PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karnı şiş discusum

martin_mystere
14-03-2008, 10:40
Merhaba,

Resimlerde gördüğünüz balık yaklaşık 5 gündür bu halde, karnı fındık kadar şişmiş durumda,ne yapacağımı bilemediğim için herhangi bir tedavi de uygulayamıyorum. Ağırlıklı olarak ev yapımı dana yüreği karışımla bazende bits ile besliyorum ama hiç canlı yem kullanmadım. Her iki yeme karşı da çok ilgili olmasına rağmen sanki patlayacak gibi duran karnı korkutuyor. Zaman zaman az da olsa dışkı yapabilse de diğerlerinden çok daha az ve ince gözlemliyorum ki resimlerde de çok net olmasa da görebilirsiniz.
Sorun için iç parazit olabileceğini söyleyen arkadaşlar oldu ama emin olmadıklarını söyledikleri için sizlerden de teyit almak istedim.Bu durum protein ağırlıklı beslenmeden dolayı bir kabızlık olabilir mi? Akvaryumum yaklaşık 180 litre, ısı 30 derecede sabit. Bununla birlikte baktığım 5 discusum ve neonlarım var akvaryumda.

http://img137.imageshack.us/img137/9577/dsc00681pe2.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/9296/dsc00678ne3.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/7863/dsc00677an2.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/3668/dsc00675fc6.jpg

Üsttekinin karnı diğerine göre neredeyse fındık büyüklüğünde

http://img137.imageshack.us/img137/7977/dsc00674rj6.jpg

Bu arada balık halen çok iştahlı bir şekilde bits ve dana yüreği karışımını yemekte. Yüzüşünde, davranışlarında herhangi bir anormallik gözlemleyemedim.Balığımı eski sağlıklı haline getirebilmek için yardım ve tavsiyeleriniz rica ediyorum.

Tamer
14-03-2008, 11:03
İlker bey DFC foruma hoş geldiniz, şuan için değil ama ileride bloot'a çevirebilir, sindirim sitemiyle ilgili bir sıkıntı var, yapmış olduğunuz yem karışımından ve beslenme diyetinden detaylı bahsedermisiniz.

martin_mystere
14-03-2008, 11:13
Merhaba Tamer Bey,

Forumla ilgili bende sizlere teşekkür ederim. Discusa yeni başladığım için sizlerden alacağım yardım ve destek benim için çok önemli.

Hazırladığım yem karışımına yaklaşık 300 gr. dana yüreği, 6-7 diş sarımsak, 3-4 parça bütün (ayıklanmış) karides, fesleğen ve haşlanmış havuç koydum (o an evde bulabildiklerim bunlardı). Yaklaşık 20 gün önce forumdaki tariflere göre hazırlayıp incelterek buzlukta dondurdum ve ufak parçalar halinde sabah ve akşam olmak üzere genelde günde iki öğün olamk üzere veriyorum. İştahlarını ve gelişimlerini gördüğüm için açıkcası bits ile beslemeyi 3-4 günde bir tek öğün yapıyorum. Bir de 2 gün önce evime yakın bir akvaryumcu arkadaştan numune bitkisel ağırlıklı bir yem aldım ki muhtemelen seraydı ama adından emin değilim şu an. Yeşil renkli ve suya atınca bir süre sonra şişerek yeşil mercimek gibi oluyor (ancak böyle tarif edebildim). Bu saydıklarımdan başka yem kullanmadım şu ana kadar.

tirnerf
14-03-2008, 11:18
İlker bey,benzer sorunu ben de iki defa yaşamıştım.Bağırsak sisteminde düzensizliğe bağlı oluşan kabızlık.Genelde aşırı besleneme veya alışık olmadığı besine bağlı olarak gelişmekte.
Tedavi için yaklaşık 40-45 sıcaklıkta bir su bardağı ılık su içerisine,1 tablet metronidazol atıp karıştırın.Balığınız kepceye alarak,kepçe içerisinde enektör vasıtası ile ağızdan yaklaşık 10 cc olacak şekilde ,hazırladığınız ilacı verin.Genelde 1 veya 2 saat sonra 4-5 cm uzunluğunda kalın ve şeffaf bir dışkı görülür.Saygılar

martin_mystere
14-03-2008, 11:25
İlker bey,benzer sorunu ben de iki defa yaşamıştım.Bağırsak sisteminde düzensizliğe bağlı oluşan kabızlık.Genelde aşırı besleneme veya alışık olmadığı besine bağlı olarak gelişmekte.
Tedavi için yaklaşık 40-45 sıcaklıkta bir su bardağı ılık su içerisine,1 tablet metronidazol atıp karıştırın.Balığınız kepceye alarak,kepçe içerisinde enektör vasıtası ile ağızdan yaklaşık 10 cc olacak şekilde ,hazırladığınız ilacı verin.Genelde 1 veya 2 saat sonra 4-5 cm uzunluğunda kalın ve şeffaf bir dışkı görülür.Saygılar

Bahsettiğiniz uygulama için balığı ayırmaya sanırım gerek olmayacak. Tedavi için balığın boyutlarının bir önemi var mı acaba? Çünkü çok büyük bir balık değil doz aşımından zarar vermekten çekindim. Boy olarak 7 cm civarı. İlginize teşekkür ederim.

Tamer
14-03-2008, 11:37
İlker bey, Ali'nin dediği, suya ilaç müdahalesinde bulunmadan dışarıda ağızdan enjektörle ilaçı vermek, bunu deneyebilrsiniz, işe yarayacaktır, bu çok çeşitli beslenmeme ve aşırı proteine dayalı beslenmeye bağlı kabızlık ve bağırsak sorunu, çok iyi haşlanmış ıspanak yaprağını kıyıp vermeyi deneyin yer ise çok hızlı dışkıyı atacaktır, birde yürek karışımınıza spirulina mutlaka eklemenizi öneririm, balıklarınız sindirim sıkıntısı yaşamaz, geçmiş olsun.

martin_mystere
14-03-2008, 11:46
İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Sorulara bu kadar hızlı cevaplar ve tavsiyeler almak gerçekten ayrıcalık. DFC tekrar hayırlı olsun. Saygılar.

tirnerf
14-03-2008, 11:51
Balığınız boyut olarak bu tedaviyi kaldırabilir,meraklanmayın.Bu şekilde suyunuzda ki mevcut bakteri floranızı bozmamış olursunuz.Tek olabilecek sıkıntı,balığınız kepçede bir süre su dışında kalacagından, 2-3 gün sürüsince,kuyruk yüzgeci kısmında beyaz puslu bir görüntü oluşabilir.Uygulama sonucunu bekliyoruz,saygılar

Discusmania
15-03-2008, 23:52
Benden de bir tavsiye, yem karışımlarınıza ıspanakta atın ;)

martin_mystere
17-03-2008, 18:07
Cuma günü tavsiye ettiğiniz gibi flagyl tableti ılık bir bardak suda eriterek, sudan kepçe ile aldığım balığa ağız yoluyla enjektör yardımıyla vermeye çalıştım. Daha önce böyle bir tedavi uygulamadığım için açıkcası tedirgin de oldum. Enjektörün ağzı balığın ağzından daha geniş olduğu için balığı da fazla hırpalamamak için ağzı hizasında 10 cc ilaçlı suyu yutturmaya çalıştım ama yarısından çoğu ağzına girmedi gibi geldi. Sonrasında tekrar akvaryuma koyup bir süre takip etti. Yüzgeçlerini kuyruğunu kapatıp yarım saat kadar filtre hortumunun yanında hareketsizce durdu. O sırada sanki biraz birşeyler çıkar gibi oldu ama çıkanlar şeffaf değildi. Bir de kepçeye değen taraftaki deri sanki üzerinden az biraz deri atar gibi oldu ama dediğiniz gibi genel bir beyazlaşma veya başka bir görsel sıkıntı izlemedim. Dün akşamda sonunda ıspanak alabildim ve ıspanağı haşlayarak yedirmeyi denedim. İlk denememde sanırım az haşlayıp kalın doğradığım için diğer discuslar da ilgilenmesine rağmen pek yiyemediler. Akşama doğru da tekrar ıspanak haşlayarak, ama bu sefer bayağı bi yumuşattım ve sarımsakla blender da bir karışım yapıp dana yüreği gibi incelterek buzlukta dondurdum. Sarımsaklı ıspanağa ilgi daha fazlaydı. Ama karnı şiş olan da yine bir dışkı hareketi göremedim. Diğerlerinde ise koyu yeşil dışkı gözlemledim ki, ara ara bu yemi vermem kabızlıkla ilgili iyi olur diye düşündüm.
Sonuç olarak kabız olduğunu düşündüğüm balığım halen aynı durumda. İlaç tedavisini daha ısrarlı olarak tekrarlamalımıyım, yoksa karantina veya başka bir yol mu tavsiye edersiniz?

tirnerf
17-03-2008, 20:21
Balığınızı karantina akvaryumuna almanıza gerek yok,bulunduğu tank içerisinde tedavisine devam edebilirsiniz.Size tavsiyem ilacı 3 gün boyunca uygulayabilirsiniz,ayrıca enektör iğnesini cıkarmadan ve dikkatli şekilde uygularsanız ilacın büyük kısmını vermiş olursunuz.Saygılar

balletus
18-03-2008, 01:37
Erdala katılıyorum Ispanağı ufak bir kapta kaynadıktan sonra altını kısarak 2 dk haşlayın .Ortadaki damarı ayırıp 2 veya 3 parcaya bölerek verin bağırsakların calışmasını sağlayacaktır.Ben haftada 2 kere mutlaka veririm.

martin_mystere
18-03-2008, 10:30
Dün akşam üzeri mesajı yazdıktan sonra eve gittiğimde balığın karnının indiğini görebildim sonunda. Sanırım bir gün önce hazırladığım sarımsaklı ıspanak karışımı etkili oldu ki dün sabah evden çıkarken yine ıspanak vermiştim. Gerçi dışkı gözlemleyemedim ama karnı indiğine göre bir şekilde ben görmeden de olsa yapmış olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra bende Mehmet Bey gibi balıklarımın beslenme programına ıspanağı ekliyorum.

http://img219.imageshack.us/img219/1120/dsc00710wh3.jpg

http://img139.imageshack.us/img139/3350/dsc00709ra1.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/2743/dsc00705lp1.jpg

İlginiz ve yardımlarınız için teşekkürler.