PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İdeal Sump Malzemeleri Ne Olmalı?

eses1970
15-02-2008, 21:45
Arkadaşlar benim 100x40x40 ebatlarında tankımın üstünde büyük olmayan bir sump sistemi var (ev yapımı), daha akvaryumlar kurulum aşamasında ama sump iç malzemelerine karar veremedim sizce hangi malzemeleri koyarsam balıklar için gereken biyolojik ortamı sağlamış olurum, şimdiden yorum yapacak ve fikir beyan edecek arkadaşlara teşekkür ederim.

tirnerf
15-02-2008, 22:43
Serdar hocam,daha önceki konuda bu soruyu bana yöneltmişiniz.Size bu başlık altında cevap vereyim. Sump sisteminin amacı biyolojik filtrasyondur.Biyolojik filtrasyonda esas amaç bakterilerin yaşayabileceği ortamı sağlamaktır.Dolayısıyla sump için olmazsa olmazlar siporax ve biyolojik sünger.Bunlar dışında katmanları sırasıyla sayarsak,kaba artıkların tutulması için elyaf,biyolojik sünger,siporax,seramik,zeolit,en son aşama ise yağmurlama şeklinde yerleştirilmiş bioball.Saygılar

eses1970
16-02-2008, 00:54
Ali bey evet bir önceki başlıkda size soruyu yöneltmişdim ama sonra arada kaynamasın diye tekrar başlık açtım kusura bakmayın, verdiğiniz bilgi içinde ayrıca teşekkürler kurulumda sump aşamasına gelindiğinde verdiğiniz bilgiler doğrultusunda iç malzemeleri yerleştireceğim ama tekrar takıldığım bir konu olursa sizi tekrar rahatsız edeceğim şimdiden kusura bakmayın.

tirnerf
16-02-2008, 01:19
İstediğiniz zaman bilgim kadarıyla destek vermeye hazırım ,saygılar

Mert Taşkıran
17-02-2008, 11:40
Serdar Bey, biyolojik sisteminizi hazırlarken, öncelikle tankınızda ne kadar bir kirlilik olacağını hesap ediniz ve biyolojik malzeme miktarınızı ve çeşitliliğini ona göre kurunuz. Mesela 150 ltlik bir tankta 1 çift balığınız var ve sadece sabah ve akşam yemleme yapıyorsanız; o zaman bu sisteme sump yapmaya gerek yoktur; bir adet büyük sünger filitre işinizi görecektir.Çünkü burda hedef, çıkan amonyağ'ın en az toksik olan nitrat'a dönüştürülmesidir. Burda da bir adet süngerdeki bakteriler bunu halledebilecek sayıdadır.

Ama 500 lt'lik bir tanka 30 balık koyucam derseniz. Ve yoğun yemleme, o zaman fazla filitre malzemesi ve bunlarında sığabileceği bir sump sistemi kurmalısınız. Çünkü sadece bir süngerdeki bakterilerin sayısı bu çıkacak amonyağ'ı nitrat'a çevirmeye yetmeyecektir.

Malzeme konusuna gelince en iyi filtrasyon malzemesi Sera Siporax'dır. Nedenine gelince Siporax türevi diğer materyallerin ömrü 6 ay ile sınırlıdır.Çünkü gözenekler dolar ve işlevini yerine getiremez. Sera Siporax'ta ise ömür yoktur; gözenekleri tıkanmaz. Fakat bu pahalı bir malzemedir benim tavsiyem şu an benimde kullandığım mavi sünger yani biyolojik sünger'dir. Bunlardan başka Sevgili Ali'nin de söylediği elyaf,seramik,zeolit ve bioball'da mazlemeler arasında. Sonuçta amacımız bakteri kolonimizin yerleşebileceği bir alan oluşturmak. Malzeme çeşitliliği konusunda karar sizin, miktarı ise balık sayınız ve yemleme sıklığınız belirler.

Saygılarımla,

eses1970
17-02-2008, 15:09
Mert bey akvaryumlar 160 litrelik olucak içlerinde tahminimce 6 yada 8 adet, 5 ila 7 cm'lik yavrular olucağını tahmin ediyorum günde de 3 defa yemleme ile her akşam da
%10 su değimi uygulamayı düşünüyorum ayrıca akvaryumda bir adette pipo filtre çalışır olacak.