PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Stabil bir Ph için Kh

Ufukİnan
12-03-2008, 11:04
Merhabalar, üretim suyu en iyi nasıl oluşturabilirim diyerek çalışırken.Bazı problemlerle karşılaştım ve bana bayağı ilginç geldi.

Öncelikle en baştan başlasam daha doğru olur.Ben İzmir Bornova'da oturuyorum.Yaklaşık 1 sene önce bizim muhitte şebeke suyu farklı yerden gelmeye başladı.Daha önceki suyumuzun Ph değeri 7,2 idi.Yeni şebeke suyumuzun değeri 7,3-7,5 arası değişmekte ve İletkenlik 500 microsiemens civarı.Buraya kadar herşey normal eski suda Ph çok az artış gösterirken yeni suyumuzda aşırı şekilde Ph dalgalanması oluyor.Mesela bazı akvaryumlarımda Ph 8,5 - 8,8 e kadar çıkmakta.Düzenli ve sık su değişimi ile ancak 8,0 a kadar ph indirebiliyorum.

100 litre Discus üretim akvaryumunda yaklaşık 1 haftadır Ph'ı stabil duruma getiremedim.Ani Ph değişimini balıkların sağlığı için yapamıyorum.Su değişimini her gün 20 litre R/O suyu ile yapıyorum.R/O dan aldığım değerler Ph:6,2 iletkenlik 60 microsiemens. Hatta bu değişim suyuna asit ekleyerek ph ı 5 e kadar indiriyorum ve akvaryumda istedğim 0,5 ph düşümünü sağlıyorum (Akvarumdaki su Ph 8,0 Ms 450 ) .Her gün akşam eve geldiğimde ölçtüğüm Ph tekrar 8,0 oluyor.Elimde Kh ölçüm kiti yok.Asit kullandığım halde neden böyle olduğunu anlamış değilim.

Daha önceki şebeke suyumda çok rahat melek,cüce vatoz gibi Amazon türleri üretebilirken şu an özellikle melek üretimim sıfır noktasında.Bu oldukça canımı sıkıyor.Sanırım Kh aşırı yüksek ve bunu nasıl en iyi tamponlarım onu düşünüyorum.

Not : Ph metre doğru gösteriyor (En azından kalibrasyon sıvısında bunu görebiliyorum)

Tamer
12-03-2008, 11:27
Ufuk bey, hergün Ro ile ekleme yapmanız gereksiz, bu daha çok sudaki ph dalgalanmasına yol açacak ve balıklarınız için bu büyük tehdit, stress ve akabinde immün sistemde zayıflık, hastalıklar gelecek, bunu yapmayın, şebeke suyunuz kaç ise bırakın olduğu gibi değişimi yapın, Kh ölçmek için sera nın sıvı test kiti var, bununla ölçebilirsiniz, Kh bildiğiniz gibi geçici sertliktir, gerçek sertlik değildir, üretim harici çok büyük bir sorun teşkil etmez, Kh nekadar büyük olur ise suyunuzun ph ı da okadar stabil kalır, kh ın çok düşük olması durumunda ph dalgalanır ve buda istenmeyen bir durumdur, Örneğin 1-2 kh 7,5 bir suya asit atarak 5.0/6.0 ph a getirdiniz çok kısa bir sürede ph tekrar yükselecek, bunu stabil tutmanın yolu örn. 4-5 kh 7,0 ph tankınızın suyu olsun, sizin yine aynı suyu eklemeniz ile bu oluşur, 4,5 kh -7.0/7,5 ph ile. Ro dan aldığınız suda kh ya 0 yada 1 dir, bu suyu birde içine asit ilave ederek 10-15 kh olan bir suya ilave etmeniz hiç bir işe yaramayacağı gibi dediğim gibi dalgalanmalar ve sıkınytıya yol açacaktır.

Şu şekilde yapabilirsiniz, Ro atığınız ile membran çıkışını 4-5 kh elde edecek şekilde vanalar ile aşılayarak elde ettiğiniz suyu tankınızın ilk etapta %50 sini değiştirerek hergün düzenli aynı suyu değişerek stabil ve istenilen bir su yakalayabilrsiniz. Tabi bu bir öneri benimde kh ve dh çok yüksek ama en ufak müdehalede bulunmuyorum, önemli olan sabit tutmak.

aliosmanfelek
12-03-2008, 12:13
Ufuk bey ph metreniz doğru ölçmüyor. Yazdığınız değerlerde suyu 8.0 ve üzerine çıkartmak çok güçtür. Burada kh değerinin 10 ve üzeri olması lazımki buda tanganika gölü suyu olur. Sizde durum böyle değil. Aynı kh değerlerin de su değişim değerlerinde bu ph ı nerdeyse hiç görmedim. Kum tampon yapsa bile çok zor ihtimal..

Tamer
12-03-2008, 12:15
Ali Artezyen ise olabilir, örneklerini ben gördüm.kh bahsedilen kadar yüksek ve ph da o değerlerde olabliyor, buda mevsimsel değişklik gösterebiliyor ,kışın kar ile yumuşuyor vb.

Ufukİnan
12-03-2008, 12:18
Ufuk bey ph metreniz doğru ölçmüyor. Yazdığınız değerlerde suyu 8.0 ve üzerine çıkartmak çok güçtür. Burada kh değerinin 10 ve üzeri olması lazımki buda tanganika gölü suyu olur. Sizde durum böyle değil. Aynı kh değerlerin de su değişim değerlerinde bu ph ı nerdeyse hiç görmedim. Kum tampon yapsa bile çok zor ihtimal..

Bende öyle tahmin ettim fakat kalibrasyon sıvılarını doğru ölçüyor.En fazla 0,2 ph farkediyor onuda zaten ayarlıyorum.Bende ilk ölçümde inanamamıştım fakat durum böyle.Başka ph metre bulup birde onunla deneyeceğim.

Ufukİnan
12-03-2008, 12:29
Şu şekilde yapabilirsiniz, Ro atığınız ile membran çıkışını 4-5 kh elde edecek şekilde vanalar ile aşılayarak elde ettiğiniz suyu tankınızın ilk etapta %50 sini değiştirerek hergün düzenli aynı suyu değişerek stabil ve istenilen bir su yakalayabilrsiniz. Tabi bu bir öneri benimde kh ve dh çok yüksek ama en ufak müdehalede bulunmuyorum, önemli olan sabit tutmak.

Tamer bey,teşekkür ederim.Bu öneriniz çok mantıklı geldi bana.Şebeke suyumuz bahsettiğiniz gibi yeraltı suyu olabilir.Daha önce böyle sorunlarım olmuyordu tamamen kararlı bir suyumuz vardı.Bu yeni su tamamen kafamı karıştırdı yani.

Özellikle akvaryumdan akvaryuma çok farklı ph çıkması oldukça ilginç bir durum.Bir akvaryum 8,8 ph diğeri 8,3 bir diğeri 8,1 gibi.Hatta kendi kendime ph metre yanlış ölçüyor dedim fakat sonra kalibrasyon sıvıları ve R/o suyunda denediğimde doğru sonuçlar aldım.Böylece ph metrenin ufak hatalar dışında yanlış ölçeceğini tahmin etmiyorum açıkcası.

Discusmania
12-03-2008, 13:49
Ufuk bey, hazır satılan damla, nestle , hayat vb.. suların ph ları belli, bunlardan birini alarak ph metrenizin doğru ölçüp ölçmediğini kontrol edebilirsiniz ;)

Ufukİnan
12-03-2008, 15:47
Erdal bey merhabalar,onların ph ları hep aynı çıkmıyor diye biliyorum.Sanırım 0,5-1 arası bir sapma olabiliyormuş.Gerçekten öyleyse bi deneyelim bakalım :)

Teşekkürler

Vedat Yılmaz
12-03-2008, 23:28
Tamer'in bu fikrine bende katılıyorum, üretim harici su değerleri ile bence fazla oynamamalı.

Ufukİnan
13-03-2008, 13:21
Zaten üretim amaçlı olarak su değerlerini düşürmek istiyorum.Ayrıca arkadaştan aldığım yavru discusların ph ını ölçtüm.Belki inanamayacaksınız ama Ph 8,8 İletkenlik 650 ms çıktı.Elbette yavrular pek keyifli değil.Sürekli dinlendirilmiş çeşme suyundan değişim yapıyorum zaten.Yine çeşme suyumun Ph ı 7,4 . Ph metre bozuktur diye umuyordum ama sanırım öyle değil dogru ölçüyor.

aliosmanfelek
13-03-2008, 15:10
Ufuk bey ph değerinizin 8.8 çıkması için kh değerinizin 15-16 iletkenlik belki 1000 ms yada daha fazla olabilir. Deniz akvaryumu yapanlar bilir. 8.2 ph ın üzerine tuz atıldığı halde çıkarmak zordur yda stabil kalması gerekir. O nasıl bir ph değeridir. zaten 9.5 ph ve üzerinde değer için yüksek basınç altında buhar kazanlarında fabrikalar yapmakta. O ph yanlıştır..

Vedat Yılmaz
14-03-2008, 01:21
Ufuk bey ph değerinizin 8.8 çıkması için kh değerinizin 15-16 iletkenlik belki 1000 ms yada daha fazla olabilir. Deniz akvaryumu yapanlar bilir. 8.2 ph ın üzerine tuz atıldığı halde çıkarmak zordur yda stabil kalması gerekir. O nasıl bir ph değeridir. zaten 9.5 ph ve üzerinde değer için yüksek basınç altında buhar kazanlarında fabrikalar yapmakta. O ph yanlıştır..
Ali bey mesela Erzurum'da benim bulunduğum semtte su değerleri şu şekilde ph:8 , kh:6 , iletkenlik:250ms bunu nasıl değerlendirirsiniz.:)

Ufukİnan
14-03-2008, 09:29

Ali bey bana ilginç gelende bu konu zaten.Kaç gündür nasıl oluyor demekten kendi kendimi yiyorum.Dün akşam hanna marka ph metrem tabiri caizse kafayı sıyırdı ve arızalandı.Değerleri 14 - 15 ph civarında gösteriyor.Bugün phmetremi aldığım yere götüreceğim garantisi bitmeden bir baksınlar tahminen yenisini verirler bana.İnşallah umduğumuz gibi ph metre yanlış ölçüyordur diye kendimi avutuyorum şu anda

aliosmanfelek
14-03-2008, 10:09
Ali bey mesela Erzurum'da benim bulunduğum semtte su değerleri şu şekilde ph:8 , kh:6 , iletkenlik:250ms bunu nasıl değerlendirirsiniz.:)
Vedat bey,
Sizin su değerlerinize bakıyorum. Kh değeriniz suyun 7.6-8.0 değerlerinde gezmesi gerektiğini gösteriyor. Sizinkinde bir problem görünmüyor. Diğer arkadas ozmoz suyu kullandığı için düşündürüyor.

Vedat Yılmaz
14-03-2008, 10:44
Vedat bey,
Sizin su değerlerinize bakıyorum. Kh değeriniz suyun 7.6-8.0 değerlerinde gezmesi gerektiğini gösteriyor. Sizinkinde bir problem görünmüyor. Diğer arkadas ozmoz suyu kullandığı için düşündürüyor.
Ali anladığım kadarı ile ph-kh arasında doğru orantılı bir denge var bunu ayrıntılı bir şekilde anlatabilirsen herkesin faydasına olacaktır.

Ufukİnan
14-03-2008, 10:51
Ph metreyi aldığım yere gittim az önce.Baktılar ve cihazda sorun olduğunu söyleyip sagolsunlar hemen yenisiyle cihazımı değiştirdiler.Bakalım akşam eve gidince değerler ne çıkacak.

aliosmanfelek
14-03-2008, 11:02
Ali anladığım kadarı ile ph-kh arasında doğru orantılı bir denge var bunu ayrıntılı bir şekilde anlatabilirsen herkesin faydasına olacaktır.
Ok abi müsait olunca gün içinde anlatacağım..

Vedat Yılmaz
14-03-2008, 14:46
Ok abi müsait olunca gün içinde anlatacağım..
Ali bekliyoruz:)