Orijinalini görmek için tıklayınız : akvaryumumda küçük beyaz kurtcuklar?
bengünaz
19-10-2008, 12:50
Merhaba arkadaşlar,akvaryumumda zaman zaman küçük küçük beyaz kurtlar oluyor.Yani ben de anlamıyorum bazen su içinde kıvranarak hareket ediyorlar bazen de hareket etmiyorlar.Bunların ne olduğunu bilmiyorum ve discuslarıma zarar verirler mi?Ayrıca onlardan nasıl kurtulabilirim?Şimdiden çok teşekkür ederim.Hayırlı pazarlar....
Akvaryum camında gördüğünüz küçük kurtcuklar planaria dır.
http://teguhperdana.files.wordpress.com/2008/07/planaria.jpg
Organik atık miktarının artması neticesinde ortaya cıkarlar. Bakımsız ve dip çekimi ihmal edilen akvaryumlarda, dipte kalan yem artıkları bu canlıların oluşumunun en büyük nedenidir. Akvaryumlarda görülen Planaryaların çoğunluğu etçil beslenen canlılardır. Protein ağırlıklı yem artıkları oluşum ve hayatta kalma süreçleri için büyük bir etkendir
Akvaryumdan uzaklaşmadığı sürece su kalitesini hızla düşürdüğü gibi bu canlıların oluşumu ve çoğalmasına da zemin hazırlar. Planaryaların aşırı çoğalması bu açıdan bakıldığında, su şartlarının bozulduğuna dair ciddi bir ipucudur. Yetersiz filitrasyonda bu canlıların oluşumunu tetikler.
Balıklara bulaşma ve onlara zarar verme riski yoktur. Aksine besleyici özelliği ile iyi bir canlı yem olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yavru balıklar içini iyi bir besin kaynağıdır. Fakat kötü şartların getirisi olarak oluşan bu canlıların varlığını sürdürmesine izin vermek, su kalitesinden taviz verildiği anlamına gelir.
Sık, detaylı dip çekimi ve su değişimi ile kurtulma süreci hızlanır.Bu canlılar için kimyasal kullanarak,akvaryum suyu floranızı bozmaya gerek yoktur.saygılar
bengünaz
19-10-2008, 14:47
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Düzenli bir şekilde haftada bir kere dip çekimi %20 su değişimi yapıyorum.Ayrıca akvaryum tabanında yem kaldığında da su da zehirleme yapmaması için dip çekimi yapıyorum.Ama ne yazık ki kullandığım yemin(ocean free) toz şeklinde tabanda kalıntısı oluyor onları almak kolay olmuyor.Onun dışında dış filitre kullanıyorum ve akvaryumun kendine has bir filitresi vardı kullanıyordum ama su sesi rahatsızlık verdiği için kapattım.Daha önce bir akvaryumcuya bu beyaz kurtçuklardan bahsetmiştim ve bana bunların parazit olduğunu bunun için sera baktopur denen kimyasalı önerdi ben de kullandım ama forumdan edindiğim bilgiye göre tanka kimyasal atmak yararlı bakterilere zarar veriyormuş.Sorum şu; bu beyaz bahsettiğim kurtçukların planara dışında parazit(zarar verici) olma ihmali var mı yok mu?Bu soruyu sorma nedenim de birebir fotoğraf göndermişsiniz ama ben pek benzetemedim(belki de mikroskopla görüntüsü budur).Ayrıca geçen gün biraz dana yüreği vermiştim 1 saat falan su da bekledi ama yemediler sonra ben de dip çekimi yaptım.Bu yüzden de olabilir mi?Tekrar iyi günler...
Sorum şu; bu beyaz bahsettiğim kurtçukların planara dışında parazit(zarar verici) olma ihmali var mı yok mu?Bu soruyu sorma nedenim de birebir fotoğraf göndermişsiniz ama ben pek benzetemedim(belki de mikroskopla görüntüsü budur).Ayrıca geçen gün biraz dana yüreği vermiştim 1 saat falan su da bekledi ama yemediler sonra ben de dip çekimi yaptım.Bu yüzden de olabilir mi?Tekrar iyi günler...
Camda, fazla yemleme ve organik atıklarla oluşan canlı planaria dır.Başka bir canlı değildir.Gönderdiğim fotoğraf tabiki mikroskop görüntüsü :) Benzetememeniz normal :)
bengünaz
19-10-2008, 16:23
Camda, fazla yemleme ve organik atıklarla oluşan canlı planaria dır.Başka bir canlı değildir.Gönderdiğim fotoğraf tabiki mikroskop görüntüsü :) Benzetememeniz normal :)
Ali Bey iyi bari bu komik sorumla sizi güldürdüm.Aslında benim kafamı karıştıran akvaryumcunun parazit demesi ki siz planaria diyorsunuz.Akvaryumcu zarar veriyor diyordu siz yararlı (canlı yem) diyorsunuz:)Dedim belki de başka bir şeydir.Tekrar tekrar teşekkür ediyorum yardımlarınız için.
Bengünaz Hanım,
Bahsettiğiniz kurtçuklar akvaryumun camları üzerinde hareket eden 1-1,5mm uzunluğunda canlılar mı?, Yoksa suda kıvrılarak serbest yüzen, bir süre sonra dibe çöken 0,3-0,7 mm uzunluğunda kurtçuklar mı?
Bengünaz Hanım,
Bahsettiğiniz kurtçuklar akvaryumun camları üzerinde hareket eden 1-1,5mm uzunluğunda canlılar mı?, Yoksa suda kıvrılarak serbest yüzen, bir süre sonra dibe çöken 0,3-0,7 mm uzunluğunda kurtçuklar mı?
Pardon, 0,3-0,7 cm uzunluğunda kurtçuklar mı?
Aqua_discus
29-10-2008, 12:18
Planariaların akvaryumda oluşma ve çoğalma sebeplarinden birisi tankın yeterli filitrasyona tabi tutulmaması ve suyun tank içindeki sürkilasyonunun yetersiz kalması.
bengünaz
02-11-2008, 12:40
Bengünaz Hanım,
Merhaba Çağlar bey bu beyaz kurtçuklar camda hareket etmeden duruyor,bazı zamanlarda da suda kıvrılma hareketi yapan kurtçuklar oluşuyor ama şuan sadece camda cansız duruyorlar.Yani her ikisi ile iligi bilgi verirseniz çok iyi olur.Çünkü her ikisi de oldu.Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Çağlar bey bu beyaz kurtçuklar camda hareket etmeden duruyor,bazı zamanlarda da suda kıvrılma hareketi yapan kurtçuklar oluşuyor ama şuan sadece camda cansız duruyorlar.Yani her ikisi ile iligi bilgi verirseniz çok iyi olur.Çünkü her ikisi de oldu.Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bengü Hanım, Camda hareket eden 1-2 mm'lik canlılar arkadaşların da söylediği gibi planaria.
Bahsettiğiniz diğer kurtçuğu ise biliyorum. Birçok akvaryumcuda, hobici arkadaşlarımda ve kendi akvaryumumda gördüm. Mikroskop altında inceleme şansım olmadı. Ama çıplak gözle incelediğinizde bile segmentsiz oldukları görülmekte. Yani bir çeşit nematod. Nematodlar, içerisinde boyları 1mm ile 1 metre arasında değişen, binlerce canlıyı kapsayan, segmentsiz kurtların oluşturduğu bir gruptur. Bu gruptaki kurtların yaşam biçimleri, parazitik etkileri türden türe farklılıklar gösterir.
Doğru tedavi için öncelikle doğru teşhis gerekir. Teşhis içinde bilgi ve iyi bir araştırma. Maalesef detaylı bir araştırma olanağım olmadığı için ancak gözlemlere dayalı tahminlerde bulunabilirim. Benim kişisel gözlemim, bu canlıların çok büyük bir tehlike oluşturmadığı yönünde. En azından 8 ay boyunca bu kurtçukları zaman zaman gözlemledim. Balıklarıma herhangi bir tedavi uygulamadığım halde balıklarımda herhangi bir hastalık oluşturmadı. Balıklarımın gelişiminde de herhangi bir sorun yok.
Bora TK.
02-11-2008, 20:33
Bu planaria konusu bir kaç kez daha işlenmişti, Lütfen forumda araştırma yapalım,
Ali (tirnerf) arkadaşımızın önerisine dikkat edelim ve göz ardı etmeyin,
Planaria dan kurtulma yöntemi; mutlaka düzenli su değişimi, gereksiz fazla yemleme yapmama ve akvaryumda yeterli su sirkülasyonu,(amonyak oranına dikkat)
yada;
1ml. Formalin(%37 Formaldehyt) 40Lt. su hesabiyle ilave edin ve 24 saat sonra %70 su değişimi(unutmadan Filitrenizi korumak için akvaryumdan ayırın ve başka bir kova içinde çalıştırın-bakteri kolonileri ölmesinler-Formalin toksin etkisi vardır)
Planaryanın akvaryum ortamına görsellik dışında bir zararı olmamaktadır.
bu nedenle bu tarz bir uygulama ile risk almaya gerek olmayabilir diye düşünüyorum.
Alıntı:
1ml. Formalin(%37 Formaldehyt) 40Lt. su hesabiyle ilave edin ve 24 saat sonra %70 su değişimi(unutmadan Filitrenizi korumak için akvaryumdan ayırın ve başka bir kova içinde çalıştırın-bakteri kolonileri ölmesinler-Formalin toksin etkisi vardır)
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.