PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ters Ozmoz ve Discus

*efe*
26-08-2008, 12:11
Ters Ozmoz ve Discus

RO (Ters Ozmoz) filtreler, akvaryum filtreleri değildir. RO filtreler, musluk suyunu temizleyerek ve yumuşatarak akvaryumda kullanılmaya uygun hale getiriyor.Ters Ozmoz cihazından çıkan su ,saf su denilebilecek özellikler taşır.Saf su, Deniz Akvaryumlarında kullanmaya uygundur ancak Tatlı Su Akvaryumlarında mineral eksikliği nedeniyle kullanımı problem yaratabilir,bu nedenle mineral takviyesi yapılmalıdır.

Akvaryum suyunu filtrelemenin amacı balık tarafından üretilen ürünlerden zararlı olanları kaldırmaktır. Bu işlem, nitratlaşma olarak adlandırılır. Amonyak, balıklar ve balık yemleri tarafından oluşturulur ve balıklara son derece zararlıdır.Akvaryum Filtrelerinde oluşan bakteriler Amonyağı bir yiyecek gibi tüketerek ortamdan uzaklaştırır.Bununla birlikte Nitröz ve Nitrik Asit tuzlarıda oluşur.Nitröz Asit Tuzları yine bakteriler tarafından uzaklaştırılırken ,Nitrik asit tuzuları çoğunlukla su değişimleri ile ortamdan uzaklaştırılır.Akvaryumda ki Nitrat fazlalığı daha çok su değişimini işareteder.Bu durum Ters Ozmoz cihazına olan ihtiyacımızıda arttırmış olur.

Ters Ozmoz Nedir?

Yarı geçirgen bir zara su basıncıyla uygulanan baskı sonucu suyun süzülmesi işlemidir.Suyun bu zardan geçişi sırasında zararlı öğeler dışında faydalı öğelerde beraberinde atık su ile birlikte dışarı atılır.Dolayısıyla bu su saflığı bakımından kullanıma uygun değildir. Deniz Akvaryumunda kullananlar tuz ilave ederek mineral ihtiyaçlarını karşılarlar.Tatlı su akvaryumlarında ise gerekli izelementler ve mineraller haricen mutlaka eklenmelidir.

Ters Ozmoz işini nasıl yapar?

Ters Ozmoz cihazlarında su yarı geçirgen mebrana ulaşmadan önce bir kaç kademeden geçer.İlk kademede mekanik filtrasyonu yapan micron filtre mevcuttur.
İkinci kademede su karbon filtre ile buluşur.Su buradan geçerken klor,zehirler,ağır metallar vb. zararlılardan arınır.Üçüncü kademede su ilk kademedekinden daha az geçirgen bir zardan geçerek Ters Ozmoz Mebranına girişe uygun hale gelir.

Ters Ozmoz Çeşitleri ?

Piyasada bulunan cihazlar ev tipi ve sanayi tipi olarak ikiye ayrılır.Ortalama bir ev tipi cihaz günde 200 lt. kadar su çıkarabilirken sanayi tiplerinde bu değer ihtiyaca göre ayarlanabilmektedir.Bilindiği üzere Ters Ozmoz cihazları Akvaryum için üretilmiş cihazlar değildir.Çeşme suyunu uygun hale getirmeyi gerektiren tüm sektörlerde kullanılmaktadır.Bizler için ortalama bir ev tipi cihaz yeterli olurken,100 akvaryumluk bir Discus üretimhanesi için sanayi tipi arıtıcılar kullanmak kaçınılmazdır.

Ev tipi cihaz
http://www.3reef.com/forums/attachments/water-chemistry/4457d1109786320-r-o-vs-ro-di-water-system-0040632311189_l4.jpg

Sanayi tipi bir cihaz

http://enhateknik.com/grf/yuksek_kapasiteli_ters_osmoz.jpg

Ters Ozmoz cihazınızı kurmada ilk adım :

Cihazınızı evinizde herhangi bir çeşmeye kolayca monte edebilirsiniz.Sonrasında ister akvaryumunuza bir boru hattı çekerek ister ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere bir hortum edinerek değişimler sırasında kullanabilirsiniz.Montaj sırasında cihazdan çıkacak atık suyu değerlendirmek yada direk gidere vermek içinde birşeyler düşünmeyi unutmatın.Çünkü cihazınız aldığı suyun ufak bir kısmını size uygun halde sunarken geri kalan kısmınıda atık su olarak çıkaracaktır.Atık su tabiri ilk başta kötü gelsede yumuşak su istemeyen akvaryum balıklarının tamamında çeşme suyundan çok daha güvenle kullanabilirsiniz.

Kurulum şeması
http://www.waterclinic.com/image/RO_cizim.jpg

Bileşenlerin değiştirilişi ne sıklıkla olur?

Bu cihaza giren suyun yapısıyla orantılıdır.Örneğin kuyu suyu kullananlar için mekanik filtrasyon yapan zarların değişim sıklığı daha fazlayken,çeşme suyu kullananlar için karbon filtrenin değişim sıklığı daha fazladır.Genel olarak ortalama bir kullanım sıklığında 6 ayda bir tüm filtrasyon bileşenlerinin değişmesi gereklidir.

Ters Ozmoz suyu nasıl akvaryumlarda kullanılır?

Yumuşak veya saf su ihtiyacı olan tüm akvaryumlarda kullanılır.Ters Ozmoz cihazı kullanmak çeşme suyundaki tüm istenmeyen zararlılardan bizi korur.Başta da belirttiğim gibi Deniz Akvaryumlarında kullanım şeklinde tuz ilavesi olduğundan gerekli izelementler ve mineraller bu yolla karşılanmış olur.Tatlı suda ise ister piyasada hazır bulunan Discus Tuzlarından,ister bir miktar mineral ve izelementler açısından zengin bir su ile karıştırarak bu eksikliği giderebilirsiniz.

Makale tarafımca hazırlanmış olup,resimler internet üzerinden alıntıdır.

Tamer
26-08-2008, 12:17
Eline sağlık Efe gayet sade ve açıklayıcı bilgilerle dolu bir makale olmuş, R.O nedir ne işe yarar merak eden arkadaşlar faydalanacaklardır.

cihan90
26-08-2008, 13:51
Elinize sağlık Efe Bey.Gerçekten güzel olmuş. Benim merak ettiğim şey şimdi bu ozmozumuzdan çıkan atık suyu kullanma suyu olarak ya da mesela benim bir malawi cichlid akvaryumum var orda kullanabilirmiyim?Atık su ya ismi korkuyor insan:D

SAYGILAR

abdurrahman
26-08-2008, 14:48
Birçok soru ve cevap için önemli bir başlık,elinize sağlık Efe bey.

*efe*
26-08-2008, 15:39
Elinize sağlık Efe Bey.Gerçekten güzel olmuş. Benim merak ettiğim şey şimdi bu ozmozumuzdan çıkan atık suyu kullanma suyu olarak ya da mesela benim bir malawi cichlid akvaryumum var orda kullanabilirmiyim?Atık su ya ismi korkuyor insan:D

SAYGILAR

Kendi ozmoz cihazımın verilerinden bahsedeyim size ;

Ürün su : 6 pH 40 ms.
Atık su : 7.2 pH 400 ms.

Üretim , ithal balık adaptasyonu vb. konularda ürün su yani ozmoz suyu kullanılsada aslında genel anlamıyla Discus bakmak için atık su başlı başına yeterli bile.Malawi,tanganyika vb. karma akvaryumlarınızda da güvenle kullanabilirsiniz.Normal zamanlarda ben 3 günde bir %70 su değişimini direk atık sudan yapıyorum.

diskusman
26-08-2008, 16:04
Elinize sağlık Efe Bey

fma55discus
27-08-2008, 20:20
Efe teşekkürler r/o ne diye soran arkadaşlar iyice okusunlar.

cihan90
28-08-2008, 10:08
Teşekkürler Efe Bey. Bundan sonra hem malawilerimde hem de damızlık discuslarımda atık suyu kullanacağım. O kadar su boşa gidiyor diye üzülüyordum.:D

SAYGILAR

cesterksk
28-08-2008, 10:22
Efe bey yazılar ıcın tesekkurler bılmıyenler ve yenı baslayanlar ıcın guzel bır baslangıc olmus.

Vedat Yılmaz
29-08-2008, 17:37
Efe ellerine sağlık, güzel bir çalışma olmuş.

Savaş AYDIN
11-09-2008, 21:41
Kendi ozmoz cihazımın verilerinden bahsedeyim size ;

Ürün su : 6 pH 40 ms.
Atık su : 7.2 pH 400 ms.

Üretim , ithal balık adaptasyonu vb. konularda ürün su yani ozmoz suyu kullanılsada aslında genel anlamıyla Discus bakmak için atık su başlı başına yeterli bile.Malawi,tanganyika vb. karma akvaryumlarınızda da güvenle kullanabilirsiniz.Normal zamanlarda ben 3 günde bir %70 su değişimini direk atık sudan yapıyorum.

Efe kardeşim tavsiyeni dinledim ve Geophagus tapajos orange head'lerin olduğu akvaryumda atık suyu denedim şükür hiç bir sıkıntı yok. Sayende baya su tasarrufu yapmış oluyorum.biggrinbiggrinbiggrin

Selamlar...

mustafa güneş
12-09-2008, 00:29
forum için sabit konu olması gereken bir konu sürekli aynı şeylerin sorulmaması vede yeni bu hobiye başlayanların faydalanması açısından ... teşekkürler.

mgunusen
29-09-2008, 21:02
Emeğinize sağlık. Çok güzel ve herkeze gereken bilgileri veren bir çalışma olmuş.

Discusmania
03-10-2008, 11:16
Güzel ve evsaflı bir çalışma olmuş , tebrikler ...

Amunra
03-06-2009, 00:27
Gayet başarılı tebrikler, zaten siz malzemeleri değiştirmesenizde, arıtılmış suyla yapılan çayda bir zaman sonra kireçlenmeler görülüyor. Annemle onları görünce bakım zamanı gelmiş demiştik.

by_ofk
04-06-2009, 00:42
Eline sağlık Efe kardeşim. Paylaşım için teşekkürler.

ShotokaN
27-02-2010, 21:03
Yararlı bir paylaşım olmuş;emeğe sağlık.
Tezgah altı ters osmos cihazına sahip biri olarak,bu suyun discus akvaryumunda kullanılamaması beni üzdü.Musluk suyundan belli bir miktar karışımla istenilen değerler elde edilebilirmi diye merak ettim?
Saygılar.

pegasustr
01-06-2010, 00:37
yararlı bir makale gerçekten. paylaşım için teşekkürler