Orijinalini görmek için tıklayınız : Suda ki pus oluşumu ?
aliosmanfelek
15-02-2008, 14:47
Arkadaşlar,Geçenlerder birkaç discus sever aramızda fikir tartışması yapıyorduk ve konu sudaki pus görüntüsünün amonyak değerlerinin yükseldiğinde mi?,Nitrit değerinin yükseldiğindemi? yada nitrat değerinde yükselme olduğu zamanmı olabileceğini tartıştık. Bir arkadaş amonyak oluştuğunda pus asla olmaz dedi.Sadece nitrit oluşumunda pus olur diye fikir beyan eti. Ayrıca bununla birlikte sizce başka hangi durumlarda suda puslu görüntü oluşur sudaki hangi etken buna sebep olur. Burada tartışalım istiyorum.. Ben fikrimi en son söyleyeceğim.
Arkadaşlar,Geçenlerder birkaç discus sever aramızda fikir tartışması yapıyorduk ve konu sudaki pus görüntüsünün amonyak değerlerinin yükseldiğinde mi?,Nitrit değerinin yükseldiğindemi? yada nitrat değerinde yükselme olduğu zamanmı olabileceğini tartıştık. Bir arkadaş amonyak oluştuğunda pus asla olmaz dedi.Sadece nitrit oluşumunda pus olur diye fikir beyan eti. Ayrıca bununla birlikte sizce başka hangi durumlarda suda puslu görüntü oluşur sudaki hangi etken buna sebep olur. Burada tartışalım istiyorum.. Ben fikrimi en son söyleyeceğim.
Ali Osman kardeşim,benim akvaryumlarımda puslu görüntü akvaryum ilk kurulum aşamasında ortaya çıkıyor.Yeni kurulan akvaryumlarda filtrelerde bakteri kültürü henüz oluşmadığı için ve buna bağlı olarak ortamda ki amonyak kaldıralamadığından, suda puslu görüntü oluştuğunu düşünüyorum. Bu aşamada ortamda bakteri olmadığına göre, nitrit ve nitrat döngüsü gerçekleşmeyecektir.Ben amonyak diyorum :)
Bunun dışında yeni kurulan akvaryum dışında,uzun süreli kurulu akvaryumda bu tür pus gercekleşti ise,bence biyolojik filtrasyona müdahale söz konusudur.Filtre yıkanmış ,süngerler yıkanmış ise,aynı şekilde bakteri kültürü ortadan kaldırıldığı için amonyağa bağlı pus oluştuğunu düşünmüyorum.Saygılar
(((KaaN)))
16-02-2008, 02:05
Bu konu hakkında geçenlerde başımızdan geçen bir tecrübeyi aktarmak isterim.Sump sistemli üretim akvaryumlarımızdan bir tanesinde puslanmadan dolayı yaptığımız testte nitratı 0 bulduk.Bende Ali abiye katılıyorum.Bence eğer kullandığımız su yeni değilse ve çalışan akvaryumda bu sorunla karşılaşıyorsak bakteri ölümünden kaynaklandığını düşünüyorum.Aslında bir çoğumuz dikkat edilmesi gereken su değişimlerinden sonra az da olsa yapmamız gereken bakteri tazelemesini (ekimini) yapmıyoruz.Bence başlıca neden bundan kaynaklanıyor.Sudaki zararlı bakteriler yararlı bakterilerden daha fazla sayıya ulaştığında da malum problem karşımıza çıkıyor.Saygılar...
Sudaki puslanma bana hep biyolojik filrasyonda bi sıkıntı olduğu alarmını verir, zaten dikat ederseniz ilk kurulumda su nekadar pusludur günler geçtikçe hatta haftalar aylar geçtikçe su git gide oturur ve berraklaşır, buda sudaki aerob bakteri kolonisinin hükümdarlığını ilan etmesi ile olur, benimde görüşüm bu şekilde:) birde elektirker gitiğinde dikkat edin, 3-4 saatlik bi kesintiden sonra su birden puslanır buda aerob kolonisinin sekteye uğradığını gösteriyor, pusu yapan ise tabi onların azota çeviremediği nitrat ve amonyak.
Mert Taşkıran
16-02-2008, 15:50
Bu forumdaki ilk mesajım çok heyecanlı ve mutluyum. Elimizden ne geliyorsa burdayız Sevgili Tamer..
Benim yaptığım gözlemlerde genellikle yeni tanklarda suda yüksek miktarlarda amonyak bulunsa dahi kesinlikle puslanma olmadığı, puslanmanın suda yükselen nitrit'ten kaynaklandığı gördüm. Zaten dikkat ederseniz puslanma genelde 4 günden sonra başlar.
Bununda nedeni amonyak bakterileri oturmuştur ve suda bulunan amonyağı nitrit'e dönüştürmüşlerdir. Bu nitrit'te suya pus düşmesine sebep olur.
Nitrit bakterilerinin oturması ise eğer bakteri kültürü ilave ederseniz yaklaşık 15-25 gün arasında oturur ve mevcut nitrit'in nitrat'a dönüşmesiyle puslanma ortadan kalkar.
Saygılarımla,
Mert Abi hoşgeldin:) sonuçta bu pusun oluşmasındaki neden sudaki biyolojik dengenin oturmamasından veya sekteye uğramış olmasından kaynaklanıyor ortak görüşler bu yönde :) Ali Osman senin görüşün ne bu konuda??
aliosmanfelek
16-02-2008, 16:23
Benim görüşüm şudur, Süregelen oturmuş tanklarda biyolojik dengenin bozulmasında pus oluşumunu amonyak artı nitrit artışı olarak değerlendirirken,sıfır su oluşumların da sadece amonyağın etkisi olduğunu düşünmekteyim. Hepimiz yaşamışıszdır. Sıfır oluşumdaki tanka hemen balık koyarsak pus düşebilir. Ozmotik şok yemiş discuslarda sıfır suya transfer edildikten sonra yine suyun 4-5 saat içinde puslandığını gördüm.Bu sürede amonyağı nitrite dönüştüren bakteri grubunun olmadığını farzederek pus oluşumunun ilk sebebini amonyak olarak düşündüm. Sorunsuz tanklarda hastalıklı balık eklendiğinde sistemin dengesinin bozulduğunu ve puslandığını gördük.Burada her iki dengenin (nitrit-amonyak) bozulması olabilir. Bitkili tanklarda fazla alg neticesinde yine pus oluşmuştu . Fakat bunda amonyak yada nitrit değerinin etkisi varmıdır tartışılır.
.Aslında bir çoğumuz dikkat edilmesi gereken su değişimlerinden sonra az da olsa yapmamız gereken bakteri tazelemesini (ekimini) yapmıyoruz.
Biyolojik filitrasyonu sağlayan bakterilerin, akvaryum suyundan ziyade kısmen kumda, kayada, ama esasen dış filitredeki biyolojik filitrasyonu sağlayan katmanlarda barındığını düşünüyorum.
Eğer ki bahsettiğiniz su değişimi çok büyük yüzdeli değilse, biyolojik filitrasyonu sağlayan bakterilerde kayda değer bir seviyede azalma olmayacağını, bu bağlamda bakteri eklemenin gerekmeyeceğini düşünüyorum.
Bu konudaki diğer görüşleri almak isterim.
(((KaaN)))
16-02-2008, 17:11
Ben discusu baz alarak düşüncelerimi söyledim.Yani yavru boylandırmada günlük %70'e varan şu değişimlerini göz önüne alırsak azımsanmayacak bir oran diye düşünüyorum.Saygılar...
Discusmania
16-02-2008, 22:35
Ben de amonyaktan olduğunu düşünüyordum fakat Mert'in görüşü de akla yatkın , kesin çözüm için amonyak ve nitrit testi ile yeni kurulu bir akvaryum ve kontrollü bir deney gerek, umarım yakında deneyip yazma imkanım olur :) Tamer'in dikkat çektiği konuya ben ekleme yapayım, 6-7 saatlik bir elektrik kesintisini müteakiben elektrikler geldiğinde discuslarımın suyun üzerine toplanıp baygın baygın nefes aldıklarına tanık olmuştum, gerçi tank hacmi / balık sayısı oranı pek iç açıcı değildi , kıssaden hisse elektrikler uzun süre kesildiğinde dış motor içindeki bakteriler ölerek akvaryumda zehirleyici etki yapabiliyor, uzun süreli elektrik kesintilerinde dikkat edelim :)
Mert Taşkıran
16-02-2008, 22:59
Ben de amonyaktan olduğunu düşünüyordum fakat Mert'in görüşü de akla yatkın , kesin çözüm için amonyak ve nitrit testi ile yeni kurulu bir akvaryum ve kontrollü bir deney gerek, umarım yakında deneyip yazma imkanım olur :) Tamer'in dikkat çektiği konuya ben ekleme yapayım, 6-7 saatlik bir elektrik kesintisini müteakiben elektrikler geldiğinde discuslarımın suyun üzerine toplanıp baygın baygın nefes aldıklarına tanık olmuştum, gerçi tank hacmi / balık sayısı oranı pek iç açıcı değildi , kıssaden hisse elektrikler uzun süre kesildiğinde dış motor içindeki bakteriler ölerek akvaryumda zehirleyici etki yapabiliyor, uzun süreli elektrik kesintilerinde dikkat edelim :)
Erdal Hocam, 2 yeni,2 eski olmak üzere 4 ayrı tankta değişik miktarlardaki amonyak ilaveleri ile yaptığım 12 saatlik test ölçümleri'nin sonucunda çıkan sonuç amonyak'ta pus olmadığı pus'un nitrit'in çıktığı zamanda başladığı'dır.
Ama senden ricam aynı ölçümü seninde yapıp sonucu birkez daha beyan etmen sonucu dahada kuvvetlendirecektir.
Elektrik kesintisinin sonucunda oluşan sıkıntıda ise balıkların oksijensiz kaldığını, bu yüzden su yüzeyinden hava almaya çalıştıklarını düşünüyorum. Ölü bakterilerinde balıkları zehirliyeceğini düşünmüyorum. Aktardıklarım kişisel denenmiş tecrübelerimdir. Hiçbirşeyi sadece literatürde yazıyor diye bizzat deneyip emin olmadan yazmam.
Saygılarımla,
aliosmanfelek
18-02-2008, 16:02
Bence amonyak değerlerinin artmasındada pus oluşur. Nerden anlııyoruz dersek ilk kurulan akvaryuma birden balık eklediğimizde suya pus düşebiliyor.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.