PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aeromonasmi Yoksa Zehirlenmemi? Yardim

voyager_71
10-03-2008, 13:10
Arkadaşlar yaklaşık 10 gündür discuslarım hastalıkla boguşmaktalar. Yaklaşık 10 gün önce komple akvaryum ve filitre temizliği + %70 su degişimi yaptım.
Ertesi gün akvaryumun içini duman kaplamış gibi idi hemen amonyak patlamasından şüphelenerek %50 sabah %50 akşam olarak suyu degiştirdim ve aktif karbonla filitrelemeye başlayarak bulanıklıklık azalmaya başladı. Tam düzene girdi derken balıklarda kararma ve yeme gelmeme sorunu ile karşılaştım.
Bunun içinde iç parazit düşüncesi ile flaggyl+tetrasiklin+andazol 300 litreye 1 tablet uyguladım. İki gün aynı dozu tekrarladım ve balıklarda su üstünde toplanma baş havada bekleme ve kararma belirmeye başladı.
İlaçtan etkilenmiş olabileceklerini düşünerek yüksek oranlarda su degişimi +ve azo black water ilavesi yaptım. Balıklarda hiçbir düzelme belirtisi oılmadıgı gibi aniden başlayan yüzgeç erimeleri başladı.
5.gün sonunda tüm balıklar hareketsiz zeminde yatıyordu. Kafalarını dahi kaldırmıyor ve yem yemiyorlar.

İlk olarak zehirlenme olarak düşünmüştüm fakat 10 gündür geçmeyen bir zehirlenme olabilecegini düşünmüyorum. Yada bu derece bir zehirlenmede şu an için balık kaybı olmalıydı diye düşünüyorum. Ama hiç balık kaybı yok. Aklıma direk motil aeromanas tarz bir enfeksiyon geldi. Çünkü yüzgeç ve kuyruk erimeleri aniden başladı ve tüm balıklara yayılmış durumda.

Motil aeromanas enfeksiyonunu düşünerek balıklara bugün 4.gün olmak üzere ilk gün 2 tablet tetrasiklin+50 litreye 2 tablet pyoloseptyl+aqua beyaz benek ile tedavi başladım..1 gün ilaç ertesi gün sadece aqua beyaz benek ve günlük %25 su degişimi yapıyorum. Fakat şu an için balıklarda gözle görülür bir iyileşme malesef yok. Akvaryum ölçüleri 130 40 60,ışıklandırma kapalı vaziyetde,su sıvaklıgı 31 derece,

Yardımlarınızı BEKLİYORUM....

tirnerf
10-03-2008, 14:13
Merhaba İlhan bey,geçmiş olsun.Öncelikle sormak istediğim filtrenizi çeşme suyu ile mi yıkadınız?yoksa mevcut akvaryum suyu ile mi?

Sorun büyük olasılık filtrenizde ve suda bulunan bakterilerin ortadan kalkmasına bağlı olarak gelişmiş ve amanyok oranı artmış.Amonyak yükselmesine bağlı balıklarınızda kararama ve yüzgeç çürümeleri görülebilir.
Diğer olasılık da yapmış olduğunuz su değişimleri ,dış parazite neden olmuş olabilir. Balıklarınız mukoza atıyor mu?derilerinde pamukcuk seklinde kabarmlar var mı?

Eğer fotoğraf çekme imkanınız varsa,daha net cevap ve önerilerde bulunabiliriz.saygılar

Tamer
10-03-2008, 14:30
Merhaba İlhan bey,geçmiş olsun.Öncelikle sormak istediğim filtrenizi çeşme suyu ile mi yıkadınız?yoksa mevcut akvaryum suyu ile mi?

Sorun büyük olasılık filtrenizde ve suda bulunan bakterilerin ortadan kalkmasına bağlı olarak gelişmiş ve amanyok oranı artmış.Amonyak yükselmesine bağlı balıklarınızda kararama ve yüzgeç çürümeleri görülebilir.
Diğer olasılık da yapmış olduğunuz su değişimleri ,dış parazite neden olmuş olabilir. Balıklarınız mukoza atıyor mu?derilerinde pamukcuk seklinde kabarmlar var mı?

Eğer fotoğraf çekme imkanınız varsa,daha net cevap ve önerilerde bulunabiliriz.saygılar

Sorulması ve söylenmesi gerekenleri Ali söylemiş,

Bencede filtrenizdeki bakteri kolonisi büyük sekteye uğramış, yapılmaması gerekeni yani aynı anda filtre temizliği ve su değişimi yapmışsınız, birde filtre çeşme altında yıkandıysa amonyak patlamış ve zehirlenme yaşamışsınız, çok fazla kimyasala başvurmuşsunuz, bukadar ilaç yüklemesi balıklara çok ağır gelmiş, amonyak zehirlenmesinden sonra bol O2 ile kendi hallerine bıraksanız belki daha iyi olabilirdi, çok geçmiş olsun.

voyager_71
10-03-2008, 17:24
Cevaplarınız için şimdilik teşekkür ederim. Evet filitreyi çeşme suyu ile yıkamıştım. İlk başta sorunum amonyak patlaması oldugunu bende tahmin ediyorum. Daha sonrasında balıkların derilerinde kabarma ve mukoza atma olmadı. Ama su bulanıklıgı oluştuktan sonra balıklarda diger belirtiler başladı. Baş üstü durma ,bir yerde toplanma, ve şu an hepsi 5 gündür sürekli zeminde yatar vaziyetdeler.Malesef şu an foto çekme imkanım yok.Ama yüzgeç çürümesi genel itibari ile tüm balıklarda var. Kararma ve bazılarında sanki deri alltında kanlanma var gibi renk degişimleri mevcut.morarmış gibi.

Yem almıyorlar.Daha dogrusu tubifeks verdigimde bazısı su üstüne çıkıp almaya çalışıyor ama su üstüne çıkmaya dahi dermanları yok. Bu durum kanda bakteriyel bir enfeksiyonun hakim oldugu düşüncesini arttırdı bende. Ani yüzgeç çürümeleri başlayıncada dogal olarak bakteriyel oldugunu düşündüm. Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar.

motil areomonas ile ilgili linkler

http://www.hayvansehri.com/su-canlilari-sagligi/6082-motil-aeromonas-hastaligi/
http://www.hayvansehri.com/su-canlilari-sagligi/6081-motil-aeromonas-enfaksiyonu/

özellikle belirtiler su degişimi ve amonyak patlaması sonucu aeromonas enfeksiyonu oluşabilecegi fikrine neden oldu.

Discusmania
10-03-2008, 17:31
İlhan , öncelikle geçmiş olsun, balıkları kendi haline bırakıver fazla müdahale ile yumruk yemiş boksöre dönmüşler, sanılanın aksine discuslar kuvvetli balıklardır , müdahaleyi bırakıp balıkları izlemeye geçiver, kanımca ayağa kalkacaklardır.

tirnerf
10-03-2008, 20:21
İlhan bey,Erdal hocamın da dediği gibi şu aşamada ilaçla müdahele edeceğiniz bir durum yok.Tek yapabileceğiniz amonyak ortadan kaldıracak bakteri kültürü oluşmasını beklemek.Bu yüzden akvaryumunuza lütfen daha fazla ilaç atmayın,aksi takdirde bakteri kültürünüz oluşamayacak ve amonyak düşüremeyceksiniz.
Saygılar

Vedat Yılmaz
10-03-2008, 21:04
İlhan bey akvaryumunuz ilaçtan arınmış birhalde ise yani o ilave etmiş olduğunuz ilaçları su değişimleri ile akvaryumdan uzaklaştırdı iseniz, size tavsiyem aqua plus ve aqua cyle kullanın ve suda bakteri kültürünün oluşmasını bekleyin balıklar yem almıyorlarsa sakın fazla yem atıp suyu iyice ağırlaştırmayın.Aqua plus ve aqua cyle bulamazsanız şayet sera aqutan ve sera nitrivec ilave edebilirsiniz.Arkadaşlarında belirttiği gibi siz biyolojik döngüyü alt üst etmişsiniz fakat geçkalınmadı ise merak etmeyin discuslar gerçekten çok dayanıklı balıklardır.(Belirttiğim bu su düzenleyicilerini 3-4 saat ara ile kullanın önce plus)
Geçmiş olsun.

voyager_71
10-03-2008, 22:42
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Şimdi ilk olarak beklemek kelimesine takılmış durumdayım.
Bizler hasta oldugumuzda doktora gideriz ve ilaç alırız. Kimseyi sen yatagında yat,tedavi etmiyecegiz denemez. Açıkçası amonyak zehirlenmesi degildi benim takıldıgım konu. Su degişimleri ile amonyagı zaten büyük oranda uzaklaştırdığımı düşünüyorum. Sorun ilaçlardan özellikle andazol dan kaynaklı bir zehirlenme olup olmadığı idi. Ayrıca evet akvaryumda bakteri oluşumu malesef bitmiş durumda. Açıkçası balıklarımda amonyak patlaması sonucu oluşan belirtiler bir zamanlar Ali Osman Felek isimli arkadaşımızın yaşadıkları ile benzerlik göstermekte. Belki o konuyu hatırlayanlar vardır. Oda hastalık sürecinin başında amonyak zehirlenmesi olarak düşünmüş fakat daha sonra benim balıklarımdaki belirtiler sonucu aeoromonas tedavisine başlamış ve uzun bir tedavi sonucu olumlu yanıt almıştır. Ayrıca Ulvi isminde bir arkadaşımızda aynı şekilde belirtiler sonucu Ali Osman Felek isimli arkadaşımızın tedavisini uygulamıştır.

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=27773&highlight=discusta+hastal%FDk

Şimdi beklemek tabiki belki bakteri oluşumunu hızlandırabilir ama size soruyorum. aeromonas tarzı bir enfeksiyon sonucu enfekte olmuş bir balıgın(bu benim balıklarım için degil genel anlamda) ki başlangıçta genelde zehirlenme belirtisi şeklinde belirtiler gösteriyor. Böyle bir enfeksiyonla enfekte olmuş canlıya bekleyip görelim demekmi dogrudur yoksa herçeşit olumsuzlugu bir arada düşünüp ona göre tedaviye yönelmekmi.

Yaptığımın ilk uygulamada andazol ilavesinin yanlış olduğunun farkındayım fakat daha sonra hem andazolun etkisi hemde balıklarda oluşan bir önceki günki amonyak patlaması sonucu oluşan stres ve bakteri dengesinin bozulması sonucu aeromonas tarzı bir enfeksiyon gelişmesi ihtimali yanlış bir düşüncemidir.,

Onuda geçtik tabiki tedavide ilk amaç akvaryumdaki stres faktörünü ortadan kaldırmaktır ama şöyle düşünün. Bir hastaya temiz bir oda,envayi çeşit yiyecek vererek sadece önleyici tedavi hizmeti verilebilir ama benim durumumda zaten balıklarda bir sorun var ve ilk önce o sornun çözülmesi gerekmezmi.

Sudaki amonyagı gidermek yada bakteri oluşumunu saglamak belki gereklilik arz eder ama enfekte bir balıkta ilk önce etkeni ortamdan uzaklaştırmak gerektiğini düşünüyorum. Arkadaşlar bu düşüncelerimle sizlerin düşündüklerinize itiraz etmek degil amacım. Sonuçta verdiginiz her cevap belkide balıklarımın kurtulmasında etkili olucak. Amacım kafama göre ilaç uygulaması yapmak olsaydı zaten forumumuza bu konuyu açmaz ve tartışarak doğru yolu bulmak istemezdim.
Eger yanlış anlamaya sebebiyet verecek bir cümlem varsa affınızsa sıgınıyorum.Sadece kendinizi bir nebze benim yerime koymanızı istiyorum. Amacım kimseyi kırmak degil.Sadece balıklarım için yapabilecek bir şey varsa bunu konuşarak bulmaya çalışıyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Vedat Yılmaz
10-03-2008, 23:39
İlhan bey burada muhakkakki maksat birbirimizi kırmak değil sadece hepberaber sonuca ulaşmaya çalışıyoruz fakat sizin anlattıklarınızda tüm arkadaşlar aynı sonuca ulaştığı için size hep aynı yönde tavsiyede bulunduk ve dikkat ederseniz benim birde kullanmanızı tavsiye ettiğim ilaçlar var(su düzenleyicisi+ bakteri kültürü barındıran) amaç öncelikle su şartlarını iyileştirmek olmalı şayet sonuç alınamaz ise o zaman ilaç tedavisi 2. şık olarak uygulamaya konulmalı.Sizi anlıyorum çok sıkıntılı bir durum, fakat özellikle ilk yazmış olduğum mesajdakileri uygulamanızı şiddetle öneririm bunu yaptıktan sonra balıklarınızda olumlu bir gelişme görmezseniz o taktirde ilaç uygulamanızı tavsiye ederim.Umarım sizde bizim yazdıklarımızdan kırılmamışsınızdır.
Acil şifalar dilerim.

Discusmania
11-03-2008, 00:12
İlhan bey, anlatılmaya çalışan şeyin özü şu idi, ilaç vermişsiniz bir dolu ilaç, hangisinin ne dozda kullanılması gerektiğinin ölçütü ne, mesela andazol içindeki Albendazol belli bir dozaj üzerinde tehlike arzetmezmi ? karaciğerde sıkıntı oluşturup balığın denge kaybına sebep olmazmı ? Tabirimi maruz görün zaten '' yamulmuş '' balıklara hala ilaç uygulamak ne denli doğru olur ? Benim görüşüm öncelikle balıkları kendi haline bırakmak, yapılacak müdahaleyi zaten yorgun düşen balık kaldıramayabilir.

voyager_71
11-03-2008, 01:00
Erdal bey albendezol şu an kullanmıyorum. Zaten zehirlenmeye sebep olabilecegini düşündügüm tek ilaç albendezoldü ve 300 litrede 1 tablet kullanmıştım. Daha sonra kullanmadım.
Vedat bey söylemiş oldugunuz hagen ürünlerini sipariş etdim. elimde aquatan vardı ama sizin söylediklerinizi de temin edip kullanacagım.

Bu sıralar kar sularından dolayı su degerlerimde degişiklik gösteriyor(resmen su çamurlu akıyor.) ve buda beni korkutan ayrı bir durum su degerleri ph 7,7 ve iletkenlik 265 ölçtüm.Birde hagen combo cihazda bilmedigim bir deger var. sırası ile 7,7 140 ve 265 degerlerini ölçüyor suda. 140 degeri neyi ifade ediyor? r/o kullanmıyorum.

Yarın itibari ile ilk iş filitre iç malzemelerini degiştirip,aquatan ve aktif karbon ile filitreleri çalıştıracagım. Akvaryumda iki adet dış filitre mevcut.Birini mekanik birinide biyolojik filitrasyonda kullanıyorum. Bir tanesi 9wat uw ye sahip. uw yide çalıştırmaya başlayayımmı.

Blıkların kuyruk ve sırt yüzgeçleri çok kötü durumda.Saga sola çarpma ve zeminde hareketsiz durma sonucu bir miktar yaralanmalar mevcut. Bunun için herhangi bir dezenfektan ilavesi yapmama gerek varmı?

Balıklar 10 gündür hiç yem yemediler. tubifex dahil bunun için yapılabilecek birşey varmıdır?

Suya bemiks ampul katsam şu an için fayda yada zarar olarak getirisi olurmu?

arkadaşlar sözlerinizi dikkate alarak ilaç uygulamasına son verip biyolojik filitrasyonun oturması için çalışacagım. sorularıma yanıt verebilecek arkadaşların youmlarını bekliyorum. Olumlu ve olumsuz gelişmeler hakkında bilgi vermeye çalışacagım.

Vedat Yılmaz
11-03-2008, 10:41
İlhan bey akvaryum filtrelerinizin iç malzemelerini yine akvaryumdan alacağınız su ile güzelce yıkayın sakın çeşme suyu ile yıkama yapmayın.Katmış olduğunuz ilaçları su değişimi ile uzaklaştırın fakat katacağınız yeni su direkt çeşmeden olmasın ve mümkünse en azından mutfak filtresinden geçirip birgün bekletin ve ısı ayarlaması yaptıktan sonra ilaveyi yapın sabah %50, akşam %50 ve akvaryuma 4 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin ve güzel bir havalandırma sağlayın.Filtrelerin içerisindeki elyafları tamamen değişmeyin sadece akvaryumun içerisinden alacağınız su ile yıkayıp yeniden aynı elyafları kullanın.Hagen'in aqua cyle elinize ulaştığı zaman normal şartlarda uygulanan dozun iki katını uygulayın, bu ilaç emin olun sizin can kurtarıcınız olacak(bunu kullandığınız zaman filtrelerde aktif karbon olmasın ve uv bu ilacı katıncaya kadar çalışsın kattıktan son uv'yide kapatın).Tekrar geçmiş olsun.

voyager_71
11-03-2008, 11:11
Vedat bey akvaryum suyu şu an tamamen ilaçlı durumda. yani filitre malzemeleriniş akvaryum suyu ile yıkamanın faydadan çok zararı olucaktır biyolojik filitrasyon için.

Su degişimlerini %50.%50 yapacagım,tuz ilavesi iletkenligi yükseltip tekrar bir şoka girmelerine neden olmazmı.

Filitre içindeki tüm malzemeleri ilaç kalıntılarını kaldırmak için degiştirmeyi düşünüyordum. Bu yanlış bir fikirmidir.

Vedat Yılmaz
11-03-2008, 11:19
İlhan bey tuzu birkaç farklı seansla katın.
Filtre malzemelerini akvaryum suyunuz renk itibari ile durgun berrak ise yinede onun suyu ile yıkayın yok şayet su rengi hoşunuza gitmiyor ise o zaman tamamen değişin fakat inşallah su düzenleyiciler elinize en kısa zamanda ulaşır çünkü biyolojık kültür için acil takviye lazım.
Siz bence filtre elyaflarını herşeye rağmen akvaryum suyu ile yıkayın diğerlerini tamamen değişin.

voyager_71
04-05-2008, 23:44
Arkadaşlar balıklarım hakkında ki son durumu sizlerle aynı konu üstünden paylaşmak istiyorum. hastalıgın başladıgı günden bu tarafa yaklaşık 40 gün geçti ve şu an 16 discustan 12 tanesi çok saglıklı yem almaları ve iştahları mükemmel. geriye kalan 4 tanesinden 3 ü yerde yatıyor ama arada yeme tepki vermeselerde hamle yapıyor yatarken alıyor olabilirler ama 1 tane en büyük red map ım çok kötü durumda. hastalıgın başladıgı günden beri yerde yatıyor.çok nadiren kalkıp az hareket edip geri yere düşüyor.Şu an için durumu kritik. Agızdan yada başka şekilde bu balıga yem verebilirmyim. Verebilirsem hangi yemi ne şekilde verebilirim. Yardımlarınızı bekliyorum.

Vedat Yılmaz
05-05-2008, 11:54
İlhan bey merhaba, öncelikle durumu iyi olmayan balıklarınızı bir karantina akvaryumu oluşturarak oraya taşıyın ilk sularını şuanki akvaryumdan alarak doldurun ve sonra küçük değişimler yapın.
Bu balıklarınıza ağızdan yem uygulama işi konusunda diğer arkadaşlar ne der bilemiyorum fakat benim bir fikrim yok yanlız balıklarınıza sera fistamin vitamin uygulaması yapabilirsiniz genellikle yeme damlatılır fakat siz direkt suya katın ve yine bu vitamin ile ıslatacağınız bir kaç yem tanesini balıklarınıza bu karantina akvaryumunda vererek tüketilip tüketilmediğini gözlemleyin.Sera vitamin uzun zamandır hastalıkla mücadele eden balıklarınızı belki bir nebze harekete geçirebilir.
Bu akvaryumun ısı ve oksijenine oldukça dikkat edin, İnşalllah bunlardada olumlu gelişmeler olur tekrar geçmiş olsun.
Saygılar.

voyager_71
05-05-2008, 12:45
Vedat bey hastalığın başladığı günden beri degerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Anlamadıgım bir nokta yerde yatan 4 balıgında çok güzel renkelere sahip olan ve en iri balıklar oluşu buda cinsiyet konusunda 4 ününde erkek olduğunu düşünmeme neden oldu.Balıklara daha önceki süreç içerisinde gerek bemiks gerekse azo discus vitamin adı ile satılan üründen suya uygulama yolu ile uyguladım ama bunlarda şu an için çok fazla direnç kaybı var. Açıkçası bemiks vitamini direk enjektörle agzına sıkmayı denemeyi düşünüyorum. Balık halsizliğini bir nebze atabilse sanki toparlanacakmış hissi uyandırıyor. Çünkü hiçbir şekilde kendilerini bırakmadılar. Bu gidişle discusta hareketsiz yerde yatma rekoru kırıcaklar..

Vedat Yılmaz
05-05-2008, 23:16
İlhan bey bilmediğim ve uygulamadığım bir yönten ağızdan direkt yem ve vitamin uygulama, bu yüzden sizi bu konuya teşvik etmek istemem.Sonucu ne olur bilemiyorum inşallah daha olumsuz sonuçlar doğurmaz fakat başka yol kalmadı ise denemekte fayda var enazından tecrübe etmiş olursunuz fakat böyle bir uygulama yapacak olursanız benim size tek tavsiyem dozaja dikkat edin.
Balıklarınıza acil şifalar dilerim.

mustafaburuk
08-05-2008, 19:15
İlhan bey çok geçmiş olsun.İnşaALLAH yatan balıklarınız ayağa kalkar.Konuyu takip ediyorum.İşin ilginç olanı her ne kadar zor günler geçirsenizde bu konuyu takip eden benim gibi diğer discus besleyenler tecrübe kazanıyor.Zahmet olmadan rahmet olmuyor 40 gün çok uzun bir süre sabır işi.
Son durumları nedir balıklarınızın?
Acil şifalar.

perfectdiscus
09-05-2008, 17:52
İlhan bey ben pek ilaçlara güvenen bir discusçu değilim ama ithal balıkla gelen ve kararma ,yüzgeçlerde deformasyon yaratan bir hastalığa karşı ilk defa azoo-protozoa ve azoo-endoparazit adlı ilaçların birlikte kullanımıyla kesin bir tedavi yapma şansım oldu.öldü dediğim balıklar 3 gün içinde yem yemeye başladı.şiddetle tavsiye ediyorum.Belirtiler sizinkilerle tamamen aynıydı.Saygılarımla....

voyager_71
11-05-2008, 00:33
Mustafa bey ve alper bey teşekkür ederim. Balıklarda şu an halen bir gelişme yok.4 tanesi yerde yatıyor ,kalan kısım çok iyi durumda.Alper bey hastalıgın ilk başlarında azoo endoparasit ilacını denemiştim.Şuan ilaçtan çok yem yemeye baglı halsizlikten klakamıyorlar. Bakalım onlar 40 günü aşkın süredir yaşamak için savaşıyorlar. İnşallah hayatta kalanlar olur