Orijinalini görmek için tıklayınız : yüzgeçlerde ve finlerde erime,kırılmalar
merhaba,
balıklarımın yüzgeçlerinde ve finlerinde kırılma ve erimeler var.özellikle bir tanesinde hiç bir şey kalmadı hepsi eridi ve diğerlerininde yüzgeçlerinde beyazımsı ama mantar olmadığına kanaat getirdim tahriş olmuş gibi yırtık ve finlerinde kırılmalar ve erimeler mevcut.yırtıklar sonra giderek büyüyor..
bunun sebebi ne olabilir yada çözümü ilaçmı, sıcaklık 29-30 c derece, kuru ve yaş yem veriyorum..bir ara iç parazit geçirdiler ve flagy ve mıkofish tedavisi yaptım iç paraziti yendim ama akabinde böyle birşeyle karşlaştım.suyu 2 günde bir dip çekimi yapıyorum.. ama nafile erime devam ediyor. acill yardımlarınızı rica ederim.icon_redface
Lütfen Mesajlarin sag alt kösesinde bulunan 'Hizli Cevap'-tusuna tiklayiniz. Aksi takdirde Hizli Cevap sistemi aktif duruma gelmeyecektir.
Vedat Yılmaz
21-12-2008, 19:33
Eklediğiniz suyu çeşmedenmi yoksa osmos'dan mı ekliyorsunuz?
Su değerlerine yoğunlaşın.Şayet sürekli osmoz suyu ilave ediyorsanız su içerisindeki mineral eksikliğinden oluşuyodur.
Şayet çeşme suyu kullanıyorsanız bu kezde suyun biyolojik döngüsünün oturmamasından olabilir.
Akvaryuma sürekli eklediğiniz herhangi birşey varmı?
Su değerleri hakkında bilgi verebilmenize yarayacak testleriniz varmı?
selam,
hayır osmos kullanmıyorum,dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum.devamlı kullandığım bişey de yok sadece yaş yemin içine çok az tedbir olsun diye flagy toz şeklinde koydum ve bvitamini takviyesi yaptım..ne yazıkkı test kullanmadım çünkü ilk defa başıma böyle bişey geldi sadece iç parazit atlattım ama sorun yok şuan..şu mineral takviyesi için satılan ilaç varmı önerebileceğiniz...yada ilk öncelikli olarak ne yapmam gerekiyor.
tşk.
Vedat Yılmaz
22-12-2008, 07:18
Mineral eksikliğine karşı Seachem discus trace adında bir düzenleyici var fakat sizdeki problem anladığım kadarıyla kullandığınız flagy yüzünden suyun biyolojik dengesinin bozulmuş olmasından ileri geliyor.
Biyolojik döngünün oturması için ve nitratta sıkıntı varsa halledebilmeniz için size Nutrafin Aqua cycle öneririm, doz aşımı yoktur o yüzden ilk kullanımda normal dozun iki katı olarak uygulayın.Bir müddet su değişimini minimumda tutun ve taze su ekleyeceğiniz zaman bu düzenleyiciden ekleyeceğiniz su miktarına göre yine kullanın.
Vedat bey merhaba,
Her ikisini de alıp hemen deneyeceğim ve ilk aşamada gelişmeleri sizlerle paylaşacağım..birde çok yemelerine rağmen tam formuna oturamadılar hala zayıflar..ve bazen cıvık yapıyorlar...
ilginiz için şimdiden teşekkürler
Vedat Yılmaz
22-12-2008, 11:40
Çok yemeleri önemli değil önemli olan verilen yemin içeriği yani discuslar proteince zengin içerikli yemleri severler ve ideal formu yakalayabilmeleri içinde verilen yemin zengin protein(asgari %45) içermesi gerekiyor.
Discuslarınızı hangi yemlerle ve hangi aralıklarla besliyorsunuz.(Dana yüreği ise içeriğinde kullandığınız malzemelerin oranları nasıl?)
200 gr dana yüreği,50 gr karides, az havuç,1 adet k. biber,1 tablet toz flagy, 1 tablet toz b vitamin şu çocuklara verilenlerden..sabah tek öğün, akşam 2 öğün dana yüreği veriyorum.bunun dışında öğlen ve araralarda tetra granül yem veriyorum hepsi bu..
balıkların 1 tanesinde hiçbir şey kalmadı bütün yüzgeçleri ve fınleri eridi resmen ve ucu beyzımsı şeklinde oluyor genelde, diğerlerinde de yırtılmalar var..
Vedat Yılmaz
22-12-2008, 21:43
Flagy içerikli yemi kesin,akvaryuma bir miktar kaya tuzu atın (100 litreye 1 yemek kaşığı).
Tetra bits,kril,kan kurdu gibi yemlerle besleyin.(Siz şimdilik dana yüreğinden uzak durun)
vedat bey,
bişey daha sormak istiyorum 2 tanesi sadece yaş yem yiyorlar kuru yeme bir türlü alıştıramadım nasıl yapabilirm..
Vedat Yılmaz
23-12-2008, 20:45
Yeni yeme alıştırmada dikkat etmeniz gereken şey yeni yemi balıklarınız açken verin ve dipte atık yem kalmasın yemlemeden sonra balıklar tarafından alınmayanları sifonlayın (sabah saatlerinde verin), bu dönemde yaş yem diye tabir ettiğiniz yemi tek öğün verin ve miktarını azaltın+ diğer yemlemeler ile arası açık bir zaman aralığı olsun.
merhaba,
hagen marka nutrafın cyle ilaç aldın ve kullandım şuan bir gelişme olmadı fakat hagen markanın birde agua olanı var onuda aldım yarın kurye ile gelir ve kullanacağım..dip çekimi hiç yapmadım bugün yaparım. ozaman yeni su da eklerken bu ilacı kullanacağım..
merhaba,
erimenin sanırım sbebini buldum.ilaçları kullandım belki çok fazla yararı olmadı ama çok önemli olan asıl sebebin ne olduğunu buldum.hergün kullandığımız ve bizim için çok önemli olan dış filtrenin içindeki malzemeler.filtre içine koyduğumuz elyafın nitrat ve amonyak patlamasına yol açtığını tespit ettim ve bundan sonra iç filtreye kesinlikle elyaf koymayacağımdır.bildiğimiz yorgan süngerlerini küçük küçük parça halinde kesip koydum hatta oturmuş daha önceden olan bir kaç parçada arkadaşımdan aldım ve yararlı bakteri aşılayarak ve sadece sünger koyarak dış filtreyi bu şekilde donanımını sağladım ve balıklar inanılmaz derecede rahatladı ve su kristal boyuntunda berraklaşma sağladı.bundan sonra elyaf asla kullamayacağım...
Vedat Yılmaz
28-12-2008, 23:13
Yorgan süngenlerinden ağzınız yana bilir en güzeli akvaryumlar için satılan biyolojik süngerlerden kullanın.
ağzım yanabilir derken kasıt nedir?
Selamlarlar. Sanrım Vedat bey bazı yorgan süngerlerindeki kimyasal maddelerin zararlı olabileceğini düşündü. Ben de Vedat bey e katılıyorum. Kullnacağınız süngerin kalitesine dikkat edin. Saygılar.
Alltand arkadaşım.İmza kısmını doldurursan Seni daha iyi tanırız..
Yorgan süngerlerinin maddesi Zararlı olabilir.Bio süngerde böyle bişey olmaz.Elyaf ise biyolojik filtrasyondan ziyade makanik filtrasyon içindir..
merhaba arkadaşlar,
evet katılıyorum ama ben tedbirini aldım süngerleri üretim yapan bir arkadaşımdan aldım oturmuş süngerlerden de verdi ve kendiside bu konuda bana yardımcı oldu.yine de uyardığınız için teşekkür ederim.
yalnız arkadaşlar balıklarım çok rahatladı ama erime devam ediyor:su gerçekten kristal gibi oldu..amonyakdan erime olduğunu tahmin ediyorujm.yalnız ev yapımı yürek veriyorum ama hala yüzgeçlerde eriyen yerlerin bazen üzerinde beyazımsı şekilde eriyorlar..balıkların iştahı çok iyi sabah tetra bits akşamları da tek öğün yürek veriyorum.. yalnız bir görseniz sanki et tabakası kalanlar var zor yüzüyorlar ve erimeye devam ediyorlar.bu belkide çok kişinin başına gelen bir durum değil ama gerçekten maksla kesilmiş gibi sadece et tabakası olanlar da var.sanırım beklemekten başka çarem kalmadı ..korkumdan dip çekimide yapmıyorum 3-4 gün dip çekimi yapmayacağım..
arkadaşlar imza ve resim kusura bakmayın ama bir türlü yapamadım inanın bulmaca cözmek daha iyi nekadar zormuş 1 saatdir resim ve altına ismim görünsün diye uğraşıyorum,kolay bir yolu yokmu :)
arkadaşlar,
öyle böyle dedik ama erime devam ediyor..her türlü önlemi aldım diye tahmin ediyorum hatta balıklar çok güzel yem yiyorlar hiçbir sıkıntıları yok ama erimeyi durduramadım..benim derdime çare yokmu bir derman :(
suda mı ? balıklarda mı sorun ? mantar benzeri bişey olsa gerek yada ona benzer bir parazitmi..
Vedat Yılmaz
31-12-2008, 12:24
Fotoğraf olursa çok daha uygun olur.
vedat bey fotoğraflar var ama ekliyemiyorum hatta imza kısmınada yapamadım sanırım pikselleri çok yüksek o yüzden yarına kadar çekip göndereceğim..sizce ne olabilir..?
Vedat Yılmaz
31-12-2008, 23:57
Şu başlığı başından sonuna kadar okuyun.http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=2826
İnşallah faydası olur.
fiscuscu
01-01-2009, 04:28
merhaba,
balıklarımın yüzgeçlerinde ve finlerinde kırılma ve erimeler var.özellikle bir tanesinde hiç bir şey kalmadı hepsi eridi ve diğerlerininde yüzgeçlerinde beyazımsı ama mantar olmadığına kanaat getirdim tahriş olmuş gibi yırtık ve finlerinde kırılmalar ve erimeler mevcut.yırtıklar sonra giderek büyüyor..
bunun sebebi ne olabilir yada çözümü ilaçmı, sıcaklık 29-30 c derece, kuru ve yaş yem veriyorum..bir ara iç parazit geçirdiler ve flagy ve mıkofish tedavisi yaptım iç paraziti yendim ama akabinde böyle birşeyle karşlaştım.suyu 2 günde bir dip çekimi yapıyorum.. ama nafile erime devam ediyor. acill yardımlarınızı rica ederim.icon_redface
bir ara iç parazit geçirdiler demişsiniz ve iç paraziti yendim demişsiniz:)
iç paraziti yenemezsiniz sadece balıgın iç parazite karşı mukavemet kazanmasını ve ona alışmasını saglarsınız:)(benim düşüncemdir)
finlerde kırılma erime suyu az degiştirdiginizden kaynaklanan bir olaydır asla ilaç kullanmadan normal su degişimi ile halledebileceginiz basit bir süreçtir...
geçen redspotted (http://www.discusfunclub.com/member.php?u=75) yani vedat beyle konuştuk dediki bildiginizi açıklarken sebebinide açıklayın:)dogru demişti...bende şöyle açıklıyayım
son yavrularım üç akvaryuma paylaşılmış durumda
bir akvaryum tv arkasına geldiginden,su degişimi yapamadım yem (artemia)
vermeyi ihmal etmeden tabiki
geçen bir arkadaşımız tüm yavruları aldım diye telefon ettiginde
hani kaç yavrum var diye bakmak istedim
neyse baktım tv arkasına gelen yavrularda(su degişimi yok) üst yüzgeçlerinin olmadıgını fark ettim o güne kadar bakmamıştım.
ilk an genetik bi hata diye düşündümicon_rolleyesicon_rolleyesicon_rolleyes
sonra diger akvaryumun birinde kardeşlerinin oldugunu düşündüm
ve baktım onlarda hiç bir sorun yoktu(kardeşleri)
o gün üst yüzgeçleri olmıyan yavruların bulundugu akvaryuma %50
çeşmeden su degişimi yaptım
ve bu olay üç gün aynı şekilde sürdü...
halada sürüyor:)
sonuç ...akvaryumda olan tüm yavruların üst yüzgeçleri yeniden çıktı
ve şu an hiç bir sorunları yok:)
kıssadan hisse:
kuyruk ve finlerde olan erime çürüme sudan kaynaklanan ve suyla çözülecek kadar basit bir olaydır..
merhaba,
erhancım, ilgin için öncelikle teşekkür ederim ama suyla bir bağlantısı olduğunu zannetmiyorum çünkü haftada da 2 veya 3 defa en az dip çekimi yapıyorum ve hatta su düzenleyici ve mineral takviyesi de yaptım ve giderek ilerliyor çünkü olmayanlar da başladı yani hepsinde şuan kuyruk ve fınlerde kırılmalar, erimeler devam etmekte birazdan resimleri göndereceğim ve buna göre tekrar fikir ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak..
vedat bey, ilgili dosyadakileri okudum evet buna benzer hatta çok yakın bir teşhis ama birazdan heralde belli olur diyorum resimlerle..
http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=207&albumid=37&dl=1230900276&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=207)http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=208&albumid=37&dl=1230900276&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=208)http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=206&albumid=37&dl=1230900167&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=206)
http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=209&albumid=37&dl=1230900276&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=209)http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=204&albumid=37&dl=1230900167&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=204)http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=205&albumid=37&dl=1230900167&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=37&pictureid=205)
Bora TK.
02-01-2009, 18:46
Durum kötü, kuyruk ve yüzgeç erimeleri Bakteriyel, su değişimlerine özen göstermemeye devam ederseniz daha da kötü durumlar hatta ölümler başlayacak,
altanad adınızı bilmediğimden bu şekilde hitap etmek durumundayım, elinizde ne tür ilaç yada kimyasallar var?
merhaba,öncelikle ismim Altan Bora bey,
elimde mıcofısh,permasol,flagy,metilen mavisi,su düzenleyici olarak aldığım hagen nıtrafın agua cyle,kaya tuzu ve vitaminler var.
Bakınız Altan Bey;öncelıkle kendınıze sunu sorun..
Tankınızın bıyolojık dengesı oturmusmudur.Eger oturmus cevabını verebılıyorsanız sorun sudur.
1)Filtre malzemenızde ne var gozden gecırın(muhakkak mıyadı dolmus bısey vardır)
2)Karbon gorevı goren kımyasalları derhal cıkarın ve sadece sudakı yararlı bakterıyı tutacak olan elyaf ve küp süngerler kalsın.
3)Dıs fıltrenızın borularını muhakkak temızleyınız.
Olabılecek kuvvetlı dıger sebep ıse..
Daha tam anlamıyla oturmamıs olan bıyolojık dengeli tankınıza arka arkaya yapmıs oldugunuz su degısımı fınlerde parcalanma ve dokulme yapar.
Daıma yenı su eklemek,taze su eklemek her pozısyonda ıyı degıldır.
1) Bakınız balıgınız YERLİ BİR BALIK ıse yanı herzaman duzenlı ve cok su degısımlerıne alıskın bır balık ıse bıyolojık dengesı oturmus bır fıltreli tankta sorun cıkmaz..
Ama denge oturmamıs ıse su degısımı balıga dokunur.(helekı su aynı ısıda degıl aynı degerlerde degıl ıse parcalanmalar meydana gelır)
2)Egerkı balıgınız İTHAL BİR BALIK ise her gün yapılan su degısımını sevmeyecegı ıcın ve oturmamıs bır ortamda oldugu ıcın yıne sızdekı problemler ortaya cıkacaktır.
Biraz konuyu dagıttım sanırım ama şöyle toplamaya calısacagım.
Şuanda sanırım fıltrenız ılede oynadınız ve denge daha zayıf konumda.
Bu durumda sunları ızlemelısınız,su degısımlerını azaltınız(5 günde bir yarısını cekın ekleyın,ama yavas yavas).Balık zaten yaralıdır ve sürekli degişen suya sabredemez,zayıflar.
Şuanda dışkıları ıle ılgılenmeyınız yeterkı yesınler.
Balılarınızın iştahlı olması büyük koz,proteın bakımından kuvvetlı gıdalarla(onların en sevdıgı yıyecek ne ise...) bakıma devam edın.
Suyunuza mıneral vıtamın takvıyesı yapınız.
Suyunuzu fazla kurcalamayın sakın ,bırakın 1 ay gıbı bı zamana tedavıyı yayın.Eger üzerine düşer kurcalarsanız balıkları öldürürsünüz.
Bu sekılde balıklarınızın düzelecegıne ben ınanıyorum.
Saygılar
Artı olarak da pıyasada satılan su düzenleyıcılere kesınlıkle güvenmeyınız.
Çogu su düzenleyıcıler anında suyu duzenlemıyor,gerekli işlemden gecmiş biraz dınlenmıs suyu hızlı sekılde hazırlarlar.
Su düzenleyicileri belli metotda olan suya artı katar.(akvaryumcu arkadaslarımın ve benım denemelerim bunu göstermiştir)
Çeşme suyuna düzenleyiciyi katalım ,suyumuz hazır tamam diyelim...TAMAMEN YANLIŞ.
Bana göre düzenleyici katılacak suyun klor vs..katkıları havalandırılarak bir süre uçurulmalı ve daha sonra düzenleyiciden fayda beklenmelidir.
(Düzenleyiciler genelde balıklar ıcın faydalı mınarellerı ıcerır sadece, klor vs. kaldırmaz ortadan)
Benım uyguladıgım bakım ve ilgi budur.Hiç bir zaman negatif sorun ıle karsılasmadım.
Umarım faydalı olabılırım.Diskus ölmesin üzülüyorum.
SAYGILAR.
merhaba,
ilginiz için teşekkür ederim ama balıklarımın fınleri ve kuyrukları hızla erimektedir.dış parazit ise hagi ilacı?yada dış parazitin dışında suyun oturması ile ilgili sorunu halletmeye çalışacağım çünkü dediğiniz gibi her su değiştirmemde gözle görülür şekilde erime artıyor bu sebebden dolayı suyu az dip çekimi yaparak ve su eklemeden devam ediyorum ,dış filtredeki elyafları çıkartıp kare süngerlerden koydum suyu daha berrak hale getirdi çünkü amonyak patlaması yaptı su flu şekline gelmişti onuda aştım ama erimeyi durduramıyorum.balıklarım neyseki iştahla yürek ve tetra bıts yemelri götürüyorlar ve aşırı yemleme yapmadan idare ediyorum.şimdi dış parazitse ilaç ne kullanmam gerekiyor veya tedaviye bu şekilde mi sonuç bulmaya çalışacağım bunu merak ediyorum ve ilginize ve tecrüblerinize ihtiyacım olacak.resimde sanırım herşey belli oluyordur..bora bey dış parazit demişti bekliyorum sabırsızlıkla:(
Bora TK.
03-01-2009, 15:56
Altan arkadaşım yazılanları iyi okumanı tavsiye ederim, ben dış parazitten bahsettmedim, birde yazılanlardan kıssadan hisse çıkarman gerekir,
Durum kötü, kuyruk ve yüzgeç erimeleri Bakteriyel, su değişimlerine özen göstermemeye devam ederseniz daha da kötü durumlar hatta ölümler başlayacak,
altanad adınızı bilmediğimden bu şekilde hitap etmek durumundayım, elinizde ne tür ilaç yada kimyasallar var?
Fin and Tail Rot uluslararası ismi bu, bizde yüzgeç ve kuyruk erimesi diyoruz,
Nedenleri: Düşük kalite su(özellikle yetersiz su değişimi)
yetersiz su değişimi ve aşırı yemleme sonucu oluşan tehlike sınırı üzerinde amonyak/nitrit(kirli su)
Sonuç: hobi olarak ilgilendiğimiz canlıları ihmal etmemek gerekir, çok işim vardı, şehir dışına çıktım bunlar mazeret gösterilemez,
Bende Kurban bayramında 4 gün şehir dışındaydım ama ben neden bu gibi olaylarla karşılaşmıyorum, çünkü gerekli tüm şartları hazırlamış ve kontrol altına aldığımı emin olduktan sonra balıklarımı kendi hallerine bırakıyorum,(gitmeden önce her bir akvaryumdan %50 su çekiyorum ve yemleme yapılmadığı için zararlı azot bileşenleri fazla oluşmuyor)
(övünmek için yazmıyorum)
5 x 250 Lt. ana tank = 12 adet erişkin ve 172 adet yavru
4 x 90 Lt. üretim tankı = 4 adet çift
1 x 35 Lt. karantina tankı = ihtiyaca göre boş-dolu
1 ad. ikili artemia çıkarma ünitesi,
İşyerimden (Bahçeşehir)saat 18:00 da ayrılıyorum 40Km. yol gidiyorum ve hobi odam bir iş hanında (Karaköy) bakıyorum kontrol ediyorum yemliyorum ve su değişimi yapıyorum(gün içinde yemliyen var) ve ordan 4 km. tekrar yola koyulup eve geçiyorum.
Sersenişte bulunmak için yazmadım, bu yazdıklarımdan fikir edinilmesini istiyorum, bu iş sadece evde akvaryum ve içinde Discus ayrıcalıktır değil, bu iş bir sevda, aşk gibi, bunlar olmazsa olmuyor arkadaşlar,
Bazen eşim bana takılır, sen balıklarını benden daha çok seviyorsun diyor !icon_redface
Sürç-ü Lisan ettimse Af ola,
Bora TK.
03-01-2009, 16:23
merhaba,öncelikle ismim Altan Bora bey,
elimde mıcofısh,permasol,flagy,metilen mavisi,su düzenleyici olarak aldığım hagen nıtrafın agua cyle,kaya tuzu ve vitaminler var.
Altan bey arkadaşım,
şimdi elindeki malzemeleri değerlendirelim,
Uygulamaya başlamadan önce %50 su değişimi ve tedavi boyunca yemleme yok( hiç değilse ilk 3 gün) ışıklar kapalı,
Mikofish + kaya tuzu uygulaması yapacaksınız,
Mikofish; prospektüste yazıldığı gibi uygulayın, 20Lt/1 kapak
Kaya Tuzu; 40Lt./2 yemek kaşığı,
Isı ; 30 C de sabit 10 gün boyunca,
3. gün sonunda %50 su değişimi ve aynı oranlarda uygulama, çok az yemleme(yürek karışımı olmasın) ve su değişiminden önce,
Tekrar geçmiş olsun,
fiscuscu
03-01-2009, 20:12
Altan bey arkadaşım,
şimdi elindeki malzemeleri değerlendirelim,
Uygulamaya başlamadan önce %50 su değişimi ve tedavi boyunca yemleme yok( hiç değilse ilk 3 gün) ışıklar kapalı,
Mikofish + kaya tuzu uygulaması yapacaksınız,
Mikofish; prospektüste yazıldığı gibi uygulayın, 20Lt/1 kapak
Kaya Tuzu; 40Lt./2 yemek kaşığı,
Isı ; 30 C de sabit 10 gün boyunca,
3. gün sonunda %50 su değişimi ve aynı oranlarda uygulama, çok az yemleme(yürek karışımı olmasın) ve su değişiminden önce,
Tekrar geçmiş olsun,
Bora bey hastalıklar ve tedavisi kanusunda türkiyede tek uzman olarak gördügüm ve kabul ettigim bir kişidir
Mikofish in içerigini tam bilmedigimden bi parçada suya metilen katın derim
inşallah balıklarınız düzelecektir...
merhaba,
tavsiyeleri aynı şekilde uyguladım sabah mıkofısh ve kaya tuzu ile beraber birazda metilen koydum ışık kapalı, sıcaklık 30 c derece.az önce baktımdığımda üst ve alt yüzgeçlerde titremeler gördüm bir kaçtanesinde sanırım gelişme olumlu yönde ve hiç yemleme yapmadım.bakalım 3. günün sonunda tekrar sizlerle baylaşırım.
Bora TK.
05-01-2009, 18:11
Erhan bey, şahsımı onurlandıran bir iltifatta bulunmuşsunuz, teşekkür ederim, ben yinede forumda katkıda bulunan aynı bölümde mod.olan Ali Ağır arkadaşım adınada bu iltifatı kabul ediyorum, onunda bilgisi ve emeği yatsınamaz,
Metilen mavisi benimde aklımda olan bir öneri idi ama Mikofish yeterince suyu sarı renge boyamasından dolayı birde metilen mavisi katınca su iyice renklenmesi durumu pek çok hobici için olumsuz bir görüntü vereceğinden önermedim,
Sizde son zamanlarda forumda aktif olmaya başladınız, bana göre daha da aktif olmanızı rica edeceğim, sizinde bilginiz ve tecrübeniz yabana atılacak gibi değil,
Saygılar,
bora bey merhaba,
şuan en ağır hasta olan balığımın kafasında beyaz renk sivilceye benzer şekilde birşey gördüm+şuan yüzgeçlerde eriyen kısımlarda beyazımsı ve üstü hafif pamuk gibi şeylerde var ama sadece eriyen yerlerin üzerinde bunlar+mukoza atan balıklarım da var sanırım..bu neye işaret olabilir.
tşk.
Bora TK.
05-01-2009, 19:58
Altan arkadaş foto eklersen daha iyi olur, en azından bu beyazlanmanın şekli nedir, iyi durumada işaret olabilir, kötüye de,
Kafa kızmındaki beyaz sivilceye takılma, o çok sorun değil geçer,
fiscuscu
05-01-2009, 20:09
altan bey ..
bora beyin dedigi gibi fotograf şart
beyazlanmada iplikimsi şeylerde görüyorsanız benim düşüncem iyileşme yoluna girmişler
arkadaşlar balıklarım kötüye gidiyor çünkü en çok sevdiklerimden bir tanesi kararma ve kuyruklarda kısık şekilde durmaya başladı.yemleme dünden beri yapmadım..
diğerlerinde de erime hızlı bir şekilde devam ediyor balıklar devamlı kaşınır gibi yada titremeler şeklinde kuyruklarını ve yüzgeçlerini oynatıyorlar veya arada bir de solungaçlarını sürtmeye felan başladılar..beyazımsı erime hızla yayılır gibi oldu dünden beri sıkıntılı görünüyorlar sanki üstünde bir şey var gibi..resimleri gönderiyorum şimdi..
http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39
resimler
http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=214&albumid=39&dl=1231184694&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39&pictureid=214) http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=213&albumid=39&dl=1231184694&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39&pictureid=213) http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=212&albumid=39&dl=1231184694&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39&pictureid=212) http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=211&albumid=39&dl=1231184416&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39&pictureid=211) http://www.discusfunclub.com/picture.php?pictureid=210&albumid=39&dl=1231184416&thumb=1 (http://www.discusfunclub.com/album.php?albumid=39&pictureid=210)
ilk resimdeki balığımda kuyruklarda kısılmalar ve renk koyulaşmaya başladı renkleride çok matlaştı+su değiştirme mıcofısh uygulaması yaptıktan sonra vaka daha da artmaya başladı.
fiscuscu
05-01-2009, 22:42
sevgili altan bey
yanlış anlamayın ama hepimiz su su diye tutturduk
siz yok su degişince erime artıyo dediniz...
ve biz ilk başa geri döndük:(
benim nacizane düşüncem...bora hocamda yorum yapar mutlaka...
sorun su ve suda her ne ise çürümeyi tetikliyen bir şey var
siz dış filtre filan diyordunuz herşeyi çıkarıp suya temiz bir iç filtre ve %50 70 civarında bir su degiştirmeniz gerektigine inanıyorum hatta suyu degiştirme yerine balıkları yeni temiz bir suya atmanızı öneririm
sorun tamamen suda (bence)
fiscuscu
05-01-2009, 22:47
Fin and Tail Rot uluslararası ismi bu, bizde yüzgeç ve kuyruk erimesi diyoruz,
Nedenleri: Düşük kalite su(özellikle yetersiz su değişimi)
yetersiz su değişimi ve aşırı yemleme sonucu oluşan tehlike sınırı üzerinde amonyak/nitrit(kirli su)
bora hocanın dedikleri buydu işte
arkadaşlar suda şimdi birşeye daha gördüm tankın dibinde ve yanlarında küçük küçük pire gibi sıçrayan objeler ve dipde solucan gibi kıvranarak ilerleyen şeyler gördüm acaba bunlar mı ?
Bora TK.
05-01-2009, 22:52
Altan, benim düşüncem çürüyen ve ölen kısımlar kopuyor, yani tedavi neticesinde bunların görülmesi normal,
Ama dersenki işi şansa bırakmak istemiyorum, eczaneden Bactrim Forte al, hatta bu gece nöbetçi eczaneden, bu gece almış olursan hemen bu akşam %25 su çek ve sabah erkenden bir % 25 daha su çek ve sabah şu uygulamayı yap derim,
Bactrim Forte 1 tablet/100 Lt. su hesabiyle uygula + 2 yemek kaşığı tuz,
24 saat sonra tekrar aynı dozda uygulama ve ilk öncede %25 su değişimini unutma,
fiscuscu
05-01-2009, 23:06
Altan, benim düşüncem çürüyen ve ölen kısımlar kopuyor, yani tedavi neticesinde bunların görülmesi normal,
Ama dersenki işi şansa bırakmak istemiyorum, eczaneden Bactrim Forte al, hatta bu gece nöbetçi eczaneden, bu gece almış olursan hemen bu akşam %25 su çek ve sabah erkenden bir % 25 daha su çek ve sabah şu uygulamayı yap derim,
Bactrim Forte 1 tablet/100 Lt. su hesabiyle uygula + 2 yemek kaşığı tuz,
24 saat sonra tekrar aynı dozda uygulama ve ilk öncede %25 su değişimini unutma,
bora hocam ilk defa sana katılmıyorum
Bactrim Forte
formülü
bir tablet
800mg sülfametaksanol (smz)
160mg trimetoprim (tm) içerir.
farmakolojik özellikleri
bactrim mikroorganizmada folinik asit biyosentezinin birbirini izleyen safhalarını katalize eden iki enzimi sinerjik olarak bloke eden iki aktif bileşen içerir. etken maddelerin tek başlarına bakteriyostatik oldukları konsantrasyonlarda, ikisi bir arada bulunduğunda bu mekanizma in vitro bakterisid bir etkiye dönüşür.üstelik bactirim bu aktif bileşenlerden birine dirençli olan organizmalarada karşıda etkilidir.bactrim’in bu iki yönlü (dual) etkisi nedeniyle, yaygın direnç gelişme riski çok azlamıştır.bactirm’in antibakteriyel etki alanı çok değişik gram pozitif ve gram negatif organizmaları kapsamına alır.
etkisi solunum yolu, idrar yolu,gastointestinal,deri ve yumuşak deko enfeksiyonları ve çok çeşitli bakteriyel enfeksiyonları kapsar.karaciğerde endikasyona sebeb olabilir.30c nin altında saklanmalıdır.
bence sorun suda hiç bir ilaca gerek yok
her ne kadar,,,,,
deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ve çok çeşitli bakteriyel enfeksiyonları kapsar
desede benim düşüncem suda yada filtrede tetikliyen bir unsur var ve bence balıkları yeni ve temiz bir suya atarsa altan kardeşimiz durum düzelir diye düşünüyorum.
hatam varsa affola.
valla ne yapacağımı şaşırdım hatta nöbetçi eczane felan bakmaya başlamıştım ama ayrı tankada alabilirim dinlenmiş suyum var..şu az önceki pire gibi ve kurtlar cevabını alamamıştım sorun sanırım onlar değil..
Bora TK.
05-01-2009, 23:16
arkadaşlar suda şimdi birşeye daha gördüm tankın dibinde ve yanlarında küçük küçük pire gibi sıçrayan objeler ve dipde solucan gibi kıvranarak ilerleyen şeyler gördüm acaba bunlar mı ?
Altan arkadaşım,
Erhan bey bak bir yere dikkat çekmek istedi ve istiyor, sende şu anda akvaryumda bazı canlıları farketmişsin, sıçrayan top gibi olanlar Coppepots, cama yapışık kıvrılarak gezenler Planaria, bu konular daha öncede DFC. de işlendi ve nedenleri tartışıldı, en baş sebeb yetersiz su sirkilasyonu ve aşırı proteinli beslenme ile oluşan yetersiz düzeyde su değişimleri,
Bunlar hastalığı tetiklemez, ama şunu gösterir suyun hiç uygun değil, haftada 1 defa % 10 su değişimin yetersiz olduğunu ifade etmiştim,
senin balıklar şu anda hiç alışmadıkları su değişim miktarı karşısında bocalıyorlar, hiç önemli değil sen su değişimine devam et ama lütfen önerdiğim uygulamalara dikkat et,
Akvaryuma bağlı filitre varsa çıkar çalıştırma hatta 50C. sıcaklıkta bir kova su içinde çalıştır, bu bahsettiğin canlılarda bunun içinde yuvalanmıştır,
Akvaryumda bol havalandırma sağla yeter,(balıkları sersem etmiyecek kadar)
Erhan beyin öneriside mantıklı (tamamiyle yeni su) ama şu aşamada dediğimiz gibi balıkların bizim önerdiğimiz yüksek oranda su değişimlerine adapte olma sıkıntısı yaşıyorlar, (çok dert etme, kararlı ve istikararlı ol)
fiscuscu
05-01-2009, 23:23
yine bir örnek vermek isterim:
gerçi teşbih yapınca uyarılıyorum ama:)
teşbihsiz örnek :
geçen bir akvaryum kurdum kendime tabiki
temizledim ettim balıkları atacam ıstıcı çalışıyor
fakat filtre yok akvaryumda
eski bir (kurumuş)filtre buldum balkonda koydum akvaryuma ve bir kaç damızlık attım eş olması için
bir kaç gün sonra aynen altan kardeşimizde olan olay gerçekleşti
hada ....dedim su çektim degiştirdim degişen bir şey yok dedim filtreyi temizliyeyim
bir çıkardım filtrde igrenç bir koku.....
ama gerçekten igrenç bir koku..
o ara balıkların durumu aynı altan kerdeşimizin balıklarının durumuna gelmişti....
hiç ugraşmadım gittim bi akvaryumcu kardeşimize...
aldım bir iç filtre ..
balıkların suyunu %100 desem yalan olmaz.....98 diyelim
degiştirdim
sonuç :
de gelin görün:)
kıssadan hisse:
yeni eşler cayır cayır yumurtluyor ve vucudlarında ve yüzgeçlerinde hiç hata kalmadı:)
şimdi yeni bir tanka almamda yarar var diyorum, ikincisi yeni tanka herhangi bir ilaç koymuyorum ( metilen de dahil ) ve büyük tankı baştan aşağı temizliyorum ve hatta pipo ve dış filtreyi kaynar suda yıkıyorum.ilaç yok, bol havalandırma yeterli daha sonra balıların durumuna göre yenideb eski tanka alabilirim sanırım..
Erhan beye ve Bora beye katılıyorum. Büyük ihtimalle su şartlarında olumsuzluk var. Suyunuz bozuksa siz yeniledikçe durum daha kötü olur. Su tesisatınızdaki borular metal olabilir , suyunuz siz farketmesenizde paslı olabilir, su değerlerinin incelenmesinde kesinlikle yarar var. O kadar ilaç kullanılmasına ve su şartlarına rağmen discuslar hala yem yiyor ve yaşıyorsa düşünün artık onların ne kadar dayanıklı olduklarını. Tekrar geçmiş olsun.
fiscuscu
05-01-2009, 23:34
şimdi yeni bir tanka almamda yarar var diyorum, ikincisi yeni tanka herhangi bir ilaç koymuyorum ( metilen de dahil ) ve büyük tankı baştan aşağı temizliyorum ve hatta pipo ve dış filtreyi kaynar suda yıkıyorum.ilaç yok, bol havalandırma yeterli daha sonra balıların durumuna göre yenideb eski tanka alabilirim sanırım..
altan kardeşim ilaç ennnnnn ennnnnnnnnnn son uygulıyacagın bir şeydir discusda ben açık söyleyim (bir çok arkadaşımız kızabilir)ben ilaç uygulıyacagıma .....
discusu canlı canlı çöpe atarım.....
lütfen kimse yanlış anlamasın....
ama gelecegi kurtarmak için (dogadada vardır)zayıf balıkları direk atarım...
ilaç asla kullanma ha ilaçlık bir hastalık olursa.....
otur düşün elimdeki balık şu kadar alacagım ilaç bu kadar...
ha kaçıını kurtarırım yada kaçı gerçekden hastalıgı atlatır....
aklın yolu birdir....
bana kızan discus sevenler olabilir ama....
yine teşbih:):):)
Atatürke sormuşlar:)
paşam an yakın yol neresidir diye....
oda demiş kendi bildigim yol:)
arkadaşlar şuan koyacağım suda 1 haftalık dinlenmiş su ve su düzenleyiceilerle beraber tamamen ayrı tanka alcağım bilginiz olsun su aynı su yani çeşme suyu başka yerden almıyorum bilginize..
yani bir değişiklik olur heralde..birde içme damacanam var ondan da mı katsam acaba sultan su ..
Bora TK.
05-01-2009, 23:44
bora hocam ilk defa sana katılmıyorum,
"Erhan bey, bu konuda görüş ayrılığı olabilir, bunlar mümkün"
bence sorun suda hiç bir ilaca gerek yok, "tamamiyle katılıyorum, en başta hastalığı tetikleyen kirli su"
her ne kadar,,,,,
deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ve çok çeşitli bakteriyel enfeksiyonları kapsar, "Bactrim Forte' yi aslında pek isteyerek önermedim, yinede Altan arkadaş işi şansa bırakmak istemiyorum derse düşüncesiyle, yap derim, demiştim."
desede benim düşüncem suda yada filtrede tetikliyen bir unsur var ve bence balıkları yeni ve temiz bir suya atarsa altan kardeşimiz durum düzelir diye düşünüyorum.
Erhan bey, bana göre suyun uygun sağlıkta ve kalitede olmaması hastalığı meydana getirdi ve Altan arkadaş Mikofish+tuz tedavisi ile başladı, bana göre dünyada hiç bir ilaç mucizevi değildir, 1 günde düzelecek diye bir şey yok, biz şu anda resim ve anlatılanlar üzerinde yorum yapıp, uygun tedavi olasılığını öneriyoruz, aslında hiç bir hastalığı tek tip kimyasal ile tedavi etmek diye bir şey yok, ben chloromycetin (chloramphenicol) yada tetracycline de önerebilirdim, ama sizde mutlaka araştırmışsınızdır,
Sülfanomid etken maddeli antibiyotiklere(sülfametaksanol+trimetoprim) hiçbir gram (-) ve gram (+) bakteriler karşı koyamaz, belki ağır bir yükleme olacak ama "chloromycetin" gibi maddeler 10 günden önce cevap vermez,
yine tekrarlıyorum, Erhan bey, size katılıyorum, tamamiyle sudan kaynaklanan olumsuzluk(ben çok kere forumda karşılaştığınız olumsuzluklarda suya odaklanın dedim ama kim ! ne kadar? anladı ???,,,
fiscuscu
05-01-2009, 23:45
arkadaşlar şuan koyacağım suda 1 haftalık dinlenmiş su ve su düzenleyiceilerle beraber tamamen ayrı tanka alcağım bilginiz olsun su aynı su yani çeşme suyu başka yerden almıyorum bilginize..
yani bir değişiklik olur heralde..birde içme damacanam var ondan da mı katsam acaba sultan su ..
altan kardeşim...
su bir haftalık çalışan ve hava verilmiş bir suysa.....
benim düşüncem düzenleyicede kullanma...ha içme suyunuda karıştır içine...
ok.erhan bey öyle yapıyorum şuan hazırlamak üzereyim bir yandan ısı değerlerini aynı şekilde getirmeye çalışıyorum ..hava verilmiş bir su değil tabi ama şuan hava basıyorum..
arkadaşlarım ve üstadlarım,sevgili Erhan bey ve Bora bey ,
sabah ilk kalktığımda ilk işim balıklara bakmak oldu birde ne göreyim balıkların rengi yerine gelmiş,yüzgeçler ve kuyruklar alabildiğince açık, erime olan yerlerde ise beyazımsı olan kısımlar epey azalmış ve balıklarda inanılmaz derecede rahatlama gördüm, yalnız biraz yem verdiğimde çok fazla ilgi göstermediler..demek oluyorki suda birşeyler var ve su ekledikçe daha da kötü olmasının sebebi sevgili üstadlarımında söyledikleri gibi ya tankın içinde tetikleyen yada pipo,dış motorda olabilen unsurlar olduğu kesin..şuan işte olduğum için sadece yarım saatlik görüşlerimi sunuyorum ama akşam eve gittiğimde daha da belli olur..tekrar görüşmek üzere..
merhaba arkadaşlar,
evet bütün sorun sudaymış balıklarım normale dönmeye başlamışlar,erimeler durmuş vaziyette burdan dıscus fun clup ailesine ve erhan ve bora beye çok teşekkür ederim.
Bora TK.
06-01-2009, 22:16
Hadi geçmiş olsun, Altan arkadaşım,biggrin
Umarım hatanı anlamış ve bundan sonra su değişimlerine azami dikkat gösterirsin,
fiscuscu
06-01-2009, 22:40
geçmiş olsun Altan kardeşim bundan sonraki sorularını üretim ile ilgili beklemek isteriz:)
selam Erhan bey, zaten amacımda yavru almak . muhakkak siz üstadlarıma danışmak isterim.şuan biraz daha su ekledim ve dış motoru kaynar suda yıkadıktan sonra küçük tanka hazır hale getirdim ve çalıştırdım su şimdi daha güvende olacaktır.
ana tankıda çok güzek bir şekilde baştan aşağı sildim, yıkadım, yarın su takviyesi yaptıktan sonra 1 hafta sonrada balıklarımı tekrar ana tanka atacağım. şimdilik yardımlarınız için teşekkürler.görüşmek üzere..
fiscuscu
07-01-2009, 00:58
Altan bey....
dış motorun içinde ne varsa atın(her ne kadar tüketime karşı olsamda)
yeniden içini potasyum yada sıcak su ile yıkayın...
iç filtrelerinde mümkünse(imkanız varsa)atın yenisini alın....
ve komple yeni su yeni filtre yeniden başlayın:)....
saglıklı bol discus yavrulu günler temenni ederim saglıcakla kalın...
erhan bey teşekkürler,
bu dört balık satılık ve 200 tl ye veriyor eş tutmuş diyor bana ..fiyat olarak nasıl? ve 1 yaşında balıllarmış bugün almayı düşünüyorum ilrde yavru alabilmek için bana yardımcı olabilirmisiniz.
http://image1.sahibinden.com/photos/190/11870389_830130_hti4190.jpg
http://image1.sahibinden.com/photos/494/11870389_830130_g48t494.jpg (javascript://)http://image1.sahibinden.com/photos/873/thmb_11870389_830130_9b5t873.jpg (http://www.sahibinden.com/4_adet_satilik_discusWQQaXQQ11870389WQQpXQQdisplay item?tab=megafoto&photo=5)http://image1.sahibinden.com/photos/263/thmb_11870389_830130_k0kn263.jpg (http://www.sahibinden.com/4_adet_satilik_discusWQQaXQQ11870389WQQpXQQdisplay item?tab=megafoto&photo=3)
Vedat Yılmaz
08-01-2009, 00:27
Şu başlığı okumanızı tavsiye ederim.http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=1519
Altan Bey eklediğiniz resimler silinmiş,ihtimal bu sorunu yaşayan arkadaşlar resimlere bakıp faydalanabilirler.
Resimleri yeniden yükleyebilir misiniz?
Altan Bey eklediğiniz resimler silinmiş,ihtimal bu sorunu yaşayan arkadaşlar resimlere bakıp faydalanabilirler.
Resimleri yeniden yükleyebilir misiniz?
enes bey, şimdi bu balıklar anne ve baba oldular, nerden nereye :)
http://img64.imageshack.us/i/1001883.jpg/
http://img96.imageshack.us/i/1001894.jpg/
http://img705.imageshack.us/i/dsc00667v.jpg/
enes bey, şimdi bu balıklar anne ve baba oldular, nerden nereye :)
http://img64.imageshack.us/i/1001883.jpg/
http://img96.imageshack.us/i/1001894.jpg/
http://img705.imageshack.us/i/dsc00667v.jpg/
evet arama yapıp ulaştığım için sanırım tarihi farketmedim :)
Ayrıca gerçekten durumlarıda çok kötü görünüyor.
Ama kısmette anne baba olmak varmış , yardımcı olan arkadaşlarında haklarının yememek gerek
evet arama yapıp ulaştığım için sanırım tarihi farketmedim :)
Ayrıca gerçekten durumlarıda çok kötü görünüyor.
Ama kısmette anne baba olmak varmış , yardımcı olan arkadaşlarında haklarının yememek gerek
kesinlikle bu işi gönülden yapar kendini verirsen ve doğru olanları mantığınla birleştirip uyguladığında sende tecrübeli bir dıscus sever olur çıkarsın..
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.