Orijinalini görmek için tıklayınız : Zeolit
Zeolit'İn SU ve Çevre UygulamalarI :
Son yillarda zeolit mineralleri iyon degistirme ve adsorbsiyon özellikleri nedeniyle
kirlilik kontrolünde gittikçe artarak kullanilmaktadir.
a- Endüstriyel Atık Suların Temizlenmesi
Zeolitlerin filtre yetenekleri sayesinde su sistemlerinde bulunan birçok kontaminantı çok yönlü ve çevreye dost bir şekilde yakalanabilirler. Doğal zeolitler bu işlemleri yüksek iyon değişim kapasiteleri, emilim-salma enerjileri ve modifikasyon kabiliyetleri sayesinde yapabilirler.
Zeolit grubu minerallerin en önemli özelliklerinden biri farklı oranlarda kristal boş¬luğu içermeleri ve bu sayede atık sular içinde çözelti ortamında bulunan ve çevreye zarar veren elementleri (anyon ve katyon halinde) bünyelerine alabilmeleridir.
Zeolit’in yüksek derecede gözenekli yapısı boyut olarak 4 mikron’a kadar parçacıkları yakalar. Zeolitlerin katyonları ve bazı organik kontaminantları ve istenmeyen kokuları çekmesini sağlayan doğal negatif yükü vardır.
Zeolitler, ion değişimi ile sıvı akışkanlardan ayrılabilen çesitli metal katyonları yüksek bir seçicilikle yakalar. Doğal zeolitler içme suyu ve atık sulardan ağır metal katyonlarının (Pb, Cu, Cd, Zn, Co, Cr, Mn ve Fe; Pb, Cu ) yüksek bir seçicilikle ayrılmalarını sağlar.
İyon Değişimi Yoluyla Amonyak Giderimi:
Canlı yaşamı için gerekli bir besin olmakla birlikte, su ortamında fazla miktarda bulunması ötröfikasyon başta olmak üzere önemli sorunlara yol açan azotun bir formu da amonyaktır.
Avrupa Birliği’nin 1991 yılında yürürlüğe giren kentsel atıksularla ilgili direktifinde (91/676/EEC 1991) hassas bölgeler tanımlanmakta,bu çerçevede hassas bölgeler, ötrofikasyona duyarlılıkla belirlenmektedir.Bu direktif doğrultusunda azot standartlarına uyum sıkılaştırılmıştır.
Amonyak belediye atık suyunun işlenmesi konusunda temel bir problemdir. Zeolitlerin çok yüksek bir amonyak absorbsiyon kapasitesi vardır. Yapılan uygulamalarda belediye atık sularındakı amonyak seviyesinde ciddi düşüşler elde edilmiştir.
Çöp Depolama Sahalarındaki Sızıntı Suyu Arıtımı:
Katı atıkların arazide depolanması,diğer katı atık bertaraf yöntemlerinden daha pratik ve ekonomik bir yöntemdir. Ancak bu alanlarda oluşan çöp sızıntı suları önemli çevresel sorunlar yaratmaktadır. Sızıntı suları yüksek miktarda KOİ , BOİ ve amonyak içermektedir.Sızıntı sularının arıtımında yüksek yüzey alanı ve iyon değişim kapasitesine sahip Zeolit kullanımıyla KOİ , BOİ ve amonyak değerlerinde ciddi düşüşler elde edilir.
Organik Kentsel Katı Atıkların Kompostlaştırılması:
Kompostlaştırma, entegre katı atık yönetiminde önemli bir yöntemdir. Yöntem, oluşan katı atıkların geri kazanımını ve çevresel açıdan uygun bertarafını sağlamaktadır.Kompostlaştırma prosesinde temel sınırlamalardan birisi yüksek amonyak konsantrasyonudur. Amonyak oluşumu, sistemde anaerobik şartların geliştiğinin en büyük göstergesidir. Organik kentsel katı atıkların kompostlaştırılmasında, doğal zeolit, klinoptilolit, kullanılarak amonyak giderimi üzerine yapılan çalışmalarda Klinoptilolitin ortamdaki fazla azotu tuttuğu, nemi dengelediği ve amonyak konsantrasyonunu önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, proses sonunda organik katı atıklara %5 zeolit ilavesinin proses sonunda yaklaşık %75 oranında amonyak azotu giderimi sağladığı görülmektedir.
Arsenik Giderimi:
Arsenik, bakır ve kurşun alaşımlarının sertleştirilmesi,boya pigment uygulamaları,cam,tekstil ve çeşitli sanayi dallarında kullanılmaktadır. ABD’nin Çevre Koruma Organizasyonu EPA arseniği birinci derecede kansoren maddeler grubuna sokmuş ve sularda müsade edilen miktarı 5ppm’den daha az’a indirmiştir.Zeolit arsenik iyonları içeren suyla temas ettirildiğinde,sudaki arsenik zeolit tarafından tutulur.Sudaki arsenik suyla yıkanamayacak bir biçimde tutulduğundan arsenik sulu atık fazı katı atığa dönüştürülmektedir.
Zeolit Kullanılan Endüstri Atıksularına Örnekler:
• Organize Sanayi Bölgeleri Arıtma Tesisleri
(örn: Ağır Metal, Amonyak Giderimi,Çamur Susuzlaştırma, KOİ ve BOİ değerlerinin düşürülmesi)
• Elektrokaplama Atıksuları
(örn: Krom Giderimi ve Cu,Fe)
• Deri Sanayi Atıksuları
(örn: Krom Giderimi ve Ağır Metallerin Giderimi)
• Maden İşleme Atıksuları
(örn: Cu,Fe ve Ağır Metallerin Giderimi)
• Tekstil Endüstrisi Atıksuları
(örn: Boyar Maddelerin Giderimi)
• Katı Atık Sızıntı Suyu Arıtımı
(örn:Amonyak Giderimi)
• Akü Endüstrisi Atıksuları
(Pb Giderimi ve Ağır Metallerin Giderimi)
• Boya Endüstrisi Atıksuları
• Cam Endüstrisi Atıksuları
Zeolit Kullanımının Faydaları:
• Sistem kapasitesindeki artış ilk yatırım maliyetini ve işletme maliyetlerini düşürür
• Daha iyi kalitede çıkış suyu alınması alıcı ortama daha iyi bir koruma sağlar
• Nütrient giderimi için daha az kimyasal madde dozlanacağından işletme maliyetleri düşer
• Çamur karakteristiğindeki iyileşme çamurun yeniden kullanım olanaklarını arttırır
• Çamur susuzlaştırma daha iyi olduğundan çamur uzaklaştırma maliyetleri düşer
• Çamur susuzlaştırma için gereken polielektrolit ihtiyacının düşmesi kimyasal madde maliyetlerinde düşüş sağlar
b- Havuz ve Spa Filtre Malzemesi
Doğal zeolitler,özellikle zeolitin klinoptilolit türü fiziksel ve kimyasal özellikleri itibariyle havuz ve Spa filtre malzemesi olarak ideal malzemelerdir.
• Kum filtreler 20-40 mikrona kadar filtrasyon yapabilirken Zeolitler 4 mikrona kadar partikülleri tutabilir.
• Zeolitler yüksek iyon değişimi kapasitesi sayesinde suda çözünmüş ter ve idrardan kaynaklanan amonyağı ve suda ki metal iyonlarını giderir.
• Ters yıkamayı yarı yarıya azaltır dolayısıyla bakım için kullanılan su miktarını %30 azalır.
• Zeolitler gözenekli yapısı itibariyle kum filtreden hafif olduğu için ağırlıkça daha az malzeme kullanılarak aynı hacim doldurulur.
• Aşırı klorlamadan kaynaklanan saçlarda ve giysilerde ağarmayı engeller.
Su KÜltÜrÜnde Zeolitler: Zeolitler balık/karides göllerindeki amonyak ve hidrojen sülfid seviyelerini azaltır, bu sayede balık/karides büyüme oranlarında ve popülasyon yoğunluğunda artış sağlanır. Ayrıca çevresel gerekliliklere uyum sağlamak amacıyla atık sulardaki amonyak seviyesini de azaltır.
Zeolitin yüksek bir amonyak seçiciligi vardır. İyon değişim filtresi olarak kullanıldığında, zeolit su kültürü sistemlerindeki döner taze su içeriğindeki amonyağı %97 oranında azaltır. Zeolitlerin kimyasal olarak amonyağı azaltma yetenekleri doğal zeolitteki amonyağın emilmesi ve bu sayede sulu solüsyondaki NH4-NH3 dengesinin değişmesi ve NH3 toksiklik potansiyelinin azalması sayesinde oluşmaktadır.
Zeolitlerin nitrojen çekme özelliği, bu madenin su sistem havalandırmasında oksijen yönünden zengin hava üretmesini sağlar. Filtre olmadan da göl yüzeyine yayılan zeolit amonyağın azaltılmasında etkili olur. Göl yatağı çamuru geri kazanılabilir ve yavas bırakılan besin bakımından zengin bir gübre olarak kullanılabilir.
Zeolit, canlı balıkların nakliyesi sırasında oluşan amonyağı azaltarak litre başına daha fazla balık taşınabilmesini sağlar.
Gereken doğal zeolit miktari su PH’ına, su ısısına, su hacmine, balık türüne, balık popülasyon yoğunluğuna, su kalitesine ve zeolit yatağından akan su oranına bağlıdır.
kaynak:Rota madencilik.
Filtreleme sistemleri için hazırlanıp/paketlenmiş zeolitler var, bunları tercih edebilrsiniz, çuvalla doğal halde, işlenmemiş satılan zeolitler suda dağılma ve bulanıklık yapabilir.
Merhaba
Zeolitin nitrat giderme mekanizması ortamdan nitratı alıp yerine Na vermek şeklinde oluyor.Aynı işi yapan nitrat reçineleri de var.Onların kullanımı daha pratik.Ortama verilen Na iyonu discuslarda kısa vadede herhengi bir sıkıntı yapmıyor.Uzun vadede herhangi bir problem riski var mı?Konuyla ilgili bilimsel açıklamaları olan yada ciddi tecrübeleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim
Savaş AYDIN
07-09-2008, 14:46
Tamer bey elinize sağlık çok bilgilendirici bir makale olmuş. Zeolit gerçekten çok faydalı bir madenmiş. Ben hiç kullanmadım ama bu makaleyi okuduktan sonra fitrelerime en kısa zamanda ilave edicem.
Merak ettiğim zeolitin belli bir kullanım süresi varmıdır ?
Zeolit kullanan arkadaşlarda tecrübelerini yazarsa çok iyi olacaktır.
Selamlar...
Hakan Pamuk
08-09-2008, 07:52
Tamer bey elinize sağlık çok bilgilendirici bir makale olmuş. Zeolit gerçekten çok faydalı bir madenmiş. Ben hiç kullanmadım ama bu makaleyi okuduktan sonra fitrelerime en kısa zamanda ilave edicem.
Merak ettiğim zeolitin belli bir kullanım süresi varmıdır ?
Zeolit kullanan arkadaşlarda tecrübelerini yazarsa çok iyi olacaktır.
Selamlar...
Haklısınız savaş bey;
Faydaları baya var. Ben şahsen atman 3338 dış filtremde kullanıyorum.Sanırım 5 ayını doldurdu sorunsuz gidiyorum.Test ölçümleri denildiği kadar olumlu çıkmakta.Yalnız bütün forumlarda bu konu üzerinde yazılarda da belirtildiği üzre, 6 ayını doldurduktan sonra artık üzerindeki yük fazlalaştığı için,işgörmez hale geldiği yazılmakta.Ürünün çıkarılarak tuzlu suda bikaç saat bekletilmesi konusunda uyarılar mevcut(yada zaten ucuz olduğu için yenisiyle değiştirilmesi gerektiği). ben önümüzdeki ay 5-6 saat kadar tuzlu suda bekletip bol su ile duruladıktan sonra yine aynı malzemeyi kullanmayı düşünüyorum.
Bendeki ürünün temin yeri ROTA MADENCİLİK. Firma sahibipleri samsunlu (şansım yaver gitti).Benim için 10 kg kadar getirtmişlerdi.Kullanım fazlalığını burda ve ıspartadaki hobici arkadaşlara dağıttım.Kullananlar gayet memnun olduklarını belirttiler.
Benim gibi sık su değişimi yapmayan, bitkili tankı mevcut hobiciler için çok faydalı olduğuna inandığım bu nadide madenin, Aslında cama cam tankta discus besleyip günlük sık su değişimleri yapan diğer hobici ve üretici dostlarımız için çokda gerekli olduğunu düşünmüyorum.
Işık bey sizinde değindiğiniz konu baya ilgimi çekmesine rağmen benim bu konuda bilgim yok. Bende en az sizin kadar cevabı merak ediyorum?
GürhanAYTAN
30-10-2008, 11:08
Merhaba Arkadaşlar,ben aranıza izmir den yeni katıldım.Adım Gürhan.270 lt lik bi discus akvaryumum var,bu zeolitle ilgili okuduğum makale hoşuma gitti.Sormak istediğim bu zeoliti izmirde nereden bulabilirim ve 270 ltlik akvaryumuma ne kadar ve dış filtremin hangi katına koymalıyım? Bilgilendirirseniz sevinirim...
Gürhan bey DFC ye hoşgeldiniz, Zeolit alacaksanız akvaryum için özel hazırlanmış olanlarından almanızı öneririm, prodac gibi bağzı firmaların hazır ürünleri var, zeoliti filtrenizin en üst katına koyamanızı öneriyorum yani tanıkınıza filtreden gelen su en son zeolitten geçmiş olsun..
GürhanAYTAN
31-10-2008, 09:09
Teşekkür ederim Tamer Bey,bu forumu okuyunca tecrübelirinize çarpıldım desem yeridir...Özel sayfanızda çok yardımcı oluyor bana tebrik ederim valla...Bu arada zeoliti aldım,filtrenin en üstünde elyafın altına koydum...Doğru anlamışım dimi?Teşekkürler...
CaN_BaKıR
31-10-2008, 14:13
Zeolit alacaksanız akvaryum için özel hazırlanmış olanlarından almanızı öneririm,
Tamer hocam bunun özel bir sebebi var mı yoksa hazır olanların tozdan arındırılmış olması mı sadece sebep...
Ben 25 kg'lık çuvalla alıyorum ve yıkayıp tozunu attıktan sonra hem filtre içerisinde kullanıyorum hemde bazı tanklarda taban kumuna karıştırıyorum... Uzun bir süredir bu şekilde kullanıyorum ve bir sorun yaşamadım. Hazır olanları tavsiye etmenizin bir nedeni var mı hocam?
Tamer hocam bunun özel bir sebebi var mı yoksa hazır olanların tozdan arındırılmış olması mı sadece sebep...
Ben 25 kg'lık çuvalla alıyorum ve yıkayıp tozunu attıktan sonra hem filtre içerisinde kullanıyorum hemde bazı tanklarda taban kumuna karıştırıyorum... Uzun bir süredir bu şekilde kullanıyorum ve bir sorun yaşamadım. Hazır olanları tavsiye etmenizin bir nedeni var mı hocam?
Onurcum merhaba, piyasada çeşitli kullanım amaçlarına göre hazırlanmış zeolitler mevcut, çiçek harcı, havuz sistemleri vs... örneğin sen aldığın zeoliti yıkayıp kullanılacak hale getirebiliyorsun, ama bir çok arkadaş, ilk buldukları zeoliti acemilikleri neticesinde - tamam zeolitmi zeolit diyerek filtresinin sepetine yada sumpa koyuyor, çamur gibi eridi diyende gördüm, suyum rakı gibi oldu diyende buna mahal vermemek için bende hazır yıkanmış temizlenmiş akvaryumda kullanıma uygun hale getirilmiş olan zeolit markalarını öneriyorum, tabi senin yaptığın en güzeli, kaliteli bir kaynaktan bulup ucuza çuvalla alıp yıkamak kullanmak en akıllıca olanı, yanılmıyorsam 1 litre zeolit prodac ın 10-15 ytl civarı olması lazım, çuvalla alınınca fiyat çok çok daha uygun oluyordur...:)
CaN_BaKıR
01-11-2008, 03:50
Onurcum merhaba, piyasada çeşitli kullanım amaçlarına göre hazırlanmış zeolitler mevcut, çiçek harcı, havuz sistemleri vs... örneğin sen aldığın zeoliti yıkayıp kullanılacak hale getirebiliyorsun, ama bir çok arkadaş, ilk buldukları zeoliti acemilikleri neticesinde - tamam zeolitmi zeolit diyerek filtresinin sepetine yada sumpa koyuyor, çamur gibi eridi diyende gördüm, suyum rakı gibi oldu diyende buna mahal vermemek için bende hazır yıkanmış temizlenmiş akvaryumda kullanıma uygun hale getirilmiş olan zeolit markalarını öneriyorum, tabi senin yaptığın en güzeli, kaliteli bir kaynaktan bulup ucuza çuvalla alıp yıkamak kullanmak en akıllıca olanı, yanılmıyorsam 1 litre zeolit prodac ın 10-15 ytl civarı olması lazım, çuvalla alınınca fiyat çok çok daha uygun oluyordur...:)
Kedi kumunuda eklemek lazım hocam :) Piyasada satılan hazır paketlenmiş kedi kumlarıda zeolittir... ;)
25 kg çuvalını 8 YTL'ye alıyorum hocam bu arada :)
Kedi kumunuda eklemek lazım hocam :) Piyasada satılan hazır paketlenmiş kedi kumlarıda zeolittir... ;)
25 kg çuvalını 8 YTL'ye alıyorum hocam bu arada :)
AAA evet Onurcum uzun yıllar siyam kedisi besleyen ben, kedi kumunu eklemeyi unutmuşum, fiyat olarak gayet uygun, bunu belirtmen iyi olmuş,,,,
Arkadaşlar böylelikle zeolit ihtiyacınız olursa Onura Ö.m. ile nereden temin edebileceğinizi sorabilirsiniz, eminim size yardımcı olacaktır...
Teşekkürler Onur...
CaN_BaKıR
01-11-2008, 13:42
Tabi hocam.. Elimden geldiğince yardımcı olurum...
Saygılarımla...
unotim123
05-11-2008, 08:27
Merhaba
Zeolitin nitrat giderme mekanizması ortamdan nitratı alıp yerine Na vermek şeklinde oluyor.Aynı işi yapan nitrat reçineleri de var.Onların kullanımı daha pratik.Ortama verilen Na iyonu discuslarda kısa vadede herhengi bir sıkıntı yapmıyor.Uzun vadede herhangi bir problem riski var mı?Konuyla ilgili bilimsel açıklamaları olan yada ciddi tecrübeleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim
Reçinelerde de durum aynıdır.Onlar da iyon değişimi prensibiyle çalışır ve bu işlemleri yaparken suya sodyum iyonu verirler.Suda artan sodyum dolayısıyla ortaya çıkan en büyük sorun(potasyumun da benzer bir etkisi vardır.)bitkilerdeki hücre duvarlarına giderek kalsiyumların yerini alması ve diğer iyonların alımını azaltmasıdır.Bu nedenle zeolit kullanılan bitkili akvaryumlarda dip çekim sıklığı artırılmalıdır.Ayrıca benzer bir şekilde sudaki sodyumun fazlalaşması balıklar için de zararlıdır.Kanlarındaki sodyum iyonunun artması sonucu su dengesi bozulur ve aynı bizdeki gibi kan damarlarındaki basıncın artması durumu görülebilir.Zeolit bahsedildiği gibi faydalı bir bileşiktir ancak bu bakımdan dikkat edilmesi gerekir ve su değişim sıklığının artırılması gerekir.
unotim123
12-11-2008, 00:47
Haklısınız savaş bey;
Faydaları baya var. Ben şahsen atman 3338 dış filtremde kullanıyorum.Sanırım 5 ayını doldurdu sorunsuz gidiyorum.Test ölçümleri denildiği kadar olumlu çıkmakta.Yalnız bütün forumlarda bu konu üzerinde yazılarda da belirtildiği üzre, 6 ayını doldurduktan sonra artık üzerindeki yük fazlalaştığı için,işgörmez hale geldiği yazılmakta.Ürünün çıkarılarak tuzlu suda bikaç saat bekletilmesi konusunda uyarılar mevcut(yada zaten ucuz olduğu için yenisiyle değiştirilmesi gerektiği). ben önümüzdeki ay 5-6 saat kadar tuzlu suda bekletip bol su ile duruladıktan sonra yine aynı malzemeyi kullanmayı düşünüyorum.
Bendeki ürünün temin yeri ROTA MADENCİLİK. Firma sahibipleri samsunlu (şansım yaver gitti).Benim için 10 kg kadar getirtmişlerdi.Kullanım fazlalığını burda ve ıspartadaki hobici arkadaşlara dağıttım.Kullananlar gayet memnun olduklarını belirttiler.
Benim gibi sık su değişimi yapmayan, bitkili tankı mevcut hobiciler için çok faydalı olduğuna inandığım bu nadide madenin, Aslında cama cam tankta discus besleyip günlük sık su değişimleri yapan diğer hobici ve üretici dostlarımız için çokda gerekli olduğunu düşünmüyorum.
Işık bey sizinde değindiğiniz konu baya ilgimi çekmesine rağmen benim bu konuda bilgim yok. Bende en az sizin kadar cevabı merak ediyorum?
Hakan Bey ana şekliyle tuzlu suyla yıkama prensibiyle zeolit geri kazanılsa da bu işlem o kadar basit değildir.
60 derece gibi yüksek sıcaklıklarda bolca sofra tuzu çözüp işlem yapmayan zeolitlerinizi buna atıp birkaç dakika karıştırdıkran sonra öylece beklemeye bırakın.Yalnız bu noktada pH da büyük önem arz ediyor.Kullandığınız suyun pH'ı en az 10 olmalı ki,yüksek verim alabilesiniz.Yoksa pH düştükçe verim de düşer.Yarım saat sonra sudan çıkarın ve musluk suyuyla kısa bir durulamaya tabi tutun.Bu aşamadan sonra ise kullanabilirsiniz.
Quixilver
29-11-2008, 08:52
İzmir'de Bornova akvaryum (Birol) dan temin edebilirsiniz. Dış filtre için yeterli miktar 1-2 ytl gibi bir rakama temin edilebilir. Rejenerasyonu katyonik reçineler gibi kolay, ekonomik değildir. Zira iyon değiştirmeden ziyade adsorbsiyon mekanizmasıyla iş görmektedir. Özellikle amonyak adsorbsiyonunda verimlidir. Değişim zamanı renginden de kolaylıkla anlaşılıyor. Kirli beyaz rengi zamanla koyu yeşile dönüşmektedir.
arkadaşlar zeolit ph ı yükseltebilirmi bu konuda bilgisi olan varmı maden yazdım tarımda volkanik ve asidik toprakların ph yükseltiminde kullanılır diyor
serdar_şen
11-02-2009, 21:51
teşekkürler
YASİN BAYRAK
28-02-2009, 17:49
arkadaşlar bende Ph a etkisini çok merak ediyorum.ayrıca oturmuş bir akvaryumun dış filtrelerinde uygulamaya başlasam balıklar etkilenirlermi? kullanan arkadaşlardan tecrübelerini öğrenmek isterim. herkese teşekkürler.iyiki varsınız.
CaN_BaKıR
28-02-2009, 20:56
arkadaşlar bende Ph a etkisini çok merak ediyorum.ayrıca oturmuş bir akvaryumun dış filtrelerinde uygulamaya başlasam balıklar etkilenirlermi? kullanan arkadaşlardan tecrübelerini öğrenmek isterim. herkese teşekkürler.iyiki varsınız.
pH 'a etkisi yok.. Zaten pH ile alakası olmayan bir materyal...
Zeolit yapısından dolayı yararlı bakteri kültürlerine ev sahipliği yaptığı gibi kendiside yararlı bakterilerin (yani nitrifikasyon bakterilerinin) yaptığı işi yapar..
Salınım yapmaz... pH 'ı düşürmez yada yükseltmez..
Bildiğim kadarıyla zeolit tek bir çeşit madde değil, bir grup maddenin genel adıdır. Muhtemeldir ki farklı üreticilerin zeolit içerikleri de farklı olacaktır.
Erionite gibi bazı zeolit türleri de bazı tür kanserlerin (mezothelioma gibi) nedeni olarak bildirilmiştir.
Tıp literatür indexi olan www.pubmed.com'a (http://www.pubmed.com'a/) girip arama bölümüne "zeolite and cancer" bu konuda yayınlanmış olan birçok literatür olduğu görülecektir.
Erionite'in mezothelioma (akciğer zarının kanseri) yapabilmesi için inhalasyon yani solunum yoluyla alınması gereklidir.
Bu sebeple, "ben ille de akvaryum filtremde zeolit kullanacağım ve amonyak-nitrit-nitrat çevriminin en sonundaki nitrat maddesini dahi azaltacağım" diyorsanız (zeolit nitratı dahi tutabilmekte ve sudaki nitrat seviyesini azaltabilmektedir) size tavsiyem en azından tozsuz zeolit kullanın veya aldığınız zeoliti evinize naklederken ıslak oarak nakledin ki zeolit tozlarını siz ve ev halkınız teneffüs etmesin.
Zeoliti ben de akvaryum filtremde birkaç kez kullandım ve nitratı dahi azaltabildiğini gördüm. Ancak
1. zeolitin birçok maddeyi içeren genel bir madde grubunun adı olduğunu
2. bu maddelerin bir kısmının da kanser nedeni olduğunu
3. alacağım zeolitin hangi zeolit türlerinden ne kadar içerdiğinden emin olamayacağımı
anlayınca zeolit kullanmayı bıraktım.
Bildiğim kadarıyla zeolit tek bir çeşit madde değil, bir grup maddenin genel adıdır. Muhtemeldir ki farklı üreticilerin zeolit içerikleri de farklı olacaktır.
Erionite gibi bazı zeolit türleri de bazı tür kanserlerin (mezothelioma gibi) nedeni olarak bildirilmiştir.
Tıp literatür indexi olan www.pubmed.com'a (http://www.pubmed.com'a/) girip arama bölümüne "zeolite and cancer" yazılır ve arama yapılırsa bu konuda yayınlanmış olan birçok literatür olduğu görülecektir.
Bir tür zeolit olan Erionite'in mezothelioma (akciğer zarının kanseri) yapabilmesi için inhalasyon yani solunum yoluyla alınması gereklidir.
Bu sebeple, "ben ille de akvaryum filtremde zeolit kullanacağım ve amonyak-nitrit-nitrat çevriminin en sonundaki nitrat maddesini dahi azaltacağım" diyorsanız (zeolit nitratı dahi tutabilmekte ve sudaki nitrat seviyesini azaltabilmektedir) size tavsiyem en azından tozsuz zeolit kullanın veya aldığınız zeoliti evinize naklederken ıslak oarak nakledin ki zeolit tozlarını siz ve ev halkınız teneffüs etmesin.
Zeoliti ben de akvaryum filtremde birkaç kez kullandım ve yaptığım ölçümlerde nitratı dahi azaltabildiğini gördüm. Ancak
3. alacağım zeolitin hangi zeolit türlerinden ne kadar içerdiğinden emin olamayacağımı
Zeolit kullanmayı düşününlerin sağlık konusunu da dikkate almaları gerektiğini düşünüyorum.
Vedat Yılmaz
28-02-2009, 23:35
(zeolit nitratı dahi tutabilmekte ve sudaki nitrat seviyesini azaltabilmektedir)
Bu noktada Zeolit kullananlara ve kullanmak isteyenlere çok önemli bir uyarıda bulunmak isterim, arkadaşımızında belirttiği gibi zeolit nitratıda tutuyor bu yüzden akvaryuma sonradan herhangi bir sebeple tuz eklediğiniz taktirde zeolit tutmuş olduğu nitratı tekrar akvaryum suyuna salacaktır ve nitrat patlaması olacaktır diye düşünüyorum bu ise balıklarınızın ölümüne sebep olabilir bu konuda çok dikkatli davranılmalı.(Çünkü:Zeolit tuz ile ters yıkama yapılarak geri dönüşümü sağlanan bir maddedir)
CaN_BaKıR
01-03-2009, 00:26
Bu noktada Zeolit kullananlara ve kullanmak isteyenlere çok önemli bir uyarıda bulunmak isterim, arkadaşımızında belirttiği gibi zeolit nitratıda tutuyor bu yüzden akvaryuma sonradan herhangi bir sebeple tuz eklediğiniz taktirde zeolit tutmuş olduğu nitratı tekrar akvaryum suyuna salacaktır ve nitrat patlaması olacaktır diye düşünüyorum bu ise balıklarınızın ölümüne sebep olabilir bu konuda çok dikkatli davranılmalı.(Çünkü:Zeolit tuz ile ters yıkama yapılarak geri dönüşümü sağlanan bir maddedir)
Katılıyorum... Tuz oranı yüksek olur ise bu mümkündür... Tuz kullanırken dikkat etmek gerekir. Özellikle yüksek ısıya sahip akvaryumlarda daha dikkatli olmak gerekir. Nitrat patlaması yüksek ısılarda çok daha tehlikelidir. Çünkü nitrat artış gösterdiğinde oksijen emilimi azalır, yüksek nitrat değerlerinde balık yeterli oksijeni sudan alamaz. Zaten ısı yüksekken oksijeninsuya karışma oranı düştüğünden dolayı, artı olarak nitrat değeride yükselir ise oksijen çok hızlı bir şekilde tükenir... Buda malesefki balıklarımız için zamanında farkedilmediği takdirde ölüm demek olabilir :(
Demirin akvaryuma(canlılara) zararı varmıdır. Taşın üzerinde, çünkü zeolit yeşil sarı kutu olanda demir tozu olduğuna inanıyorum, şöyle açıklıyım zeolit ateşte küçük çıtırtılarla çatlıyor(patlıyor) bunu denedim ,tüpte ısıttım fakat bu olay gerçekleştikten sonra içinde demir partükülleri gördüğüme inanıyorum, hafif sarımtırak ve küçük pulcuklar göreceksiniz lüp lede baktım. Demir olduğunu nerden biliyorsun diye sorarsanız ben kuyumcu imalatçısıyım. Bir gün kimden geldi bilmiyorum yaklaşık 5kilo bir toprak içi resmen pul pul altın gibi parlıyo ben altının bu şekilde olmadığını tahmin ettim biliyordumda diye bilirim yalnız israrlardan dolayı toprağı potayla erittik, 1.5 kilo civarı toprağı erittik içinden bezelye tanesi kadar bir maden çıktı. Bunu rapora (analiz)verdik ve demir çıktı ,aslında biz genelde gelen bütün hurda külçelerine mıknatıs vururuz ama heyecan oldu galiba neyse aynı maden pulcukları bundada bulunuyor gibi aslında demir genelde bütün topraklarda ve taşlarda genellikle bulunur diye biliyorum(kısmen). Yardımcı olursanız sevinirim bu zeoliti kullanıyımmı http://www.discusfunclub.com/images/icons/icon5.gifYORUMU: Üstatlara Abilerime bırakıyorum.
Vedat Yılmaz
22-03-2009, 19:08
Tolga bey, Zeolit'in çok çeşitleri var bu yüzden tüm zeolit türleri akvaryumda kullanılır diyemeyiz, bazı zeolit türlerinde kansorojen maddesi dahi bulunabiliyor diye biliyorum.
Demir konusunda birşey söyleyemeyeceğim fakat şayet zeolit kullanılacaksa bence en sağlıklısı ve en güveniliri bizzat akvaryumlar için üretilenlerden almak, mesela Prodac zeolit (Şahsen ben kullanmadım fakat bu markayı kullanan ve çok memnun olan arkadaşlar var, bende biraz araştırdım ve yanlış hatırlamıyorsam Avrupa meşeli(italya'idi galiba) ve özellikle akvaryumlar için üretilmiş.5 kg'lık kovalarıda mevcut.)
unotim123
03-05-2009, 09:30
Tolga Bey,demirin yüksek dozları balıklarda demir zehirlenmesi yapar ancak benim bildiğim sentetik zeolitlerde demir kullanılmıyor.Doğal zeolitte ise bir miktar bulunuyor.Kaldı ki,doğal zeolit bile kullansanız(markalı ürünler sentetik zeolit kullanıyor diye biliyorum,çünkü onun absorbans kapasitesi daha yüksek)sudaki demir oranınız o kadar yükselemez.Korkmanızı gerektirecek bir durum olduğunu sanmıyorum.
unotim123
03-05-2009, 09:43
Tıp literatür indexi olan www.pubmed.com'a (http://www.pubmed.com'a/) girip arama bölümüne "zeolite and cancer" bu konuda yayınlanmış olan birçok literatür olduğu görülecektir.
Erionite'in mezothelioma (akciğer zarının kanseri) yapabilmesi için inhalasyon yani solunum yoluyla alınması gereklidir.
Zeoliti ben de akvaryum filtremde birkaç kez kullandım ve nitratı dahi azaltabildiğini gördüm. Ancak
Markalı zeolitler yüksek absorbans kapasitesi nedeniyle sentetik olarak yapılmaktadır.Bu bahsedilen durum eriyonit gibi doğal zeolit gruplarının bazılarında olmaktadır.Markalı zeolit kullanıldığı sürece herhangi bir risk yok.
Hatta bazı zeolit çeşitleri şeker hastalıklarında glikozu absorbe etmesi,viral enfeksiyonlarda virüslerin sayılarının azaltılması,kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği için ve vücutta antioksidan görev yaptıkları için oral yolla kişiye veriliyor.
CaN_BaKıR
03-05-2009, 18:11
Zeolitin ben sentetik olanını açıkcası kullanmam.. MArkalı ürünlere haybeye fazla para vermeyi sevmiyorum...
25 kg Çuvalı şuan 10 TL gibi birşey zeolitin.. Doğal olanını kullanmayı tercih ediyorum...
Ve bunu aldığım yer Su arıtma sistemleri imalatçısı... Yani içme suyundan tutun havuz sularına kadar arıtma sistemlerinde zeolit kullanıyorlar.
Ayrıca kullandığım zeolit aynı zamanda şehir atık sularının arıtma tesislerinde kullanılıyor..
Yani sonuç olarak içme suyunun arıtmasında kullanılıyor ise akvaryumda da kullanmamda zarar olmaz... Niye sentetik olanına para vereyim doğalı varken..
Ayrıca kullandığım zeolit yerli... Türkiye topraklarından çıkıyor ve satın aldığımda kazanç ülkemizin oluyor.. 3 lira 5 lira demeyin bunlar önemli şeyler... Niye ülkeme para kazandırmak varken Prodac'ın sentetik ürününü alayım ki...:confused:
Hatta yabancı markalı doğal zeolitlerin kaynağı neresi sanıyorsunuz.. Ülkemizden gidiyor kutulanıp ton fiyatına kg olarak geri satılıyor...
Quartz konusunda da aynı şekilde yabancılara çok para kaptırıyoruz.. Adamlar geliyor burdan tonlarca quartz kumu alıyor ve yurtdışına götürüp sıkıştırıp presleyip yapay mermer oalrak geri satıyorlar.. 1 ton quartz parasına biz sonra bir kalıp yapay mermer alamıyoruz..
Neden birileri bu işi yapmıyor ülkemizde diye Quartz maden ocağındaki mühendise sordum. Yapmayı dene istersen bak bakalım o fabrika için izin alabilecekmisin dedi... Maden ocağı Aydın'da adı POLAT MADENCİLİK... Türkiye'nin en büyük madencilik şirketlerinden birisi... Polat Holding kuruluşu...Ve bu holding bile bu işi yapamıyor... Zorunlu olarak çıkarttığı quartz kumları yurtdışına pazarlıyorlar... Açıkcası ben bundan aşırı şikayetçiyim.. Memleketi sömürüyorlar... Bir birey olarakta 3 lira 5 lira bile olsa memleketim kazansın diye düşünüyorum... Keşke daha fazlasını yapabilsem..
Vedat Yılmaz
03-05-2009, 22:03
Can şayet senin aldıklarında özellikle akvaryum için satılanlardansa sıkıntı yok ama zeolitin sayamacağımız kadar fazla çeşidi var ve kullanım alanları farklı sadece herhangi bir riske maruz kalmamak için Prodac öneriliyor çünkü akvaryum için üretilip piyasaya sürülüyor, şayet harici alanlar için üretileni akvaryumda kullanırsa kısa vadede sıkıntı olmaz fakat uzun vadede bazı olumsuzluklarla karşılaşabiliriz.
Ülkemizde varsa akvaryum için satılan veya su filtre sistemleri için satılan yerli malı maal iftihar onu tercih ederiz.
zamanlama
03-05-2009, 22:49
Arkadaşlar bugün 350 lt. tankıma Bursa dan Zeolite sipariş verdim gelen kutu 500 gr. yeterlimidir? Çin malı bir Zeolite 8 TL. önce şaşırdım budamı çinden geliyor diye emitasyon deyildir, inşallah
http://img24.imageshack.us/content.php?page=done&l=img24/4373/grnt048y.jpg&via=mupload
http://img24.imageshack.us/img24/4373/grnt048y.th.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=grnt048y.jpg)
unotim123
03-05-2009, 23:07
Can Bey,sizinki biraz da şans.Vedat Bey'in dediği gibi çok fazla çeşit var.Öyle riskli bir madde ki bazıları direk kansere sebep olurken bazıları kanser tedavisinde kullanılıyor.Bunlar dikkat edilmesi gereken şeyler.Bu nedenle güvenilmeyen doğal olarak çıkan her zeoliti kullanamayız.Sizinki içme suyunda kullanılabiliyorsa zaten zararsız demektir.Ama malesef her türlü zeoliti tercih edemiyoruz.Keşke bulduğumuz her şeyi kullanabilsek de ona buna para vermesek.Ben de meraklı değilim açıkçası,köyümden bile zeolit çıkmışken giderim ordakini kullanırım ama ne olduğu belirsiz.Bu nedenle riske atamam.
Sentetik olann doğal olandan avantajı ise absorbans kapasitesinin yüksek olması ve zararlı türleri olarak imal edilmiyor olması.
CaN_BaKıR
03-05-2009, 23:17
Haklısınız farklılıklar var ama satın aldığım yer arıtmacı olunca o farklı zeolitler zaten ellerine ulaşmıyor..
Örneğin zeolitin kullanım alanlarından birisi artık kış aylarında buzlanma olan yerlere tuz atılmıyor.. Bunun yerine zeolit dökülüyor... Eriyen tuzlar ve buzun suyu ile etraftaki bitki örtüsüde zarar görmemiş oluyor.. Hatta zeolitin işlevlerinden dolayı faydasıda görülüyor..
Şimdi karayollarının deposundan temin etmiş olsam hangi tür zeolit olduğu onlar için çok çok önemli olmaz işin açıkcası. Her koşulda tuzdan iyidir onlar için.. Bu zeoliti kullanmak riskli olabilir haklısınız...
-------------------
Vedat Bey aldığınız zeoliti bende bu çuvalla satın aldığım yeri bulmadan önce kullanıyordum. Aynı kutu... 4 liraya alıyordum o senelerde... Hiçbir zararını görmedim...
Ama şimdi dediğim gibi çuvalla alıyorum... Ve sıcak suda yıkayıp tekrar kullanmak yerine atıp yenisini koyuyorum filtre içerisine...
Şuan elimde çok az miktarda var. Yakın zamanda bir çuval alacağım.. İsteyenlerle paylaşabilirim bunu forumda hatta... Bana 5 kg yeter... Malum dükkanımı kapattım çok miktara ihtiyacım yok.. Kalan 20 kg'ı da dağıtabilirim isteyenlere...
zamanlama
03-05-2009, 23:37
Çok çok teşekkürler Onur Can bey nazik paylaşımınızdan ötürü:) sağol varol peki 500 gr. yeterlimi 350lt. ye
CaN_BaKıR
03-05-2009, 23:51
Ne demek Vedat bey... İhtiyacı olanlara yardımcı olmuş olurum...
500 gr yeterli gelir evet.. Ben 200 litre için o paketin yarısı kadarını kullanıyorum...
350 litrede de o paket miktarında kullanıyorum...
zamanlama
03-05-2009, 23:56
Faydalı paylaşımlar oldu miktarlarıda öğrenmiş olduk.Saygılar
CaN_BaKıR
04-05-2009, 00:01
Siz bol keseden koyun fazlada olsa sorun olmaz ben size yine gönderirim 3-5 kg :)
Bende bu zeolit i sormuştum işte bunun içinde demir bulunuyor sanki içinde pul pul parlak. Kırın bir bakın ben ürünü kötülemek istemem yanlız.
CaN_BaKıR
24-05-2009, 05:50
Tolga Bey zeolitin çeşitleri vardır.. Zeolit bir madendir.. Bu tip madenlerin bazılarını kırdığınızda iç kısmı genellikle siyah yada siyaha yakın koyu renkte olur...
Benim kullandığım zeolitleri kırdığımda dışı ile içi aynı renk.. Bahsettiğiniz gibi metal içerdiğini sanmıyorum...
unface123
08-04-2010, 10:56
İstanbul avrupa yakasında kilo hesabı zeolit alabileceğim güvenilir biryer var mı? Bilen bi arkadaş varsa yardımcı olmasını rica ediyorum.
Saygılar...
CaN_BaKıR
08-04-2010, 15:07
Bu konu yüzünden çok sıklıkla özel mesaj almaktayım...
Arkadaşlar Zeolit konusunda kimseye yardımcı olma imkanım yoktur...Yardımcı olurum diye mesaj yazdığım zamanlarda altımda arabam vardı ve zeoliti çuvalla gidip alıyordum. Şuan ben kendim için bile almaya gidemiyorum... Bu yüzden bu konuda lütfen özel mesaj atıp bana zeolit ayarlarmısın tarzında sorular sormayınız....
Herhangi bir su ve havuz arıtma malzemeleri satan yerde zeolit bulabilirsiniz.. Şu sıralar 25 kg çuvalı 12 lira olması lazım.... Sadece İzmir için değil bütün şehirlerde bunun fiyatı aynıdır ya da çok yakındır... Bilginize...
tahapls&kalıp
19-04-2010, 17:15
merhaba aklıma bişey takıldı zoliti kullanalımda suya tuz eklediğimizde nitrat patlaması olacağı söylenmiş bu konuyu biraz açabilirmiyiz.
Vedat Yılmaz
19-04-2010, 20:38
merhaba aklıma bişey takıldı zoliti kullanalımda suya tuz eklediğimizde nitrat patlaması olacağı söylenmiş bu konuyu biraz açabilirmiyiz.
Taha bey, zeolit uzun zaman kullanıldıktan sonra tuz ile ters yıkama yapılır (Yüksek oranda tuzlu su ile yıkanıp tuzlu suda bekletilerek nitrattan arındırılma hali) böylelikle yüklenmiş olduğu nitrattan arındırılır şayet filtre içerisinde zeolit varken akvaryuma fazlaca tuz atılırsa tutmuş olduğu nitratı akvaryum suyuna salacağı için nitrat patlaması denen zehirlenme meydana gelir.
tahapls&kalıp
19-04-2010, 21:48
Taha bey, zeolit uzun zaman kullanıldıktan sonra tuz ile ters yıkama yapılır (Yüksek oranda tuzlu su ile yıkanıp tuzlu suda bekletilerek nitrattan arındırılma hali) böylelikle yüklenmiş olduğu nitrattan arındırılır şayet filtre içerisinde zeolit varken akvaryuma fazlaca tuz atılırsa tutmuş olduğu nitratı akvaryum suyuna salacağı için nitrat patlaması denen zehirlenme meydana gelir.
vedat bey teşekkürler
zaten akvaryuma nitrat patlaması yapacak kadar tuz konulmuyor demek istiyorsunuz yani icon_redface
Vedat Yılmaz
19-04-2010, 22:26
Taha bey doğru anlamışsınız fakat o birazda zeolitin yüküne bağlı herşeye rağmen filtre içerisinde zeolit varsa tuz ilavelerinde dikkatli olmak gerek.
CaN_BaKıR
08-06-2010, 21:43
Bu konu yüzünden çok sıklıkla özel mesaj almaktayım...
Arkadaşlar Zeolit konusunda kimseye yardımcı olma imkanım yoktur...Yardımcı olurum diye mesaj yazdığım zamanlarda altımda arabam vardı ve zeoliti çuvalla gidip alıyordum. Şuan ben kendim için bile almaya gidemiyorum... Bu yüzden bu konuda lütfen özel mesaj atıp bana zeolit ayarlarmısın tarzında sorular sormayınız....
Herhangi bir su ve havuz arıtma malzemeleri satan yerde zeolit bulabilirsiniz.. Şu sıralar 25 kg çuvalı 12 lira olması lazım.... Sadece İzmir için değil bütün şehirlerde bunun fiyatı aynıdır ya da çok yakındır... Bilginize...
Tekrarlıyorum !!!!
Konu başlıklarındaki tüm mesajlar okunmuyor anlaşılan.. Bu konuda halen çok fazla talep almaktayım... Malesef kimseye yardımcı olma imkanım artık kalmamıştır...
emrah9090
23-06-2010, 16:02
onur bey izmirde nerede satılıyor zeolit adres verirseniz sevinirim
[quote=zamanlama;30083]Arkadaşlar bugün 350 lt. tankıma Bursa dan Zeolite sipariş verdim gelen kutu 500 gr. yeterlimidir? Çin malı bir Zeolite 8 TL. önce şaşırdım budamı çinden geliyor diye emitasyon deyildir, inşallah
http://img24.imageshack.us/content.php?page=done&l=img24/4373/grnt048y.jpg&via=mupload
http://img24.imageshack.us/img24/4373/grnt048y.th.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=grnt048y.jpg) Selamlar bu fiyat biraz yüksek aynı ürünü canpetten 4 tlye temin edebildim.
http://www.canpet.net/?urun-2281-Akvaryum-Dis-Filtre-Malzemesi---Multi-Zeolit-Suprat--500-Gr.html
Bu zeolitin birkaç çeşidi var sanırım(beyaz renk dışında mesela Azoo Anti Ammonia Rock yeşil gibi, ayrıca peak'inki sarımsı kahverengi gibi, renk dışında bazısı daha bi pütürcüklü, bazısı daha farklı boylarda), hepsi aynı işlevde mi acaba, önerilen bir tür-biçim-marka varmı?
Sevgiler, saygılar...
Bu zeolitin birkaç çeşidi var sanırım(beyaz renk dışında mesela Azoo Anti Ammonia Rock yeşil gibi, ayrıca peak'inki sarımsı kahverengi gibi, renk dışında bazısı daha bi pütürcüklü, bazısı daha farklı boylarda), hepsi aynı işlevde mi acaba, önerilen bir tür-biçim-marka varmı?
Sevgiler, saygılar...
http://www.gordes.bel.tr/Ozel_Sayfalar.aspx?id=5:) 42 ÇEŞİT.Hepside absorpsiyonda kullanılabilir.(bol gözenekliler tercihimdir.)
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.