Orijinalini görmek için tıklayınız : hızlı soluma
NASYALÇIN
11-01-2009, 22:47
360 lt ana tankta 6 adet 10-13 cm discusum var %30 su değişimi yaptım direk çeşme suyunu şofbende ısıtıp verdim.Asıl sistemde 3 lü filtrasyondan ısıtılarak veriliyor.Ama su basıncı yeterli olmadığından ısıtıcı çalışmıyordu ve bende suyu çekmiş bulundum ve direk şofbenden su verdim.Su değişimi esnasından pek problem yoktu(yada ben farketmedim).Yaklaşık yarım saat sonra dikkat ettiğimde balıklarıntek yüzgeci vücutlarına yapışık olduğu ve çok sık solunum yaptıklarıydı.İlk aklıma gelen klor zehirlenmesiydi ve hemen uzun hava taşı yardımıyla bol hava verdim klorun atılması için yarım saat sonra pek bir değişim göremedim.Ph farklılaşması olabileceği aklıma geldi havayı kapttım daha fazla ph ı yükseltmesin diye .Çünkü 3 lü filtrasyonda yumuşatıcı var mutlaka bir miktar düşüş sağlıyordur.Sanırım çeşme suyundan ph fazla geldi.Ph ölçme cihazım yok. ara sıra oynaşmalar gezinmeler var ama solunum normalden çok fazla. Beklemeye ve gözlemlemeye devam ediyorum.125 lt lik yedek tankım boş ters bir durumda oraya nakledeceğim.Sizlerinde fikirlerini bekliyorum.
Isının ani artmasından dolayı solunum hızlanabilir, ısı arttıkça oksijen daha azalır. Siz yinede bekleyin hava taşınıda kullanın veya soğuk suyla su değişimi yapabilirsiniz.
fiscuscu
12-01-2009, 01:28
merhaba...
sarıgazili kardeşim....
benim nacizane düşüncem :)
hiç bir şeye ellemeyin....
sorun yok çünkü:)
umutcutuk
12-01-2009, 11:05
Bence şu an için bulundukları ortamı değiştirmeyin su değerlerinin tekrar değişmesi daha fazla sıkıntı yaratabilir. Bu aşamada iyi bir gözlem gerekiyor durum daha kötüye gider ve başka belirtiler ortaya çıkarsa tekrar paylaşırsınız.
Size isminizle hitap edebilmemiz için profil bilgilerinizi kurallara uygun olarak düzenlemenizi rica ediyorum. Saygılar...
carisma2234
12-01-2009, 12:35
merhaba
Abi daha öncede söylediğim gibi suyla fazla oynama bırak balıklar alışşsınlar iyice ortamlarına su deşimlerinide bence sıcak suyla yapma 25C idealdir zaten su 29C civarı ise o dengelıycektır akvarryumun ısısını.bı kac derecelık ısı düşüşleri etkilemez çok balıkları birde suyun sıcaklıgı ne kadar yüksek se iletken ona göre artar 25C lik suyun iletkenliği ile 29C derecelik çeşme susuyunun iletkenliği farklıdır. ;Ph a gelince İstanbul şebeke suyunun Ph ı balıkların tolere edebileceği seyide hızlı solunum sudeğişimlerinden sonra bence normaldir gözlemlediğim kadarıyla bir süre su değişiimi yapma derim birde iletkenlik ölçümü için bir cihaz al ama ölçümü microsiemens cinsinden yapanlardan. Bu sana suyun durumuyla ilgili ip uçları vericektir.
Vedat Yılmaz
12-01-2009, 14:29
Discusların su değişiminden dolayı yeni oratamı tolere edebilme çabaları daha fazla değişiklik yaparak onları iyice sıkıntıya sokma herşey olduğu gibi kalsın.(Su değişimi sırasında Ph,iletkenlik ve sıcaklık üçü birden ani değişti, bu tür bir durumda balıkların ph şokuna girerek ölme tehlikeleri dahi var.(1 derece üzerindeki ph farklılığında))
Su değişimlerini düşük oranlarda yapın fakat yeterli gelmezse su değişim peryodunu sıklaştırın.
Bora TK.
12-01-2009, 18:01
Cihan Zede arkadaşım.
Bir önceki yazımda anlattığım uygulamayı yaptıktan sonra balıklarını akvaryuma koy ve onları tedirgin etmeden uzaktan gözlemle,
1- Işıklar kapalı olsun yeni tankta ürkebilirler,(akşamları oda ışığı yeterli)
2- Yem verme çekingen davranışlardan dolayı yem almayabilirler ve suyunu boşuna kirletmiş olursun, 2-3 gün yemleme hatta belki 1 hafta(aç balık, tok balıktan iyidir)gereksiz yere strese girmesinler,,,
3- Günlük su değişimlerini % 10 oranında yap daha fazlasına gerek yok, herşey yolunda gittiğinde yeterince yemleme yapacağından dolayı su değişim oranlarını artırabilirsin(%25-%50 gibi)
4- Her durumda steril edilecek diye bir şey yok, steril edeceğim diye gereksiz yere kimyasal kullanma, onları gözlemle belki hiç gerek kalmadan ortamda rahatlıkla sağlıklı bir şekilde adabtasyon gerçekleşebilir,(sağlıklı ve kuvvetli balığın buna ihtiyacı yok)
6- Aklına takılan bir soru yada sorun varsa DFC forumda daha önce yazılmış yazıları bir incele ve fikrin olsun diğer arkadaşlarda yardımcı olurlar,
7- Acele etme sabırlı ol, daha sonra sonucuna katlanamayacağın durumlar yaşama,,,
Saygılar,,,
Bahadır bey arkadaşım, yukarıdaki yazıda daha öncede başka bir arkadaşımızın sıkıntısına değinmiştim, sizin şu anki durumu pek çok hobici yaşadı ve yaşayacakta, nedeni? alınan balığı hemen isteniyorki akvaryumda gezsin dolaşsın, yem yesin, oldu olacak eş tutup birde yumurtlasın,
Yok böyle bir şey, sizler balığı satın alıyorsunuz ama suyunu satın almıyorsunuz, K.Çekmecede su değerleri ile Sarıgazideki su değerleri aynı değil, Anadolu yakasının Ph. değeri Avrupa yakasının Ph. değerinden düşüktür, aldığınız balığın bulunduğu su değeri ile sizin su değerleriniz aynı olsa bile itinali nakil prosedürü uygulanmalı, kaldı ki siz bu işlemi 3 saate yaymanız gerekirdi, Ph. dan dolayı, artık olan olmuş, yukarıda ek olarak gönderdiğim yazıyı bir daha okuyun ve nerde hata yaptığınızı bir tespit edin,
Hatalarınızı tespit ettiğinizde ve doğru uygulamaya geçtiğinizde balıklarınız düzelecek,
NASYALÇIN
13-01-2009, 18:22
Herkese teşekkür ederim.Sabah kalktığımda balıkların durumu gayet iyiydi.
Suyun sıcaklığı konusunda da yanlış anlama olmasın.Şofbenden ısıtılmış derken ısısı ayarlanmış demeliydim. Eklenen su 30-32 derece civarındaydı çok sıcak değildi. Forumlarda değişim yapılan suyun bir miktar sıcak olması (2-3 derece) değişim stresini azalttığı söyleniyor. Şu an için hızlı solumayla ilgili bir sıkıntı kalmamış görünüyor.Beni endişelendiren hızlı solumanın yanında tek yüzgeçlerinin(solungaç değil) vücutlarına yapşık olmasıydı. Daha önce şebeke suyundan kaynaklı sıkıntılar yüzünden 1-2 saat içinde balıklarını kaybeden arkadaşlarım oldu. Acaba durum daha kötüye gider mi diye endişelendim. Herkese sağllıklı discuslar dilerim.
Fikir olması acısından eklemek istiyorum.
Fark edilemeyen havalandırma azlıgındada hızlı soluma artar.Bunu fark etmeyenler panık yapıp solungaclara kusur bulabılıyorlar,yada zehırlenme vs....
SAYGILAR
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.