Orijinalini görmek için tıklayınız : Su Piresi Üretimi
Merhaba, faydalı olduğunu düşündüğüm canlı yem üretimi konusundaki bilgilerimi Fatih Aksuoğlununda önerisiyle sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle su pirelerinden bahsetmek isterim.Su pireleri doğal ortamlarında çok temiz ve akıntısız sularda yaşarlar,doğadaki su pirelerini akvaryum şartlarında üretmek biraz zordur, bu yüzden işe doğadan toplayacağmız su pireleriyle başlayamayız.Pireler için şiddetli ışık gereksizdir,gün ışığı alan bir yerde rahatlıkla ürerler.Sıcaklık 20-26 derece arasında olmalıdır,bu sıcaklığın altında üreyemiyorlar. Kısaca oda sıcaklığında üreyebilirler, soğuk kış günleri haricinde ısıtıcıya gerek yoktur. Pireleri üretmek için kullanılacak su kesinlikle klor ve benzeri maddeler içermemelidir. Akvaryumumuzdan çektiğimiz dip suyu bu amaçla kullanılabilir fakat bu su da metilen mavisi gibi kimyasallar içermemelidir çünkü pireler kimyasallara karşı çok hassaslar. Ayrıca, su pireleri parazitlere arakonakçılık etmediklerinden hastalık taşımazlar.
Pireleri üretmek için 50cm boyunda bir akvaryum, hava motoru ve hava taşı yeterli.Bunları sağlayamam diyorsanız büyük damacana pet şişesini keserek üretim amaçlı kullanabilirsiniz. Akvaryumdan çektiğiniz suyla doldurduğunuz akvaryuma hava taşını yerleştirip motora bağladıktan sonra havalandırmayı çok yüksek debili olmayacak şekilde ayarlarak havalandırmayı başlatıyoruz. Temin edilen su piresi kültürünü suya bırakıyoruz. Pireleri beslemek için ben kuru maya kullanmıştım, at gübresi ya da başka gübreleri tavsiye etmem. İki günde bir, silme 1 tatlı kaşığı kuru maya pirelerin beslenmesi için yeterli olacaktır, herhangi bir balık yemi de kullanabilirsiniz. İki gün sonra mayanın sudaki bulanıklığı geçmeye başladıkça maya ilave edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husussa pirelerin suyunun değiştirilmesidir. 15-20 gün süreyle su değişimi yapılmalı, bunu yaparken hava motorunu kapatıp tortuların ve pirelerin pisliklerinin çökmesini bekleyip bir kepçe yardımıyla pirelerden bir kısmını toplayıp kendi sularıyla bir maşrapaya alınmalıdır. Üretim yaptığınız akvaryumu yıkayıp temizledikten sonra tekrar akvaryumunuzdan çektiğiniz suyla doldurun ve pireleri içine kendi sularıyla salıp yeni bir kültür oluşturun.Korkmanıza gerek yok pireler iki günde yüz katı çoğalabilme özelliğindeler.Bence üretimi diğer canlı yemlere göre kolay ve gayet besleyici olan su pireleri hakkında size birazcık da olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
gsdiscus
08-03-2008, 23:15
Güzel paylaşım teşekkürler.
fma55discus
10-03-2008, 09:24
Murat bey ellerinize sağlık teşekkür ederiz.
diskusman
11-03-2008, 00:24
Güzel paylaşım teşekkürler.
Ufukİnan
11-03-2008, 09:53
Murat bey,
Mayanın koku problemi var.Yerine muz kabuğu veya kara lahana verebilirmiyiz.Ayrıca verdiğiniz kuru maya miktarı bana biraz fazla gibi geldi,kaç litre suya o kadar maya koyulmalı?
Birkaç sene önceki denememde fazla mayanın su pirelerini öldürdüğünü görmüştüm.
Saygılar
Ben tecrübelerimi paylaşmak isterim bu konuda , 1 kova içine yada büyük bir bidonun içine su doldurup bir kaç gün bekletip bir kaç koyun gübresi ekleyip su pirelerini aşılıyoruz birde hava motoru çok önemli burda iyi bir havalandırma çok verimli su piresi demek,su pireleri 10 günden itibaren çoğalmaya başalayacaklar bu devrede her 2 günde bir koyun gübresi atın 18. günde ise suya havuç suyu ilave edin ki balıklarınız renk kazansın göreceksiniz su pireleri nasıl kırmızı kırmızı şişkin 20. günde su pireleri hazır durumda porsiyon porsiyon verin ,balıkların 1 haftada nasıl değişik bir hal aldığını gözlemleyin.
Ben maya kullandım tam verim alamadım ve koku da cabası ama yukarıda uygulamış olduğum yöntem birçok denemeden ortaya çıkmıştır,bilgilerinize.
exotic2616
11-03-2008, 12:50
Paylaşım için teşekkürler
Adil Özçelik
11-03-2008, 13:09
Murat bey,
Paylasım için tesekkürler, bu arada bir aydan bu yana bende su perisi üretimi ile ilgileniyorum edindiğim kültürde beslemeyi spurina vererek başarı elde ettim. başka herhangi besin vermiyorum ve üreme çok iyi. Su olarak dip çekimindeki suyu kullanıyorum.
Murat bey paylaşım için çok teşekkürler, bende konuya Tubitakın hazırlamış olduğu ve Atatürk ünv. değerli hocaları Hasan Gürbüz ve Süha Kürşat Önalan'ın kaleme almış olduğu bu dosyayla katılmak istedim, umarım su piresi yetiştirmek isteyen arkadaşlara yardımcı olabilir.
Not: Eklenti Pdf formatındadır, okuyabilmeniz için pc'nizde Adobe Reader yüklü olması gereklidir.
Murat Ürkmez
20-03-2008, 17:51
Herkese selamlar, uzun yıllar su piresi üreten biri olarak, bende bir şeyler paylaşmak istedim. Pire kültürü oluşturmak için yapılan işlemler hepsi doğru bunun için fazla söze gerek yok, sadece eklemek istediğim noktalar için buradayım. At gübresi ev ortamında iyi olmaz..
*Murat bey hava taşından bahsetmiş, ancak; buda çok iyi bir çözüm değil, su sirkülasyonu çok fazla olduğunda pirelerde ölümler başlıyor. ölü pire kalıntıları, kültürün çökmesine neden oluyor. Bunun en güzel yönü büyük tanklarda yapmaktır. Oksijen çok kısık şekilde olursa problem olmaz. ben kullanmıyorum, kullandığımda hep problem yaşamıştım.
*Düzenli olarak hasat yapmanızı öneririm.
*En önemli olan nokta pirelerin beslenmesidir. bu konuda, herkes aynı uygulamayı seçiyor. Ancak şuan size vereceğim bilgi çok basit herkesin AAaa diyeceği bir gıda olacak. Bu pireleri kıpkırmızı yapıyor vede ben hiç bir zaman hiç bir yem denemelerimle bunun kadar hızlı çoğaltan bir yemde görmedim.
Maya dozunu ayarlayamadığınızda kültürün çok çabuk çökmesine neden oluyor.
Su piresi aynen bir filtre gibidir. sudaki tüm algler bakteriler v.s. ne varsa bünyesine çeker. Ama bunları absorbe ederek temizlik yapar. bunu balıklarınıza verdiğinizde bir zararı olmaz. yanlız az önce dediğim püf nokta, ne varsa çekiyor peki biz pireyi burada iyi besler isek bunu yiyen balıkta bu besini direkt alacaktır. bomboş 2 - 3 günlük artemia larvası amino acidlerce hufa yağları v.s. fakirleriyor ise, bu pirelerde boş olduğunda besleyecek diye düşünülmesin. Zaten su piresinin en büyük özelliği, balıkları kızıştırmasıdır. Tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük etkisi var.
Japon balığı üretiminde haftasında yumurta alabilmenin tek yolu su piresidir. Başka türlü ymurtlatmak çok zordur. havuzlarda ben bu şekilde 10 günde bir yumurta alıyorum.
Spirulina mükemmel bir gıdadır pireler için ama maliyet için ne kadar doğru olur bilmiyorum. Gelelim bendeki formüle ;
Arkadaşlar en yakın bir markete gidip, MANTAR çorbası alacaksınız. Şaşırmayın hazır paket mantar çorbası alın, doz konusunda net bişey veremeyebilirim. bunu tank boyutundaki gelişime göre siz ayarlayacaksınız. 200 litre tanka 2 çay kaşığı suda eritip tanka boşaltın. Sonraları dozunu siz fazlalaştırır yada düşürürsünüz. Çok besleyici olmasaydı bu kadar hızlı çoğalmaz vede kan gibi kırmızı renk almazlardı. Birde en iyi besin gıdası olarak 2. şıkta bildiğiniz hayvan kanıdır. buna herkesin cesaret edeceğini tahmin etmiyorum. Ancak
piyasadaki en etkili pire gıdası bu ikisidr..
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...
Saygı ve Sevgilerimle...
fma55discus
20-03-2008, 23:03
Murat bey teşekkürler herkezin kendi tecrübelerini paylaşmasıyla bu konular dahada gelişecektir.
Murat Ürkmez
21-03-2008, 14:28
Hobinin gelişmesi için hepimiz el birliğiyle Fatih bey,..
diskusman
12-04-2008, 10:17
Süper bir paylaşım teşekkür ederim selamlar bu arada bilgilerinizi mahrum etmeyin saolun.....
scarface
12-04-2008, 13:21
Madem tecrübeleri paylasıyoruz bende kendi yaptığımı anlatayım.İki gün önce akvaryumcuma gittim su pirelerini görünce 3 ytllik aldım eve getirdim balkondaki büyük bidona dinlenmiş su koydum ve poşetti pireleri saldım biraz kepçeyle yakalayıp balıklarıma verdim muhtesem yiyorlar sonra balkondaki bidonun içine pul yem attım ve ekmek içi kırıntılarını attım dün baktım yavrulamışlar bile çogalmışlar tabi bu benimki tamamen acemi deneyimiydi ama şimdi burdan aldığım bilgilerle yeniden deniycem çünkü anladığım kadarıyla yavrular pireleri sevdi.
hakanserin
15-05-2008, 13:33
Merhaba arkadaşlar.Ben de kendi yöntemimi anlatayım.Gerçekten çok mükemmel bir besin olarak görüyorum supirelerini.Yetiştirdiğim yavrularda supiresi verdiklerimle vermediklerim arasında ciddi gelişim farklılıkları oluyor.Herkese tavsiye ederim.
Ben balkonda beklettiğim pet şişeler içindeki su yeşerdikçe,su pirelerine yem olarak kullanıyorum.5-6 tane 1 litrelik peti koyarsanız (ağzı açık olsun) birkaç günde yeşilleneceğini görürsünüz.Supirelerine haftada 1 pet vermeniz yeterli.Güzel çoğalıyorlar.Gübre kullanmak ev ortamı için uygun değil,pek tavsiye etmiyorum.(koku,hijyen vs.açısından uygun değil)
Şu sıralar bana aşılama için bir miktar su piresi lazım.Malesef yaşadığım ilçede bulamıyorum.Bana yardımcı olmak isteyen arkadaşlar olursa, özel mesaj atarsa çok sevinirim.Teşekkürler..
aytackurt
18-05-2008, 12:23
Arkadaşlar eğer su piresi aşılamak isteyen varsa kendisine gönderebilirim.Elimde oldukça fazla var 2 akvaryum dolusu diyebilirim.:) Telefonlada irtibat kurabilirisniz.0 546 411 99 89.DFC üyelerine ÜCRETSİZ.biggrin
Aytaç bey DFC üyelerine göstermiş olduğunuz bu Jest'ten dolayı tüm üyelerimiz adına teşekkür ederim:)
aytackurt
18-05-2008, 19:10
Rica ederim Tamer bey amacımız bu sitenin daha güzel yerlere gelmesine katkıda bulunmak.Elimizden gelen yardımlarıda esirgememek lazım.İmkanım oldukça da yapmaya çalışacağım inşallah.Aslında unuttuğum birşey var.İstanbul dışındaki arkadaşlara yönelik.İşim gereği başka illere göndereceğim malzemeleri belirttiğim adresten alırlarsa ücret ödemelerine gerek yok.Yani kargo da bedavaya geliyor.Sadece istanbul dışınabiggrin
Verdiğiniz bilgiler çok değerli ama ahngi hayvanın kanı oldugunu yazmamışssınz efendimm???ve nerden bulabiliriz kafamızda soru işareti oluştu??
diskusman
07-06-2008, 23:00
Aytaç bey teşekkür ederim...
aytackurt
08-06-2008, 01:08
Rica ederim Hasan bey.İlgilenen herkese teşekkür ederim.Saygılar.....
Aytaç abi gönderir doğru sölüyor..Banada ücretsiz gönderdi 3 gun önce sanırım ama bazı aksilikler çıktı sölediği adreste bana biraz uzaktı malesef alamadımmmm:(:(
hakanserin
11-06-2008, 08:52
Aynen katılıyorum.Sağolsun çok fedakarlığını gördüm.İlk önce Çerkezköy'e çalıştığım fabrikaya kadar gönderdi.Aksilik işte,supireleri ölünce çok üzüldük.
Hafta sonu İstanbul'da işim vardı,hemen dönmem gerektiği için mekanına gidemedim.Ama sağolsun hiç üşenmeden işini gücünü bırakıp bana uygun bir noktaya getirdi.Tekrar teşekkür ederim...
Şimdi epey ürediler,isteyen olursa yakın çevremdekilere bende verebilirim...
aytackurt
11-06-2008, 14:19
Rica ederim hakan kardeşim.Elimizden geldiği kadar herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz.İstanbul a uğradığınızda mekanımızada bekleriz.
merhaba vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü teşekkür ederim. B u pireleri büyük balıklarada kullanabilirmiyiz(10 15 cm)
Merhaba ,
Benim de biraz (üretebilecek kadar) su piresine ihtiyacım var. Yardımcı olabilirmisiniz?
tearaway
07-07-2008, 16:03
Arkadaşlar eğer su piresi aşılamak isteyen varsa kendisine gönderebilirim.Elimde oldukça fazla var 2 akvaryum dolusu diyebilirim.:) Telefonlada irtibat kurabilirisniz.0 546 411 99 89.DFC üyelerine ÜCRETSİZ.biggrinAllah razı olsun, gönlü zengin Aytaç abi beni de kırmadı. Evinde ağırladı, zamanını ayırdı, hoş sohbet etti. Eminim herkese aynı gönül zenginliğiyle yaklaşıyordur. Bir kezde buradan teşekkür etmek isterim.
Aytaç abi meşgul ya da ulaşılamaz olursa Avcılara yolu düşenlere bende yardımcı olabilirim.
Hobiciler arasında ki bu yardımlaşmanın nazara gelmemesi dileğiyle.
Ercan Bayram
07-07-2008, 20:54
Aytaç abiden bende istedim özel mesaj ile su piresi...
Beslemeye devam ettiğim 3 tane japon balığı ve kurulumunu yapacağım discus akvaryumum için ön hazırlık olarak kullanacağım...
Akvaryum aldım. :)
Babam arabayı tam zamanında sattı :)
Akvaryumu bir türlü getiremiyorum eve sabırla yeni bir araba almamızı bekliyorum...
Mantar proteince zengin aklıma gelmişti ama hazırlaması vs zor olabilir diye düşündüm ve hiç aklıma hazır çorba hali gelmemişti iyi fikir...
Üretim hakkındaki bilgileriniz için teşekkürler.
tearaway
08-07-2008, 07:24
1
Havalandırmayla ilgili kafamda soru işaretleri oluştu. Bir kaç yerde bol hava verdim öldüler denirken, aşağıda makaleden alıntı yaptığım gibi ;
"Daphnia kültürünün yapıldıgı ortam kuvvetli bir havalandırmayla
çok iyi karıstırıldıgında disiler üzerindeki
yumurta sayısının, alg üretiminin ve disi sayısıyla populasyon
yogunlugunun arttıgı bildirilmistir"
denmiş. Aytaç abininde çok az havalandırma yaptığını düşünürsek hepten kafam karıştı.
2
Yine bir diğer husus, sıcaklık
Aynı makalede
"Su piresi ile ilgili yapılan bir çalısmada su sıcaklıgının
13ºC oldugu bir ortamda üremenin düsük oldugu,
25ºC sıcaklıkta verimin düsük aynı zamanda ölüm oranının
yüksek oldugu, su sıcaklıgının 19ºC oldugu ortamlarda
üremenin optimum düzeye ulastıgı bulunmustur
(3)."
Denmiş, balkonda üretim yapılırken bu değerlerin üzerine çıkıldığı halde hayli tatminkar sonuçlar alınıyor, acaba daha iyi sonuçlar için sıcaklığı düşürmek mi gerek?
aytackurt
08-07-2008, 17:43
Ülvi abicim öncelikle güzel sözlerin için Allah razı olsun.Söylediklerin senin iyiliğinden.Diğer sorulara gelince öncelikle havadan başlayalım.Ben denedim oldu diye bir kural söylemem.Ama daha önce havayı günün her saati verdim.Akvaryumda okadar çok pire göremedim.Ama havayı belirli aralıklarla verince daha çok olduğunu gördüm.Isıya gelince doğrudur.Dediğim gibi herzaman güneş görmediği için ısıyı hiç dert etmedim.Sadece kışın ısıtıcı taktım 22-24 derece ye ayarladım bir problemle karşılaşmadım.Daha doğrusu kendi hallerine bırakınca vede hergün balıklara verince daha çabuk ürüyorlar.Eğer 4-5 gün hiç vermeyin dibi çok kirleniyor ve çok az görüyorsunuz.Hergün akvayumunuzun ölçüsüne göre azda olsa üsten hasat yapmanız gerekmektedir.Dibini bulandırmadan.Benim yaptıklarım bunlar ve Allah a şükür hiç sıkıntı çekmedim 4 akvaryumum var hepsine sadece sabahları veririm.Hiç aksatmadan.Yardımcı olabildimse ne mutlu bana.İllada benim dediğimi yapın demiyorum.Sizlerde deneye deneye öğrenebilirsiniz.Bende kültür çok siz deneyin aşılamak için kültür benden.Saygılarımla......icon_lol
tearaway
08-07-2008, 18:16
Zati akvaryumdakiler deneme tahtasına döndüler. Soya unu, çok az süt ve bozulmuş bir zeytinin küf tabakası + spirulina attım. En kısık ayarda suyu hareketlendirmiyecek şekilde de hava veriyorum. Çoğaldılar mı anlamadım ama azalmadıklarını söyleyebilirim :)
Sizin ev kadar serin olmadığı için güneşte bir şey olur ihtimaliyle bidonu odada tutuyorum, hatta bilgisayarın yanına koydum balık seyreder gibi seyrediyorum Allahu tealanın eşsiz sanatını.
Onlara sadece spirulina verdim. Dün biraz havalandırayım dedim akabinde (20 dakika kadar sonra) su yüzeyinde yumurtalar gördüm, bunun üzerine diğer akvaryuma yaptığım gibi çok az hava verdim. Şimdi bakıyorum o yumurtalardan eser yok sanırım iyi gelmedi ya da hava ihtiyaçları karşılanınca dibe gittiler.
Çok incelenesi canlılar ve çok tatlılar. Tekrar teşekkür ederim :)
Bende acizane evimde 1.5 senedir pire üretiyorum (balkonda)iyi kötü benimde deneyimlerim oldu.Benim çıkardığım en önemli sonuçta pireler için hazırladığımız suyunda bir döngüye ihtiyacı olduğu ve bu döngününde oluşabilmesi gerçekten bayağı bir zaman alıyor.Döngüyü hızlandıracak faktörlerden de en dikkat çekici olanı bence güneş ışığı eğer pireleri koyduğumuz yer güneş ışığı alıyorsa eninde sonunda pireler ürüyor.Kışın -2-5 e kadar düşen sıcaklıkta bile ölmediklerine şahit oldum yazında +40 dereceye kadar ölmediklerini gördüm.Ha kışın üremeleri büyük oranda duruyor ama sıcaklık ne kadar yükselirse yükselsin ısı varsa üremede var.
tearaway
21-07-2008, 02:05
Gözlemlerimi paylaşayım.
1-) Bizdeki canlılar aslında 2 farklı türmüş. Zıplayarak yüzen canlılar su pireleri, daha yuvarlak ve doğrusal yüzen canlılar "bosmina". Doğada yaşam alanları ortakmış.
Bu bosmina
http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clBlonsidesml.jpg (http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clBlonside.jpg)
Buda su piresi
http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clDros1sidesml.jpg (http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clDros1side.jpg)
Bosmina 100 um
Su piresi 500 um
Bu konuda ege üni'de yapılan bir araştırma
http://jfas.ege.edu.tr/pdf/20_Aygen_22_3-4_2005.pdf
Yine okuduğum kadarıyla formu daha yuvarlak, boyut olarakta su piresinden küçük bu canlının (Bosmina longirostris) daha dayanıklı olduğunu öğrendim. (İlk kültürü çökerttiğimde tecrübe de etmiştim, bosminalar ölmedi.)
Şartları daha iyi tolere ediyorlar. Aya vurulduğunda "temmuz, ağustos, eylül ve kasım aylarında su pireleri fazla gözlenmezken" bosmina tüm aylarda hayatta kalıp gözleniyor.
Bu canlıların hepsi Cladocera familyasına ait.
Bosminalar "protozoa" ve algler ile besleniyorlar. Su piresi ise alg, tek hücreli canlılar ve bazı bakterilerle besleniyor. Kırmızı ile işaretlediğim gibi bu protozoa beni biraz endişelendirdi.
Bu elde ki kültürde daha farklı canlı türleri olma olasılığı da var. Geniş bir familya.
2-) Çok çok dikkatli bakıldığında bosmina yavrularının yine anaçları gibi doğrusal, su piresi yavrularının da aynı anaçları gibi salto atarak yüzdüklerini gördüm. 1 hafta içinde olgunluk dönemine erişip 2 hafta içinde yavruluyorlar. 30-45 gün arası ömürleri var
Bosmina erkekleri çok daha küçük su piresi erkekleri ile dişileri arasında fazla boy farkı yok.
3-) Yaz yumurtası ve kış yumurtası olarak iki şekilde yumurta taşıyorlar. Bosminaların buna ihtiyacı yok çünkü zati çok dayanıklılar. Su pirelerinde yaz şartlarında erkeğin döllemesi olmadan yumurtalar açılıyor. Şartlar iyi olmadığında erkek su pireleri dişileri döllüyor ve kış yumurtaları oluşuyor. Kış yumurtaları hayli dayanımlı ve sert oluyor, şartlar uygun olduğunda açılıyorlar.
4-)
http://www.gpmatthews.nildram.co.uk/animalcules/copepoda/cyclops5.jpg
Bu Copepoda sanki bizdeki kültürde gördüm, ikisindende çok daha küçük bir canlı. Ayıklanarak kültüre alınsa artemia gibi verilebilir. Bu da bizimkilerle ortak yaşam alanlarında bulunuyor. Araştırmalarda aynı bitki çevresinde dolaşan 8 + 5 türe sıklıkla rastlanmış. Bunların arasında bizimkilerde var.
Kolay gelsin.
5-) Bu canlılara hava vermeye gerek yok.
tearaway
21-07-2008, 03:00
http://www.fisheriessciences.com/tur/Journal/vol1/issue2/jfscom2007007.pdf
Bu çalışmada, Ocak 2000- Eylül 2003 tarihleri arasında Bafra Balık Gölleri’nden çeşitli ağlar ve oltalar yardımıyla 173 adet havuz balığı örneği yakalanmıştır. Bu örneklerin sindirim sistemi içeriği analizleri sonucunda tespit edilen organizmalar;
Geometrik Önem İndeksi (GII) metodu kullanılarak incelenmiştir.
Havuz Balığı’nın sindirim sisteminde baskın olan bitkisel besin çeşitlerinden bazıları Navicula, Amphora ve Cymbella’dır. Hayvansal olanlar ise; Daphnia, Bosmina ve
Copepoda üyeleridir.
Kış mevsiminde yine en fazla tüketilen besin çeşidi Copepoda’dır. Bunu Navicula ve Bosmina izlemektedir.
http://img88.imageshack.us/img88/2262/26454850no2.jpg
tearaway
21-07-2008, 20:56
Tevafuk eseri yeni bir şey keşfettim. Su pirelerinin beyaza olan ilgileri.
Bir dondurma kasesi (Beyaz) suya ters ya da yan gelecek şekilde koyun ve yüzdürün. 15-20 dakika sonra su piresi kültürünüzün %40-50'si yavrularda dahil bu kabın ya içine girecek ya da dışında debeleniyor olacak.
Aynı eğilim bosminalarda yok, iki türü birbirinden ayırmak veya kültürünüzün durumunu yavru miktarını öğrenmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. İşte sabah çektiğim resimleri.
http://img177.imageshack.us/img177/5262/picture1564aq4.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/9617/picture1554rf7.jpg
Resimde kum gibi gözükenler yavruları nispeten beyaza yakınlar, pek seçilmiyor.
http://img48.imageshack.us/img48/7192/picture1556ch7.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/1558/picture1557pg4.jpg
Bunlarda kabın içine toplaşanlar.
http://img175.imageshack.us/img175/2949/picture1560oz8.jpg
http://img48.imageshack.us/img48/9623/picture1562wo2.jpg
Bu resimlerde kültürün genel görünümü. Eskimiş sünger filtre süngeri 3-4 günde tamamen yosunla kaplandı. Camlarda aynı şekilde, besin kaynakları. İhtiyaç olmasada 3-4 günde 1 kez bir çay kaşığı mantar çorbası veriyorum.
* Hacim küçük olduğunda (1-2 litre) güneşin ortasına koymayın, su çabuk ve fazla ısındığından ölüyorlar, sabah tecrübe ettim ve yine bosminalar ölmediler.
tcdiscus72
27-07-2008, 03:31
Paylaşımlar çok güzel, teşekkürler. Ben de kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum. 2 aydır 100 lt lik tankta supiresi yetiştiriyorum. Birçok yöntem-öneri okudum, uygulamaya çalıştım. Su pireleri için en iyi besin alglerdir. Maya besleyici olsa da sadece pirelerin irileşmesini sağlıyor ancak üreme hızlarını ve besin değerlerini azaltıyor. Bu yüzden balkonda sürekli yeşil su bulundurmak gerekiyor. Işık loş olabilir ya da gün ışığı olabilir. Ekstradan yoğun ışığa gerek yok. Hava motorundan çıkan kabarcıklar yavru pireleri öldürebiliyor bu yüzden hava olmamalı ya da çok ince ve az olmalı. Sıcaklık 20-26 derece arası en iyi üredikleri aralık. Ben son 1 aydır verimde düşüş gördüm. Tankın sıcaklığı 28-29 derecelerde.
Besin değeri oalrak %7,5 protein içeriyorlar. Bu yüzden %8 protein içeren tubifeksin en iyi alternatifi olarak görülebilir. Bu iki canlı yemin de su oranı %80lerde. Bu yüzden Discuslar için ev yapımı yemler kadar besleyici olamazlar. Fakat balıkların refleksleri ve moralleri için canlı yem çok önemli. Ayrıca yetişkinlerde üremeyi tetikleyici rolü de yadsınamaz!
Tankımda Daphnia magna türü oluğunu düşünüyorum. Daphnia pulex daha ufak ve besin değeri de daha düşük bir hayvan. Ülkemizde her ikisi de bulunuyor. Bir de Moina türü var ki o başlı başına bir nimet ama kültürü nasıl bulabileceğim hakkında bir fikrim yok. Moina çok daha ufak. Magna 3-4 mm iken Moina 1 mm kadar. Yavruların beslenmesinde çok önemli olabilir.
Discusmania
27-07-2008, 13:07
Konu bir çok arkadaşın katkıları ile akademik bir çalışma mahiyetine bürünmüş, katkısı olan bütün arkadaşlar teşekkür ederim, su piresi konusunda meraklı olan hobici dostlarımız adına şaheser bir kaynak teşkil etmiş.
Toz siprulinanın pire üretiminde başrol oynadığını düşünüyorum denedim ve 1 haftada pirelerim yaklaşık 5 kat arttı.
Vedat Yılmaz
27-07-2008, 21:00
Toz siprulinanın pire üretiminde başrol oynadığını düşünüyorum denedim ve 1 haftada pirelerim yaklaşık 5 kat arttı.
Sercan bey benim düşünüpte tatbik edemediğim şeyi denemiş ve anlaşılan çok olumlu bir sonuç almış arkadaşlara önerilir.:)
captain__53
10-08-2008, 15:32
Elinize emeğinize sağlık ulvi bey çok harika bir anlatım olmuş.
aytackurt
19-09-2008, 10:24
Sevgili arkadaşlar öncelikle su piresi için göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim.Yaklaşık 4 aydır ücretsiz verdiğim su pirelerini malesef yavru diskuslarımla uğraşmak ve onlara yer açmak için kısa bir süreliğine ara vermek zorundayım.Yaklaşık 25-30 İl'e göndermiş ve şehir içinden de birçok arkadaşa vermiş bulunmaktayım.Sadece Trabzon da sevgili Tahsin abime gönderemedim.Aslında gönderdim ama Şöförde kalınca hepsi ölmüş.Kendisine şuan ulaşamıyorum.Enis Pekel bey haber verirse sevinirim.icon_lol.Enson olarak Trabzona gönderdikten sonra ara veriyorum.Şuan kendime yetecek kadar ayırdım.Herşey için ve Discus Fun Club a çok çok teşekkür ederim.Herşey gönlünüzce olsun.Saygılar....
diskusman
19-09-2008, 11:00
Aytaç senin bana verdiğin pireler çok işime yaradı,çok teşekkür ederim.
Aytaç bey gönderdiğiniz pireleri aldım çok teşekkür ederim,gerçekten çok yardımcı oldunuz.Benim pireler konusunda pek bilgim yok,forumu okudum aldığım pirelerde bişey gözlemledim; su yüzeyinde kahverengi yuvarlak haşhaş tanesi gibi bişeyler oluştu acaba bunlar nedir?
aytackurt
23-09-2008, 12:08
Yumurta icon_lol.Yalçın bey dediklerimi yapın gerisini pirelere bırakın.Kolay gelsin.
Hay allah ne bileyim ben,kimse yazmamış ki bunların yumurtası böyle olur diye iyiki toplayıp atmadım ........
oscarcem
18-10-2008, 15:35
Bu su piresi kültürünü Ankara'da nerde bulabilirim acaba?.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Selamlar bende su piresinden üretmek ve balıklarıma vermek istiyorum.Ankara'da oturuyorum ve bu kültürü nasıl elde edebilirim.Şimdiden teşekkür ederim.
aytackurt
19-10-2008, 23:44
Arkadaşlar inan elimde bana yetecek kadar su piresi var.Kış aylarına girdiğimiz,akvaryumlarda balkonda olduğu için sadece kendime yetecek kadar ilgilenebiliyorum.Isıtıcı takmam lazım daha fazla pire olması için.Mesaj yazılıyor telefon açılıyor.Arkadaşların ilgisi için teşekkür ederim.Ama inanın bu aralar ilgilenemiyorum.Zaten bu aylarda benden alan arkadaşlar genelde su pirelerini öldürüyor.Yani sizlerinde üretmesi biraz zor.Evin içinde yapmanız lazım.Oda evi çok kötü kokutuyor.Ben sizlere versem bile baya zorlanacaksınız.Bu yüzden su piresi için mayıs ayına kadar ara veriyorum.İlginiz için tekrar tekrar teşekkür ederim.Saygılar.
Selamlar.Bir zamanlar su piresini oluşturmak için bir kap içerisine biraz koyun gübresi biraz kuru maya atılarak güneşte birkaç gün bekledikten sonra pirelerin oluştuğunu duymuştum.Böyle birşey var mı, var ise sağlıklımıdır.Selamlar.
secretsaver
30-01-2009, 00:52
... Arkadaşlar en yakın bir markete gidip, MANTAR çorbası alacaksınız. Şaşırmayın hazır paket mantar çorbası alın, doz konusunda net bişey veremeyebilirim. bunu tank boyutundaki gelişime göre siz ayarlayacaksınız. 200 litre tanka 2 çay kaşığı suda eritip tanka boşaltın. Sonraları dozunu siz fazlalaştırır yada düşürürsünüz. Çok besleyici olmasaydı bu kadar hızlı çoğalmaz vede kan gibi kırmızı renk almazlardı. ...
Murat Bey,
Marketlerde benim gördüğüm genelde kremalı mantar çorbası şeklinde hazır çorbalar var. Bahsettiğiniz bu kremalı olanlar mı?
merhaba arkadaşlar,
koskoca ist. anadolu yakasındayım bir tane su piresi satan yer yok ve bulamadım cıldırcam..nasıl bu kültürü oluşturabilirim,şimdi gidip koyun gübresi bulamam tabi kii yardım lütfen...
secretsaver
31-01-2009, 16:17
merhaba arkadaşlar,
koskoca ist. anadolu yakasındayım bir tane su piresi satan yer yok ve bulamadım cıldırcam..nasıl bu kültürü oluşturabilirim,şimdi gidip koyun gübresi bulamam tabi kii yardım lütfen...
Su piresi elinizde olmadan koyun gübresi bulsanız ne yapacaksınız? Benim bildiğim kadarıyla, su pireleri bakteri, alg gibi mikroorganizma değiller ki gübreden kendiliklerinden üresinler. Üreme olayı bir tarafa, besin olarak hayvan gübresi kullanılarak üretilmiş su pirelerini balıklarınıza vermekle, gübre içerisindeki istenmeyen mikroorganizmaların balıklarınıza ve akvaryumunuza geçmesini sağlarsınız.
Ayrıca, su pire bulduğunuzda, yeşillenmiş su (yosunlu su yani), maya, mantar çorbası (ben henüz denemedim pirelere çorba içirmeyi), spirulina vb. malzemelerle pirelerinizi yemleyebilirsiniz. Önemli olan konu, su piresini temin ettiğiniz kişinin üremeyi tetiklemek vb. amaçlarla hayvani gübre kullanmamış olması. Buna dikkat etmelisiniz. Bunu nasıl anlarım derseniz, alacağınız su pirelerinin suyunu koklayın. Gübremsi bir koku varsa almayın.
İstanbul'da hobici ya da akvaryumcu olarak su piresi üretip satanlar var. Bir tanesi çapada bir akvaryumcu. Yanlış hatırlamıyorsam çapa akvaryum idi. DFC de canlı yemlerle ilgili bir ilan bölümü olmadığı için galiba kimse burada su piresi gibi canlı yem satış ya da talep ilanları açmıyorlar. İsak ve Akvaryum.Com sitelerini takip ederseniz, zaman zaman su piresi satış ilanları oluyor. Bu sitelerdeki ilanlardan bulabilirsiniz. Almak için karşıya gitmenize gerek yok. Ödemeli kargo isterseniz yollayanlar var.
orhanaltinkaya
03-02-2009, 20:38
Bazı arkadaşlar su piresi üretmek için mantar çorbası at gübresi vs. öneriyor. Mantar çorbasını denedim ve ertesi gün pireler mefta. gübreye gelince Arkadaşlar Allah aşkına evde at pisliğinin işi ne.
aynen yaptığımı söylüyorum
-Akvaryumumun içini karıştırarak (dip çekimi yapılan suda olabilir) aldığım akvaryum suyu,
-24 C ayarlı ısıtıcı,
-Küçük bir hava taşı, suda fazla sirkülasyon yapmayacak.
-Diskus granülat (toz haline getiriyorum)
başka şeye gerek yok arkadaş, su değişimi denemedim, deneyince faydası oluyormu olmuyormu bir fikrim yok. Ama benim yaptığım basit işlemi yaparak rahatlıkla balıklarınızı besleyecek su piresine sahip olabilirsiniz. Ben üretip satacağım diyorsanız diğer önerileri kullanın bence.
su piresi satan anadolu yakasında biri yokmu acaba...
msener71
02-04-2009, 14:08
slm murat bey
benim ismimde murat ve sizi ist dan rahatsız ettim su piresi kültürü elinizde varmı bana gönderebilirmisiniz görüsebilirmiyiz tel numaram var arayın yada caldırın ben size hemen döneyim ilgilenirseniz sevinirim 0535 735 51 39 0 216 447 05 05
ramazanyavuz3
02-04-2009, 23:39
Merhaba arkadaşlar,bu mevsim tam su piresinin bol olduğu mevsimdir.Çevrenizde yağmur suyu toplanmış göletler mutlaka vardır,veya havuzlar,buralarda bu günlerde mutlaka su piresi oluşur.Ben İzmir'de biraz gezindim ve milyonlarca su piresi buldum,sizde bulacaksınızdır.
Su piresi üretimi için ısı aralığı hep oda sıcaklığı olarak tabir edilmiş. Peki 14-15 derecede ürermi, tecrübe eden varmı ? Benim üreteceğim ortam hiç ışık almıyor, bir lamba yakayımmı belirli saat yoksa ışıksız olabilirmi ? Ama her canlının ışığa ihtiyacı var sanırım.
CaN_BaKıR
09-04-2009, 14:48
Işık olmadan olmuyor malesef...
14-15 derece de ürer ama yavaş ürüyorlar...
Su piresi üretimi için ısı aralığı hep oda sıcaklığı olarak tabir edilmiş. Peki 14-15 derecede ürermi, tecrübe eden varmı ? Benim üreteceğim ortam hiç ışık almıyor, bir lamba yakayımmı belirli saat yoksa ışıksız olabilirmi ? Ama her canlının ışığa ihtiyacı var sanırım.
13 saat ısık 11 saat karanlik periyodu üretim icin ideal olanidir.
CaN_BaKıR
09-04-2009, 16:45
Ben balkona koydum bir tane akvaryum orda kendi kendilerine ürüyorlar. Ne yem veriyorum, ne hava... Işık zaten doğal :)
Biraz görüntü kirliliği var ama balkonda zaten kış boyunca kullanmadığımız için ardiye gibi :)
Gerçi yaz geliyor ve annem şu akvaryum malzemelerini felan al demeye başladı :)
Balkondaki canlı yem akvaryumlarım...
http://img15.imageshack.us/img15/1723/img8994small.jpg
Dikkatli bakılırsa içindeki kum gibi pireler seçilebiliyor....
http://img6.imageshack.us/img6/4153/img8996small.jpg
Bu akvaryumun içinde 3 yada 4 tane pire vardı.. Şimdi birsürü var ama tek sorun bu yeşil suyun içinden nasıl süzeceğim diye düşünüyorum bu pireleri :)
Bunları ayıklamanın beki bir püf noktası vardır Can,,, Ne biliyim ışığa filan gelmezmi bunlar artemia gibiicon_lol yoksa halin harap... ayıkla pirincin taşını....
CaN_BaKıR
09-04-2009, 17:05
Valla hocam ışığa toplanıyorlar doğru.
Aklımda bir yöntem var aslında. Seninde dediğin gibi akşam hava kararınca bir tarafına ışık tutacağım oraya toplandıkları zaman oradan bir hava hortumu ile çekip artemia süzer gibi süzeceğim... Sonrada suyunu geri akvaryuma dökerim. Su kaybetmemiş oluruz... Çünkü suyu tazelemeyi bi sefer denedim sonuç kötü oluyor. Ölmeye başlıyorlar....
tearaway
09-04-2009, 19:24
Daha önceki mesajlarımda yazmıştım, beyaz bir plastik vb atarsanız, içine toplanırlar. Beyaz renge duyarlılar.
Plastik elekle rahatlikla toplayabilirsiniz.Hem de boylamiş olursunuz.
13 saat ısık 11 saat karanlik periyodu üretim icin ideal olanidir.
Burak bey ısı 14-15 derecede ürerlermi yoksa kaç derece olmalı ısı.
Burak bey ısı 14-15 derecede ürerlermi yoksa kaç derece olmalı ısı.
Tabiki üreme gercekleşir ama yüksek verim almak istiyorsaniz 19-21 derece araliğini kullanın.
Pireleri 50 lt'lik su bidonuna aldım, havalandırmayı kısık bir hava motoruyla yapıyorum ve ortama günde 6-7 saat ışıklandırıyorum. Yem olarak 1 çay kaşığı kadar kuru maya verdim. Yemlemeyi ne miktar ve şekilde yapmalıyım ? Kuru maya iyimidir yoksa farklı bir yem tavsiye edermisiniz ? Pirelerin renkleri kırmızı değil beyaz gibi bunun nedeni 11 derecedeki sumudur veya nedir ?
[quote=ertug;28564]Pireleri 50 lt'lik su bidonuna aldım, havalandırmayı kısık bir hava motoruyla yapıyorum ve ortama günde 6-7 saat ışıklandırıyorum. Yem olarak 1 çay kaşığı kadar kuru maya verdim. Yemlemeyi ne miktar ve şekilde yapmalıyım ? Kuru maya iyimidir yoksa farklı bir yem tavsiye edermisiniz ? Pirelerin renkleri kırmızı değil beyaz gibi bunun nedeni 11 derecedeki sumudur veya nedir ?[/quot
Yemleme dogrudur.Ancak yem bitmeden tekrar yemleme yapmayınız.Pingmentasyon yedikleri ve sudaki oksijen miktarıyla dogru orantilidir.Karotence zengin menü renklerini pembeye cevirir,ancak asil renklenme tamamen sudaki oksijen miktarıyla alakalıdır.Düsük oksijen seviyelerinde vucüt hemoglabin salgilar ki buda renklerinin kırmızı olmasını saglar:)
Burak bey teşekkür ederim. Bugün pirelerin bir kısmı ölmüştü sanırım suyun soğuk olmasından kaynaklı. Yarın ısıtıcı takacağım fakat pirelerin bulunduğu ortamda akşamları elektrik olmuyor ve gündüz ısınıp gece soğursa o da daha tehlikeli olabilir diye düşünüyorum:confused:
Enis Pekel
16-04-2009, 18:38
Valla arkadaşlar ben bir kaçkültür katlettikten sonra en son ta edirneden trabzona bir kültür getirttirdim .Kültürü ikiye ayırp birini maya vs ile besledim bunlar cortayı çekti.Diğerini ise normal 15 C civarı sıcaklıkta ışıkaltında bekleyen ,havalandırması olmayan biraz yosunlanmış bir bidona bıraktım.Bidondakiler baya ürediler hiç yem falan atmıyorum arada nitrat kaynağı olsun diye biraz bits bırakıyorum suya ,tamamen yosunla besleniyorlar ve çok hızlı ürüyorlar.
Bende pireleri katlettim. Discus'a bakıyoruz bir pireye bakamadım:o Pirelere maya verdim ya ondan öldüler ya da soğuktan öldüler ( 11 derece su ) Ama yılmak yok denemeye devam.
Valla arkadaşlar ben bir kaçkültür katlettikten sonra en son ta edirneden trabzona bir kültür getirttirdim .Kültürü ikiye ayırp birini maya vs ile besledim bunlar cortayı çekti.Diğerini ise normal 15 C civarı sıcaklıkta ışıkaltında bekleyen ,havalandırması olmayan biraz yosunlanmış bir bidona bıraktım.Bidondakiler baya ürediler hiç yem falan atmıyorum arada nitrat kaynağı olsun diye biraz bits bırakıyorum suya ,tamamen yosunla besleniyorlar ve çok hızlı ürüyorlar.
İşte enis bey yolu bulmuş arkadaşlar bence amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok aynı sistemle 2 seneden fazladır elimde pire mevcut.
tearaway
18-04-2009, 18:32
Burak bey teşekkür ederim. Bugün pirelerin bir kısmı ölmüştü sanırım suyun soğuk olmasından kaynaklı. Yarın ısıtıcı takacağım fakat pirelerin bulunduğu ortamda akşamları elektrik olmuyor ve gündüz ısınıp gece soğursa o da daha tehlikeli olabilir diye düşünüyorum:confused:Isı veya havayla ilgili sorun olduğunu sanmıyorum. Benimkiler bütün kışı 70 lt akvaryumda balkonda geçirdiler, hala çok sayıda pire var. Ne hava, ne ısı, camdaki yosunlar ve dip çekiminden elde ettiğim su.
Kolay gelsin.
Herkese selamlar, konuyu her mesajına kadar okudum ve üretmeye çalışan birisi olarak oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.
Ve bu arada konunun sabitlenmesini rica ediyorum malum önemli bir konu.
Herkese selamlar, konuyu her mesajına kadar okudum ve üretmeye çalışan birisi olarak oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.
Ve bu arada konunun sabitlenmesini rica ediyorum malum önemli bir konu.
Önerinizi dikkate alıyoruz Emre bey, konu sabitlenmiştir....
Önerinizi dikkate alıyoruz Emre bey, konu sabitlenmiştir....
Çok teşekkürler. İyi günler.
bülent16
24-04-2009, 10:29
Evet bu başlık altın gerçekten çok güzel bilgiler mevcut. Ben kendi yaptığım uygulamayı aktarayım. Bahçeye bir tane 150 litrelik akvaryum koydum burada pirelere hiç müdahale etmiyorum sadece güneş ışığı ve bunnun sonucu olarak yosun yeterli oluyor pireler için, balıklarıma vermek içinde ayrı yere 4 tane 5 litrelik kova ayarladım bunlara akvaryumlarımdan çektiğim suyu koyup 1500 litrelik olan akvaryumdaki pirelerden aşılama yapıyorum bu şekilde su piresi yeterli sayıda olan kovayı balıklarımın olduğu hobi odama (Aslında hobi bodrumu) götürüp orada veriyorum buradaki pireler bittiğinde tekrar dip çekiminden elde ettiğim suyu bu kovaya koyup bahçeye götürüyorum su piresi aşılıyorum bu sayede devamlı balıklarıma verecek yeterli su piresi oluyor.
Ben de bir süre önce su piresi temin ettim. İlk yem olarak maya denemek istedim, çok az miktarda mayayı suyla iyice karıştırarak verdim. Ertesi gün baktığımda pirelerin yarısı ölmüştü. Birkaç gün sonra sprulina alarak yine çok az miktarda verdim, sağlıkları şu an çok iyi. Bundan sonra sadece dip çekiminden aldığım suyu ve sprulinayı kullanmayı düşünüyorum. Yer olarak da balkona yerleşeceklerbiggrin
Arkadaşlar herkese merhabalar, izin verirseniz sizlere deneyimimi bende paylaşmak isterim. Gerekli olan sadece içine su ve pireleri koymak için bir kap, akvaryumdan alınmış dip çekimi suyu ve lamba(tasarruf ampulleri bile olur. Ben philips 20 w b sınıf olanından kullanıyorum.) Bu kadar. Arada içinden örneğin 3 günde 4 günde yada haftada bir pirelerin suyundan alın dip çekmi suyu ekleyin yeter bu kadar. Benim ışığım akşam 8-12 arsı ve gece 4-6 arası yanıyor. Tüm yaptığım bu. Spirulina ve benzeri şeyler kullanıpta astarını geçirmeyin, eğer bana sorarsanız. ARada vitamin takviyesi yapmak hem pireler hemde balıklar için faydalı olacaktır ona lafm yok.
Arkadaşlar 2 gün önceki mesajımda yazdığım gibi pirelerin durumu gayet iyiydi çok canlıydılar. Artık balkona çıkarmanın vakti geldi diye düşünerek dışarı aldım, aldıktan sonra hava sıcaklığı birkaç derece birden düştü. Ben yine de soğuktan etkilenmeyeceklerine inandığım için tekrar içeri almadım. Ertesi öğlen baktığımda neredeyse tamamı ölmüştü...
Arkadaşlar 2 gün önceki mesajımda yazdığım gibi pirelerin durumu gayet iyiydi çok canlıydılar. Artık balkona çıkarmanın vakti geldi diye düşünerek dışarı aldım, aldıktan sonra hava sıcaklığı birkaç derece birden düştü. Ben yine de soğuktan etkilenmeyeceklerine inandığım için tekrar içeri almadım. Ertesi öğlen baktığımda neredeyse tamamı ölmüştü...
Malesef biraz hassaslar ve üretimi her ne kadar kolay olsada malum onlarda canlı ve küçük, dayanıksız bünyeleri o sıcaklık farkını kaldıramamış olabilirler. Ama merak etmeyin geriye kalan bir kaç tane hızla çoğalacaktır.( Neredeyse tamamı öldü dediğinizden çıkardım.)
Malesef biraz hassaslar ve üretimi her ne kadar kolay olsada malum onlarda canlı ve küçük, dayanıksız bünyeleri o sıcaklık farkını kaldıramamış olabilirler. Ama merak etmeyin geriye kalan bir kaç tane hızla çoğalacaktır.( Neredeyse tamamı öldü dediğinizden çıkardım.)
Evet iç ve dış mekan arasındaki ısı farkını bahar mevsiminde de olsak gözardı etmemek lazım. Balkonda besleyen arkadaşlarınkiler buna uyum sağlamış olmalılar, ben de bir dönem kışın dondurucu soğuğunda ölmesi beklenen elma salyangozlarını balkondaki bitkili tankta çoğaltmıştım ve gayet de sağlıklıydılar:) O yüzden dediğiniz gibi su piresi üretmek isteyen arkadaşları buradan bir kez daha ani ısı değişimleri yapmamaları konusunda uyarayım...
Gözlemlerimi paylaşayım.
1-) Bizdeki canlılar aslında 2 farklı türmüş. Zıplayarak yüzen canlılar su pireleri, daha yuvarlak ve doğrusal yüzen canlılar "bosmina". Doğada yaşam alanları ortakmış.
Bu bosmina
http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clBlonsidesml.jpg (http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clBlonside.jpg)
Buda su piresi
http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clDros1sidesml.jpg (http://www.zoology.ubc.ca/%7Eshurin/aqua/zoo/clDros1side.jpg)
Bosmina 100 um
Su piresi 500 um
Bu konuda ege üni'de yapılan bir araştırma
http://jfas.ege.edu.tr/pdf/20_Aygen_22_3-4_2005.pdf
Yine okuduğum kadarıyla formu daha yuvarlak, boyut olarakta su piresinden küçük bu canlının (Bosmina longirostris) daha dayanıklı olduğunu öğrendim. (İlk kültürü çökerttiğimde tecrübe de etmiştim, bosminalar ölmedi.)
Şartları daha iyi tolere ediyorlar. Aya vurulduğunda "temmuz, ağustos, eylül ve kasım aylarında su pireleri fazla gözlenmezken" bosmina tüm aylarda hayatta kalıp gözleniyor.
Bu canlıların hepsi Cladocera familyasına ait.
Bosminalar "protozoa" ve algler ile besleniyorlar. Su piresi ise alg, tek hücreli canlılar ve bazı bakterilerle besleniyor. Kırmızı ile işaretlediğim gibi bu protozoa beni biraz endişelendirdi.
Bu elde ki kültürde daha farklı canlı türleri olma olasılığı da var. Geniş bir familya.
2-) Çok çok dikkatli bakıldığında bosmina yavrularının yine anaçları gibi doğrusal, su piresi yavrularının da aynı anaçları gibi salto atarak yüzdüklerini gördüm. 1 hafta içinde olgunluk dönemine erişip 2 hafta içinde yavruluyorlar. 30-45 gün arası ömürleri var
Bosmina erkekleri çok daha küçük su piresi erkekleri ile dişileri arasında fazla boy farkı yok.
3-) Yaz yumurtası ve kış yumurtası olarak iki şekilde yumurta taşıyorlar. Bosminaların buna ihtiyacı yok çünkü zati çok dayanıklılar. Su pirelerinde yaz şartlarında erkeğin döllemesi olmadan yumurtalar açılıyor. Şartlar iyi olmadığında erkek su pireleri dişileri döllüyor ve kış yumurtaları oluşuyor. Kış yumurtaları hayli dayanımlı ve sert oluyor, şartlar uygun olduğunda açılıyorlar.
4-)
http://www.gpmatthews.nildram.co.uk/animalcules/copepoda/cyclops5.jpg
Bu Copepoda sanki bizdeki kültürde gördüm, ikisindende çok daha küçük bir canlı. Ayıklanarak kültüre alınsa artemia gibi verilebilir. Bu da bizimkilerle ortak yaşam alanlarında bulunuyor. Araştırmalarda aynı bitki çevresinde dolaşan 8 + 5 türe sıklıkla rastlanmış. Bunların arasında bizimkilerde var.
Kolay gelsin.
5-) Bu canlılara hava vermeye gerek yok.
Demek o keratalar bosminaymış. Bende bakıyorum Farklı oldukları çok belli zaten vücutları iki ayrı parça gibi. Ve çok seri hareket ediyorlar. Neyse korkmuştum açıkçası bir ara onların zararlı olduğuna şimdi öğrendimz zararlı olmadıklarını içim rahatladı. Bir bu pire yetiştirdiğim akvaryumda planarialar çıktı şu küçük kurtçuklar bunların pirelere ve balıklara zararı olur mu ?
Su piresini balıklara kaç günde bir vermek gerekir? Beyaz kurt gibi haftada bir mi? Yoksa farketmez mi?
Emre Bey, dediğiniz gerçekleşti...:D Birkaç adet kalan su pirelerimi nasıl olsa ölmüşlerdir diye suyu dökmek üzere içeri aldığımda, hayret verici biçimde çoğaldıklarını gördüm. Bu arada güneşin etkisiyle yeşil su oluşmuş, sanırım en iyi bununla besleniyorlar:) Yani ölmeyip de yarı yarıya buharlaşan suda bu kadar çoğalmalarını ben yeşil suya ve artan su sıcaklığına bağlayabildim ancak. Hemen önceden durdukları nispeten küçük kaptan, 3-4 kat büyük cam bir yere geçirdim. Üstlerine de bitkili akvaryumumdan aldığım suyu ve bir miktar da su mercimeği ilave ettim. Hiçbir besin ilave etmeyi düşünmüyorum şimdilik, bakalım gelişmeler nasıl olacak...
Gülay hanım,
Doğal ortamı taklit etmeye çalışırsanız pirelere ekstradan bir yem vermenize gerek kalmayacaktır.
Nedir bu derseniz, kurumuş bir iki yaprak, kuru bir iki dal vb. gibi malzemeleri temizledikten sonra su dolu bir kapta dibe çökene kadar bekletin. Sonrasında bu kaba yosunlanmış olan suyunuzdan ekleyip pirelerinizden bir kaç tane atın. Bu kaptakilerin üremelerinin daha hızlı olduğunu farkedeceksiniz. Yapraklar mümkün olduğunca meşe, palamut gibi orman ortamlarının ağaçlarından olsun.
Bence su mercimeklerini çıkarın, onlar sudaki nitrat ı hızlı tüketecekler ve yosun oluşumu yavaşlayacaktır. Ve herşeyin döngü olduğu akvaryumda pirelerin besinleri azalacaktır. Ve malesef benimkilerde ölmeye başladılar. O kadar çok ki hasat yapıyorum ama sayısı azalmıyor. Sanırım sayıları çok olduğu için aç kalıyor besin bulamayıp ölüyorlar. Ama yedek pirelerim var ve daha akvaryumumda yarısından çoğu yaklaşık 600-700 kadar var. Ama su değiştirdikten sonraki bu esnada çoğu da gitti pirelerin ölümler azaldı. Yani şu tez e geliyoruz eğer sayılarını siz azaltmazsanız onlar azaltıyor ve aklvaryum suyunu bozuyorlar.
Emre Bey, dediğiniz gerçekleşti...:D Birkaç adet kalan su pirelerimi nasıl olsa ölmüşlerdir diye suyu dökmek üzere içeri aldığımda, hayret verici biçimde çoğaldıklarını gördüm. Bu arada güneşin etkisiyle yeşil su oluşmuş, sanırım en iyi bununla besleniyorlar:) Yani ölmeyip de yarı yarıya buharlaşan suda bu kadar çoğalmalarını ben yeşil suya ve artan su sıcaklığına bağlayabildim ancak. Hemen önceden durdukları nispeten küçük kaptan, 3-4 kat büyük cam bir yere geçirdim. Üstlerine de bitkili akvaryumumdan aldığım suyu ve bir miktar da su mercimeği ilave ettim. Hiçbir besin ilave etmeyi düşünmüyorum şimdilik, bakalım gelişmeler nasıl olacak...
Evet o kadar hızlı çoğalıyorlar ki, tamamı öldü dediğiniz yerden ölenlerin ölmeden önceki bıraktığı yumurtalardan bile yeni kolni oluşturabilirsiniz. Ve bu arada mantar çorbası iyi ayarlayıp verirseniz etlendikerlini yani renklerinin kızardığını görebilirsiniz.
:D Malesef ikinci seferki pire kolonim çöktü. Sürekli diğer su piresi kolonimden ilave ediyorum ama malesef ana kısımda tutturamıyorum. Anlamadım gitti.
Arkadaşlar, sizlere bir sorum var izninizle, sizler bu su pirelerini nasıl dezenfekte ediyorsunuz? Malum discuslar hassaslar ve dezenfektasyon şart. Ben geçen gün, 1 bardak suya 1 yemek kaşığı tuz attım. Önce musluk altında 30 sn kadar tuttum ki musluk orta düzeyde açıktı sonra tuzlu suya koydum ve 15 sn kadar sallayarak yıkadım daha sonra tekrar aynı işlemi musluk altına tutuğ tekrar tuzlu suda aynı sürelerde tuttum. Bu işlem esnasında bir kısmı öldü ama kalanda baya bir miktar var. Şimdi sorum sizce bu kadar işlem yeterli mi? Yoksa önerebileceğiniz bir yöntem var mı? Su pirelerinin taşıyıcı olmadıklarını biliyorum ama önlem önlemdir.
Ve eklemek istiyorum. Bir yerde göktaşı kullanılması hem temizlik açısından hemde balıkları iç parazitten kurtarma açısından çok etkiliymiş. Bilgisi olan var mı?
Goktasi sakin o hatayi yapayim deme akvaryumda butun baliklari kaybedersin(benim bildigim goktasi hasera ilaci)eger baska goktasindan bahsediyorsan ozaman baska ustatlarin fikirlerinide almak lazim:))
halilgörkey
10-06-2009, 22:59
Bu hayvanlar bakteri yiyorlar.Hatta daphinalar için 'yeşil su ' oluşturuluyor. Amaç su pirelerinin yiyeceği olan bakterileri ouşturmak.
Balıklarımız öldüğünde nasıl suyun kirlendiğini biliriz. Hetetrofik(çürükçül) bakteriler anında çoğalır. Acaba bu şekilde kültür yapsak ve bunu daphinalara yem olarak kullansak nasıl olur? Deneyen ya da cevabı olan var mı acaba?
Murat Ürkmez
07-07-2009, 11:57
Murat Bey,
Marketlerde benim gördüğüm genelde kremalı mantar çorbası şeklinde hazır çorbalar var. Bahsettiğiniz bu kremalı olanlar mı?
Ali Bey, çok geç yanıt veriyorum. yinede sonradan girip, bir çok arkadaşımızın vermiş oldukları bu bilgileri okuduklarında burada yer alması sebebiyle eklemeler yapmak istedim.
Ali Bey, Marketlerde satılan kremalı mantar çorbasıdır. tam üzerine bastınız. Bu bilgi Ordas (Orta doğu akvaryum) Begamadaki çiftlikte çalışan çok değerli bir dostumdan gelmiştir. Kimse üzerinde pek durmasada, buradaki en önemli bilgiyi bence sevgili dostlar geçmesinler. Kendisine söz verdiğim halde, hobinin gelişmesi adına burada söylemiş bulunuyorum. Gerçekten üretimhaneme gelipte bizdeki pireler neden kırmızı değil diye hayretler içerisinde kalan büyük üretici arkadaşlarıma dahi söylememiştim. icon_lol
Ordas Akvaryum, sadece su piresi elde etmek için 10 adet büyük havuzlar yapmıştır. Kremalı Mantar çorbasının dozunu siz ayarlayın arkadaşlar. fazla kaçırmayın, ayrıcada düzenli hasat etmeyi unutmayın. bir çok arkadaşımız belki, daha fazla çoğalsın öyle hasat ederim der. ve sonucunda kültür azalmaya başlar ve çöker. Bunun yaşanmaması için düzenli hasat ediniz.
Ben asla hava taşı oksijen v.s. kullanmadım ve kullanmamaktayım. su pireleri sirkülasyonu sevmiyor. fazla çoğaldıklarında, sadece hasat etmenizi öneriyorum.
SAYGI VE SEVGİLERİMLE..
ileriismail
07-07-2009, 14:34
Murat bey su piresi üretimiyle ilgili kremalı mantar çorbasının hazırlanışı ve pirelere verilişiyle , verdiğiniz dozla ilgili bilgi vermeniz mümkünmü.
crazyatt
18-05-2010, 22:03
Su piresi için akvaryum hazirladim ama pire bulamiyorum. Istanbulda oturuyorum temin edebileceğim bir yer varmi?
Ben pirelerime yem olarak sadece toz spirulina veriyorum (sepe marka 100 kapsüllük şişede. 25 tl kadar bir fiyatı var). 30 lt'lik akvaryuma her gün 1/2 kapsül olacak şekilde sulandırıp 1 seferde veriyorum. Bu şekilde kültür sürekli devam ediyor.
Mantar çorbası ya da maya kullandığımda koku ile baş edemedim. Malum evin içinde olunca. Spirulina ile yemleyince koku olayı kalmadı.
Ama ne ile yemlenirse yemlensin, ev ortamında pire tankında dip çekimi yapılmasını öneriyorum ben. Böylece yenmemiş yemler ve ölen pireler nedeniyle dipte tortu oluşup kültürü çökertmiyorsunuz bunu yapınca.
Günde 1 kola şişesi kadar çektiğinizde bu ebatta tankın temizliği gerçekleşiyor. Dip çekimi yaptığım suyu dökmüyorum. Kola şişesinde bekliyor. Tortu tamamen dibe çökünce dibini karıştırmadan yüzen pirelerle tortusuz suyu tanka geri boşaltıyorum. Şişe dibinde kalan 4-5 parmak kadar tortulu su, içinde kalan pirelerin ve yumurtalardan çıkan yavruların yaşamasını sağlıyor. Böylelikle hem tank dibinde pislik/tortu olmuyor, hem kültür daha uzun süreli oluyor, hem de kola şişesi sayesinde pire sayısı yükseliyor :) :) :)
Su piresi ve artemia, yetiştirme ve büyütmede çay çorba mayayla boğuşmanın gereksiz olduğunu zooplanktonun bu amaç için biçilmiş kaftandır. Bu canlı hayvansal organizma zooplanktonun beslenmesi ve kültürü devamı yine başka canlı bitkisel orgamizma phytoplankton(fitoplankton) ile sağlanır, aslında fitoplankton aynı zamanda su piresi ve artemia tarafından da tüketilebiliyor. Çay çorba mayada çok eğil olmayanlar(benim gibi) kültürü çabucak çökeltebilecekleri gibi, yine yüksek besin değerli değildirler. Peki şuan için kullanmışlığın var mıdır deseniz hayır yok derim... En kısa sürede deniyeceğim...
Su pireside artemiada zooplakton sınıfına girer,fito planktonlarda bitkisel kökenli planktonlardır.Çorba ve maya plankton üretiminden daha kolay ucuz ve stabil olduğu için tercih edilir. Saygılar.
fatihtuncer
24-06-2010, 14:45
Kremalı Mantar çorbasını nasıl kullanıyorsunuz pek anlayamadım açıkçası.
Ben bir deniyeyim dedim. 10 lt lik pet şişeye pireleri aşıladım. çay kaşığının ucuyla (azıcık) mantar çorbasını çay bardağında eriterek pirelerin olduğu yere döktüm. 2 gün içinde su öyle bir hal aldıki, suyun dibi sümüksü bir şekilde oldu. Pireler öldü :( Hatta suda öyle bir koku vardı ki, nerdeyse istifra edecektim.
Bunu nasıl açıklamak gerekir? Ben nerde yanlış yapmış olabilirim ?
ileriismail
24-06-2010, 14:55
Fatih bey eğer su pirelerine mantar çorbası denemek istiyorsanız 10 litreye çay kaşığının ucuyla verdiğiniz miktar fazla gelir.Yapacağınız uygulama 500 ml suya 1 çay kaşığı mantar çorbası ekleyin.iyice çalkalayıp eritin ve bu karışımdan 10 litre suya yarım kapak kadar ekleyin.pire yoğunluğu çok fazla olduğunda 1 kapağa kadar miktarı çıkarın. haftada bir yada iki sefer verebilirsiniz.
paylaşımın için teşekkürler..deniycem .
crazyatt
19-08-2010, 17:55
Arkadaşla ben yaklaşık 2 ay önce bir porsiyon pire aldım ve oldukça büyüktü. yumurtalarını döktüler ve yumurta dökenler öldü. spirulina eritip veriyodum pirelere. son 1 hafta bakamadım dün akşam şehir dışından geldiğimde küçük pirelerden eser yoktu ama pirelerin olduğu akvaryumda 0.5 cm boyunda kurtçuklar oluşmuştu. bu kurtlar suyun üst kısmına kadar çıkabiliyorlar. sizce nedir bu?
ileriismail
20-08-2010, 08:52
Yusuf bey suda gördüğünüz siyah kurtçuklar sivrisinek larvasıdır. Bu larvalarıda balıklarınıza yedirebilirsiniz. HAvalar oldukça sıcak eğer pirelerin bulunduğu su çok fazla ısınıyorsa kültür bu sebepten dolayı çökmüş olabilir.
sahinlibaris
03-10-2010, 19:51
Arkadaşlar aşağıdaki linkteki kaynak benim hoşuma gitti ilgilenen olursa diye ekledim.
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/denizcilik/moduller/su_piresi_kulturu.pdf
Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş artemiayla uğraşıyordum fakat bu daha kolay ve pratik görünüyor.Geriye tek bir problem kalıyor kültürü bulmak.Benim civarımdaki akvaryumcuların hiçbirinde bulamadım malesef.
Çok güzel bir paylaşım teşekkürler
yusuftire
14-12-2011, 20:36
selamlar arkadaşlar. izmirde alıcı ödemeli, ilçeye kargo ile başlangıç kültürü gönderebilecek arkadaş varmı? eğer yardımcı olabilecek biri varsa ücreti mukabilinde almak isterim.
Soldier38
19-04-2012, 17:52
Merhaba bende su piresi beslemeye başladım.Su pireleri nasıl ürerler yumurtalarını yeremi bırakırlar.Eğer yere bırakırlarsa yavrular kaç günde ve nasıl çıkar.Benim akvaryumun dibi içi boş su piresi ile dolu acab bunun nedeni nedir.?
1-Arkadaşlar ortama hava verilmesinin kültürü çökerttiği söylenmiş fakat teknik makalelerde hava ve üreme arasında ciddi bağıntı olduğunu söylüyor. Bu konuda diğer TECRÜBE sahibi dostlar ne der?
2-Hasat ve zamanı hakkında tatmin olmadım, sorum şu ki mesela 10 litrelik bir üretim ortamındaki kaldırılabilecek popülasyon miktarı nedir? Anlaşılablir şekilde ifade edebilecek ve ona göre hasat yapmamızı sağlayacak başka veya aynı dostumuz varmı?
Sevgiler, saygılar...
serkandiscus
17-05-2012, 22:18
Merhabalar,yaklaşık 3 yıldır ilk aldığım kültürü hala sürdürüyorum.İzmir Bornova'da kışın buz tutan suların altında bile yaşayabiliyorlar.Ne kadar çok su,o kadar çok pire demek bence.10 lt. kadar akvaryumda 3-4 yetişkin balık için bile çok zorlanırsınız.Ben plastik büyük leğenlerde bakıyorum yazın.3 leğenden sırayla göz kararı kepçe ile topluyorum.Büyük gözlü kepçe kullanıyorum,yavruları da toplamamak için.Hasat için kendiniz su hacminize göre bir periyot tutmalısınız.İzmir 'deki arkadaşlara herzaman kültür verebilirim.
Ne mutlu ne guzel,,,
Sizin gibi yardim sever hobiciler clubuzde oldugu icin mesutuz....
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.