Orijinalini görmek için tıklayınız : Acil yardim
Arkadaşlar 50X 40 cama cam sünger pipo filtre 16-17 cm çift leopard discusumdan ilk önce yumurta sonra larva aldım . Olayımın özeti şöyle 3 günlük yumurta devresi seramik uzun küp üzerinde yapışık şekilde geçti ( Bu arada bir kere yumurtaları yerdeğiştirip sünger filtrenin üzerine yapıştırdılar). Sonra tekrar seramik küp' e taşıdılar. yumurta devresi böyle geçti ardından larva devresi başladı yaklaşık 140-170 arası larva kuyruk sallamaya başladı..küpten düşenleri anne baba alıp tekrar yapıştırıyorlardı.
Artık larva dönemininde 3.günü.. Ama bu sabah kalktığım gibi bir baktım ne göreyim. ::: icon_rolleyes:confused:
yavrular darmadağin olmuş 10-15 tane küpte yapışık
70 -80 tane tabanda kuyruk sallıyoor
10-20 tane kadar serbest yüzüyoor
10-20 tane süngerde
dağılmış durtumdalar
anne baba şaşkın şaşkın geziyo
alıp bir yere toplamıyorlar.........
Mecburen olayı o durumda bırakıp işe gelmek zorunda kaldım. Larvalar sağlam ama çoğu tabanda sanki telef olmuş gibi bir görüntü içinde..
Neden böyle oldu nerede hata yaptım acaba.. Bu süre zarfında kesinlikle ürkütmemek için yanlarına dahi sürüne sürüne yaklaşmıştım.. hemen 4-5 tane yem taneciği atıp uzaklaşmıştım..Tecrübeli arkadaşlarımdan yardım bekliyorum . Çok üzgünüm...
discusturka
30-10-2008, 10:18
Muzaffer Bey merhabalar,
Bu kötü gibi gözüken bir durum olsa da bazı tecrübeli çiftler durumu toparlayabilir. Aynı durum haftasonu başıma geldi, larvalar 72 saati tamamladığında çift bütün dağılan yavruları toplamıştı. Bence akşamı bekleyin, sonra tekrar değerlendirelim.
Ama nasıl toplanacak okadar yavru ? Hepsi de canlı .. Şimdi diptedururken ölmezler mi ne de olsa dipte az da olsa yem kırıntıları falan var. Mantarlaşmazlar mı ?
Gerçekten tam bu işi başardım derken son anda böyle olması tüm hırsımı azmimi yoketti ve acayip moralim bozuldu.
Acaba diyorum anne baba da mukoza mı yok ki yavrucuklar tutunamadı ?
Muzaffer bey azminizi kırmayın, sakin olun...
Bu anormal gibi gözüksede olağan birşey larvalar yapışık olduğu küpten ayrılıp sağa sola dağılabilir, eşler larvaları vucutlarını koyulaştırarak üzerine alır ve mukoza ile besler burda çiftin tecrübesi çok önemli ilk sefer olmasa bile irkaç denemeden sonra daha başarılı olacaklardır, siz tanktaki koyu materyalleri çıkartın ve dış filtre çalıştırmayın sadace pipo filtre çalışsın ve hava vanasını kısıkta çalıştırın, suyun yüzeyinde fazla dalgalanma ve akıntı olmasın.
Tamer Bey şu an tank cama cam ve pipo filtreden başka içinde 1 adet seramik küp var başka hiçbirşey yok..
Şimdi işten izin alıp gidip dediğiniz gibi pipo sünger filtreyi de iyice kısacağım.
Beklemekten başka hiçbir şansım yok......
Not : İzmirdeki etkinliklerde koymuş olduğunuz katkılardan dolayı sizi ayrıca tebrik ediyorum.
Muzaffer bey, su seviyesinide biraz düşürün, alan daraltması taktiği yapacağız:) lavalar anaçları daha rahat bulabilmeleri için alanı daraltacağız, fakat çok değil, sudaki nitratı patlatmayalım, O2 kısın ama suya O2 girişi yine olmalı tamamen değil, larvalar sırta geçtikten sonra O2 açıyoruz ve yavaş yavaş su seviyesini ekleyerek arttırıyoruz.
Dediklerinizin tamamı yapılmıştır. Şu anda alan daraltmasıyla topsuz alanda mücadele devam ediyor. ;)
Eve gidip havayı (tamamen değil) kısarken bir baktım ki 25-30 tane yavru tekrar küpün üzerine yapıştırılmış.
Bir de çok ilginçtir yerdekiler de teker teker değiller . Üçü beşi birbirine yapışmış durumdalar . Ama hepsi canlı....
Muzaffer bey şuan herşey normal 24 saat sonra sırtta olmazlarsa ozaman tekrar değerlendirme yapalım.
Sabah baktığımda tabandaki bir sürü yavrunun eriyip gittiğini ,( çok az kalmış 5-10 tane ) gördüm.
Şu andaki durum :
Su yüzeyinde 5-10 serbest yüzüyor.
Tabanda 5-10 kuyruk sallıyor
ön cama yapışık 10-15 tane
Bir süre izledim sanki yavrular anne babanın sırtına yapışmak için hamle yapıyor sırtına değiyor ve kayarak aşağıya düşüyor. Tabana düşen yavruyu anne baba alıp küpün üstüne yapıştırıyor. Fakat orda da durmuyor yine yavru kendini boşluğa bırakıyor.
Suyumun ph ı 6,5 seviyelerinde ama iletkenliğini ölçemedim acaba diyorum su iletkenliği yüzünden mi yavrular anne baba sırtına yapışamıyor :(
Şunu da belirtmek isterim ki bu çiftin daha 3üncü yumurtlama olayı imiş. İkisi balıkları aldığım arkadaşta olmuş ama o larva görmemiş pek ilgelenemedim diyor. Üçüncü bende oldu ama ben aşağı yukarı 200 kadar larva gördüm.Ama bebecikler telef oldu gitti :( Yumurtlama konisi mi koysaydım acaba 20-25 cm lik bir kübü ters çlevirerek koymuştum öylesine ama gidip onun üzerine yumurtladılar ? Olayları akışına mı bırakmak lazım yoksa benim de yapabileceğim bir şeyler var mı acaba ?
Tüm cevap yazan arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.
Muzaffer bey, 15-20 denemeden sonra yavru büyüten çiftler biliyorum, çevremde bu çiftleri sabırla yavru baktıranlar gördüm, birde önemli birşeyin altını çizmek istiyorum, her discus yetişkin olabilir ama damızlık olamaz, çiftler uyum sergilemezse yavru bakmazsa, mukoza yapmazsa o çifte damızlık denemez, yaşadığınız sorunun altında yatan buda olabilir, lakin, dediğim gibi 15-20 denemeye kadar uğraşıp çiftinden yavru alanlarda var, kimi 1. de kimi 10. da bu biraz çiftin birazda bakıcının tecrübesine bağlı, yavruların yığılmasının sebebi, sudaki nitratta olabilir, ölçütünüzmü, nitrat nedir? sadece nitrat değil, birçok parametre üretimi olumsuz etkileyebilir, uygun suyu oluşturmanız lazım, kısaca iyi üretimin gerçekleşmesini sağlayan onlarca etken vardır...
Nitratı ölçemedim.Şu anda yalnız PH ölçebiliyorum.
Çiftin mukoza yapmamasının sebepleri ne olabilir acaba ? Aslında erkek de dişi de rengini koyulttu.Yani herzamankinden daha koyu.Bilemiyorum benim yapabileceğim başka ne olabilir bunu seve seve yapmaya hazırım.
Nitratı ölçemedim.Şu anda yalnız PH ölçebiliyorum.
Çiftin mukoza yapmamasının sebepleri ne olabilir acaba ? Aslında erkek de dişi de rengini koyulttu.Yani herzamankinden daha koyu.Bilemiyorum benim yapabileceğim başka ne olabilir bunu seve seve yapmaya hazırım.
Erkeğiniz mukoza salgılıyor fakat bu yetmiyor,önemli olan sırtına alabilmek.
Birkez sırta alabilseler ondan sonra isteselerde yavruları indiremezler zaten.
Bende böyle bir çift vardı, yaklaşık 20-25 denemeden sonra artık yoruldum ve başka bir erkekle eş tuttum ve ilk yavrulamada erkeğin gayreti ile tüm yavrular sırta alınmıştı.. Sabırlı olmanız gerekecek sanırım. Size kolay gelsin
Leopard çiftim sağda solda yukarıda tabanda dağılmış olan 200 yavrudan 50 tanesini (yaklaşık ) sırta aldı 3 günden beri sırtta. Dididk didik anne babayı yiyorlar :) Diğerleri eridi gitti zaten...
Bazen anne baba silkiniyor 5 dk kadar balıkların tamamı yukarıda akvaryum ön camının oralarda yüzüyorlar. Sonra yine yarısını erkek yarısını dişi alıyor üstüne..
3 gün oldu sırttalar. Şimdi artemiaya ne zaman başlıyayım.Ve erkek veya dişiyi ayırmam gerekiyor mu ? Ayırmam gerekiyorsa ne zaman ayırayım ? Aslında şu anda gayet güzel bakıyorlar yavrulara...Hiç kavga etmiyorlar. Çünkü arkadaşlardan duyuyorum aralarında kavga çıkıyormuş diyorlar ama benimkiler mülayim mülayim bakıyorlar yavrulara...
1 gün de artemia üreme süresini düşünürsek 4 gün olacak artemiaya başlamam gerekiyor mu ?
Saygılarımla.
Yavruların serbest yüzüşe geçtiği günü 1. gün sayın 6.7. gün artemia vermeye başlayabilrsiniz.
Hayırlı olsun....
Çok teşekkür ederim yardımlarınız vs. kısacası yakın ilginiz herşey için..
Anne babayı ayırmayayım değil mi ?
Çok teşekkür ederim yardımlarınız vs. kısacası yakın ilginiz herşey için..
Anne babayı ayırmayayım değil mi ?
Uyum içinde yavrulara bakıyorlarsa ayırmanıza gerek yok Muzaffer bey, çok şiddetli kavga olmadıkça ayırmayın...
Dediğiniz herşeyi uyguladım. Darmadağın olan 200 adet yavru içerisinden 50 adet kadar şu anda anne baba sırtında. Sizlere hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yavrularım canavar gibi iştahlı 24 saat anne babanın mukozası ile besleniyorlar. Birkaç gün sonra ilkönce mikrokurt ile başlayacağım sonra artemia ile devam edeceğim yemlemeye.
Bunlar benim ilk yavrularım. Belli bir kısmını inşallah dostlarıma hediye edeceğim. Tekrar tekrar teşekkürler.İyi ki varsınız...
http://img117.imageshack.us/my.php?image=pict1155qk9.jpg
Bu da videosu :
http://www.dosya.tc/PICT1223.AVI.html
Maşallah hayırlısı olsun, öyle hemen soğumak, pes etmek yok, sabırla uğraşacağızki böyle meyvalarımız olsun:)
discusturka
04-11-2008, 10:55
Muzaffer Bey hayırlısı olsun, maşallah.
Muzaffer Abi Maaşallah umarım kayıpsız devam ederler.Bu güzelliği Allah hepimize nasip etsin.
Saygılar,
Gerçekten Tamer bey 43 yaşıma geldim şu ana kadar almadığım malawi türü yavrusu kalmadı,Önemli bir dostumun zorlamasıyla discus akvaryumu(ve üreme akvaryumu)yaptım. İyi ki de yapmışım.
Bir de Çorluda'yım, size yani EDİRNE'ye 1 saat uzaktayım. Sizin Edirne'de olmanız,bana sebebini anlayamadığım şekilde sanki daha farklı bir cesaret veriyor.En yakın zamanda ziyaretinize gelmek istiyorum. :)süperr Yavruların darmadağın olduğu anda bana NİTRAT dediniz ve o an ürkütmeden su değişikliği yapmam yavruların anne-baba sırtına atlamasına sebep oldu.Selçuk Bey ve adı gibi DURU hem de DUPDURU kardeşim Ercana da teşekkür ediyor selamlarımı söylüyorum.
Tekrar tekrar teşekkürler.
Bu yumurcaklar ; uğraşmanın yanında biraz da SEVGİ ile büyüyor.:Türk
Zudursun
04-11-2008, 11:42
Muzaffer abi hayırlı olsun,inşallah kayıpsız büyürler.Maşallah diyeyimde nazarımda değmesin.:D
Zaten renkli gözlü bir kızsın kesin senin nazarın değer... :D:D:D
Vedat Yılmaz
04-11-2008, 14:11
Muzaffer bey discus serüveninizde size başarılar dilerim.biggrin
Birde sizden ricamız Profiliniz-imza değiştir seçeneğini kullanarak ad,soyad ve şehir bilgilerinizi girmeniz olacak.:)
soner1979
04-11-2008, 23:21
hayırlı olsun ilk yavrularınız. umarım sağlıkla bir şekilde büyütmek nasib olur. siz ve yavrucuklarınız Allaha emanet olun.
Muzaffer Abi tebrik ediyorum,Allah utandırmasın,temennim; inşallah bu yavrulardan dolu dolu bir grup damızlık cıkartırsınız.
Anne ile Baba maşallah diyorum taş gibi görünüyorlar.
SAYGILAR
Muzaffer bey maşallah,gelişmeleri bizle baylaşın.
Muzaffer bey bu konu da çok paylaşımlar avrdı abone olmuştum defalarca da okudum desem:) gelişmleri bekliyoruz .
En güncel hali olsun akşama fotoğraf çekeceğim foruma koyarım 17 günlük oldu yavrular ,sayı olarak biraz azaldı ama yavrularda solungaç paraziti yaşadım ama şu an ölümler durdu önlemimi aldım .
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.