Orijinalini görmek için tıklayınız : Kimyasallar-Ph-Gh-Kh-İletkenlik
GSemihsel
08-09-2008, 15:45
Merhaba Sayın DFC üyerleri..benim bi kaç sorum olacak..şu an ters osmos gibi bir cihaz alamayacağım için ph düşürme konusunda kimyasal yöntemler kullanmak istiyorum..bu konuda hangi kimyasal maddeleri kullanabilirm?
Ayrıca kh,gh ve iletkenliği de ayarlamak için neler yapmalıyım?hangi maddelerden ne kadar kullanmalıyım?
Birde bu maddelerin yan etkileri nelerdir?Bunları öğrenmek istedim..şimdiden teşekkürler..
Vedat Yılmaz
08-09-2008, 16:11
Merhaba Sayın DFC üyerleri..benim bi kaç sorum olacak..şu an ters osmos gibi bir cihaz alamayacağım için ph düşürme konusunda kimyasal yöntemler kullanmak istiyorum..bu konuda hangi kimyasal maddeleri kullanabilirm?
Ayrıca kh,gh ve iletkenliği de ayarlamak için neler yapmalıyım?hangi maddelerden ne kadar kullanmalıyım?
Birde bu maddelerin yan etkileri nelerdir?Bunları öğrenmek istedim..şimdiden teşekkürler..
?Semih bey aramıza hoşgeldiniz öncelikle sizden ricamız Profiliniz-imza düzenle sekmesini kullanarak ad, soyad ve şehir bilgilerinizi girmeniz olacak.
Ph düşürmek için asit kullanabilirsiniz, fakat bunların kullanımı oldukça riskli ve dikkat gerektirir hem kendinize hem balıklarınıza dikkat etmelisiniz.Tavsiye edebileceğim asitler; Hümik asit ve fosforik asittir.Bunları damlalar halinde ve damla sayısı çok az olacak şekilde kullanmalısınız aksi halde ani ph düşüşleri balıklarınızı kaybetmenize sebep olacaktır.İlk kullanımdan 24 saat sonra tekrar ölçüm yapın ve gerekiyorsa yeniden kullanın.İlk günler Ph kararsızlık gösterecektir ve salınımlar yapacaktır önce düşük görünebilir sonra bu yukarıya doğru çıkabilir fakat bir müddet asit kullanmaya devam ettiğiniz taktirde Ph istediğiniz değerlerde kalmaya başlayacaktır.
Kh,Gh ve iletkenlik arasında paralel bir bağlantı vardır ve doğru orantılı olarak değişim gösterirler.Düşürmek için saf su ve değerleri düşük damacana su kullanabilirsiniz.(Gerçi alamayacağınızı söylemişsiniz ama bu işin en iyi çözüm noktası Osmos'dur)
Kh/Ph minus adı altında satılan kh ve ph düşürücülerde mevcuttur.
Dikkat! asitler yakıcı ve tahriş edicidir vücüdunuza temas etmemesine çok dikkat etmelisiniz, ayrıca çocuklardan uzak tutmalısınız.
GSemihsel
08-09-2008, 16:35
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Vedat bey..Bu asitleri hangi oranda kullanmalıyım?Ayrıca su değişimleri sırasında asit kullanımında ne gibi bi yol izlemeliyim?..
Vedat Yılmaz
08-09-2008, 16:44
Semih bey, oran konusunda akvaryum hacmi çok önemli ve asit ilavelerini yapacağınız zaman direkt akvaryuma ilave etmeyin, su dolu başka bir kaba damlatın ve daha sonra bu suyu yavaş yavaş akvaryumunuza ilave edin.
Litre/damla ilişkisi konusunda elle tutulur gözle görülür net bir değer veremiyorum ama dediğim gibi çok dikkatli olun ve sabırla ilerleyin acele etmeyim.200 litre akvaryum suyuna 5 damla ölçüsünü kullanabilirsiniz fakat zamana yayarak ilave edin, ani ilavelerden kaçının.İlaveler öncesi ve sonrası(2-3 saat sonra) sürekli ölçüm yaparak ve bu değerleri kaydederek sıhhatli sonuçlara ulaşabilirsiniz.
GSemihsel
08-09-2008, 16:50
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Vedat bey...
Vedat Yılmaz
08-09-2008, 17:08
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Vedat bey...
Rica ederim, Semih bey.
Bora TK.
08-09-2008, 18:11
Semih bey hoşgeldiniz,
Aşağıda eklediğim ve daha önce başka bir arkadaşımıza yardımcı olmak amaciyle yazmıştım, yararlı olacağı kanaatindeyim,
Not: mutlaka su değerlerinizi kontrol etmek için test kitleri edinin, bu işler göz karariyle olmaz,(mevcud su Ph. nedir? nereye inecek?
Mr. Edim arkadaşım.
Ph. ı düşürmek için alternatif öneri sormuşsun,,,
Forumda üye arkadaşlar bu konuyu pekçok kere işlemiştir.
Yinede aşağıda sıralayım,,
1- Fosforik asit (biraz daha kararlı bir yapısı var)
2- Hidroklorik asit (geçici bir durum sağlar)
3- Peat kullanmak (ticari bir ürün-herhangi bir marka)
4- Sodyum Monofosfat (kimyevi madde satanlarda bulunur)
5- Sodyum Bisülfat (kimyevi madde satanlarda bulunur)
4. ve 5. toz formundadır en azından sıvı asitlerden daha az tehlikelidir...
elinize veya üstünüze dökülse bile sıvı asitler gibi yakmaz.
Önemli; Lütfen bu gibi uygulamaları ilk defa yaparken, içinde daha ucuz asitli ortamdan hoşlanan balıklarda, en az 10 Lt. lik akvaryum düzeneyine andıran bir ortamda deneyin, ve denemeleri not edin, sonuca göre Discus larınızda uygulayın.
Dip Not; Sadece Ph. ı düşürmeye odaklanmayın Gh. ı da birlikte doğru orantılı düşünün,,,Bunun için en garantili ve süreklilik arz eden uygulama R/O cihazıdır. (üretim düşünüyorsanız !)
Saygılar,,,
GSemihsel
08-09-2008, 18:47
Bora bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için...en kısa zamanda bir dijital phmetre almam şart..
Enis Pekel
11-09-2008, 19:28
Bence olaya tam adapte olmadan kimyasallarla ph ve diğer su değerlerini düşürmeye çalışmayın.Kolaylıkla balıklarınızı kaybedebilirsiniz.Discus normal şartlarda çeşme suyuna uyum sağlar ve yaşatılabilir. Söz konusu olan üretim suyu hazırlamak ise balıklarınızı gözleyin ve ana tanka bir koni koyun üretim tankınada hazır su (PH ı düşük ve işlenmiş ) ve dinlenmiş musluk suyu karışımını yaklaşık 1 hafta önceden hazırlayıp bekletmeye başlayın balıklar titreyip koniye yöneldiğinde hatta koniyi sertçe temizlemeye başladıklarında onları üretim tankına alın ve larva görünceye kadar kesinlikle yemleme yapmayın.Bu şekilde yavru alabilirsiniz.Hazır su için üzerindeki parametrelere göre karar verebilirsiniz.Bir çok arkadaş istanbulda nil marka suda yavru aldıklarını ifade etmişlerdi.Saygılarımla
GSemihsel
11-09-2008, 21:24
Hazır su için üzerindeki parametrelere göre karar verebilirsiniz
Hazır su kullanmayı düşündüm ama çok araştırmama rağmen kayseride ph ı yavru çıkartmaya uygun bir su markası bulamadım..o yüzden kimyasallarla denemeye çalışıcam..denemeye değer olduğunu düşünüyorum...
Savaş AYDIN
11-09-2008, 22:16
Arkadaşlar geçen günlerde bir akvaryumcuda sohbet ederken ilginç bir olaydan bahsetti. Şahsen tanımadığım 2 discus sever arkadaş hazır su almışlar ve akvaryumlarına bu suyu uygulamışlar 1-2 gün içindede balıklarını kaybetmişler. Hazır suda yaptıkları ölçümlerde nitratın yüksek çıktığıdır.Konuyu kısaca anlattım. Bu gibi sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalmamak için bence en iyi R/O kullanmaktır.
Selamlar...
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.