PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : discusda dana yüreği kullanımı

ebuve
20-01-2009, 21:33
merhaba değerli arkadaşlar discus besleyen bir arkadaşımın discusları beyaz dışkı sebebiyle veterinere danıştık veteriner dana yüreği kullanımının iç parazite sebep olacağını söyleyerek kesinlikle dana yüreği kullanmayın diye bizi uyardı ev yapımı dana yüreğinin discusda kullanıyorum veterinere bakacak olursak hata yapıyoruz sizlerin bu konuda görüşleri nelerdir

Vedat Yılmaz
21-01-2009, 01:24
Yusuf bey haşlayarak o problemin önüne geçilebilir fakat haşlarken besin değerlerini yitimemesi için neler yapılabilir onu araştırmak gerek.
Yani pişirilme yöntemi ve süresi ne olmalı ?

Barış ER
21-01-2009, 12:11
Bende dana yüreği kullanıyorum ama beyaz dışkı yok.Aksine siyah dışkı var.Bence balıklarda iç parazit var ve ne verirseniz verin beyaz dışkılayacaktır.

umutcutuk
21-01-2009, 12:49
Dana yüreğinde yaşayan hangi parazit türünün discuslarda bağısakta yerleşip hastalık yaptığını o veteriner hekime sorarsınız daha bilimsel yönde ilerleyebiliriz. Başka bir mekanizmada olabilir eğer böyle bir mekanizma varsa onuda açıklamasını rica edip bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

soner1979
19-02-2009, 23:41
yusuf bey bu konuyla ilgili veterinerle tekrar görüştünüzmü? size aktardığı bilgileri bizimlede paylaşırsanız seviniriz. ama ben discus beslemeye başladığımdan beri ev yapımı yemi hiç eksik etmedim Allah'a şükür henüz böyle bir sorunla karşılaşmadım ama fazla bilgi göz çıkarmaz eğer böyle bir durum gerçekten varsa bizde ona göre tedbirimizi alırız. şimdiden teşekkür ederim.

tutumertse
26-02-2009, 16:56
Merhabalar. Dana yüreğinin içine katılacak maddelerin içine sarımsak suyu ilave edilince birçok mikrobu ve paraziti yok ettiği diskus besleyen arkadaşlarca kanıtlanmıştır. Bu nedenle veteriner beyin dediklerine bu şekilde olursa katılmıyorum. Sarımsak suyu hem besin değeri artıyor ve hamde asalaklardan arındırıyor.

nadir
26-02-2009, 17:42
Merhabalar. Dana yüreğinin içine katılacak maddelerin içine sarımsak suyu ilave edilince birçok mikrobu ve paraziti yok ettiği diskus besleyen arkadaşlarca kanıtlanmıştır. Bu nedenle veteriner beyin dediklerine bu şekilde olursa katılmıyorum. Sarımsak suyu hem besin değeri artıyor ve hamde asalaklardan arındırıyor.
Merhabalar,
Benim tanıdığım veterinerler arasında discuslar ile ilgili bilgi sahibi bir veteriner yok. Konunun hakimi veterinere sorulabilir. Ben de dana yüreği kullanıyorum. Parazit haplarını karıştırmayı düşünmüştüm. Ancak henüz hazırladığım hiç bir mamaya bunu koymadim.
Selamlar,
Nadir.

Panda
01-03-2009, 17:30
Merhaba.
Hazırlayacağınız dana yüreğini dondurucuya koymadan önce veya dondurucudan çıkarıp balığa vermeden hemen önce 15-20 saniye mikrodalga fırına koyarsanız, dana yüreğinin içinde olan parazitler de ölecek ve balığa zarar veremeyecektir diye düşünüyorum.

Halil
01-03-2009, 22:45
Merhaba

Dana yüregi verilmelimi, verilmemelimi konusu hakinda bir sey yazamiyacagim.
Bu konu hakinda farkli düsünceler var, hepsininde kendine göre dogruluk payi var.
Yinede dana yüregi verilecekse iki unsura dikat etmek gerekiyor:

1., Dana yüreginde kollagen (bagdokusu) ve yaglar var. Bunlari diskuslar eritemiyorlar/parcalayamiyorlar.
Yinede eritmeye calistiklari icin oksijen ihtiyaci artiyor, discuslar sicak suda bakildigi icin oksijen durumu maglum.
Hizli solunumlar basilyor ve kisa sürede bir sey yapilmazsa hastaliklara bile yol acabiliyor.
Su sicakligini düsürmek yanlis yol olur, bu durumda su degisimlerini bol ve sik gerceklestirmek gerekir.

2., Dana yüreginin besin degeri cok yüksek oldugu icin ve bizim discusun parcalama/eritme islemi icin gerekli enzimi olmadigindan hastaliklar (beyaz diski) olusabiliyor.
Her diskusun (parazitsizler haric) bagirsaklarinda parazitler var, onlara (eritilmemis) fazla besin kaldigi icin ve diskusda fazla zorlandigi icin, asiri cogalabiliyorlar.
Su sicakligi en az 30°C derceye cikartilirsa diskuslar dana yüregini hazmetmeyi basarabiliyorlar.
Dana yüregi verilecekse su sicakligini en azindan 30°C ayarlamak lazim.

Saygilar