Orijinalini görmek için tıklayınız : Baş aşağı yüzme
rusenali
26-08-2008, 11:41
Merhabalar,
4 gün iş nedeniyle şehir dışına çıktım. Bu arada akvaryumumla ilgilenen arkadaş vardı.Günlük su değişimleri yapıldı. Ama geldiğimde panda cinsi 6 discusumdan birisini kaybedilmiş. Diger balıklarımda da denge sorunu var genelde baş aşağı yüzmekteler ve yüzgeçleri yana yapışık bir şekilde durmaktalar. Şu an bir tanesi daha suyun üst tarafında şuhursuzca yüzmekte herhalde buda gidici :(
Şüplelerimden birisi daha önceleri akvaryumun günlük suyunu osmos suyu ile değişim yapılmakta idi. Bu suya alıştıktan sonra iki adet su dinlendirme tankı monte ettikten sonra bu tankta 2 gün civarında bekleyen şehir suyunu akvaryuma vermeye başladım acaba bu suyu vermemden olabilir mi ?
ikincisi 125 x 60 x 50 sump sistemli bir akvaryuma sahibim. 2000 lt kafa motorum vardı yetersiz kaldığı için 3000 lt lik bir kafa motoru taktım akvaryumumda su sirkulasyonu arttı. bununda etkisi olmuş mudur ?
Aynı akvaryumda başka tür yavru discuslar var onlarda her hangi bir sorun görünmemekte ?
Uzman arkadaşların tesbitlerini hızlıca bekliyorum.
Kafa Motoruyla alakalı bir durum bana göre söz konusu değil, bunun bakteriyel bir sorun olma ihtimali yüksek, heleki sizin Ankarada olduğunuz göz önüne alınırsa su yollu bakteriyel bir sorun oluşmuş olabilir, bakteriyel problemlerde aynı sistem içindeki tüm balıklar hasar görmeebilir, bu tamamen bağışıklık ve metabolizmayla alakalı, kesin ve net cevabı suyunuzu ve ölen balığınızı labratuar ortamında incelemeye tabi tutmakla anlaşılır, bunu kesin ne ben nede başkası ifade edemez.
abdurrahman
26-08-2008, 14:41
Ali bey geçmiş olsun.Söz konusu Ankara olunca Tamer arkadaşımızın tesbiti yerindedir,saygılar.
Ali Bey, geçmiş olsun.
Günlük su değişimlerini ozmos ile yapıyorum demişsiniz.Bu konuyu açarmısınız biraz.Daha önce balıklar R/O suyundaydı sonra filtre edilmiş çeşme suyuna geçiş yaptınız doğrumu anlıyorum.
rusenali
26-08-2008, 16:37
Evet dogru daha önceleri osmos suyu ile günlük su değişimi yapıyordum. Sonra dinlenmiş çeşme suyuna geçtim.
Şimdi nasil bir tedavi yöntemi uygulasam diye düşünmekteyim. Ölen balığı atmışlar. Dış parazitte karşı etkili ilaçları mı, iç parazit ilaçları mı ? veya biraz dezenfektan mı kullansam ? Kafam epeyce karıştı doğrusu. Veya hiç karışmayıp osmos suyu ile su değişimine devam mi ?
Ali bey, ilk önce tanıyı koymaya çalışalım kimyasal kullanmak en son iş.
R/O suyundan çeşme suyuna geçişiniz nezaman oldu?
rusenali
26-08-2008, 16:48
1 hafta kadar oldu.
Anladım Ali Bey, bu geçiş sürecinde bir ozmotik şokla karşılaşmış olabilirlermi?Bu geçişi alıştırarakmı yaptınız?
Ani ph dalgalanmaların Ozmotik Şokla alakası yok,,,
Balık yüksek iletkenlik seviyesi olan sudan (yüksek tuz içeriği) adaptasyon için geçiş dönemi yaşamadan düşük iletkenliği olan suya nakledildiğinde "Ozmotik Şoka" uğrayabilir, Aradaki farkın fazla olmadığı(100-200us/cm) zararsız durumlarda, balık sadece mukozasını atar.(us/cm.santimetre başına microsiemens olarak ölçüm yapın.)
Bu durum balık organizmasını oldukça zorlar ve zayıflatır. Sonuçta, dahili hastalıklar ortaya çıkabilir yada mukoza zarının korunmasından yoksun kalan deri, bakteri ve mantardan etkilenir. Bunun üzerine deri,yüzgeç ve solungaç çürümeleri görülür.
Bu Ozmotik Şok konusu yıllar evvel başka forumlarda çok tartışılmıştı, tüm hobicilerin muzdarip olduğu bir durumdu.
Yardımcı olabilmişimdir umarım,,,(lütfen iyi araştırma yapalım)
Sağlıklı Bol Discus' lu Günler,,,
Ozmotik şok değil.
rusenali
26-08-2008, 17:39
Bir haftaya yayıldı aslında osmatik basınç olmasa gerek diye düşünüyorum.
Balık yüksek iletkenlik seviyesi olan sudan (yüksek tuz içeriği) adaptasyon için geçiş dönemi yaşamadan düşük iletkenliği olan suya nakledildiğinde "Ozmotik Şoka" uğrayabilir, Aradaki farkın fazla olmadığı(100-200us/cm) zararsız durumlarda, balık sadece mukozasını atar.(us/cm.santimetre başına microsiemens olarak ölçüm yapın.)
Bu durum balık organizmasını oldukça zorlar ve zayıflatır. Sonuçta, dahili hastalıklar ortaya çıkabilir yada mukoza zarının korunmasından yoksun kalan deri, bakteri ve mantardan etkilenir. Bunun üzerine deri,yüzgeç ve solungaç çürümeleri görülür.
Bu Ozmotik Şok konusu yıllar evvel başka forumlarda çok tartışılmıştı, tüm hobicilerin muzdarip olduğu bir durumdu.
Anlamadım Mustafa bey, bu söylediğiniz balık düşük ms'den yüksek ms'e geçtiğinde herhangi bir zarar görmiyeceği anlamınamı geliyor.Sudaki çözünmüş madde miktarı arttıkça iletkenlikte artar dolayısıyla ozmotik basınçta artar.Sizin söylediğiniz galiba turgor basıncı.
Merhabalar Kubilay bey yazıyı düzeltmişiniz. Yoksa ben burda Bora Bey arkadaşı savunma ihtiyacı duymuyorum, muhakkak kendisinin bir bilgi çerçevesinde cevabı vardır.
Anladım Ali Bey, bu geçiş sürecinde bir ozmotik şokla karşılaşmış olabilirlermi?Bu geçişi alıştırarakmı yaptınız?
Kubilay bey siz burda ozmotik şok demişsiniz.
Daha sonra iş ozmotik basınç oldu.
Eğer Bora Bey in yazdığı yazıyı dikkatlı okuduysanız yazının içeriği daha önce başka bir başlık altında Cihan Zede adlı üyenin yazısına karşılık olarak yazılmıştır. Ani ph salınımının ozmotik şoka etkisi vardır diye yazmış Cihan09
Ben Bora beyi çok yakından tanıyan birisiyim hobicilikte tecrübesinide bilirim.
Sizi tanımıyorum kusura bakmayın. Siz o zaman bilgili kişi olarak teşhisi koyun tedavi prosedürünü söyleyin bizde bu arada faydalanmış oluruz.
Teşekkürler.
Alıntı:
kubi´isimli üyeden Alıntı http://www.discusfunclub.com/images/buttons/viewpost.gif (http://www.discusfunclub.com/showthread.php?p=4374#post4374)
Ufuk,
Gh ile ms arasında bir ilişki var ama değerler tam çıkmıyor.
Ms/33 = Gh
Kubilay bey küçük bir araştırma yaptım.
İşyerimde Kumsu diye bir marka damacan su var.
üzerindeki etikete baktım Gh.5.0 İletkenlik 276ms yazıyor.
Sizin verdiğiniz hesaba göre
276/33=8,36 Gh. oluyor. ozaman
CaN BakıR isimli üyeden alıntı.
Örneğin;
Gh testi kullanarak ölçebilir yada bir digital iletkenlik ölçer ile suyun iletkenliğini ölçtükten sonra sonucu 33 'e bölerek yaklaşık bir değer bulabilirsiniz..
Suyun iletkenliği 128 çıktı ise... 128 / 33 = 3,8787878... gibi bir değer çıkar... Bu durumda toplam sertlik 3,8° dGH diyebiliriz... Ancak bu sadece yaklaşık bir değerdir... Tam olarak net bir değer söylenemez... Fakat bu da bizim için yeterlidir...
Bora TK. isimli üyeden alıntı.
bu kullanılan 33 hala tartışılan bir rakamdır bazı yerlerde bu değer 1dGh=50ms diye değerlendirilir bknz. Okan Duran Beyin (Duran Ofset) yıllar evvel kaleme alıp bastırdığı Discus Rehberi kitabı.
276/50= 5,52 Gh.
Bilgi edinilmesini arz ederim.
Saygılarımla.
Mustafa Bey alıntı yaptığınızı görmedim daha doğrusu dikkat etmedim, alıntı yapmak yerine kendi fikirlerinizi yazarsanız daha çok faydalı oluruz birbirimize.Ben Bora beyide tanımam sizide.
Ozmotik basınç değişirse zaten dolayısıyla ozmotik basınç değişikliği ortaya çıkıyor.Bildiğiniz gibi balıkların vücüdu geçirgendir.Siz yumuşak ve iletkenliği az olan bir su'dan balığı sert ve iletkenliği yüksek bir suya koyarsanız ne olur?Balığın bünyesinde bulunan su dışarıya doğru akmak ister.Bildiğiniz gibi bu bir fizik kuralıdır.Sıvı yoğunluğu çok olan ortamdan az olan ortama doğru hareket gösterir.Dışarıda bulunan suya sertlik veren maddeler içeriye doğru akmak ister.Böylelikle balığın bünyesinde daha az su, daha fazla mineral ve tuz bulunur.Buda balığın strese girmesini, hastalıkların meydana çıkmasını sağlar.Diyelim ki bu alıştırma sürecini çok ani yapmadınız balık yine streslidir sebebi vücudunda alışık olmadığı miktarda su ve mineral miktarı var.Bu olaya kısaca " OZMOTİK ŞOK" diyoruz Mustafa bey.
Bu olay tabii bütün balıklarda olmaz bazı balıklar bunu atlatabilir, arkadaşımızda olduğu gibi bazılarıda atlatamaz.Bu balıkların farklılık göstermesinin şimdi saymaya gerek duymadığım bir sürü sebebi vardır.Yumurtaların funguslar tarafından bozulması veya mantarlaşması da yukarıda anlattığım sebepten meydana gelir.
Ali arkadaşımıza söylemek istediğim ise balık hangi suda bakılıyorsa fazlaca su değerleriyle oynamaması.Bu sebeplerden dolayı ithal gelen balıkları çeşme suyuna alıştırma süreci çok sancılıdır.Hatta bu forumda bir arkadaşın bununla ilgili bir yazısını okumuştum.Yanılmıyorsam çeşme suyuna alıştırması 10-15 gün sürmüş.
Umarım yardımcı olmuşumdur Mustafa Bey.
İyi Akşamlar
Konu başka bir yere gitti herkezden özür dilerim arkadaşlar.
Bir haftaya yayıldı aslında osmatik basınç olmasa gerek diye düşünüyorum.
Alıntı yapmaktaki amacım forumda yazılmış yazıların değişikliye uğramadan yazmaktı.
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim Wikipedia da yazıyor okudum.
Kubilay bey
ben zahmet ettim sizin forumdaki mesajlarınızı okudum.
Siz de lütfedip Bora beyin forumdaki mesajları okursanız kendisini tanımasanızda en azından kendisinin hakkında bir fikir sahibi olursunuz.
Sizede İyi Akşamlar.
Önemli değil Mustafa bey, şurda güzel güzel konuşuyoruz.O yazının kaynağı asıl izmirakvaryum.com'da.O makaleyi çok sevdiğim kimya mühendisi arkadaşım Mehmet İÇÖZ ile beraber yazmıştık.
İyi Akşamlar.
Mustafa bey, ben Bora beyin yazdıklarını ilgiyle okuyorum fakat tanımıyorum.Üstelik bizim konuyla Bora beyin alakası yok.Bu taktir etmiyorum anlamınamı geliyor.Kimsenin gıyabında konuşmıyalım burada herkez bilgi almaya çalışıyor.Bu benim bildiğim herşey doğru anlamına da gelmiyor.Hergün forumlar sayesinde yeni birşeyler öğreniyoruz.Bundan feyz almak lazım diye düşünüyorum.
Saygılar.
rusenali
26-08-2008, 21:30
Sağlıklı Bol Discus' lu Günler,,,
Ozmotik şok değil.
Arkadaşlar buradaki belirtiler aynen duruma uymakta balıklar 2-3 gün inanılmayacak kadar zayıflamışlar ve bir, ikisinde yüzgeçinde çürümeler olmuş. Akşama doğru osmoslu su ile değişim yaptım biraz kendilerine geldiler gibi.
Şimdi akyumun suyunu osmos suyu ile ne kadar değişim yapmalıyım ?
Azar azar, daha önceki değerlerinizi yakalayın Ali Bey.Hiç su değerlerinizi ölçüyormusunuz?Yani daha önce neydi şu anda ne?
rusenali
26-08-2008, 22:18
Evet ölçümler yapıyorum. Mesela Gh 4 idi şimdi Gh 8 olmuş. Ph degeri aynı çıktı.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.