Orijinalini görmek için tıklayınız : Eşler neden yavruları yerler
diskusman
11-09-2008, 14:31
Arkadaşlar 19/09 tarihinde ciflerim yumurtladı ve bu gün (11/09) larvalarını yemişler acaba neden
Vedat Yılmaz
11-09-2008, 14:41
Hasan bey bu tür durumlar su parametreleri ile alakalı bu yüzden sizden ricam su değerlerinizi yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız.
Suyun Ph,Kh,iletkenlik,nitrit,nitrat ve sıcaklık değerlerini yazarsanız daha etkin ve isbetli cevaplar yazılabilir.
diskusman
11-09-2008, 14:53
Su degerleri hakkında tam emin degilim ama ozmoz cıhazı kullanıyorum 3/1 oranda üretim suyu hazırlıyorum saygılar.
Savaş AYDIN
11-09-2008, 15:28
Su degerleri hakkında tam emin degilim ama ozmoz cıhazı kullanıyorum 3/1 oranda üretim suyu hazırlıyorum saygılar.
Hasan bey su değerlerinizi ölçüp burda paylaşırsanız sıkıntınızla ilğili daha net cevaplar çıkacaktır.
Selamlar...
Bora TK.
11-09-2008, 15:31
Hasan arkadaş,
çiftlerinde ne tür bir uygulama yaptın bir bahsetsen(yumurta dizme aşamasından-Larva çıkma aşaması arasındaki süreç)
Fikir vermesi açısından;
Ergin bey,
Genel anlamda yazdıklarınızdan çıkardığım sonuç şu,
Hata sizden kaynaklanıyor, ne ekersen onu biçersin misali, balıklarınızın bir suçu yok(aslında sizi suçlamıyorum yazdıklarımı okuyunca anlarsınız)
Şimdi ben üretim ile ilgili su değerleri konusuna girmeyecem, DFC forumda ve üye arkadaşların zaten bu konuda yeterince yazıları var onlara dikkat edin.
"Sistem ve standart"
1- Balıklarınızı düzenli ve saatinde besleyin,
2- Balıklarınızın suyunu herzaman aynı oranda su değişimi yapın,(birgün %10 birgün %50 gibi yapmayın)
3- Sabah , öylen veya akşam bunlardan hangisi size daha uygunsa o saatlerde su değişimi yapın,
4- Konu çiftiniz olduğundan su değişimlerini ya sabah yada öğlen saatinde yapın, çünkü discuslar genelde akşam saatlerinde yumurtlarlar, yani aslında discus güvendiği su da yumurtlamayı tercih ederler,(gün içinde değişen suya adapte olurlar)
5- Yumurtlamasına emin olduğunuz dişi karnı dolu ise aman suyum uygun değil hemen bi su değişimi yapayım gibi bir ugulama yapmayın, bu sefer dişi mecburen yumurtlayacak ve erkek huysuzlanıp döllemeyecek,
6- Yumurtlama ve döllenme başarılı ise çiftlerinize aşırı yemleme ve aşırı su değişimi yapmayın,standart ölçüyü koruyun,(bazı çiftler tecrübeyle sabittir, su değişiminden huylanıp mevcut yumurtaları yedikten sonra tekrar yumurta dökerler)
7- Yumurta bakan yada yavrusunu üzerine almış çiftlerde daha önce kullanmamış olduğunuz yem türü denemeyin yada vermeyin,(tekrar üreme için tetikleyebilir)
8- Yumurtadan çıkan larvalar anne ve babanın üzerine çıktıktan sonraki gün %5 oranında üretim su ile aynı özellikleri taşıyan su ile değişim yapın(su aşırı kirlenme olmayacak çünkü 2 hafta boyunca anne ve babanın mukozası ile beslenecekler)
9- Yavrular anne ve babadan yeterince beslenmediğini düşündüğünüzde (yavru sayısına bağlı birde ebeveyinlerin durumu) artemia ile yavruları ilk bir kaç gün azar azar besleyin, ve su değişim oranlarını %10-15 arasında değişim yapın,
10- Her durumda istisnalar vardır, bunu siz belirleyin, bu yazdıklarımı okuduktan sonra nerde ve nasıl (hata demek istemiyorum) uygulama yaptıysanız bir karşılaştırma yapın ve gidişatı ona göre belirleyin,
Tekrar başarılar, ve sabırlı olun,,,
Discusmania
11-09-2008, 16:06
Bir çok nedeni olabilir, titreşim yayan bir cisim, yavsu sayısı azlığı , anaçların korkması, anaçların anlşmazlığı, anaçlardan birinin huysuz oluşu ve üretim için elverişli olmayışı, yeniden üreme isteği , bir çok sebep daha yazılabilir bir çırpıda aklıma gelenler bunlar...
Aqua_discus
11-09-2008, 17:43
Bir hususda ben eklemek istiyorum;
Anaçların yumurta dökeceği anlaşıldığı andan itibaren kesinlikle su parametreleri ile oynanmamalı bence. Erdal beyin dediği gibi tabi bir çok nedeni olabilir.
Enis Pekel
11-09-2008, 19:42
Bende temelde erdal hocama katılıyorum.Ama tecrübelerimle sabit olan bazı hususlarıda eklemek istiyorum.Discus özellikle mevcut suda yavru çıkaramayacağını anladığı zaman yumurtaları yeme eğilimine girmektedir.Ama bazı durumlarda bu yumurta yeme eylemi alışkanlık haline dönüşür ve çift her yumurtlayışında 48 . saat dolaylarında yumurtalarını yemeye başlar.Bu durumda yumurtaları çiftin ulaşamayacağı bir kafes içersine almak bir çözüm olabilir.Ben bu uygulamayı bir kaç defa denedim ama kafes içersindeki yumurtaların döllenmiş olduğuna emin olmama rağmen her seferinde yumurtaların %90ı mantarlaştı.(daha doğusu anaçların müdahalesi olmadığı için mantar kolaylıkla sağlam yumurtalara yayıldı)Bu konuda deneyim sahibi olan arakadaş varsa paylaşırsa bende sevinirim.Bazı durumlarda çiftlerden yanlızca 1 tanesi yumurta yiyicidir böyle hallerde yumurtlama gerçekleştikten ve yumurtaların döllendiğinden emin olunduktan sonra yumurta yiyici anaç üretim tankından alınır .Diğer anacın yumurtalara bakması sağlanır.
Çiftlerin yumurtalarına sahip çıkmayı öğrenmesi için 1-3 defa ana tankta yumurtlatılarak diğer balıklara karşı yumurtaları koruması için serbest bırakılması önerilir. Bu durumda belki başlarda yumurta kayıpları olur ama gelecek için çiftin daha uyumlu ve yumurtalarına karşı hassa olması sağlanmış olur.Umarım yararlı olmuştur saygılarımla
Discusmania
11-09-2008, 23:02
Enis hocam yazdıkların doğru bir düzeltme yapayım her çift 48 . saatte yiyecek diye bir kayıt yok, 24-30 . saatler arası da yeme adına yoğun mesai sarfediyor bu tür discuslar :)
Vedat Yılmaz
11-09-2008, 23:10
Enis hocam yazdıkların doğru bir düzeltme yapayım her çift 48 . saatte yiyecek diye bir kayıt yok, 24-30 . saatler arası da yeme adına yoğun mesai sarfediyor bu tür discuslar :)
Çokmu yoğun bir mesai bu biggrin
diskusman
14-09-2008, 16:33
Arkadaşlar su degerlerim
ph:6,86
tds:39 ppm
con:56
üretim icin nasıl
Discusmania
14-09-2008, 18:57
Hasan bey ph güzel , ms biraz düşük 100-120 lere çekiverin, şunuda söylemek isterim bazı çiftler uyumsuz/huysuz/kavgacıdır ne ederseniz edin yavru almak suni üretim ve yumurtaları eş zamanlı yumurta yapan başka bir discusa baktırma metotları dışında yavru alamazsınız, sizin çiftinizin böyle bir çift olup olmadığını bilmiyorum ama elimizden geleni yapıp sonrasında karar vermemiz gerekecek.
Vedat Yılmaz
14-09-2008, 21:41
Hasan bey İletkenlik Erdal'ın da belirttiği gibi biraz düşük 100-120 lere çekin Ph'ı çok fazla kafanıza takmayın ve ısıyı 28 dereceye sabitleyin, balıklarınızı vitamin ağırlıklı yemlerle yemlemeyin çünkü kızıştırabilir ve agresifleşmelerine sebep olabilir yemlemeyi bu dönemde sadece tetra bitsle fazla olmayacak şekilde yapın.
Su değişimlerinde su değerlerinizin aynı kalmasına gayret edin iletkenliği yavru görünceye kadar yükseltmeyin.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.