PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türler arası genetik sağlık

ahmetbillor
28-01-2009, 12:19
Herkese Merhabalar.
Merak ettiğim bir konuda uzman arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.
Discus türleri arasında genetik olarak sağlık problemleri yaşanır mı?

Soruyu sorma nedenim yaklaşık 4 ay önce beslemeye başladığım Redmap ve Turkuaz türleri arasında bir sorunla karşılaştım balıkları aynı üretici arkadaştan aldım Redmap lerin anaçları Chai discus, Turkuazlar wayne discus dan gelme redmaplerim son derce sağlıklı ve gelişimleri güzel olmasına rağmen turkuazları hastalıktan hiç kurtaramadım. Solungaç paraziti sorunu ile teker teker öldüler. ilaç tedavime cevap vermelerine rağmen 1 hafta sonra tekrar iştahtan kesildiler tek solungaç çalışmaması sorunu kararma stres derken ölüm kaçınılmaz oldu İlk geldiklerinde turkuazlar redmaplardan %50 büyük olmasına karşın son ölümden önce redmapler turkuazların 2 katı büyüklüğündeydi ve sonuçta redmapler hiç hastalık geçirmeden aynı akvaryumda sağlıklı bir şekilde gelişmelerine devam ediyorlar.
Turkuaz kalmadı :(
Benim yorumum anaçlarından gelen genetik problemleri olması.
Konu ile ilgili tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

umutcutuk
28-01-2009, 12:53
Bu duruma genetik bir hastalık diyemesekte, turkuazlarınızın bağışıklık sistemi daha zayıf olabilir buda hastalıklara karşı daha duyarlı olmaları sonucunu getirebilir. Bu bütün turkuazlarda böyle olabileceği gibi sadece sizin balıklarınızın soyundada görülebilir bunları bu konuda araştırma yapmadan söylemek oldukça güç. Bildiğim kadarıyla vahşiler hastalıklara karşı evcil türlere göre daha dayanıklı renk varyeteleri arasında da böyle bir ilişki olabilir. Örnek vermek gerekirse kaniş ırkı köpeklerde yaralar diğer ırklara göre daha geç iyileşir.

Vedat Yılmaz
28-01-2009, 13:39
Ahmet bey discuslarınızı her nekadarda aynı üreticiden alsanızda şöyle bir durum oluşmuş olabilir.Bakteri çakışması diye adlandırılan durum sözkonusu olmuş olabilir red maplerde bulunan fakat kendilerinin bağışıklık kazandıkları bir parazit turquazlarınızı etkilemiş olabilir muhtemelen farklı akvaryumlarda üretilmişlerdir ve bu türden bir ters etkileşim discuslarınızın ölümüne sebep olmuş olabilir.:rolleyes:(Farklı akvaryum farklı koşullar demektir,karantina sürecide uygulanmadıysa bu kaçınılmaz bir durum)

umutcutuk
28-01-2009, 14:35
Vedat hocam bakteri çakışması teziniz çok mantıklı olmakla birlikte dediğiniz gibi bakterilerle ilgili bir durum parazitler başka bir canlı sınıfını oluşturuyor ve hatırladığım kadarıyla parazitlere karşı herhangi bir bağışıklık kazanma durumu yok bakteriyel ve viral hastalıklara karşı kazanılmış direnç söz konusu, eğer sorun gerçekten Ahmet bey'in gibi solungaç paraziti ise sebep bu olmayabilir. Fakat bakteriyel solungaç enfeksyonlarının da var olduğu gerçeğini de unutmamak gerekli ve bu büyük bir olasılık çünkü belli bir boya gelmiş balıklarda solungaç parazitlerinin tedaviye rağmen ölümle sonuçlanması sık görülen bir durum değil.

Discusmania
29-01-2009, 10:44
Bir çok etkeni olabilir, mesela red map lerde solungaç parazitlerini temizleme adına dezenfektasyon yapılmış turkuazlarda yapılmamış olabilir, turkuazların geldiği akvaryumda sıkıntı olabilir, turkuazların daha hassas oduğu bir durum söz konusu olabilir, evvelden turkuaz discuslarım vardı, pigeonlar dış parazitten çok etkilenmeyip hafif atlatırken, turkuazlar biraz daha ağır geçiriyordu.

Beyin cimnasitiği yapmaya çalıştım umarım başarılı olmuşu, fikir verebilmişimdir.

umutcutuk
29-01-2009, 11:35
Benim anladığım kadarıyla balıklar aynı akvaryumdaymış siz o bölümü gözden kaçırdınız sanırım.

Discusmania
29-01-2009, 11:36
Umut hocam geldikleri yerde map ler ile turkuazların farklı yerde olduğunu kastettim.

Tamer
29-01-2009, 11:47
Arkadaşlarımın söylediği olasıklar ve daha fazlaları olabilir, ben genetik olacağını düşünmüyorum...

umutcutuk
29-01-2009, 12:08
Erdal hocam onu anladım fakat daha önce solungaç parazitlerini öldürmek için dezenfekte edilmiş bile olsalar sonradan aynı akvaryuma konuldukları için turquazlarda bulunan parazitin red map'ları tekrar enfekte etmesi gerekirdi bunu anlatmaya çalıştım.

ahmetbillor
29-01-2009, 14:53
Konu ile ilgili bütün arakdaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Konunun detaylı anlaşılması açısından biraz daha bilgi vermek istiyorum.
Balıklar İstanbuldan Tolga Kırcalı (bazı arkadaşların tanıyabileceği) arkadaştan temin ettim.
Geçmişleri konusunda çok detaylı bilgiye sahip değilim, Tolga beyin söylediği anaçları hastalıkları ve yemleme durumları dışında.
Benim akvaryumum bilgilerini forumda daha önce
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=1888 başlığında başlangıc bilgilerimi
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=2516 başlığında da son resimlerimi paylaşmıştım. Bunların dışında bitkilerin büyümesi ve diğer balıkların durumu hakkında herhangi bir olumsuzluk sözkonusu değil. 2 günde bir düzenli %15 su değişimi 15 günde bir 1 ampül bemix takviyesi dışında herhangi bir uygulama yapmıyorum. yemleme zenginliği açısından Tamer beyin sittesinde verdiği bilgiler ışığında 5 çeşit yem edindim gelişme dönemlerinde büyümelerini tetiklemek açısından doğal ortamlarını taklit etmek amacı ile çok sık (saatte 1 ) dibe çökmeden bitirilecek kadar karışık yemleme yapıyorum.
Hastalıkla mücademde ise Akvaryumun işyerimde olması sebebi ile zor bir alışma dönemi geçiren balıklarımda solungaç paraziti konusunda kesin kararı verdikten sonra bitkili ve sump sistemli olması sebebi ile akvaryumun geneline bir uygulama yapma imkanım olmadı hastalık tespit ettiğim balıklara forumdan edindiğim bilgiler ışığında permasol banyosu uygulayarak mücadeleye başladım. her uygulama ardından balıkların tamamında olan düzelme 1 hafta sonra tekrar en zayıf olanından başlayarak tekrarladı permasol gibi ağır bir ilacı çok kullanmamak için tedaviyi belli aralıklar ile devam etmeme rağmen düzenli yem yiyemeyen balıklar zayıf olandan güçlü olana kadar sıra ile teker teker öldüler.

Bu konuyu açmaktaki amacım şu ana kadar henüz hiçbir sağlık sorunu gözlemlemediğim redmap lerim de aynı akibete uğrama riski var ise önlemini almak.
Eğer turkuazlarımın anaçlarından gelen bir sorunları var ise zaten kalmadı akvaryumda remapler yanına eklemeyi düşündüğüm yeni discuslar edinmek.

umutcutuk
29-01-2009, 16:19
Banyo yaptırmak suretiyle yapılan tedavide solungaçlar o an için açılıp muhtemelen ertesi gün tekrar kapanacaktır. Bunun sebebi banyo sırasında balığın solungacındaki parazitin ölmesi fakat tanktaki parazitlerin ölmemesidir. Bana sorarsanız red map'larınızda belirti görmeden herhangi bir tedaviye başlamayın. Benzer belirtiler görürseniz praziquantel deneyebilirsiniz.

ahmetbillor
30-01-2009, 15:29
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler ve zaman ayırdığınız için.
Praziquantel uygulaması hakkında kısa bir sorum olacaktı forum içerisinde Umut beyin uygulama şekli ilgili yazısını buldum çok teşekkür ederim.