Orijinalini görmek için tıklayınız : Formlarını etkileyen faktörler?
Vedat Yılmaz
07-03-2008, 11:23
Arkadaşlar discus yavrularında özellikle hı-fin ve hi-bady diye adlandırılanları elde etmede etkili olacağını düşündüğünüz yöntemleri bu başlık altında toplayalım.
İlk görüş benden olsun yavruların bulunduğu akvaryumların yüksekliği arttıkça yavrulara olan basıncın arttığı kanısındayım ve bu yavrularda olumsuz etki oluşturuyor.Yavruları yüksekliği az olan akvaryumlarda beslemeye başlamalıyız ve büyümeleri ile orantılı alarak bu yükseklği artırmalıyız görüşündeyim.:) Ya siz!
Valla entresan bi tez Vedatcım, amazonda yavruların üzerindeki basıncı göz önüne aldığımızda peki nası oluyor hepsi disk gibi yuvarlak oluyor,benim görüşüm hıfin hı body tamamen genler ile oynayarak çekik gözlülerin ürettiği varyeteler tamamen, su yüksekliği veya alçaklığı ile etkili olabileceğini düşünmüyorum, tabi bunu denemeni ve sonuçlarını paylaşmanıda isterim, görüşürüz.
aliosmanfelek
07-03-2008, 11:50
Öncelikle genetik faktör çok öenmli bunda. Bunun dışında yüksek proteinli ve iskelet yapısına gelişim olanağı sağlayan sularda balık yapısı iyi bakılmayana oranla daha yuvalak ,daha etli dolgun ve bazende sırtlı hifin olabiliyor. Su şartı iskelet yapsıını etkiliyor derken bu sert su anlamına gelmiyor. Vucudun sudan aldığı optimum değerler neyse onu kasdediyorum. Bu değerler ne dersek amazon suyunu örnek veririm.
Vedat Yılmaz
07-03-2008, 14:26
Valla entresan bi tez Vedatcım, amazonda yavruların üzerindeki basıncı göz önüne aldığımızda peki nası oluyor hepsi disk gibi yuvarlak oluyor,benim görüşüm hıfin hı body tamamen genler ile oynayarak çekik gözlülerin ürettiği varyeteler tamamen, su yüksekliği veya alçaklığı ile etkili olabileceğini düşünmüyorum, tabi bunu denemeni ve sonuçlarını paylaşmanıda isterim, görüşürüz.
Tamer'im bu bir tez ve seninde dediğin gibi ilginç, sen haklısın amazondaki akrabaları tam disc şeklindeler, bu sonradan yetmeler:D oldukça yukarı doğru gitmeye başladılar genlerde değişikliklerin olduğu kesin fakat bunun genlerle oynanarak olmadığı kanaatindeyim, en nihayetinde çekik gözlüler gen uzmanı değiller:D.
Çekik gözlülerle bizler arasındaki bedensel farklılıklar bildiğim kadarı ile doğal koşulların zamanla genler üzerindeki etkilerinden kaynaklanıyor bende bundan yola çıkarak bu tür çevresel etkilerin zamanla balıkların genlerindede değişikliklere sebep olduğu yönünde.
http://img525.imageshack.us/img525/83/grandchampionbpz6.jpghttp://img525.imageshack.us/img525/5517/blueface1zs8.jpg
Ufukİnan
07-03-2008, 14:45
Bende nedeninin genetik faktör ve seçici üretim olarak düşünüyorum.
Su koşulları elbette iskelet yapısının gelişmesi için çok önemli fakat esas bu durum bahsettiğim gibi genetik ve seçici üretim.
Yani ;
Şekil ve görüntü itibari ile en kaliteli en formlu balıklar + Sağlam genetik yapı (araya vahşi kan olabilir) = Hi-fin/Hi body
Şimdi Vedatcım Hıfin ve hıbody varyasyonu gibi kalın vucut thick body ve ince vucut thin body vucut formlarıda var, bunlardamı suyun basıncına göre oluşuyor yada beslenme veya su parametreleriyle olşuyor, örneğin stendker discuslarının tamamında thick body formu oturtmuş gözüküyor, wayne tüm discuslarında yüksek fin ve kırmızı göz gibi özellikleri oturtmuş gözüküyor, bununda ortaya çıkış prensibi bana göre yılların getirmiş olduğu seleksiyon, sen sürekli her batından en dik vucutluları toplayarak üzerine 10 yıl üretim yap bakalım ne ile karşılaşacaksın, -ki wayne günde kaç batın yavru alıyor- yılda kaç batın alıyor, elindeki geniş malzemeyi bir göz önünde bulundur, yani benim düşüncem seleksiyonla istenilen formun uzun süreçte kanalize edilmesidir, suyla yada beslemeyle alakalı olduğunu düşünmüyorum:)
Vedat Yılmaz
07-03-2008, 15:02
Tamer kardeş çok güzel, bu başlığı açmamın sebebide bu zaten şu işi iyice derinleştirir ve özellikle diğer arkadaşlarında ellerinde araştırmalara dayanan bilgileri varsa ufkumuzu genişletebiliriz.Araştırmadan kasıt şu çekik gözlülerin:) üretimde izledikleri yollar ve özellikle onların ortamlarını gezip görenlerimiz varsa o arkadaşların izlenimleri neler,işte bu türden bilgileri paylaşırlarsa belki bu konuda başka ipuçlarıda elde edebiliriz.
Konuyla çokta alakalı değil ama seleksiyonun nekadar canlılar üzerinde etkili olduğunu anlatabilmek adına çok ilginç bir bilgi vermek istiyorum, geçtiğimiz günlerde Net.Geo Wild tv de Texas daki 10larca yıldır süre gelen çıngıraklı yılan avlama şenliklerini gösteriyor(bana göre şenlik değil katliam), 1 haftalık avlama sürecinde 20-30bin çıngıraklı yılan yakalanıyor, derileri yüzlüyor, çıngıraklarından ve kafalarından hediyelik süs eşyaları yapılıyor derilerindende kemer ayakkabı çanta vs.
Amerilkalı bir bilim adamı canlıların doğalarına ve yaşam koşullarına müdehale edilmediği takdirde binlerce hatta milyonlarca yılda değişim gösterdiklerini evrim sürecine devam ettiklerini fakat, çevresel etkenler ile bu sürecin çok hızlı bir şekilde kısaldığını 5-10 yıla bile indirgenebildiğini söylüyor.
Şimdi bir çıngıraklı yılan yanına yaklaştığınız anda daha çınırağını sallamaya ve o sesi çıkartmaya başlıyor, tehdiiti hemen hissettiği anda, fakat Texasın çıngıraklı yılanları kuyruk sallamamayı öğrenmişler ve sopayla dürtseniz dahi çıngıraklarını sallamıyorlar, taaki kafasından tuttuğunuz ana kadar, bunu da bilim adamı şu şekilde izah ediyor, çıngıraklı yılanların yakalanmalarındaki en büyük sebep çıkardıkları ses, kuruk sallayan sepete giriyor ,avcı hemen onu sesin geldiği yerden buluyor ve yakalıyor, fakat çıngırak sallayanların hep öldürülmesinden dolayı, çıngırak sallamamayı öğrenmiş bir nesiller kuşağı ortaya çıktı ve bunlarda o kuşağın torunları diyor, şimdi bağlayacak olursak davranış ve fiziksel özelliklere seleksiyon uygulanırsa her canlının kuşaklar sonra zorlanan kalıba girmesi mümkün gibi gözüküyor.
Merhaba,
Daha önceden Uzak doğulu üreticilerin üretim hanelerini gidip gören arkadaşlar olmuştu çekilen fotoları ve videoları izledik aslında görünen manzara yani foto ve videoları kast ediyorum bir çoğumuzun evinde kendi balıklarına gösterdiği özenden çok daha az tabi bu durum su şartlarının uygunluğu ve canlı yemlere çok kolay ulaşabilmeri vb.alakalı konuyu dağıtmak istemiyorum esas olan konu beslenme üretime geldiğinde hepsi yuvarlak cevaplar vererek durumu geçiştiriyor bunun altındada ticari kaygılar yatmaktadır.bu durumda iş yine bizlere düşüyor bu uğurda zaman emek ve para harcayarak tespit ve gözlemlerimizle yapılan üretimlerdeki kaliteyi daha üst seviyelere çıkarabiliriz.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.