Orijinalini görmek için tıklayınız : Solungaç ve iç parazitler
Vedat Yılmaz
31-03-2008, 12:36
İsak formunda dolaşırken sayın Erdal CANDAN bey'e ait şu mesajı buldum, solungaç parazitleri ve iç parazitler konusunda faydalı olabileceğini düşünerek buraya taşıdım siz arkadaşlarında görüşlerini bekliyorum.
Merhaba droncit (praziquantel) tedavisi parazit hastalıklarında yaygın olarak kullanılıyor, ama bence kullanımının bu kadar fazla olmasının sebebi veterinerlerin kullanıyor olması.
Antiparaziter ilaçlar içerisinde etki spektrumu en dar olanı praziquantal sayılabilir.
Veterinerlerin elinde bulunması ise bence daha çok kist hidatik gibi kedi köpek türü hayvanlardan diğer otçul hayvanlara bulaşabilen paraziter hastalıklarda ilk seçenek olması.
Antiparaziter ilaçlardan albendazol gibi (andazol tb) daha geniş spektrumlu olanları kullanılabilir. Hatta bunların içerisinde immün sistemi güçlendirici özelliği olan preparatlarda var. Fiyat olarakta dronciten daha hesaplı olacaktır.
Parazitin cinsi tam bilinemediği için daha geniş spektrumlu seçmekte fayda var diye düşünüyorum. Tabi hastalığın kesin paraziter kaynaklı olduğundan emin olunduğunda.
Ufukİnan
31-03-2008, 14:42
Evet kullandığımız ilaçların spektrum genişliğini bilmemiz boşuna zaman kaybı ve emeklerimizin boşa çıkarmamak için daha iyi olacaktır.Sonuçta herzaman doğru teşhis yapamayabiliyoruz.Değerli bilgiler için Erdal beye paylaşım için size teşekkür ederim.
Saygılar
Vedat Yılmaz
03-04-2008, 11:54
Ufuk bey Andazol'u direkt suya katan arkadaşlar olmuş ve olumsuz etkiler gözlemlemişler. Yanlız ilaç insanlarda yemek arasında kullanılıyor onun için yeme katılabileceği düşüncesindeyim fakat ölçü ne olmalı bu konuda pek fikrim yok malesef, ve bu konu can alıcı nokta çünkü dozaj aşıldığı zaman balıklar bunu tolere edememeyebilir ve üzücü sonuçlar çıkabilir.(Hergün verilmemeli sadece tedavi veya tedbir amaçlı dönemlerde uygulanmalı)
Dozaj konusunda fikri olan arkadaşlar varsa katılımını bekliyorum.
Ufukİnan
05-04-2008, 13:03
Evet dozajı bilmedikten sonra ilaç kullanmanında bir anlamı yok tabiki.Az dozaj yetersiz kalabileceği gibi doz aşımı ölümcül olabilir.
Saygılar
umutcutuk
04-11-2008, 11:15
Praziquantel solungaç paraziti hastalığında bu güne kadar en iyi sonucu aldığım etken madde ayrıca metronidazol dışındaki diğer antiparaziterlere göre yan etkileri oldukça az, bu yüzden solungaç parazitinde hiç düşünmeden kullanın derim. Aynı zamanda depo özelliğide var yani çoğunlukla tek uygulama yeterli oluyor. Yabancı kaynakların birinde rastladığım dozu da vermek isterim 10mg/gallon sanırım hemen hemen 100lt'ye 250 mg'a denk geliyor. bu uygulamadan sonra 7 gün boyunca su değişimi yapılmıyor 7 gün sonra su değişimi ve kalması muhtemel yumurta veya kistleri öldürmek için ikinci bir uygulama yapılması öneriliyor. Ben solungaç parazitinde 20 ltlik bir kaba yarım tablet eritip 30dk banyo yaptırarak(banyo suyunu havalandırın ve akvaryum suyundan alın) iyi sonuçlar aldım. Aynı zamanda iç parazitlere karşıda etkili flagyl'le sonuç alamadığım vakalarda ilk başvuracağım ilaçtır. Metronidazol iş görmüyorsa diğer zol'lar(albendazol,flubendazol vs) yerine farklı bir etken madde kullanmanın daha doğru olucağını düşünüyorum.
Saygılarımla...
Bora TK.
04-11-2008, 12:33
Umut bey yazınızı okudum gayet güzel yazmışsınız, ama bir şeyi hatırlatmak isterim, eskiler derki "ekene değil çekene sor diye" ben sizin veterinerlik titrinize saygı duyarım ama iş uygulamaya gelince işler değişiyor,
"Prazi" ile ilgili daha önceden forumda paylaştığım bilgiler ve uygulamalar var, lakin uygulama esnasında 7 günlük süre zarfında su değiştirmeden ilacın etkisini devam etmesini istersek genç yavru ve yavru üstü vede erişkin balıklarda belki sorun yaşamayabiliriz amma, 2 aydan küçük yavrularin aç kalma durumu söz konusu olamaz yani onları gün içinde mutlaka 1 defada olsa yemleme yapılması gerekir, ve bu yemleme artemia ağırlıklı olması su değişimine çok önem arzetmektedir,(ilacın etkisi gün ve gün azalacak)
Diğer adı geçen iç parazit yada şerit tenya gibi tedaviye uygun düşünülen "albendazol-flubendazol-mebendazol" gibi antihelmentikler veya antiparaziterler malesef istediğimiz tedaviyi yaparkan balıkta bakteriyel enfeksiyonlar oluşturuyor(tecrübeyle sabittir), bu nedenle yurtdışında yazılan yazıların pek çoğunu bende okudum ve eksik yazıyorlar, ben kendi kanaatim ve uygulamam bu gibi ilaçları kullanırken oluşabilecek fungal ve bateriyel ikincil enfeksiyona karşı ters etkileşim yapmıyacak "Metilen Mavisinin" birlikte kullanılmasını öneririm,
Umut bey sizden ricam bu bahsi geçen ilaçların(prazi hariç)neden fungal ve bakteriyel enfeksiyona neden olduğunu bize yani DFC. forumda paylaşım için araştırırsanız memnun oluruz.
Saygılarımla,
umutcutuk
04-11-2008, 13:18
Bu çok doğru tespitleriniz için teşekkür ederim. Haklısınız küçük yavrularda 7 gün su değiştirmemek ciddi sorunlara yol açabilir fakat bu duruma başka çareler üretmekte söz konusu olabilir durumunuza göre verilen dozları göz önüne alarak kendi tedavi şeklinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin değiştirdiğiniz su miktarına göre doz ilavesi yapmak mümkün olabilir. Tabi bu doz ayarlamasında balığın vucuduna girmiş ilaç miktarı, filtrasyon gibi etkenlerde göz önüne alınmalı, sudaki ilacın dozunu ölçemeyeceğimizi düşünürsek bana göre su değişimiyle azalan miktardan daha az ilave doz uygulamak hem letal doza ulaşmamak hemde balıkların yavru olması nedeniyle daha az miktarda etken maddeye ihtiyaç duyacak olduklarını düşündüğümden dolayı daha uygun olacaktır.
Diğer sorunuzu da şu anlık araştırma yapmadan genel bilgilerime dayanarak cevaplamaya çalışıyım araştırmayı yinede vakit bulunca yapıp bu vericeğim bilgiler dışında başka bir sonuca ulaşabilirsem bilahare paylaşırım.
Bütün canlılar kendilerine göre belirli bir mikroorganizma yükü taşır. Bu mikroorganizmalar lokal olarak bulundukları bölgede besin için rekabet halindedirler. Bu yazıcaklarım daha çok mantarlar ve bakteriler ile ilgili olsada parazitlerin ölmesinin de aynı sonucu ortaya çıkaracağı kanaatindeyim. Siz canlıya antiparaziter verdiğinizde o anki hastalığı yapan parazit ve aynı zamanda da o etken maddeye duyarlı diğer parazitler ölecektir. Bu da balıkta yaşayan bakteriler ve fungusların rekabet halinde oldukları parazitlerin de ölmesiyle bakteri ve mantarların daha fazla besin bulup çoğalmaları ve hastalık yapacak sayıya ulaşmalarıyla sonuçlanabilir. Praziquantel'in bu durumu oluşturmamasının nedenide muhtemelen diğer mikroorganizmalarla rekabet halinde olan balıklarda zaten doğal olarak bulunan parazitlerin praziquantel'e duyarlı olmaması ve bu yüzden ölmemesi şeklinde açıklanabilir.
Bu yazdıklarım tamamen genel bilgilere dayalı mantık yürütmekten ibarettir. Daha net konuşabilmek için çok daha fazla veriye ihtiyaç var.
Saygılarımla...
Bora TK.
04-11-2008, 13:38
Umut bey(Dr.) yapmış olduğunuz aydınlatıcı ve bilgilendirici açıklamanızdan dolayı teşekkür ederim.(hatta benim için bu kadarı da yeterli) ama siz vakit bulursanız tıbbi bir açıklama yapma durumunuz olursa ve önlem olarak ne yapılabilir bu konuda(ben metilen mavisi kullanmıştım) tekrar ilginize teşekkür ederim,
umutcutuk
04-11-2008, 14:16
Sizin gibi engin tecrübeye sahip bir üstadın övgüsüne mazhar olmak benim için şereftir ben teşekkür ederim.Önlem olarak sizin söylediğinize pek ilave yapamıyacağım. Metilen mavisi hem güvenli hem etkili bir maddedir uygulamanızın gayet yerinde olduğu düşüncesindeyim. Alternatif olarak permasolde denenebilir.Permasol metilen mavisi kadar güvenli olmadığından öncelikle metilen tercih edilmeli. Sizin dikkat çektiğiniz bu durum umarım gereksiz yere ilaç kullanmanın ne gibi sonuçlar doğurabileceği konusunda hobici arkadaşlarımızın daha da bilinçlennmesine yardımcı olur.
Barış ER
20-11-2008, 11:45
Sanırım bir yavruda bu tip bir araz var.Başlarda bir solungaç kapakçığının iyi gelişmediğini düşünüyordum.Yazılanları okuduktan sonra solungaç paraziti olabileceğini de düşünmeye başladım.Bir solungaçı dışa doğru diğerinden fazla açık ve aşağı sarkmış gibi.Hızlı hızlı da nefes alıyor.İştahı ve gelişimi yerinde.Şimdi uygulama olarak, ayrı bir tankta hangi ilaçla, ne oranda banyo uygulaması yapmalıyım?
Bora TK.
20-11-2008, 15:19
Barış, yavru kaç günlük? yada aylık?
Barış ER
20-11-2008, 15:39
2 aylık olması lazım.Birde 2 de ufak kalmış yavru(kardeşlerinin 3 te 1 i ) var onlarda da iştah yok.İç parazit olabilir.Önereceğin tedavi ,ilaç ve banyo uygulaması bunlara da iyi gelirmi?
Bora TK.
20-11-2008, 15:44
Solungaçlarını tamamlamamış olmaları genelde parazite bağlanmaz, buna solungaç deformasyonu olarak adlandıralım, sebeb olarak ta yavrular bulundukları su ortamında yeterli mineral ve yeterli oksijen olmamasından kaynaklanıyor, ilerki yaşlarda görülen solungaçlardaki deformasyon bakteriyeldir,
Barış ER
20-11-2008, 15:53
İlgin için teşekkürler.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.