna alışık discus koymayı düşündüğüm için problem olabileceğini düşündüm, bu konuda görüşler nedir acaba ?
Uzun yazdğım için özür dilerim, ancak detayların faydalı olacağını düşündüm.
Görüşleriniz beklerim.

Saygılarımla
Erkan Tankaya

Discusmania
17-04-2008, 19:56
Erkan bey foruma hoş geldiniz, foto koymak bu durumlarda çok faydalı olabilmekle birlikte detaylı anlatımınız bilgi edinmemize faydalı oldu, öncelikle akvaryumunuz discus için gayet ideal, anladığım kadarı ile suyunuzda discus için hazır, bitkili discus akvaryumları discus hobisi için zorluk teşkil edebilmekle birlikte discus bakmayı engelleyecek kadar da sağlıksız değil, sıkıntı teşkil eden en olumsuz yönler dip çekmeyi büyük oranda engellemesi , kumun balığın pisliğini absorbe edip belli bir süre sonra nitrat yaymaya başlaması, kum içinde parazitlerin yer edinebilmesi, bitkiler için periyodik aralıklarda yakılan floresanları discus un pek hazzetmeyişi düzenli su değişimleri, kum temizliği ile bu işi kotarmak imkanlı, torf koymanıza gerek yok, bu nadide balığı bakmada ana düsturlardan biri de ph salınımlarını engellemek torf koymaya o yüzden gerek yok. Akvaryum hacmi gayet büyük 4-5 cm lik discuslar için 20-25 litre büyük discuslar için 50 litrelik hacim bir discus için yeterli olabilmekte, bu büyüklükteki tanka tereddütsüz 10-12 discus koyabilirsiniz. Saygılarımla . .

cypraea5
17-04-2008, 20:58
Erdal Bey,

Cevabınız için çok teşekkürler. Foto koyabilirim ama nasıl olacağını bilmiyorum; yeni üye olduğum için !....Tabanda mevcut olan kum değil, iri sayılabilecek ve bitkiler için gerekli (satıcı nın söylediği) kahverengi bir madde. ( bilmiyorum tarif edebildimmi...)
Şu anda niyetim yavru ile başlamak.
Tekrara teşekkür ederim.

Saygılarımla.
E.Tankaya

Tamer
18-04-2008, 09:40
Herkeze merhaba;

Tuzlu su akvaryumunu bozup, discus' a dönüş yaptım; akvaryum ölçüleri : 125 x 65 x 80 h ; taşırmalı sistem, altta da aşağı yukarı 100 lt'lik sump ve içinde 2 adet Atman 300 W ısıtıcı, elyaf, bioball ve makarnadan oluşan süzme sistemi mevcut, ayrıca taşırma bölümünde hala deniz akvaryumundan kalan bioballlar da duruyor.
Akvaryumda şu anda yaklaşık 1 - 1,5 aydır 3 adet büyük boy kütük, sadece 3-4 gündür yeni aldığım echinodorus türleri olan ama tam adlarını bilmediğim 3-4 tür bitki beyaz çakıl ve ince kahverengi granülden oluşan taban zeminine ekili. Bu arada suyun durumunu anlamak için 6 adet ismini bilmediğim 1,5- 2 santimlik, şayet su iyiyse burunları kırmızı olan (satıcı'nın söylemesi) balılardan ve yine 4 adet neon koydum.
Isı şu an 29 derecede, ışıklandırma ise üstte takım olarak duran 2 adet floresan ve 1 adet mavi ışıktan günde 3-4 saat olarak veriliyor, bu arada metal halide lamba da duruyor, fakat açıp açmamakta tereddütüm var, acaba günde 1 saat yanması bitkiler için iyi olurmu ?
Discusları yavru olarak 4-5 santim olarak bu aralar alıp koymayı (6 adet) düşünüyorum? acaba uygunmu? su şu anda 7,5 ph, ilk başta torf ve kömür de vardı ancak sonradan onları çıkarttım, daha çok musluk suyuna alışık discus koymayı düşündüğüm için problem olabileceğini düşündüm, bu konuda görüşler nedir acaba ?
Uzun yazdğım için özür dilerim, ancak detayların faydalı olacağını düşündüm.
Görüşleriniz beklerim.

Saygılarımla
Erkan Tankaya

Erkan bey DFC hoşgeldiniz,

Tankınız sump ile beraber 750 litre yapıyor, harika bir hacim, bence bu hacimde biraz dikkat ile mükemmel discuslar büyütülebilir, fakat size önerim tabandan kumu ve sanırım aquaclay var onu çıkatmanız, bitkilerinizi cam bir kaseye aquaclay ile dikmeniz ve tankınızda bulundurmanız , tabanın cam olarak kalması yönünde olacak, diğer tetra türlerini çıkartırsanız daha iyi olur, ve 6 değil alabilyorsanız en az 20-25 lik bir grup alın ve 750 litrelik tankınızda vakit boşa geçmesin :)

Bakım konusunda yapacağınız,

min.75 litre suyu 24 saat dinlendirmek ve tankınızdan her gün %10 su çekip eklemek, extra bir dinlendirme tankı kuramam diyorsanız 70 litrelik turşu bidonları var birtane alın ve bir kafa motoru ile suyunuzu ondan basarsınız, çeşitli ve kaliteli besleme ile güzel discuslar büyütebilrsiniz.

Işıklandırma mümkün olduğunca az olmalı bir adet 18 waatlık grolüks floresan yeterli, diğerlerine ihtiyacınız yok, metalhalide discuslar varken sakın kullanmayın tavsiye etmem, strese sebebiyet verirsiniz, Foruma fotoğraf eklemek içinde aşşağıdaki linkten yardım alabilrsiniz, gayet basittir. Kolay gelsin.

http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=196

abdurrahman
18-04-2008, 09:53
Erkan bey aramıza hoşgeldiniz:),akvaryumunuzun hacmi çok güzel,iyi bir beslenme ile kısa sürede geliştirebilirsiniz,balık sayısı konusunda Tamer beyin dediği gibi enaz 20 discus olması iyi olur,saygı ve selamlar.

cypraea5
18-04-2008, 10:27
Tamer Bey;

İyi dilekelriniz ve tavsiyeler için çok teşekkürler. Akvaryumun normele göre yüksek olması sebebiyle taban malzemelerini (çakıl ve aquaclay) çıkartmam çok zor gözüküyor; dip çekiminde problem çıkabilileceği için mi böyle bir tavsiyede bulundunuz? Su ilavelerini evde mevcut olan arıtmalı suyu getirerek yapmayı düşünüyorum, tuzlu su varken de sorun çıkmıyordu.
Çok teşekkürler, saygılar.

E.Tankaya

cypraea5
18-04-2008, 10:28
Abdurrahman Bey,

Çok teşekkür ederim; sayıyı arttırmaya çalışıcam.

Saygılar.

E.Tankaya

Tamer
18-04-2008, 11:17
Tamer Bey;

İyi dilekelriniz ve tavsiyeler için çok teşekkürler. Akvaryumun normele göre yüksek olması sebebiyle taban malzemelerini (çakıl ve aquaclay) çıkartmam çok zor gözüküyor; dip çekiminde problem çıkabilileceği için mi böyle bir tavsiyede bulundunuz? Su ilavelerini evde mevcut olan arıtmalı suyu getirerek yapmayı düşünüyorum, tuzlu su varken de sorun çıkmıyordu.
Çok teşekkürler, saygılar.

E.Tankaya

Erkan bey keşke tankınız tamamen boşken tavsiye isteseydiniz, gerçi geç kalınmış bir şeyde yok ,neticede discuslar daha eklenmemiş, kum hem dip çekimini ve temizliği güçleştirecek hemde anaerob bakterilerde dahil olası bir parazit worm durumunda onlara sığınak sağlacak, arındırılmalarını güçleştirecek, umarım karşılaşmassınız ama olurda bir hastalık olur ise ozaman kumu vs çıkartmak şuankinden daha zor olacak, tercih tabiki size ait.
Su ilavelerini evde mevcut olan arıtmalı suyu getirerek yapmayı düşünüyorum, tuzlu su varken de sorun çıkmıyordu.

bu sitemden biraz detaylı bahsedermisiniz, ne tür bir arıta yapıyorsunuz, çeşmeden direkmi suyu eklemeyi düşünüyorsunuz?

cypraea5
18-04-2008, 14:15
Tamer Bey;

Haklısınız, boşken daha rahat ayarlama yapılırdı, o zaman üye değildim ve akvaryumcudan fikir aldım, o da -satış yapacağı için de tabiki - bu şekilde tavsiye etti, fakat bunda benim bitkili yapma isteğimin de rolü var; hala da bitkili hoşuma gidiyor, ancak bahsettiğiniz riskler gözümü korkuttu, dolayı ile akvaryum yüksekliği sorun olsa da diptekileri boşaltmak daha iyi olacak zannederim.

Evde kullandığımız merkezi arıtma var, bu, bütün sitenin suyunu içilebilir kıvama getiriyor, aylık periodik kontrolları yapılıyor, akvaryum iş yerimde, bidonla bu sudan getirmeyi düşünüyorum, ancak şayet alıcağım discuslar musluk suyuna alışkın olacaksa buna da gerek varmı o da tartşılır tabi...belki de direk buradaki musluk suyunu dinlendirmek yeterli olacaktır.

Tamer
18-04-2008, 14:26
Hani bir la var Erkan bey, 'Taşıma suyla değirmen dönmez' derler:) evden işe bidonla inanın olacak iş değil, bir süre bunu yapsanızda zamanla başka bir formul bulmaya çalışacaksınız, bu sebeble iş yerinizdeki suyu 24 saat dinlendirip verme fikriniz çok daha yerinde olur, buşekilde bel fıtığı olma riskinizden ortadan kalkar:) eğer işyerinizde imkan varsa dinlendirmek üzre alacağınız su tesisatına 3 lü kartuş filtre takabilrsiniz, 5mikron karbon 1 mikron olacak şekilde maliyetli bir şeyde değildir, faydasınıda görürsünüz.

abdurrahman
18-04-2008, 15:26
Erkan bey,akvaryumu boşaltmakla bence doğru bir karar verdiniz,discusları koyduktan sonra kararınızı değiştirmiş olsaydınız bu hem sizi hemde balıklarınızı huzursuz edebilirdi,su konusunda ise bende 3 lü kartuş filtre tavsiye ederim,kolay gelsin,saygılar.

cypraea5
18-04-2008, 15:29
Yok bel fıtığına yol açacak kadar büyük değil bidon; ama yine de zor iş tabi...ayrıca herhalde gerek kalmayacak, şebeke suyuna alışkın balık için bu yeterli olur fikrindeyim.

Çok teşekkürler.

cypraea5
18-04-2008, 15:32
Abdurrhaman Bey,

Valla inanın şu an bu kabus gibi; çünkü dediğim gibi akvaryum derin kuyu gibi, içinde 3 adet büyük kütük ve bitkiler var, altı da 5 ck çakıl ve gübre topçukları dolu...nasıl olacak bu iş kara kara düşünüyorum...

Sağolun.

abdurrahman
18-04-2008, 16:11
Erkan bey,öncelikle size bolbol kolay gelsin diyorum,bismillah deyip kolları sıvayın ve boşaltın artık şu akvaryumu:mad:,
icon_lolŞaka bitarafa sizin gayeniz yavru discus alıp büyütmek,büyük balıklara nazaran tam bakıma,itinaya ve bağışıklık kuvvetlendirmeye ihtiyaçları olduğu dönemlerdir,bu dönemlerde akvaryumdan ziyade discuslarınızın gelecekteki görselliğine önem vermelisiniz,ilerki zamanlarda bitkili oluşturabilirsiniz,biraz karmaşık anlattım galiba:),arkadaşlar!!yanlışım varsa düzeltin,saygılar.