PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İç parazit tedavi yöntemleri

tirnerf
16-03-2008, 12:40
Merhaba arkadaşlar,hepimizin karşılaştığı iç parazitlerin tedavisinde nasıl bir yol izliyoruz?Bu konuda sizlerinde tecrübeliriniz paylaşmanızı isterim.

Benim iç parazit tedavi yöntemim ;

İç parazit tedavisinde başlamada ilk dikkat edilecek şey balıkda ki belirtilerdir.Genellikle iç parazit olan balıkda ,yeme karşı isteksizlik,kararma,hareketlerinde azalma ve beyaz jel dışkı görülmektedir.Bu belirtilerin olduğu durumda hızlı bir şekilde tedaviye başlanması ben ce çok uygun değil.Öncelikle balığın takip edilmesini öneriyorum,yukarda saydığımız belirtiler devamlılık arz ediyor mu?Yoksa belirtiler dönem dönem mi gözleniyor?Bu dönemlerin arasında balıkda düzelme gözleniyor mu?Genlede bu tür belitiler olduğu dumruda,balığım 4-5 gün süresince takibe alıyorum.4-5 gün boyunca belirtiler aynı seyrediyor,hiç bir düzelme belirtisi yok ise iç parazit tedvisine başlıyorum.Bazen 2-3 gün belirti gösterip,her hangi bir müdahlede bulunmadan kendiliğinden toparlayan balıklarım oldu.

İç parazit tedavisinde,imkanlarımız geniş olsa ve balığın dışkısını inceleyip,paraizit türünü belirledikten sonra etken ilacı başlayabilsek.Malesef her zaman bu imkanımız olmayabilir.
O yüzden sıklıkla karşılaştığımız iç parazit etkenleri olan,aneorob bakteriler, bakterodies,fusobacterium ve daha az sıklıkla görülen gram pozitif (aerob) bakterilere yönelik tedaviden bahsetcem.

İç parazit tedavisnde kullandığım ilk ilacım oksitetrasiklin hcl.Bu konuda çoğu arkadaşımız metronidazol veya ornidazol uygulasa da benim ilk tedavi seçeneği ilacım oksitetrasiklin hcl.Nedeni şu ki,iç parazit enfeksiyonlarında kullanılan metronidazol veya ornidazol,sadece gram negatif(anerob) bakterilere etkili iken,Gram pozitif (aerob )bakteriler üzerine hiç bir etkisi yoktur.Genlede iç parazit enfeksiyonu etkeni anerob parazit olsa da,bazen gram pozitif de enfeksiyona neden olabilmekte.Bu nedenle geniş spektrumlu olan oksiterasikiln hcl,hem gram negatif ,hem gram pozitif bakterilere karşı etkili bir ilaçtır.Enfeksiyonun ilerlemiş safhalarında oksitetrasiklin hcl ve metronizaol yada ornidazol kombine olarak kullanılabilir.

İlacı uygulama şeklim,ağız yolu ile olup bu şekilde mevcut akvaryum bakteri florasına zarar vermeden tevadi etmekdir.Balık karantina kavaryumuna alınabilir,fakat bu durumda en büyük sıkıntı yalnız başına kalan balığa yem yedirmenin daha zor olacağıdır.Bu nedenle balığı mevcut tankında tedavi etmek tedaviyi kolaylaştıabilir. Yaklaşık olarak bir bardak ılık su içine (40-45 derece) 1 çay kaşığı oksitetrasiklin hcl atıp karışıtırıyorum.10 cc enjektör içerisine ilacı çekip,kepçe ile yakalyıp akvaryum dışarısına çıkardığım balığıma ağızdan ilacı veriyorum.Tedavi 3 gün olup,her gün 10 cc ilaç vermekteyim.Aynı gün sabah akşam 5 cc de verilebilir,fakat balık bu durumda çok yıpranmaktadır.Genelde gördüğüm manzara,ilacın verilmesini takip eden 1-2 saat içinde iri beyaz jel dışkı.Balık 3-4 günülk tedavi ardından hareketlenip yem tırtıklamay a başlıyor.Yem yemesi ile birlikte 1 hafta sonra her şey yoluna giriyor.Ben oksitetrasikiln hcl üzerinde durdum ama dileyen arkadaşlarımız,aynı tedaviy, ,aynı yolu izleyerek metronidazol veya ornidazol ile de uygulayabilirler.Am dediğim gibi etken bakteri gram pozitif ise,etkili olmayacaktır.

Bu şekilde tedavileri uygulamanıza rağmen,balığınızda her hangi bir düzelme belirtisi yok ise,aklımıza gelen bağırsak parazitlerine bağlı bir iç parazit hastalığı geliştiğidir.Bu parazitler genelde,Trichomonas,Giardia intestinalis,Entamoeba ve nadir de olsa görülen benim tespit olmuş olduğum Protoopalina symphysodon.Bu tür parazitlerde tedavi şansımızın daha az olduğunu öncelikle belirtmek istiyorum :( Çünki bu tür parazitler oldukça dirençli olup,kullanmış olduğumuz ilaçların dozu ve türleri,discusumuzu kaybetmemize neden olabiliyor.

Bu tür paraziter enfeksiyonlarda balığımızı karantina akvaryumuna almamız gerekecektir.Balık dışkısında bu parazitlerden bulunduğu için,öncelikle suyumuzda ilaç bulunması gereklidir.Bunun için en etkili ilaç permanganat.Yaklaşık olarak 100 lt tank için yarım tablet permasol uygulamaktayım.Permasol dışında suya ek olarak yüksek oranda oksitetrasiklin hcl ve metronidazol kombine olarak eklemekteyim.Bu ilaçlara maruz kalan balıkda yapılması gerken tek şey kalıyor,yem yedirmek.Yem konusunda çok seçici olacağı için hiç önermemize rağmen,hasta balığın tek yiyebileceğim yem tubifeks oluyor.Eğer tubifeks yedirebilirsek,balık 1 hafta içerinde kendini toparlayıp normal yem yemeye başlayabiliyor.Ben bu şekilde iki balığımı toparlamış durumdayım.Ama balık vücut direnci çok düşük ise kaybedebilirsiniz

Bunlar dışında bağırsak parazitleri için,albendazol,flubendazol,levamisol,niklosamid vb ilaçlar kullanılabilir.Ama şunu belirtmeliyim ki bu ilaçlar balığımız için çok tehlikeli olup,kaybetmemize neden olabilir.Ben daha önce denemediğim için kullanım şekli ve dozu hakkında bir öneride bulunmak istemiyorum.Çünki biliyorum ki,dört dörtlik uygulayan arkadaşlarımız bile balıklarını kaybetti.

Tecrübem dahilinde,iç parazit konusunda yöntemimi paylaştım.Umarım sizler içinde faydalı olur.Sizlerin de başarılı oldugunuz tedavi yöntemleriniz varsa,paylaşırsanız sevinirim.Saygılar

tearaway
03-07-2008, 20:05
Oksitetrasiklin hcl dediğiniz.
http://img120.imageshack.us/img120/3550/picture1294jg1.jpg
Yukarıda ki tetrasiklin etken maddesi olan tetralet midir?balığım 4-5 gün süresince takibe alıyorum.4-5 gün boyunca belirtiler aynı seyrediyor,hiç bir düzelme belirtisi yok ise iç parazit tedvisine başlıyorum.Bazen 2-3 gün belirti gösterip,her hangi bir müdahlede bulunmadan kendiliğinden toparlayan balıklarım oldu.Bence belirti vermiş balık düzelse de 2 yiyebilecekken 1 veya 1,5 yer, gelişmekte olan bir yavru için bana göre sorun.

Şahsen başlangıçta tedavi uygulayıp balığı rahatlatmak varken belirti veren durumu kötüleşme olasılığı da bulunurken akışına bırakmam.
Tedavi sonrasında sarımsak gibi besinler kullanarak tekrarlama ihtimalini azaltma yoluna giderim.
Tabi bu benim görüşüm, sizin görüşünüze de saygı duyuyorum.

Yazdığınız gibi başarılı olduğum bir tedavi yöntemi yazayım. Suya ilaç karıştırmayı pek etkili bulmadığımdan ağızdan tedavi şeklini ve ayrıntıları paylaşmaya çalışacağım.
Eksiklerimi tamamlarsanız sevinirim.
Yazdıklarımı 3 ila 6cm arası yavru discuslarımda uyguladım, olumlu sonuçlar aldım. Ayrıca bu yöntem ile fayda sağlayan çok sayıda insan var.

Ağızdan tedavi yöntemi.
Tanktan alınan 250 ml suya 6 flagyl tablet eritilir.
(İlaçlanacak balık sayısına göre su ve ilaç oranı ayarlanmalı. Suyu ve ilacı daha az veya çok v.b.)

Şırıngaya bu sudan çekilir. (Şırıngadaki su biraz beyaz olsun, ne koyu ne çok açık)
Aşağıda ayrıntılı olarak tarif edeceğim şekilde balığa sıkılır.(İki kez) 7-10 gün boyunca bu şekilde devam edilir.

Ben günde 1 kere yapabildim ama vakit bulabilirseniz günde 4-5 kereye kadar tekrar edebilirsiniz.

Bu tedavi yönteminde, ek olarak suyu ilaçlamaya gerek yok.
Tedavi sonrasında özellikle ağızdan şırıngaladağım balıklar bariz farketti. (Canlılık, iştah açılması, dışkı düzelmesi v.s.)

Ağızdan tedavi yönteminde dikkat edilmesi gerekenler.

* Çekiniyorsanız, eliniz ayağınız birbirine dolaşıyorsa, panik biriyseniz hiç denemeyin daha iyi. Elbet ilk kez yaptığınızda biraz acemilik çekersiniz, bu normal. 3. denemeden sonra olayın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.
Eğer çıplak elle bir balığa ilk kez dokunacaksanız bu tedavi için olmasın. Önce suyun içindeyken dokunun.

* Yapılan bir yanlış (İlk zamanlarda kendimde yapıyordum) balık ilacı almadan (Yutmadan) bırakmak. Suyun dışında 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler. (Nemli bir bez üzerinde tutmak, arada ilaçlı suyla ıslatmak, balığı ıslak tutmak şartıyla)
15-20 sn balık debelendi, ağzını açmadı diye ağzının kenarına bir iki isabetsiz sıkıştan sonra geri koymayın, panik yok.

*Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler, bazıları hemen açarlar. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın. Sabırla bekleyin, ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra mecburen nefes almak için ağzını açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat hedefe sıkabilirsiniz.
Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz, gerekirse tekrarlayın. Maksimum 2,5'luk şırıngayla iki kez.
Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz.
Elde var = 0 olur.

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı. Gidip çeşmeden daha sıcak veya soğuk suyla ilaç hazırlarsanız balığı telef edersiniz.

* Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

* Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur. Tedavi min 7-10 gün sürmeli.
Başarılı bir tedavi sonrasında sarımsaklı yemlemeyle onu bu hastalığın tekrarından koruyabilirsiniz.

* Şırınganın iğnesini çıkartın. 2,5 luk şırınga veya balık büyükse daha büyük boyda şırınga kullanabilirsiniz.

* Bu noktalara dikkat edildiğinde strese girmesi, hırpalanması söz konusu olmaz. Elbette tedavi sırasında çok mutlu olacağını söyleyemeyiz ama tedaviden iyileşerek çıktığında çok mutlu olacağını söyleyebiliriz.

* Tedavi sonrası ve her daim önlem olarak; Haftada iki gün, bir çay tabağı bits (granül) yeme 6-7 diş sarımsağın suyunu emdirin ve balıkları 1 gün bu yem ile yemleyin. (Sadece sarımsağın suyu! Posası olmasın. Suyunu süzmek için sarımsağı havanda dövdükten sonra ithal temizlik bezlerini yahut tülbent kullanabilirsiniz.)
Çay tabağı dedim ama kendinize göre bir günlük yetecek miktarca hazırlamalı, 6 veya daha fazla öğüne bölmelisiniz. Sakın bir anda tüm hazırladığınız yemi boca etmeyin.

Bits kabul etmeyen balıklarınız için ise yürek+bits (ezilmiş, toz halinde) + sarımsak karışımı uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

wrc.com
03-08-2008, 21:36
Agızdan uygulamadan sonraki yüksek oranda mukoza atmasının balık üstünde ne gibi yan etkileri olur .
Saygılar.

wrc.com
07-08-2008, 00:15
cevabı yok heralde?

Tamer
07-08-2008, 10:07
Ağızdan flagy tedavisinde balık mukoza atıyorsa dışparazit sorunu yaşıyor demektir, bunuda insanların viral yada bakteriyel bir sorun yaşamasında kusma, ishal ve terleme ile vucuttan atma çabasına bezetebiliriz, discus mukoza basarak üzerindeki parazitlerden bu şekilde kurtulmaya çalışır, bu balığı yorar mukoza basarken zayfladığını görürsünüz, onun dışında bir yan etkisi yoktur. Ağızdan Flagy uygulmasında eğer flagellate sorunu varsa beyaz dışkı atar ve dışkı birkaç gün içinde normale döner.

mustafaburuk
07-08-2008, 13:42
Ali hocam birşey dikkatimi çekti.Saydığınız bazı parazitleri insanlarda bolca gördüğümüz parazitler.Mesela entemeoba hystolitica yanlış hatırlamıyorsam çocuklarda sık rastlana dizanteri.Trikomonas mesela kadın idrarında görülebilen (trikomonas vaginalis) bir parazit.
Ben bu parazitlere ve fazlasına çok rastladım.Askerde hastahane laboratuvarındaydım.Biyokimya ve bakteriyoloji lab. aynı çatı altında olduğı için mikroskopla teşhis etmek imkanım çok oldu.Hatta salgından dolayı gelen çocuk kakalarını incelerken olsa gerek dizanteriden 1 hafta yattım(aslında iyide oldu dinlenme fırsatı yakalamıştım.Boru vaziyeti aldım argo tabirleicon_lol).Aslında kimya teknisyeniyim.Bu parazitleri nasıl tanıdığımı kısaca anlattıktan sonra sorum şu:Bu parazitlerin balıklta ne işi var?
Dış parazitte sonuca ulaşamzsak balığın dışkısı mikroskopta incelenip parazit bulunmazsa kültür-antibiyogram yapılarak tam teşhis konulabilir.

Tamer
07-08-2008, 14:45
Mustafa, Ali bir süreliğine tatilde, ancak döndüğünde cevaplayacaktır...

mustafaburuk
07-08-2008, 22:51
Tamamdır abi selametle

hakanserin
15-09-2008, 15:31
oksitetrasiklin hcl içeren ilaçları araştırdım.Karşıma çıkan ilaç markaları hep pomat formunda ve formüllerinde oksitetrasiklin hcl + polimiksin b sülfat şeklinde.Acaba pomatı mı suda çözmemiz gerekiyor tam anlayamadım? Yoksa hap formu da var mı? Ayrıca oksitetrasiklin hcl dışında polimiksin b sülfat olması bir zarar teşkil eder mi?

geotril 20 gr pomad (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3386) - I.E.ULAGAY (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=3386) 2,07 YTL .
heksa deri 15 gr merhem (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=5093) - POLIFARMA (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=5093) 1,00 YTL .
polimisin 14.2 gr merhem (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3804) - KOÇAK (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=3804) 2,11 YTL .
terramycin 14,2 gr pomad (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=5021) - PFIZER (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=5021) 2,16 YTL .

tirnerf
18-09-2008, 20:19
oksitetrasiklin hcl içeren ilaçları araştırdım.Karşıma çıkan ilaç markaları hep pomat formunda ve formüllerinde oksitetrasiklin hcl + polimiksin b sülfat şeklinde.Acaba pomatı mı suda çözmemiz gerekiyor tam anlayamadım? Yoksa hap formu da var mı? Ayrıca oksitetrasiklin hcl dışında polimiksin b sülfat olması bir zarar teşkil eder mi?

geotril 20 gr pomad (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3386) - I.E.ULAGAY (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=3386) 2,07 YTL .
heksa deri 15 gr merhem (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=5093) - POLIFARMA (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=5093) 1,00 YTL .
polimisin 14.2 gr merhem (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3804) - KOÇAK (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=3804) 2,11 YTL .
terramycin 14,2 gr pomad (http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=5021) - PFIZER (http://www.ilacabak.com/firmagoster.php?Id=5021) 2,16 YTL .

Hakan hocam,eczanelerde veya veterinerlerden geosol veya geosol fort isimli ilacı temin edebilirsinizz.İçeriği oksitetrasiklin hcl.http://www.vetas.com.tr/geosol_fort_toz.asp

hakanserin
19-09-2008, 10:53
Ali Bey çok teşekkür ederim ilginiz için.Söylediğiniz ilaçları araştıracağım.

4 gündür ağızdan Flagy tedavisi uyguluyorum.Erken belki ama dışkıda bir değişme yok ve hala yem yemiyor.Yetişkin bir erkek discus oldukça güçlü ama zayıflamaya başladığını gözlemliyorum.İnşallah oksitetrasiklin HCl tedavisi yanıt verir.

ertug
28-12-2008, 22:44
Oksitetrasiklin hcl dediğiniz.
http://img120.imageshack.us/img120/3550/picture1294jg1.jpg
Yukarıda ki tetrasiklin etken maddesi olan tetralet midir?Bence belirti vermiş balık düzelse de 2 yiyebilecekken 1 veya 1,5 yer, gelişmekte olan bir yavru için bana göre sorun.

Şahsen başlangıçta tedavi uygulayıp balığı rahatlatmak varken belirti veren durumu kötüleşme olasılığı da bulunurken akışına bırakmam.
Tedavi sonrasında sarımsak gibi besinler kullanarak tekrarlama ihtimalini azaltma yoluna giderim.
Tabi bu benim görüşüm, sizin görüşünüze de saygı duyuyorum.

Yazdığınız gibi başarılı olduğum bir tedavi yöntemi yazayım. Suya ilaç karıştırmayı pek etkili bulmadığımdan ağızdan tedavi şeklini ve ayrıntıları paylaşmaya çalışacağım.
Eksiklerimi tamamlarsanız sevinirim.
Yazdıklarımı 3 ila 6cm arası yavru discuslarımda uyguladım, olumlu sonuçlar aldım. Ayrıca bu yöntem ile fayda sağlayan çok sayıda insan var.

Ağızdan tedavi yöntemi.
Tanktan alınan 250 ml suya 6 flagyl tablet eritilir.
(İlaçlanacak balık sayısına göre su ve ilaç oranı ayarlanmalı. Suyu ve ilacı daha az veya çok v.b.)

Şırıngaya bu sudan çekilir. (Şırıngadaki su biraz beyaz olsun, ne koyu ne çok açık)
Aşağıda ayrıntılı olarak tarif edeceğim şekilde balığa sıkılır.(İki kez) 7-10 gün boyunca bu şekilde devam edilir.

Ben günde 1 kere yapabildim ama vakit bulabilirseniz günde 4-5 kereye kadar tekrar edebilirsiniz.

Bu tedavi yönteminde, ek olarak suyu ilaçlamaya gerek yok.
Tedavi sonrasında özellikle ağızdan şırıngaladağım balıklar bariz farketti. (Canlılık, iştah açılması, dışkı düzelmesi v.s.)

Ağızdan tedavi yönteminde dikkat edilmesi gerekenler.

* Çekiniyorsanız, eliniz ayağınız birbirine dolaşıyorsa, panik biriyseniz hiç denemeyin daha iyi. Elbet ilk kez yaptığınızda biraz acemilik çekersiniz, bu normal. 3. denemeden sonra olayın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.
Eğer çıplak elle bir balığa ilk kez dokunacaksanız bu tedavi için olmasın. Önce suyun içindeyken dokunun.

* Yapılan bir yanlış (İlk zamanlarda kendimde yapıyordum) balık ilacı almadan (Yutmadan) bırakmak. Suyun dışında 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler. (Nemli bir bez üzerinde tutmak, arada ilaçlı suyla ıslatmak, balığı ıslak tutmak şartıyla)
15-20 sn balık debelendi, ağzını açmadı diye ağzının kenarına bir iki isabetsiz sıkıştan sonra geri koymayın, panik yok.

*Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler, bazıları hemen açarlar. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın. Sabırla bekleyin, ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra mecburen nefes almak için ağzını açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat hedefe sıkabilirsiniz.
Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz, gerekirse tekrarlayın. Maksimum 2,5'luk şırıngayla iki kez.
Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz.
Elde var = 0 olur.

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı. Gidip çeşmeden daha sıcak veya soğuk suyla ilaç hazırlarsanız balığı telef edersiniz.

* Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

* Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur. Tedavi min 7-10 gün sürmeli.
Başarılı bir tedavi sonrasında sarımsaklı yemlemeyle onu bu hastalığın tekrarından koruyabilirsiniz.

* Şırınganın iğnesini çıkartın. 2,5 luk şırınga veya balık büyükse daha büyük boyda şırınga kullanabilirsiniz.

* Bu noktalara dikkat edildiğinde strese girmesi, hırpalanması söz konusu olmaz. Elbette tedavi sırasında çok mutlu olacağını söyleyemeyiz ama tedaviden iyileşerek çıktığında çok mutlu olacağını söyleyebiliriz.

* Tedavi sonrası ve her daim önlem olarak; Haftada iki gün, bir çay tabağı bits (granül) yeme 6-7 diş sarımsağın suyunu emdirin ve balıkları 1 gün bu yem ile yemleyin. (Sadece sarımsağın suyu! Posası olmasın. Suyunu süzmek için sarımsağı havanda dövdükten sonra ithal temizlik bezlerini yahut tülbent kullanabilirsiniz.)
Çay tabağı dedim ama kendinize göre bir günlük yetecek miktarca hazırlamalı, 6 veya daha fazla öğüne bölmelisiniz. Sakın bir anda tüm hazırladığınız yemi boca etmeyin.

Bits kabul etmeyen balıklarınız için ise yürek+bits (ezilmiş, toz halinde) + sarımsak karışımı uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Tarifinizi bir kaç kez okuduktan sonra 6 cm 6 tane discus um içi ağızdan flagy tedavisine başlamaya karar verdim. 250ml suda eritilecek 6 tablet bir günlük kullanım için bana çok fazla olacağı için 25 ml suda yarım tablet eriterek bir günlük dozu bu şekilde ayarlamaya karar verdim. Sizin önerileriniz nedir ? Doz uygunmudur ?

tearaway
29-12-2008, 08:07
250 ml 6 tablet
25 ml x? tablet

= 0,6 doz çok hassas değil, yani uygun. Allah şifa versin :)

serdar_şen
11-02-2009, 22:02
teşekkürler

ozmet
16-03-2009, 09:45
oksitetrasiklin HCL antibakteriyel bir ilaçtır
parazit tedavisinde kullanıldığında parazitlere karşı etkili olmayacaktır,
ancak yoğun parazitik enfeksiyon sonucu immun sistemin zayıflaması sebebiyle sekonder bakteriyel enfeksiyonların gelişmesini önleyecek belkide balığın parazitiki enfeksiyonları yenmesine sebep olacaktır

söylediğim gibi oksitetresikliin direk olarak parazitlere etkisi yok

Bora TK.
16-03-2009, 11:06
Sn. Ozmet, yapmış olduğunuz açıklama ve bilgilendirmeden dolayı teşekkür ederiz,
lakin balığın sindirim sistemindeki flagellates tam bir parazit türü değildir, ne hikmetse ülkemizde ama malesef flagellatesin(dış protozoa) parazit olduğu kanısı var,

"" Kalan proteinler flagellatelerin ve ayrıca bakterilerin beslenmesi için zemin hazırlar. Dışkılar, suda bakterilerin çoğalmasına neden olan, sindirilmeyen proteinleri içerir. Bu da filtrenin kirlenmesine ve nitrat değerinin hızlı artışına neden olur.""

""Uygun ve çeşitli bir beslenme biçimi bağırsak flagellatelerinin çoğalmasını önler. Uygun koşullar ve uygun çeşitli beslenme dieti, bağırsaklardaki flagellatelerin çoğalmasını, balığın kendi savunma mekanizmaları ile engellemek mümkün dür.

Genellikle, hastalanan balığın bağırsakları sadece flagellateler tarafından zarar görmez, farklı türdeki hareketli bakterilerden de etkilenir. Balık stresli olduğunda hastalıklara karşı olan direnci zayıflar, böylece patojenik organizmalar aşırı derecede üreyebilir. Sonuç olarak, balık kendini kötü hisseder ve dışkısı beyazlaşır.
Aktif madde ve maddeler, bakteri ile savaşır ve flagellate istilasını azaltır. Uzun süreli bir başarıyı yalnızca balığın beslenme düzenini değiştirdiğinizde ve balıkların bulunduğu koşulları iyileştirdiğinizde yakalayabilirsiniz.""

http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=2640

ozmet
16-03-2009, 11:16
oksitetrasiklin tanka eklendiği zaman daha çok yüzeysel bakterilere etkili olmaktadır.

Gastrointsetinal sisteme etkili olabilmesi için per os yada im(kas içi) uygulama yapılmalıdır

per os dozu: kg yem içinde 50-80 mg 10 gün yada ağızdan balığınkg başına 20 mg

im dozu : 10-20 mg/kg

umutcutuk
16-03-2009, 12:19
Mehmet bey dedikleriniz su dışında yaşayan canlılar için geçerli olsa da suda yaşayan canlılarda geçerli olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan etken maddenin kana geçmesidir balıklarda solungaçlar yoluyla sudaki katı maddeler kan dolaşımına geçerler. Bu bilgiler ışığında biz her iki yolla da uygulanan ilacın ne kadarının metabolize olduğunun belirlendiği bir çalışma olmadan bu konuda kesin bir yargıya varamayız kanaatindeyim.

ozmet
16-03-2009, 13:58
Umut Bey
Tabiki bunların çoğu kitabi bilgiler, fakat genel olarak balıklarda kullanılan antibakteriyel ilaçların tank suyuna değil de yemine veya direk parenteral uygulanmasının doğru olduğu yönündedir, baktığım kaynaklar "elsevier saunders" isimli saygın bir yayın evinin kitaplarıdır.

Ancak antiparaziter ilaçların ki discus türünde bu enfestasyonlar yaygın olduğu için tank suyuna kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmıştır, praziquantel ile ilgili yapılan çalışmalarda ki dozları ilgili yerde yazdım

Görüşmek Üzere

umutcutuk
16-03-2009, 15:12
Mehmet bey bence saygın kaynaklar bu tarz bilgiler yayınlıyorlarsa bunların sebeblerinide bize sunmalılar. Neden antibiyotiklerin suda kullanılmıyacağı hakkında bir bilgi varsa onuda paylaşmanızı rica edebilirmiyim. Sebeb sudaki yararlı bakterilerin ölebileceği ise bu başedilebilecek bi sorun en azından discusa enjeksyon yapmaktan çok daha kolay başedilebilecek bir sorun:)

ozmet
16-03-2009, 15:36
Umut Bey
aslında tam olarak öyle söylemiyorlar,
Söyledikleri şu:
Antibakteriyel ilaçların tank içine kullanımından ziyade yemle veya parenteral verilmesi tedavi için daha etkin bir yol olduğu

eğer benim daha önceki mesajlarımda farklı şekilde algılandıysa bu şekilde düzeltelim lütfen

umutcutuk
16-03-2009, 15:44
Evet şimdi daha anlaşılır oldu aslında bende discusa enjeksyon yapılıp yapılmadığı yönünde yoğun araştırmalar yaptım herhangi bir kaynak bulamadım.Kültür balıklarında enjeksyon uygulaması yapılmakta. Bana en mantıklı yol ıp enjekyon gibi geliyor. Şans bulabilirsem enjeksyon denemesi yapmayı düşünüyorum. Eğer discuslarda enjeksyon ile ilgili bir belge veya bilgiye sahipseniz paylaşmanızı rica ediyorum.

ozmet
16-03-2009, 16:18
Evet şimdi daha anlaşılır oldu aslında bende discusa enjeksyon yapılıp yapılmadığı yönünde yoğun araştırmalar yaptım herhangi bir kaynak bulamadım.Kültür balıklarında enjeksyon uygulaması yapılmakta. Bana en mantıklı yol ıp enjekyon gibi geliyor. Şans bulabilirsem enjeksyon denemesi yapmayı düşünüyorum. Eğer discuslarda enjeksyon ile ilgili bir belge veya bilgiye sahipseniz paylaşmanızı rica ediyorum.

aslında discus anatomisi hakkında herhangi bir fikrim yok, ip enjeksiyonun yeri tespit edilirse en uygun yol olacaktır, çünkü im ye göre daha fazla volümde sıvı verilebilir bildiğiniz üzere

bu arada edindiğim bilgileri forum aracılıyığla aktaracağım

görüşmek üzere

umutcutuk
16-03-2009, 16:29
Kültür balıklarında anüsün yukarısından median hattın birkaç mm lateralinden yapılıyor dediğim gibi discusta kullanımına rastlamadım.

Bora TK.
16-03-2009, 22:48
Umut kardeşim, kap bir şırınga gel bana,
sana küçükten büyüne istediğin kadar discuslarımda deneyebilirsin, hatta bununla ilgi bir parti bile verebiliriz(mama yapma partisi gibi)

ihsano
17-03-2009, 00:22
Kültür balıklarında anüsün yukarısından median hattın birkaç mm lateralinden yapılıyor dediğim gibi discusta kullanımına rastlamadım.

Geçen gün aşı konusunda bir yazıda discuslarda da karın bölgesinden aşılama yapılabileceğini okumuştum. Ancak beni aşan bir konu olduğu için es geçmiştim. Keşke linkini kaydetseymişim.

umutcutuk
18-03-2009, 10:28
Umut kardeşim, kap bir şırınga gel bana,
sana küçükten büyüne istediğin kadar discuslarımda deneyebilirsin, hatta bununla ilgi bir parti bile verebiliriz(mama yapma partisi gibi)

Abi arayıpta bulamadığım şey yanlız balıkların hasta olması lazım senin balıkların hastalanması da pek ihtimal dahilinde olmadığına göre bu iş zor:)

ihsano
18-03-2009, 14:14
Abi arayıpta bulamadığım şey yanlız balıkların hasta olması lazım senin balıkların hastalanması da pek ihtimal dahilinde olmadığına göre bu iş zor:)

Kimileri için balığı hasta etmeden yaşatabilmek çok zor, kimileri için de balığı hasta etmek ...

Bakın şu işe icon_lolicon_lolicon_lolicon_lol

delgado
21-05-2009, 17:17
hocam ağızdan flagy değilde 500mg nidazol uygulasak sorun olurmu
saygılar

umutcutuk
25-05-2009, 08:48
Aynı şeylerdir farketmez aynı dozda uygulayabilirsiniz.

dummy
17-08-2009, 13:34
3 ay kadar önce 5 adet discus sahibi oldum... balıklarımın 3 ünde özellikle burun ve ön yüzgeç bölümlerinde siyah benekler olmaya başladı. daha sonra onlardan biri sakinleşmeye ve yem yememeye başladı. akvaryumun sessiz bir köşesine gidip duruyor ve yem yemiyordu. gittikçe zayıhladı ve geçen hafta onu kaybettim.
şimdi diğer bir discus um da hareketsizleşmeye yem yememeye başladı. rengi soluklaştı. çevresine karşı ilgisiz. konu hakkında yeterli bilgi ve birikimim yok.. henüz yeniyim.
akvaryumum yaklaşık 100lt kapesiteli. kısa zamanda yeşillikler gelişti ve her yeri sardı. su sıcaklığı yaklaşık 27-28 derece. altı kumlu. gerek camlarda ve gerek kumlarda yeşil renkli yosunlaşmalar olmaya başladı. bitkiler üzerinde ipliksi uzantılar oluşuyor.
bunların hepsini değerlendirip bir sonuca varamıyorum..
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...

murat250471
30-09-2009, 21:51
Ali bey ellerinize gözlerinize saglık çok degerli bilgiler verdiniz. ali bey ben metrodiazol kullanıyorum. benim sorum şu iç parazit akvaryumda diger balıklara da geçermi yani bulaşırmı. bulaşırsa bu ilacı akvaryuma atsak olurmu. tşkr.

Savatage
02-11-2009, 22:47
Arkadaşlar bende 10 adet boyları 2 ile 6 cm arası değişen discuslar var. Her ne hikmetse hepsi birden iç parazit oldular. Yemden kesildiler ve dışkıları beyaz çıkıyor. Bende ağızdan Flagy uygulamaya karar verdim ama doz olarak ilacı nasıl ayarlamalıyım. kaç ml suya kaç adet hap atmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar.

discus_35
11-01-2010, 14:57
Discuslarimdan birinde Sanırım İç parazit hastaligi var dışkısı beyaz ve 3 gündür hiç yem yemedi hemen karantina tankina cektim forumda okudugum flagyl 500 mg ilacini aldim

Sizden istedigim ilk tedavi direk tankami uygulayim yoksa baligami akvaryum tam 170 lt

Ağızdan uygulayacaksam 2.5 luk sırınga aldım sadece tek bi baliğa ilaci 4 e bolup tek bi parcasini 2.5 mil suda eritip vermem yeterlimi

Akvaryuma uygulayacaksam 1. tablet yeterlimi

Acil cevaplarınızı bekliyorum

edemiriz
25-01-2010, 18:03
Bende iç parazit şüphesi ile bir balığımı gözlem altına almaya çalışıyorum fakat takibim zor oluyor. 12 adet discusum var. Bunların 10 tanesi yeni geldi yaklasık 5-6 santim arasındalar. Birinin arkasında tarife uyan bir dışkı gördum fakat balığı ayırt edemiyorum, parca koptu. Bahsedilen tedaviyi karantina tankına koyup burada uygulamak durumundayım. 20 lt bir akvaryum 5cm lik bir discus için uygun olur diye düşünüyorum. İlaç ta ölçek ne olmalıdır bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Kenan_35
06-02-2010, 19:45
Peki arkadaşlar benim sormak istediğim ağız yoluyla değilde karantine için ayrılmış bir tankda uygulama yapsak Flagyl 500 mg sizce sorun olurmu veya nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden herkeze teşekkür ederim...

KutayOzbek
17-01-2011, 11:16
Arkadaşlar benim merak ettiğim neden Sera Bactopur Direct değil mesela da bu ilaçlar ?

ACUN
17-01-2011, 19:10
Arkadaşlar benim merak ettiğim neden Sera Bactopur Direct değil mesela da bu ilaçlar ?

Kutay bey, değişik ilaçlar aynı hastalığı tedavi edebilir, bu normal bir durum.
Aynı hastalığı, 5 TL değeri olan ilaçlada tedavi edebilirsiniz, 50 TL olan ilaçlada tercih sizin. Bende başka birşey sorayım; günümüzde, alternatif bitkili tedavi yöntemleri var onu kullansak olmazmı?:)

Bora TK.
17-01-2011, 19:14

çok güzel ve yerinde bir soru sormuşsunuz,,,
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=7925&highlight=nifurpirinol
verdiğim linki baştan sona okursanız, aradığınız cevabı bulacağınızı tahmin ediyorum,(ben tekrar baştan okudum, gözlerim yaşardısad26çok güzel yazmış arkadaşlar)
bitirme tezi çıkar bundan,,,

Bora TK.
18-01-2011, 20:57
Kutay, eklediğim linki okudunmu?

KutayOzbek
18-01-2011, 21:57
Kutay, eklediğim linki okudunmu?

Evet Bora Bey dün okumuştum, bir çok yeni şey öğrendim. Fakat araştırarak kendimize kattığınız bilgiler sanıyorum ki belli bir eşiği geçinceye kadar kafa karışıklığına yol açıyor. O eşiği aştıktan sonra, yani okuduklarınızı sindirdiğinizde her şey daha net oluyor.

Burada hepimiz internet'in nimetlerinden faydalanıyoruz, sizler gibi ehli kişilerin tecrübelerine ortak oluyoruz. Fakat gelin görün ki internet bir o kadar da bilgi kirliliği demek. Eminim ki bir yerlerde bizim söylediklerimizin tam tersini söyleyen bir kitle mevcuttur. Hele ki bilgi sahibi olmadan, fikir edinmeyi, daha da kötüsü bir de bu fikri yaymayı alışkanlık haline getiren bir milletiz.

Yaklaşık bir haftadır sürekli okuyorum burayı. Sizin değişik konular içerisinde verdiğiniz linklere tıklayarak konudan konuya, hastalıktan hastalığa, balıktan balığa gidiyorum.

İlk yazdığım paragraf ile bağlantı kurmak gerekirse; kafam karıştı :)
Değişik konular altında verdiğiniz bilgileri, bir "özet" şeklinde tek bir konu altında toplayıp, bir çeşit kullanma klavuzu gibi bir şey ortaya çıkarırsanız harika olur bizler için. Mesela:

Hastalık:
Belirtileri:
Tedavide Kullanılacak Etkin Madde:
Etkin Madde'nin Bulunduğu Sektörel İlaçlar:(Sera Bactopur)
Eczanelerden Temin Edeceğimiz İlaçlar: (Flagyl, Bactrim Forte..)
Kullanım Dozu:

Bora TK.
19-01-2011, 17:24
Teşekkür ederim Kutay,
Hastalık:
Belirtileri:
Kullanım Dozu:

verdiğin örnek hakkında geçtiğimiz yılda yönetim ve bölüm moderatörleri olarak böyle bir çalışmaya hazırlık yapmıştık hatta resimli ,örnekli anlatım olarak düşündük, ancak bu çalışmanın çok ciddi bir hazırlık olması nedeniyle ve uzun uzun sürece dayandığından geçici olarak askıya aldık, bu çalışmada sadece sorumlu olarak ben değil eski bölüm mod.arkadaşımız Vet.Hekm.Umut Çutuk ve birde Su Ürünleri müh.su altı bölümünden bir arkadaş bulabilseydik daha kapsamlı ve daha gerçekçi verilere dayanan çalışmamızı geliştirip tamamlıyabilirdik, yinede ben kendi adıma zaman zaman fırsat buldukça DFC. forumda yayınladığım yazılarımı topluyor ve derliyorum, bunlara bazı güncel bilgiler ilave ederek daha derli toplu bir düzen getirmek için çalışma yapıyorum,,,ömrüm vefa ederse yayınlamak en büyük amacım,,,

Mustafa Kalkanlı
19-01-2011, 17:50
Teşekkür ederim Kutay,
Hastalık:
Belirtileri:
Kullanım Dozu:

verdiğin örnek hakkında geçtiğimiz yılda yönetim ve bölüm moderatörleri olarak böyle bir çalışmaya hazırlık yapmıştık hatta resimli ,örnekli anlatım olarak düşündük, ancak bu çalışmanın çok ciddi bir hazırlık olması nedeniyle ve uzun uzun sürece dayandığından geçici olarak askıya aldık, bu çalışmada sadece sorumlu olarak ben değil eski bölüm mod.arkadaşımız Vet.Hekm.Umut Çutuk ve birde Su Ürünleri müh.su altı bölümünden bir arkadaş bulabilseydik daha kapsamlı ve daha gerçekçi verilere dayanan çalışmamızı geliştirip tamamlıyabilirdik, yinede ben kendi adıma zaman zaman fırsat buldukça DFC. forumda yayınladığım yazılarımı topluyor ve derliyorum, bunlara bazı güncel bilgiler ilave ederek daha derli toplu bir düzen getirmek için çalışma yapıyorum,,,ömrüm vefa ederse yayınlamak en büyük amacım,,,

İnşallah Bora abi bizim senin üstün bilgilerine daha çok ihtiyacımız var :)

Bora TK.
19-01-2011, 18:16
Vet.Hekm.+ Su Ürünleri müh.su altı bölümünden + benim pratik deneyimlerim, bu 3lü kombinazyon oluşmadan tam bir gerçeklik oluşturmaz,,,ben böyle düşünüyorum Mustafa,

Mustafa Kalkanlı
19-01-2011, 23:12
Vet.Hekm.+ Su Ürünleri müh.su altı bölümünden + benim pratik deneyimlerim, bu 3lü kombinazyon oluşmadan tam bir gerçeklik oluşturmaz,,,ben böyle düşünüyorum Mustafa,

Haklısın Bora abicim senin açından düşünmeye çalışırsam, bu muhteşem üçlü herkes bir eksigi tamamlıyan parçalar gibi herkes her yönde uzman olamaz biri digerinin açıklarını tamamlar sorunda tam anlamıyla bir bütünlükle çözülmüş olur umarım bu muhteşem üçlü bir araya gelebilir :)

caannn54
24-02-2011, 01:09
solungaçlardan çıkan sümüksü açık beyazımsı renkli salgı bu konuyla ilgili olabilir mi acaba ? :-S