Orijinalini görmek için tıklayınız : Sump sistemde su akışına göre malzeme sırası..?
İsmail ÖZEL
27-03-2008, 17:25
İyi günler Arkadaşlar..Aranıza yeni katılmak isteyen biriyim..Sizin yardımınıza ihtiyacım var..Öncelikle söylediğim gibi yeni başlıyorum..100*40*55h ölçülerinde hazır akvaryum aldım..Aslında Tamer Beyin yönlendirmesiyle Tetratec 1200 dış filtre alacaktım akvaryumum için yalnız Yalova da 450ytl fiyat verdilericon_rolleyes Bu yüzden dış filtreye göre daha verimli ve ucuz olan sump sistem kurmak istiyorum..
-Sump sistem için ne boyutlarında ve hacimde sump tankı gereklidir.? Ve bölümleri hangi ölçüde ayırmalıyım.?
-Malzeme olarak Sera Siporax ve biyolojik sünger en başta gelen malzeme olduğunu öğrendim..Bunun yanında elyaf,seramik,zeolit ve bio ball kullanılması gerektiğini okudum..Bunlara ek olarak başka bişey gerekli midir.?
-Bu malzemeleri su akışına göre bölmelere hangi sıra ile dizeceğim hakkında bir fikrim yok malesef..:confused: Birçok resim inceledim ama malzemeler hakkında pek bilgim olmadığı için anlayamadım açıkçası..
-Son bir rica olarak biyolojik sünger dediğimiz sünger nasıl bir şey.? Mavi sünger dediğimiz malzeme mi.?
Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar..Şimdiden çok teşekkür ederim..:)
discusturka
27-03-2008, 18:21
İsmail Bey aramıza hoşgeldiniz. Sump u yerleştireceğiniz alana göre boyutunuzu kendiniz belirleyin, ne kadar büyük yapabilirseniz o kadar iyi bir filtrasyon sağlarsınız. Anladığım kadarıyla akvaryumunuzda taşırma için gerekli bir delik yok. Eğer yoksa Ali Ağır Bey in uygulamasını yapabilirsiniz.
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=22
Malzeme olarak Elyaf, Sünger, Siporax yeterli olacaktır. Burada biyolojik sünger dediğimiz Mavi Sünger dediğimiz malzeme. Ancak bunun yerine döşemecilerden bulacağınız Gri Sünger i kullanmanız da uygun. Uygun gözenekli gri sünger bulmak biraz zor. Onun için bu gri süngerleri ufak küplere bölüp kullanabilirsiniz. Sıralamada Elyaf-Sünger-Siporax dizilimi doğru olacaktır. Sump tasarlanırken en ince noktayı bile gözardı etmemeniz gerekir. Daha detaylı anlatım için bir çalışma yapacağım ve en kısa sürede paylaşacağım. Sağlıkla kalın...
İsmail Bey Tetratec için 450 ytl çok fazla bir rakam. Aşağıda verdiğim linke bir bakın, telefon açıp konuşursanız nakliye konusundada yardımcı olacaklardır.
http://www.maltepepet.com/catinfo.asp?cid=13
Aquapetcenterlada konuşursanız ufak bi nakliye masrafıyla beraber adresinize yollayacaklardır.
İsmail ÖZEL
27-03-2008, 20:12
İsmail Bey aramıza hoşgeldiniz. Sump u yerleştireceğiniz alana göre boyutunuzu kendiniz belirleyin, ne kadar büyük yapabilirseniz o kadar iyi bir filtrasyon sağlarsınız. Anladığım kadarıyla akvaryumunuzda taşırma için gerekli bir delik yok. Eğer yoksa Ali Ağır Bey in uygulamasını yapabilirsiniz.
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=22
Malzeme olarak Elyaf, Sünger, Siporax yeterli olacaktır. Burada biyolojik sünger dediğimiz Mavi Sünger dediğimiz malzeme. Ancak bunun yerine döşemecilerden bulacağınız Gri Sünger i kullanmanız da uygun. Uygun gözenekli gri sünger bulmak biraz zor. Onun için bu gri süngerleri ufak küplere bölüp kullanabilirsiniz. Sıralamada Elyaf-Sünger-Siporax dizilimi doğru olacaktır. Sump tasarlanırken en ince noktayı bile gözardı etmemeniz gerekir. Daha detaylı anlatım için bir çalışma yapacağım ve en kısa sürede paylaşacağım. Sağlıkla kalın...
Selçuk Bey çok teşekkür ederim..evet delik yok öle bişeyde düşünmüyorum..Ali Bey in uygulamasını yapacağım inş..Malzeme olarak seramik,zeolit ve bio ball dan bahsetmemişsiniz kullanılmasında bir sakınca yok değil mi.?
İbrahim Bey verdiğiniz linkte tetratec 1200 gerçekten çok uygun ama verim için sump sistemi tercih etmiş durumdayım çok sağolun..
İyi günler Arkadaşlar..Aranıza yeni katılmak isteyen biriyim..Sizin yardımınıza ihtiyacım var..Öncelikle söylediğim gibi yeni başlıyorum..100*40*55h ölçülerinde hazır akvaryum aldım..Aslında Tamer Beyin yönlendirmesiyle Tetratec 1200 dış filtre alacaktım akvaryumum için yalnız Yalova da 450ytl fiyat verdilericon_rolleyes Bu yüzden dış filtreye göre daha verimli ve ucuz olan sump sistem kurmak istiyorum..
-Sump sistem için ne boyutlarında ve hacimde sump tankı gereklidir.? Ve bölümleri hangi ölçüde ayırmalıyım.?
-Malzeme olarak Sera Siporax ve biyolojik sünger en başta gelen malzeme olduğunu öğrendim..Bunun yanında elyaf,seramik,zeolit ve bio ball kullanılması gerektiğini okudum..Bunlara ek olarak başka bişey gerekli midir.?
-Bu malzemeleri su akışına göre bölmelere hangi sıra ile dizeceğim hakkında bir fikrim yok malesef..:confused: Birçok resim inceledim ama malzemeler hakkında pek bilgim olmadığı için anlayamadım açıkçası..
-Son bir rica olarak biyolojik sünger dediğimiz sünger nasıl bir şey.? Mavi sünger dediğimiz malzeme mi.?
Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar..Şimdiden çok teşekkür ederim..:)
İsmail hocam aramıza hoşgeldiniz.Sump boyutu için genelde tercih edilen akvaryum hacminin 1/3 dür.Yani sizin akvaryum için 70 lt yeterli olacaktır.60 *40*35 cm boytunda sump akvaryumu yaptırabilirsiniz.Bölmeleri 4 parcaya ayırıp 15*10*10*25 olarak bölmelere ayırabilrsiniz.İlk bölmede elyaf-biyolojik sünger,ikinci böülümde biyoloik sünger-siporax-seramik veya zeolit,3.bölümde bioball,4.bölüm ise dinlenme bölümü olarak düzenleyebilirsiniz
Biyolojik sünger,mavi veya siyah olabiliyor.Özelliği içerisinde bakteri kültürü barındırabilmesidir
Saygılar
İsmail ÖZEL
27-03-2008, 21:58
İsmail hocam aramıza hoşgeldiniz.Sump boyutu için genelde tercih edilen akvaryum hacminin 1/3 dür.Yani sizin akvaryum için 70 lt yeterli olacaktır.60 *40*35 cm boytunda sump akvaryumu yaptırabilirsiniz.Bölmeleri 4 parcaya ayırıp 15*10*10*25 olarak bölmelere ayırabilrsiniz.İlk bölmede elyaf-biyolojik sünger,ikinci böülümde biyoloik sünger-siporax-seramik veya zeolit,3.bölümde bioball,4.bölüm ise dinlenme bölümü olarak düzenleyebilirsiniz
Biyolojik sünger,mavi veya siyah olabiliyor.Özelliği içerisinde bakteri kültürü barındırabilmesidir
Saygılar
Ali bey net cevabınız için çok teşekkür ederim..
discusturka
28-03-2008, 00:00
http://img407.imageshack.us/img407/3416/sump2fsks6.jpg
By selcukolmezcan
İsmail Bey bir model çizdim bunu istediğiniz gibi geliştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler şunlar bence:
-Sump bölmelerini 20 cm den düşük yapmayın müdahaleniz çok zor olur.
-Bölme oluşturduğunuz dikey camlar arası 5 cm olsun.
-Tabandan 5 cm ara verirseniz tam o boşluğa mavi sünger sığar.( Mavi sünger genişliği 5 cm )
-Ara camlarını yerleştirirken üst sınıra denk gelenleri ,üst sınırdan 2-3 cm aşağıdan yapıştırın.Bunu modelde öyle yaptım ama dikkatinizden kaçabilir. Bu tedbir olası tıkanmalarda taşmayı önler.
-Sump ta göz sayısından ziyade kullanacağınız biyolojik malzemenin yüzeysel büyüklüğü önemlidir.
-Elyaf bölmesinin sürekli suyun içinde olmamasını sağlayın. Bunu üstte bir çekmeceyle çizdim.
Sağlıkla kalın...
İsmail ÖZEL
28-03-2008, 00:30
Selçuk Bey değerleri bilgilerinizle beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim..Özellikle çizimli anlatımınız bana yol gösterdi..Yeniden sağolun..
Selçuk Bey çiziminiz inceleyince dikkatimi çekti de camlar arasında bırakılmasını söylediğiniz 5 cm in işlevselliği ne acaba.? İkinci cam olmadan direk ikinci bölmeye açılması bir sorun oluşturur mu.? Yoksa o aranın bir görevi var mı.?
Mert Taşkıran
28-03-2008, 00:39
Merhaba İsmail Bey, aramıza hoşgeldiniz. Arkadaşlar gereken birçok şeyi söylemişler, ek olarak söyleyebileceğim filtre malzemesi olarak en kıymetli malzeme Sera Siporax'dır fakat fiyatı pahalı olduğu için daha makul fiyatlı Mavi Sünger'de kullanabilirsiniz.
Gözlerin hepsini tek malzeme ile doldurabilirsiniz illede çeşitlilik olmasına gerek yoktur miktarı yeteri kadar olsun kafidir. Ben filtrelerimde sadece mavi sünger'i tercih ediyorum. Sump boyunu ise 60 cm yapsanız yeterlidir. Kolaylıklar dilerim. Başarılar..
Saygılarımla,
Discusmania
28-03-2008, 00:42
Mert hocam bende supm sistemi yok, artı ve eksilerini yazarmısın dış filtreye göre.
fma55discus
28-03-2008, 00:43
Ayrıca elyaf çekmecesi sayesinde çok kirlenen elyafları sump a müdehale etmeden değişebilirsiniz.Bir diğer konuda elyaf çekmecesinin içine akvaryumdan gelen boruyu batırmayınız biraz yüksekte kalması suyun havalandırılmasına ve oksijen miktarının artmasına yardımcı olacaktır.
Şuan için sump un içine bol elyaf,küp küp kesilmiş mavi sünger,kalıp mavi sünger,bioball,2veya 3paket sera siporax seramik sizin sumpınıza yeterli olacaktır.Diğer koyduklarınız extra olacaktır.
discusturka
28-03-2008, 05:27
Selçuk Bey çiziminiz inceleyince dikkatimi çekti de camlar arasında bırakılmasını söylediğiniz 5 cm in işlevselliği ne acaba.? İkinci cam olmadan direk ikinci bölmeye açılması bir sorun oluşturur mu.? Yoksa o aranın bir görevi var mı.?
İsmail Bey o 2.cam olmadan olmaz:) Eğer 2. cam olmazsa, diğer taraftaki su basıncı 1. bölmeye direk etki edecek ve büyük ihtimalle 1. bölmeye akvaryumdan su dönmeye başlayınca, 1. bölme taşacak. Su akışını sağlayabilmek için o 2. camlar gerekli. Bu arada bir dikkat etmeniz gereken nokta da akvaryuma geri dönüş hattının, su seviyesinin ne kadar altında olacağıdır. Eğer seviye altına yerleştirirseniz , elektrik kesintisinde veya sistemi durdurmanızda , seviye altına indiğiniz miktarın sump a geri döneceğini unutmayın ve bu taşma miktarını sump dizayn ederken hiçbirzaman aklınızdan çıkarmayın.
İsmail bey hoş geldiniz aramıza , benim de yaptığım sumplu bir sistem var siz sump çizmini bir inceleyin size bir fikir verbilir
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?p=1764#post1764
Mert Taşkıran
28-03-2008, 09:19
Mert hocam bende supm sistemi yok, artı ve eksilerini yazarmısın dış filtreye göre.
Amaç olarak hiçbir fark yok Erdal Hocam. Eğer tankınız için yeterli büyüklükte bir dış filtrede temin edebilirseniz, size sump'ın yaptığından daha fazlasını yapmayacaktır. En doğru seçim tankınızdaki su miktarını temizleyecek kadar malzemenin sığacağı bir filtre olmalı bu ister sump, ister dış filtre hiç farketmez.
Hepsinin ortak noktası Amonyak'ı, aerobik bakterilerin çalışması sonucu nitrat azotuna çevirmektir.
Aslında bundan sonrası bizim için en önemlisi anaerobik bakterilerin çalışması sonucu nitrat'ı yoketmektir. Bu sisteminde ismi denitrifikasyon'dur.
Yakın bir zamanda, eğer zaman bulabilirsem, bununla ilgili birde makale yazmak istiyorum. Orada bu sistemin birçok ayrıntısını vereceğim.
Saygılarımla,
İsmail ÖZEL
28-03-2008, 11:03
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize çok teşekkür ederim..Yardımlarınız doğrultusunda aşağıdaki gibi birşey düşündüm..
http://img340.imageshack.us/img340/4909/sumpcg5.png
Buna göre 85*35*40h ölçülerinde bir tank düşünüyorum..Buradaki eksiklikleri belirtirseniz sevinirim..
İsmail ÖZEL
28-03-2008, 14:21
Bide bu tank için eğer eskiği yok,tamam bu şekilde yaptır diyorsanız :-) cam kalınlığı olarak 5 mm yeterli midir.?
Sistemde görebildiğim yalnış yok,ben 6 mm den yaptımıştım.6mm daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.Saygılar
İsmail ÖZEL
28-03-2008, 21:55
Sağolun Ali Bey...Umarım malzeme dizilişinde de bir problem yoktur..Sona yaklaştım sanırım :-) Artık bir bu sistemi kurmak kaldı..Herkese samimi cevapları için çok teşekkür ederim..Saygılar
Discusmania
28-03-2008, 23:16
İsmail bey, yaptığınızda fotoğraf ile paylaşın bakalım nasıl olmuş :)
İsmail ÖZEL
29-03-2008, 00:10
İsmail bey, yaptığınızda fotoğraf ile paylaşın bakalım nasıl olmuş :)
Erdal Bey kağıt üzerinde sistem tamamdır diyosunuz yani..biggrin Bende bu onayı bekliyorum işte..;) Verdiğim çizimde bölmelerin yerleştirilmesi ve malzemelerin dizilişi doruysa hemen başlıyacağım..biggrin
discusturka
29-03-2008, 23:55
İsmail Bey, 5 mm ince olur. Kolay gelsin:) İyi bir iş çıkaracağınızdan eminim. Fotoları ben de bekliyorum. Sağlıkla kalın...
İsmail ÖZEL
02-04-2008, 23:52
Suyun oturma sürecinde de su değişimi yapılır mı.? Şu anda herşeyi hazırlayıp suyun oturmasını bekliyeceğim bir süre..Bu süre içinde de günlük su değişimi yapayım mı.?
discusturka
03-04-2008, 00:03
İsmail Bey su değişimini sistemde biriken nitratı uzaklaştırmak için yapıyoruz. Sizde böyle bir durum henüz gerçekleşmediği için su değişimine gerek yok. Suyun oturmasından kastınız bakteri oluşumunun tamamlanmasıysa, su kendi kendinede oturmaz. Bakteri populasyonunun oluşması için ne yaptınız. Yada bunun için nasıl bir planlama yaptınız.
İsmail ÖZEL
03-04-2008, 09:51
İsmail Bey su değişimini sistemde biriken nitratı uzaklaştırmak için yapıyoruz. Sizde böyle bir durum henüz gerçekleşmediği için su değişimine gerek yok. Suyun oturmasından kastınız bakteri oluşumunun tamamlanmasıysa, su kendi kendinede oturmaz. Bakteri populasyonunun oluşması için ne yaptınız. Yada bunun için nasıl bir planlama yaptınız.
Selçuk Bey aslında suyun oturmasından kasıt ne onu tam anlamıyla bilmiyorum..Ama planım şimdilik filtreyi elyaf-mavi sünger-sporax-seramik-bio balls sırasıyla düzenlemek ve suyu doldurup nitrivec ve bakteri kültürü ekleyerek beklemek..Ama bu süre sonunda suyun oturduğunu veya sizin dediğiniz gibi bakteri oluşumunun tamamladığıı nasıl anlayacağım..?
Bide ek olarak iki sorum daha var izninizle..1- Sump tankının suyunu ne kadar doldurmalıyım..tüm bölmeler doldurulmalı mı.? .. 2- Sumptan akvaryuma giden borunun ağzı akvaryuma üstten mi akmalı yoksa suyun icine batık halde mi olmalı.? Cama doğru mu yönelteyim yoksa akvaryuma doğru mu olsun.? Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar..
discusturka
03-04-2008, 10:36
Selçuk Bey aslında suyun oturmasından kasıt ne onu tam anlamıyla bilmiyorum..Ama planım şimdilik filtreyi elyaf-mavi sünger-sporax-seramik-bio balls sırasıyla düzenlemek ve suyu doldurup nitrivec ve bakteri kültürü ekleyerek beklemek..Ama bu süre sonunda suyun oturduğunu veya sizin dediğiniz gibi bakteri oluşumunun tamamladığıı nasıl anlayacağım..?
Bide ek olarak iki sorum daha var izninizle..1- Sump tankının suyunu ne kadar doldurmalıyım..tüm bölmeler doldurulmalı mı.? .. 2- Sumptan akvaryuma giden borunun ağzı akvaryuma üstten mi akmalı yoksa suyun icine batık halde mi olmalı.? Cama doğru mu yönelteyim yoksa akvaryuma doğru mu olsun.? Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar..
İsmail Bey merhabalar,
Nitrivec bakteri oluşumunu hızlandıracaktır. Oluşan bakteriler amonyakla besleneceği için boş akvaryumda bunların yaşamlarını sürdürebilmesi için canlıya ihtiyaç var. Amonyak-nitrit ve nitrat testlerinden edinmenizi öneririm. Döngünün tamamlandığını anlayabilmemiz için tankta nitrat ölçebilmemiz gerekir. Bu döngüyü beklemeden canlı eklerseniz , su değişimlerini aksatmadan yapmanız lazım. Aksi takdirde zehirlenme kaçınılmaz olacaktır. Benim sistemi kurduğum zaman uygulamam şöyle oldu. Çalışan bir sistemden filtre malzemesi aşıladım sump a. Daha sonra bakterilerin amonyak ihtiyacı için eczaneden saf amonyak aldım. Günde 4-5 damla saf amonyak damlattım akvaryuma. Balık eklemeden 2 gün önce amonyağı kestim ve ölçüm yaptım. Amonyak ve nitrit değerleri 0 dı, nitrat ta 25 civarındaydı ve balıkları ekledim. Sistem yeni olduğu için 4 hafta belirli peryotlarda ölçüm yaptım.
Akvaryuma giden borunun ağzını su seviyesinin üstünde bırakırsan sistem durduğunda geriye taşma olmaz. Ama bu seferde gürültü problemiyle karşılaşırsın. Su seviyesinin altına indirirsen bu sefer de sistem durduğunda su geri sump a iner. Bu sebeple su içine daldıracaksan bu daldırma miktarını ölçülü yapman lazım. Yani 2 cm daldırdıysan misal, o iki santim sump a geri döndüğünde taşma yapmamalı. Bu nedenle sump ta o 2 cm in hacmi kadar boşluk kalmalı.
İsmail ÖZEL
03-04-2008, 11:27
İsmail Bey merhabalar,
Nitrivec bakteri oluşumunu hızlandıracaktır. Oluşan bakteriler amonyakla besleneceği için boş akvaryumda bunların yaşamlarını sürdürebilmesi için canlıya ihtiyaç var. Amonyak-nitrit ve nitrat testlerinden edinmenizi öneririm. Döngünün tamamlandığını anlayabilmemiz için tankta nitrat ölçebilmemiz gerekir. Bu döngüyü beklemeden canlı eklerseniz , su değişimlerini aksatmadan yapmanız lazım. Aksi takdirde zehirlenme kaçınılmaz olacaktır. Benim sistemi kurduğum zaman uygulamam şöyle oldu. Çalışan bir sistemden filtre malzemesi aşıladım sump a. Daha sonra bakterilerin amonyak ihtiyacı için eczaneden saf amonyak aldım. Günde 4-5 damla saf amonyak damlattım akvaryuma. Balık eklemeden 2 gün önce amonyağı kestim ve ölçüm yaptım. Amonyak ve nitrit değerleri 0 dı, nitrat ta 25 civarındaydı ve balıkları ekledim. Sistem yeni olduğu için 4 hafta belirli peryotlarda ölçüm yaptım.
Akvaryuma giden borunun ağzını su seviyesinin üstünde bırakırsan sistem durduğunda geriye taşma olmaz. Ama bu seferde gürültü problemiyle karşılaşırsın. Su seviyesinin altına indirirsen bu sefer de sistem durduğunda su geri sump a iner. Bu sebeple su içine daldıracaksan bu daldırma miktarını ölçülü yapman lazım. Yani 2 cm daldırdıysan misal, o iki santim sump a geri döndüğünde taşma yapmamalı. Bu nedenle sump ta o 2 cm in hacmi kadar boşluk kalmalı.
Selçuk Bey peki döngünün tamamlanması için amonyak nitrit ve nitrat değerlerinin 0 olması mı lazım..? O zman ben önce nitrivec ve bakteri kültürünü ekleyeyim sonrasında saf amonyak takviyesi yapayım sizin gibi sonrasında ölçüm yapayım..eğer amonyak,nitrit ve nitrat ölçümleri 0 ise birkaç balık ekleyeyim..Bu süreçte bir yanlışlık yok umarım..peki balık ekledikten sonra ne kadar beklemem gerekli.?"Sistem yeni olduğu için 4 hafta belirli peryotlarda ölçüm yaptım." demişsiniz bu ölçümlerin neler ve ne seviyede olması lazım.?
Suya daldırsamda suyun geri gelmesini engellemek için çekvalf koyacağım akvaryuma giden boruya..Benim merak ettiğim discuslarınların dalgalanmayı sevmediği okumuştum sanki..bu yüzden suyun yüksekten akvaryuma düşmesi veya daldırıp akvaryuma doğru verilmesi dalgaya sebep olur diye düşündüm..bundan yola çıkarak daldırıp cama doğru yöneltsem suyu,dalgalanmaya engel olabilirim diye düşündüm..
İsmail ÖZEL
03-04-2008, 11:56
Selçuk Bey sanırım yanlış anlamışım.."Çalışan bir sistemden filtre malzemesi aşıladım sump a. Daha sonra bakterilerin amonyak ihtiyacı için eczaneden saf amonyak aldım. Günde 4-5 damla saf amonyak damlattım akvaryuma. Balık eklemeden 2 gün önce amonyağı kestim ve ölçüm yaptım. Amonyak ve nitrit değerleri 0 dı, nitrat ta 25 civarındaydı ve balıkları ekledim. Sistem yeni olduğu için 4 hafta belirli peryotlarda ölçüm yaptım." Burada bahsettiğiniz balıklar discuslar mı yoksa döngüyü tamamlamak için eklediğiniz başka balıklar mı.? Yani 4 hafta boyunca günde 4-5 damla amonyak ekleyip bu süre içinde devamlı ölçüm yapıp discusları eklemeden 2 gün önce amonyağı kesip o değerleri ölçtüğünüzü mü kastettiniz..bugün biraz kafam karışık :-) galiba tam olarak anlayamadım kusura bakmayın..
İsmail bey, Selçuk beyin kast ettiği balıklar discuslar, ayrıca saf amonyak damlatmayıp bunun yerine 3-4 gün sanki balık yemler gibi boş akvaryuma azar azar yem atabilrisiniz, balıkları nakilden öncede %20 su değişir ertesi günde discuslarınız ekleyebilirsiniz.
discusturka
03-04-2008, 13:58
İsmail Bey selamlar tekrar, döngü tamamlanırsa sistemiznizde amonyak ve nitrit çıkmaması gerekiyor, nitrat ölçebilirsin yani belli değerde çıkar. Eğer balıkları koymakta acele ederseniz yada vaktim yok derseniz , bu sefer amonyak ve nitrit zehirlenmesine karşı düzenli su değiştirmeniz gerekir.
Sump projenizde boru çaplarınız nasıl ve ne tip bir çekvalf kullanacaksınız. Bazı çekvalflerin düşük basınçta çalışmadıklarını ihmal etmeyin.
Bu mesajları oldukça yoğun bir zamanda yazıyorum, anlaşılmayan yada yanlış yazdığım birşey varsa size biryol haritası çizeriz akşam. Sağlıkla kalın...
İsmail ÖZEL
03-04-2008, 14:40
İsmail Bey selamlar tekrar, döngü tamamlanırsa sistemiznizde amonyak ve nitrit çıkmaması gerekiyor, nitrat ölçebilirsin yani belli değerde çıkar. Eğer balıkları koymakta acele ederseniz yada vaktim yok derseniz , bu sefer amonyak ve nitrit zehirlenmesine karşı düzenli su değiştirmeniz gerekir.
Sump projenizde boru çaplarınız nasıl ve ne tip bir çekvalf kullanacaksınız. Bazı çekvalflerin düşük basınçta çalışmadıklarını ihmal etmeyin.
Bu mesajları oldukça yoğun bir zamanda yazıyorum, anlaşılmayan yada yanlış yazdığım birşey varsa size biryol haritası çizeriz akşam. Sağlıkla kalın...
Selçuk Bey teşekkür ederim bu yoğun zamanınızda bile yardımlarınızı eksik etmediğiniz için..boru çapı 25mm, çekvalfı da ona göre almayı düşünüyorum ve en alt kısma koyucamki basınç daha fazla olsun..
Şu anda tek sorun akvaryuma gidişi suya daldırıp akvaryuma doğru mu yapıcam yoksa cama mı yönelticem buna karar veremiyorum..:confused:
Tamer Bey sizede teşekkür ederim..yem attığımda bu amonyak ihtiyacını karşılayacak mı.? Bide bu sumptan çıkan suyun akvaryuma akış şekli hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyim.?
discusturka
03-04-2008, 16:57
Şu anda tek sorun akvaryuma gidişi suya daldırıp akvaryuma doğru mu yapıcam yoksa cama mı yönelticem buna karar veremiyorum..:confused:
Sump sisteminde siyah temiz su borularından kullanmanızı öneriyorum. Bu borular iç katmanlarının özelliği sayesinde pislik tutmaz. Akvaryuma dönüşe gelince, uygun dirsek aparatlarıyla ayarlayıp, suya paralel bir boru döndürürsen ve bu boruya delikler açıp uç tarafına kör tapa takarsan homojen bir dağılım sağlarsın.
İsmail ÖZEL
04-04-2008, 20:14
Bugün aklıma bişey takıldı..Sumptan çıkan suyun debisi veya hızı sumpa giden sudan fazla olursa akvaryumdaki su taşmaz mı.:confused: Bunu nasıl ayarlayabilirim.?
Sump kafa motorundan ,akvaryuma giden boru üzerine, ara vana takarsanız gerektiğinde ordan kısarak ayar yapabilirsiniz.saygılar
İsmail ÖZEL
05-04-2008, 10:22
Sump kafa motorundan ,akvaryuma giden boru üzerine, ara vana takarsanız gerektiğinde ordan kısarak ayar yapabilirsiniz.saygılar
Teşekkürler Ali Bey benimde aklıma bu gelmişti tasdik aldık iyi oldu..;)
İsmail ÖZEL
12-04-2008, 19:39
Birkaç problemle karşılaşıp uzun zaman alan akvaryumumu sonunda kurdum..biggrin
http://img215.imageshack.us/img215/2625/sistembp8.jpg
Hayırlısı olsun İsmail bey, umarım sistemde sorun yoktur, birde içinde discuslar salına salına dolaşmaya başladımı deymeyin keyfinize:)
İsmail ÖZEL
12-04-2008, 20:14
Sağolun Tamer Bey inş. o günleri de görür zevkle izlerim discusları :-) Şu anda tek sorun akvaryumdan çıkan suyla giren suyun dengesini kurmakta kaldı..Biraz problem oluyor ama vana ile ayarlayıp biraz bekliyorum su seviyesini çizip ona göre yeniden ayarlıyorum..Şu anda denge kuruldu gibi ama hala ufak farklılık var su seviyesinde..
fma55discus
13-04-2008, 11:37
İsmail bey ısıtıcının yeri bence görüntü kirliliği yaratmış sol cama direk koymanızda fayda var kanaatimce.Birde akvaryumdan sumpa su çeken boru neden akvaryumun dibine kadar sokulmuş elektrikleri gittiğinde suyu sumpa komple boşaltıp taşma yaptırmıyormu yoksa kör tıpalı boruylamı denge sağlanıyor orasını anlayamadım.
İsmail ÖZEL
13-04-2008, 23:14
İsmail bey ısıtıcının yeri bence görüntü kirliliği yaratmış sol cama direk koymanızda fayda var kanaatimce.Birde akvaryumdan sumpa su çeken boru neden akvaryumun dibine kadar sokulmuş elektrikleri gittiğinde suyu sumpa komple boşaltıp taşma yaptırmıyormu yoksa kör tıpalı boruylamı denge sağlanıyor orasını anlayamadım.
Fatih Bey ısıtıcıyı oraya koymamın nedeni ısı iletimini her tarafa eşit dağıtmaya çalışmamdı..Ama tabiki yan cama da geçirilebilir..;)
Borunun dibe kadar uzanması tüm suyun boşaltılmasına sebep olmaz..Elektrikler kesildiğinde resimde kırmızı çizgi ile belirtiğim yere kadar su sump tankına boşalacaktır..Bu hacmi de hesapladım ve sumpta o kadar boş alan bıraktım..
http://img392.imageshack.us/img392/2518/sistem1yh2.jpg
İsmail bey cok güzel bir çalışma oldu,her sey benim ki ile aynı :)Çok faydasını görceksiniz,ben ankara suyu nedeniyle 2 haftada bir su değişiyorum ve nitrat 30 üstüne cıkmıyor.Sump sisitemi ,bence discusta olmazsa olmazlardan.Saygılar
İsmail ÖZEL
13-04-2008, 23:32
İsmail bey cok güzel bir çalışma oldu,her sey benim ki ile aynı :)Çok faydasını görceksiniz,ben ankara suyu nedeniyle 2 haftada bir su değişiyorum ve nitrat 30 üstüne cıkmıyor.Sump sisitemi ,bence discusta olmazsa olmazlardan.Saygılar
Sağolun Ali Bey..Hocam sizsiniz..:) Sizin sistemden esinlenerek buraya kadar geldim..Tüm yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim..:rolleyes:
fma55discus
15-04-2008, 08:13
Ozaman şimdi balıkların fotolarını bekliyoruz:)
İsmail ÖZEL
15-04-2008, 09:19
Ozaman şimdi balıkların fotolarını bekliyoruz:)
Fatih Bey bende sabırsızlıkla bekliyorum Mert Bey den müjdeyi..biggrin
dexterturkey
16-04-2008, 17:50
Arkadaşlar benim tankım 140*45*60 dış motorum var atmancf 1200 bununladiscusta başarılı olamazmıyım herkes sump sistemi daha iyi diyor ama ben dış motorla başarılı olabilirmiyim ?
Arkadaşlar benim tankım 140*45*60 dış motorum var atmancf 1200 bununladiscusta başarılı olamazmıyım herkes sump sistemi daha iyi diyor ama ben dış motorla başarılı olabilirmiyim ?
Düzenli su değişimi yazparsanız niçin olmasın.
İsmail bey akvaryumunuzun ve sumpınızın son durumu nedir, discuslarınızı edindinizmi?
İsmail ÖZEL
21-05-2008, 09:38
Tamer bey dün akvaryum suyuna amonyak, nitrit ve nitrat testelerini yaptım..Amonyak: 0 mg/l , Nitrit : 2.5-3 mg/l , ve Nitrat : 15-20 mg/l olarak ölçtüm..Amonyağın 0 çıkması beni sevindirdi ama nitrit yüksek gibi geldi bana..Nitrat ise ideal olmasa da çok yüksek çıkmadığını düşünüyorum..Rahat edemeyerek %25 su değişimi yaptım..Ve bu akşam balıklarıma kavuşacağım inş..:)
Çok kötü değil, ama biyolojik filtrasyon materyallerini arttırırsanız daha iyi olacaktır, mavi sünger veya siporax ilavesi ile nitrat 0 a yaklaşacaktır.
İsmail ÖZEL
21-05-2008, 10:19
Tamer Bey sanırım sık su değişimi ile nitrata çare bulunabilir ama beni nitrit tereddüte düşürdü..Nitrit değeri hakkında ne düşünüyorsunuz.?
İsmail bey Nitrit Amonyak ile birlikte yükselir ve döngüsü tam olarak oturmamış akvaryumlarda gözükür, amonyağın 0 nitritin 2.5-3 mg/l normal değil,ya ölçümde bi hata var yada sizin şebeke suyunuz da nitrit bu şekilde, birde döngüsü tam oturmamış akvaryumlarda çok fazla su değişimi bana sorarsanız yüksek oranda yapmayın, %10u geçmeyin, ve bakteri kültürü eklemesi yapın, bunun yanında dediğim biyolojik materyalleri eklemeyi/arttırmayı ihmal etmeyin, aerob bakteri popülasyonu arttıkça nitriti nitrata çevirip sonrada parçalayarak azot a dönüştüreceklerdir, sadece zamana ve bakteri kültürü eklemenize ihtiyacı var.
discusturka
21-05-2008, 10:37
İsmail Bey sabırlı ve titiz çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum. Sabrınızdan ötürü tebrik etmek istedim sizi, bu sabır discuslarınızı büyütürken çok işinize yarayacak. Sağlıkla kalın:)
İsmail ÖZEL
21-05-2008, 10:41
bugün yeniden ölçüm yapıcam tamer bey ama döngünün tamamlanmaması bana garip geldi..çünkü toplamda 225 lt akvaryuma 100 ml nitrivec ekledim kullanım talimatından biraz fazla oldu bu..Ve 36 gün oldu bugün..
Biz olasılıkları sıralıyoruz ismail bey, testte bir sorun olabilir, şebeke suyunuzda değerler yüksek olabilir, bilemiyorum. Nitrivec i kullanım talimatındaki gibi eklediniz değilmi? belli aralıklarla?
İsmail ÖZEL
21-05-2008, 12:25
evt tamer bey şebeke suyunda da bi sorun olabilir..yalnız ben yine nitrivec ekleyip düzenli ölçüm yapıcam yine..
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.