Orijinalini görmek için tıklayınız : Acil: Takla atma ve dengesiz yüzüş
martin_mystere
25-08-2008, 09:30
Günaydın,
Dün akşam sorun gözlemeden yem verdiğim balıklarımdan birini bu sabah akvaryumun dibinde yüzmeye çalışıp bir kaç takla atarken gördüm. Farketmeden yem vermiş olduğum için 5 dakika kadar diğerlerinin yemesini bekledim. Sonra 30 litre kadar su (%15) çekerek tekrar ekledim. Balık akvaryumun lambasını yaktıktan sonra biraz daha hareketlendi ve yüzmeye başladı ama çok normal değil hareketleri. Bir kaç gündür karnında kabız gibi bir şişlik de vardı ama dün geceden bu sabaha ani bir anormalleşme beklemiyordum.
http://img135.imageshack.us/img135/3414/dsc01069qt0.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/6972/dsc01072ls8.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/6574/dsc01070uc8.jpg
Tavsiye ve yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler
İlk Resimde dipte yatan discusa Vatozmu yumulmuş?????
martin_mystere
25-08-2008, 09:45
Aslında dipte yatan discus yok ama, yansımadan dediğiniz gibi görünüyor. Çok şükür ki discusum dipte yatacak kadar kötü değil. Rahatsızlıkla ilgili bir tavsiyeniz olur mu Tamer Bey?
Eğer takla atmaya başlamışsa, ve ciddii ciddi denge kayıpları varsa kurtarmak biraz güç oluyor.. dediğiniz kadar kötü durumdada gözükmüyor, umarım toparlar ve düzelir.
martin_mystere
25-08-2008, 10:07
Anladığım kadarıyla müdahele edilecek bir durum yok, kendi haline mi bırakmam gerekiyor? Karnındaki şişlik bu durumla alakalı mıdır peki?
Büyük oranda alakalı olabilir, kabızlıkta buna sebebiyet veriyor olabilir, şuan müdehalet edebeliceğiniz bir durum yok, yem almaya başlaması halinde haşlanmış ıspanak ve spirulina flake, alg flake vererek bitkisel beslenmelerinide sağlayın bağırsak florasını ve mideyi, geniş ve bitiksel takviyeli beslenme ile destekleyin.
fma55discus
25-08-2008, 10:44
Allah allah vatoz götürüyor discusu.Daha detaylı bilgiyle bizleri aydınlatırsanız seviniriz.
martin_mystere
25-08-2008, 10:56
Fatih Bey önceki mesajımda da yazdığım gibi o vatos discusun yansımasını götürüyor :) Daha detaylı bilgi olarak yazdıklarımdan başka ne olabilir bilemedim. Sorarsanız söyleyeyim..
Aqua_discus
25-08-2008, 13:17
İlker bey balığınız sert hareketlerle sağa sola çarpıyormu kendini.
martin_mystere
25-08-2008, 14:04
Gökhan Bey, sadece yarım saat kadar takip edebildim bahsettiğiniz şekilde bir davranış gözlemlemedim. Sadece bir kaç takla ve resimlerdeki gibi başı aşağıda tutarak yüzme çabası gözlemleyebildim sabah saatlerinde.
Aqua_discus
25-08-2008, 14:19
İlker bey bi seferin de discuslarımdan biri takla atmaya, ani hareketler yapmaya ve çok sert bir şekilde sağa sola çarpmaya başladı. Ne yazikki kurtaramadım, herhangi bir hastalık belirtiside yoktu, çok aniden belirdi bu hareketler. Ve bunun bir tedavisini bulamadım araştırmama rağmen.
Ben bunun travna oduğunu düşünüyorum, balık kendini sağa sola çarparak iç organlarını parçalıypr zannedersem. İnşallah sizinkide bu değildir.
Bunun tek çaresini balığımı kaybettikten sonra düşündüm, balığın sert cisimlere çarpmasını engellemek (ben denemedim) buda nasıl başarılabilir bilmiyorum. Belki belli bir müddet sonra kurtulabilir kanaatindeyim.
Karma akvaryumumda 2-3 balığımda bu tip hareketler gördüm hiç müdehale etmedim kendiliğinden düzeldi.Tabi benim durum istisna olabilir ancak bende durumun kabızlıktan olabileceğini düşünüyorum.Bitkisel pul yem kullandığımdan beri bu tip sıkıntılara rastlamıyorum birde haşlanmış ıspanak.
konya_discus
25-08-2008, 15:21
Isınız kaç C idi acaba ısısal bir şok olabilirmi?
Bora TK.
25-08-2008, 15:47
Kabızlık yüzme torbalarının fonksiyonunu etkileyebilir. Bu problem aşırı beslemeden veya önceden ıslatılmamış balığın karnında şişen kuru yemden kaynaklanabilir. Genelde kendiliğinden geçer, eğer birkaç gün içinde şişmiş karın erimezse, her 40Lt.suya/ 2 çay kaşığı epsom tuzu(mağnzm.sülfat) balığı bir kaç gün içinde iyileştirir.
Yüzme torbası enfeksiyonları genelde oluşmaz ama oluşurlarsa bakteriyel orijinlidirler. Dik kafa ,düz yatma veya zayıf koordineli yüzme muhtemel işaretleridir. Yüzme kesesi problemleri su problemleri ve kabızlığın çözümüne bağlıdır. Bir çok rapora göre sülfanomid li antibiyotikler çok etkilidir. Flagellates yüzme kesesi sorunlarının bir sebebidir ve metronidazole ile tedavi edilebilir.
Geçmiş olsun,,,
serhat1907
25-08-2008, 16:40
Bu durumlarda sarımcak verilsede soruna biraz iyi gelirmi
Bora TK.
25-08-2008, 17:06
Hayır iyi gelmez, Serhat bey,
tearaway
26-08-2008, 00:41
Bence yarım saat gözlemlemekle doğru teşhisi ne biz, ne de siz koyabilirsiniz.
Ben balığı gayet sağlıklı gördüm, (Kararma, kısma v.s. yok) kafayı camdaki yansımasına takmış bile olabilir, karnında ki şişlikte yemdir, iştahı yerindedir, sizde balığa boşu boşuna müdahale etmiş olursunuz. Takla discusta olağan, benim balıklarımda arada 360 derece dönüyor, gördükçe gülüyorum :D
Size önerim biraz daha gözlemleyin, hala şüpheleniyorsanız biraz daha detay lütfen.
martin_mystere
26-08-2008, 08:24
Bence yarım saat gözlemlemekle doğru teşhisi ne biz, ne de siz koyabilirsiniz.
Ben balığı gayet sağlıklı gördüm, (Kararma, kısma v.s. yok) kafayı camdaki yansımasına takmış bile olabilir, karnında ki şişlikte yemdir, iştahı yerindedir, sizde balığa boşu boşuna müdahale etmiş olursunuz. Takla discusta olağan, benim balıklarımda arada 360 derece dönüyor, gördükçe gülüyorum :D
Size önerim biraz daha gözlemleyin, hala şüpheleniyorsanız biraz daha detay lütfen.
Yarım saat gözlemlediğim balık, 6 aydır beslediğim ve büyüttüğüm bir balık olunca hareketlerindeki anormalliği anlamak için yarım saat, benim için yeterli oldu. Daha önce bu ve diğer balıklarımda benzer davranışlar olmadığı için de yardım isteme ihtiyacı duydum. Sanırım sizde balıklarınızdaki anormal davranışı anlamak için günlerce beklemezsiniz ki, pek çok arkadaşın başka konulardaki yorumlarında ani ölümlerden bahsettiklerini hatırlıyorum. Bende bu yüzden hemen müdahele etmem gerekir mi diye foruma yazdım. Yine de üşenmeden verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
Bu arada balığım hala yem almıyor, karnındaki şişlik tamamen inmiş ama midenin arkasındaki kısım her iki tarafta da içeri çökmüş vaziyette, pek yüzmüyor ve sünger filtreye yakın dik durmaya çabalıyor ama neredeyse tamamen yan yatmak üzere. Akşam vatosları üzerinde görürsem şaşırmayacağım. Yorumları için herkese teşekkür ederim.
tearaway
26-08-2008, 09:32
İlker bey balığınız sert hareketlerle sağa sola çarpıyormu kendini.SorusunaGökhan Bey, sadece yarım saat kadar takip edebildim bahsettiğiniz şekilde bir davranış gözlemlemedim.Diyince takdir edersiniz ki yeterli gözlem yapmadığınızı düşünüyor insan, başlığın tamamında da pek açıklayıcı bilgi bulamadığımdan mesajımı yazmıştım, yanlış anlaşılıp yanlış yönlendirmeler almayın, balığınıza yanlış tedavi uygulamayın diye. Yazdıklarınız okunup yapılan iyi niyetli yönlendirmeler sonuçta.
Haa iyiliğinizi istemekle hata etmişim, cevabımı tekrar tekrar okuyun lütfen, yazımda bir kasıt, bir dalga geçme, bir kötü niyet v.s. var mı? Sonrada sizin verdiğiniz tepkiyi okuyun.
Ben yine de size yaşadığım bir tecrübe ile yardımcı olmaya çalışayım, Discuslarımda sorun Acil. (http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=50794)
Kolay gelsin.
martin_mystere
27-08-2008, 16:21
İyiniyet ve yardım çabanız için saolun. Ben yanlış anladım diyelim.
Bu arada hala yan yatma devam ediyor ancak az da olsa yem yemeye başladı gibi. Ben şimdiye kadar ölmüş olur diyordum. Hatta zaman zaman diğerlerini bile yemden uzaklaştırmak için uğraşıyor o haliyle.
Aqua_discus
27-08-2008, 16:36
İlker bey su değişim oranlarınızı artırarak biraz daha gözlemleyin derim.
Bora TK.
27-08-2008, 18:59
Hala yemlemek niye?
Düzelecekmi? Bırakın balık bir toparlansın normale dönsün,
Merak etmeyin açlıktan ölmez,
Yem problemi. Aynı problem benim başımada gelmişti. Discus' a ilk başladığım günlerde akvaryumcudan discus yemi diye paket granür yem almıştım. Discus'um yemi afiyetle yedikten bir süre sonra karnı şişti ve tuhaf yüzmeye başladı, kumda yatıyordu. Çünkü yem Cichlid granür yemiydi ve anormal derecede şişiyordu. Daha sonra iki granür yemi karşılaştırıp anladım. Bu sebepten benim tahminim yem problemi.
martin_mystere
28-08-2008, 09:27
Hala yemlemek niye?
Düzelecekmi? Bırakın balık bir toparlansın normale dönsün,
Merak etmeyin açlıktan ölmez,
Halen diğer balıklarımla birlikte olduğu için haliyle yem vermem gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa tümünü bir süre yemsiz bırakmamı mı tavsiye ediyorsunuz? Bu arada normale de dönüyor gibi görünüyor, dana yüreği tırtıklıyor, diğerlerini kovalıyor ama az da olsa yine sünger filtrenin önünde hafif yan yatıyor.
Vedat Yılmaz
29-08-2008, 17:39
İlker bey düzelmeler başgösterdi ise radikal değişiklikler yapmayın işler yolunda demektir.Bir müddet sonra üzerinden tamamen atacaktır.
Halen diğer balıklarımla birlikte olduğu için haliyle yem vermem gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa tümünü bir süre yemsiz bırakmamı mı tavsiye ediyorsunuz? Bu arada normale de dönüyor gibi görünüyor, dana yüreği tırtıklıyor, diğerlerini kovalıyor ama az da olsa yine sünger filtrenin önünde hafif yan yatıyor.
İlker bey, ben sadece 1,5 gün yem vermedim. Daha sonraki iki gün blood worm verdim problem çözülmüştü. Unutmadan yan yatma ve saklanma problemini ikinci kez yaşadım. Eşimin yeğenleri geldiklerinde akvaryumla biraz fazla ilgilenmişler. Elimden yem yemeğe gelen Discus' um akvaryumun önünden geçsembile çıldırıyordu stresten.Kararıyordu ve filitre hortumunun arkasına giriyorduve bir daha çıkmıyordu. Balığı arkadaşa götürdüm 15 gün başka discuslarla beraber yaşadı ve akvaryumunda dekorasyon değiştirdim Discus normale döndü. Probleminiz akvaryumunuzun bulunduğu ortamdandan ve strestende kaynaklanıyor olabilir.
martin_mystere
01-09-2008, 09:13
Sanırım şu anda tamamen düzelmiş durumda. Şişlik indikten sonraki vücutta çöken kısımlar tekrar toparlandı, iştahı yerinde, diğerlerini kovalamaya ve kur hareketleri yapmaya tekrar başladı. Umarım böyle devam eder. İlgisini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim. Herkese sağlıklı günler, hayırlı ramazanlar dilerim.
ilker bey hastalanan balığıma çözüm ararken okuduğum forumda problemimizin aynı olduğunu gördüm.. benim balık yaklaşık 10 gündür bu şekilde. siz bu sorundan hangi uygulamayla kurtuldunuz?
Bora TK.
23-04-2009, 14:38
Dengesiz yüzme olarak belirtilen hastalık, balığın hava kesesinden kaynaklanır, genelde Discuslarda hava kesesi problemi çok görülen bir durum değil, soğuk su balıklarında daha çok olur,
Şu anda bu problemin ana kaynağı su değerlerinin uygun olmaması,
- Düzenli su değişimleri ile başlıyabilirsiniz,
- Aşırı yemleme hava kesesini sıkıştırıyor olabilir,(bazen suda yeterince ıslanmadan balık tarafından yenen yemlerde yapabilir)
- Balıklarınızda kabızlık olabilir,
- Balık su yüzeyinden gereksiz hava almış olabilir,(balığı akvaryumdan çıkartın ve bir 15 sn bekleyin sonra sü seviyesinden 20 cm lik bir mesafeden suya bırakın)
- Bakteriyel enfeksiyon da olabilir, bunun için eczaneden alacağınız Erytromecin adli antibiyotik 100 Lt/500mg hesabiyle akvaryuma uygulayın ve 24 saat sonra %25 su değişimi ve yine aynı uygulama 3 gün,
Su kalitesi son derece önemli, genede şunu söylemek isterim bu tip yüzme problemleri kabızlık veya aşırı yemlemeden kaynaklanmaktadır,(balığı ayrı bir tanka alın)
Geçmiş olsun,
Bora TK.
24-04-2009, 00:41
İlave Not;
Kabızlık yüzme torbalarının fonksiyonunu etkileyebilir. Bu problem aşırı beslemeden veya önceden ıslatılmamış balığın karnında şişen kuru yemden kaynaklanabilir. Genelde kendiliğinden geçer, eğer birkaç gün içinde şişmiş karın erimezse, her 40Lt.suya/ 2 çay kaşığı epson tuzu(mağnzm.sülfat) balığı bir kaç gün içinde iyileştirir.
Yüzme torbası enfeksiyonları genelde oluşmaz ama oluşurlarsa bakteriyel orijinlidirler. Dik kafa ,düz yatma veya zayıf koordineli yüzme muhtemel işaretleridir. Yüzme kesesi problemleri su problemleri ve kabızlığın çözümüne bağlıdır. Bir çok rapora göre sülfanomid li antibiyotikler çok etkilidir. Flagellates yüzme kesesi sorunlarının bir sebebidir ve metronidazole ile tedavi edilebilir.
Geçmiş olsun,,,
martin_mystere
24-04-2009, 10:37
ilker bey hastalanan balığıma çözüm ararken okuduğum forumda problemimizin aynı olduğunu gördüm.. benim balık yaklaşık 10 gündür bu şekilde. siz bu sorundan hangi uygulamayla kurtuldunuz?
Arkadaşım bana özel mesajla ulaştı ve yaptığım uygulamayı yine özelden kendisine aktardım. Sorulan soruya ilgisiz kalmış görünmek istemedim ve açıklama ihtiyacı duydum. Teşekkürler..
Bora TK.
24-04-2009, 13:38
Onur bey-İlker bey sizleri tebrik ediyorum,
DFC. forumda 2.468 kayıtlı üye var,
1.840 aktif üye var,
ö.m den konuştunuz sorunu hallettiniz, 1838 üyeyi mahrum ettiniz,:mad: ?%"!!*!!?
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.