PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İç parazit tedavisi ve anlayamadığım ölüm..

by_ofk
30-01-2009, 01:32
Merhaba Arkadaşlar..7 cm civarı 6 adet diskusumda yaklaşık 1 hafta önce başlayan ve 3 gün içerisinde hepsinde gözlemlenen yemden kesilme,Bi kenara sinme ve beyaz jel dışkı görmem nedeni ile flagy kullanarak ağızdan iç parazit tedavisine başladım..200 ml suda 2 tablet eritip 2cc miktarı gunde 1 defa balıklara uyguladım..İlaçlamaya takiben beyaz dışkı atımı gözlemledim. Tedavinin 4. gününde(bu gün) eve geldiğimde 1 tanesinin öldüğünü öğrendim..Balıkta akşam üstüne doğru denge kaybı sonra yan yatma olmuş ve saat 7 civarında ölmüş(vücudu alacalı kafası çökük haldeydi)

Sizce tedaviyi yanlışmı uyguladım ?

Akvaryum 150lt,dolphin dışfiltre(600l/h), ısı 30 C,Yemleme gunde 2 defa çok az miktarda..Yemlemeden sonra dip çekimi + günlük %20 su değişimi..

Diğer balıklarda hareketlilik artmış fakat Malesef birşey yemiyorlar(kurutulmuş tubifex dahil)

Önerilerinizi bekliyorum...
Saygılar.

nderd
31-01-2009, 19:29
merhaba ben balıklarımdaki iç parazit mücadelemde malesef başarılı olamadım.çok çeşitli tedaviler denememe rağmen sonuç vermedi. şu an tankım boş ve yeni almayı düşündüğüm balıklarda çok dikkat etmeme rağmen birgün onlarında bu illete yakalanacağını biliyorum.benim balıklarımda labaratuvardaki gözlemlerime dayanarak söylüyorum flagelatta denilen parazit vardı ama 4 farklı türde iç parazit mikroskop altında gördüm. size tavsiyem şu olacaktır seranın profesional flagellol diye ilacı var bu ilacı ana tankta uygulayarak yem yedirebilirseniz düzeleceğine inanıyorum.ben bu ilacı karantinada balıklarıma uyguladım fakat karantinada yem yediremediğimden kısa sürede tekrarladı.sanırım tanka atılan granül yemler sudaki bu ilacı emerse balıgın bağırsaklarına daha fazla nüfuz edeceğinden tedavi şansını artırır.ama oradada yem yemezlerse dana yüreği ile birlikte kullanabilirsiniz ama eminimki bu illetten kurtulmayı bilip paylaşmayanlar vardır çünkü bu kadar popiler bir hastalıkla birçok üstad uğraşıyor.... şunu biliyorumki birgün bu illetle mücadelede yol alıp bilgilerimi tüm arkadaşlarımla paylaşacağım geçmiş olsun

rocman
02-02-2009, 23:49
Size ilaçsız tedavi tavsiye ediyorum.Hemen ilaca sarılmayın,ölen balıgınızında ölüm sebebi verdiğiniz o ilactan baska bı sebep degil.

İlac uygulamalarında balıkların boy ,yaş ve dirençleri kesinlikle göz önünde bulundurulmalı ve ona göre ilac verilmelimi yoksa ilaç hiç kullanılmamalımı önce buna karar verilmelidir.

Ben sizin yerinizde olsaydım,henüz 7 cm olan kücük diskuslara ilaç tedavisini kesinlikle uygulamazdım.Çünkü ilacın dozunu ayarlayamayacagınız için ve balıgın daha kuvvetsız zamanda oldugunu bildigim ıcın şu yolu sabırla izlerdim;

1)Isıyı yavas periyod ile 1 gün içerisinde 30 derecenın üzerine alın.
2)İkinci gün güzel bi dip cekimi ve boşalan mıktarda ıyı olduguna güvendiginiz sudan ılave...
3)Cok az az yemleme suyu kirlemesin,dipte fazla kalmasın...
4)Üçüncü günün gecesi odanın ışıkları kapalı iken karanlıkta 100lt ye 1 ampul şeklinde bemiks ampul ilave edin.
5)5.ci güne kadar su degişmeyin.
6)5ci günün gecesi filtrenızı acın ve malzemeleri tanktan aldıgınız su ıle yıkayın ve derhal elyafları atın,yenısını koyun.
7)Filtre temizliğinden sonra suyu 3 gün daha degişmeyin(az su atımı ıle dip cekın)

Ve devamını 3 günde düzenli şekilde aynı krıterlerde olan su ıle degişim yaparak devam edın ,balıklar yemde yer dışkıda düzelir...

Kolay gelsin.

Saygılar.

fiscuscu
03-02-2009, 01:09
Size ilaçsız tedavi tavsiye ediyorum.Hemen ilaca sarılmayın,ölen balıgınızında ölüm sebebi verdiğiniz o ilactan baska bı sebep degil.

Saygılar.
Ali kardeşim ben bunu çok anlattım:)
ama anlıyan olmadı:)
ha bazen oluyorki anlatıyon anlatıyorsun anlanmıyor o zaman anlatanada sedece susmak düşüyor.
ha yinede ilaç ilaç diyorsanız sera nın yeni çıkardıgı (acaip pahalı)ilacı kesin sonuç veriyor.
tüm iç paraziti olan arkadaşlara, ha bizim anlatımımız yetmiyorsa:)
seranın yeni ilacını kullanmasını öneririm,
ha bide bir yanıtım..
burada bu forumda kimse bir şey saklamaz...
anlıyana söylenir, anlamıyana:)ne denir...???

rocman
03-02-2009, 19:58
Erhan Bey kesinlikle fikrimin arkasında oldugumu ve sizi onayladıgımı belirtiyorum..

Evet bu arada bu forumda kımse bişey saklamaz.
Ben şunu ıyı bılıyorum;
Balık bi BEBEKTİR,,,,bebek nasıl banyo yaptırılıp yedırılıyor,kücücük bebege ilacın ıyı olmayacagı acısından hasta olmaması ıcın ısısı,güvenliği nasıl muhafaza ediliyor ise aynen balıklarda bu strateji ile kollanmalıdır.

SAYGILAR.

nderd
03-02-2009, 21:35
ben bilgi saklayan yada ağzından bir kelime almak için günlerce uğraştığım insanlarla karşılaştım..bu arada anlıyana söylenir, anlamıyana:)ne denir...???

nderd
03-02-2009, 21:39
bu arada iç parazit illeti düzelsede tekrarlar.......önüne geçmeniz zor olacak seranın profesional flagellol isimli ilacından 2 şişe bitirdim.tamamen ortadan kalkmıyor ama popilasyonu azaltıyor.sanırım onları yoketmektense popilasyonlarının artmasını önleyerek balığımızın hayatta kalmasını sağlayabiliriz.

fiscuscu
04-02-2009, 01:40
ben bilgi saklayan yada ağzından bir kelime almak için günlerce uğraştığım insanlarla karşılaştım..bu arada anlıyana söylenir, anlamıyana:)ne denir...???
önder bey keşke bizim aramızda olsaydınız ve bizle karşılaşsaydınız...
(muhtemelen bora hocam düzeltmiş:))biz hep herşeyin su ile oldugunu anlattık...
ki siz bakın hala balıgım hasta diyen var:)
yaw bunca konu eger bu denecekse niye açıldı?
ha iç parazit tekrarlar ...
buna bir şey diyememem dogrudur.....
su düzeni yoksa kesinilkle tekrar eder....
peki su düzeninini saglıyacak kim?

umutcutuk
04-02-2009, 09:51
Erhan abi sizin discus beslemek konusundaki düşünceleriniz başkalarının kine uymayabilir daha önceki yazılarınızın birinde okumuştum yanlış hatırlamıyorsam doğada da güçlülerin hayatta kaldığını zayıfların öldüğünü anlatmıştınız.Bu tarz düşündüğünüzde elbette her türlü sorunda su değerlerini optimumda tutalım herşeyin kilidi bu düşüncesi doğru olabilir. Fakat evinde bir tek akvaryumu ve 5-6 adet duygusal olarak bağlandığı discusu olan hobicilerin balığı zayıfta olsa onu güçledirip yaşatmaya çalışmasıda doğaldır. Bizim vermemiz gereken asıl mesajın, ilaç kullanmadan düzelebilecek vakalarda elbette kimyasal kullanmayalım fakat göz göre göre iç parazit belirtileri gösteren yemden kesilen ve zayıflamış bir balığıda kaderine terk etmeyelim demek olmalı diye düşünüyorum.
İç parazit dediğimiz baş belası balığın bünyesinde ve suda hep vardır ve olmaya da devam edecektir. Önemli olan balığın direncini yüksek tutup hastalanmamasını sağlamaktır. Hekimlik sizlerin düşündüğü kadar basit bir meslek değildir. Belki yüzlerce iç parazit etkeni ve onlarca da tedavi şekli vardır. Hastayı görmeden hatta fotoğrafını bile görmeden herhangi bir labaratuvar desteği almadan sadece sizin kendinize göre yorumlayıp aktardığınız belirtiler ile teşhis koymak cesaret ister. Teşhisi koyup tedavi önerseniz bile bu tedavi prosedürüne ne kadar uyulacağı muammadır. En sonunda balık öldüğünde hiç kimse bu adam denileni eksik yaptı veya belirtiler yanlış aktarıldı demez şu hekim yanlış tedavi önerdi hastanın ölümüne sebep oldu derler. İnanın en usta olduğunu düşündüğünüz insanlar bile balık kaybetmektedirler. Çok az kayıp yaşayanların sırrı ise iyi bakımdır. Sorularınız net ve tek bir cevabı olmadığı için beklediğiniz cevabı alamamış olduğunu düşünüyorum. Örneğin balığımın üzerinde beyaz benekler var dediğinizde onlarca kişi size teşhisi ve tedaviyi anlatacaktır olay bellidir fakat iç parazit dediğimiz şey tek bir etkene bağlanılabilecek bir hastalık değildir. Saygılar...

orhanaltinkaya
05-02-2009, 22:25
Evet ne yazıkki önceki yazdığım yazılarımda verilen cevaplar bana teşhis şansı vermedi. bu iç parazit belası bendede mevcut ve biraz önce azoo anti-endoparasite uyguladım bakalım neler olacak. 2 aydır balıkalrımda yem yememe problemi vardı iyice zayıfladılar. ve en sonunda iç parazit olduğunu anlayabildim. yem yemedikleri için dışkısınıda fazla takip edemedim. tabi tek işim akvaryum takip etmek olmadığından ve mesaim çok geç bittiğinden yeterli gözlemde yapamadım. bu tedaviden sonra düzelme olmazsa balıklarımı vereceğim. benden pes. akvaryumumu tamamen değiştireceğim ve tropeus'a devam.

Öneri: arkadaşlar kim ne derse desin, discusun zor balık olmadığını v.s desede discus beslemek gerçekten zor, tecrübeye değil ilgi ve zamana bağlı herşey, benim gibi yeterince zamanı olmayan arkadaşlara tavsiyem gelin bu sevdadan vazgeçin, güzelim balıklara yazık etmeyin,

not:azoo anti-endoparasite insan vücuduna alerjik etki yapıyor. ilaçladıktan sonra akvaryuma ellerimi soktum ve bolca yıkamama rağmen uyuz gibi kaşındırıyor ve kırmızı benekler çıkmaya başladı :) bendedemi parazit vardı aceba.

soru: azoo anti-endoparasit ile birlikte sıvı bitki gübresi akvaryumda yan etki yaparmı, araştırdım ama her hangi bir bilgiye ulaşamadım. yardımınızı bekliyorum.

ACUN
05-02-2009, 23:26
Arkadaşlar 30 yıldır akvaryum tecrübesi olan diğer türlerden amatörce ve profesyonelce sayısız üretim yapmış birisi olarak ayrıntılara girmeden ana unsurları ile tecrübelerime dayanarak diyebileceğim, discuslarda iç parazit olsun dış parazit olsun minimuma indirgemenin en önemli unsurlardan birincisi su şartlarının iyileştirilmesi ile sağlanabiliyor. Bu işin uzmanlarının ve yurtdışı üreticilerin anlattıklarını incelediğinizde büyük oranda su değişimleri olduğunu görüyoruz. İkinci sırada verdiğiniz yem, Önder arkadaşımız iç paraziti önleyemediğini söylüyor. Daha önceki yazılarında ısrarla değindiği halde derdine derman bulamadı, verdiğiniz yem iç parazit oluşmasını tetikliyorsa ve su şartlarınız uygun değilse istediğiniz kadar ilaç verin iç parazitten ve hastalıklardan kurtulamazsınız, çünkü paraziti kendi ellerinizle veriyorsunuz. Ben discusa ilk geçtiğim dönemde bu işin uzmanlarından özel mesajla iç parazit için yardım istedim fakat bana verilen cevaplar hepimizin bildiği klasik cevaplardı, hiç kimse kendisinin geliştirdiği özel yöntemleri vermiyor kanaatindeyim. Belki işin ticari yönü ağır basıyor bilemiyorum. Üçüncü sırada aldığınız discusun sağlıklı olması gerekiyor, aldığınız discus sağlıklı değilse akıntıya karşı kürek çekiyorsunuz. Bulunduğu yer değiştirilmiş hasta ve zayıf olan discusa yem yedirmeye çalışıyorsunuz, doğal olarak sonu hüsran oluyor. Sağlıklı discuslar insanlarda olduğu gibi hastalıklara karşı dirençli oluyorlar. Örneğin aynı tankta diğerleri ile beraber beslenen diğerleri iç parazit oldukları halde iç parazite hiç yakalanmayanlar ve hastalanmayanlar olabiliyor. İşin özü discusu forumlarda değinildiği gibi alımından tutunda su şartları ve beslenmesine kadar bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. İşin aslı discus okadarda kolay bir balık değil kolay olsaydı herkes üretirdi. Bakımını itinalı yapmak gerekiyor. Şuda gerçekki discus çok güzel ve asil bir balık ne kadar hastalansada insan bırakamıyor. Tüm arkadaşlara sağlıklı güzel renkli discuslar dilerim, saygılar sunarım.

rocman
06-02-2009, 00:10
Bakınız ben birilerinin bana karşı birsey sakladıgını düşünmüş degilim bu güne kadar,denk gelmedim yada.....

Şunu özellikle belirtmek istiyorum aşagı yukarı Akvaryum canlıları ile 10 yılın üzerinde bir zamandır ilgileniyorum.Discus için herkesten bende duydum zor bi balık gibi......

Ama herzaman heryerde hayatın her köşesinde tavrım şu oldu,karşılastıgım her konuya tecrübem var bakarım yaparım diye yaklaşmadım,okudum eledim,farklı cilveleri buldum ve tecrübem ile bulusturdum.

Gelelim iç parazit konusuna;benım kanımca yerli üretim olan diskler egerki tek bir tankta dış ülke uyruklu balıkla birlikte bırakılır ise yerli balık iptal oluyor....
Ayrıca benım fıkrımdır,dogrulugu saptanmamıstır ama bana göre yerli balık daha itina ile bakılmalıdır,hastalıklara dayanıksızdır.Bunun altını çiziyorum.

Burada kimse insallah benım içinde yalan atıyor yada ticari kaygı yapıyor,bılgı vermıyor demezler....

Dış parazit için daha öncede tavsiyelerim yönlendirmelerim oldu.İyi yem kullanın arkadaslar iyi yem.

+İYİ YEM;İyi yem hangi yemdir,balıgınız yediği zaman karnını doldursun,toklaştırsın,şişkinliği gözleriniz ile görün.Nacızene örnek verılır ıse cıps ile büyüyen hangı bebek kuvvetlı yada hastalıga dayanıklı olabılır.....
Parayı verin yeme YEM alın,daha sonra ilaca vermeyın parayı...

+BÜYÜK TANK;Discus için büyük tank;en az 5 discus olan tank 350lt kapasiteli olmalı.Yani buradan şunu cıkartınız....Diskus bakacak olan arkadaslar 350 litre tankınız yok ise discus beslemeyınız.Sogumaktan,nefret etmekten ıyıdır.

Bu iki deger cok önemlidir,büyük tank ve doyurucu yem(ev yapımı,jbl,nls).Ben bits e sıcak bakmıyorum ama menüden ayırılmamalıdır..

Bu ıkı önemli şartı yerıne getırın ondan sonra en gec 5 gunde bır yarı yarıya su degişin bakın bakalım hastalık görecekmısınız..Yanı 5 günde 150 lt.

Şu anda hastalık ıle başı dertte olanlar ne yapsın yapsın balıgın yıyecegı bısey versın ama muhakkak versın kı balık enerjı alsın ve bıtkınlesmesın.Düzenlı olarak ögününde gunde en az 3 kez yemleyın,1 haftada akıntılı seffah dışkı kalmayacaktır.

Umarım benı kımse yanlıs degerlendırmez,sadece karsılastıgım durumda ne yaptıgımı ve nasıl aştıgımı anlatmaya calıstım.

SAYGILAR.

secretsaver
06-02-2009, 01:34
Bu yazılanlara benim eklemek istediğim bir nokta var.

HORMON

Bugün bir çok üretici olduğunu düşünen kişi balıkları hormonlarla ve bazı kolay bulunabilen kimyasallarla daha albenili hale getiriyor.

Hep uzak doğudan gelen balıklar hormonlu falan denirdi eskiden. Ama şimdi yerli üretim balıklara da kullanılıyor. İster discus olsun, ister lepistes farketmiyor. Eczanelerden cüz'i fiyata alınabilen ve insanlarla ilgili olan bazı ilaçlar balıkların erken gelişmeleri ve renklenmeleri için kullanılıyor. Özellikle erkeklik hormonları içeren insan ilaçları balıkların renklenme ve gelişmelerinde inanamayacağınız etkiler gösteriyor. Böylelikle balık daha çabuk gelişip güzel görünüyor ve satışı daha kolay oluyor.

Geçen yıl üretim yapan bir kaç kişiyle tanışmış ve üretimhanelerini gezmiştim. Bunlardan 20-25 yaşlarındaki 2 tanesinin üretimhanesinde bu hormon ilaçlarını görmüştüm. Birisi biten ilacın şeridini çöpe atmış, diğeri ilacı akvaryumun kenarına koymuştu. Bu kişiler balık üretiminde kesinlikle hormon kullanmadıklarını bu ilacı kendilerinin kullandığını söylemişti. Dönüşte bir eczaneye gidip bu ilacı sorduğumda, orta yaş ve üzeri erkeklerde kullanılan bir hormon ilacı olduğunu öğrenmiştim.

O günden sonra hiç bir üreticinin üretimhanesine gitmedim. Balık alırken hep hobicileri tercih ettim. Ama balıkları ve yavrularıyla gündemde olan hobicilerden hiç balık almadım. Bundan sonra da almam, neden derseniz, bu işi hobi+ticaret şeklinde yapanların bu ilaçları kullanabiliyor olduklarını düşündüğüm için. Aklımda bir soru işareti kalmasın diye. Benim alacağım balığın albenisi çok, renkleri mükemmel olmasın. Ben nasılsa bakarken o balığa olması gereken dikkat ve özeni gösteririm. Önemli olan bana güzel görünsün yeter.

Hobiciye satış öncesinde, sürekli hormon almaya alışmış ama hobicinin elinden hormon alamayan balık daha cansız ve renksiz bir hale geliyor. Bu durumda hobici balığının hastalanmış olduğunu düşünüp hemen ilaçlara başvuruyor. Ve belkide hormon olayından bihaber olan hobici, bilen ya da bilmiş görünenlerden aldığı bilgiler ışığında temin ettiği kimyasallarla balığını iyileştirmeye çalışırken farklı rahatsızlıklardan balıklarını kaybediyor.

Buna en güzel örneği başka bir forumdaki okuduğum mesajı verebilirim. Bu yazılanların doğru olduğunu düşündüğüm için buraya kısaca özetliyorum:
Bir hobici arkadaş 2 tane discus almış. Kısa bir süre içerisinde balıklarda bazı sıkıntılar başlamış. Renklerde solgunluk, isteksizlik vb gibi. Bu arkadaş elinden geldiği kadarıyla ve kendisine yapılan yönlendirmeler ve belirtilere doğrultusunda önce iç sonra dış parazit tedavisi uygulamış. Yanılmıyorsam 2 ay kadar tedavi yapmasına rağmen balıkların biri ve bundan 1 ay kadar sonrada diğeri ölmüş. İlk balıkta aklına gelmediği için ikinci balığın ölüsünü otopsi yapılır gibi incelenmesi için üniversitede görevli bir arkadaşına vermiş. Bir süre sonra gelen yanıt, balığın kalp sorunundan dolayı ölmesi imiş. Bunun sebebinin ise çok büyük ihtimalle büyütme aşamasındaki kontrolsüz hormon kullanımı olduğu söylenmiş.

Kısaca biz balıklarımıza nekadar iyi bakarsak bakalım, ne kadar en iyi su koşullarını ve en güzel yemleri verirsek verelim, "bazı hobici+üretici" ve "bazı üreticilerin" para hırsı ve insafına kalmış durumdayız.

Ne diyeyim. Allah hobimizin ve balıklarımızın sonunu hayır etsin.

Bora TK.
06-02-2009, 12:35
O günden sonra hiç bir üreticinin üretimhanesine gitmedim. Balık alırken hep hobicileri tercih ettim. Ama balıkları ve yavrularıyla gündemde olan hobicilerden hiç balık almadım. Bundan sonra da almam, neden derseniz, bu işi hobi+ticaret şeklinde yapanların bu ilaçları kullanabiliyor olduklarını düşündüğüm için. Aklımda bir soru işareti kalmasın diye. Benim alacağım balığın albenisi çok, renkleri mükemmel olmasın. Ben nasılsa bakarken o balığa olması gereken dikkat ve özeni gösteririm. Önemli olan bana güzel görünsün yeter.

Ali bey, arkadaşım yazdıklarınızda haklılık payı var, ben bir kısmının üzerinde durmayı ugun buldum,
Siz yazdıklarınızda aslında biraz da ithamda bulunuyorsunuz,
"Ama balıkları ve yavrularıyla gündemde olan hobicilerden hiç balık almadım."

bu bölümü biraz açmanız gerek, ben bu güne kadar forumda balıklarımın resimlerini deneme mahiyetiyle yükledim ve bir adet video görüntüm var onuda ben beceremedim yardım aldım öyle yükledim, bu güne kadarda hiç balık satış ilanı da vermedim, ben şimdi aklanmış mı oldum, yada ben zikredeyim, (Erdal Öztürk, Selçuk Ölmezcan, Tamer Doğan, Aytekin Çokoy, Efe Can Salar, Erkan Batan, Aytaç Kurt, Ali Ağır, Erhan Kızıltan gibi)balıkları ve yavrulariyle gündemde olan forum üyesi arkadaşlarımızın yetiştirdiği yavru olsun erişkin olsun balıklarında hormon kullandığına ne şahit oldum nede böyle maddeler kullandıklarına dair bir emare var,

Ben isimlerini zikrettiğim arkadaşları savunmak için yazmadım, siz İstanbulda kimlerin kullandığını biliyorsanız, onu bende biliyorum, zaten birtanesi yok artık,(siz zaten almıyorum diyorsunuz almak isteyenleride uyarırsınız)

En kısa zamanda forumda 3-4-5 aylık ürettiğim yavruların fotolarını yayınlayacağım, (görmenizi isterim hormon olmadan balık nasıl renkleniyor ve daha bu aylarda nasıl yuvarlak vucüt formunu yakalıyor)
Ali Çeliktaş arkadaşımızın anlattığı gibi balıklarınızla maksimum düzeyde ilgilenirseniz hiç hormon kullanmadan ve yavrularda kalite seleksiyonu yaparsanız gayet güzel form ve renklerde balıklarınız olur,
Saygılarımla,

secretsaver
06-02-2009, 13:12
... O günden sonra hiç bir üreticinin üretimhanesine gitmedim. Balık alırken hep hobicileri tercih ettim. Ama balıkları ve yavrularıyla gündemde olan hobicilerden hiç balık almadım. Bundan sonra da almam, neden derseniz, bu işi hobi+ticaret şeklinde yapanların bu ilaçları kullanabiliyor olduklarını düşündüğüm için. Aklımda bir soru işareti kalmasın diye. Benim alacağım balığın albenisi çok, renkleri mükemmel olmasın. Ben nasılsa bakarken o balığa olması gereken dikkat ve özeni gösteririm. Önemli olan bana güzel görünsün yeter ...
...
Kısaca biz balıklarımıza nekadar iyi bakarsak bakalım, ne kadar en iyi su koşullarını ve en güzel yemleri verirsek verelim, "bazı hobici+üretici" ve "bazı üreticilerin" para hırsı ve insafına kalmış durumdayız.
...

... Siz yazdıklarınızda aslında biraz da ithamda bulunuyorsunuz,
"Ama balıkları ve yavrularıyla gündemde olan hobicilerden hiç balık almadım."

bu bölümü biraz açmanız gerek, ben bu güne kadar forumda balıklarımın resimlerini deneme mahiyetiyle yükledim ve bir adet video görüntüm var onuda ben beceremedim yardım aldım öyle yükledim, bu güne kadarda hiç balık satış ilanı da vermedim, ben şimdi aklanmış mı oldum, yada ben zikredeyim, (Erdal Öztürk, Selçuk Ölmezcan, Tamer Doğan, Aytekin Çokoy, Efe Can Salar, Erkan Batan, Aytaç Kurt, Ali Ağır, Erhan Kızıltan gibi)balıkları ve yavrulariyle gündemde olan forum üyesi arkadaşlarımızın yetiştirdiği yavru olsun erişkin olsun balıklarında hormon kullandığına ne şahit oldum nede böyle maddeler kullandıklarına dair bir emare var,
...

Bora Bey,
Yazımın üst bölümlerini okuyunca dediğiniz gibi sanki bütün "hobici+üretici" ağabeylerimizi, arkadaşlarımızı ve kardeşlerimizi itham ediyor gibi görünmüş olsam da "hobi+ticaret" yapanlar şeklinde yazmıştım. Son bölümde "bazı" ifadesini kullanarak yazdıklarımla herkesi itham etmediğimi ifade ettiğimi düşünmüştüm. Ama görüyorum ki istemeden de yanlış anlamalar neden olmuşum.

Zikrettiğiniz isimler ve belki de sizin de eklemeyi unuttuğunuz bazı arkadaşlar bu hobi için ellerinden geleni yapan ve özel yaşamlarından ayırdıkları zamanı diğer hobicilerle paylaşan insanlar.

Herkes kendini bilir düşüncesiyle, sadece bu ilaçları kullanan şahıslar üzerlerine alınırlar gibi bir düşüncenin yanlış anlamaya neden olmasına üzüldüm. Eğer ki sizin isimlerini verdiğiniz arkadaşlar da sizin gibi düşündülerse buna üzülürüm. Umarım onlar ne anlatmak istediğimi benim gibi anlayıp üzerlerine alınmamışlardır.

...
kısa zamanda forumda 3-4-5 aylık ürettiğim yavruların fotolarını yayınlayacağım, (görmenizi isterim hormon olmadan balık nasıl renkleniyor ve daha bu aylarda nasıl yuvarlak vucüt formunu yakalıyor)
Ali Çeliktaş arkadaşımızın anlattığı gibi balıklarınızla maksimum düzeyde ilgilenirseniz hiç hormon kullanmadan ve yavrularda kalite seleksiyonu yaparsanız gayet güzel form ve renklerde balıklarınız olur,
Saygılarımla,

Benim de aslında belirtmek istediğim konu buydu. Hormon her şey değil. Hormonsuz canlılar daha sağlıklı olurlar (özel sağlık sebepleriyle kullanım durumu hariç tabi). Merakla ekleyeceğiniz fotoğrafları bekliyorum.

Yazdıklarımdan yanlış anlama nedeniyle itham etmiş gibi göründüğüm ancak böyle bir düşüncemin olmadığı ve gerçek hobici arkadaşlardan özür dilerim.

Saygılarımla,

umutcutuk
06-02-2009, 13:27
Bu hormon konusu son günlerde benimde sık rastladığım bir durum akvaryumcular dahil çok kullanan var burdan en azından bizi takip eden hobici arkadaşlarımızı uyaralım kullanmayın para kazanmak uğruna bu günahın altına imza atmayın.

secretsaver
06-02-2009, 14:14
Bu hormon konusu son günlerde benimde sık rastladığım bir durum akvaryumcular dahil çok kullanan var burdan en azından bizi takip eden hobici arkadaşlarımızı uyaralım kullanmayın para kazanmak uğruna bu günahın altına imza atmayın.

Bu hormonları kullanarak balık üreten sözde hobici ve sözde üreticiler allah bilir evlerine organik ürünler alıyorlardır

Bora TK.
06-02-2009, 14:27
Yazdıklarımdan yanlış anlama nedeniyle itham etmiş gibi göründüğüm ancak böyle bir düşüncemin olmadığı ve gerçek hobici arkadaşlardan özür dilerim.

Saygılarımla,
Yok Ali bey, özürlük bir durum yok, ben sizi yanlış anlamadım, eminimki isimlerini saydığım arkadaşlarımızda sizi yanlış anlamadılar, sadece bu yazıyı okuyan üye arkadaşların fikirlerinin yanlış yöne gitmemesi adına size hitaben yazdım,

sizde biliyorsunuzki burada kelimelerle ifade ettiğimiz yazıları tam anlamiyle aklımızdan geçen duyguyu katamıyoruz, bu benim içinde geçerli, ben de yazarken bazen diyorum tam aklımdan geçeni anlatamadım diye,
"hobici+üretici" ayırt edilmesi gereken bu "hobi+ticaret"
işte bütün mesele bu, bunuda zaten sizde ifade ettiniz,
Teşekkür ederim,